✅ نقدی بر اظهارات سروش محلاتی درباره سخنان شهید مطهری و نقش رضایت مردم در حرکات سیاسی ائمه(ع) در نوشتاری از محمدمهدی کریمپور
1️⃣ مرحوم شهید مطهری مینویسند اگر دعوت مردم کوفه و خواستن ایشان نباشد، باز هم امام بر اساس وظیفه امتناع از بیعت و وظیفه امر به معروف و نهی از منکر قیام میکردند.
2️⃣ نکته مهم در بررسی مفهوم مصالح مسلمین است. شهید مطهری این مصلحت مسلمین را عبارت از عدم تفرقه و حفظ وحدت صفوف مسلمین است.
3️⃣ کدام فقیه شیعی وجود دارد که قیام و انقلاب حضرات و ائمه معصومین علیهمالسلام را برای گرفتن حکومت قائل باشد حتی در صورتی که نظام اسلام نابود شود و اسمی از اسلام باقی نماند؟ این تقابلی که ایشان میان اندیشه فقهای شیعه و شهید مطهری مطرح میکنند که شهید در این بحث نظر جدیدی را طرح کردهاند، بیاستناد و دلیل است.
4️⃣ از نکته سوم بدست میآید که میان آن مصلحتی که شهید آن را مطرح میکنند – که به خاطر آن مصلحت امام (علیهالسلام)، انقلاب نمیکنند- و آن پیوستی که چه جناب محلاتی از آن به سامان داشتن زندگی مردم در حکومت غاصب حق معصوم تعبیر میکنند، تفاوت است. از هیچ کجای عبارت شهید بدست نمیآید اگر معصوم حقش غصب شود و انقلاب ایشان بر علیه حکومت هم منجر به از بین رفتن شوکت مسلمین و وحدت آنان نمیشود، امام هیچ وظیفهای ندارند.
📚 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25549
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#یادداشت
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💠 موسسه آموزش عالی اجتهاد با همکاری دبیرخانه علوم انسانی اسلامی مفتاح برگزار میکند:
✅ سلسله دروس خارج نظامهای اسلامی؛ ارث بانوان(مسائل جدید)
🎙 استاد: بانوی مجتهده زهره صفاتی
📆 زمان: شنبه تا دوشنبه/ ساعت 11
💻 درگاه مجازی شرکت در درس:
https://lms.ijtihad.ac.ir/b/cmz-36t-7vm-fp1
💢 شروع درس از یکشنبه هفتم آذرماه
🔰 شرکت در این درس مخصوص بانوان است
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#درس_خارج_نظامهای_اسلامی
#فقه_سیاسی
#بانوی_مجتهده_صفاتی
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
پایگاه خبری علوم انسانی مفتاح
💢 برگزاری نشست علمی «علوم انسانی اسلامی: محال اندیشی یا واقع بینی» ✅ به بهانه معرفی و نقد کتاب علم
💢 گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه از نشست «علوم انسانی اسلامی: محال اندیشی یا واقع بینی؟»
📚 نشست علوم انسانی اسلامی: محال اندیشی یا واقع بینی؟ به همراه معرفی و نقد کتاب «علم دینی، علم بومی و علم اسلامی: محال اندیشی یا دوراندیشی» برگزار شد.
🔹 علی پایا: مدعای علوم انسانی اسلامی امکان پذیر نیست. هرگونه سرمایه گذاری برای علوم انسانی اسلامی به معنای هدر دادن منابع است و این اقدام در مسیر نادرستی خواهد بود.
🔹 ما با تفکیکها به واقعیت نظر میکنیم و این نکته مهمی است. ضمن اینکه یکی از تفکیکهای مهم، تفکیک قائل شدن میان علم و تکنولوژی است که در صورت صحیح انجام نگرفتن به طور قطع ما را دچار خطا میکند. گمانه من درباره ماهیت علم و تکنولوژی بر این اساس است که این دو برساخته ما هستند اما با یکدیگر متفاوت اند.
🔸 حجتالاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی: معتقدم هرگونه کم توجهی به ایده علوم انسانی اسلامی باعث هدر رفتن فضای علمی میشود. سرمایه گذاریهای هنگفتی در کشور بر روی علوم انسانی غربی صورت گرفته که در قیاس با سرمایهای که در دانشگاه مادر درباره علوم انسانی اسلامی صورت میگیرد به یک دهم هم نمیرسد.
🔸 معتقدم اسلامی بودن و یا غیر اسلامی بودن تکنولوژی، واقع شدنی است. ضمن اینکه نهاد علم هم میتواند اسلامی یا غیر اسلامی باشد چون از مقوله تکنولوژی محسوب میشود.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25554
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
📚 فراخوان پذیرش دانشپژوه دوره پودمانی اقتصاد
✅ ارائه بیش از ٣٠ واحد تخصصی دانش اقتصاد توسط اساتید برجسته حوزه و دانشگاه از تهران، قم و مشهد.
