جهاد با نفس (۲۱)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله بیست و یکم که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«وَ حَقُّ یَدِکَ اَنْ لَا تَبْسُطَهَا اِلَى مَا لَا یَحِلُّ لَکَ». و حق دستت این است که
آن را به سوی آنچه که برای تو حلال نیست، دراز نکنی.(۱)
🟢 دست نماد قدرت
دست مظهر قدرت و توانایى انسان است و غالباً هر کارى که انسان حتى با اعضاى دیگر انجام دهد، به دست نسبت داده مى شود، قرآن مى فرماید:«ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ».فساد در خشکى و دریا به خاطر کارهایى است که مردم به دست خود انجام داده اند».(۲)
چه بسا انسان، حرامى را نوشیده یا به نامحرمى نگریسته یا به زبان خود غیبت و ناسزایى گفته ولى همه آنها به نوعى به دست نسبت داده شده است، زیرا دست مظهر قدرت انسان در اعمال اوست و لذا باید از هر نظر کنترل شود.
♻️گناهان و نیکی های دست
امور ناروا و حرام مانند زدن یتیم، آزار انسان بى گناه ، دست زدن به نامحرم و دهها کار حرام، با دست انجام می شود.
همین طور کارهای نیک مثل کشیدن دست نوازش بر سر یتیم، گرفتن دست افراد ناتوان ، کمک به نیازمندان با دست انجام میگیرد .
🔄مقایسهقیمت دست پاک با دست خائن
در روضات الجنّات، در شرح حال و ترجمۀ أبو العُلاء مُعَرِّى آورده است كه: در اوقاتى كه از شام به بغداد براى ادراك محضر علم الهدى سيّد مرتضى، مسافرت كرده بود؛ روزى در مجلس وى از روى اعتراض به مقتضاى إلحادى كه در دين داشت، اين بيت را انشاء كرد:
يَدٌ بِخَمْسِ مَئينٍ عَسْجُدٍ وُدِيَتْ
مَا بَالُهَا قُطِعَتْ فِى رُبُعِ دِينَار
يعنى: دستى كه ديه و عوض بريدن، و قطع نمودن آن را در شرع، پانصد دينار طلاى مسكوك خالص معيّن كردهاند؛ چه بر سرش آورده است كه: بايد در برابر دزديدن به قدر يكربع دينار بريده شود؟!
سيّد مرتضى علم الهدى، پاسخ وى بدين بيت انشاء فرمود:
عِزُّ الامَانَةِ أغْلَاهَا وَ أَرْخَصَهَا
ذُلُّ الْخِيَانَةِ فَافَهْم حِكْمَةَ الْبَارِى
یعنی: عزت امانت داری آن را ارزشمند کرده بود و ذلت خیانت او را بی ارزش کرد.
🔶 یک قاعده فقهی؛ دست امانت دار
در قواعد فقهی و حقوقی عنوان «ید امانی» به این معناست هرگاه مال توسط مالک به دیگری تحویل داده شود، دست گیرنده، ید امانی محسوب میشود و او در فرض تلف بدون تعدی و تفریط، ضامن نخواهد بود.
به عنوان مثال دست مستأجر ، دست امانت دار محسوب شده و اگر در نگهداری اموال تحت اجاره کوتاهی نکند ضامن خسارت وارده نخواهد بود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲.
۲.روم/۴۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۲۲)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت۲۲ ؛أَباً لِلْیتِیمِ
بيست و دوّمين صفت مؤمن «أباً لليتيم» است.
یکی دیگر از محاسن اخلاق سرپرستی ایتام و تفقّد و محبّت نسبت به آنان است. دین مقدس اسلام مسئله ایتام را به عنوان یک مسئله اساسی و مهم مطرح کرده و مسلمانان را نسبت به سرنوشت آنان از جمیع جهات (اقتصادی، عاطفی، آموزشی و تربیتی و...) مسئول دانسته است.
پيامبر در اينجا نمى فرمايند كه مؤمن كمك و اطعام و نوازش يتيم مى كند بلكه مى فرمايد: براى يتيم أب است، يعنى هر كارى را كه پدر براى بچّه اش انجام مى دهد او در حقّ يتيم انجام مى دهد.
