عوامل فروپاشی خانواده
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
۱. پوشیدن لباس زربفت برای مردان حرام و نماز با آن باطل است، ولی برای زنان در همه حال بی اشکال است.
۲. آویختن زنجیر طلا و به دست کردن انگشتر طلا و بستن ساعت مچی طلا برای مردان حرام است و بنا بر احتیاط واجب نماز با آن باطل است.
💠داستان
ایجاد انگیزه
در زمان علامه شیخ جعفر كاشف الغطاء، از علمای بزرگ نجف اشرف، قحطی عجیبی آمد و مردم محتاج باران شدند؛ اما هرچه دعا کردند، اثری نداشت. تا اینکه به حضور شیخ آمده و از او خواستند دعا كند. شیخ جعفر در حرم امیر مؤمنان-علیه السلام- دست به دعا برداشت و عرض نمود: ای مولای من! مردم محتاج باران می باشند؛ با این همه نماز و دعا، مردم اثری ندیده اند. از خداوند بخواهید عنایتی بفرماید.
در عالم رؤیا، شیخ به محضر حضرت مشرف شد و امام-علیه السلام- فرمود: شیخ جعفر! مردی قهوه چی در بین راه كوفه و نجف است. بگو او در مراسم دعا شركت كند. شیخ بیدار شد و از اینکه از بین این همه عالم و عارف در حوزه علمیه نجف ، امام-علیه السلام- یک قهوه چی را انتخاب کرد، شگفت زده شد .
طبق فرمایش امیر مؤمنان-علیه السلام- در بین راه كوفه و نجف ، مرد قهوه چی را پیدا نمود. شب را در قهوه خانه گذراند. شیخ دید این مرد، فردی عادی است و نماز معمولی می خواند؛ نه دائم الذكر است و نه اعمال ویژه ای انجام می دهد. مثل مردم عادی هم دعا می كند. به همین جهت، از مقام معنوی او با آن زندگی معمولی متحیر شد . نزد قهوه چی آمد و گفت: ای مرد! تو چه ارزشی پیش خداوند داری که مولایمان امیر مؤمنان تو را وسیله استجابت دعا قرار داده است؟ علت جایگاه بلندت را بگو. چگونه به چنين مقامي دست يافته اي؟
قهوه چی گفت: در دوران جوانی شاگرد قهوه خانه بودم. مادرم گفت: آرزو دارم تو را داماد كنم. پولی جمع كردم و به مادرم دادم. او دختری برایم خواستگاری كرد. مقدمات عروسی من مهیا شد؛ اما شب زفاف، عروس را خیلی مضطرب و متوحش یافتم. گفتم: چرا ناراحت و مضطرب هستی؟ گفت: واقعیت این است که سرمایه عفت را از دست داده ام و این راز را هیچ كس جز خدا نمی داند. حال خود دانی!
از این آزمون به خداوند عالم پناه برده و استمداد طلبیدم و گفتم: خداوندا! الآن بهترین وقت است كه برای رضای تو رازداری کرده و از افشای این موضوع صرف نظر كنم و آبروی این زن مسلمان را حفظ کنم . هیچ نگفتم و به همسرم قول دادم كه چنانكه تا به حال كسی ندانسته، از حالا به بعد هم كسی نخواهد دانست.
سال ها از آن آزمون سخت می گذرد و تا به حال با آن زن زندگی می كنم. احدی جز خدا ماجرا را نمی داند تا اینکه الآن شما اصرار کردید و من امر شما را اطاعت کردم .
علامه شیخ جعفر كاشف الغطاء با تحسین رازداری وی، گفت: ای مرد! به خدا در آزمون مهمی برنده شده و عمل بزرگی را تسلیم خدا كرده ای! حالا بیا دعا كن! قهوه چی به میان جمعیت آمد و دست به آسمان بلند كرد و گفت: خدایا! مردم محتاج رحمت تو هستند. علی-علیه السلام- پیغام داده که من دعا كنم. از پیشگاه تو برای خود و مردم طلب عفو می كنم. باران رحمت خویش را نازل فرما! دست های مردم بلند بود كه ابرها در آسمان ظاهر گردید و باران رحمت الهی آغاز شد .(۱)
✅بیان موضوع
➖حفظ کانون خانواده و مراقبت از فروپاشی آن همت مؤمنانه و تدبیر عاقلانه را می طلبد که زن و مرد باید مراقبت کنند که بنای خانواده به بهانه های مختلف فرو نریزد و ما بنا داریم در این مبحث برخی از عوامل سستی کانون خانواده را مورد بررسی قرار دهیم.
➖تزلزل بنیان نظام خانواده، از عوامل بسيار خطرناكى است كه به طور معمول، از عدم هماهنگى زن و شوهر نشئت می گیرد و آسيب هاى آن، نه تنها زن و شوهر و فرزندان، بلكه جامعه و نسل هاى بعدى را نيز تهدید مي کند. ازاین رو، اسلام برای استحکام نظام خانواده، راهکارهای مناسبی را پیش بینی کرده که شناخت زمینه ها و عوامل فروپاشی آن، بخشی از این راهکار هاست.
🔺برخی در عوامل فروپاشی خانواده ها را بر میشمریم🔻
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴نادرستی هدف
یکی از عوامل اصلی سستی نهاد خانواده نادرستی هدف است
باید توجه داشت که نخستين ادب از آداب تشكيل خانواده ، درستی انگيزه آن است . از اين رو ، ازدواج كردن با هدف : تقويت طايفه، خودنمايی ، شهرت طلبی ، و بهره گيری از ثروت يا موقعيت خانوادگی همسر ، ضدّ ارزش و نكوهيده شمرده شده است .
موضوع قابل توجّه، اين است كه رعايت نكردن اين ادب ، آفت نهاد خانواده و زمينه ساز فروپاشی آن است .
از پيامبر خدا (ص) روايت شده كه می فرمايد:«لا تُزَوِّجُوا النِّساءَ عَلی قَراباتِهِنَّ ، فَإنَّهُ يَكونُ مِن ذلِكَ القَطيعَةُ»زنان را [به خاطر تقويت روابط خويشاوندی] با خويشاوندانشان تزويج نكنيد ؛ زيرا اين كار ، به بريده شدن روابط خويشی می انجامد .(۲)
و نيز روايت شده است كه فرمود:
«مَن تَزَوَّجَ امرَأَةً لِعِزِّها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا ذُلّاً ، وَ مَن تَزَوَّجَها لِمالِها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا فَقرا ، وَ مَن تَزَوَّجَها لِحَسَبِها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا دَناءَةً ، وَ مَن تَزَوَّجَ امرَأَةً لَم يَتَزَوَّجها إلّا لِيَغُضَّ بَصَرَهُ ، أو لِيُحصِنَ فَرجَهُ ، أو يَصِلَ رَحِمَهُ ، بارَكَ اللّهُ لَهُ فيها وَ بارَكَ لَها فيهِ ».هر كس با زنی ، به خاطر قدرتش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر خواری او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، به خاطر دارايی اش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر ناداری او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، به خاطر بزرگ زادگی اش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر پستی او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، فقط برای اين ازدواج كند كه چشمش را [ از حرام و نامحرم ] فرو بپوشانَد ، يا دامنش را پاك نگه دارد ، يا پيوند خويشاوندی اش را برقرار بدارد ، خداوند ، در آن مرد و زن برای يكديگر بركت می دهد(۳)
و در حديثی از امام صادق (ع) آمده است كه :«إذا تَزَوَّجَ الرَّجُلُ المَرأَةَ لِجَمالِها أو مالِها وُكِلَ إلی ذلِكَ ، وَ إذا تَزَوَّجَها لِدينِها رَزَقَهُ اللّهُ الجَمالَ وَ المالَ»هر گاه مردی با زنی ، به خاطر زيبايی يا دارايی اش ازدواج كند ، به همان [ زيبايی يا دارايی ] واگذار می شود ، و هر گاه به خاطر دينش با او ازدواج كند ، خداوند ، زيبايی و دارايی نيز روزی اش می كند .(۴)
انگيزه های غير ارزشی در ازدواج ، چه از سوی زوجين و چه خانواده هايشان ، آفت اصلی ترين اركان تحكيم خانواده ـ يعنی محبّت و قداست ـ است. از اين رو، خانواده هايی كه دچار اين آفت اند، بيشتر در معرض فروپاشی قرار می گيرند.
🔴هم کفو نبودن
یکی از اصلی ترین عوامل فروپاشی خانواده ها کفو نبودن زن و شوهر است.
اگر ازدواج از سر شناخت باشد و زن و شوهر مناسب هم باشند اختلافات به حداقل می رسد . ازدواج های قدیمی که بیشتر از فامیل صورت میگرفت از این مزیت مهم برخوردار بود اما متأسفانه از قبل از انقلاب حرکتی اشتباه با اغراض نادرست به بهانه برداشت های نادرست از علم ژنتیک تبلیغات بر علیه ازدواج فامیلی را دامن زدند و یکی از آسیب های ازدواج های غیر فامیل نداشتن شناخت و نبود اشتراکات و تناسب است.
قرآن کریم بر هم كفوبودن زن و شوهر تأكيد نموده و مي فرمايد: «الْخَبيثاتُ لِلْخَبيثينَ وَالْخَبيثُونَ لِلْخَبيثاتِ وَالطَّيِّباتُ لِلطَّيِّبينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّباتِ» زنان پليد، سزاوار مردان پليدند و مردان پليد، سزاوار زنان پليد. زنان پاك، شایسته مردان پاك اند و مردان پاك، شایسته زنان پاك. مولوی در توضیح این آیه می سراید :
🌺شعر
خوب خوبی را کند جذب این بدان
طیبات و طیبین بر وی بخوان
در جهان هر چیز چیزی جذب کرد
گرم گرمی را کشید و سرد سرد
ناریان مر ناریان را جاذب اند
نوریان مر نوریان را طالب اند
🔴بد اخلاقی
➖آمار فعلی دادگاه های خانواده ، بدخويی مرد را از علّت های قابل توجّه متلاشی شدن خانواده بر می شمرند . بر همين اساس، با وجود ترغيب به تزويج جوانان از سوی اسلام ، امام رضا (ع)در راه نمايی به حسين بن بشّار كه خويشاوند بدخويَش به خواستگاری دخترش آمده است ، می فرمايد:«لا تُزَوِّجهُ إن كانَ سَيِّئَ الخُلُقِ». اگر بدخُلق است، دخترت را به همسری وی در نياور.(۵)
➖قرآن میفرماید: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ». یعنی با خانمها به صورت معروف معاشرت کنید یعنی با اخلاق و رفتار خوب. حتی بعدش میفرماید: «إِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا؛ و اگر از آنان خوشتان نيامد پس چه بسا چيزى را خوش نمىداريد و خدا در آن مصلحت فراوان قرار مىدهد». اگر کسی خانمی دارد که از او خوشش نمیآید شاید مصلحتش همان باشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴بی تدبیری در امور معیشتی
اگر مرد ، فاقد مديريت لازم باشد ، خانواده، در گردابی از مشكلات حل نشدنی و گره های كور، فرو می رود و امام علی (ع) در باره اين آفت خطرناك خانواده می فرمايد :«آفَةُ المَعاشِ سوءُ التَّدبيرِ»آفت زندگی ، بی تدبيری (سوء مديريّت) است .(۶)
و در حديث ديگری از ايشان ـ كه به فراتر از خانواده اشاره دارد ـ آمده است :«سَبَبُ التَّدمير سوءُ التَّدبيرِ».علّت ويرانی ، بی تدبيری (سوء مديريّت) است .(۷)
➖بی تدبیری در امور معیشتی گاهی محدودیت های مالی و بخل ورزی از ناحیه شوهر است.
مرد با بخل ورزی ، فشار سختی را به خانواده وارد می آورد ؛ سختی ای كه با توجّه به وضعيت مالی اش ، برای همسر و خانواده ، توجيهی ندارد و تنها علّت آن ، خوی زشت بخل است . در اين وضعيت ، كمتر زنی تاب می آورد و در نتيجه ، يا به دزدی پنهان از شوهر ، روی می آورد و يا حدّ اقل در علاقه او به خود، ترديد می كند و متقابلاً علاقه اش به همسر كاهش می يابد؛ زيرا خود را از دارايی و مال همسرش، كم ارزش تر می بيند .
از پيامبر خدا (ص) روايت شده كه می فرمايد :«أبغَضُ العِبادِ إلَی اللّهِ عز و جل مَن ضَنَّ عَلی عِيالِهِ». منفورترينِ بندگان ، نزد خداوند عز و جل ، كسی است كه به خانواده اش بخل بورزد(۸)
امام رضا(ع) فرمود:« يَنْبَغِي لِلرَّجُلِ أنْ يُوَسِّعَ عَلَى عِيَالِهِ كَيْلَا يَتَمَنَّوْا مَوْتَه» شايسته است که انسان بر اهل و عيال خود وسعت و گشايش دهد تا مرگ او را آرزو نكنند.(۹)
➖بی تدبیری گاهی در ناحیه خانم خانه است یعنی به خاطر چشم و هم چشمی و تشریفات و تجملات غیر لازم هزینه های اضافی به خانواده تحمیل میکند.
