🟢بخش دوم
🟩عوامل کرامت انسان
در نگرش و بینش اسلامی اگر انسان خلیفه الله یا مسجود ملایک شده است بدین معناست که استعداد چنین مقام رفیعی را دارد اما اگر در حرکتی مقتضای آفرینش را پیش بگیرد بدین مقام های عالی نایل خواهد شد پس لازم است انسان در عمل، مسیری را پیش بگیرد که او را به این جایگاه برساند که در این بخش عوامل و ملزومات این حرکت رو به کمال را بر می شمریم؛
🟢اطاعت از خداوند
کرامت انسان در اطاعت خدا است. انسان باید بداند که جز در برابر حق تعالی سر خم نکند و جز او را بندگی ننماید تا گوهر کرامتش آسیب نبیند و به رشد و کمال خود برسد. انسان با اطاعت خدای کریم به اعتلای روحی می رسد و از پستی و فرومایگی پاک می شود.
کرامت حقیقی در اطاعت و بندگی حق تعالی، پروا داشتن از خدا و پاس داشتن حرمت های الاهی و تقوا پیشه کردن است:
➖ «إِنْ تَجْتَنِبُوا کَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُکَفِّرْ عَنْکُمْ سَیِّئاتِکُمْ وَ نُدْخِلْکُمْ مُدْخَلاً کَریم» (۴)
➖«وَ مَنْ یُهِنِ اللَّهُ فَما لَهُ مِنْ مُکْرِمٍ إِنَّ اللَّهَ یَفْعَلُ ما یَشاءُ»(۵)
بنابراین، سرپیچی و نافرمانی از دستورات الاهی سبب از دست دادن کرامت نزد پروردگار است.
➖امام علی(ع) در غررالحکم می فرماید: «لَیْسَ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ أَکْرَمُ عَلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ مِنَ النَّفْسِ الْمُطِیعَةِ لِأَمْرِه» بر روی زمین هیچ موجودی کریم تر و بزرگوارتر و ارزشمندتر نزد خداوند متعال از انسانی که مطیع امر پروردگار باشد نیست.(۶) این تعبیر دیگری از آیه «إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ» است. انسانی که در مسیر ایمان و عمل صالح قرار گرفته است کرامت جدید و مازادی را کسب می کند.
🟢عقل
➕امام محمد باقر میفرماید روزی پیامبر فرمود:«إِنَّ خِيَارَكُمْ أُولُو اَلنُّهَى» همانا بهترین شما آنهایی هستند که دارای عقل و خرد اند. سوال شد صاحبان خرد چه کسانی هستند فرمود:
« هُمْ أُولُو اَلْأَخْلاَقِ اَلْحَسَنَةِ وَ اَلْأَحْلاَمِ اَلرَّزِينَةِ وَ صِلَةِ اَلْأَرْحَامِ وَ اَلْبَرَرَةُ بِالْأُمَّهَاتِ وَ اَلْآبَاءِ وَ اَلْمُتَعَاهِدِينَ لِلْفُقَرَاءِ وَ اَلْجِيرَانِ وَ اَلْيَتَامَى «وَ يُطْعِمُونَ اَلطَّعٰامَ» وَ يُفْشُونَ اَلسَّلاَمَ فِي اَلْعَالَمِ وَ يُصَلُّونَ وَ اَلنَّاسُ نِيَامٌ غَافِلُونَ».
دارندگان اخلاق نيكو و بردبارى متين و صله ارحام و نيكوكاران نسبت بمادران و پدران و احوالپرسان از فقرا و همسايگان و يتيمان، و آنها كه طعام خورانند و سلام را در جهان آشكار كنند و زمانى كه مردم در خوابند نماز گزارند.(۷)
➕عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) پرسیده که ملائکه برترند یا انسانها و امام پاسخ داد: امام علی(ع) فرمود: خداوند به فرشتگان فقط عقل داد بدون شهوات، در حیوانات شهوت بدون عقل آفریده و در انسانها عقل و شهوت را به هم آمیخته است. هر کسی که عقلش بر شهوتش غلبه کند از فرشتگان برتر و هر کسی که شهوتش بر عقلش غلبه کند از حیوانات پائین تر است.(۸)
➕خداوند می فرماید: «إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الصُّمُّ الْبُکْمُ الَّذینَ لا یَعْقِلُونَ» به راستی بدترین جنبندگان در پیشگاه خدا، کران و گنگان اند که عقل خویش را به کار نمیگیرند(۹)
این آیه نشان میدهد که انسان ها به دلیل به کار نگرفتن عقل و اندیشه و عمل نکردن به مقتضای آن سرزنش شده و در جایگاه حیوانات و یا بدتر از آنان قرار گرفته اند.
🟢عفت و حیا
یکی از عواملی که انسان را بزرگ می کند و کرامت می دهد عفت و حیاست. صفتی که در هر زمان به شدت مورد نیاز انسان است.