🟢حدیث
➖پیامبر(ص)فرمود:
أَ تُحِبُّ أَن يَلينَ قَلبُكَ وَتُدرِكَ حاجَتَكَ؟ اِرحَمِ اليَتيمَ و َامسَح رَاسَهُ وَ أَطعِمهُ مِن طَعامِكَ يَلِن قَلبُكَ و َتُدرِك حاجَتَكَ؛
آيا دوست دارى نرمدل شوى و به خواسته ات برسى؟ به يتيم مهربانى كن و دست محبت بر سر او بكش و از غذايت به او بخوران، تا دلت نرم شود و به خواسته ات برسى.(۲)
➖حضرت امیر(ع)فرمود:
ما مِن مُؤمِنٍ و َلا مُؤمِنَةٍ يَضَعُ يَدَهُ عَلى رَسِ يَتيمٍ تَرَحُّما لَهُ إِلاّ كَتَبَ اللّه لَهُ بِكُلِّ شَعرَةٍ مَرَّت يَدُهُ عَلَيها حَسَنَةً؛
هيچ مرد و زن مؤمنى نيست كه دست محبت بر سر يتيمى بگذارد، مگر اين كه خداوند به اندازه هر تار مويى كه بر آن دست كشيده است ثوابى برايش بنويسد.(۳)
🟢 محبت، نیاز عاطفی یتیم
میفرماید: «کَلاَّ بَلْ لا تُکْرِمُونَ الْیَتِیمَ وَ لا تَحَاضُّونَ عَلی طَعامِ الْمِسْکِینِ»؛
چنان نیست که شما خیال میکنید بلکه شما یتیمان را گرامی نمیدارید و یکدیگر را بر اطعام مستمندان تشویق نمیکنید.»
در اینجا بحث تنها در تامین معاش نیست زیرا نیاز انسانها تنها در آب و نان خلاصه نمیشود. انسان تشنه محبّت و سرشار از احساس و عواطف است.
در زندگی انسانها خلاها و کمبودهایی وجود دارد که جز از طریق محبّت و دوستی نمیتوان آن را جبران کرد و در این میان، کودکان یتیم بیشترین نیاز را احساس میکنند زیرا آنها که در اثر از دست دادن پدر یا مادر از سرچشمه مهر و محبّت دور افتادهاند بیش از هر چیز به نوازش و محبّت محتاجاند و برای این احساس عاطفی و روحی خواهناخواه در انتظار پاسخ هستند.
🟢 آثار یتیم نوازی
طبق احادیث،نرم شدن قلب، ترفیع درجات، محو سیئات و ورود به بهشت از جمله آثار محبت به یتیم است.
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۰.
۲.نهج الفصاحه ص۱۶۰.
۳.وسایل الشیعه ج۲۱، ص۳۷۵.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۲۲)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسم اللَّه الرَّحمن الرَّحیمِ
اَلْحَمدُ لِلَّهِ ربِّ العالمینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلى خَیرِ خَلقِهِ محمّدٍ و آلِهِ الطّاهرین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله بیست و دوم که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«وَ أَمَّا حَقُّ رِجلَیکَ فَأَنْ لاَ تَمشِیَ بِهِما اِلَى ما لا یَحِلُّ لَکَ ». حق پاهاى تو آن است که با آنها جز به سوى آنچه بر تو رواست، گام برندارى.(۱)
♻️حالات مختلف راه رفتن
در آموزه های اخلاقی قرآن و حدیث به حالات متخلف راه رفتن نیز توجه شده است؛
➖وَلاَ تَمْشِ فِی الأَرْضِ مَرَحًا إِنَّکَ لَنْ تَخْرِقَ الأَرْضَ وَلَنْ تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولاً». در روى زمین با حالت کبر و برترى جویى راه مرو، تو نمى توانى زمین را بشکافى و نمى توانى به بلنداى کوهها برسى».
➖«وَعِبادُ الرَّحمَنِ الَّذِینَ یَمشُونَ عَلَى الأَرضِ هَونًا»بندگان خداى رحمان کسانى هستند که در روى زمین با آرامش و تواضع راه مى روند.
➖«فَجَاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِي عَلَى اسْتِحْيَاءٍ» . ناگهان یکی از آن دو (دختران شعیب) به سراغ او آمد در حالی که با نهایت حیا گام برمیداشت
🟢 گام های طلایی
امام صادق(ع) مى فرماید:
«ما مِن مؤمن یَمْشی لأخیهِ المؤمن فی حَاجه إلاّ کتب الله عزّ وجلّ بکلِّ خطوه حسنه، وحُطّ عنه بها سیّئه ورُفع بها درجه».
«هر بنده مؤمن گامى در برآوردن نیاز برادر مؤمن بردارد، خداوند براى او در هر قدمى که برمى دارد، حسنه مى نویسد و گناهى را از او برمى دارد و درجه اى بالا مى برد».(۲)
🔴گامهای آتشین
پیامبر(ص) فرمود: « مَا مِنِ اِمرَأَةٍ تَخرُجُ مِن بَيتِهَا بِغَيرِ إِذنِ زَوجِهَا تَحضُرُ عُرْساً إِلاَّ أَنزَلَ اَللَّهُ عَلَيهَا أَربَعِينَ لَعنَةً عَن يَمِينِهَا وَ أَربَعِينَ لَعنَةً عَن شِمَالِهَا وَ تَرِدُ اَللَّعنَةُ عَلَيهَا مِن قُدَّامِهَا فَتَغمُرُهَا حَتَّى تَغرِقَ فِي لَعنَةِ اَللَّهِ مِن فَوقِ رَأسِهَا إِلَى قَدَمِهَا وَ يَكتُبُ اَللَّهُ عَلَيهَا بِكُلِّ خُطوَةٍ أَربَعِينَ خَطِيئَةً...»
