💢شرح بند «اخلاق و معنویت» در بیانیۀ گام دوم/ جهتبخشِ جهانِ انسانی
📌مهدی جمشیدی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشۀ اسلامی مطرح کرد:
🔹اینکه اخلاق و معنویّت، «جهتدهنده» به همۀ حرکتها و فعالیتهای فردی و اجتماعی است، بدانمعنی است که این دو عنصر، چنان «روحِ حاکم» و «امرِ غالب» بر زندگیِ فرد و جامعه عمل میکنند.
🔹دولتِ اسلامی، باید در پیِ «فراهمسازیِ زمینۀ رواجِ معنویّت و اخلاق در جامعه» باشد. تلاش و جهاد در راستای رشدِ هرچه بیشترِ شعورِ معنوی و وجدانِ اخلاقی در جامعه، بدونِ «همراهیِ حکومت»، توفیقِ چندانی نخواهد یافت.
🔹معنویّت و اخلاق، «حاجاتِ اصلی جامعه» و «بهشتآفرین» هستند. ازآنجاکه این دو عنصر، نگهبانِ ثبات و همبستگیِ جامعه و تعدیلکنندۀ خواستهها و تمنیّاتِ انسان هستند، اینچنین خصوصیتی به آنها نسبت داده شده است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/cKMh8
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#مهدی_جمشیدی
#درس_گفتار
#تهران
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢اخلاق، مبنای آرای آیتالله مهدویکنی در مباحث عدالت اجتماعی است
📌همزمان با هشتاد و هشتمین سالروز ولادت آیتالله مهدویکنی(ره)، نشست «عدالت؛ ارزش مظلوم(عدالت در اندیشه سیاستمدار صادق)» برگزار شد.
🔹حسین عیوضلو: عدالت در اندیشه آیتالله مهدویکنی(ره)، در مقام نظر مطلق و در مقام عمل نسبی است. این نسبیت، یک نخ تسبیه بسیار درست است. عدالت یک مفهوم بسیط نیست؛ یک مفهوم چندمتغیره و پیچیده است و باید با توجه به سازوکارهای زمان و مکان، این را دنبال کرد.
🔹عادل پیغامی: در اندیشه آیتالله مهدویکنی(ره) عدل و احسان لزوما فردی نیستند. مقوله احسان با بُعد اجتماعی، یک پایه و زیربنا اصلی در تحقق عدالت اجتماعی است.
🔹محمدصادق ترابزاده: ورود آیتالله مهدویکنی(ره) به مبحث عدالت به عنوان یک «معلم اخلاق» و یک «فقیه نواندیش»، ویژگی بارز و متمایز ایشان از متفکران معاصر است. در مباحث ایشان، اخلاق یک مبنا و روح تأثیرگذار در مباحث عدالت اجتماعی است که رنگ و بوی خاصی به سایر مباحث ایشان داده است و از طرف دیگر ورود ایشان از منظر فقه نیز دارای تأثیرات زیادی خاصه در حوزه استنباط و اجرای احکام شده است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/gXVkI
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_مهدویکنی
#نشست_علمی
#تهران
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢با جوانان به زبان روز گفتوگو کنید/ لزوم کار تربیتی از سنین پایه
📌حضرت آیتالله سبحانی در دیدار با جمعی از جوانان و اعضای مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی در مشهد، بیان کرد:
🔹با طرح «هفت روز در بهشت» یک استان را آباد کردهاید اما ۲۹ استان دیگر تکلیفش چیست؟ باید این کار بسط و توسعه کشوری پیدا کند.
🔹از بین نوجوانی و جوانی، مقطعی را انتخاب کنید که هرچه زیربنا محکمتر شود بهتر خواهد شد.
🔹هر زمانی برای خودش یک زبان خاصی میخواهد. ما اگر بخواهیم در این زمان با زبان صدسال پیش سخن بگوییم، کافی نیست. آقایی از نجف آمده بود و گفتم درباره عقاید چه کتابی تدریس میشود؟ میگفت همان کتابی که فاضل مقداد نوشته است! این درحالی است که این کتاب برای همان زمان نوشته شده است، امروز افکار دیگران همانند راسل و فلسفه مادیگری و... مطرح است.