📆 مهلت ثبتنام: تا ١۵ آذرماه
🌐 کسب اطلاعات بیشتر: http://eco.hozehkh.com/
☎️ تماس: ٠۵١٣٢٠٠۵٢٠۶
🕌 نشانی: مشهد، چهارراه خسروی، کوچه شوکتالدوله مدرسه علمیه سلیمانیه طبقه دوم اتاق ٢٠۶.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#دوره
#مشهد
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 برای امتداد پیدا کردن فقه در جامعه، لازم است مساله محوری با بدنه سازمانهای رسمی حکومت پیوند برقرار کند
🔰 آیتالله محمود رجبی در دیدار اعضای اندیشکده دین و حکمرانی مطرح کرد؛
🔹 باید در فضای حل مساله عمیق و به صورت جامع ورود کرد. رهبر معظم انقلاب میفرمایند فلسفه غرب امتداد اجتماعی داشته است، ولی متاسفانه فقه، فلسفه اسلامی و حوزههای دیگر علوم اسلامی این امتداد را نداشته و باید تلاش کرد تا با حضور طلاب دغدغه مند و فضلای متخصص فقه در عرصه اجتماعی امتداد پیدا کند.
🔹 برای امتداد پیدا کردن فقه در جامعه، لازم است که مساله محوری با بدنه سازمانهای رسمی حکومت پیوند برقرار کند چرا که ضمانت اجرایی برای زحماتی که کشیده میشود، لازم و ضروری است.
🔹 رهبر معظم انقلاب در جلسه شورای عالی حوزههای علمیه تاکید داشتند که وقتی یک محقق، کتابی را تالیف میکند، کار او تمام نشده است، بلکه وقتی کار او پایان یافته است که محتوای کتاب او به قلب مخاطب ورود کند و پذیرفته شود.
🔹 نکته مهم دیگر این است که باید از کارها بازخوردگیری صورت پذیرد. این مساله در نهایت کار لازم است زیرا بسیاری از نقایص پس از پایان کار و تمرکز بر مسائل در مقام عمل امکانپذیر است.
🔹 مساله دیگر که از اهمیت بالایی برخوردار است اولویت بندی کردن کارها و مسائل است. اولویت بندی باید با نگاه به سیاستهای کلی نظام و آنچه که حضرت آقا در پیشبرد اهداف نظام اسلامی ترسیم میکنند مانند تمدن نوین اسلامی صورت پذیرد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ برگزاری نشست «بار بر زمین مانده»
آشنایی با چیستی، مبانی، اهداف و لوازم فقه نظام و افقهای پیش روی طلاب و چشم انداز طلبگی
🎙️ سخنران: استاد خسروپناه، رئیس مرکز تخصصی حوزه علمیه مشکات
📆 زمان: یکشنبه 7 آذر/ ساعت ۱۵:۴۵
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
📚 رونمایی از ۹ جلد کتب اجتهادی و تخصصی جدید
📆 دوشنبه ۸ آذرماه ۱۴۰۰
⏰ ساعت ۱۲:۳۰
💻 لینک: https://www.hawzahnews.com/service/live
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 تبیین سه عامل تک ساحتی بودن فقه خانواده توسط حجتالاسلام والمسلمین فرجالله هدایتنیا
🔰 به نظر میرسد سه عامل تک ساحتی بودن فقه خانواده عبارت است از:
🔹 الف: علت تاریخی: تفکیک مسائل خانواده از حقوق عمومی و احتساب آن در زمره حقوق خصوصی که ریشه در آراء و اندیشههای حکمای یونان دارد و بعدها به متون اسلامی راه پیدا کرده است.
🔹 ب: علت فقهی: دلیل مهم حصر فقه خانواده به حقوق خصوصی به تعریف موضوع علم فقه برمیگردد. علمای عظام، وقتی موضوع علم فقه را تعریف میکنند، میگویند موضوع علم فقه فعل مکلف است. منظور از مکلف شخص طبیعی یا فرد انسانی است. حقوقدانان موضوع حقوق را شخص میدانند و شخص را به طبیعی و اعتباری یا حقیقی و حقوقی تقسیم میکنند.
🔹 ج: علت سیاسی: یکی از دلایل خصوصیشماری فقه معاملی ما از جمله فقه خانواده، علت سیاسی است. در طول تاریخ فقه و فقها از مدیریت سیاسی جامعه دور نگه داشته شدهاند و همین در حاشیه بودن باعث شده که مسائل فقه اجتماعی مورد ابتلا نباشد.
📙 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25564
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ «سرپرست سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی(سمت)» منصوب شد
🔹 دکتر زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی دکتر حجت الاسلام و المسلمین دکتر داود مهدویزادگان را به عنوان «سرپرست سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی (سمت)» منصوب کرد.
