راهبرد اسرائیل و ضدراهبرد ایران
مجید بهستانی
این متن را خیلی قبل تر می خواستم بنویسم ولی مدام تسویف کردم تا رسید به شهادت حسن نصرالله. سئوال این بود که بهترین برخورد با رژیم صهیونیستی در این جنگ چیست؟ اسرائیل از راهبرد کنترل دشمن به راهبرد حذف تغییر کانال داده است. در عین حال، این هر دو ذیل راهبرد کلان بقاء جای می گیرد. تا پیش از تشکیل حزب الله لبنان، راهبرد این رژیم توسعه سرزمینی بود. با شکل گیری محور مقاومت اسلامی، آنها به حفظ زمینهای اشغالی تغییر کانال داد. با اخراج آنها از منطقه جنوبی لبنان با رشادتهای نیروهای سیدحسن نصرالله، آنها به راهبرد حفظ سرزمین مادری با توسعه آرام سرزمینی (تکمیل پروژه اشغال سرزمین فلسطین) روی آوردند. در دو دهه اول قرن 21 آنها بارها شانس خود را برای تغییر موازنه قوا و تضعیف نیروهای مسلح اسلامی امتحان کردند ولی تمام جنگهای 33، 22، 11، و 6 روزه به شکست آنها انجامید. بعد از بیداری اسلامی، رژیم خود را در تنگنای محاصره مقاومت اسلامی به رهبری ایران دید و با کمک آمریکا خود را برای راهبرد حذف آماده کرد. ولی اینجا قضیه دچار تحول می شود. تا پیش از ترور حاج قاسم سلیمانی اسرائیل از نوع واکنش ایران و نیروهای نیابتی احساس هراس داشت زیرا کمیت و کیفیت آن را نمی توانست ارزیابی و کنترل کند. بعد از آن، چندین بار در میدان سوریه، ترورهای مختلفی انجام شد که آنها فهمیدند تهران اراده پاسخ اساسی و دردناک ندارد. به تدریج سطح هماوردی در میدان سوریه میان دو کشور بالا می رفت. تا اینکه با بروز طوفان الاقصی موجودیت و حیثیت اسرائیل زیرسئوال رفت. با این حال، با احتیاط به غزه نزدیک می شد و نگران بود جبهه های دیگر علیه او فعال شود. بعد از یک ماه، آنها به خوبی دریافتند به راستی این یک اقدام خودسرانه حماسی بوده و خطری از سایر جبهه ها موجودیت او را تهدید نمی کند. از اینجا به بعد و با توجه به مشروعیت نصفه و نیمه ای که در ابتدا برای نابودی حماس پیدا کرده بود، آنها منطقه غزه را شخم زدند و به حشرات هم رحمی نکردند. آنها در درون این نبرد بار دیگر دچار تحول راهبردی شدند و تلاش کردند سرپنجه های نیروهای نیابتی را جداگانه مورد هجمه قرار دهند که این روند ادامه دارد. با این تفاوت که آنها متوجه شدند هر گونه ضربه و ترور مقامات سیاسی و نظامی دشمنان، از سوی آنان با صبر راهبردی پاسخ داده می شود. خب چه چیزی از این بهتر؟! استراتژی بقای تهاجمی در مقابل سیاست تنش زدائی و خویشتن داری. انتهای این نبرد چه خواهد شد؟ اسرائیل جداگانه نیروهای نیابتی تهران در منطقه را تضعیف می کند و در نهایت به سراغ ایران خواهد آمد. چاره چیست؟ راهبرد بقای تهاجمی با دیپلماسی فرونمی نشیند چون نشانه ضعف تلقی می شود. جبهه مقاومت باید توأمان به مرکزیت اسرائیل حمله ور شود. حتما باید ضربات خونین و به مراکز راهبردی آسیب جدی وارد شود. همزمان به صورت غیرمستقیم از حامیان اروپائی و آمریکائی تل آویو خواست که او را مهار کنند وگرنه نابودی اسرائیل جدی خواهد بود. راهکار دیگر آن استکه موازنه قوا به نفع تهران تغییر کند و آن فقط با ورود روسیه امکان دارد. شاید آنها بدشان نیاید این جنگ پیچیده تر شود و قدرت ایران تضعیف شود. ولی در عین حال، بااضافه شدن روسیه، معادل به ضرر اسرائیل و آمریکا برهم خواهد خورد. هر چند متوجه آسیبهای آن برای ایران در بلند مدت هستم.
https://eitaa.com/mbehestani
نفاق آمریکائی، جنایت اسرائیلی
مجید بهستانی
این سئوال بسیار پرتکرار است که موضع واقعی آمریکا نسبت به تحولات غزه و لبنان چیست؟ نه فقط ایران، بلکه مشخص است افکار عمومی جهان به این قضیه درگیر است و نفرات مختلف پاسخهائی داده اند. آن گونه که استفن والت، استاد بزرگ روابط بینالملل، گفته است که وقتی ابزار کاری (تسلیحات نظامی) را در اختیار کسی (اسرائیل) قرار می دهی، نشان میدهد که موافق (آمریکا) استفاده کردن از آن توسط او (اسرائیل) هستی. کاملا سخن دقیقی است.