از اين رو ، احاديث اسلامی، زن را از وادار كردن شوهر به آنچه در توان او نيست، به شدّت نهی كرده اند :
«أيُّمَا امرَأةٍ أدخَلَت عَلی زَوجِها فی أمرِ النَّفَقَةِ وَ كَلَّفَتهُ ما لا يُطيقُ ، لا يَقبَلُ اللّهُ مِنها صَرفا وَ لا عَدلاً ، إلّا أن تَتوبَ وَ تَرجِعَ وَ تَطلُبَ مِنهُ طاقَتَهُ». هر زنی كه در درخواست نفقه ، بر شوهرش فشار آوَرَد و خارج از توان او چيزی بر او تحميل كند ، خداوند ، از آن زن ، نه استغاثه ای را می پذيرد و نه كَفّاره ای را ، مگر آن كه توبه كند و بر گردد و در حدّ توانش ، از او چيز بخواهد.(۱۰)
🔴خودآرايی برای غير همسر
خودآرايی زن برای غير همسر ، يكی از خطرناك ترين آفت هايی است كه كانون خانواده ها را تهديد می كند. در حديثی از پيامبر(ص) آمده است :
«لا يَحِلُّ لِامرَأةٍ أن تُظهِرَ مِعصَمَها وَ قَدَمَها لِرَجُلٍ غَيرِ بَعلِها ، وَ إذا فَعَلَت ذلِكَ لَم تَزَل فی لَعنَةِ اللّهِ وَ سَخَطِهِ ، وَ غَضِبَ اللّهُ عَلَيها ، وَ لَعَنَتها مَلائِكَةُ اللّهِ ، وَ أعَدَّ لَها عَذابا أليما»
برای هيچ زنی ، حلال نيست كه مُچ و پای خويش را برای مردی جز شوهرش آشكار سازد . هر گاه چنين كند ، پيوسته مورد لعنت و ناخشنودی خدا قرار می گيرد و خداوند ، بر او خشم می گيرد و فرشتگان خدا لعنتش می كنند و برايش عذابی دردناك ، آماده می سازد .(۱۱)
اين آفت خطرناك، زمينه ساز آلودگی زن و فروپاشی خانواده است . از اين رو، مرد بايد به عنوان مدير خانواده، با همه توان از آن پيشگيری كند .
در حديثی از پيامبر(ص) آمده است :
«المَرأةُ إذا خَرَجَت مِن بابِ دارِها مُتَزَيِّنَةً مُتَعَطِّرَةً وَ الزَّوجُ بِذاكَ راضٍ ، بُنِی لِزَوجِها بِكُلِّ قَدَمٍ بَيتٌ فِی النّارِ».هر گاه زن ، خود را بيارايد و خوش بو كند و از درِ خانه اش بيرون برود و شوهر[ش] به اين ، راضی باشد ، به ازای هر قدمی [كه زن بر می دارد] ، برای شوهرش يك خانه در آتش ساخته می شود .(۱۲)
🔴بی غیرت و غیرت بی جا
➖غیرت، یعنی تلاش در نگهداری آنچه كه حفظش ضروری است، این صفت در قالب مطلوبش از شجاعت، و قوت نفس انسان سرچشمه میگیرد و یكی از ملكههای نفسانی انسان و سبب مردانگی است و مرد بیغیرت از زمره مردان خارج است.
با غیرت ورزی درست مردان در خصوص زنان و دختران، زمینههای ناامنی ناموسی محو شده، جای خود را به امنیت و عفت بدهد.
امام صادق (ع) فرمود: «اِنَّ اللهَ غَیوُرٌ یُحِبُّ كُلَّ غَیورٍ؛ خداوند، غیور است و هر غیرتمندی را دوست دارد.»(۱۳)
➖جالب توجّه، آن كه ابراز ترديدها و پرس و جوهای بی دليل ، همسر امين را نيز به سوی خيانت، سوق می دهد و او را در معرض خيانت به شوهر قرار می دهد. روايت تكان دهنده نهج البلاغه در اين باره، بسيار صريح است .
امام علی(ع) می فرمايد :
«إيّاكَ وَ التَّغايُرَ فی غَيرِ مَوضِعِ غَيرَةٍ ؛ فَإِنَّ ذلِكَ يَدعُو الصَّحيحَةَ إلَی السُّقمِ ، وَ البَريئَةَ إلَی الرَّيبِ». از غيرت ورزيدن بی جا [ نسبت به زنان ] بپرهيز كه زن سالم را به بيماری [ و نادرستی ] می كشانَد و پاك دامن را به گناه .(۱۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴خيانت
زن و شوهر مسلمان در يك خانواده، همرنگ و همدل و هم مرام اند. پنهان كارى و خیانت، در روابط آنان راه ندارد و كاملاً به یکديگر اعتماد دارند و اين رفتار آنان، درس زندگى براى فرزندانشان مى باشد.
اگر خدای ناکرده زن یا شوهر بخواهد از اعتماد همسر خویش سوء استفاده کرده و خیانت نماید، قطعاً زندگی خود و همسر و فرزندانش را در معرض نابودی قرار خواهد داد و از خیانت خود بهره ای نخواهد برد؛ چراکه عاقبت خیانت، بیچارگی فرد خیانتکار است.
قرآن می فرماید: «أَنَّ اللَّهَ لَا يهَدِى كَيْدَ الخْائنِين». همانا خداوند نيرنگ خیانت پیشگان را به جايى نمى رساند.
خیانت مرد به زن، انواعی دارد که از جمله آنها می توان به: آزار همسر، چشم چرانی، روابط نامشروع با دیگری، خودداری از پرداخت حقوق زن و یا نسبت دادن های ناروا به او، اشاره کرد.
خيانت زن به مرد هم صورت هاي مختلفي مي تواند داشته باشد؛ مانند:
➖ خيانت مالي : يعني زن در غياب مرد، بي اذن او در اموال شوهر تصرف کند.
➖ خيانت آبرويي: يعني زن اسرار شوهر را افشا نمايد و او را نزد ديگران بي آبرو کند و یا اینکه با مرد اجنبي رابطة نامشروع داشته باشد.
خيانت، از منظر قرآن در شمار صفات كفار و منافقان است که لعنت خداوند شامل همه اینهاست.
« إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَن كاَنَ خَوَّانًا أثِيمًا» همانا خداوند خيانت پيشگان گنهكار را دوست ندارد.
➖ ارتباطات با نامحرم در فضای مجازی که جا داره مفصل به آن پرداخته شود در مواردی با عنوان خیانت و در مواردی با عنوان های دیگر مثل خلوت با نا محرم تطابق دارد که این قبیل ارتباطات نوعا مفسده انگیز است و در موارد زیادی موجب بی اعتمادی و فرو پاشی خانواده هاست.
🔴بد بینی و سو ظن
قرآن كريم مؤمنان را از سوء ظن نسبت به افراد برحذر داشته، مى فرمايد: «يَأيهُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اجْتَنِبُواْ كَثِيرًا مِّنَ الظَّنّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنّ إِثْمٌ وَلا تجَسَّسُوا». اى كسانى كه ايمان آورده ايد! از بسيارى از گمانه زنى ها پرهيز كنيد؛ چرا كه بعضى از گمان ها، گناه است و هرگز در كار ديگران تجسس نكنيد.
➖هر مرد یا زن که بدین بیماری خانمان سوز مبتلا شود، زندگی را بر خود و خانواده اش تلخ می کند. چنین شخصی، بهانه جویی می کند، نسبت به اعمال و حرکات همسرش بدبین است و مانند سایه او را تعقیب می نماید و چون سوء ظن دارد، از در و دیوار شاهد و نشانه پیدا می کند و چیزهایی را که اصلًا دلیل خیانت نیستند، به منزله دلایل قطعی می شمارد.
💠داستان
امام باقر (ع) فرمود:
در زمان حضرت هود (ع) عدّه اى گرفتار قحطى شدند، آنان نزد هود رفتند تا دعا كند خداوند باران رحمتش را نازل كند، در اين هنگام پير زنى بد زبان و فحّاش از منزل هود خارج شد و گفت: چرا هود براى خودش چنين دعايى نمىكند؟
مردم گفتند: ما را به نزد او ببر، گفت: او اكنون در ميان مزرعه مشغول آبيارى است، به آنجا برويد، ما نزد او رفتيم، هود هر قسمتى را كه زراعت مىكرد مى ايستاد و دو ركعت نماز مىخواند، در اين هنگام هود متوجه آنان گشت و گفت: حاجت شما چيست؟
گفتند: ما براى حاجتى آمديم ولى چيزى شگفت انگيزتر از حاجت خود مشاهده كرديم.
گفت: چه ديديد؟ گفتند: پير زن بد زبان و فحّاشى را ديديم كه از منزلت خارج شد و بر سر ما فرياد كشيد.
فرمود: او همسر من است و من دوست دارم كه سالها زنده بماند.
گفتند: اى پيامبر خدا! چرا خواهان طول عمر او هستى؟
گفت: زيرا هيچ مؤمنى نيست، جز آنكه كسى را دارد كه اذيّتش كند، من هم خدا را شكر مىكنم كه اذيّت كننده ام را زير دستم قرار داده، و اگر چنين نبود كسى بدتر از او بر من مسلّط مىشد.(۱۵)
💠داستان
یک نفر خدمت امام صادق(ع) آمد و گفت من منزل اسماعیل بودم تب شدیدی داشت. لذا حضرت یک نفر را فرستادند ببیند چه اتفاقی افتاده که او مریض شده است. راوی میگوید وقتی به منزل اسماعیل رفتم پرسیدم چه اتفاقی افتاد؟ اطرافیان گفتند چند دقیقه قبل عصبانی شد و از شدت عصبانیت همسر خود را هل داد و صورت او خدشه برداشت. وقتی حضرت این را فهمیدند آن خانم را خواستند، به او هدایا دادند و از ایشان عذرخواهی کردند و فرمودند: اسماعیل را حلال کن. وقتی آن خانم حلال کرد خبر دادند اسماعیل خوب شده است(۱۶)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.قاسم ميرخلف زاده، ، قصص الدعاء، ص۱۳۷.
۲.حكيم خانواده از نگاه قرآن و حديث ج۱،ص۴۶۰.
۳.تهذيب الأحکام،ج۷،ص۳۹۹ .
۴.جواهر الکلام،ج ۲۹،ص ۳۹.
۵.مكارم الأخلاق ،ج۱،ص۴۴۳.
۶.غرر الحكم ،۳۹۶۵.
۷.غرر الحكم،۵۵۷۱.
۸.دانشنامه قرآن و حدیث،ص ۱۲۲ ح ۶۳۵ .
۹.الکافي،ج۴،ص۱۱.
۱۰.مکارم الأخلاق ،ج۱،ص۲۰۲.
۱۱.مستدرک بحار، ج۱۴، ص۲۴۲.
۱۲.بحارالانوار، ج۱۰۳، ص۲۴۹.
۱۳. مشكاة الأنوار ،ص۲۳۶.
۱۴.نهج البلاغه، نامه ۳۱.
۱۵.مشكاة الأنوار،ص۲۸۷
۱۶.نقل از حجت الاسلام فرح زاد
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۷)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۷؛ کَلَامُهُ عَجِیبٌ
یکی دیگر از صفات مومن منتظر سخن بدیع و زیبا است.
نکته: کلمه عجیب در استعمال عربی به معنی زیبای فوق العاده به کار میرود
🔷زیباترین و زشت ترین
و سُئِل أيُّ شيْ ءٍ مِمّا خلق اللّهُ أحْسنُ فقال ع الْكلامُ فقِيل أيُّ شيْ ءٍ مِمّا خلق اللّهُ أقْبحُ قال الْكلامُ ثُمّ قال بِالْكلامِ اِبْيضّتِ الْوُجُوهُ و بِالْكلامِ اِسْودّتِ الْوُجُوهُ.
از اميرمؤمنان علي(ع) پرسيدند: "از آفريدههاي خداوند كدام زيباتر است؟ " فرمود: "سخن. " پرسيدند: "كدام زشتتر است؟ " فرمود: "سخن. " سپس فرمود: "به وسيله سخن روسپيد ميشوند و به وسيله سخن روسياه ميگردند.(۲)
🟢 آداب سخن گفتن در قرآن
در این گفتار در صدد آنیم که از دید قرآن کریم برخی خصوصیات گفتار را برشمریم ؛
➖ محکم و مستدل حرف بزنید
»یا ایهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدیدًا»(۳)
🌸شعر
سخندانِ پرورده، پیر کهن
بیندیشد، آن گه بگوید سخن
مزن بی تأمل به گفتار دَم
نکو گو و گر دیرگویی چه غم؟
بیندیش و آن گه برآور نَفَس
و زان پیش بس کن که گویند بس
به نطق، آدمی بهتر است از دواب
دواب از تو بِه، گر نگویی صواب
➖ سخن پاکیزه
«وَ هُدُوا إِلَی الطَّیبِ مِنَ الْقَوْلِ ...»