📝 در بخشی از حکم آمده: انتظار میرود با بهرهگیری از آموزههای اسلامی، مبانی علمی، روحیه انقلابی، راهبردهای اساسی دولت مردمی و جلب همکاری استادان، پژوهشگران و نویسندگان (یاوران علمی) آن سازمان، نقشی شایسته در تحقق اهداف نظام علم و فناوری به ویژه ارتقاء جایگاه علوم انسانی با رویکرد اسلامی و تحول در سرفصلهای این مجموعه علمی ایفا نمایید.
📚 دکتر مهدویزادگان متولد ۱۳۴۳ دارای تحصیلات دکترای حوزوی (سطح ۴) است که از سوابق اجرایی وی میتوان به مدیر گروه تحقیقات و برنامه ریزی مجمع جهانی اهل البیت (۱۳۷۲) ۱۳۷۲-۱۳۷۰، معاون تربیتی طلاب خارجی مجتمع شهید صدوق (وابسته به مرکز جهانی علوم اسلامی)، ۱۳۷۴-۱۳۷۲، نمایندگی نشریه «حضور» (وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی) دفتر قم، ۱۳۸۰-۱۳۷۵، مدیر گروه مطالعات سیاسی و اجتماعی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی ره، دفتر قم، اشاره کرد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#انتصاب
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ هشدار دکتر امیرحسین بانکیپور، عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره وضعیت بحرانی جمعیت کشور
📝 برنامههای توسعه در کشور نهتنها در راستای خانواده نبوده و در واقع علیه خانواده بوده است. در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بیشترین تاکید بر روی خانواده است و نگاه این قانون پشتیبانی از خانواده است.
📝 در حال حاضر به سمت فاجعهای نزدیک میشویم که در تاریخ ایران مانند نداشته است بهطوریکه موضوع جمعیت در آینده تبدیل به ابر بحران میشود. اروپا طی ۳۰۰ سال پیر شود. ولی این فاجعه در ایران طی 30 سال رخ میدهد.
📝 کشورهای اروپا به یکباره پیر شدند ولی درباره کشور ما با کشورهای همسایه این موضوع فرق میکند. تنها ایران در نقشه سیسال بعد سازمان ملل پیر شده است. اروپا وقتی وارد بحران جمعیتی شد توسعهیافته بود و با کشورمان که درحالتوسعه است قابلمقایسه نیست.
📝 ۲۱ مانع در راستای تدوین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شناسایی کردیم. هدف قانون حفظ هرم جمعیتی است و برای جوانی جمعیت نیاز به رشد جمعیت داریم. ۷ سال زمان داریم که در سیاهچال سقوط نکنیم و بتوانیم به رشد جمعیتی برسیم.
📝 الگوی مسکن خانوادهها، نگرانی از بیکاری سرپرست خانواده، اشتغال و نگرانی آتیه زنان، هزینه بالای مراکز ناباروری، عقیمسازی بیرویه در دهه ۷۰، افزایش سزارین، قبحزدایی از سقط جنین، عدم اطمینان به زندگی مشترک، نهادینه شدن فرزند کمتر زندگی بهتر و رایگان بودن اقلام پیشگیری از عوامل بازدارنده در افزایش جمعیت است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 برگزاری یازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
✅ یازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با عنوان «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت؛ آغاز اجرا و تقسیم کار ملی» برگزار میشود.
📆 زمان: روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ به صورت(حضوری و مجازی)
💻 کسب اطلاعات بیشتر: http://conference.olgou.ir/
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#همایش
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ تشریح نقش فقه سیاسی شیعه درساخت تمدن اسلامی در کلام حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی
📝 ذات قدرت و حکومت خوب است چراکه از اوصاف خدای متعال، قوی بودن است؛ از دیگر سو حکومتها طبیعتاً مقولاتی هستند که فقدان آنها به جامعه ضرر میزند و جامعه را دچار هرج و مرج میکند بنابراین حکومتها به عنوان پدیدهای بالذات خوب از حیث فقهی توصیه میشوند، برخلاف برخی دیدگاهها که حکومت را مطلوب تلقی نمیکنند.
📝 با توجه به آنکه دین برای همه مردم نازل شده و امور فردی، اجتماعی، امنیتی و… مردم را شامل میشود این دین و شرایط باید بتواند برای همه مردم کارایی داشته باشد و احکام زندگی مردم را در سطح جهانی در قالبهای سبک زندگی و… ارائه دهد و نرمافزار اداره همه کشورها را داشته باشد تا شریعت پایه تمدن جهانی باشد.