پس انکارهای مداوم مقامات آمریکائی و اروپائی در تأمین تسلیحاتی رژیم صهیونیستی و مخالفت با کشتارهای وحشیانه آن را چگونه تحلیل کنیم؟ بعضی نویسندگان این را واقعی می پندارند و اعتقاد دارند که مقامات غربی مانند جوزف بورل صادقانه می گویند که برای مهار اسرائیل کاری از دست شان برنمی اید. آنها می افزایند هم به جهت حقوق بشری و حقوق بشردوستانه به رفتار اسرائیل اعتراض دارند، هم از گسترش جنگ در غرب آسیا نگران هستند.
در مورد اولی، والت خیلی کوتاه جواب آنها را داد. ولی در مورد دومی، باید تردید کرد. شاید در بعضی جزییات میان رهبران غربی و اسرائیل اختلافاتی باشد، ولی در کلیت موافق اهداف آن هستند. بزرگترین مانع پروژه صلح خاورمیانه جمهوری اسلامی است. مهمترین ابزار ایستادگی ایران در برابر اسرائیل و قدرتهای بزرگ متحدان منطقه ای بودند. زدن متحدان، یا قطع کردن سرپنجه های نظام در منطقه، یعنی ضربه به ایران، و تضعیف قدرت ملی آن. حالا موشک به عمق استراتژیک ما اصابت کرده است. محور مقاومت موی دماغ آمریکا و متحدان او مثل عربستان در منطقه بودند. پس حذف آنها به تسهیل پیشبرد منافع ملی قدرتهای غربی و متحدان منطقه ای آنها کمک خواهد کرد: حذف حماس، تضعیف حزب الله، و انصارالله یا حشد الشعبی همواره جزء برنامه ها یا آرزوهای قدرتهای استعماری خارجی (شرقی و غربی) بوده است و الان اسرائیل ولو با وحشی گری و بدنامی دارد برای آنها انجام میدهد. با این نگاه، پس تازه باید مدیون نتانیاهو هم باشند.
https://eitaa.com/mbehestani
تعدادی از تحلیلگران اعتقاد دارند یکی از دلایل سرعت گرفتن موج ترورها از سوی اسرائیل نگرانی از نتیجه انتخابات آمریکا است و میخواهند در شرایط فعلی کار را یکسره کنند. خصوصا که ریاستجمهوری فعلی آمریکا جسور نیست و قدرت تصمیمگیری سخت و مخالف با تصمیمات تل آویو ندارد. شاید آمدن هریس کار را دشوار کند. پس همه تلاش آن است که رییسجمهور بعدی با واقعیت جغراسیایی جدید منطقه روبرو شود نه وضعیت نامشخص.
چقدر این نگرانی واقعی است؟
به هیچ وجه! حذف نیروهای ضداسراییلی و همپیمان ایران و تضعیف محور مقاومت آرزوی آمریکا (و اروپا) بوده است ولی جسارت این کار را نداشتند. نتانیاهو به بهترین و سریعترین وجه دارد انجام میدهد. تضعیف ایران و تشدید تحریمها و ساخت ترتیبات امنیتی منطقهای دلخواه بعد از این راحتتر خواهد شد.
این تصمیم در هسته سخت قدرت ایالات متحده گرفته شده و اختلاف جزیی در برنامهها حایز اهمیت نیست. حتی هریس هم نمیخواهد جلوی او را بگیرد. الباقی خوش باوری است.
سرعت گرفتن ماشین کشتار برای خود دولت فعلی اسرائیل ضروری است تا زودتر کار را یکسره کند و به پیروزی بزرگ دست یابد. گویا بعضی اهمال کاری ها از سوی محور مقاومت به او در تحقق رویاهایش یاری میرسانند.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
در این چند روز یک خط تحلیلی آشنا درباره ترورهای اسرائیل در فضای رسانهای و سیاسی داخلی در حال تاکید است که روی کار آمدن دولت پزشکیان سبب جسور شدن نتانیاهو شده است.
دو تا حرف دارم یکی الان میگم و دومی در یادداشتی جداگانه. روراست باشیم و تامل کنیم.