و طبق حدیث یکی از اولین چیزهایی که کرامت انسانی را از بین می برد بی حیایی است؛
پیامبر(ص) می فرماید:
اوَّلَ ما ینْزَعُ اللَّهُ مِنَ الْعَبْدِ الْحَیاءُ، فَیصیرُ ما قِتاً مُمْقِتاً، ثُمَّ ینْزَعُ مِنْهُ الْامانَةَ، ثم ینْزَعُ مِنْهُ الرَّحْمَةَ، ثُمَّ یخْلَعُ دینَ الْاسْلامِ عَنْ عُنُقِهِ فَیصیرُ شَیطاناً لَعیناً»اولین چیزی که خداوند از بنده می گیرد حیاء است که موجب می شود بنده غضبناک و خشمگین شود، سپس از او امانت را و در پی آن، رحمت را اخذ می کند، در نهایت خداوند دین را از وی بر می دارد و در این حال انسان، شیطان طرد شده ای می شود.(۱۰)
🟢تقوا
«إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ» همانا گرامی ترین شما در نزد خدا با تقواترین شماست.(۱۱)
مطابق با این آیه، عالی ترین درجه کرامت ، مخصوص انسان های با تقواست. تقوا پیشگان خود را از آلودگی ها حفظ می کنند و به تناسب بهره ای که از تقوا دارند از محبت خداوند و قرب الهی بهره مند می شوند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴 بخش سوم
🟥موانع کرامت انسان
🔴غفلت و از خود بی گانگی
قرآن کریم در این باره می فرماید: «وَ لَقَدْ ذَرَأْنا لِجَهَنَّمَ کَثیراً مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا یَفْقَهُونَ بِها وَ لَهُمْ أَعْیُنٌ لا یُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا یَسْمَعُونَ بِها أُولئِکَ کَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِکَ هُمُ الْغافِلُون». به تحقیق تعداد بسیاری از جنّ و انس را براى جهنّم آفریدیم، آنها دل هایى دارند که حقیقت را نمىتوانند درک کنند، دیدگانى دارند که [حقایق را] نمىتوانند ببینند و گوش هایى دارند که از شنیدن [کلام حقّ] ناتوانند، آنها مانند چهارپایان اند، بلکه گمراه تر، اینان به واقع افراد غافل و بى توجّه به هشدارهاى الاهى هستند.(۱۲)
🔴هوای نفس
برخی دیگر از آیات قرآن هوای نفس را عامل سقوط از جایگاه رفیع انسانی معرفی کرده اند. نظیر:«يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُمْ بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَىٰ فَيُضِلَّكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ». ای داوود! ما تو را خلیفه و (نماینده خود) در زمین قرار دادیم؛ پس در میان مردم بحق داوری کن، و از هوای نفس پیروی مکن که تو را از راه خدا منحرف سازد؛ کسانی که از راه خدا گمراه شوند، عذاب شدیدی بخاطر فراموش کردن روز حساب دارند!(۱۳)
پیروی از هوای نفس، انسان را به جایی می رساند که قرآن می فرماید: «ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلین» سپس او را به پایینترین مرحله بازگرداندیم.
🔴دنیا پرستی
علایق شدید مادی و دنیاپرستی انسان را به هر انحراف و گناهی، می کشاند؛ زیرا سوء استفاده انسان از دنیا و دلبستگی به آن، فریب خوردن، مغرور شدن و غافل شدن از آخرت را به دنبال دارد:
«إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمُ النَّارُ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ»
کسانی که به دیدار ما امیدی ندارند و به زندگی دنیا دل بسته و بدان آرامش یافته اند و کسانی که از آیات ما بی خبرند، ایشان به دلیل کردارشان در آتش جای دارند.(۱۴)
🔴فقر
یکی دیگر از عواملی که عزت نفس و کرامت انسانی را تهدید میکند فقر است، به واسطه تنگ دستی و فقر، کرامت نفس و حرمت انسان ها مخدوش می شود، از این رو است که علی (ع) می فرماید: «اللَّهُمَّ صُنْ وَجْهِي بِالْيَسَارِ وَ لَا تَبْذُلْ جَاهِيَ بِالْإِقْتَارِ » خدایا آبرویم را با بی نیازی حفظ کن و با تنگ دستی منزلت اجتماعی مرا کاهش مده.(۱۵)
و می فرماید:«إنّ الفَقرَ مَذَلَّةٌ لِلنَّفسِ ، مَدهَشَهٌ لِلعَقلِ ، جالِبٌ لِلهُمومِ» . هر آينه فقر ، خوارىِ جان است و مايه سرگشتگىِ عقل و آورنده اندوه.(۱۶)
این سخن امام به این نکته صراحت دارد که فقر آبروی انسان را از بین می برد و باعث می شود حرمت و کرامت او ضایع شود.
🔴طمع
یکی از موانع عمده دست یابی به کرامت انسانی طمع ورزی است. ای بسا که انسان طمع کار برای دست یابی به خواسته هایش، خود را در برابر هر چیزی خوار و ذلیل کند؛ از این رو است که امام می فرماید: «الطَّامِعُ فِي وِثَاقِ الذُّلِ». به دام مذلت و خوارى گرفتار است.(۱۷)
🔴شهوت رانی
شهوت رانی یا شهوت پرستی، به معنی لذت جوئی نامشروع و حرام در آیات مختلف مورد اشاره قرار گرفته که باعث سقوط انسان از مقام انسانی است؛
➖«فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضاعُوا الصَّلاةَ وَ اتَّبَعُوا الشَّهَواتِ فَسَوْفَ یلْقَوْنَ غَیا» سپس بعد از آنان نسلى جایگزین [آنان] شد که نماز را ضایع کردند و از شهوات پیروى نمودند؛ پس به زودى [کیفر] گمراهى خود را [که عذابى دردناک است] خواهند دید.(۱۸)
➖«أَإِنَّکمْ لَتَأْتُونَ الرِّجالَ شَهْوَةً مِنْ دُونِ النِّساءِ بَلْ أَنْتُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ» آیا شما از روى میل و شهوت به جاى زنان با مردان آمیزش مى کنید؟ [شما براى این کار زشت دلیل و برهانى ندارید] بلکه شما گروهى نادان هستید.(۱۹)
➖حضرت علی (ع) می فرمایند: «امنع نفسک من الشهوات تسلم من الآفات؛ اگر می خواهید از آفات در امان باشید، خویشتن را از تسلیم شدن در برابر شهوات باز دارید.(۲۰)
➖شهوت رانی امری منافی اخلاق و عامل فروپاشی خانواده و به دنبال آن مخل نظم و آرامش روحی جامعه است. فروپاشی خانواده باعث خشونت خانگی، تجاوز جنسی، فحشای دختران کم سال و نوجوان با آمار بالا و مشکلات زنان در محیط کار از دستمزدهای کم و سوء استفاده های جنسی و بیکاری و سرپرستی خانواده و استرس می شود که همگی ناشی از آزادی های جنسی و شهوت رانی است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
روزی بهلول را به مهمانی دعوت کردند. بهلول با لباس کهنه به آن مهمانی رفت و در صدر (بالای) مجلس نشست. مهمانها یکی پس از دیگری وارد مجلس شدند و آنقدر به بهلول گفنتند: «یک خُرده پایین تر، یک خرده پایین تر» تا بهلول دَمِ در نشست و روی کفشهای مهمانها غذا خورد.