نکند از کلمات زشت استفاده کنیم(۴)
حضرت امیر(ع):«إيّاكَ و ما يُستَهجَنُ مِن الكلامِ ؛ فإنّهُ يَحبِسُ علَيكَ اللِّئامَ و يُنَفِّرُ عنكَ الكِرامَ»از سخنان زشت پرهیز کن؛ زیرا فرومایگان را به گِردت نگه می دارد و گرانپایگان را از گِردت می راند.»(۵)
🌺شعر
سخن، خوب است ز اول، خاطر کَس را نرنجاند
که بعد از گفت و گو، سودی ندارد لب گَزیدن ها
➖با مردم به زیبایی سخن بگویید
»... وَ قُولُوا لِلنّاسِ حُسْنًا ...(۶)
➖سخن نرم
فَقُولا لَهُ قَوْلاً لَینًا لَعَلَّهُ یتَذَکَّرُ أَوْ یخْشی
اما بنرمی با او سخن بگویید؛ شاید متذکّر شود، یا (از خدا) بترسد!(۷)
➖گفتار کریمانه
«قُلْ لَهُما قَوْلاً کَریمًا»
به آنها با گفتار کریمانه سخن کن(۸)
➖سخن صادقانه
وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ حَدیثًا
و کیست که از خداوند، راستگوتر باشد؟(۹)
🟢دعای امام زمان
امام زمان(عج) در دعای شریف «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ» به خدای متعال عرضه می دارند: «وَسَدِّدْ اَلْسِنَتَنا بِالصَّوابِ وَالْحِكْمَةِ؛ و زبان ما را در درستگويي و گفتار حكيمانه استوار ساز».
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.تحف العقول،ص۲۱۶.
۳.احزاب/۷۰
۴.حج/۲۴
۵.غرر الحكم ،۲۷۲۲.
۶.بقره/۸۳.
۷. طه/۴۴.
۸.اسراء/۲۳.
۹.نساء/۸۷.
جهاد با نفس (۴۷)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۷ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع):
الجِهادِ على أرْبَعِ شُعَبٍ : على الأمرِ بالمَعروفِ والنَّهيِ عنِ المُنكَرِ والصِّدْقِ في المَواطِنِ وشَنَآنِ الفاسقِينَ». جهاد چهار شاخه دارد: امر به معروف، نهى از منكر، پايدارى در جبهه هاى جنگ و دشمنى با تبهكاران.
🔻سخن در مورد یکیاز مصادیق مهم جهاد،( امر به معروف و نهی از منکر) است نکاتی تقدیم میشود🔺
🟢توجه دادن به کرامت انسان
امر به معروف توجه دادن به کرامت انسان است.
خیلی ها از روی غفلت به جایگاه ارزشی انسان نزد خدا و در عالم خلقت، به مفاسد روی می آورند و از نظر «سیمای انسانی» مسخ می شوند.
اگر انسان به مقام و شأنش و اینکه اگر بخواهد می تواند از فرشتگان هم برتر شود و به مقام اولیاء الهی برسد، و اگر توجه داشته باشد به این موضوع پی خواهد برد که حیف است انسانِ مسجود ملائک و هم سخن با خدا و برترینِ مخلوقات، خود را به انحطاط اخلاقی بکشاند.
🟠شرط مهم
وجوب امر به معروف و نهی از منکر موکول به شرایطی است:
➖آگاهی نهیکننده و تشخیص او درباره معروف و منکر
👈و باید تأکید کنیم که فقها با طرح شعار «التَّعَلُّم ثُمَّ الأَمر» به اولین شرط برای امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرده اند که عبارت است از اینکه آمِر به معروف و ناهی از منکر خود با احکام شرعی آشنا بوده، حلال، حرام، واجبات و غیر واجبات را تشخیص دهد.
➖احتمال تأثیر در نهیشونده
➖استمرار و اصرار مخاطب بر ترک معروف یا ارتکاب منکر
➖بر اصل نهی مفسدهای مترتب نباشد؛ یعنی اگر در صورت نهی، ضرری متوجه نهیکننده یا شخصی دیگر شود، واجب نیست.
🟢رعایت ادب و متانت
یکی از عوامل تأثیر گذاری در امر به معروف رعایت ادب است
نوع گفتار و عمل شخص باید چنان باشد که دل طرف مقابل را تسخیر کند، این زمان است که تذکرها و امر و نهی ها اثر می گذارد. بدزبانی، هتاکی، گفتارهای نیشدار و تندخویانه، عامل دفع است و اثر سخن را خنثی می کند.
➖شقرانی، فرزند یکی از آزادشدگان پیامبر (ص) بود. او زمان امام صادق (ع) را نیز درک کرده بود و یکی از یاران آن حضرت بود. روزی وی مرتکب خطایی شد.[ انگار شرب خمر کرده بود]
امام صادق (ع) به او فرمود:
«انَّ الحَسَن مِن کلّ احَد حَسَن و انَّه مِنک احسن و انَّ القَبیح مِن کلِّ احَد قَبیح و انَّه مِنک اقبَح لِمکانک منّا»
کار نیک از هر کسی شایسته است و از تو شایسته تر و کار زشت نیز از هرکسی ناپسند است و از تو ناپسندتر، چون انتصاب به ما داری(۲)
🔷ترتیب در مخاطبان امر به معروف
قرآن در چند آیه خطاب به پیامبر اسلام ترتیب در امر و نهی را مطرح کرده است به این صورت که امر و نهی از خانواده و فامیل شروع شود؛
➖«وَ أْمُرْ أَهْلَک بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ»،ّخانواده خود را به نماز دعوت نموده و مقاومت نما.(۳)
➖«وَأَنذِرْ عَشِیرَتَک الْأَقْرَبِینَ»نزدیکان خود را انذار کن.(۴)
➖«یا أَیهَا النَّبِی قُلْ لِأَزْواجِک وَ بَناتِک وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِینَ یدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِنْ جَلَابِیبِهِنَّ ذلِک أَدْنی أَنْ یعْرَفْنَ فَلا یؤْذَینَ»ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: «جلبابها [روسری های بلند] خود را بر خویش فروافکنند، این کار برای اینکه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند بهتر است.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۴.
۲. بحار، جلد۱۱، صفحه۲۰۹.
۳.طه/۱۳۲
۴.شعرا/۲۱۴.
۵.احزاب/۵۹.
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۸)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۸؛ مُقِیلَ الْعَثْرَةِ
یکی دیگر از صفات مومن منتظر اقاله کردن و روحیه و گذشت از خطاها و لغزش های دیگران است . چنانچه در صفات الهی یکی از جذاب ترین و زیباترین صفات «مُقِیلَ الْعَثَرَات» است. «مُقِیل» اسم فاعل باب «إقاله» است. برای اینکه معنی این اسم نورانی را بفهمیم، لازم است توضیحی دربارۀ واژۀ اقاله بدهیم.
اگر بعد از خرید و فروش، خریدار از خریدش پشیمان شود و بخواهد معامله را به هم بزند، درصورتی که فروشنده به این کار راضی شود و حاضر به فسخ معامله شود، به این کار فروشنده «إقاله» گفته میشود.
به خداوند متعال هم «مُقِیلَ الْعَثَرَات» گفته شده به خاطر اینکه نسبت به لغزشها و گناهان بندگانش نرمش نشان میدهد، عذر آنان را میپذیرد و توبۀ آنان را قبول مینماید.
➖ چنانچه حدیث داریم: «مَنْ أقالَ اَخاهُ مُؤمِناً أقالَهُ اللّهُ عز و جل عَثْرتَهُ یَومَ القیامةِ»؛ هر کس با برادر دینیاش بیع را اقاله کند خداوند هم در روز قیامت، نادیده میگیرد و انگار اصلاً او گناه نکرده است.(۲)
🟢ارزشمندی عفو در قرآن
در موارد متعددی از قرآن مجید دستور داده شده که مردم این روش پسندیده (عفو) را برای خود انتخاب کنند و اگر از برادر دینی خویش لغزش و اشتباهی دیدند از خطای او درگذرند. قرآن در یک جا می فرماید:
«خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجاهِلِینَ». عفو و گذشت را شیوه خود قرارده، و به نیکی ها دعوت، و از جاهلان روی گردان [و با آنها ستیزه مکن]
و نیز می فرماید:«... وَ لْیعْفُوا وَ لْیصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یغْفِرَ اللَّهُ لَکمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ»باید عفو کنید و لغزشهای دیگران را نادیده بگیرید. آیا دوست ندارید خداوند شما را ببخشد؟ و خداوند غفور و رحیم است.
🟢عفو در سیره امام زمان
منتظر امام زمان (ع) باید توجه داشته باشد هر چه عفو و گذشت در روحیه او زیاد شود به حضرت مهدی شباهت بیشتری خواهد داشت که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در عصر ظهور با عفو و رحمت كامل با مردم رفتار خواهند كرد، آن سان كه پیامبر صلى الله علیه وآله در برابر دشمنان قریشى خود عمل كرد و آن گونه كه امیرمومنان علیه السلام با سپاه جمل رفتار نمود.
که در باره حضرات معصوم عرضه میداریم؛
فِعْلُکُمُ الْخَیْرُ وَ عَادَتُکُمُ الْإِحْسَانُ وَ سَجِیَّتُکُمُ الْکَرَمُ…
♻️آثار عفو و گذاشت
➖عفو و گذشت گاه دشمنان سرسخت را به دوستان صميمى مبدل مى سازد
➖عفو و گذشت گاه دشمنان سرسخت را به دوستان صميمى مبدل مى سازد.
پیامبر فرمود«عليكم بالعفو فَاِنَّ الْعَفْوَ لا يَزيدُ اِلاّ عِزّاً»بر شما باد به عفو و گذشت، چرا كه عفو چيزى جز عزت بر انسان نمى افزايد.(۳)
➖عفو سبب سلامت روح و آرامش جان و در نتيجه سبب طول عمر است، همان گونه كه در حديث ديگرى از رسول اللّه(ص) مى خوانيم كه فرمود: «مَنْ كَثُرَ عَفْوُهُ مُدَّ فى عُمْرِهِ»كسى كه عفوش افزون گردد، عمرش طولانى مى شود.(۴)
➖ نظر رحمت الهی ؛ امام صادق (ع) می فرماید :«أربَعةٌ يَنْظُرُ اللّه ُ عزّ و جلّ إلَيهِم يَومَ القيامةِ : مَن أقالَ نادِما ، أو أغاثَ لَهْفانَ ، أو أعْتَقَ نَسَمةً ، أو زَوّجَ عَزَبا ».
چهار نفرند كه خداوند در روز رستاخيز به آنان توجّه مى كند: كسى كه تقاضاى فسخ معامله را از آن كه پشيمان شده بپذيرد، يا اندوه غمزده اى را بزدايد، يا بنده اى را آزاد كند، يا بى همسرى را همسر دهد.
➖عفو و گذشت جلو تسلسل ناهنجارى ها و كينه ورزى ها و خشونت و جنايت را مى گيرد، و در واقع نقطه پايانى بر آنها مى گذارد
در حدیثی از رسول خدا(ص) آمده است:«تَعافَوا تَسـقُطِ الضَّغائنُ بَينَكُم» یکدیگر را عفو کنید که دشمنی ها و کینه ها را از میان می برد».(۵)
📺کلیپ یک دقیقه ای اینجا تقدیم کرده ایم حتما ببینید👈 لینک
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.وسائل الشيعة ،ج۱۲،ص۲۸۴.
۳.الکافی،ج۲،ص۱۰۸.
۴.بحار الانوار،ج۷۲،ص۳۵۹.
۵.الخصال ،ص۲۲۴.
۶.کنز العمال، ج۳، ص۳۷۳
جهاد با نفس (۴۸)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۸که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) می فرماید:
«اَلْمُؤْمِنُ يَصْمُتُ لِيَسْلَمَ وَ يَنْطِقُ لِيَغْنَمَ لاَ يُحَدِّثُ أَمَانَتَهُ اَلْأَصْدِقَاءَ وَ لاَ يَكْتُمُ شَهَادَتَهُ مِنَ اَلْبُعَدَاءِ وَ لاَ يَعْمَلُ شَيْئاً مِنَ اَلْخَيْرِ رِيَاءً وَ لاَ يَتْرُكُهُ حَيَاءً إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ وَ يَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ لِمَا لاَ يَعْلَمُونَ لاَ يَغُرُّهُ قَوْلُ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَخَافُ إِحْصَاءَ مَا عَمِلَهُ»
مؤمن سكوت مىكند تا سلامت بماند و سخن مىگويد تا [از گفتگو با ديگران] بهره مند شود و شهادتش را از افراد دور [و ناآشنا] كتمان نمىكند و هيچ كار خيرى را رياكارانه انجام نمىدهد و هيچ كار خوبى را به خاطر حيا ترك نمىكند، اگر ستوده شود از آنچه كه در بارهاش مىگويند بيمناك است و از خداوند به خاطر آنچه كه در بارهاش نمىدانند طلب مغفرت مىكند، گفتار كسى كه نسبت به او جاهل است او را نمىفريبد و از اينكه يكايك عملش حفظ و نگاهدارى مىشود بيمناك است.