هیچ زنی بی اذن همسر از خانه بیرون نرود که در مجلس عروسی حاضر شود، مگر آنکه خداوند چهل لعنت از راست و چهل لعنت از چپ و لعنتی از پیش رویش بر او فرود آورد تا سراپای وجودش را لعنت فرا گیرد و در لعنت غرق شود؛ و خداوند به هر گامی که بر میدارد چهل گناه برایش مینویسد.(۳)
♻️آداب راه رفتن
۱.تند راه نرویم؛ در احادیث آمده؛ تند راه رفتن ابهت مومن را از بین می برد.
در حديثى معتبر آمده است كه: حضرت زينالعابدين(ع) چنان آرام راه مىرفت كه گويى پرندهاى بر سر آن حضرت نشسته وبيم دارد پرواز كند. ودست راست آن حضرت بر دست چپش سبقت نمىگرفت.
۲. تفاوت در مسیر زن و مرد؛از پيامبر(ص) روايت شده است كه فرمود: «زنان بايد در كنار راه حركت كنند ودر وسط جادّه راه نروند».
۳.عصا به دست گرفتن؛ در حدیثی آمده: «عصا به دست گيريد كه از سنّتهاى پيامبران است وبنىاسرائيل از كوچك وبزرگ، پير وجوان، عصا به دست مىگرفتند تا در راه رفتن تكبّر نكنند».
🟢 نکاتی از راه رفتن پیامبر
پيامبر(ص)بر پايه خوى قرآنى و ادب الهى فروتنانه و دور از تبختر ، راه مى رفتند دوست نداشتند كه كسى از پشت سر ، ايشان را همراهى كند و يا پياده در ركاب ايشان راه برود .
از اين رو، گاه پشت سر ياران خود حركت مى كردند .
پيامبر(ص) به سان مردم معمولى و با همان سرعت ، با نشاط و سرزنده و به دور از سستى و كسالت، راه مى رفتند .[گام هاى ايشان استوار و بلند بود . با تكبّر و خرامان و گردن فرازانه راه نمى رفتند ؛ بلكه سر به زير و سريع مى رفتند و بدن ايشان در حال راه رفتن ، اندكى به جلو مايل بود ، گويى كه از سرازيرى روان اند .ايشان پاى خود را روى زمين نمى كشيدند و آن را كاملاً از زمين بلند مى كردند هنگام راه رفتن، به چپ و راست خود ، توجّهى نمى نمودند كه به احتمال فراوان براى پديد آوردن فضايى آزاد و بى محدوديت براى ياران خويش بوده است .
پيامبر(ص) گاه بدون عبا و عمامه و كلاه و حتّى كفش نيز راه مى رفته اند كه به احتمال فراوان در خانه و به گاه نياز و ضرورت بوده است .
پيامبر(ص) عصا نيز داشته اند و حمل و تكيه به آن را از اخلاق پيامبران خوانده اند .
پيامبر(ص) از يك مسير مى رفتند و از راهى ديگر باز مى گشتند . در حديثى از امام رضا (ع) بر اين سنّت تأكيد گرديده و موجب افزايش روزى دانسته شده است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲.
۲.اصول کافى، ج۴، ص۱۹۷.
۳.مستدرك الوسائل، ج۱۴، ص۲۳۹
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
واقعه معراج وقرب الهی
مناسب شب هفدهم،شب معراج
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
✔️روش
➖این منبر با توجه به نحوه ورود به مطلب، با روش «ابهام در موضوع» و انتقال پیام با قصه آماده شده است.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
نمازهای نافله از نمازهای مستحبی هستند که به آنها نوافل هم گفته می شود. از مهمترین نمازهای مستحبی، نافله های شبانهروزی هستند که به آنها نوافل یومیه میگویند.این نماز ها که برای قرب الهی توصیه شده است عبارت اند از؛
➖ نافله نماز صبح؛ قبل از نماز صبح، ۲ رکعت.
➖نافله نماز ظهر؛ قبل از نماز ظهر، ۸ رکعت.
➖ نافله نماز عصر؛ قبل از نماز عصر، ۸ رکعت.
➖ نافله نماز مغرب؛ بعد از نماز مغرب، ۴ رکعت.
➖نافله نماز عشاء؛ بعد از نماز عشاء، ۲ رکعت. و «در روز جمعه چهار رکعت به نافلههای ظهر و عصر افزوده شده و بیست رکعت میشود.»