بعد از چند روز دوباره بهلول به همان مجلس دعوت شد. این دفعه لباس نو و تازهای عاریت (قرض) گرفت و به تَن کرد و به مهمانی رفت. از همان اول خودش دم در نشست. اما هر کس از در وارد میشد نگاهی به او میکرد و میگفت: «آقا بهلول چرا اینجا نشستهای؟ یک خرده بفرمایید بالاتر.» آنقدر «بفرمایید بالا، بفرمایید بالا» تکرار شد تا موقع شام خوردن، بهلول در صدر مجلس قرار گرفت.
وقتی شام آوردند و غذاهای الوان را چیدند و همه مشغول غذا خوردن شدند، بهلول آستین لباسش را در بشقاب پلو کرد و مرتب می گفت: «آستین نو، بخور پلو» حاضرین مجلس تعجب کردند و از او پرسیدند: «این چه کاری است که میکنی؟ آخر مگر آستین هم غذا می خورد؟» بهلول در جواب گفت: «من همان شخصی هستم که فلان شب اینجا مهمان بودم و کسی به من اعتنایی نکرد و ناچار دم در غذا خوردم. حالا هم این تشریفات مال من نیست بلکه مال لباس من است و جا دارد که بگویم: «آستین نو، بخور پلو» عاقلان مجلس از کرده خود شرمنده شدند و بر شیرین کاریهای بهلول آفرین گفتند.
💠داستان
علّامه محمّد تقی جعفری میفرمودند:
در یک همایش بین الملی در«دانمارک» باید به این سوال پاسخ میدادیم: «ارزش واقعی انسان به چیست؟» مثلاً معیار ارزش طلا به عیار آن است. معیار ارزش پول، پشتوانه آن است. امّا معیار ارزش انسانها در چیست؟
هر کدام از دانشمندان حاضر سخنرانی میکند و و معیاری خاصّ را بیان میکند مثلا یکی علم و دیگری هنر را معیار ارزش انسان عنوان میکند.
علامه میفرماید:
وقتی نوبت به بنده رسید، گفتم: اگر میخواهید بدانید یک انسان چقدر ارزش دارد، ببینید به چه چیزی علاقه دارد و به چه چیزی عشق میورزد.
کسی که عشقش یک آپارتمان دو طبقه است در واقع ارزشش به مقدار همان آپارتمان است.
کسی که عشقش ماشینش است، ارزشش به همان میزان است.
امّا کسی که عشقش خدای متعال است، ارزشش به اندازه خداست.
من این مطلب را گفتم و پایین آمدم. جامعه شناسهایی که صحبتهای مرا شنیدند برای چند دقیقه روی پای خود ایستادند و کف زدند.
وقتی تشویق آنها تمام شد من دوباره بلند شدم و گفتم: عزیزان! این کلام از من نبود. بلکه از شخصی به نام علی(ع) است. آن حضرت در «نهج البلاغه» میفرمایند: «قِیمَةُ کُلِّ امْرِئٍ مَا یُحْسِنُهُ؛ ارزش هر انسانی به اندازه چیزی است که دوست میدارد.»۵
دوباره به نشانه احترام به وجود مقدّس امیرالمؤمنین علی(ع) بلند شدند و چند بار نام آن حضرت را بر زبان جاری کردند .
💠داستان
یكی از اصحاب ایمه معصومین، سعد بن عبدالملك است كه امام او را سعدالخیر مینامیدند.او از اولاد عبدالعزیز بن مروان است.
بر امام باقر (ع)وارد شد، در حالى كه مانند زنان مى گريست و اشك مى ريخت. حضرت فرمود: اى سعد، چرا گريه مى كنى؟ عرض كرد: چگونه گريه نكنم حال آن كه من از شجره (و تبارى) هستم كه در قرآن لعنت شده است؟! حضرت به او فرمود:« لَستَ مِنهُم أَنتَ أُمَوی مِنّا أَهلُ البَیتِ أَما سَمِعتَ قَولَ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ یحكِی عَن إبراهیمَ فَمَنْ تَبِعَنِی فَإِنَّهُ مِنِّی»
تو از اين شجره نيستى؛ تو امويى هستى كه از ما خاندان مى باشى. مگر نشنيده اى اين سخن خداى عز و جل را كه از قول ابراهيم نقل مى كند: «پس هركه از من پيروى كند، او از من است»؟
امام(ع) به سعد الخیر نامهای با عظمت نوشته است درآن نامه می فرماید:
فَإِنِّی أُوصِیكَ بِتَقْوَى اللَّهِ فَإِنَّ فِیهَا السَّلَامَةَ مِنَ التَّلَفِ وَ الْغَنِیمَةَ فِی الْمُنْقَلَب
همانا تورا به تقوی توصیه می كنم. زیرا درآن سلامت از تلف وغنیمت برای آخرت است.(۲۱)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بقره/۳۱.
۲.بقره/۳۰
۳.اسرا/۷۰
۴.نسا/۳۱.
۵.حج/۱۸.
۶.غرر الحکم،۷۵۳۰.
۷.الکافي ،ج۲ ،ص۲۴۰
۸.بحارالانوار، ج ۵۷، ص ۲۹۹
۱۰.سفينةالبحار، ج۱، ص۳۶۱.
۱۱.حجرات/۱۳.
۱۲.اعراف/۱۷۹
۱۳.ص/۲۶.
۱۴.یونس/۷،۸
۱۵.نهج البلاغه، خطبه ۲۲۵.
۱۶. غرر الحكم : ح ۳۴۲۸.
۱۷.نهج البلاغه، حکمت ۲۲۶.
۱۸.مریم/۵۹.
۱۹.اعراف/۸۱.
۲۰.غرر الحکم،حدیث ۲۴۴۰
۲۱.نقل از کتاب المجالس و المواعظ،ص۴۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۶۳)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۶۳ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع) فرمود:
المؤمنُ حَسَنُ المَعونةِ ، خفيفُ المَؤونةِ، جَيّدُ التّدبيرِ لِمَعيشتِهِ ، لا يُلْسَعُ مِن جُحْرٍ مرّتينِ».
مؤمن، ياورى خوب و كم خرج و كم زحمت است؛ زندگى اش را خوب اداره مى كند؛ از يك سوراخ دوبار گزيده نمى شود.