🔷تبیین کلی
حدبث فوق، ارزشمندی سکوت ، ارزشمندی و ضرورت سخن گفتن انسان مؤمن و همین طور توجه مومن به پرت گاهی سخن های دیگران در مورد او مورد توجه قرار گرفته است که انسان مؤمن باید جهاد با نفس را در مورد همه این در پیش گیرد .
🔹ارزش سکوت
امام صادق (ع) فرمود: «قال لُقمان لابْنهِ یا بُنیَّ! انْ کُنت زَعَمْت انَّ الْکلامَ منْ فِضَّةٍ فَانَّ السُّکوت من ذَهبٍ». لقمان به فرزندش گفت: فرزند عزیزم! اگر گمان میکنی سخن گفتن، نقره است بهدرستی که سکوت، طلا است.»(۲)
🌸شعر
کم گوی و بجز مصلحت خویش مگوی
چیزی که نپرسند، تو از پیش مگوی
دادند دو گوش و یک زبانت زآغاز
یعنی دو بشنو و یکی بیش مگوی
🔹ارزش سخن گفتن
اگر چه سکوت فضیلت شمرده شده است اما بلاشک سخن گفتن در موارد ضرورت از فضیلتی دیگر برخوردار است.
از جالینوس حکیم پرسیدند که بهترین آداب در محافل کدام است، گفت: اگر عالم باشد، دهان گشاید تا مایه علمش، مجهول نماند و اگر جاهل باشد، زبان ببندد تا پایه جهلش معلوم نشود.
🌺شعر
وقت سخن مترس و بگو آنچه گفتنی است
شمشیر روز معرکه زشت است در نیام
➖از امام سجاد(ع) سؤال شد کدامیک از سکوت یا تکلم بر دیگری برتری دارد؟
امام فرمود:«لِكُلِّ واحِـد مِنْهُـما آفاتٌ فَاِذا سَـلِما مِنَ الاْفاتِ فَـالْكَلامُ اَفْضَـلُ مِنَ السُّـكُوتِ».
هـركدام از اين دو آفـاتى دارد، هرگاه هر دو از آفـت در امـان باشد، سخن گـفتن از سكوت افضـل است، عرض شد اى پسـر رسول خدا چـگونه است اين مطـلب؟ فرمود:«لاَِنَّ اللّهَ عَـزَّوَجَلَّ مـا بَعَثَ اْلاَنْبِيـاءَ وَ الاَوصيـاءَ بِالسُّـكُوتِ، اِنَّما بَعَثَـهُمْ بِالْكَلامِ وَ لاَ استَحَـقَّـتِ الْجَنَّةُ بِالسُّـكُوتِ»اين به خاطر آن است كه خـداوند متعال، پيامـبران و اوصـياى آنـها را به سـكوت مبعوث و مأمور نكرد، بلكه آنها را به سخن گفتن مبـعوث كرد،هرگز بهـشت با سـكوت به دست نمى آيد.(۳)
🔹سخن گفت واجب میشود
گاهی سخن گفتن واجب است مثلا ادای شهادت به هنگام درخواست از شاهد ، واجب کفایی و در صورت يکی بودن شاهد، واجب عینی است.
🔹تحت تاثیر سخنان قرار نگیریم
یکی دیگر از موارد مورد اشاره در حدیث عبارت بود از اینکه انسان تحت تاثیر سخنان و قضاوت های مردم قرار نگیرد.
امام کاظم(ع) فرمود؛
«يَا هِشَامُ لَوْ كَانَ فِي يَدِكَ جَوْزَةٌ وَ قَالَ اَلنَّاسُ لُؤْلُؤَةٌ مَا كَانَ يَنْفَعُكَ وَ أَنْتَ تَعْلَمُ أَنَّهَا جَوْزَةٌ وَ لَوْ كَانَ فِي يَدِكَ لُؤْلُؤَةٌ وَ قَالَ اَلنَّاسُ إِنَّهَا جَوْزَةٌ مَا ضَرَّكَ وَ أَنْتَ تَعْلَمُ أَنَّهَا لُؤْلُؤَةٌ».
اى هشام! اگر در دست تو گردويى باشد، ولى مردم بگويند كه گوهر است، حرف مردم سودى براى تو ندارد، وقتى خودت مى دانى كه گِردوست. و اگر در دست تو يك لؤلؤ و گوهر باشد، ولى مردم بگويند كه گِردوست، وقتى خودت مى دانى كه گوهر است، سخن مردم تو را زيان نمى رساند!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۵.
۲.الكافي : ج ۲ ص ۱۱۴.
۳.بحار الانوار،ج۶۸، ص۲۷۴.
۴.تحف العقول، ص۳۷۸.
🇮🇷اولین رسانه مستقل و جامع طلاب خراسان بزرگ در ایتا🇮🇷
@ettelaeiye_kh
غضب الهی
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
چهار نكته درباره حيوانات حرام گوشت
۱. خوردن و خوراندن گوشت حيوانات حرام گوشت حرام است.
۲. ادرار و مدفوع حيوانات حرام گوشتى كه خون جهنده دارند نجس است.
۳. تا حيوانات حرام گوشت زنده هستند بدنشان پاك است ولى با مردنشان نجس مى شود.
۴.در نماز نبايد اجزاى حيوانات حرام گوشت بر بدن و لباس نمازگزار باشد.
۵. متأسفانه در برخی مناطق نسبت به حرام گوشت بودن برخی حیوانات بی اطلاع یا بی اعتنا هستند که از آن جمله است؛ خرگوش، خرچنگ، جوجه تیغی.
💠داستان
ایجاد انگیزه
یاسر خادم روایت کرده: «زید بن موسی برادر حضرت رضا (ع) در مدینه خروج نمود و خانههایی را به آتش کشید و مردمی را کشت؛ از این رو او را «زیدالنار» لقب دادند. مأمون سپاهی را فرستاد او را دستگیر کرده، نزد مأمون آوردند. وی دستور داد تا زید را نزد برادرش ابوالحسن الرضا (ع) ببرند.
چون زید بر آن حضرت وارد شد،امام به او فرمودند: «يَا زَيْدُ أَ غَرَّكَ قَوْلُ سَفِلَةِ أَهْلِ اَلْكُوفَةِ إِنَّ فَاطِمَةَ(س) أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَحَرَّمَ اَللَّهُ ذُرِّيَّتَهَا عَلَى اَلنَّارِ ذَلِكَ لِلْحَسَنِ وَ اَلْحُسَيْنِ خَاصَّةً إِنْ كُنْتَ تَرَى أَنَّكَ تَعْصِي اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَ تَدْخُلُ اَلْجَنَّةَ وَ مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ (ع) أَطَاعَ اَللَّهَ وَ دَخَلَ اَلْجَنَّةَ فَأَنْتَ إِذاً أَكْرَمُ عَلَى اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ اَللَّهِ مَا يَنَالُ أَحَدٌ مَا عِنْدَ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ إِلاَّ بِطَاعَتِهِ وَ زَعَمْتَ أَنَّكَ تَنَالُهُ بِمَعْصِيَتِهِ فَبِئْسَ مَا زَعَمْتَ»
«ای زید! آیا تو را سخنان مردمان نادان کوفه مغرور نموده که روایت میکنند: «فاطمه عفت خود را نگه داشت، پس خداوند آتش را بر ذریهاش حرام نمود؟». این فقط مخصوص حسن و حسین (ع) است. اگر میپنداری که تو معصیت خداوند عزوجل را مرتکب شوی و به بهشت روی و پدرت موسی بن جعفر (ع) که اطاعت خدا کند، نیز به بهشت داخل شود، در این صورت تو نزد خداوند گرامیتر خواهی بود! به خداوند سوگند هیچ کس جز از راه اطاعت به آن چه نزد خدا است، نخواهد رسید و تو میپنداری با معصیت بدان برسی، پس گمان تو بدگمانی است.
زید گفت: «من برادر شما و پسر پدرت هستم. حضرت در پاسخش فرمودند:«أَنْتَ أَخِي مَا أَطَعْتَ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ إِنَّ نُوحاً (عَ) قَالَ رَبِّ إِنَّ اِبْنِي مِنْ أَهْلِي وَ إِنَّ وَعْدَكَ اَلْحَقُّ وَ أَنْتَ أَحْكَمُ اَلْحٰاكِمِينَ فَقَالَ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ يٰا نُوحُ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صٰالِحٍ فَأَخْرَجَهُ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ أَنْ يَكُونَ مِنْ أَهْلِهِ بِمَعْصِيَتِهِ .». تو برادر منی هنگامی که خداوند عزّوجّل را اطاعت کنی؛ چون نوح (ع) گفت: «پروردگارا، پسر من از اهل من است و وعده تو حق است و حکم تو بهترین حکمها است». خداوند در پاسخش فرمود: «ای نوح او از اهل تو نیست، او عمل غیرصالح است» پس خداوند او را چون معصیتکار و نافرمان بود، از نوح ندانست.(۱)
🟢 بیان موضوع
از جمله اموری که در زندگی های امروزی مورد بی توجهی،حتی گاهی مورد تمسخر و انکار قرار میگیرد غضب الهی است.
ما هر روز در نمازهاي پنجگانه ،ده مرتبه از خدا مي خواهيم:
«اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَ لَا الضَّالِّين.»
ما را به راه راست هدايت كن؛ راه كساني كه آنان را مشمول نعمت خود ساختي، نه كساني كه بر آنان غضب كردهاي و نه گمراهان.
با اين اوصاف هنوز خشم وغضب خداوند را باور نداريم؟
🔴آیه تکان دهنده؛
عذاب خدواند شدید است
از آيات قرآن كه تن آدم را مي لرزاند، آيه اول و دوم سوره مباركه حج است. خداوند مي فرمايد:
«يَأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شيْءٌ عَظِيم يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَي النَّاسَ سُكَارَي وَمَاهُم بِسُكَارَي وَلكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ.»
اي مردم! از پروردگارتان بترسيد، كه زلزله رستاخيز امر عظيمي است. آن روز كه ببينيدش، هر شيردهندهاي شيرخوارهاش را از ياد ببرد و هر آبستني بار خود بر زمين گذارد و مردم را چون مستان بيني، حال آنكه مست نيستند، بلكه عذاب خدا شديد است.
➖از بزرگترين گناهان كه از گناهانی مثل قتل نفس، عاق والدين، زنا و بزرگتر شمرده شده، اين است كه انسان خودش را از غضب الهي ايمن بداند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷احادیث هشدار دهنده
🔹 حدیث امن از مکر الله
از صفوان جمّال روايت است: امام جعفر صادق (ع) را مشاهده كردم كه پيش از تكبير، رو به قبله آورده، فرمود: «اللَّهُمَّ لَا تُؤْيِسْنِي مِنْ رَوْحِكَ، وَلَا تُقَنِّطْنِي مِنْ رَحْمَتِكَ، وَلَا تُؤْمِنِّي مَكْرَكَ؛ فَإِنَّهُ لَايَأْمَنُ مَكْرَ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْخَاسِرُونَ» خداوندا! نوميد مكن مرا از راحت خود، و مأيوس مكن مراخ از رحمت خود، و ايمن مگردان مرا از مكر خود. پس به درستي كه ايمن نميشوند از مكر خدا، مگر گروه زيانكاران.»
عرض كردم: فداي تو گردم! من اين را از كسي پيش از تو نشنيده ام. فرمود:« إِنَّ مِنْ أَكْبَرِ اَلْكَبَائِرِ عِنْدَ اَللَّهِ اَلْيَأْسَ مِنْ رَوْحِ اَللَّهِ وَ اَلْقُنُوطَ مِنْ رَحْمَةِ اَللَّهِ وَ اَلْأَمْنَ مِنْ مَكْرِ اَللَّهِ ».
به درستي كه از جمله بزرگترين گناهان كبيره در نزد خدا، يأس است از روح خدا، و نوميدي از رحمت خدا، و ايمني از مكر خدا».(۲)
👈معنی مکر الهی
"مكر" به معناى اين است كه شخصى ديگرى را غافلگير كرده و به او آسيبى برساند،پس مکر خدا به این معنی است كه خداوند به گنهکاران چنان مهلتی میدهد که آدمى از عذاب الهى و امتحانات او ايمن نشيند و از عظمت و جلال او واهمه نداشته و در دل انديشه مؤاخذه او را نداشته باشد.