➖ نافله شب؛ که بعد از نصف شب شرعی تا اذان صبح خوانده می شود ۱۱ رکعت
⇤هشت رکعت نماز شب.
⇤ دو رکعت نماز شفع.
⇤ یک رکعت نماز وتر.
✔️بنابراین تعداد نافلهها ۳۴ رکعت، دو برابر تعداد فرایض است.
🟢ماجرای واقعی
آیت الله آقا سید علی آقا قاضی، زمانی که در نجف زندگی می کردند، هم محله لاتی می شوند که با تمام لاتی اش، مرحوم قاضی را دوست داشت، و هر وقت سید را میدید با تمام احترام و ادب به سید سلام میداد.
و سید پاسخ سلامش را میداد و جمله ای هم اضافه میکرد؛ «نماز بخوان» .
این لات که به قاسم معروف بود،روزی که طبق معمول به سید سلام داد و سید همان جمله تکراری «نماز بخوان» را به او یادآور شد ، قاسم گفت یک نماز بخوانم راضی میشوی؟
سید فرموده بود آری نماز شب بخوان.
قاسم که نمازهای واجب هم نمیخواند با تعجب گفته بود من که تا حالا نماز نخوانده ام میگید نماز شب بخوانم؟!
سید علی آقا فرمودند آری نماز شب بخوان .
قاسم، گفته بود اما من اون موقع سحر چطور بیدار شوم؟!
آقا فرموده بود بیدار کردنت با من، تو نیت کن (من دعا میکنم بیدار شی) .
قاسم که کنجکاوی ش و تعحبش هم تحریک می شود می گوید چشم اگر کاری کنید که من اون موقع صبح بیدار شوم نماز شب میخوانم.
قاسم درست وقت نماز شب از خواب می پرد انگار کسی او را بلند کرده و می نشاند.
با تعجب به یاد حرف آقای آقا سید می افتد و طبق قولی که به سید داده بلند میشود وضو بگیرد در همان وضو حال خوشی به او دست میدهد، او اشک چشمانش را به آب وضو قاطی میکند که؛ «خدایا بنده گنهکارت را اجازه داری با تو حرف بزند».
آری قاسم با همان نماز شب که با لطف آقا سید علی آقا قاضی میخواند توبه میکند و جز خوبان می شود تا جایی که گفته شده مردم برای اجابت دعاهای خود از او التماس دعا میکردند.
🔸نکته جالب اینکه
آقا سید علی آقا قاضی خیلیها را با همان توصیه به نماز، به ویژه ویژه شب، به کمال و قرب الهی رهمنون شده اند چنانچه علامه طباطبایی میگوید:
چون به نجف اشرف برای تحصیل مشرف شدم به خاطر قرابت و خویشاوندی به محضر قاضی رفتم، روزی کنار در مدرسهای ایستاده بودم که مرحوم قاضی از آن جا عبور میکرد؛ چون به من رسید، دست خود را بر روی شانه من گذاشته و فرمود:
«ای فرزند! دنیا میخواهی، نماز شب بخوان و آخرت میخواهی، نماز شب بخوان»
🧷این ماجرا را از زبان مرحوم آیت الله فاطمی نیا ببینید اینجا👈 لینک
🔶حدیث قُرْب نَوَافِل
حدیثی قُدسی است که خداوند در شب معراج خطاب به پیامبر(ص) فرموده است.
لَمَّاأُسْرِی بِالنَّبِی قَالَ يَا رَبِّ مَا حَالُ الْمُؤْمِنِ عِنْدَكَ؟ قَالَ يَا مُحَمَّدُ! مَنْ أَهَانَ لِي وَلِيّاً فَقَدْ بَارَزَنِي بِالْمُحَارَبَةِ، وَأَنَا أَسْرَعُ شَيْءٍ إِلَى نُصْرَةِ أَوْلِيَائِي، وَمَا تَرَدَّدْتُ عَنْ شَيْءٍ أَنَا فَاعِلُهُ كَتَرَدُّدِي عَنْ وَفَاةِ الْمُؤْمِنِ يَكْرَهُ الْمَوْتَ، وَأَكْرَهُ مَسَاءَتَهُ، وَإِنَّ مِنْ عِبَادِيَ الْمُؤْمِنِينَ مَنْ لَا يُصْلِحُهُ إِلَّا الْغِنَى، وَلَوْ صَرَفْتُهُ إِلَى غَيْرِ ذَلِكَ لَهَلَكَ، وَإِنَّ مِنْ عِبَادِيَ الْمُؤْمِنِينَ مَنْ لَا يُصْلِحُهُ إِلَّا الْفَقْرُ، وَلَوْ صَرَفْتُهُ إِلَى غَيْرِ ذَلِكَ لَهَلَكَ، وَمَا يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ عَبْدٌ مِنْ عِبَادِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ، وَإِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى أُحِبَّهُ فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَلِسَانَهُ الَّذِي يَنْطِقُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، إِنْ دَعَانِي أَجَبْتُهُ، وَإِنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُهُ(۱)
[ترجمه حدیث اینجا قرار گرفته است]
در ادامه معراج و قرب الهی را بررسی خواهیم کرد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢 واقعه معراج پیامبر
ماجرای معراج پیامبر، که طبق روایات در شب هفدهم ماه رمضان اتفاق افتاده از اهمیت فوق العاده برخوردار است.