📝 اگر فقه شیعی در طولانیمدت به سقف تمدنی نرسد باید به یک کشور خاص محدود شود در حالی که چنین ظرفیت محدودی ندارد بلکه فقه ما منطق چهارگانه همهمکانی، همهزمانی، همگانی و همهشئونی دارد. فقه شیعی ظرفیت تمدنی و قابلیت اداره تمدن را دارد به شرط اینکه موضوعشناسی و زمانشناسی برای فقیه حاصل و با نگاه تمدنی با پدیدهها و ادله مواجه شود و پاسخ متناسب با آن را هم داشته باشد.
📚 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25559
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری، دبیر کارگروه دین و اندیشه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور شد
📝 حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه با صدور حکمی، حجت الاسلام والمسلمین سیدمفید حسینی کوهساری را به عنوان «دبیر کارگروه تخصصی دین و اندیشه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور» منصوب کرد.
🔹 در بخشی از حکم آمده: بدون شک پیگیری امور، رفع موانع، کاهش و برطرف ساختن مشکلات پیش روی ایرانیان مقیم خارج از کشور در دوران جدید، گام مهمی در زمینه بهره گیری از ظرفیتهای مغفول مانده آنان محسوب میگردد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#انتصاب
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ درباره قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت باید فهم جامعه را در نظر گرفت و پشت دربهای بسته برای مردم قانون ننوشت
🔻 حجتالاسلاموالمسلمین زیبایینژاد در نشست «خانواده، جمعیت و فرزندآوری»:
🔹 نظام تربیتی موجود ضد خانواده است که باید در این زمینه چارهاندیشی شود. هراندازه که تحصیلات بالا میرود میزان پایبندی به هنجارها و ارزشهای اسلامی کاهش پیدا میکند.
🔹 توانایی مالی و رشد اقتصادی امید به زندگی را افزایش میدهد که موجب افزایش جمعیت و اجراییشدن سیاستهای جمعیت میشود.
🔹 بر اساس پژوهشهایی که صورتگرفته درصد تمایل خانوادهها برای داشتن سه فرزند تنها ۵ درصد است.
🔹 درباره قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ما باید فهم جامعه را در نظر بگیریم و اینگونه نباشد که پشت دربهای بسته برای مردم قانون بنویسیم.
🔹 باید کار به جایی برسد که مردم آرزوی فرزند داشته باشند نه اینکه با قانون آنها را به سمت فرزندآوری ببریم، باید قانونگذاران از ارزشهایی که برای مردم محترم است، آگاه باشند.
🔹 اگر این تبلیغات فرزندآوری در سطح شهر داشته باشیم با مقاومت اجتماعی روبرو میشویم چرا که خانوادهها با مشکلات زیادی در زمینه ازدواج، اشتغال و... فرزندان روبرو هستیم.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 عناوین روزهای هفته پژوهش و فناوری سال ۱۴۰۰ اعلام شد
🔹در نشست تبیین برنامههای هفته پژوهش و فناوری که با حضور معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم برگزار شد، تقویم زمانی و عناوین هفته پژوهش و فناوری سال ۱۴۰۰ اعلام شد.
💠 شنبه ۲۰ آذرماه به نام " پژوهش و فناوری، مدرسه و دانشگاه"، یکشنبه ۲۱ آذرماه به نام "پژوهش و فناوری؛ توسعه مرجعیت و دیپلماسی علمی" دوشنبه ۲۲ آذرماه به نام "پژوهش و فناوری؛ پشتیبانی و مانعزدایی از تولید "، سهشنبه ۲۳ آذرماه به نام "پژوهش، فناوری و اثربخشی اجتماعی"، چهارشنبه ۲۴ آذرماه به نام "پژوهش، فناوری، علوم انسانی و علوم پایه" پنجشنبه ۲۵ آذرماه به نام "بزرگداشت، پژوهشگران و فناوران" نامگذاری شده است.