➖حسن بن فضال از امام رضا(ع) در باره معنی «سَخِرَ اللهُ مِنْهُمْ»، «اللَّهِ یَسْتَهْزِئُ بِهِمْ»، «مَکَرُوا وَ مَکَرَ اللهُ» و وَ « یُخادِعُونَ اللهَ وَ هُوَ خادِعُهُمْ» سوال کرد امام فرمود:
«إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَا یَسْخَرُ وَ لَا یَسْتَهْزِئُ وَ لَا یَمْکُرُ وَ لَا یُخَادِعُ وَ لَکِنَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ یُجَازِیهِمْ جَزَاءَ السُّخْرِیَّهًِْ وَ جَزَاءَ الِاسْتِهْزَاءِ وَ جَزَاءَ الْمَکْرِ وَ الْخَدِیعَهًِْ تَعَالَی اللَّهُ عَمَّا یَقُولُ الظَّالِمُونَ عُلُوّاً کَبِیراً».
خدای تبارکوتعالی استهزاء و ریشخند و مکر نمیکند و فریب نمیدهد و لیکن ایشان را جزاء میدهد به جزاء سخریّه و جزاء استهزاء و جزاء مکر و فریب. و خدا برتر است از آنچه ستمکاران میگویند برتری بزرگ»(۳)
🔹 حدیث خوف و رجا
👈رفتار سازی
امير المؤمنين عليه السلام فرمود:
«إِنَّ الْمُؤْمِنَ لا يَصْبَحُ إِلّا خائِفاً وَإِنْ كانَ مُحْسِناً، وَلا يَمْسِي إِلّا خائِفاً وَإِنْ كانَ مُحْسِناً لِأَنَّهُ بَيْنَ أَمْرَيْنِ: بَيْنَ وَقْتٍ قَدْ مَضي لا يَدْري مَاللّهُ صانِعٌ بِهِ، وَبَيْنَ أَجَلٍ قَدْ اقْتَرَبَ لا يَدْري ما يُصيبُهُ مِنَ الْهَلَكاتِ أَلا وَقُولُوا خَيْراً تَعْرِفُوا بِهِ وَاعْمَلُوا بِهِ تَكُونُوا مِنْ أَهْلِهِ، صِلُوا أَرْحامَكُمْ وَإِن قَطَعُوكُمْ وَعُودُوا بِالْفَضْلِ عَلي مَنْ حَرَمَكَ وَأدُّوا الأَمانَةَ إِلي مَنِ ائْتَمَنَكُمْ وَأَوْفُوا بِعَهْدِ مَنْ عاهَدْتُمْ وَإِذا حَكَمْتُمْ فَاعْدِلُوا.»
مؤمن شبش را روز نميكند، مگر در حال ترس، گرچه همه ساعات شبش را به نيكي گذرانده باشد و روزش را سپري نمينمايد، مگر در حال وحشت، گرچه روزش به خوبي گذشته باشد؛ مؤمن بين دو امر است: زماني كه بر او گذشته و نميداند خداوند با او چه معامله اي ميكند و زماني كه بر او نيامده و نميداند دچار چه بلا و مهلكه اي خواهد شد! آگاه باشيد! زبان خود را فقط به خير باز كنيد، به نحوي كه شما را جز به گفتار نيك نشناسند؛ و خوبي كنيد تا خداوند شما را در شمار نيكان آورد؛ با خويشاوندان بپيونديد، گرچه خويشاوندان با شما قطع رابطه كرده باشند؛ و به آن كس كه روز نياز شما از شما دريغ كرد، آنچه لازم دارد بپردازيد؛ امانت آنان كه شما را امين دانستهاند، برگردانيد و به عهد خود وفادار باشيد و به هنگام حكم كردن عدالت را مراعات نماييد.(۴)
🔴عوامل غضب الهی
همه گناهان باعث خشم خدا میشود و هر انسانی به اندازه گناهش مورد خشم خدا و مستوجب مجازات الهی است اما گناهانی که در قرآن کریم در مورد آنجا غضب الهی مطرح شده است عبارتند از؛
بانگاهی به آیات قرآن، این موارد از موجبات خشم خدا هستند:
۱- ریختن خون بیگناه.
۲- ترک نماز.
۳- ادا نکردن واجبات مالی.
۴- خوردن مال یتیم.
۵- ربا خواری.
۶- ناسپاسی نسبت به نعمتهای الهی.
۷- کم فروشی.
۸- عیبجویی و غیبت.
۹- اسراف و تبذیر.
۱۰- دنیا پرستی.
۱۱- فراموش کردن آخرت.
۱۲- مال اندوزی.
۱۳- ظلم.
۱۴- تکیه بر ظالمان.
۱۵- استهزاء و مسخره کردن آیات الهی.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴نشانه های غضب الهی
پیامبر(ص) فرمودند: « إِذَا غَضِبَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَى أُمَّةٍ وَ لَمْ یُنْزِلْ بِهَا الْعَذَابَ غَلَتْ أَسْعَارُهَا وَ قَصُرَتْ أَعْمَارُهَا وَ لَمْ تَرْبَحْ تُجَّارُهَا وَ لَمْ تَزْکُ ثِمَارُهَا وَ لَمْ تَغْزُرْ أَنْهَارُهَا وَ حُبِسَ عَنْهَا أَمْطَارُهَا وَ سُلِّطَ عَلَیْهَا أَشْرَارُهَا؛ چون خداوند بر امتى خشم کند و عذاب بر آنان فرود نفرستد نرخهاى آنان گران شود و عمرهایشان کوتاه و بازرگانانشان بىسود و میوههاشان بىبرکت شود و نهرهاشان کم آب و باران به موقع نیاید و بدخواهترین افراد اجتماع بر آنان حکومت کند».(۵)
♻️راه های تقویت ایمان به غصب الهی
🔸 مطالعه در صفات رحمت و غضب
خدای متعال در قرآن کریم می فرماید: «نَبِّئْ عِبَادِي أَنِّي أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِيمُ وَأَنَّ عَذَابِي هُوَ الْعَذَابُ الْأَلِيمُ»
به بندگانم خبر ده كه من آمرزنده و مهربانم و عذاب من عذابى دردآور است.
➖علامه ی طباطبایی می گوید: این آیه از نظر قواعد تفسیری،می خواهد بفهماند: مغفرت و رحمت و اليم بودن عذاب، به آخرين درجه و نهايت حد خود رسيدهاند به طورى كه ديگر نمىتوان با هيچ مقياسى آنها را اندازهگيرى نمود و چيزى را با آنها قياس كرد.
➖همان طور که امام عصر (ع) در فرازهای آغاز دعای افتتاح عرضه می دارد: «أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ فِي مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ، وَ أَشَدُّ الْمُعَاقِبِينَ فِي مَوْضِعِ النَّكَالِ وَ النَّقِمَةِ»
من یقین دارم که تو در جای رحمت و عفو، رحیم ترین هستی و در جایگاه کبریا و عظمت، شدیدترین مجازات -کننده هستی.
🔸ریشه کنی عوامل بی اعتنایی به غضب الهی
نقص معرفتی انسان به خدا به چند صورت می تواند منشا این حالت روانی گردد:
➖اعتقاد به این که حق تعالى قادر نيست از او سلب نعمت کند.
➖اعتقاد به این که هر چند او بسیار گناه كند اما باز هم خدای متعال نسبت به او لطف دارد و نعمتش را از او سلب نمی کند.
➖اعتقاد به این که اصلاً گناهان منشأ سلب نعمت ها توسط خدای متعال نمىشود.
➖جهل به ابتلا و امتحانات الهی.
➖عدم اعتقاد به محاسبه روز قيامت و جزا دادن اعمال از نيك و بد.
➖اعتقاد کاملاً مخالف با منطق قرآن - که خدا در دنيا با نعمت هايش به ما احسان كرده و احسان دليل محبت است پس خدا ما را دوست دارد و هر كس كسى را دوست داشته باشد در آينده هم به او احسان مىكند.
🔸تفکر در عاقبت گناهکاران
خداوند در قرآن کریم علاوه بر تصریح بر غضب الهی مواردی از مصداق های تاریخی اشخاص و اقوامی که مورد غضب الهی قرار گرفته اند را برای عبرت گیری انسان ها ذکر فرموده است ، لازم است انسان در جهت تقویت صفت روحی خوف الهی به این مصادیق تفکر کند.
🔸توجه وعمل به سیره اهل بیت (ع)
استعاذه و دعا و اظهار عجز مداوم به بارگاه الهی جهت استمداد از حضرت پروردگار جهت تکرار مدام و به خاطرسپاری مساله مکر الهی و هشدار به خود و ده ها اثر دیگر که بر تأسی از ایشان در این عمل نهفته است.
➖لاَتَكُونُ مُؤْمِناً حَتَّى تَكُونَ خَائِفاً رَاجِياً وَ لاَتَكُونُ خَائِفاً رَاجِياً حَتَّى تَكُونَ عَامِلاً لِمَا تَخَافُ وَ تَرْجُو»؛ امام صادق(ع) مىفرمايد: هرگز مؤمن و اهل ايمان نخواهى بود؛ مگر آن زمان كه ترس از خدا و اميد به او داشته باشى و ترسان و اميدوار نخواهى بود؛ مگر آن زمانى كه اين ترس و اميد در عملِ تو تأثير داشته باشد.(۶)
➖يكي از اصحاب گويد: به حضرت صادق (ع) گفتم: عده اي از دوستان شما مرتكب گناه ميشوند و ميگويند (به رحمت حق) اميدواريم، حضرت فرمود: «كَذَبُوا أُولَئِكَ لَيْسُوا لَنَا بِمَوَالٍ أُولَئِكَ قَوْمٌ رَجَحَتْ بِهِمُ الْأَمَانِيُّ وَ مَنْ رَجَا شَيْئاً عَمِلَ لَهُ وَ مَنْ خَافَ شَيْئاً هَرَبَ مِنْه.» دروغ ميگويند؛ هرگز دوستان ما نيستند. اينان افرادي هستند كه آرزوهايشان بر آنان چيره شده. كسي كه به چيزي اميد دارد، كاري ميكند كه به آن برسد و كسي كه از چيزي ميترسد، از آن فرار مينمايد(۷)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
سلمان فارسی از بازار آهنگران کوفه عبور کرد، جوانی را دید که با حالت غشوه بر زمین افتاده، وقتی جوان به حال عادی برگشت گفت: در حال عبور دیدم، آهنگران چکش های آهنین می زنند، به یاد این آیه افتادم که می فرماید: «وَ لَهُم مَقامِعُ مِنْ حَدیدٍ»؛ «و برای کفار گرزهایی از آهن [سوزان] است.» با یاد این آیه، چنین حالتی از ترس خدا به من رُخ نمود. محبت جوان در دلِ سلمان جای گرفت و هر دو پیوسته دوست بودند.
💠داستان
يكي از ياران پيامبر (ص) ميگويد:
در يكي از روزها كه هوا بسيار گرم بود، من و گروهي از دوستان با رسول خدا(ص) در سايه درختي نشسته بوديم. ناگهان جواني از راه رسيد، لباسهاي خود را از بدن بيرون آورده و با پشت و روي بدن و صورت خود بر ريگهاي داغ بيابان غلتيد و در حال غلتيدن ميگفت: اي نفس! بچش، زيرا عذابي كه نزد خداست، خيلي بزرگتر از اعمال توست.
رسول خدا (ص) اين منظره را تماشا ميكرد، چون كار جوان تمام شد و لباس پوشيد و قصد حركت كرد، حضرت او را به حضور طلبيد و فرمود: اي بنده خدا! كاري از تو ديدم كه از كسي سراغ نداشتم، چه علّتي سبب اين برنامه بود؟
عرض كرد: خوف از خدا. فرمود: حق خوف را به جاي آوردي، خداوند به سبب تو به اهل آسمانها مباهات ميكند، سپس رو به ياران كرد و فرمود: هركس در اين محل حاضر است، به نزد اين مرد برود تا او برايش دعا كند. همه نزد او آمدند و او هم بدينگونه دعا كرد: خداوندا! تمام برنامههاي ما را در گردونه هدايت قرار ده و پرهيز از گناه را توشه ما كن و بهشت را نصيب ما فرموده و جايگاه ما قرار بده.
💠داستان
وقتی که این آیه «وَإِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ أَجْمَعِينَ لَهَا سَبْعَةُ أَبْوَابٍ لِكُلِّ بَابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ»البته وعده گاه جمیع آن مردم گمراه نیز آتش دوزخ خواهد بود، آن دوزخ را هفت در است، هر دری برای ورود دسته ای از گمراهان معین گردیده است. نازل شد، پیامبر چنان گریه میکرد که اصحاب از گریه او به گریه افتادند و کسی نمیدانست جبرئیل با خود چه وحی کرده است که پیامبر این چنین گریان شده است.
یکی از اصحاب به در خانه دختر پیامبر رفت و داستان نزول وحی و گریه پیامبر را شرح داد. فاطمه(س) از جای حرکت نمود چادر کهنه ای که دوازده جای آن بوسیله برگ خرما دوخته شده بود، بر سر نمود و از منزل خارج شد.