فرماندهی کل قوا حضرت آقا است. ایشان از زمان ترور حاج قاسم تاکنون به دفعات خواستار برخورد سنگین و متناسب به جنایات دشمن بودن که تحت عناوین مختلف مانند انتقام سخت، سیلی سخت، پشیمان کننده، خونخواهی و ... مطرح شدن. مخاطب اصلی هم (نیروهای کشوری و لشکری) بودن. در مواردی انجام شد (مثل عملیات وعده صادق و زدن مقر موساد در اربیل) و موارد متعددی نخیر. مردم هم در مورد دومی حساس هستن که چرا ایران کاری نمیکنه ؟
اولین نفر که باید برخورد کنند شخص فرمانده است.
فرمانده کل قوا طبق توانایی نیرو دستور میده .
اگر اجرایی نشد باید توضیح بخاد.
اگر قانع نشد فرمانده را برکنار و توبیخ می کنه و فرمانده جدید امتثال امر کنه.
اگر میبینید چنین اتفاقی نمیافته پس احتمالا ایشون راضیه.
پس اینقدر این شخص و آن شخص ، یا این دولت و آن دولت را مقصر جلوه ندهید چه بسا از بالا دستور دیگری رسیده باشد.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
بعد از ترور شهید هنیه در تهران که در تاریخ تروریسم کم نظیر است (و در کنار ترور حاج قاسم و خاشقچی قرار میگیرد)، جهان و ایران منتظر پاسخ درخور بود. آقا به صراحت فرمودند انتقام و خونخواهی. خبری نشد. و این همزمان بود با ترور فواد شکری در لبنان.
خبری نشد تا اینکه حزبالله مستقلاً (یعنی برخلاف نظر منفی تهران) در جواب خون فواد اسرائیل را کوبید. و همچنان خبری نیست.
و در این ۴۸ ساعت بعد شهادت نصرالله راز سکوت و انفعال ایران آشکار میشود. به اعتراف حداقل سه تن مطهری، ظریف و پزشکیان کشورهای غربی از ایران خواستند خویشتنداری کند و ظرف مدت کوتاهی، آنها اسرائیل را مجبور به آتشبس خواهند کرد.
ما گمان کردیم بعد فریب برجام، دیگر به این سادگی فریب آمریکا و بقیه گرگها را نخورید.
خواهشاً قصه را جناحی نکنید و آن را به اسامی این سه نفر محدود نکنید. آن تصمیم نظام بود، همانطور که این هم تصمیم نظام است.
حالا که اعتراف به فریب خوردن دارید، اقدامی بکنید. سید حسن هم رفت.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
راستی آزمایی اراده ضربه به دشمن
مجید بهستانی
خشکسالی شده بود و جماعت به خارج از شهر رفتند تا نماز باران بخوانند بلکه خدا به آنها رحمی کند، اما تنها کسی که به رحمت خدا ایمان داشت آن پسربچه ای بود که با خودش چتر آورده بود.
اگر واقعا نظام قصد مقاومت دارد، قصد انتقام سخت و خونخواهی دارد، و این احتمال عقلائی می رود که حرکت دفاعی ایران، از سوی رژیم صهیونیستی به جنگ تبدیل شود، برای اینکه نیت آن را باور کنیم، باید مقدماتی را تمهید و تأمین کند:
🔸افزایش تجهیزات و امکانات آتش نشانی، و درمان صحرائی
🔸ذخیره راهبردی بنزین و گازوئیل
🔸ذخیره مایحتاج راهبردی مثل نان، و تأمین امنیت شبکه آب بهداشتی
🔸گسترش پناهگاه های امن در سراسر کشور
🔸تأمین گسترده امکانات فردی و جمعی پدافند غیرعامل، مثل ماسک اکسیژن (احتمال جنگ شیمیائی)
🔸ساخت موشک با امکان حمل کلاهکهای سنگرشکن
🔸تقویت و توسعه دستگاه نظارتی_قضائی علیه احتکار و گرانفروشی
🔸آگاهی سازی مردم و ایجاد آمادگی روانی درباره احتمال جنگ و ضرورت مقاومت
🔸پیشگیری از اقدامات و سخنان سرمایه اجتماعی سوز مسئولان،
🔸 و ...
https://eitaa.com/mbehestani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در این کلیپ نتانیاهو رسما علیه ایران اعلام جنگ با هدف تغییر نظام سیاسی کرده است.
دستگاه خارجی به سازمان ملل شکایت ببرد بابت تهدید به استفاده از زور.
ولی این کافی نیست. بابت خونی که از ایرانیان و متحدانش رخته شد، دهها نظامی صهیونیست باید به درک بروند.