👈در این حدیث نشانه های برای مومن مطرح شده است که بیشتر در تدبیر امور اقتصادی و مدیریت امور مالی و غیر مالی خود در ارتباط با دیگران بیان شده است که آنها را بر می شمریم؛
🔹المؤمنُ حَسَنُ المَعونةِ
مؤمن از نظر یاری رساندن نیکو یاوری است.کمک به دیگران همه امور اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را در بر میگیرد و به گذشت، فداکاری، ایثار و تحمّل رنج و سختی در همه این امور، خدمت و خدمتگزاری، صدق میکند.
پیامبر(ص) میفرماید:«رَأسُ العَقلِ بَعدَ الدِّينِ التَّوَدُّدُ إلَى النّاسِ ، وَ اصطِناعُ الخَيرِ إلى كُلِّ بَرٍّ و فاجِرٍ ».
بعد از ديندارى، دوستى كردن با مردم و خوبى كردن به هر نيكوكار و بد كردارى رأس خردمندى است.(۲)
🔹خفيفُ المَؤونةِ
«مؤونه» به مخارجى گفته مى شود كه در زندگى هزينه مى گردد از قبیل؛ خوراك و پوشاك، خانه مسكونى، وسايل زندگى، وسايل نقليه، وسايل تحصيلى، رايانه، هزينه ازدواج و…؛
به عبارتی خفیف الموونه یعنی ساده زیستی ،سادهزیستی، پاسخ انسانهای دانا به زندگی ناپایدار دنیاست که در پرتو آن، آرامش درون و برون حاصل میشود.
ساده زیستی به زهد و بی اعتنایی به دنیا منتهی می شود، چنانچه در روایتی از امام علی (ع) آمده است: «التّزهّد یؤدّی الی الزهد واداشتن خود به زهد و سادهزیستی، منتهی به حالت درونی زهد میگردد».(۳)
🔹 جَيّدُ التّدبيرِ لِمَعيشتِهِ
تدبیر امور اقتصادی همیشه دارای اهمیت بوده به ویژه در شرایط سخت اقتصادی اهمیت مضاعفی پیدا میکند که هم مرد و هم خانم خانه باید برای مدیریت مخارج منزل توجه داشته باشند
درایت و زیرکی زن، دقت و ظرافت او در برنامهریزی و مدیریت درست او، اعتدال مطلوب اسلامی را در خانه و زندگی حاکم میسازد، اقتصاد خانواده را سامان میدهد و خانواده را به صلاح و سعادت رهنمون میسازد.
پیامبر می فرماید:«وَ الْمَرْأَةُ راعِيَةٌ عَلى اهْلِ بَيْتِ بَعْلِها وَ وُلْدِهِ وِ هِىَ مَسْئُولَةٌ عَنْهُمْ» . زن ، سرپرست خانه و فرزندان شوهر خود است و درباره آنها بايد پاسخ دهد .(۴)
🔹 لا يُلْسَعُ مِن جُحْرٍ مرّتينِ .
معنای این بخش از حدیث آن است که هر فرد باایمان و نیز هر فرد عاقل، اگر یک بار در زندگی خود دچار مشکلی شد و خسارتی دید، باید از تجربه خود پند گرفته و تلاش کند تا برای بار دیگر از همان راه دچار خسارت نشود.
و این قاعده هم در امور اقتصادی هم در ارتباطات باید رعایت شود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۰.
۲.بحار الأنوار ،ج۷۴،ص۴۰۱
۳.غررالحکم و دررالکلم، ج۱، ص۲۹۱.
۴.صحيح مسلم ،ج۳ ، ۱۴۵۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۶۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۶۴؛ لَا مُغتاب
یکی دیگر از ویژگی های مؤمن منتظر اجتناب کردن از غیبت است.
براساس روایات، غیبت نتایج زیر را در پی دارد:
➖بدتر از زنا است.
➖بالاتر از ربا است.
➖عدم پذیرفته شدن نماز و روزه
➖غیبتکننده تا چهل روز.
➖مانع ورود به بهشت است.
➖غیبت خورش سگان است.
➖باعث ورود به دوزخ میشود.
➖از بین برنده حسنات است.
➖مرتبهای از کفر است.
🔴 آسیب اجتماعی غیبت
به گفته علامه طباطبایی، غیبت و بدگویی افراد پشت سر هم موجب نفرت و قطع رابطه افراد شده و به تدریج با تأثیرگذاری در جامعه و محیط اجتماعی، موجب فساد جامعه میشود؛ همانند خورهای که در بدن انسان افتاده و اعضای او را یکی یکی بخورد تا جایی که رشته حیاتش را به کلی قطع کند.
🔵 آیه
«وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَیْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّـهَ ۚ إِنَّ اللَّـهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ﴿حجرات/۱۲﴾
و بعضى از شما غیبت بعضى نکند؛ آیا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن کراهت دارید. [پس] از خدا بترسید، که خدا توبهپذیر مهربان است!
🟢احادیث
➖در حديث قدسى خداوند خطاب به موسى(ع) می فرماید: «مَنْ ماتَ تائباً مِنَ الْغَيْبَةِ فَهُوَ آخِرُ مَنْ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ وَ مَنْ ماتَ مُصِرّاً عَلَيها، فَهُوَ اَوَّلُ مَنْ يَدْخُلُ النّارَ»كسى كه بميرد در حالى كه توبه از غيبت كرده باشد، آخرين كسى است كه وارد بهشت مى شود، و كسى كه بميرد و اصرار بر آن ورزد و توبه نكند، اولين كسى است كه وارد دوزخ مى شود.(۲)
➖امام صادق(ع) در حديثی می فرمایند: «اَلْغَيْبَةُ حَرامٌ عَلى كُلِّ مُسْلِم وَ اِنّها لَتَأكُلُ الْحَسَناتِ كَما تَأْكُلُ النّارُ الْحَطَبَ»غيبت بر هر مسلمانى حرام است و حسنات را از ميان مى برد، همانگونه آتش هيزم را مى سوزاند و نابود مى كند. (۳)
👈اين ويژگي به خاطر آن است كه غيبت جنبه حقّ النّاس داشته و حسنات غيبت كننده را به نامه اعمال غيبت شونده منتقل مى كنند تا آبروى تضييع شده او را جبران کند.