چشم سلمان فارسی به آن چادر افتاد در گریه شد و با خود گفت: پادشاهان روم و ایران لباسهای ابریشمین و دیبای زر بافت میپوشند، ولی دختر پیامبر چادری چنین دارد، و در شگفت شد.!!
وقتی فاطمه(س) به نزد پیامبر(ص) آمد، حضرتش به سلمان فرمود: دخترم از آن دسته ای است که در بندگی بسیار پیشی و سبقت گرفته است.
آنگاه فاطمه (س) عرض کرد: بابا چه چیز شما را محزون کرده است؟ فرمود: آیه ای که جبرئیل آورده و آنرا برای دخترش خواند.
فاطمه(س) از شنیدن جهنم و آتش عذاب چنان ناراحت شد که زانویش قدرت ایستادن را از دست داد و بر زمین افتاد و میگفت: وای بر کسیکه داخل آتش شود.
سلمان گفت: ای کاش گوسفند بودم و مرا میخوردند و پوستم را میدریدند و اسم آتش جهنم را نمیشنیدم.
ابوذر میگفت: ای کاش مادر مرا نزائیده بود که اسم آتش جهنم بشنوم.
مقداد میگفت: کاش پرنده ای در بیابان بودم و مرا حساب و عقابی نبود و نام آتش جهنم را نمیشنیدم.
امیر المؤ منین (ع) فرمود: کاش حیوانات درنده پاره پارهام میکردند و مادر مرا نزائیده بود و نام آتش جهنم نمیشنیدم. آن گاه دست خود را بر روی سر گذاشته و شروع به گریه نمود و میفرمود:
آه چه دور است سفر قیامت، وای از کمی توشه، در این سفر قیامت آنها را به سوی آتش میبرند، مریضانی که در بند اسارتاند و جراحت آنان مداوا نمیشوند، کسی بندهایشان را نمیگشاید، آب و غذای آنها از آتش است و در جایگاههای مختلف جهنم زیر و رو میشوند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.عيون أخبار الرضا،ج۲ ، ص۲۳۴
۲.الکافي ،۲ ، ص ۵۴۴ .
۳.بحارالأنوار، ج۳، ص۳۱۸
۴.بحار الأنوار، ج ۷۴، ص۴۰۴.
۵.کافی،ج۵، ص۳۱۷
۶. تحف العقول، ص۳۶۹.
۷.بحار الانوار،ج۶۷، ص۳۹۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۹)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۹؛ وَ لَا یتَّبِعُ الْعَوْرَةَ
عیب پوشی، از بزرگترین شاخصههای خیرخواهی است و از آن تعبیر به ستر عیوب میشود.
در اینکه ازمعایب انسان با عبارت عورت تعبیر شده است نکته ظریفی در آن وجود دارد چنانچه حضرت عیسی (ع) به اصحابش فرمود: بگوئید ببینم اگر کسی ببیند گوشهای از جامه برادرش (در خواب) کنار رفته و عورتش نمایان شده، بقیه را هم عقب میزند یا آن را میپوشاند؟ گفتند: البته آن را میپوشاند. فرمود: ابدا، شما جامه را یکباره عقب میزنید. آنها فهمیدند که سؤال جنبه مثال دارد. گفتند: یا روح اللَّه، مقصد چیست؟ فرمود: این مثال مردی است که از برادرش عیبی بیند و نپوشاند.
🟢 موضع سخت قرآن
خدای تعالی در آیه ای به طور کلی از تجسس و کنجکاوی در امور مردم نهی می فرماید: «وَلَا تَجَسَّسُوا» کنجکاوی عیوب مردم مکنید.
➖خداوند به افرادی که دوست دارند بدیها و معایب مردم در بین مردم پخش شود وعده عذاب داده؛ «إِنَّ الَّذِینَ یحِبُّونَ أَن تَشِیعَ الْفَاحِشَةُ فِی الَّذِینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ فِی الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ یعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ»؛ کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان مردم باایمان شیوع یابد عذاب دردناکی برای آنها در دنیا و آخرت است، و خداوند می داند و شما نمی دانید
🟢حدیث پرده پوشی
حضرت امیر(ع):اُطْلُبْ لِأَخِيكَ عُذْراً فَإِنْ لَمْ تَجِدْ لَهُ عُذْراً فَالْتَمِسْ لَهُ عُذْراً
برای ( خطاهای ) برادرت عذر پیدا کن و اگر عذری پیدا نکردی عذری بتراش(۲)
💠حکایت
روزی شخصی به محضر پیامبراعظم(ص) آمد و گفت: ای رسول خدا دوست دارم خداوند عیب مرا بپوشاند. حال شما مرا به سوی چه عملی راهنمایی می کنید تا به وسیله انجام دادن آن، خداوند به من نظر لطف و رحمت کند. در دنیا و آخرت، عیب هایم را فاش نسازد و نزد خلایق رسوایم نکند. حضرت در پاسخ فرمود: استر عیوب اخوانک یسترالله علیک عیوبک. عیوب برادران مسلمانت را بپوشان تا خداوند عیب هایت را بپوشاند.»(۳)
🌺شعر
به شکر آنکه خدا عیب من نهفت از خلق
ز عیب خلق همان به که چشم در پوشم
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.بحار الأنوا، ج۶۵ ،ص۲۰۰
۳- آثار الصادقین،ج۱۵، ص۲۳۶.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۹)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۹ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام على (ع)پيوسته ـ مى فرمود :
«ما عُبِدَ اللّه ُ بِشَيءٍ أفضَلَ مِنَ العَقلِ ، و ما تَمَّ عَقلُ امرِئٍ حَتّى يَكونَ فيهِ خِصالٌ شَتّى : الكُفرُ و الشَّرُّ مِنهُ مَأمونانِ ، و الرُّشدُ و الخَيرُ مِنهُ مَأمولانِ ، و فَضلُ مالِهِ مَبذولٌ ، و فَضلُ قَولِهِ مَكفوفٌ ، و نَصيبُهُ مِنَ الدّنيا القُوتُ ، لا يَشبَعُ مِنَ العِلمِ دَهرَهُ ، الذُّلُّ أحَبُّ إلَيهِ مَعَ اللّه ِ مِنَ العِزِّ مَعَ غَيرِهِ ، وَ التَّواضُعُ أحَبُّ إلَيهِ مِنَ الشَّرَفِ ، يَستَكثِرُ قَليلَ المَعروفِ مِن غَيرِهِ ، و يَستَقِلُّ كَثيرَ المَعروفِ مِن نَفسِهِ ، و يَرَى النّاسَ كُلَّهُم خَيرا مِنهُ ، و أنَّهُ شَرُّهُم في نَفسِهِ ، و هُوَ تَمامُ الأمرِ».
خداوند به وسيله چيزى برتر از خِرد بندگى نشده است و خردِ آدمى كامل نباشد مگر آن گاه كه چند خصلت در او باشد: مردم از ناسپاسى و بدى او در امان باشند، به هدايت و خوبيش اميد رود، زيادى مالش را ببخشد، زيادى گفتارش را نگه دارد، بهره اش از دنيا به اندازه قوت او باشد، تا زنده است از دانش سير نشود، ذلّت با خدا را از عزّت با غير خدا دوست تر داشته باشد، فرو پايگى را از بلند پايگى خوشتر داشته باشد، اندكْ خوبىِ ديگران را زياد بشمارد و خوبيهاىِ فراوانِ خود را اندك داند، همه مردم را از خود بهتر داند و خودش را از همه بدتر؛ و اين [نكته آخر ]كمال عقل است.
🔹تبیین و توضیح
در ابتدا حدیث فوق عقل و خرد انسان مورد توجه قرار گرفته و سپس ثمرات رفتاری و اخلاقی خردمندی بیان شده است.
خرد ، ارزشمندترین سرمایه پنهانی بشر است که بنیان های زندگی را نیرومند می سازد و به گاه زورآزمایی ، به شمشیری برنده می ماند که هیچ گاه طعم تلخ شکست را نچشیده است. اگر انسان از این موهبت الهی به شایستگی استفاده کند ، ارزش و مقام خویش را برتری داده است و در دنیا و آخرت سربلند است.
عقل و خردمندی با شئون مختلف زندگی انسان در ارتباط است و اخلاق و رفتار انسان از این موهبت بزرگ الهی متاثر است.
🟢 نکته قرآنی
خردمندی، زمينه ساز هدايت و راه يابى:«ولَقَد ءاتَينا موسَى الهُدى واورَثنا بَنى اسرءيلَ الكِتب • هُدًى وذِكرى لِاولِى الالبب» و ما به موسی هدايت بخشيديم، و بنیاسرائیل را وارثان کتاب تورات قرار داريم. كتابى كه مايه هدايت و تذكّر براى خردمندان بود.»
🔷عقل عامل برتری
حضرت امیر(ع): اِنَّ اللّه َ عَزَّوَجَلَّ رَكَّبَ فِى الْمَلائِكَةِ عَقْلاً بِلا شَهْوَةٍ وَ رَكَّبَ فِى الْبَهائِمِشَهْوَةً بِلا عَقْلٍ وَ رَكَّبَ فى بَنى آدَمَ كِلَيْهِما فَمَنْ غَلَبَ عَقْلُهُ شَهْوَتَهُ فَهُوَ خَيْرٌ مِنَالْمَلائِكَةِ وَ مَنْ غَلَبَتْ شَهْوَتُهُ عَقْلَهُ فَهُوَ شَرٌّ مِنَ الْبَهائِمِ؛
خداوند عزوجل، در وجود فرشتگان، عقل بدون شهوت و در چارپايان، شهوت بدونعقل و در وجود انسان، عقل و شهوت را با هم قرار داد، پس هر كس كه عقلش بر شهوتشپيروز گردد، از فرشتگان بهتر است و هر كس شهوتش بر عقلش پيروز گردد، از چارپايانبدتر است.(۲)
🔹عقل بازدارنده از خطر نفس
پیامبر عقل را بازدارنده از خطرات نفس بین فرموده است
إِنَّ الْعَقْلَ عِقالٌ مِنَ الْجَهْلِ وَ النَّفْسَ مِثْلُ أَخْبَثِ الدَّوابِّ، فَإِنْ لَمْ تُعْقَلْ حارَتْ.
همانا خرد، زانوبندِ ناداني است و نفس (اماره)، مانند شرورترين جنبندگان است كه اگر پايش بسته نشود، بيراهه ميرود.(۳)
🟢بی خردی و جهنم
خداوند در قرآن کریم تعقل نکردن را عامل جهنمی شدن بیان فرموده:«وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ ۖ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا ۚ أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ».
به یقین، گروه بسیاری از جن و انس را برای دوزخ آفریدیم؛ آنها دلها [= عقلها] یی دارند که با آن (اندیشه نمیکنند، و) نمیفهمند؛ و چشمانی که با آن نمیبینند؛ و گوشهایی که با آن نمیشنوند؛ آنها همچون چهارپایانند؛ بلکه گمراهتر! اینان همان غافلانند.
🔴سخن آخر اینکه
بهره نبردن از عقل و خرد جامعه را به انحطاط اخلاقی می کشاند .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۵.
۲.علل الشرايع، ص۴.
۳.بحارالانوار، ج۱، ص۱۱۷.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۵۰)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۵۰؛ وَقُوراً
یکی از ویژگیهایی که مومن منتظر آن را در خود جمع کرده است وقار و متانت است
در احادیث وقار و متانت و آرامش از آثار ذکر الهی دانسته شده است
پيامبر خدا (ص) میفرماید؛:«علَيكُم بِالسَّكِينَةِ و الوَقارِ »بر شما باد آرامش و وقار.(۲)
🟢آثار وقار
پيامبر خدا(ص) در پاسخ به پرسش شمعون بن لاوى ، از نوادگان يهودا، حوارىِ عيسى(ع) درباره آنچه از متانت نشأت مى گيرد ـ فرمود:
« أمّا الرَّزانَةُ فيَتشَعَّبُ مِنها اللُّطفُ و الحَزمُ،و أداءُ الأمانَةِ، و تَركُ الخِيانَةِ ، و صِدقُ اللِّسانِ ، و تَحصينُ الفَرجِ ، و استِصلاحُ المالِ ، و الاستِعدادُ لِلعَدُوِّ ، و النَّهيُ عَنِ المُنكَرِ، و تَركُ السَّفَهِ ، فهذا ما أصابَ العاقِلُ بِالرَّزانَةِ، فطُوبى لِمَن تَوَقَّرَ و لِمَن لَم تَكُن لَهُ خِفَّةٌ و لا جاهِليَّةٌ و عَفا و صَفَحَ »
آنچه از متانت برخيزد: مهربانى است و دورانديشى و امانتدارى و ترك خيانت و راستگويى و حفظ شرمگاه و آباد كردن مال و ثروت و آمادگى در برابر دشمن و نهى از منكر و ترك سبكسرى. اينها صفاتى است كه بر اثر متانت به خردمند رسد. پس خوشا به حال كسى كه با وقار باشد و سبكى و نادانى در او نباشد و ببخشد و گذشت كند.(۳)
💠 وقار در بی دین ها!!