🔹باید برای تدریس کتابها، استاد تربیت شود. استاد باید ذوق فلسفی، کلامی و ذهن جوشان داشته باشد تا بتواند برای مخاطب، آن را تدریس کند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/QIo9F
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_تربیتی
#آیتالله_سبحانی
#گفتگو
#مشهد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢نظام آفرینش مبتنی بر تشکیل خانواده و ازدواج است
📌آیتالله سید منذر حکیم در دومین جلسه از نشستهای تخصصی خانواده با محوریت بیانیه گام دوم، بیان کرد:
🔹طلاب در همه سطوح باید همواره در حال تکامل باشند. بینش، انگیزه و عملگرایی از مهمترین مسائلی است که باید طلاب به آن توجه داشته باشند.
🔹نظام آفرینش مبتنی بر الزام تشکیل خانواده و ازدواج است اما بهعنوان یک مستحب مؤکد در جامعه شناخته میشود. بر اساس آیه «و انکحوا الایامی منکم...» خداوند امر به ازدواج کرده و این به معنای وجوب و لزوم تشکیل خانواده است.
🔹برای ترویج سبک زندگی اسلامی باید منظومه سبک زندگی به جامعه ارائه دهیم که شامل مسائل فقهی، اعتقادی، کلامی و همه عرصهها باشد، اگر چنین الگوی جامع و منظمی از سبک زندگی اسلامی ارائه شود انگیزه مردم نیز نسبت به رعایت آن افزایش مییابد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/02EhH
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#آیتالله_سیدمنذر_حکیم
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 دیدگاه علمای اهلسنت نسبت به نهجالبلاغه
📌 مصطفی دلشاد تهرانی، پژوهشگر نهجالبلاغه:
📕 نهجالبلاغه بعد از قرآن کریم کتابی است که از نظر فرهنگی در میان مسلمانان و حتی غیرمسلمانان به شدت تأثیرگذار بوده است.
📕 نهجالبلاغه در دنیای اسلام وقتی پیدا شد، نخستین کسانی که به ترویج آن پرداختند و آن را شرح کردند و آن را تدریس کردند و تحت فشار حکومتها و دولتها قرار گرفتند اهل سنت بودند.
📕 سنگینترین و جامعترین شرحی که بر نهجالبلاغه نوشته شده شرح نهجالبلاغه ابن ابی الحدید معتزلی است.
📕 اگر بگوییم نهجالبلاغه کتابی است که بتواند همه فرق اسلامی را تحت پوشش قرار دهد و وحدت ایجاد کند و اختلافات را بردارد، سخنی به گزاف نگفتهایم.
📕 نهجالبلاغه با وجود همه اتقان و اعتبار و ارزشی که دارد معنایش این نیست که خالی از خطاست و شریف رضی در تألیف آن خطایی نکرده است.
📕 اگر کسی رویکرد علمی و تخصصی به نهجالبلاغه داشته و میخواهد مطالبی را استخراج و یا تبلیغ و ترویج و یا تحقیق و نظریهپردازی کند، باید به روش علمی رویکرد به نهجالبلاغه آشنا باشد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/uaw8C
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#مصطفی_دلشادتهرانی
#گفتگو
#تهران
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 اختیارات معصوم در عرصه اجتماعی باید به ولیفقیه هم واگذار شود
📌 دکترعلی بهادری جهرمی، مدرس دانشگاه و حقوقدان:
❇️ هرگز نمیگوئیم چقدر خوب شد که معصوم غائب است و ولیفقیه را جایگزین او میکنیم و دیگر همه چیز حل است. نه همه چیز حل نیست زیرا با حضور معصوم همه چیز حل میشود.
❇️ نمیتوانیم بگوئیم چون ممکن است آن کسی که جای معصوم میگذاریم خطایی بکند این کار را نکنیم و یا اختیاراتش را محدود کنیم، خب آن تکهای که میخواهید محدود کنید چیست؟ اگر در همان تکهای که اختیارات را محدود کردید نیاز حاصل شد چه کار کنیم.
❇️ در نظام جمهوری اسلامی در عرصه عمل اختیارات ولی فقیه را به شدت محدود کردیم، اساسا امروز اختیارات ولی فقیه با اختیارات معصوم قابل مقایسه نیست.
❇️ اختیاراتی که در عرصه اجتماعی به معصوم داده شده باید به ولی فقیه هم واگذار شود، چون اگر از کسی که در رأس جامعه اسلامی همان خروجی را میخواهیم که از معصوم میخواهیم پس باید همان اختیارات را هم به او بدهیم این هم منافاتی با نظارت و مشورت و اینها ندارد.