➖ پیامبر(ص) :یؤْتی بِاحَدٍ یوْمَ الْقِیمَةِ یوْقَفُ بَینَ یدَی اللَّهِ وَ یدْفَعُ الَیهِ کتابُهُ، فَلا یری حَسَناتِهِ....
روز قیامت کسی را در پیشگاه حق حاضر می کنند و نامه عملش را به وی می دهند، وی حسنات خود را در نامه اش نمی بیند، لذا عرضه می دارد: خدایا این نامه من نیست، من طاعاتم را نمی بینم. به وی گفته می شود: پروردگار تو کسی را گمراه نمی کند و فراموش نمی نماید، عمل تو با غیبت مردم رفت. بنده ای دیگر می آورند و نامه عملش را به وی می دهند، او طاعات زیادی می بیند و عرضه می دارد: خدایا این نامه من نیست، من این طاعات را انجام نداده ام، خطاب به وی می گویند: فلانی تو را غیبت کرد و حسنات وی به تو داده شد.(۴)
💠داستان
یاد دارم که ایام طفولیت، بسیار عبادت می کردم و شب را با عبادت به سر مى آوردم. در زهد و پرهیز جدیت داشتم. یک شب در محضر پدرم نشسته بودم و همه شب را بیدار بوده و قرآن مى خواندم، ولى گروهى در کنار ما خوابیده بودند، حتى بامداد براى نماز صبح برنخاستند. به پدرم گفتم: از این خفتگان یک نفر برخاست تا دور رکعت نماز بجاى آورد، به گونه اى در خواب غفلت فرو رفته اند که گویى نخوابیده اند بلکه مرده اند.
پدرم به من گفت: عزیزم! تو نیز اگر خواب باشى بهتر از آن است که به نکوهش مردم زبان گشایى و به غیبت و ذکر عیب آنها بپردازى .
نبیند مدعى جز خویشتن را
که دارد پرده پندار در پیش
گرت چشم خدا بینى ببخشند
نبینى هیچ کس عاجزتر از خویش
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.ارشاد القلوب،ج۱،ص۲۲۸
۳.محاسبة النفس،ج۱،ص۹
۴.بحار الانوار،ج۷۵،ص۲۵۹
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۶۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۶۴ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام رضا (ع) فرمود:
«لاَ يَكُونُ اَلْمُؤْمِنُ مُؤْمِناً حَتَّى يَكُونَ فِيهِ ثَلاَثُ خِصَالٍ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِيِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِيِّهِ فَالسُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ كِتْمَانُ سِرِّهِ قَالَ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ: عٰالِمُ اَلْغَيْبِ فَلاٰ يُظْهِرُ عَلىٰ غَيْبِهِ أَحَداً `إِلاّٰ مَنِ اِرْتَضىٰ مِنْ رَسُولٍ وَ أَمَّا اَلسُّنَّةُ مِنْ نَبِيِّهِ فَمُدَارَاةُ اَلنَّاسِ فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَمَرَ نَبِيَّهُ (ص) بِمُدَارَاةِ اَلنَّاسِ قَالَ خُذِ اَلْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ اَلْجٰاهِلِينَ وَ أَمَّا اَلسُّنَّةُ مِنْ وَلِيِّهِ فَالصَّبْرُ عَلَى اَلْبَأْسَاءِ وَ اَلضَّرَّاءِ فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ وَ اَلصّٰابِرِينَ فِي اَلْبَأْسٰاءِ وَ اَلضَّرّٰاءِ»
تا سه خصلت در مؤمن نباشد، مؤمن نيست: خصلتى از پروردگارش، خصلتى از پيامبرش ، خصلتى از ولىّ خدا . امّا خصلت پروردگارش، نهفتن راز است؛ و خصلت پيامبر خدا ، ملايمت با مردم است؛ و خصلت ولىّ خدا، شكيبايى در تنگنا و سختى است.
👈در این حدیث سه نشانه مهم برای مومن مطرح شده است که آنها را تبیین میکنیم
۱.كِتْمَانُ سِرِّهِ
رازداری و محافظت از اسرار خویش و همچنین اسرار دیگران که به عنوان امانت در اختیار انسان قرار دارد، یکی از مهمترین و کلیدیترین فضائل اخلاقی در بُعد فردی و اجتماعی به حساب میآید.
➖ امیر مومنان علی (ع) می فرماید: «جَمعُ خَیرِ الدُّنیا وَ الآخِرَةِ فی کتمانِ السِّرِّ وَ مُصادَقَةِ الاَخیارِ». همۀ خیر دنیا و آخرت در رازداری و همنشینی با نیکان است».(۲)
➖از امام صادق (ع) میخوانیم: «لا تُطْلِعْ صَدِیقَکَ مِنْ سِرِّکَ اِلاَّ عَلَی مَا لَوِ اطَّلَعَ عَلَیْهِ عَدُوُّکَ لَمْ یَضُرَّکَ فَاِنَّ الصَّدِیقَ قَدْ یَکُونُ عَدُوَّکَ یَوْماً مَا»
اسرارت را حتی به دوستت مگو، مگر در آنجا که اگر دشمن تو بر آن سرّ آگاه شود، ضرری به تو نمیرساند؛ زیرا دوست ممکن است روزی به صورت دشمن درآید.(۳)
➖کتمان سرّ، بیشتر در کتب اخلاقی و عرفانی و به عنوان یکی از مراحل سیر و سلوک به کار میرود؛ بدین معنا که شخص سالک اگر در مسیر سیر و سلوک الی الله قرار گرفت، باید آن را از دیگران مخفی نگه دارد تا اینکه در معرض طعنهها و سرزنشهای دیگران قرار نگیرد.
🌺شعر
هر که را اسرار کار آموختند
مهر کردند و دهانش دوختند
📎قبلا در مورد رازداری بحث کرده ایم لینک
۲.مُدَارَاةُ اَلنَّاسِ
امام علی (ع) فرمود: «سَلامَةُ الدّینِ وَ الدُّنْیا فی مُداراةِ النّاسِ»؛ سلامت دین و دنیا در مدارای با مردم است.