اطلاع از معراج و کشف رمز و راز این واقعه مهم برای بسیاری از علما و عرفا دارای اهمیت بوده است و این ماجرا ذهن دانشمندان معروفی مثل ابن سینا را به خود مشغول کرده است که ایشان کتاب مستقلی با عنوان«معراج نامه» در مورد معراج پیامبر نوشته است.
در این بخش مناسب دیدیم در چند محور ، معراج پیامبر را مورد بررسی قرار دهیم؛
➖محور اول
🟢 کیفیت معراج؛جسمانی و روحانی
یکی از محورهای مورد بحث در مورد معراج چگونگی این واقعه است یعنی اینکه آیا جسمانی یا روحانی بوده است؟
در این باره نظرات مختلفی وجود دارد نخست به تعبیر عمیق امام خمینی به عنوان مفسر و عارف بزرگ نگاهی بیاندازیم؛
«در شب معراج از عالم ماده به عالم عقل رفته، سپس از عالم عقل و مقام جبرئیل نیز عبور کرده، به افق احدیت جذب شده و از عالم جبروت و لاهوت نیز عبور کرد».
نظر علامه جوادی آملی در این بحث قابل توجه است؛« بخشى از معراج مربوط به جسم است يعنى همان سير شبانه از مسجد الحرام تا مسجد الاقصى: «سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بارَكْنا حَوْلَه» اما بخشى ديگر از معراج كه مربوط به مشاهده انبيا و سدرة المنتهى و گفتگو با جبرئيل و دريافت وحى و رسيدن به مقام قاب قوسين و امثال ذلك است جسمانى نبوده، گر چه پيامبر در اين قسمت جسم داشته و بيدار هم بوده است، ولى درك آن حقايق والا به وسيله روح صورت مى گرفته است».
➖محور دوم
🟢مشاهدات پیامبر
➖ ملاقات با پیامبران ؛ پیامبر در معراج با پیامبران از حضرت آدم گرفته تا بقیه انبیا ملاقات داشته است ، در هر کدام از آسمانهای هفتگانه به ترتیب "یحیی"، "عیسی"، "یوسف"، "ادریس"، "هارون" و "موسی" را ملاقات و بر آنها سلام کرد.
➖ مشاهده فرشته ها؛ مشاهده فرشته ها و ملاقات با برترین فرشته ها مانند عزرائیل،میکائیل، اسرافیل، جبرئیل،...
➖ مشاهده بهشت و جهنم؛ در این بخش نکات جالب و تکان دهنده ای نقل شده است.
➖محورسوم
🟢 پیام ها و دست آوردهای معراج
در این قسمت به صورت مختصر به نتایج معراج اشاره میشود؛
➖تأکید بر ولایت علی (ع)
در واقعه معراج به شکل های مختلف به عظمت حضرت امیر و ولایت ان حضرت اشاره شده است تا جایی که آهنگ صدای خداوند،صدای حضرت امیر بوده است ؛
عبدالله بن عمر می گوید به پیامبر اکرم(ص) عرض کردم: یا رسول الله! خداوند در شب معراج به چه لغت و زبانی با شما حرف می زد؟ پیامبر(ص) فرمودند: خداوند مرا با صدای علی(ع) مخاطب قرار می داد، پس خداوند خود مرا الهام کرد که پرسیدم: پروردگارا! من با تو حرف می زنم یا با علی؟!در اینجا خداوند متعال فرمود: ای احمد! من با هیچ چیزی قیاس نشوم و با چیزهای شبیه اشیاء هم وصف نمی شوم.تو را از نور خودم خلق کردم و علی(ع) را از نور تو،
« فاطلعت علی سرائر قلبک فلم أجد إلی قلبک أحب إلیک من علی بن أبی طالب(ع) فخاطبتک بلسانه کیما تطمئن قلبک» می دانم که تو چقدر علی(ع) را دوست می داری و محبوب قلبت می باشد پس با صدای علی(ع) با تو حرف زدم تا قلبت آرامش پیدا کند.(۲)
🌺شعر
شب إسراء به خلوتگاه معبود
لسانُ الله على ، احمد ، اُذُن بود
كلام الله ناطق شد از آن شب
كه حق با لهجه او گفت مطلب
خدا را خلوت آن شب با نبى بود
و « ما اوحى إلى عبده » على بود
➖وجوب نمازهای پنجگانه.