💻 سایت: https://www.msrt.ir/fa/news/64960
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح اندیشه از همایش ملی علامه مصباح یزدی فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی
🔹 آیت الله رشاد: آیتالله مصباح از یک فیلسوف فراتر بود و البته یک حکیم بود. فیلسوف میتواند در فکر بفلسفد، ولی حکیم نباشد. ولی ایشان حکیم بود. فکر و فعل و عمل ایشان حکیمانه بود.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین مصباح یزدی: مرحوم آیتالله مصباح یزدی، پنج مرحله را برای اسلامی سازی علوم پیشنهاد میدهند؛ نقد علوم انسانی رایج بر اساس مبانی خود این علوم، تبیین و نقد مبنای این علوم، تبیین و اثبات مبانی علوم انسانی بر اساس اصول اسلامی، شناسایی مبانی صحیح مسایل مورد نیاز جامعه و پاسخ به نیازها با مبانی اسلامی.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه: برای همایش ۶۶ مقاله دریافت شد و دو کتاب تخصصی به همراه ۱۹ مصاحبه علمی ملی و بین المللی به همراه ۲۴ کرسی علمی ترویجی و سه پیش همایش نیز در این خصوص برگزار شده است.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین پارسانیا: دیدگاه آیتالله مصباح این است که وقتی فلسفه دینی میشود، علوم هم دینی میشوند و بقیه علم هم اگر میتوانند ارتباطهایی باهم داشته باشند، اگر شکل دینی داشته باشد در تعامل با علوم اجتماعی میتوانند مؤثر باشند.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین بستان: مرحوم آیتالله مصباح تصریح دارند که در جنبههای توصیفی علوم، براساس تجربه ورود میکنیم و این مسئله را نفی نمیکنند و این علوم توصیفی قائم به تجربه هستند.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25617
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 فراخوان جذب اعضای هیات علمی مجدداً تمدید شد
📝 با توجه به درخواستهای متعدد متقاضیان؛ ثبتنام در فراخوان جذب اعضای هیات علمی که از ساعت ۱۲ روز دوشنبه ۱۷ آبان ماه آغاز شده است، برای بار دوم تا پایان روز سه شنبه ۹ آذرماه سال جاری تمدید شد.
🔹 بررسیهای دانشگاهها به مدت ۶۰ روز کاری طول میکشد. این بررسیها بر اساس برنامه زمانی پیشبینی شده تا ۷ اسفندماه ۱۴۰۰ به پایان میرسد.
🔹 بررسیها در مرکز جذب نیز از ۸ اسفندماه آغاز شده و تا ۵ اردیبهشت ماه ادامه دارد.
🔹 نتیجه نهایی فراخوان جذب هیات علمی تا اول خردادماه ۱۴۰۱ منتشر میشود.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#فراخوان
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
📚 برای اولین بار دوره درس خارج «فقه سینما و رسانههای تعاملی» برگزار میشود
📝 دوره درس خارج «فقه سینما و رسانههای تعاملی» با حضور حجتالاسلام والمسلمین علی نهاوندی و به همت انجمن علمی ارتباطات و تبلیغ حوزههای علمیه برگزار میشود.
📝 در این دوره مباحثی همچون موضوع شناسی فقه سینما، موضوع شناسی فقه رسانههای تعاملی، فقه معاملات و تجارت در صنعت سینما و بررسی حکم فقهی مصرف آزاد رسانههای تعاملی طرح و بررسی میشود.
📝 گفتنی است این دوره روزهای یکشنبه بعد از مغرب و عشا در شهر مقدس قم، میدان معلم، مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)، طبقه همکف دایر است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
پایگاه خبری علوم انسانی مفتاح
📝 برگزاری کرسی علمی ترویجی «تعریف و روش کشف مذهب اقتصادی اسلام» 🎙 سخنرانان: حججاسلام والمسلمین سی
✅ گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه از کرسی علمی ترویجی «تعریف و روش مذهب اقتصادی اسلام»
🔹 حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی، ارائه دهنده: نوآوری بنده در این است که مذهب اقتصادی شامل اخلاق و اصول اخلاقی میشود و باید در رفع مشکلات اقتصادی دیده و بر این اساس نظامسازی شود؛ اگر اصول اخلاق در لایه زیرین اصول مذهب برود، نظامسازی دور از اخلاق شکل میگیرد، اما اگر به هم پیوست شوند، مکمل هم خواهند بود و جایگاه خود را در نظام به دست میآورد.
🔸 حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم، ناقد: در مکتب اقتصادی اسلام نباید این قدر خرد شده و اختلاف فتاوا را مبنا قرار دهیم، حتی امکان ارائه یک مکتب واحد اقتصادی از سوی فقهای شیعه و سنی بر اساس اصول کلی اسلام وجود دارد.
🔸 حجتالاسلام والمسلمین رضایی، ناقد: ما باید این مسئله را حل کنیم که مکتب اقتصادی با وجود فقه و اخلاق و تفسیر و … چه ضرورتی دارد؟ مکتب اقتصادی شهید صدر چه فایدهای داشته است، جز اینکه ما تمایز خود را با اقتصاد سرمایهداری و … را مشخص میکنیم.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25597
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 آیا افزایش قیمت حامل های انرژی به تورم منجر نمیشود؟/ شناخت وضع موجود لازمه سیاستگذاری صحیح
📚 «یارانه پنهان» از جمله واژگانی است که این روزها در میان سیاستگذاران مکرراً مورد استفاده قرار میگیرد. شاید بتوان علت جذابیت این واژه را علاوه بر سهلالوصول بودن در اجرا، خطای دید سیاستگذاران و کارشناسان در این زمینه دانست.