وگرنه صرف شکایت بردن به سازمان ملل بی خاصیت نه تحقیر امروز را جبران میکند، نه تصویر ایران قوی را بازسازی میکند، نه بازدارندگی تایید میشود، نه دهان گشاد این هرزه بسته.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
❌پرواز ماورایی هنگام سخنرانی
📌 سردار سلامی: «شهادت سید حسن نصرالله و سردار نیلفروشان تغییر و تحول تاریخی را در جهان اسلام ایجاد خواهد کرد.»
📌«این خونها بسیار گرانبها و با ارزش هستند. با استعانت از روح همه این شهدا راه آنها را ادامه خواهیم داد.»
@Farsna - Link
🔴 چقدر به نفع اهداف نظامی و سیاسی سپاه پاسداران و نظام میشد اگر سردار سلامی هنگام سخنرانی "پرواز ماورایی" نکند و نگوید شهادت سید و سالار مقاومت و سردار نیلفروشان «تغییر و تحول تاریخی را در جهان اسلام» ایجاد خواهد کرد!
⭕ البته واضح است که خطبا و سخنرانان و واعظان تا حدودی مجازند که آنگونه بیاندیشند و سخن بگویند اما برای یک فرمانده نظامی که قبل از هر چیز یک فرد نظامی است، چنین پروازهایی ابدا روا نیست!
⭕️ و برای اینکه منظورم از "پرواز ماورایی" برای سردار سلامی و هم برای سایر سرداران سپاه و مقامات سیاسی نظام روشن شود از سردار سلامی میخواهم:
1⃣آن "تغییر و تحول" را نام ببرند.
2⃣سازوکار و فرآیندهای تحقّق آن "تغییر و تحوّل" را شرح بدهند.
3⃣توضیح بدهند ازکجا میدانند چنین تغییر و تحولی رخ خواهد داد؟و یا چه شواهدی برای وقوع آن وقایع دارند؟
4⃣و بالاخره، توضیح بدهند منظورشان از "تاریخی"بودن آن "تغییر و تحوّل" چیست؟
⚫«و الی الله ترجع الامور».
🆔 @Saeidzibakalam
https://eitaa.com/mbehestani
ضرورت حمله سخت
بالاخره انتظار به سرآمد و بدستور نظام، سپاهیان ۴۰۰ عدد موشک حواله سرزمین اشغالی کردند.
تا اینجای کار دمشون گرم!
ترسیده بودم منطق روابط بینالملل را فراموش کردهاند که انفعال میدیدیم. شاید سیلی فریب بزرگ آمریکا بعد از شهادت هنیه آنها را مجددا هشیار کرد و زدن نصرالله و نیلفروشان، و نیز رجزخوانی علیه ایران و رهبری، بر آنها مسجل کرد که آمریکا قلاده این سگ وحشی هار را از گردنش برداشته.
ایالات متحده حتی برای دولت پزشکیان تره خورد نمیکند، چه برسد مذاکره با آن، برای رام کردن سگها؛ بعدتر، مذاکره برای احیای برجام.
معادلات جهان و منطقه در سه سال اخیر تغییرات مهمی کرده است، و غرب بار دیگر به عنصر قدرت اکراهی متوسل شده. ما هم باید بیشتر از گذشته به این قدرت مجهز بشویم.
حواس مان باشد در منطقه ای زندگی میکنیم که روسیه، اسرائیل، ج.آذربایجان، ترکیه، عربستان، افغانستان، و ... همسایه مان هستند و زبان زور را راحتتر میفهمند.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
تحلیل پاسخ موشکی ایران
مجید بهستانی
۱_ اصل حرکت از بی حرکتی و سکون بهتر بود. و البته کار خوبی بود. ۴۰۰ موشک یا بالاتر، که اگر فقط نیمی هم اصابت کرده باشد برد بزرگی است. بهتر، با حمله همزمان سایر محورها تکمیل بشود. بالاتر، با دیپلماسی فشرده از وقوع جنگ و گسترش نزاع در منطقه جلوگیری کند.
۲_ ولی تا آمار دقیق و انسانی بیرون نیاید کمتر دل مان راضی میشود. ما هنوز منتظر انتقام خون حاج قاسم هستیم که حمله به عینالاسد خوشحال مان نکرد. حال که زخمهای بیشتری بر تن مان نشسته، خیل عظیمی از یاران و فرماندهان، انهدام فرودگاه و مرکز آرام مان نمیکند؛ خون میطلبد؛ نه غیرنظامیان، بلکه از سران و فرماندهان ارشد.
