🔰مرحوم آیت الله خویی (رحمة الله علیه)
💢تراجم💢
🔸مرحوم آیت الله سید مهدی موسوی خلخالی میگفتند:آیت الله العظمی خویی در درس، فرعی را مطرح کردند و فرمودند:
دلیل این فرع، روایتی صحیح، سنداً و دلالهً از امام صادق علیه السلام است که من آن را حفظ هستم اما #منبع و #مصدر آن روایت را نمیدانم. اگر کسی آن را پیدا کرد به ما بگوید.
🔹من یک هفته تمام وقت گذاشتم که سند و منبعِ این حدیث را پیدا کنم اما خسته شدم و رها کردم البته برخی از شاگردان تا مدتها ادامه دادند ولی کسی نتوانست منبع آن روایت را پیدا کند.
🔸بعد از شش ماه روزی یکی از شاگردان خدمت مرحوم استاد آمد و گفت:استاد! البشاره! البشاره! من مصدر و منبع آن روایت را پیدا کردم. آقای خویی آن روز درسشان را سه بار قطع کردند و از آن طلبه تشکر کردند!
🔹در قدیم دسترسی به یک منبع این گونه بود اما امروزه با این که دسترسی به منابع آسان شده، اما همتها کم شده است.
📚شرف صحبت جانان، ص۳۹
🆔@masire_feghahat
🔰مرحوم علامه طباطبایی (رحمة الله علیه)
💢خبر واحد در تفسیر💢
استاد سید جواد شبیری (زید عزه) :
🔸مرحوم علامه طباطبائی می فرماید خبر واحد در تفسیر معتبر نیست به این دلیل که مفاد خبر واحد تنجیز و تعذیر است و باید مربوط به عمل باشد بنابراین در جایی که مقصود علم است نه عمل، خبر واحد حجت نیست.
🔹ایشان معتقد است آیات قرآن بدون روایات نیز قابلیت فهم کامل دارد. در آیه شریفه «وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَيْهِم» به تناسب این آیه ایشان بحث مفصلی دارد که می خواهد بفرماید تعلیم پیامبر اموری است که مردم می فهمیدند ولی با زحمت میفهمیدند.
🔸البته اینطور معنا کردن آیه شریفه توسط مرحوم علامه خلاف ظاهر است
🆔@masire_feghahat
🔰استاد #حسینی_شیرازی(زیدعزه)
💢گستره معنایی واژه #اصحابنا در تراث💢
🔘درباره واژه «اصحابنا» در این فراز از مقدمه فهرست شیخ طوسی: «لأن كثيرا من مصنفی أصحابنا و أصحاب الأصول، ينتحلون المذاهب الفاسدة» باید گفت این واژه در نگاشته های نخستین رجالی شیعه، معنایی گسترده داشته، به گونه ای که #تمامی_فرقه_های_امامیه، چه اثناعشریه و چه غیر آن را شامل بوده است.
برای نمونه، نجاشی در چند جای از فهرست خویش، از راویان فطحی و حتى واقفی با عنوان «اصحابنا» یاد کرده است¹
🔘و نیز کشی در دو فراز از کتاب خود راویان فطحی را با عنوان «اصحابنا» و «العدول» می شناساند²
ــــــــــــــــــــــــــــــــ
*¹:رجال نجاشی ش۳۰۶ / ش ۶۷۹
*²:رجال کشی ش ۶۳۹
🆔@masire_feghahat
🔰#نشست_علمی
💢جریان استصحاب در شبهات مفهومیه💢
🔸ارائه کننده : آیت الله جعفر نجفی بستان(حفظه الله)
🔹ناقد : آیت الله محمد قائینی(حفظه الله)
🔸دبیر علمی : حجت الاسلام و المسلمین رضا پورصدقی
مکان : مرکز فقهی ائمه اطهار(علیهم السلام)،طبقه۲،سالن امام خمینی(ره)
⏱زمان:سه شنبه ۲۴/اسفندماه/۱۴۰۰
ساعت ۱۹
🌐لینک حضور مجازی
markazfeqhi.com/live
🔆میز پژوهشی علم اصول
مرکز فقهی ائمه اطهار(علیهم السلام)
🆔@masire_feghahat
🔰عرف و استخدام{بخش دوم}
🔸در این رابطه آیتالله العظمی شبیری معتقدند که اساسا نظر عرف مساعد با مسأله استخدام نبوده، بلکه آن را اشتباه میداند. ایشان در درس خارج فقه صوم چنین میگویند:
«من نتوانستم متقاعد شوم كه در لغت عرب يا زبان فارسي مسئلهی استخدام وجود داشته باشد. و به نظر می رسد كه عرف هم با استخدام مساعد نبوده و آن را اشتباه میداند. لذا مواردی كه به صورت استخدام نقل می شود، اشتباه است و مرجع ضمیر بايد از اول در معنای ديگری استعمال شده باشد.
🔄مثلاً آيه شريفه « وَ الْمُطَلَّقاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلاثَةَ قُرُوءٍ وَ لا يَحِلُّ لَهُنَّ أَنْ يَكْتُمْنَ ما خَلَقَ اللَّهُ في أَرْحامِهِنَّ إِنْ كُنَّ يُؤْمِنَّ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ في ذلِكَ إِنْ أَرادُوا إِصْلاحاً » گفته شده در صدر آيه كه اثبات عده كرده، اعمّ از رجعي و بائن است و در ذيل آيه كه فرموده «أحقّ بردهنّ» راجع به مطلقات رجعي است، اين را گفته اند استخدام است كه مرجع ضمير عام است ولي آنچه از ضمير اراده شده یک قسم خاصّ است.