اگر چه وقار و متانت از ویژگی های مؤمن است و آن را از برخی حرکات سبک مانند رقص و سبک بازی، باز میدارد اماجالب است بدانیم گاهی نوعی وقار و بی تفاوتی در بی دین ها مشاهده می شود که در افراد مؤمن آن نوع از وقار دیده نمی شود برعکس رفتاری تند و تیز از مؤمن دیده میشود که در حدیث جالبی به این امر اشاره شده است؛
راوی گوید: محضر امام صادق (ع) بوديم ، نام يكى از اصحاب و ياران برده شد ، گفتيم در وى تندى و تيزى است ، امام عليه السّلام فرمودند : از علائم مؤمن اين كه در او تيزى و تندى است. عرضه داشتيم : در تمام اصحاب ما تندى و تيزى هست ، سرّ آن چيست؟ حضرت فرمودند :
«الله تبارك و تعالي في وقت ماذرأهم أمر أصحاب اليمين وأنتم هم أن يدخلوا النار فدخلوها فأصابهم وهج فالحدة من ذلك الوهج وأمر أصحاب الشمال وهم مخالفوهم أن يدخلوا النار فلم يفعلوا فمن ثم لهم سمت ولهم وقار»
خداوند تبارک و تعالى هنگامى كه انسان را مى آفريد به اصحاب يمين كه شما همان گروه مى باشيد فرمود : داخل آتش شويد ، پس اصحاب يمين داخل آتش شده ، سوزش آتش به ايشان رسيد ، اين حدّت و تيزى از اصابت همان سوزش آتش مى باشد و از طرفى به اصحاب شمال كه مخالفين شما هستند امر شد كه آن ها نيز به آتش وارد شوند ولى آن ها وارد نشده قهرا سوزش آتش را لمس و حس نكردند لذا ايشان داراى وقار و سنگينى مى باشند.(۴)
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲. كنز العمّال : ۶۴۰۲
۳. تحف العقول ،ص ۱۷
۴.بحارالانوار ج۵ص۲۴۱
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻ماهگرفتگی امشب نماز دارد؟
🔹ماه گرفتگی که از حدود ساعت ۱۹ امروز آغاز شده تا ساعت ۲۳ ادامه دارد.این ماه گرفتگی از نوع نیم سایهای و در ایران قابل مشاهده است.
🔹اوج این ماه گرفتگی حدود ساعت ۲۱ خواهد بود و نماز آیات واجب نیست.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
توکل :تکیه بر قدرت الهی
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
مواردی که لازم نیست بدن یا لباس نمازگزار پاک باشد
الف) آن که به واسطهی زخم یا جراحت یا دمل، لباس یا بدن به خون آلوده شده باشد.چنانچه طوری است که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس معمولاً یا برای این شخص، سخت است، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است میتواند با آن خون نماز بخواند.
ب) آن که خون موجود در لباس یا بدن کمتر از درهم (بند انگشت اشاره) باشد.( البته برخی خون ها مانند خون حیض این حکم را ندارد)
ج) آن که لباسهای کوچک نمازگزار، مانند جوراب که با آنها نمیتوان عورت را پوشاند نجس باشد.
د) کسی که به خاطر سرما یا نداشتن آب و امثال اینها ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
💠داستان
ایجاد انگیزه
زنى به حضور حضرت داوود (ع) آمد و گفت: "اى پیامبر خدا! پروردگار تو ظالم است یا عادل؟" داوود(ع) فرمود: "خداوند عادلى است که هرگز ظلم نمى کند. سپس فرمود: مگر چه حادثه اى براى تو رخ داده است که این سؤال را مى کنى؟"
زن گفت: "من پیرزنی هستم و سه دختر دارم، با دستم ریسندگى مى کنم، دیروز شال بافته خود را در میان پارچه اى گذاشته بودم و به طرف بازار مى بردم تا بفروشم و با پول آن غذاى کودکانم را تهیه سازم. ناگهان پرنده اى آمد و آن پارچه را از دستم ربود و برد و تهیدست و محزون ماندم و چیزى ندارم که معاش کودکانم را تامین نمایم."
هنوز سخن زن تمام نشده بود که در خانه داوود(ع) را زدند. حضرت اجازه وارد شدن به خانه را داد. ناگهان ده نفر تاجر به حضور داوود(ع) آمدند، و هر کدام صد دینار (جمعا هزار دینار) نزد آن حضرت گذاردند و عرض کردند: "این پول ها را به مستحقش بدهید." حضرت داوود(ع) از آن ها پرسید: "علت این که شما دست جمعى این مبلغ را به این جا آورده اید چیست؟"
عرض کردند: "ما سوار کشتى بودیم که طوفانى برخاست. کشتى آسیب دید و نزدیک بود غرق گردد و همه ما به هلاکت برسیم. ناگهان پرنده اى را دیدیم که پارچه سرخ بسته ای سوى ما انداخت. آن را گشودیم و در آن شال بافته ای دیدیم. به وسیله آن، محل آسیب دیده کشتى را محکم بستیم و کشتى بى خطر گردید و سپس طوفان آرام شد و به ساحل رسیدیم. ما هنگام خطر نذر کردیم که اگر نجات یابیم هر کدام صد دینار بپردازیم، و اکنون این مبلغ را که هزار دینار از ده نفر ما است به حضورت آورده ایم تا هر که را بخواهى صدقه بدهى.
حضرت داوود(ع) به زن متوجه شد و به او فرمود: پروردگار تو در دریا براى تو هدیه مى فرستد، ولى تو او را ظالم مى خوانى؟ سپس هزار دینار را به آن زن داد، و فرمود: این پول را در تامین معاش کودکانت مصرف کن، خداوند به حال و روزگار تو، آگاه تر از دیگران است.
🟢 آیات مرتبط
➖خداوند میفرماید:
« وَ ما لَنا أَلَّا نَتَوَکلَ عَلَی اللَّهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلی ما آذَیتُمُونا وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُتَوَکلُونَ».چرا بر خدا توکل نکنیم، و حال آن که او راه ما را به ما بنمود؟ و ما بر آزاری که به ما می رسانید صبر می کنیم و توکل کنندگان، بر خدا توکل کنند.
و می فرماید:
«ِ وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجا ِ وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرا»
هر کس تقوای الهی پیشه کند، خداوند راه نجاتی برای او فراهم میکند، و او را از جایی که گمان ندارد روزی میدهد؛ و هر کس بر خدا توکّل کند، کفایت امرش را میکند؛ خداوند فرمان خود را به انجام میرساند؛ و خدا برای هر چیزی اندازهای قرار داده است!
🔷معنی توکل
توکل از ماده «وکالة» به معنای سپردن کارها به خدا و اعتماد قلبی بر لطف او.
و در فرهنگ اسلامی توکل این است که انسان خدا را تکیه گاه مطمئن خود قرار دهد و همه امورش را به او واگذار نماید خدایی که از تمام نیازهای او آگاه و نسبت به او مهربان است.
➖در روایتی آمده است که پیامبر(ص) از جبرئیل درباره توکل بر خداوند سئوال کرد، جبرئیل در جواب گفت:«الْعِلْمُ بِأَنَ الْمَخْلُوقَ لَا يَضُرُّ وَ لَا يَنْفَعُ و لا يُعطي و لا يَمنَعُ»
(توکل) آگاهی به این که مخلوق، زیان و نفعی نمی رساند و چیزی نمی بخشد و مانع چیزی نمی شود.(۱)
توکل در مأیوس گشتن از خلق است. پس آنگاه که بنده به چنین معرفتی رسید، برای غیر خدا کار نمی کند و به غیر او امید نمی بندد و از غیر او نمی ترسد و طمع به غیر خداوند ندارد این معنای توکل بر خداوند است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢حدیث جالب
امیر مؤمنان علی(ع) فرمود:
«قَرَأْتُ التَورَاةِ وَ الْإِنْجِيلِ وَ الْزَبُورِ وَ الْفُرْقَانِ وَ أختَرتُ بَيْنَ کُلِّ کِتابٍ کَلِمَةٍ، فَمِنَ التَّوْرَاةِ؛ مَنْ صَمُتَ نَجَي وَ مِنَ الْإِنْجِيلَ، مِنْ قَنَعَ شَبُعَ، وَ مِنَ الزَّبُورِ؛ مِنْ تَرکِ الشَّهَوَاتِ؛ سَلِمَ مِنَ الْآفَاتِ، وَ مِنَ الْفُرْقَانِ، وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ:
تورات و انجیل و زبور و قرآن را خواندم و از این چهار کتاب آسمانی، چهار کلمه، انتخاب کردم:
۱- از تورات؛ کسی که سکوت اختیار کند و کم حرف باشد، نجات یابد.
۲- از انجیل؛ کسی که قناعت کند، سیر میشود.
۳- از زبور؛ کسی که مخالفت با هوسهای انحرافی نفسانی نماید از بلاها ایمن میگردد.
۴- از قرآن؛ کسی که توکّل به خداوند نماید، خدا او را کافی است.»(۲)
🟢 توکل و توحید
➖امام رضا علیه السلام :
«حَسْبِی الرَّبُ مِنَ الْمَربُوبینَ، حَسْبِی الْخالِقُ مِنَ الْمَخْلُوقینَ، حَسْبِی الرَّازِقُ مِنَ الْمَرْزُوقینَ، حَسْبِی اللَّهُ ربُّ العالَمینَ، حَسْبی مَنْ هُوَ حَسْبی، حَسْبی مَنْ لَمْ یزَلْ حَسْبی، حَسْبی مَنْ کانَ مُذْکنْتُ لَمْ یزَلْ حَسْبی، حَسْبِی اللَّهُ لا الهَ الّا هُوَ عَلَیهِ تَوَکلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ العَظیمِ.»
خدای رب العالمین، خدای خالق، خدای رازق، خدای پروردگار جهان ها مرا کافی از دیگران است، او مرا کافی است، کافی است مرا آنکه همیشه مرا کافی بود و از زمان وجودم مرا کافی بوده است آن که واحد بی شریک است مرا کافی است به او توکل می کنم و او پروردگار عرش با عظمت است.(۳)
➖وقتی انسان به یکتایی پروردگار عالم ایمان آورد و جز او را آفریدگار ندانست، باید بر او توکل کند. مؤمن جز خدا کسی را قادر و توانا نمی بیند و همه موجودات را از خدا می داند مؤمن موحد ضمن اینکه از اسباب استفاده می کند اما آن را مستقل نمی داند بلکه همه چیز را به چشم وسیله می نگرد.
درست است که طبیب با دادن دارو سلامت را به بیمار باز می گرداند، ولی یک انسان موحّد آن را وسیله الهی می داند. او ضمن این که به دنبال کار و کوشش می رود این نکته را در نظر دارد که باید به خدا توکل کند؛ زیرا باید خدا اراده نماید تا آن اسباب بکار او آمده و روزی اش را به اذن خدا مهیا سازند.
🌸شعر
تکیه بر تقوا و دانش در طریقت کافریست
راهرو گر صد هنر دارد توکل بایدش
🔴برداشت غلط
توکل به این نیست که انسان دست از کسب و کار بردارد به آن امید که خداوند روزی او را فراهم می سازد.
بی تردید این برداشت غلطی است که هر کسی این رویه را پیش گیرد، بیراهه رفته است و به معنا و مفهوم حقیقی توکل دست نیافته؛ چنانکه در روایتی آمده است:
پیامبر جمعی را دیدند که به کشت و زرع نمی پردازند فرمودند: شما چه کسانی هستید گفتند:« نَحْنُ الْمُتَوَکلُونَ» ما از توکل کنندگانیم (و کار خاصی انجام نمی دهیم) حضرت فرمود:«بَل انْتُمُ المُتَّکلُون»
شما کل ، و سربار دیگران هستید نه از متوکلین.(۴)
آری کسانی که شناختی از معارف الهی ندارند خیال می کنند توکل به این است که انسان از وسایل وامکانات مادی استفاده نبرد.
♻️درجات توکل
علامه نراقی در کتاب علمی_اخلاقی جامع السعادات برای صفت «توکل» سه درجه ذکر کرده است:
➖درجه نخست
در این درجه فرد بهگونهای به خدا اعتماد دارد که به یک وکیل اعتماد میکند.ملا محمدمهدی نراقی این مرتبه را ضعیفترین درجه توکل دانسته است.
➖درجه دوم
در این درجه حال متوکل نسبت به خدا مانند حال کودک نسبت به مادرش است که جز او را نمیشناسد و به غیر او پناه نمیبرد و جز او به کسی اعتماد نمیکند. تفاوت این مرحله از توکل با مرحله اول این است که اینجا متوکل فقط به کسی که بر او توکل کرده، توجه میکند و حتی به خودِ توکل نیز توجه ندارد.علمای اخلاق دستیابی به این مرتبه از توکل را مخصوص خواص میدانند.
➖درجه سوم
به گفته علمای اخلاق در این درجه، متوکل خود را مردهای در دستهای مردهشوی میبیند که از خود اختیاری ندارد و تنها به اختیار او حرکت میکند.