۳_ آنجا از بیانیه که سپاه با خشم گفت اگر پاسخ دهید، واکنش سختتری شاهد خواهید بود، فهمیدم راهبرد ایران همچنان «مقاومت» و عدم جنگ است. در ادامه این حمله موشکی را در انتقام از خون شهدا نصرالله، هنیه، نیلفروشان، و بقیه عنوان کرد، که کاش نمیکرد. این تعداد موشک فقط پاسخ به یک جنایت میبود، نه سرجمع تمام آنها.
خدا به تدبیرها و اقدامات ایران دقت و برکت بدهد.
https://eitaa.com/mbehestani
در واکنش به پاسخ موشکی ایران، اسرائیل حتما ضربه موشکی خواهد کرد. برای آنها مهمتر از نیروگاه و پالایشگاه، مراکز نظامی موشکی خواهد بود.
پاسخ مجدد ایران میبایست عاجل باشد و کمتر از ۲۴ ساعت اجرایی گردد. این هراس بیشتری در دل دشمن ایجاد خواهد کرد.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
زیست شناسی دفاع
مجید بهستانی
در کنار گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید درون خون، سیستم ایمنی بدن را می سازند. وقتی در یک نقطه از بدن عفونت یا ضربه ای وارد می شود این گلبولها به صورت هوشمندانه در آن محل حاضر می شوند تا از بدن دفاع کرده،و مانع از گسترش آن در تمامی بدن بشوند.
کشورها نیز همچون یک موجود زنده هستند که به یک سیستم ایمنی فراگیر و هشیار نیازمند هستند. اگر در مواقع خطر برای کشور که به جزئی یا تمامیت آن احتمال آسیب است، سیستم ایمنی (نیروهای امنیتی و نظامی و انتظامی) به سرعت فعال می شوند، و غیرفعال یا غیرموثر بودن آنها، از سوی تحلیلگران نشانه بیماری است که باید آسیب شناسی شود. در همین مورد اخیر، رژیم صهیونیستی رفتارهای پرخطری از خود نشان داد،و علیه ایران و متحدان آن به زور و تهدید به زور متوسل شد. تا آنجا که تعدای از عزیزترین سیاستمداران و فرماندهان نظامی به شهادت رسیدند. از این رو، واکنش گلبولهای سفید کشور ایران به عنصر مزاحم متجاوز کاملا طبیعی و نشانه سلامت بدن شناخته می شود.
https://eitaa.com/mbehestani
خبرنگار: نظرتان درباره حمله اسرائیل به غزه، لبنان، و ایران چیه؟
وزیرخارجه امریکا: اسرائیل از حق دفاع مشروع برخوردار است، و آنها اهداف مشروعی برای تجاوز هستند.
خبرنگار: نظرتان درباره حمله ایران به مواضع اسرائیل چیه؟
وزیرخارجه امریکا: وحشتناک! در طول تاریخ تمدن بشری سابقه ندارد! مرزهای حقوق و اخلاق پاره شد! ما این حرکت را قویا محکوم میکنیم!
خبرنگار: بوووووووق!!
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
MajidBehestani مجید بهستانی
راستی آزمایی اراده ضربه به دشمن مجید بهستانی خشکسالی شده بود و جماعت به خارج از شهر رفتند تا نماز ب
☝️☝️☝️☝️
ما زدیم و اونا هنوز نزدن، پمپ بنزینها چقدر شلوغه!!!
یعنی در شرایط بحرانی و جنگی حتما باید فرهنگ مردم را داخل ملاحظه آورد. وگرنه ممکن است، شیرینی به شوری رود و تلخی!
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
روانشناسی دفاع
مجید بهستانی
کتاب پایان تاریخ فرانسیس فوکویاما بسیار خواندنی است، و البته مهم است که نمی دانم چرا در فضای دانشگاهی ایران تحویل گرفته نمی شود و در فضای رسانه ای با برچسبهای سیاسی پس زده می شود. مشابه «تاریخ عقل» هگل، در این کار، روند توسعه فکر بشری تحلیل می شود که چگونه به ایستگاه آخر یعنی لیبرال دموکراسی ختم می شود. فوکویاما می گوید هر چند برای شروع جنگها دلایل مختلفی ذکر می شود ولی دو دسته کلی بیشتر نیستند: دلایل مادی، دلایل حیثیتی و غرور. او می گوید اگر چه سیاستمداران و رهبران برای توجیه حرکت متجاوزانه خود به عوامل دسته اولی اشاره می کنند، ولی اگر خوب وارسی شود معلوم می گردد حتی برای قدرتهای بزرگ، دلایل ذهنی مربوط به حفظ حیثیت یا جلوگیری از خدشه به غرور و عزت ملی، عامل اصلی به حساب می آیند.