خداوند در شب معراج پنج نماز دو رکعتی بر مسلمانان واجب فرمود که به آن ده رکعت گفته می شود؛«ما فرض الله» و پیامبر با اذان الهی هفت رکعت به آن ده رکعت اضافه فرمود که گفته می شود «ما فرض النبی».
امام رضا (ع) علت این کارپیامبر(ص)را، جبران نقص و کمبودهایی در اصل نماز بیان کردند.
➖ اعطای کوثر ؛فاطمه زهرا(س).
در شبا معراج پیامبر در خدا شنید که «لولاک لما خلقت الافلاک ولولا علی لما خلقتک ولولا فاطمه لما خلقتکما؛ اگر تو نبودی موجودات را نمی آفریدم، و اگر علی نبود تو را نمی آفریدم، و اگر فاطمه نبود شما دو نفر را نمی آفریدم.
و نقل شده پیامبر فرمود بعد از معراج با خدیجه همبستر شدم و وجود فاطمه از میوه های بهشتی معراج شکل گرفت .
➖ آموزه های اخلاقی
خدای متعال با پیامبر در معراج سخن گفت. برخی از احادیث قدسی دستاورد این سفر آسمانیاند. و از جمله نکات اخلاقی مورد اشاره در حدیث معراج در این قرار است؛« خصوصیات افراد مؤمن و پرهیزکار و توکلکنندگان بر خداوند، ویژگی زاهدان در دنیا، ویژگی اهل دنیا و اهل آخرت،پاداش زاهدان،توصیه بر پرهیزکاری، ارزش سکوت، اهمیت رزق حلال، جایگاه و اثر روزه ،ویژگی عابدان، تأکید بر توکل به عنوان شریفترین کارها، تأکید بر خشنود بودن بر آنچه او مقدرات الهی و....
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
معنی قرب الهی
➖علامه مصباح:«انسان آن قدر رشد میکند که نزدیک خدا میشود. انسان خدا نمیشود. مخلوق هیچگاه خالق نمیشود. آخرین مرتبه کمال انسان این است که قرب خدا پیدا کند؛ البته قرب نیز مراتبی دارد و نسبی است. اوج قرب کمالی است که موجب خلیفه اللهی انسان میشود و تا آن جا که میدانیم فقط چهارده نفر بالفعل به آن مرتبه رسیدند؛ ۱۲۴هزار پیغمبر نیز در مرتبه بعد از ایشان هستند».
➖انسان، هر قدر که بیشتر روی نفس خویش کار کند و در جهت مزیّن شدن و متصف شدن به فضایل و کمالات تلاش نماید، در واقع در جهت «خداگونه شدن» و «مظهریت اسماء الهی» گام برداشته است. شباهت به خداوند در اوصاف بدین معناست که اگر خداوند، رحیم و مهربان، است انسان نیز مهربان باشد. اگر او «ستار» و پوشانندة خطاست؛ انسان نیز اینچنین باشد. اگر او آمرزنده و شکور و عزیز و کریم و ... است؛ انسان نیز با تلاش خویش زمینة شکوفایی این اوصاف در خویش را فراهم ساخته و آنها را در خود متجلّی سازد.
بدین گونه است که او به خدا شبیه تر گشته و به مقام «قرب الهی» یعنی «نزدیکی به او در اوصاف و فضایل» نایل می گردد.
🔷عوامل تقرب الهی
در آموزه های دینی تقرب به خداوند را مشروط به انجام اعمال و تکالیفی و متخلق شدن به صفات نیکو دانسته اند که برخی از آن عوامل را بر می شمریم؛
🔹ورع
امام صادق(ع) فرمود: در مناجات خداوند با موسی(علیه السلام) چنین آمده است: «مَا تَقَرَّبَ إِلَيَّ الْمُتَقَرِّبُونَ بِمِثْلِ الْوَرَعِ عَنْ مَحَارِمِي»: «هیچ بندهای به من تقرّب پیدا نکرد، به چیزی مانند دوری از گناهان».(۳)
🔹ایمان و عمل صالح
با استناد به آیاتی از قرآن، از ایمان و عمل صالح به عنوان وسیلههای جهت دستیابی به مقام قرب الهی نام برده شده است.
🔹انفاق، صدقه و زکات
پرداختهای مالی در راه خدا از جمله راههای تقرب به خداوند معرفی شده است.
🔹کمک به دیگران
در روایات تلاش برای برآوردن حاجات دیگران اگرچه مثمر ثمر نباشد و ناامید نکردن آنها از جمله عوامل تقرب به خدا دانسته شده است.