❇️ آیتالله خویی معتقد به ولایت مقیده فقیه است نه مطلقه، یعنی ولایت فقیه را قبول دارند. تئوری ولایت فقیه را تقریبا همه فقهای شیعه قبول دارند حالا در جزئیات ممکن است نظراتشان متفاوت باشد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/LBKvG
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#علی_بهادریجهرمی
#گفتگو
#تهران
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 حج؛ عبادتی پر رمز و راز/ نگاهی به حکمتهای اعمال زائران بیتالله
📌 حج با مناسکی که دارد، یکی از پر رمز و رازترین عبادتهای ما به شمار میرود. هر یک از اعمالی که ذیل مناسک حج انجام میشود، حاوی مفهوم و باطنی است که تدبر در آن میتواند گوشهای از باطن و حقیقت این مناسک را برای ما روشن سازد.
🔰 آیتالله جوادی آملی در کتاب «صهبای حج» مینویسد:
✳️ کسی که با معرفتِ به اسرار عبادت، عمره یا حج میگزارد قدم جای قدم انبیا و ائمه(علیهم السلام) میگذارد.
✳️ کندن لباس دوخته، به هنگام احرام، به معنای بیرون آمدن از «جامه گناه» است. چنانکه پوشیدن لباس احرام که لباسی ندوخته، رنگ نگرفته، حلال و پاک است به معنای دربر کردن «لباس طاعت» است.
✳️ سعی بین صفا و مروه، به سوی حق دویدن است؛ چنانکه تردّد بین آن دو کوه به معنای بودن در حالتِ ممدوحِ بین خوف و رجاست.
✳️ سرّ قربانی این است که حجگزار و قربانی کننده با تمسک به حقیقت ورع، گلوی دیو طمع را بریده و او را بکُشد. بنابراین، صرف ذَبْح گاو و گوسفند یا نَحْر شتر و رها کردن آن بدون توجه به سرّ قربانی، مایه تعالی حجگزار نیست.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/51575
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_جوادیآملی
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢مبارزه امام باقر(ع) برای عدم اطاعت مردم از باطل/ استحاله فرهنگی جامعه توسط امویان
📌حجتالاسلام حسین ردایی، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد در گفتگویی، مطرح کرد:
🔹یکی از مواردی که امام باقر(ع) در جهت آن مبارزه میکردند این بود که حکومتها، مردم را نسبت به حقایق در جهل نگه میداشتند و ایشان سعی میکردند مردم را به آن حقایق و اطاعت حقیقی و تشخیص میان حق و باطل و توحید و شرک آگاهی دهند.
🔹انتقادهای امام درباره استحاله فرهنگی که توسط امویان در طول تاریخ به ویژه در دوران امام انجام شده بود برای امویان قابل تحمل نبود.
🔹در نگاه امام و در نگاه انسانهای آزاد و عارف به معارف دین این اعتقاد وجود دارد که حکومت اسلامی باید با معارف اسلام چه در مقام قانون و گفتار و چه رفتار باید با اسلام و امور دینی سازگار باشد. لذا یکی از انتقادات امام این مسئله بود که ظواهر دینی و تصدی امور دینی نباید به دست افراد فاسد و افرادی که نسبت به معارف دینی هیچ اطلاعی ندارند باشد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/p59Rs
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_و_سیره
#حجتالاسلام_ردایی
#گفتگو
#تهران
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢مهمترین رخدادهای حوزه در هفتهای که گذشت؛
📌حوزههای علمیه در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، پژوهشی، سیاسی، دینی و... بودند؛ با مروری کوتاه به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت آیتالله آصفمحسنی
📝 ابزار لازم برای پیشرفت حوزه فراهم است
📝 از روند معرفی مراجع در جامعه مدرسین تا تلاش برخی برای طرح مرجعیت خود
📝 دو رکن اساسی برای موفقیت در علم اندوزی
📝 جاده بین دانشگاه و حوزه یک طرفه نیست
📝 «نظام حقوق بشر اسلامی» کتاب برگزیده سال حقوق بشر اسلامی شد
📝 گرایش «فقه تمدنی» در حوزههای علمیه ایجاد شود
📝 سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه 23 شهریور ماه آغاز میشود
📝 برگزاری آزمون شفاهی حوزه با 300 استاد
📝 شرایط اعزام گروههای تبلیغی در ماه محرم
📝 بهره گیری حداکثری از توان نخبگان حوزه و دانشگاه، لازمه تحول در علوم انسانی است
📝 اعلام زمان برگزاری امتحانات جبرانی و ارتقایی سطوح عالی حوزه
📝 شناسایی نخبگان پژوهشی حوزه خراسان به زودی کلید میخورد
📝 حوزه علمیه قم حضور فعال در سطح جهانی دارد
و ....