🟥 ولی به نظر ما اين مطلب در آيه بسيار بعيد است، و مراد از «مطلقات»، متعارف و معمول مطلقات است كه مطلقات رجعی هستند. در صدر میفرماید اينها عده دارند و در ذیل میفرماید «بعولتهنّ أحقّ بردّهنّ»، که هر دو به يك معنا است.
🔹به عبارت دیگر در «مطلقات» مراد طلاقهای متعارف است؛ طلاقهای متعارف دو خصوصیت دارند یکی اینکه بعد از دخول هستند و دیگر اینکه رجعی هستند، و ضمير «بعولتهن» نيز به همین متعارف برمی گردد. اما اينكه در صدر، اعمّ از متعارف و غير متعارف باشد و در ذيل كه ضمير می خواهد برگردد، قيد بخورد و متعارف شود اين خلاف ظاهر است. اينكه گفته شود از اول متعارف را میگويد، روشن تر است.
🔸و در آيهی شریفه، غير مدخوله و يائسه و صغيره ذكر نشده، به دليل اينكه اينها افراد غير متعارف هستند و آيه در مقام بيان حكم فرد متعارف است؛ منتها برخي از غير متعارفها مانند خلع و مبارات و مطلقه ثالثه و مطلقه ای كه عقد او انفساخ يافته يا منفسخ شده، نسبت به عدّه به وسيلهی دليل خاص به متعارف ملحق شدهاند.»
🆔@masire_feghagat
🔰استاد #سیدمحمود_مددی ( زید عزه )
💢مراد از #وجدان در استدلالات علمی💢
🟢در علوم رایج در حوزه بسیار متداول است که به وجدان استدلال می شود چه در کلام چه در اصول چه در فقه چه در علوم مرتبه دیگر مثل تفسیر. استدلال به وجدان از جهات و زوایای مختلفه اشکال دارد اما یک اشکال این است که #مراد مستدل از وجدان چیست ؟
🔸سه احتمال در رابطه با مراد از وجدان مطرح است :
1️⃣أولا: إن کان المراد من الوجدان، #وجدان_شخص_المستدل، فهو لا إعتبار به للخصم
🔻احتمال اول این است که مراد شما از وجدان، وجدان شخص خود شما است اشکال واضح این کلام این است که وجدان یک طرف دلیل بر #دیگری نمی باشد برای خصم و رقیب وجدان شما نمی تواند دلیل شود مثل اینکه در بحث جبر و اختیار اختیاری بگوید که من وجدان می کنم که فاعل مختارم اما وجدان شما دلیلی برای دیگری نمی باشد
2️⃣ثانیا: إن کان المقصود #تنبیه_الخصم فالمفروض عدم انتباهه للمخالفة.
🔻اما اگر قصدش استدلال نمی باشد #تنبیه است می خواهد مخاطب متنبه شود و این وجدان را در او بیدار کند. قصدش متنبه کردن خصم است. اگر این مراد است خوب جواب این است که خصم متقاعد و متنبه نشده است لذا با استدلال شما #مخالف است
3️⃣ثالثا: هذا #خروج من البحث العلمی الذی یکون المقصود منه تخطئة الخصم لا تکذیبه
🔻احتمال سوم این است که مراد ایشان از وجدان، #وجدان_همه است . اگر مرادش از وجدان ، وجدان جمیع است نه وجدان خودش اگر این باشد این از بحث علمی بیرون می آید. بحث علمی مقام #تخطئه است نه تکذیب، تخطئه یعنی می گویید این دلیل خطاء است، تکذیب این است که او را متهم به دروغگویی می کنیم
☑️لذا وجدان به هر کدام از این سه مراد این مستدل باشد درست نمی باشد.
🆔@masire_feghahat
🏴 إنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی دار فانی را وداع گفتند.
ارتحال این مرجع عالیقدر را به محضر امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف)، مقام معظم رهبری، حوزه های علمیه، مراجع معظم تقلید، علما، فضلا، اساتید، طلاب و روحانیون و عموم مردم تسلیت عرض میكنيم.
🆔@masire_feghahat
🔰استاد آملی لاریجانی(زیدعزه)
🔸مجعولات شرعی سه قسم هستند:
1️⃣ انشاء به داعی جعل داعی
🔹مورد اول مثل انشاء به داعی جعل داعی است که این را اعتبار میگویند و این در واقع مفهوم انتزاعی است زیرا بعث و زجر از انشاء به داعی جعل داعی انتزاع میشود و لذا این قسم متمحض در اعتباریت نیست.
2️⃣ مجعولات اعتباری محض
🔸قسم دوم مثل زوجیت و ملکیت است که متمحض در اعتباریت هستند.
3️⃣ باب تنزیل
🔹و قسم سوم باب تنزیلات است مثل تنزیل مؤدی منزلة الواقع مانند «الطواف بالبیت صلات»
🔘این مسائل کلید حل عبارتهای مرحوم اصفهانی در جاهای مختلف است و لذا فکر نشود که هر جایی که اعتبار در کلام ایشان مطرح میشود منظور زوجیت و ملکیت است و از برخی از بزرگان اشتباهی رخ داده که فکر کرده اند که مرحوم اصفهانی بعث و زجر را اعتباری میداند البته ریشه این خلط در کلمات خود ایشان است اما اعتباری که در جاهای دیگر میگویند غیر از این است.
🆔@masire_feghahat
رجال 4 11.7.1400.mp3
19.69M
🔰استاد #حسینی_شیرازی(زیدعزه)
🔸کلاس رجال / جلسه چهارم
🔻مرکز فقهی ائمه اطهار(علیهم السلام)
📆 ۱۱/مهرماه/۱۴۰۰
🆔@masire_feghahat