📚 در نگاه معتقدین به آزادسازی قیمت حاملهای انرژی، در طول این فرآیند صرفاً نوعی بازتوزیع بدون ورود نقدینگی جدید صورت میگیرد، بنابراین تورمی نیز برای آن متصور نیستند. همچنین از آنجایی که آزادسازی قیمت منجر به ایجاد منابع جدید برای دولت میشود، پوشش کسری بودجه با این منابع حتی منجر به کنترل و کاهش تورم نیز خواهد شد.
📚 اگرچه باید دقت نمود که این افراد به درستی میان افزایش قیمت یک یا چند کالا با تورم فرق گذاشته و بیان میکنند اگرچه با آزادسازی، قیمت نسبی حاملهای انرژی افزایش مییابد اما این امر منجر به تورم نمیشود.
📚 این گزاره که «افزایش قیمت حاملهای انرژی تورمی در پی ندارد» از سوی برخی اقتصاد خواندهها ترویج میشود؛ اما این نتیجهگیری با در نظر گرفتن چند پیش فرض غلط حاصل میشود. این رویکرد تورم را تنها معلول رشد نقدینگی و رشد نقدینگی را معلول رشد پایه پولی (و عمدتاً از محل کسری بودجه) میداند، قیمتها را کاملا انعطافپذیر و بدون چسبندگی درنظر میگیرد و نقشی برای عوامل انتظاری و انتظارات تورمی قائل نیست.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25350
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#یادداشت
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ طرح مطالعه تاسیس مدارس استعدادهای درخشان حوزوی به تصویب رسید
📚 در یکصد و چهل و ششمین جلسه از سلسله جلسات کمیسیون هیئت امنای مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر طرح «سند راهبردی حوزه های علمیه در امور نخبگان و استعدادهای برتر» و طرح مطالعه «تاسیس مدارس ویژه استعدادهای برتر» به تصویب رسید.
📚 همچنین در این جلسه، ضمن اصلاح ماده مربوط به شرایط پویایی علمی استعدادهای برتر، بر حمایت از استعدادهای برتر در دوره حمایت، منوط به «اشتغال به تحصیل در حوزه»، «عدم تاخیر در تحصیل» و «عدم افت در تحصیل» تاکید شد.
📚 در این جلسه ماده واحده مربوط به هدفمند سازی حمایتهای مالی، به تصویب هیئت امنای مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه رسید.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 تبیین وظیفه حوزه در قبال فقه نظام توسط آیتالله شبزندهدار در دیدار مدیران مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر و پژوهشگاه فقه نظام
🔹 از این ساختار فعلی شورای محترم نگهبان نمیتوان انتظار پرداختن به فقه نظام با آن مبانی، رویکردها و اهداف را داشت. اینقدر درگیر کار و مصوبات مجلس، هیئت وزیران، دیوان عدالت و آییننامهها هستیم که دیگر نوبت به فقه نظام و رسیدن به اهداف شریعت اسلام نمیرسد.
🔹 اینکه برای رسیدن به اهداف و مقاصد اسلامی باید چطور برنامهریزی کرد، نیازمند جایگاه دیگری است که فقه نظام عهده دار آن است. یعنی فقه نظام باید اهداف کلان و میان مدت را کشف کرده، برای طریق وصول به آن برنامهریزی کند. این کاری است که حوزههای علمیه میتوانند انجام بدهند و باید هم انجام بدهند.
🔹 خواندن دروس حوزه به شکل قوی حتما لازم است که عرض کردم. اما این که آدم بخواهد با صرف خواندن درسهای حوزوی به این نقطه برسد نمیشود. حتما اطلاعات مربوط به مسائل و موضوعات جدید را لازم دارد.
🔹 یادم هست وقتی نوجوان بودم، مرحوم آقای مصباح و پدرم کتابهای جامعهشناسی و روانشناسی را تهیه کرده بودند. آقایی هم که در دانشگاه اینها را خوانده بود دعوت کرده بودند. این شخص دانشگاهی میآمد و این کتابها را برای این دو نفر تدریس میکرد. چون میخواستند با جوانها ارتباط داشته باشند لازم بود که این مطالب را بدانند.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25608
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ طی احکامی از سوی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ اعضای حقیقی هیئت امنای دانشگاه تهران منصوب شدند
🔹 دکتر محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس هیئت امنای دانشگاه تهران در احکامی جداگانه، دکتر محمدباقر قالیباف، دکتر محمدحسن صادقی مقدم، دکتر علیرضا زاکانی، دکتر سید جواد ساداتینژاد، دکتر محمدمهدی اسماعیلی و دکتر عباس مصلینژاد را به مدت 4 سال به عنوان اعضای حقیقی دوره هشتم هیأت امنای دانشگاه تهران منصوب کرد. دکتر زاکانی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و مابقی اعضا از اساتید دانشگاه تهران هستند.