در مورد پاسخ به رفتارهای وحشیانه و کشتارهای طولانی و دردناک رژیم صهیونیستی علیه ایران و متحدان او، به واقع ایران تا حد زیادی، یا بسیار زیادی، خویشتنداری کرد که به ادبیات «صبر راهبردی» مشهور شد. ولی همانطور که الگوهای مارپیچی (spiral) امنیتی توضیح می دهند رفتارهای مثبت ممکن است که از سوی بازیگران دیگر، به ضعف و ناتوانی، تعبیر شود که یعنی فرصت مناسبی برای تجاوزگری بیشتر است. نتانیاهو چنین برداشتی از صبر راهبردی ایران داشت. در نتیجه اقدامات و خط و نشان کشیدنهای او، تهران را مجاب کرد که فعلا و موقتا ضربه شستی وارد کند، و مستی عاصی را از سر او بیرون کند.
https://eitaa.com/mbehestani
در حالیکه اسرائیل، آمریکا و سایر بازیگران منطقهای از حمله موشکی ایران حیرت کرده، ولی سعی کردن با ادعای رهگیری موفق آنها، آن را کم اهمیت نشان دهند، ولی چند تا دلقک مثل این و رسانه اینترنشنال با «آبگرمکن» خواندن موشکها می خواهند قدرت ایران را از اساس ناچیز و بی اهمیت جلوه بدهند.
در مغزشان چه میگذرد؟!
سئوال مهمتر: در مغز مخاطبهای پروپا قرص شان چه میگذرد؟!
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
یوم الله ۱۳ مهر ۱۴۰۳
مجید بهستانی
صحنه امام جمعه امروز در تهران به امامت رهبر انقلاب، نیابت عام امام زمان علیه السلام بسیار دیدنی بود؛ همچون صحرای محشر، امواج دریای انسانی؛ تا آنجا که راه رفتن را از میان این جمعیت عظیم با دشواری روبرو میکرد.
ولی اجتماع معمولی، و نماز جمعه عادی نبود؛ نه بخاطر امامت آ.خامنه ای؛ که برای احتمال بالای خرابکاری، بمب گذاری، یا پهپادهای انتحاری، توسط مار زخم خورده صهیونیستی. یکسال قبل، یک داعشی انتحاری خارج از ورودی مراسم حاج قاسم در کرمان، دهها شهید برجای گذاشت.
با این حالت، ملت شهادت آمد، و با هر فراز بیانات آقا تکبیر میگفت؛ گویا برای شنیدن سخنان سختتر و تهاجمی تر از خطیب استسقی میکرد.
پس اگر بگوییم امروز «یوم الله» و «عید» بود گزاف نیست.
https://eitaa.com/mbehestani
انتظار میرفت در خطبه آ.خامنه ای در نماز جمعه امروز راهبرد کلان نظام در مواجهه با بحران اخیر غرب آسیا پس از عملیات موفق وعده صادق ۲ ترسیم شود.
ابتدا در چه فضایی قرار داریم تا خطبه بهتر فهم شود؟ رژیم اسرائیل وحشیانه می کوبد و بنا دارد جداگانه بازیگران اصلی محور مقاومت و قلب آن یعنی ایران را از کار بیاندازد. این بازیگران شاید محو نشوند ولی با تخریب زیرساختها و امکانات، و زدن رهبران اصلی انها، تا مدتها دیگر خطری متوجه رژیم صهیونسیتی نخواهد بود. این نگاه آنهاست. عملیات ایرانی تا حدی در سطح برنامه، نه راهبرد، اختلال ایجاد کرد.
در مقابل، در ایران، دو واکنش به وجود آمده است: گروهی که برای هر تهاجم به هر بازیگر مقاومت، از تهران انتظار دارند به آن پاسخ محکم بدهد. و گروه دیگری که از هر گونه واکنش ایران ابا دارند و آن را تله جنگ اسرائیل می خوانند. به نظر گروه اول، بی پاسخی یا پاسخ ضعیف دشمن هار را جری تر می کند، و به نظر گروه دوم، هر گونه پاسخی دشمن را در تهاجم به ایران راسخ تر کرده، شرایط برون رفت از وضعیت جنگی فعلی دشوارتر خواهد کرد.
