ریشه اجتماعی موفقیت حماس
مجید بهستانی
بعد از عملیات طوفان الاقصی، تیم جنگطلب نتانیاهو بهانه اصلی را یافتند که «یکبار برای همیشه» دندان مار را بکشند و بعد تمام محور مقاومت را تارومار کنند. هدف ابتدایی نابودی کامل گروه نظامی حماس و جهاد اسلامی بود. همچنین غزه میبایست با خاک یکسان شود تا جامعه برای همیشه هوس مقاومت از سر بیرون کند.
انبارهای تسلیحاتی اسرائیل به کمک آمریکا، انگلستان و آلمان بارها پر و خالی شد تا ماشین کشتار دستهجمعی رژیم صهیونسیتی از کار نیافتد، ولی نتیجه آنکه هیچ ساختمان عمودی برجای نماند، و تقریبا بسیاری از تونلها نابود شدند، اما نه حماس تسلیم شد، نه اسرائیل بر منطقه غزه حاکم شد، نه حمایت مردمی مقاومت از بین رفت، و در نهایت اسرائیل با جریان مقاومت اسلامی پای میز مذاکره نشست.
فراتر از موفقیت نظامی، ریشههای حمایت اجتماعی حماس و جهاد سبب دوام و تداوم آن شدند، همانطور که مقاومت یمن پابرجا ماند، همانطور که در دفاع هشت ساله تجربه کردیم. با اسلحهای که پشتوانه سخت مردمی دارد، دشمن به سختی میتواند مذاکره کند و امتیاز بگیرد. پشتوانه اجتماعی اسلحه ضامن موفقیت بیشتر در مذاکره دیپلماتیک میشود. چیزی که در ایران امروز کمتر میشه دید. در نتیجه هم زور اسلحه کم میشود، هم زور مذاکره.
https://eitaa.com/mbehestani
بعد از شهادت دردناک اسماعیل هنیه در تهران، و عدم پاسخ به هنگام ایران به این نقض حاکمیت ملی، زنجیره ترورها در لبنان ادامه پیدا کرد که به شهادت سید حسن نصرالله و فرماندهان ارشد حزب الله منتهی شد. همان زمان این تئوری مطرح شد که اگر ایران بلافاصله پاسخ می داد دیگر جرأت نمی کردند رهبران محور مقاومت را آن گونه ترور کنند.
ولی دیشب ابوعبیده سخنگوی حماس اعلام کرد که در تابستان گذشته محمدضیف فرمانده گردانهای القسام و تعدادی دیگر از فرماندهان ارشد در غزه به شهادت رسیدند. همان موقع رسانه های اسرائیلی از ترور او خبر داده بودند که تکذیب شده بود. نگاهی به آن روزها مشخص می کند تاریخ احتمالی ترور 13 جولای بود که مشخص می کند تقریبا 20 روز قبل از ترور هنیه در تهران یعنی 31 جولای می شد.
با این حساب آن تئوری سکوت و مماشات تهران زیر سئوال می رود. تئوری دقیق تر این می تواند باشد که تل آویو برای نابودی فوری و سریع رهبران محور مقاومت تصمیم قاطع گرفته بود و حتی پاسخهای موشکی ایران نتوانست در اراده آنها خللی ایجاد کند. به قول رهبری می بایست خطای محاسباتی دشمن تغییر پیدا کند.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
جریان حزب اللهی باید اندیشمند باشد. وگرنه سرش کلاه می گذارند. حتی سران و رؤسایش هم ممکن است سر بدنه کلاه بگذارد. بگذریم!
لازمه اندیشمندی صبر و حوصله است. عصر رسانه گویا تناقض ذاتی با این دارد. چون ما با بمباران اطلاعات در ثانیه روبرو هستیم. سواد رسانه ای هم داشته باشی باز لغزشگاه فراوان است و ضعفهای شناختی مغز انسان. خودم کم اشتباه نکردم و قضاوت عجولانه نداشتم.
آخرین مورد، برنامه اخیر جدال و گفتگوی علیز با امیراحمدی. یک کلیپ یک دقیقه ای از یک برنامه 4 ساعته. ابتدا در یک کانال شخص مشهور و مطمئن نگاه کردم، و مواجه با این قضاوت که بفرمایید از علیز! از رهبری جلو زده و به یک مهمان نشاندار کراواتی، فرصت داده که علیه رهبری موضع بگیرد و همراهی هم می کند. من هم این روایت را قبول کردم.
ولی اتفاقی دیروز در یوتیوب دیدم علیزاده برنامه جدیدی ساخته و بلافاصله از خودش رفع اتهام، که مثلا خوب بود قبل از قضاوت، بخشهای دیگر همان برنامه را می دیدید. و گفت اتفاقا نه تنها همراهی نکردم بلکه استدلالهای امیراحمدی را نقد کردم.
گفتم برم اصل برنامه را خودم ببینم. و دیدم حق با علیزاده است. هر چند علیزاده سلیقه من نیست، ولی حداقل و انصافا این جا حق با او بود.
آیا برای قضاوتهای عجولانه مان، حساب و کتابی نخواهد بود؟
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
چندش، گناه، قانون
مجید بهستانی
از معصوم علیه السلام روایت داریم که سراغ گناه نمی رویم چون انگار قرار است «آب لجن» بخوریم. این روایت وقتی گویاتر میشود که یافتههای روانشناسی به ما میگوید حالت چندش و اشمئزاز از میان حواس، بیشترین قرابت را با خوردن و آشامیدن دارند؛ احساس عق زدن: انگار میخام بالا بیارم!
اگر نقطه مقابل اخلاق و معروف، گناه (شرعی یا عرفی) و امر قبیح باشد، به نکته جالب بعدی از علم روانشناسی میرسیم: وقتی میل به گریز از یک چیز حال بهم زن و مشمئزکننده در انسان بالا میرود، میل به اخلاق، حفظ قانون و رعایت حق مردم هم بالا میرود؛ یعنی میان حالت چندشی و میل به اخلاق و خوبی و قانون رابطه مستقیم قوی برقرار است. مثلا اگر موسیقی شاد یا غمناک گوش بدم و به شدت تحت تأثیر قرار بگیرم، هیچ تاثیری بر تمایلم به خوبی و رعایت اخلاق و حفظ قانون در من نخواهد داشت. اما، اگر از کنار سطل زباله بدبو رد شوم، تمایلم به خوبی و نظم و قانون بطور کلی افزایش مییابد.
https://eitaa.com/mbehestani