🔹 همچنین دکتر محمدعلی زلفیگل در حکم دیگری، دکتر فرهاد رهبر استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران را در اجرای بند ۱-۳ دستورالعمل نحوه تشکیل و فعالیت کمیسیون دائمی موضوع ماده «۶» آئین نامه داخلی هیئتهای امنا به عنوان رئیس کمیسیون دائمی هیئت امنای دانشگاه تهران منصوب کرد.
🔹 دکتر سید محمد مقیمی، سرپرست دانشگاه تهران و دبیر هیئت امنای دانشگاه تهران نیز در نامههایی جداگانه از زحمات و تلاشهای دکتر محمدرضا عارف، دکتر عبدالناصر همتی، دکتر عباس مصلینژاد، دکتر پیروز حناچی، دکتر محمدجواد ظریف و مهندس بیژن نامدار زنگنه، اعضای حقیقی و دکتر رضا فرجی دانا، رئیس کمیسیون دائمی دوره هفتم هیأت امنای دانشگاه تهران تقدیر و تشکر کرد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#انتصاب
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه از کرسی ترویجی «جایگاه مردم و حکومت اسلامی از دیدگاه علامه مصباح یزدی(ره)»
🔹 حجتالاسلام والمسلمین قاسم شباننیا، ارائه دهنده: علامه مصباح در کتابهای مختلف مباحث را به صورت منظومهای بیان کرده است؛ به عنوان مثال بحث مشروعیت ایشان به شدت با بحث توحید ممزوج شده است.
🔹 ایشان در قالب امر بمعروف و نهی از منکر بر این باور است که همه مقامات در نظام اسلامی میتوانند در قالب نظارت همگانی _ که از امربمعروف ونهی از منکر استفاده میکنیم _ مورد نقد قرار بگیرند. علامه میفرماید این نظارت، نظارت جدی از موضع تکلیف و همگانی است.
🔸 حجتالاسلام والمسلمین کریمینیا، ناقد: مشروعیت می تواند ناشی از اذن الهی باشد یا ناشی از رای مردم است. نقطه کلیدی بحث تفکیک میان این دو مورد است. آثاری که برای هر کدام بار است نقش شکلگیری، استمرار و نظارت بر حکومت در قالب تشکلها است. طرح موضوعاتی مانند حق التکلیف مردم، شیوه امر بمعروف و ملاک و منشا مشروعیت، از نقاط قوت این مقاله به شمار میرود.
🔸 حجتالاسلام والمسلمین مهدیانفر، ناقد: معنای مشروعیت مشخص نیست؛ زیرا در ابتدا آن را قانونی و مطابق با قانون معرفی میکند به گونهای که ارتباطی با شرعی و دینی بودن حکومت ندارد. در حالی که در ادامه مشروعیت را دینی و الهی دانسته است. بر این نظر هستم که در این مقاله نمیتوان نقش مردم در حکومت را تشخیص داد.
📚 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25434
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ امروزه مسیر علم از فناوریهای هوشمند میگذرد و نیازمند مواجهه دقیق دین با این مباحث است
🔻 حضرت آیتالله علوی گرگانی در دیدار اعضای ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزه علمیه:
🔹 خدا را شاکریم که پیشرفتهای حوزه به مرحلهای رسیده است که امیدواریم مصداق فرمایش امام صادق علیه السلام باشد که حضرت فرمود: «و منها یفیض العلم الی سائر البلاد» قم مرکزی است که علم از اینجا به سایر بلاد سرایت پیدا میکند و امروز مشاهده میکنیم در علوم جدیده از جمله هوش مصنوعی نیز پیشرفتهای خوبی صورت گرفته است.
🔹 این موضوع فناوریهای هوشمند از اهمیت بسیار برخوردار است و در جامعه امروز و با اقتضائات روز جامعه باید پیش رفت و اگر به نتایج قابل ملموس دست یابد که در این صورت میتوانیم اثرگذاری را در جامعه افزایش دهیم.
🔹 روایات فراوانی داریم از جمله این روایت فرمود «العالم هو الذی کان عالم بزمانه و عارفا و مقبلا بشأنه» ما باید با توجه به اقتضائات زمان و هماهنگ با همان کیفیت، علم را پیش ببریم و از طرفی نیز شأن خودمان را بالا ببریم؛ فلذا الحمدلله این حرکت شما بسیار مثبت و نتیجه بخش است.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25612
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 نشست علمی «دین و سکولاریسم»
🎙 سخنران: حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی
📅 زمان: سه شنبه 9 آذر ماه/ ساعت 21
📱پخش زنده: instagram.com/Canoon_org
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 دکتر حسن انصاری، عضو هیئتعلمی مدرسه مطالعات تاریخی پرینستون در یادداشتی ضمن نقد نگاه جریانهای روشنفکری ایران به فقه به تفاوتهای تفکر داعشی با فرق مسلمان پرداخته است.