در مسائل شخصی، بهویژه در معاشرت اجتماعی که با حقوق دیگران در تقابل نیست، اصل بر تسامح، نرمش، مداراست؛ از این رو، توسّل به خشونت و شدّت، جز به هنگام ضرورت مجاز نیست.
اما در اموری که بعد عمومی دارد و مدارا باعث نا امنی در جامعه و خسارت به عموم باشد مقتضای برخورد قاطعانه است و نه مدارا
۳.صَّبْرُ عَلَى اَلْبَأْسَاءِ وَ اَلضَّرَّاءِ
امام على عليه السلام:
فَصَبْراً عَلَى دُنْيَا تَمُرُّ بِلَأْوَائِهَا كَلَيْلَةٍ بِأَحْلَامِهَا تَنْسَلِخ
در برابر دنيايى كه گرفتارى آن، مانند خواب هاى پريشان شب مى گذرد شكيبا باش.(۴)
➖امام رضا (ع) در حدیثی دیگر فرمود:«لَا يَسْتَكْمِلُ عَبْدٌ حَقِيقَةَ الْإِيمَانِ حَتَّى تَكُونَ فِيهِ خِصَالٌ ثَلَاثٌ التَّفَقُّهُ فِي الدِّينِ وَ حُسْنُ التَّقْدِيرِ فِي الْمَعِيشَةِ وَ الصَّبْرُ عَلَى الرَّزَايَا».
هیچ بنده اى حقیقت ایمانش را کامل نمى کند مگر این که در او سه خصلت باشد: دین شناسى، تدبر نیکو در زندگى، و شکیبایى در مصیبت ها و بلاها.(۵)
➖در حدیثی از امام صادق (ع) آمده است:«كَم مِن صَبرِ ساعَةٍ قد أورَثَ فَرَحا طَويلاً ، و كَم مِن لَذَّةِ ساعَةٍ قد أورَثَت حُزنا طَويلاً،بسیار اتفاق افتاده که یک ساعت صبر و شکیبایی،سبب شادی طولانی شده است،و چه بسیار لذت کوتاهی در یک ساعت،غم و اندوه طولانی به بارآورده است » (۶)
🌺شعر
صبر تلخ است ولیکن بر شیرین دارد
حاصلش بوی وصال و گل و نسرین دارد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مطابق ؛ وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۱.
۲.الاختصاص،ص۲۲۸
۳.مشكاة الأنوار،ص۵۵۷
۴.امالی صدوق ص۶۲۲
۵.تحف العقول ص ۴۴۶
۶.امالی طوسی،ص۱۵۳
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۶۵)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۶۵؛ لَا سَبَّاب
یکی دیگر از ویژگی های مؤمن منتظر اجتناب کردن از فحش است.
یکی از نابهنجاری های اجتماعی که در جامعه بسیار رواج یافته و به صورت پدیده ای در همه جا حتی در میان کودکان و نوجوانان بروز پیدا کرده است، مسئله دشنام و ناسزا با واژگان و الفاظ رکیک و زشت است.
در روایات ضمن نکوهش ناسزاگویی، از آن نهی شده و آثار بدی برایش بیان گردیده است.
🟢روش قرآن و عترت
ادبیات قرآن و حدیث با عفت کلام آمیخته است ، نه تنها الفاظ رکیک نمی بینیم بلکه در این امور جنسی و در امور مربوط به قضاء حاجت به کنایه تعبیر شده است و این رمز گونه صحبت کردن به مراتب از صریح و بی پرده سخن گفتن شایسته تر است.
➖سیره بزرگان دین نیز بر این بوده است که نه تنها زبان را به فحش آلوده نمی نمودند، بلکه حتی امور عادی را هم با ظرافت خاصی بیان می نمودند که بوی بد زبانی از آن به مشام نرسد.
🟢حدیث
حدیث امیر(ع) یاران و پیروانش را از فحش نهی فرموده است:
«إِنِّي أَكْرَهُ لَكُمْ أَنْ تَكُونُوا سَبَّابِينَ وَ لَكِنَّكُمْ لَوْ وَصَفْتُمْ أَعْمَالَهُمْ وَ ذَكَرْتُمْ حَالَهُمْ كَانَ أَصْوَبَ فِي الْقَوْلِ وَ أَبْلَغَ فِي الْعُذْرِ وَ قُلْتُمْ مَكَانَ سَبِّكُمْ إِيَّاهُمْ اللَّهُمَّ احْقِنْ دِمَاءَنَا وَ دِمَاءَهُمْ وَ أَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِنَا وَ بَيْنِهِمْ وَ اهْدِهِمْ مِنْ ضَلَالَتِهِمْ حَتَّى يَعْرِفَ الْحَقَّ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَرْعَوِيَ عَنِ الْغَيِّ وَ الْعُدْوَانِ مَنْ لَهِجَ بِهِ »
پسند من نيست كه شما دشنام دهنده باشيد، ولى اگر در گفتارتان كردار آنان را وصف كنيد و حالشان را بيان نماييد به گفتار صواب نزديكتر و در مرتبه عذر رساتر است. بهتر است به جاى دشنام بگوييد: خداوندا، ما و اينان را از ريخته شدن خونمان حفظ فرما، و بين ما و آنان اصلاح كن، اين قوم را از گمراهى نجات بخش تا آن كه جاهل به حق است آن را بشناسد، و آن كه شيفته گمراهى است از آن باز ايستد.(۲)
🔶منشا بد دهنی
پیامبر(ص) میفرماید:«إنَّ اللّه َ حَرَّمَ الجَنَّةَ عَلى كُلِّ فَحّاشٍ بَذيءٍ قَليلِ الحَياءِ، لا يُبالي ما قالَ، و لا ما قيلَ لَهُ ؛ فَإِنَّكَ إن فَتَّشتَهُ لَم تَجِدهُ إلاّ لِغَيَّةٍ أو شِركَ شَيطانٍ . فَقيلَ : يا رَسولَ اللّه ِ، و في النّاسِ شِركُ شَيطانٍ؟!فَقالَ رَسولُ اللّه ِ(ص): أما تَقرَأُ قَولَ اللّه ِ عز و جل : «وَ شَارِكْهُمْ فِى الْأَمْوَ لِ وَ الْأَوْلَـدِ».