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/ZxMcw
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢فضای مجازی، موتور قوی تولید بیحجابی/ ۱۷ نکته درباره حجاب و منطق الزامی بودن آن
📌حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی، رئیس مرکز پژوهش های علوم انسانیِ اسلامی صدرا:
🔹عفاف و حجابِ برتر، زاییده ایمان و سبک زندگی اسلامی است. عفاف مولود فطرت و عقل فطری است و از این جهت، یک گرایش فرادینی است، لکن وقتی پای ایمان و سبک زندگی اسلامی به میان میآید، نه فقط پایههای حجاب چنان مستحکم میشود که سنگینترین طوفانها هم نمیتواند لطمهای به آن بزند، بلکه برترین و کاملترین نوع حجابها بروز و ظهور پیدا میکنند.
🔹عامل اصلی گرایش بعضی از بانوان به بدحجابی، چالش هویت است. ضعف هویت و شخصیت فردی و اجتماعی، آنها را به سمت خودنمایی و تبرج سوق میدهد.
🔹ما در سالهای گذشته با چندین موتور قوی تولید بدحجابی در کشور روبرو بوده و هستیم که باید با جسارت، و البته سرمایهگذاری هوشمندانه این موتورها را خاموش یا تضعیف کرد. یکی از این موتورها فضای مجازی یله و رهاست.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/Ux05b
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#حجتالاسلام_غلامی
#نشست_علمی
#مشهد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢معامله قرن با همت و ایمان جبهه مقاومت محکوم به شکست است
✍️ متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به زائران بیتالله الحرام، صبح امروز در صحرای عرفات قرائت شد.
🔰حضرت آیتالله خامنهای در این پیام تأکید کردند: ترفند معامله قرن که بهوسیله آمریکای ظالم و همراهان خائن آن زمینهسازی میشود، جنایتی در حق جامعه بشری است. همگان را به حضور فعال برای شکست این مکر دشمن فرامیخوانیم و به حول و قوه الهی آن را و همه ترفندهای دیگر جبهه استکبار را در برابر همت و ایمان جبهه مقاومت محکوم به شکست میدانیم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/qiY3m
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مقام_معظم_رهبری
#حج
#عرفات
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢نخبگان حوزه مجاهدانه وارد میدان شده و پاسخ مسائل جدید را بدهند
📌آیتالله محمدمهدی شبزندهدار، عضو فقهای شورای نگهبان در گفتوگویی، مطرح کرد:
🔰امروز با عنایت به جهانی شدن اسلام، محافل علمی دنیا در پی آن هستند که به سوالات دینی پاسخ داده شود و در این راه مستعدین برتر حوزه رسالت آن را دارند مجاهدانه وارد میدان شده و پاسخ مسائل جدید را بدهند.
🔰بدون شک اگر نخبگان و مستعدین برتر حوزههای علمیه بتوانند سؤالات بشر را در همه صحنهها به صورت قاطعانه، برهانی، مورد قبول و سازگار با فطرت و عقلانیت پاسخ دهند، حتما دنیا در برابر پذیرش اسلام و قبول آن از هر جهت خاضع و پذیرا خواهد بود.
🔰کسانی میتوانند به این پرسشها پاسخ دهند که استعداد داشته و درس خوانده و ملا باشند، با ضوابط و قواعد استنباط آشنا بوده و دارای ابتکار باشند، از سوی دیگر نیز ذهن خلاق داشته و بتوانند به جزئیات توجه کنند. قطعا کسی که بین خود و خدا این شرائط را دارد و در جامعه نیز نیازمندی را احساس میکند باید بداند که رفع نیازمندی، واجب کفایی است و از عهده آن نمیتواند شانه خالی کند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/MJJe6
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_شبزندهدار
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com