حضرت امیر(ع) در نامۀ معروف به عهدنامه مالک اشتر، وسیلۀ تقرّب به پروردگار را رسیدگی به حقوق و نیازمندیهای نیازمندان، یتیمان وسالمندان دانسته و میفرماید: «فَتَقَرَّبْ إِلَى اللَّهِ بِتَخَلُّصِهِمْ وَ وَضْعِهِمْ مَوَاضِعَهُمْ فِي أَقْوَاتِهِمْ وَ حُقُوقِهِم».
🔹نماز
که فرموده اند ؛«اَلصَّلاَةُ قُرْبَانُ كُلِّ تَقِيٍّ» نماز ، وسيله تقرّب هر پرهيزگارى به خداوند است .
➖امام صادق (ع)در پاسخ به سؤال به اینکه چه چیزی از نظر فراهم آوردن قرب الهی برترین محسوب میشود، فرمود : « ما أعلَمُ شَيئا بعدَ المَعرِفَةِ أفضَلَ مِن هذِهِ الصَّلاةِ، أ لا تَرى أنّ العَبدَ الصالِحَ عيسَى بنَ مريمَ قالَ : «وَ أوْصانِي بِالصَّلاةِ» .(۴)
بعد از معرفت [خدا ]چيزى برتر از اين نماز نمى شناسم . مگر نمى بينى كه بنده صالح ، عيسى بن مريم ، گفت : «و [خدا] مرا به نماز سفارش كرد » ؟!
➖امام كاظم (ع)فرمود:
اَفْضَلُ ما يَتَقَرَّبُ بِهِ الْعَبْدُ اِلَى اللّه ِ بَعْـدَ المَعْـرِفَةِ بِهِ الَصَّـلاةُ وِ بِرُّ الْوالِدَيْنِ وَ تَرْكُ الْحَسَدِ وَالُعْجبِ وَالفَخْرِ.
پس ازخداشناسى، برترين كارى كه بنده به وسيله آن به خداوند نزديك مى شود عبارت است از: نمــاز، نيـكى به پـدر و مـادر، و ترك حسد و خودپسندى و فخرفروشى.(۵)
🔹سجده
طبق مفاد آیه آخر سوره علق که سجده واجب دارد سجده و خضوع در پیشگاه الهی،از عوامل تقرب به خداوند می باشد.
♻️آثار تقرب الهی
دستیابی به فلاح و رستگاری،[ رسیدن به مقام اهل یقین، دوری از تکبر نسبت به عبادت خدا، رحمت الهی، زیاد شدن اموال، آسایش و راحتی هنگام مرگ و بهشت از جمله آثار تقرب به خداوند دانسته شده است.
💠داستان
[مقربان]
حضرت عيسى (ع) بر سه تن گذشت كه رنگ چهره هايشان دگرگون شده و تن هايشان نزار شده بود . پس به ايشان گفت : «چه چيزْ شما را به اين حالى كه مى بينم ، دچار كرده است ؟».
گفتند : ترس از دوزخ .
فرمود : «بر خداوند ، حق است كه شخص ترسان را ايمنى بخشد» .
سپس از آنان گذشت و به سه تن ديگر رسيد كه از آنان ، لاغرتر و رنگ
پريده تر بودند . پرسيد : «چه چيزْ شما را به اين حالى كه مى بينم ، دچار كرده است ؟».
گفتند : اشتياق به بهشت .
فرمود : «بر خداوند ، حق است كه آنچه را اميد داريد ، به شما ببخشد».
سپس از آنان گذشت و به سه تن ديگر رسيد كه از آنان لاغرتر و رنگ پريده تر بودند و گويى بر چهره هايشان آينه هايى از نور بود . پرسيد : «چه چيزْ شما را به اين حالى كه مى بينم ، دچار كرده است ؟» .
گفتند : دوستى خداى عز و جل .