همانا خداوند ، بهشت را بر هر بد زبانِ ناسزاگوى كم حيايى كه نه از آنچه مى گويد ، باكى دارد و نه از آنچه درباره اش گفته مى شود ، حرام كرده است . اگر حال او را بررسى كنى ، او را جز زنازاده يا شريك شيطان نمى يابى.
پرسيده شد : اى پيامبر خدا! آيا در ميان انسان ها شريك شيطان وجود دارد ؟
پيامبر خدا فرمود : «آيا اين سخن خداوند عز و جل [به شيطان ]را نخوانده اى : «و در اموال و فرزندان با آنان شريك شو» ؟(۳)
🔷پاسخ فحش دهنده
در مکتب اسلام نه تنها ابتدا به فحش و اهانت مورد نکوهش قرار گرفته بلکه پاسخ دادن به سخنان اهانت آمیز افراد نادان و بی ادب نیز مورد نهی قرار گرفته است.
خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید: «وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِینَ یمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»؛ بندگان خالص خداوند کسانی هستند که در روی زمین به نرمی و راهوار راه می روند و زمانی که مخاطب انسان های جاهل قرار می گیرند به سلامت از کنار آنها درمی گذرند.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۲۰۶.
۳. الكافي، ج۲ ص۳۲۳.
۴.فرقان/۶۳.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
خطرات بی تفاوتی
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
دو مسأله در ارتباط به احکام جنایت تقدیم می شود؛
➖مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی ادرار کند، و اگر ادرار نکند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید که نداند منی است یا رطوبت دیگر، حکم منی را دارد.
➖ اگر انسان با زنی نزدیکی کند و بهاندازه ختنهگاه یا بیشتر داخل شود، در قبل باشد یا در دبر، بالغ باشند یا نابالغ، اگرچه منی بیرون نیاید هر دو جنب میشوند.
💠ماجرای تاریخی
ایجاد انگیزه
شامگاه روز پنج شنبه ۲۲سپتامبر
۱۹۸۸ در ایستگاه قطار شهری شیکاگو در حضور جمعی از مردم، زنی مورد تجاوز قرار گرفت. گزارش کوتاهی از این حادثه، بر اساس گفته های پلیس در روز جمعه در روزنامه نیویورک تایمز روز یکشنبه به چاپ رسید. نکته شایان توجه در آن گزارش، این بود که هیچ کس برای کمک به قربانی از جای خود حرکت نکرد، با وجود آن که این تجاوز در ساعتهای پر رفت و آمد روز انجام شد. فریادهای زن بی پاسخ ماند. به طوری که کارآگاه دیزی مارتین بیان کرده «چندین نفر به آن صحنه می نگریستند و زن از آنها کمک خواست، اما هیچ کس پاسخی ندارد».
مایکل کوک پس از آن مروری بر اخبار ارائه شده از این رویداد در برخی از نشریات آن روز کرده و از این که کسی برای دخالت در این رویداد زشت احساس «وظیفه» نکرده، و حتی خبر آن هم چندان اهمیتی نداشته، شروع به تحلیل مبانی اجتماعی و فرهنگی این بی احساسی میکند:
«ما یا می فهمیم یا نمی فهمیم. البته ما به خوبی می فهمیم و مردم نیز میتوانند در چنین موقعیتی موضوع را با شاخ و برگ بیشتری بیان کنند. اما فرهنگ ما تعریف خاصی برای این ادراک ندارد. درست است که حقوقدانان و فیلسوفان ما بحث هایی دارند که ما در چه مواردی وظیفه ای برای «امداد و نجات» داریم، اما این بحث مهجورتر از آن است که به عنوان فرهنگ ما به تفصیل توصیف شود.»
این مسأله مایکل کوک را که روی فرهنگ اسلامی کار می کند، به فکر آن می اندازد که در حقوق اسلامی، چه تدارکی برای این مسأله دیده شده است. از اینجاست که به سراغ این بحث آمده و یک کتاب دو جلدی مجموعا ۱۱۰۰ صفحه تألیف میکند.
🔷بیان موضوع
➖«بیتفاوتی» در جامعه، به خصوص بیاعتنایی به نابسامانیهای اخلاقی و بیگانگی نسبت به حوادث اجتماعی و سیاسی، از جمله مسائلی است که امروزه با پیشرفت جوامع و توسعة شهرها، گسترش یافته و بیشتر صحنههای زندگی مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است. همچنین، تغییر سبک زندگی برخی از مردم در سایه تبلیغات فرهنگ غربی نیز به دامنه این عارضه اجتماعی - اخلاقی افزوده است.
➖«بيتفاوتي» از جمله آسیبهای مهم در روابط انسانی و مانعی مهم در برابر ترویج سبک زندگی اسلامی محسوب میشود؛ زیرا در روابط اجتماعی ضمن بر هم زدن تعادل و هماهنگی نظم اجتماعی، انواع ناهنجاریها را به دنبال خواهد داشت و در صورت فراگیرشدن بیتفاوتی در جامعه، در هیچ کس توانایی و عزمِ برخورد با نابسامانیها و دعوت به خوبیها وجود نخواهد داشت و تمام افراد با بیخیالی و بیتوجهی، فقط به منفعت و لذّت شخصی خود میاندیشند و این همان خودمحوری و خودپرستی است که در دامنِ خود انواع تجاوزها، مظالم و سیئات اخلاقی را پرورش خواهد داد.
➖«بیتفاوتی» از جمله دغدغههای اصلی عالمان و مراجع دینی و همچنین از موضوعات تحقیق بسیاری از جامعهشناسان و روانشناسان بوده است.