تفاوت این مرحله با مرحله دوم توکل در این است که در آن مرحله متوکل، دعا و تضرع را ترک نمیکند؛ اما در اینجا ممکن است متوکل به سبب اعتماد به عنایت پروردگار، دعا و تضرع به درگاه او را نیز ترک نماید.
نراقی این درجه از توکل را بالاترین درجه آن شمرده و دستیابی به آن را بسیار نادر دانسته است. به باور وی توکل حضرت ابراهیم در ماجرای پرتاب او به سوی آتش از این نوع بوده است؛ «و از همین قسم است توکل حضرت ابراهیم خلیل الرحمن وقتیکه او را در منجنیق در آتش قرار دادند و حضرت روح الامین به او گفت: آیا حاجتی داری؟ گفت:«حَسبی مِن سُؤالی عِلمُهُ بِحالِی» علم خدا به حال من، کفایت سؤال مرا می کند.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷راه های ایجاد و تقویت توکل
🔹ایمان به قدرت الهی
ايمان به قدرت الهي يعني اعتقاد به اينكه من و تو هيچ كاره ايم، و اگر قرار باشد كاري انجام شود، همه عالم هم كه جمع شوند، نمي توانند مانع آن شوند.
امام رضا(ع) فرمود:«اِذا اَرادَ اللّه ُ اَمْرا سَلَبَ الْعِبادَ عُقولَهُمْ فَاَنْفَذَ اَمْرَهُ وَ تَمَّتْ اِرادَتُهُ فَاِذااَنْفَذَ اَمْرَهُ رَدَّ اِلى كُلِّ ذى عَقْلٍ عَقْلَهُ فَيَقولُ كَيْفَ ذا؟ وَ مِنْ اَيْنَ ذا؟»
هر گاه خداوند چيزى را بخواهد، عقل هاى بندگان را از آنها مى گيرد و حكم خود رااجرا مى كند و خواسته خود را به پايان مى رساند. همين كه حكم خود را اجرا كرد، عقلِهر صاحب عقل را به او بر مى گرداند، آنگاه او مرتب مى گويد: چگونه و از كجا چنين وچنان شد.(۶)
➖مهمترين اثر ايمان به قدرت الهي، توكل است، چون انسان متوجه مي شود كه با تكيه به قدرت الهي مي تواند هر كاري را انجام دهد.
➖توکل حضرت ابراهیم (ع) و ایمان او به قدرت لایزال الهی و تنها یاری جستن از او سبب سرد شدن آتش شد چرا که قدرت خداوند بی انتهاست .
«قُلْنَا يَا نَارُ كُونِي بَرْدًا وَسَلَامًا عَلَىٰ إِبْرَاهِيمَ» (وقتی او را به آتش افکندند) گفتیم: «ای آتش! بر ابراهیم سرد و سالم باش!»[انبیا/۶۹]
🔹 توجه به مهربانی خدا
«قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَهْلَكَنِيَ اللَّهُ وَمَنْ مَعِيَ أَوْ رَحِمَنَا فَمَنْ يُجِيرُ الْكَافِرِينَ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ.قُلْ هُوَ الرَّحْمَٰنُ آمَنَّا بِهِ وَعَلَيْهِ تَوَكَّلْنَا ۖ فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ هُوَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ».
بگو: به من خبر دهید اگر خداوند مرا و تمام کسانی را که با من هستند هلاک کند، یا مورد ترحم قرار دهد، چه کسی کافران را از عذاب دردناک پناه می دهد؟ بگو: «او خداوند رحمان است، ما به او ایمان آورده و بر او توکل کرده ایم؛ و بزودی می دانید چه کسی در گمراهی آشکار است.[ملک/۲۹]
➖ باید توجه داشت رحمت خدا بی انتهاست و لاجرم شامل حال تمامی بندگان خواهد بود چنانکه در روایت داریم اگر فرعون نیز هنگامه غرق شدن، خدا را می خواند نه بنده اش را، خداوند او را نیز از غرقاب هلاک نجات می داد.
🔹توجه به حاکمیت خدا
هنگامیکه می خواستند حرکت کنند، یعقوب گفت: «وَما أُغني عَنكُم مِنَ اللَّهِ مِن شَيءٍ ۖ إِنِ الحُكمُ إِلّا لِلَّهِ ۖ عَلَيهِ تَوَكَّلتُ ۖ وَعَلَيهِ فَليَتَوَكَّلِ المُتَوَكِّلونَ»
فرزندانم! من نمی توانم حادثه ای را که از سوی خدا حتمی است؛ از شما دفع کنم. حکم و فرمان از آن خداست. بر او توکل کرده ام؛ و همة متوکلان باید بر او توکل کنند.»
🔹توجه به خالقیت خدا
وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لَا يَمُوتُ وَسَبِّحْ بِحَمْدِهِ ۚ وَكَفَىٰ بِهِ بِذُنُوبِ عِبَادِهِ خَبِيرًا.[فرقان/ ۵۸]
و توکّل کن بر آن زندهای که هرگز نمیمیرد؛ و تسبیح و حمد او را بجا آور؛ و همین بس که او از گناهان بندگانش آگاه است!
🔹 توجه به رازقیت خدا
«الَّذِينَ صَبَرُوا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ وَكَأَيِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ ۚ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ»
همانها که صبر کردند و بر پروردگارشان توکّل میکنند.چه بسا جنبندهای که قدرت حمل روزی خود را ندارد، خداوند او و شما را روزی میدهد؛ و او شنوا و داناست.[عنکبوت/۵۹،۶۰]
➖قرآن درباره «توکل» حضرت ابراهیم(ع)، به يكي از مشكل ترين ساعات زندگاني ايشان اشاره كرده مى فرمايد هنگامی که به دستور خداوند همسر و فرزندش را در بیابان عربستان ساکن کرد ، به خدای خود عرض کرد: «پروردگارا! من بعضى از فرزندانم را در سرزمين بى آب و علفى در كنار خانه اى كه حرم توست [به فرمان تو و با توكّل بر تو] ساكن ساختم تا نماز را بر پا دارند، اكنون تو دل هاى مردم را متوجّه آنها كن و از ثمرات به آنها روزى ده تا شكر تو را بجا آورند».
🔹توجه به علم الهی
خداوند در آیاتی از قرآن احاطه علمی خود را به زیبایی تمام به تصویر می کشد مثلا آنجا که می فرماید مى فرماید: «وَ ما تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَة إِلاّ یَعْلَمُها»هیچ برگى از درختى جدا نمى شود، مگر این که آن را مى داند.
و این یاد آوری خداوند داری آثار تربیتی است و باید توجه کنیم که علم ما محدود است اما خداوند به اسرار عالم و به مصلحت ما آگاه تر است.
«وَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ»
چه بسا چیزی را خوش نداشته باشید، حال آن که خیرِ شما در آن است. و یا چیزی را دوست داشته باشید، حال آنکه شرِّ شما در آن است. و خدا میداند، و شما نمیدانید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
روزی حضرت سلیمان (ع) در کنار دریا نشسته بود، نگاهش به مورچهای افتاد که دانه گندمی را با خود به طرف دریا حمل میکرد. سلیمان(ع) هم چنان به او نگاه میکرد که دید او به نزدیک آب دریا رسید. در همان لحظه قورباغهای سرش را از آب دریا بیرون آورد و دهانش را گشود، مورچه به داخل دهان او وارد شد، و قورباغه به درون آب رفت.
سلیمان مدتی در این مورد به فکر فرو رفت و شگفت زده فکر میکرد، ناگاه دید آن قورباغه سرش را از آب بیرون آورد و دهانش را گشود، آن مورچه از دهان او بیرون آمد، ولی دانه گندم را همراه خود نداشت.
سلیمان (ع) آن مورچه را طلبید، و سرگذشت او را پرسید.
مورچه گفت: «ای پیامبر خدا در قعر این دریا سنگی توخالی وجود دارد، و کرمی در درون آن زندگی میکند، خداوند آن را در آن جا آفرید، او نمیتواند از آن جا خارج شود و من روزی او را حمل میکنم. خداوند این قورباغه را مامور کرده مرا در درون آب دریا به سوی آن کرم حمل کرده و ببرد. این قورباغه مرا به کنار سوراخی که در آن سنگ است میبرد، و دهانش را به درگاه آن سوراخ میگذارد، من از دهان او بیرون آمده و خود را به آن کرم میرسانم و دانه گندم را نزد او میگذارم و سپس باز میگردم و به دهان همان قورباغه که در انتظار من است وارد میشوم، او در میان آب شناوری کرده و مرا به بیرون آب دریا میآورد و دهانش را باز میکند و من از دهان او خارج میشوم.»
سلیمان به مورچه گفت: «وقتی که دانه گندم را برای آن کرم میبری، آیا سخنی از او شنیدهای؟» مورچه گفت آری او میگوید:
«یا من لا ینسانی فی جوف هذه الصخره تحت هذه اللجه برزقک، لا تنس عبادک المؤمنین برحمتک؛ ای خدایی که رزق و روزی مرا در درون این سنگ در قعر این دریا فراموش نمیکنی، رحمتت را نسبت به بندگان با ایمانت فراموش نکن.» (۷)
💠داستان
نقل شده است حضرت موسی (ع) مریض شد و بنی اسرائیل به عیادت او آمدند و به او گفتند: اگر با فلان گیاه خود را معالجه کنی بهبود می یابی حضرت موسی گفت: من خود را مداوا نمی کنم تا خداوند مرا شفا دهد.
مدتی از بیماری حضرت موسی(ع)گذشت و اثر بهبودی در او ظاهر نگشت. خداوند به او وحی نمود: به عزت و جلالم سوگند شفایت نمی دهم مگر آنکه خود را به وسیله همان دارویی که بنی اسرائیل گفتند معالجه کنی.
موسی (ع) پس از آنکه از آن دارو استفاده کرد و بهبودی یافت خطاب رسید: ای موسی تو می خواستی با توکل خود حکمت مرا باطل کنی و به جز من کیست که در ریشه گیاهان آن فایده ها و اثر شفابخش را قرار داده است.(۸)
💠داستان
حضرت یوسف صدیق، هنگامی که به زندان افتاد و خداوند تعبير خواب را به او آموخت و دو نفر جوان آمدند و خواب خود را برای یوسف گفتند و تعبیر آن را خواستند. آن جناب به یکی فرمود: «این که در خواب دیدی پرندگان از غذایی که بر سر گرفتی، میخورند، تعبیرش آن است که چند روز دیگر اعدام میشوی.» به دیگری فرمود: «این که در خواب دیدی خوشه انگور میفشاری، تعبیرش آن است که چند روز بعد، ساقی (آب دهنده و باده گردان) پادشاه میشوی.» سپس به او گفت: «هنگامی که ساقی شدی، نزد پادشاه یادی از ما که در کنج زندان هستیم کن!» اینجا یوسف لحظهای لغزش کرد و به غیر خدا توکّل و نمود. جبرئیل از ناحیه خداوند نازل شد و عرض کرد: ای یوسف!
«مَن جَعَلَکَ اَحسَنَ النّاسِ؟ قالَ: رَبّی قالَ: فَمَن حَبَّبَکَ اِلَی أبیکَ دونَ إخوانِکَ؟ قالَ: رَبّی: مَن ساقَ إلَیکَ السَّیّارهً؟ قالَ: رَبّی، قالَ: فَمَن صَرَفَ عَنکَ کَیدِ النِّسوَهِ قالَ: رَبّی. و... قالَ: فَإنَّ رَبَّکَ یَقُولُ: ما دَعاکَ إلَی أن تُنزِلَ حاجَتَکَ بِمَخلُوقٍ دونِی، إلبِث فِی السِّجنِ بِما قُلتَ بِضعَ سِنینَ:
ای یوسف! چه کسی تو را از بهترین مردم قرار داد؟ گفت پروردگار من. چه کسی تو را نزد پدرت محبوب کرد، ولی برادرانت را محبوب او نکرد؟ گفت: پروردگار من. چه کسی کاروان را به سر چاه آورد و تو را از آن نجات داد؟ گفت: پروردگار من. چه کسی تو را از حیله و مکر زنان رهایی بخشید؟ گفت: پروردگار من. جبرئیل عرض کرد: پروردگار تو میگوید: چه باعث شد که حاجت خود را پیش مخلوقی بردی؟ به خاطر لغزش گفتارت، باید مدّت هفت سال دیگر در زندان بمانی.»(۹)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الانوار،ج۷۴،ص۲۰.
۲.المواعظ العددیه، ص ۱۲۹.
۳.عیون اخبار الرضا،ج ۱،ص۶۱۶
۴.مستدرك الوسايل، ج۱۱، ص۲۱۷.
۵.بحار الأنوار، ج ۷۱، ص ۱۵۵
۶.تحف العقول، ص ۴۴۲
۷.بحار، ج۱۴، ص۹۷
۸.سفينة البحار، ماده مرض
۹.مطابق تفسیر برهان (ج۲/ص ۲۵۵)
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d