فرمود : أنتُم المُقَرَّبونَ ، أنتُم المُقَرَّبونَ
شما مقربان هستید، شما مقربان هستید.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢داستان هایی از معراج
💠داستان
از پیامبر(ص) نقل است: «شبی که به معراجم بردند، فرشتهای را دیدم که بر منبری از نور نشسته بود و فرشتگان دیگری او برگرد او بودند. گفتم: ای جبرئیل! این فرشته، کیست؟ جبرئیل گفت: به او نزدیک شو و سلام کن، من نزدیک رفتم و سلام کردم. دیدم که او برادر و پسر عمویم علی بن ابیطالب(ع) است! گفتم: ای جبرئیل! یعنی علی در رسیدن به آسمان چهارم از من پیشی گرفته است؟ جبرئیل گفت: خیر. ای محمد! فرشتگان از شدت و سوز محبتی که به علی دارند، شکوه کردند خداوند این فرشته را از نور به شکل و شمایل علی آفرید. پس فرشتگان او را در هر شب و روز جمعه هفتاد هزار بار زیارت میکنند و خداوند را تسبیح و تقدیس مینمایند، و ثواب آنرا بر محبان و دوستان علی(ع) هدیه میکنند».(۷)
💠داستان
مرا بر جهنم سیر دادند تا از چگونگی آن آگاه شوم. زنی را دیدم شکنجه می شود، از علت عذاب شدن وی پرسیدم، در پاسخ گفتند: او گربه ای را بست و به او آب و غذا نداد و رهایش نکرد و این عمل به مردن گربه انجامید و به همین دلیل است که عذاب می شود.(۸)
💠داستان
در بهشت زن بدکاره ای را دیدم، از علت داخل شدن وی به بهشت پرسیدم، در پاسخ به من گفتند: او بر سگی گذشت که در چاهی افتاده بود و از شدت تشنگی له له می زد، پس لباس خود را به چاه انداخت و آب آن را در دهان سگ فشرد و سگ سیراب شد و خداوند به همین دلیل او را بخشید.(۹)
💠داستان
از امیر مؤمنان (ع)نقل کرد که فرمود: من و فاطمه بر پیامبر(ص) وارد شدیم. پس ایشان را در حالی که سخت می گریست؛ یافتیم. من عرض کردم: پدر و مادرم فدایت یا رسول اللَّه! چه باعث شده که شما این چنین گریه می کنید؟ در پاسخم فرمود: ای علی! شبی که مرا به آسمان بردند زنانی از امّتم را در عذابی شدید، نگریستم و آن وضع برای من سخت گران آمد. گریه ام از جهت عذاب سخت آنان است که به چشم خویش وضعشان را دیدم.
[سپس پیامبر مشاهدات تلخ خود را بیان فرمود]
پس فاطمه (س) به پدرش عرض کرد: ای حبیب من، و ای نور دیدگانم، به من بگو که اینان چه کرده بودند و رفتارشان چه بود که به این عقوبت گرفتار شدند؟
فرمود: ای دختر عزیزم، امّا آن زنی که به موی سرش معلّق در آتش بود؛ آن فردی بود که موی سر خویش از نامحرمان نمی پوشانید. و امّا آن زنی که به زبانش آویخته بود؛ او کسی بود که با زبان، شوهر خویش را آزار می داد. آن که به پستان هایش آویزان بود؛ شوهرداری بود که از آمیزش با شویش پرهیز داشت و امّا آنکه به پاهایش معلق در دوزخ بود؛ کسی بود که بدون اذن همسر خود، از خانه بیرون می رفت. امّا آن زنی که گوشت بدن خویش را می خورد؛ آن بود که خود را برای نامحرمان زینت می کرد. امّا آنکه دست و پایش را به هم زنجیر کرده بودند و مارها و عقرب ها بر او مسلّط بودند؛ زنی بود که درست وضو نمی ساخت و لباسش را از آلودگی به نجاست، تطهیر نمی کرد. غسل جنابت و حیض به جای نمی آورد. خود را نظیف نمی ساخت و به نماز اهمیت نمی داد. و امّا آن کر و کور و لال، زنی بود که از غیر شوهر خویش، دارای فرزند می شد و به شوهر خود نسبت می داد. آنکه گوشت بدنش را با مقراض ها می بریدند؛ پس وی زنی بود که خود را در اختیار مردان اجنبی می نهاد و خود را بدان ها عرضه می نمود. و امّا آن زنی که سر و رویش آتش گرفته بود و مشغول خوردن روده های خود بود؛ آن کسی بود که دلّالی جنسی به حرام می کرد. امّا آنکه سرش، سر خوک و بدنش بدن حمار بود؛ آن زنی بود که سخن چینی به دروغ می نمود. امّا آنکه رخسارش رخسار سگ بود و آتش در دبر او می ریختند و از دهانش بیرون می آمد؛ آن زنی آوازه خوان و نوحه گر و حسود بود آن گاه پیامبر(ص) فرمود: وای بر زنی که شوی خویش را به غضب آرد و خوشا به حال بانوئی که شوهرش از او راضی باشد.(۱۰)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. الکافی،ج۲، ص۳۵۲
۲.مناقب خوارزمى، ص ۳۷.
۳.اصول كافى ج ۳ص ۱۲۷.
۴.الكافي ، ج ۳،ص۲۶۴.
۵.تحف العقول، ص۳۹۱
۶.المحجّة البيضاء ، ج۶،ص۸.
۷.ارشاد القلوب، ج ۲، ص۲۳۳.
۸.بحارالانوار، ج ۶۵، ص ۶۴
۹.همان
۱۰.عیون أخبار الرضا(ع)، ج۲، ص۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d