در این میانه، راهبرد ایران چه باید باشد ؟ «در دفاع از منافع ایران نه تعلل میکنیم نه شتاب زده عمل میکنیم». این جواب رهبر انقلاب است. این سخن آبی بود بر آتش مردم انقلابی که «جنگ می طلبیدند». اما آقا همه را به آرامش و عقلانیت فراخواندند. عقلانیت انقلابی از نبرد با استکبار هراسان نیست، ولی بی گدار هم به آب نمی زند.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
تاریخ آزمایشگاه انسانها است:
اینکه تصمیم بگیرند مثل شیر در دشت باشند، یا مثل موشها در پناهگاه.
https://eitaa.com/mbehestani
ریاض مالکی وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین به نقل از دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که حاکمیت اسرائیل بر مناطق مناقشه برانگیز غیرقانونی است و حق تصرف ندارد. ساکنان غیرقانونی باید این مناطق را ترک کنند.
این مواضع اصلا جدید نیست. بازخوانی موضع رسمی نهاد سازمان ملل و شورای امنیت آن سازمان است که در چند قطعنامه و بیانیه تکرار شده است.
این عبارت اصلا به معنای نامشروع بودن تمامیت رژیم صهیونسیتی نیست بلکه صرفا مرتبط با مناطق اشغالی پس از ۱۹۶۷ است یعنی بیتالمقدس شرقی، کرانه باختری و غزه. یعنی در چارچوب طرح دودولتی قرار میگیرد.
مجید بهستانی
https://eitaa.com/mbehestani
بمب اتمی؛ همین حالا!
مجید بهستانی
وقتی علیه کشوری کشتار یا نقض حاکمیت روی میدهد عرف و حقوق بینالملل تا حدی و تا زمانی که ویژگی تناسب رعایت شود عمل تلافیجویانه را تایید میکند.
بعد از حادثه ۷ اکتبر جامعه جهانی ضمن دعوت اسرائیل به خویشتنداری و مراقبت از عدم کشتار غیرنظامیان، حملات آن علیه غزه را موجه میدانست.
ولی با توسعه غیرمنطقی جنگ و کشتار وسیع غیرنظامیان و تخریب اماکن محترم و امن مثل موسسات خیریه و بیمارستان و دفاتر سازمان ملل و رسیدن رقم کشتهها به بیش از ۴۰ هزار نفر که حداقل ۲۰ برابر عدد ادعایی کشتههای اسراییلی در حمله حماس بود، مشخص گردید که از ابتدا رژیم صهیونسیتی بنا بر تلافی نداشته بلکه میخواهد با کشتار دستهجمعی و تمامی اعمال و ابزارهای نامشروع جغراسیای منطقه را به نفع خویش تغییر دهد.
توقف عملیات در مرحله کنونی برای تل آویو منطقی نیست و با چراغ سبز واشنگتن ماشین کشتار در غرب آسیا فعلا خاموش نخواهد شد.
حتی بعد عملیات موفق وعده صادق ۲ خواب نابودی کامل سازمان حزبالله، تضعیف سوریه و ایران و یمن همچنان در دستورکار آنها قرار دارد و صرفا بکارگیری تسلیحات راهبردی غیرمتعارف یا ورود یک بازیگر سوم با چنین توانایی بتواند جلوی صهیونیسم را بگیرد.
اگر ایران هم اکنون مجهز به سلاح اتمی بود شاید سایه جنگ از ما و منطقه دورتر بود و اسرائیل زودتر به شرایط آتشبس فکر میکرد.
هنوز دیر نشده. یا سلاح اتمی یا سلاحی در این سطح، میتواند به امنیت ملی ایران رنگ جدیدی ببخشد.
به یاد داشته باشید که سلاح اتمی مانع کشتار است نه عامل آن.
https://eitaa.com/mbehestani
بازدارندگی بمب هستهای؟
مجید بهستانی
ممکن است این تلقی پیش بیاید که هر بازیگری که دارای بمب هستهای باشد، مصون از هر گونه تنش، تعرض یا تجاوز خواهد شد. این مربوط به دوران جنگ سرد بود. آیا هنوز تداوم دارد؟
بیایید مرور کنیم:
حماس به اسرائیل حمله کرد در حالیکه دومی هستهای بود ولی اولی نبود.
حزبالله به اسرائیل حمله کرد درحالیکه دونی هستهای بود ولی اولی نبود.
یمن به اسرائیل حمله کرد درحالیکه دومی هستهای بود ولی اولی نبود.
ایران به اسرائیل حمله کرد درحالیکه دومی هستهای بود ولی اولی نبود.
حالا مواردی از جنس دیگر:
لیبی، عراق، و اوکراین هستهای بودند که وارد رژیم خلع سلاح شدند، و به آنها تجاوز شد. دو اولی فروپاشیدند و دومی با حمایت ناتو فعلا پابرجاست البته نیمی از خاک خود را از دست داده.
درسها:
۱_در روابط بینالملل یادگیری اجتماعی وجود دارد. بازیگران به تدریج فهمیدند که بمب اتم برای نمایش است نه استفاده. پس راحتتر با قدرت هستهای تقابل میکنند.