📝 متأسفانه در سالهای اخیر ملاحظه میشود که برخی از روشنفکران دینی در ایران در مقام نوعی مقایسه میان برداشتهایی از فقه شیعی و ایدئولوژی داعش بر ضرورت اصلاح فکر دینی تأکید میکردند.
📝 البته در ضرورت اصلاح فکر دینی و اجتهاد در اصول و بارور کردن فقه اجتهادی مبتنی بر ضروریات و مقتضیات زمان و مکان و در نظر گرفتن مقاصد و مصالح شرع و مردم و از همه مهمتر اندر ضرورت در نظر گرفتن ابتنای فقه اجتهادی بر حقوق بنیادی بشر تردیدی نیست و میتوان بسیار درباره آن گفت.
📝 اما اینکه گفته شود در فقه سنتی شیعی هم فتاوی نزدیک به فقه داعشی موجود است و یا اینکه در فقه ما هم ظرفیتهایی هست که میتواند منجر به ظهور فقه داعشی شود سخنی است گزاف و نادرست.
📝 نخست باید گفت داعش فقهی ندارد. این گروهی تروریست است که تنها سعی دارد از مبانی دینی برای خود یک ایدئولوژی دینی و فقهی دست و پا کند. قرائت این گروه از اسلام و منابع شریعت و فقه و عقیده قرائتی قشری و ظاهرگراست و درست برخلاف روندی است که فقیهان شیعه و سنی در طول تاریخ در راستای روند اجتهادی خود طی کردهاند.
📚 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25321
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#یادداشت
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💠 دفتر امور فضلای مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان با همکاری دبیرخانه علوم انسانی اسلامی مفتاح برگزار میکند:
✅ سلسله دروس خارج نظامهای اسلامی؛ فقه سیاسی
🎙 استاد: آیت الله سیدابوالحسن مهدوی
📆 زمان: چهارشنبه هر هفته/ ساعت 7
🔰 مکان برگزاری:
مدرسه صدر بازار اصفهان
💻 درگاه مجازی شرکت آنلاین در درس
https://b2n.ir/112965
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#درس_خارج_نظامهای_اسلامی
#فقه_سیاسی
#آیت_الله_مهدوی
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
🔹 برنامه زمانبندی سومین مدرسه پارلمانی تحت عنوان «تعامل شرع و قانون و تاثیر آن بر نظام قانونگذاری» که در روزهای یازدهم و دوازدهم آذرماه سال جاری از سوی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار میشود، اعلام شد.
🎙 ابتدا یکی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ایراد سخن خواهند پرداخت و بعد از آن حجتالاسلاموالمسلمین سید محمدعلی مدرسی یزدی پیرامون «ساختار پارلمان از نظر فقه» سخنرانی خواهد کرد.
🎙 در ادامه این مدرسه، حجتالاسلام و المسلمین محمدجواد ارسطا با موضوع «قانونگذاری در حوزه موضوعات فاقد حکم شرعی»، دکتر سید ناصر سلطانی با عنوان «تعامل شرع و قانون و تاثیر آن بر ماندگاری قانون؛ بررسی قانون مدنی»، دکتر فردین مرادخانی «بیان شریعت و قانون در عصر مشروطه» مطالب خود را ارائه میدهند.
🎙 در ادامه حجتالاسلام و المسلمین حسنعلی علیاکبریان با عنوان «نقش کارآمدی احکام شرعی در قانونگذاری»، دکتر احمد حاجیدهآبادی با عنوان «نقش اصول عملیه جزایی» و حجتالاسلاموالمسلمین فرجالله هدایتنیا با عنوان «مبانی و معیار مصلحتسنجی در نظام قانونگذاری» سخنرانی میکنند.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حقوق
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
💢 گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه از نشست روسا و دبیران کمیسیونهای شانزدهگانه ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی
🔹 حجتالاسلام والمسلمین غلامی: طی برگزاری ۵ دوره گذشته کنگره علوم انسانی اسلامی، ۵۰۰ مقاله منتشر شده است.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین شریفی: انتظار میرود نزدیک به ۲۰۰ مقاله علمی پژوهشی در این دوره از کنگره تولید شود.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین نجف لک زایی: در اتاق فکر علوم انسانی افراد متخصص علمی حضور دارند و خروجی کمیسیونها را به این مرکز ارائه میدهند.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین پیروزمند: باید مشخص شود مقالهها در چه نقطههایی ورود کردند. همچنین میتوان دستاورد کمیسیونها را بهصورت فرابخشی و بخشی مورد بررسی قرار داد.
🔹 محمدجواد توکلی: رویکردهای بین رشتهای در کشور مغفول مانده و جدایی کمیسیونها از یکدیگر هم این مسئله را تشدید میکند.
📝 متن کامل: http://meftahandishe.com/?p=25651
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com