۲_ از دوران بازدارندگی مطلق به بازدارندگی نسبی رسیده ایم. یعنی هیچ سلاحی باعث امنیت کامل نمیشود. شرایط انارشیک تشدید شده است.
۳_ داشتن بمب هستهای یا نداشتن آن علی السویه نیست. دارا بودن چنین بمبی یا چیزی شبیه آن توان تسلیحاتی، و بالتبع توان چانه زنی را بالاتر میبرد. سطح بازی تغییر میکند.
۴_ شاید رهبر ایران آموخته است که بازدارندگی نسبی با تسلیحات دیگری تامین میشود تا آنجا که مجبور به تغییر فتوا از باب ضرورت نشده است.
https://eitaa.com/mbehestani
حرف اصلی بنده:
اصل در اسلام صلح است.
در جنگ با افزایش توان تسلیحاتی میتوان بازدارندگی ایجاد کرد.
در جنگ، حق اقدام مقابله به مثل وجود دارد.
فراتر از موازین بینالمللی، اسرائیل به صورت وحشیانه، در حال کشتار غیرنظامیان است.
یکسال تلاش جهانی دیپلماتیک تاکنون شکست خورده است و نه صلح و نه آتشبس افق روشنی ندارند.
در این صورت، اگر کشتار غیرنظامیان اسرائیلی سبب شود توازن در میدان جنگ بازگردد و احتمال تقویت دیپلماسی افزایش یابد، برای محور مقاومت چاره نمی ماند دست به این اقدام بزند. حتی با سلاحهای کشتارجمعی غیرمتعارف.
مجید بهستانی
https://www.aparat.com/v/uks402a
https://eitaa.com/mbehestani
چرا همدیگر را نمیفهمیم؟
مجید بهستانی
بارها شده است که با افرادی گفتگوی طولانی داشتیم ولی گویا هیچ حرفی رد و بدل نشده؛ دوباره همان مواضع قبلی و اختلاف نظر. در همه گروههای اجتماعی این حالت رخ میدهد و گاه کلافه کننده میشود: زن و شوهر، گروه دوستان، اعضای خانواده و ... . در حوزه سیاست هم همین گونه است.
روانشناسی شناختی و علوم اعصاب سیاسی برای این مهم پاسخی دارد. ذهن انسان در مسیر رشد خود کانال کشی میشود. در طی این فرایند، بخشهایی از مغز رشد متفاوت میکند. کارکرد کانالها آن است که کلیشه های ذهنی ایجاد کنند که برای تسهیل ارتباطات اجتماعی و زندگی روزمره لازم هستند. ولی این تسهیلگری یکجا می تواند به مانع گفتگوی واقعی تبدیل شود و خود بغرنج میگردد. میگوییم: اصلا طرف حرف آدم حالی اش نمیشود!
اینجا چه اتفاقی در مغز انسان افتاده است؟ بعضی از دانشمندان میگویند دو نوع سیستم حفاظتی و توسعه در مغز هر انسان وجود دارند که در فرایند رشد اگر یکی بر دیگری غلبه کند، بر تمام تصمیمات زندگی (سیاسی و اجتماعی و فردی) تاثیرگذار خواهد بود.
حالا کارکرد آنها چه تفاوتی دارد؟ انسان موجودی است که هم تمایل به توسعه مهارتها و کمال دارد، و در عین حال نگران است داشتهها و بقای خود را در خطر ببیند. حالت ایدهآل این است که هر دو همزمان کار کنند و انسان تصمیم بهتر و همهجانبه بگیرد. ولی واقعیت این که معمولا چنین اتفاقی نمیافتد.
حال به جهت سیاسی کسانیکه توسعه گرا هستند، ریسک پذیری بیشتری داشته و از از دست دادن موجودی کمتر نگران میشوند. رو به آینده اند. اینها معمولا در جناح چپ، لیبرال، انقلابی یا اصلاحطلب می گنجند (این اصطلاحات در ادبیات سیاسی متعارف داخلی و غربی آمده آمد اند و لزوما یک معنای مشترک ندارند).
ولی کسانی که به موجودی خویش راضی اند، نگران بقای خویش هستند، خطرات و تهدیدات و چالشها برایشان پررنگ تر است، به جناح محافظه کار، سنت گرا یا اصولگرا نزدیک میشوند.
این دو جناح یا حرف یکدیگر را عمیقاً درک نمیکنند، یا اگر در لحظاتی احساس همدلی و مفاهمه کنند، براحتی در یک موقعیت مجددا به تناسب خاستگاه و فرم مغزی خویش عدول میکنند.
https://eitaa.com/mbehestani