بزرگوارانی مثل شهید دکتر بهشتی، استاد شهید مطهری در این خصوص سخنان مهمی دارند از جمله اینکه شهید بهشتی در جمله ای جالب فرموده است « به من چه و به تو چه در جامعه اسلامی وجود ندارد» کلیپ مرتبط
➖سعدی شیرازی در باب اول بوستان، در «عدل و تدبیر و رأی» پادشاهان را تشویق میکند که شب نخوابند و دربارة نالههای مردمی که خواهان عدل و انصاف حکمرانان هستند، اندیشه کنند:
نخواهی که باشد دلت دردمند
دل دردمندان برآور ز بند
پریشانیِ خاطر دادخواه
براندازد از مملکت پادشاه
تو خُفته خنک در حَرم، نیمروز
غریب از برون گو به گرما بسوز
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷بررسی آیات
🔹تعهد های انسان
از آنجایی که انسان تعهد و مسئولیت را تقبل کرده است از آن رو بی اعتنایی او نسبت به سرنوشت خود و دیگران پذیرفتی نیست؛
«إنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ عَلَی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَیْنَ أَنْ یَحْمِلْنَها وَ أَشْفَقْنَ مِنْها وَ حَمَلَهَا الْإِنْسانُ إِنَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهُولا»؛ ما امانت (تعهد، تکلیف، مسئولیت و ولایت الهیه) را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم آنها از حمل آن ابا کردند و از آن هراس داشتند، اما انسان آنرا بر دوش کشید!، او بسیار ظالم و جاهل بود (قدر این مقام عظیم را نشناخت و به خود ستم کرد(۱)
🔹 اجتماعی بودن
قرآن کریم نظارت و کنترل اجتماعی را لازم شمرده است و میفرماید: وَ لْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُون» و باید از شما کسانی باشند که دعوت به خیر کنند و امر به معروف و نهی از منکر نمایند؛ و آنان همان رستگارانند.(۲)
➖بنابراین رفتارهای از سر «بیتفاوتی» نسبت به مسائل و مشکلات موجود در روابط اجتماعی، عملی ضد اجتماعی است و این کار با اصل نظارت اجتماعی - که اصلی دینی و عقلپسند است - قابل توجیه نیست؛ زیرا ظهور بیتفاوتی در این عرصه، به انحرافات اجتماعی دامن زده، علاج آن را دشوارتر و در برخی موارد ناممکن میسازد.
🔹اتحاد جامعه
«بیتفاوتی» ضد تعالیم اسلامی است؛ زیرا اسلام، علاوه بر ساختن فرد، به دنبال تشکیل جامعة دیندار و اخلاقی است. به این دلیل، اسلام در پي آن است كه انسانها بر اساس تأمين مصالح مادي و معنويشان با هم متّحد شوند و جامعة واحدي تشكيل دهند؛ اما در عين حال، به محور معنوي بيش از محورهاي مادي توجه ميكند و ميخواهد همگان را دور محور «حبل الله» و تديّن به دين الهي جمع كند و با هم پيوند دهد.
➖ به این جهت، فرموده است: وَ لا تَكُونُواْ كَالَّذِينَ تَفَرَّقُواْ وَاخْتَلَفُواْ مِنْ بَعْدِ ماجائَهُمُ الْبَيِّناتُ وَ اُوْلئِكَ لَهُمْ عَذابٌ عَظيم؛ «و مانند كسانى نباشيد كه پراكنده شدند و اختلاف كردند، (آن هم) پس از آنكه نشانههاى روشن (پروردگار) به آنان رسيد! و آنها عذاب عظيمى دارند.»(۳)
🔹 اخوت ایمانی
دین اسلام با توجه به همین هدفِ بزرگ، انسانها را به برادری و مواسات فراخوانده است و به این منظور در جامعة اسلامی مؤمنان را برادر یکدیگر و افراد جامعه را اعضای یک بدن قلمداد نموده و فرموده است: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ» ؛ «مؤمنان برادر يكديگرند، پس دو برادر خود را صلح [و آشتى] دهيد و تقواى الهى پيشه كنيد! به امید اینکه كه مشمول رحمت او شويد.»(۴)
🔹 لعنت الهی
قرآن کریم در گزارش سرگذشت بنیاسرائیل، به بیتفاوتی برخی از آنها اشاره میکند و میفرماید: لُعِنَ الَّذينَ كَفَرُوا مِنْ بَني إِسْرائيلَ عَلى لِسانِ داوُدَ وَ عيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذلِكَ بِما عَصَوْا وَ كانُوا يَعْتَدُونَ كانُوا لا يَتَناهَوْنَ عَنْ مُنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ ما كانُوا يَفْعَلُون{ ؛ «كافران بنىاسرائيل بر زبان داود و عيسى بن مريم، لعن (و نفرين) شدند! اين به خاطر آن بود كه گناه كرده و تجاوز مىنمودند. آنها از اعمال زشتى كه انجام مىدادند، يكديگر را از عمل زشتی که مرتکب میشدند، نهى نمىكردند. چه بدكارى انجام مىدادند!» (۵)
و در عبارتی دیگر، مسامحهگران در مقابل انجام گناه را مذمت و توبیخ مینماید و میفرماید: ]لَوْ لا يَنْهاهُمُ الرَّبَّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَ أَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ ما كانُوا يَصْنَعُون[ ؛ «چرا علماى ربّانى و دانشمندان دينى (از يهود و نصارا) آنها را از گفتار گناهآلود و خوردن حرام نهى نمىكنند؟ بسيار زشت است آنچه پيوسته انجام مىدهند!»(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔶بررسی احادیث
🔸معیار نیکی
احساس مسؤولیت نسبت به دیگران معیاری برای سنجش وجود خیر و برکت در انسانها تعیین شده است و میتوان بر اساس آن قضاوت کرد که آیا در وجود فردی خیر هست یا نه! چنانکه در روایتی امام باقر(ع) در بیان ملاک اینکه بدانیم آیا در وجودمان خیری هست یا نه به همین حسّ درونی اشاره کرده و می فرمایند: «إِذَا أَرَدْتَ أَنْ تَعْلَمَ أَنَّ فِیک خَیراً، فَانْظُرْ إِلی قَلْبِک، فَإِنْ کانَ یحِبُّ أَهْلَ طَاعَةِ اللَّهِ وَ یبْغِضُ أَهْلَ مَعْصِیتِهِ، فَفِیک خَیرٌ وَ اللَّهُ یحِبُّک؛ وَ إِنْ کانَ یبْغِضُ أَهْلَ طَاعَةِ اللَّهِ وَ یحِبُّ أَهْلَ مَعْصِیتِهِ، فَلَیسَ فِیک خَیرٌ وَ اللَّهُ یبْغِضُک، وَ الْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ؛ هر گاه بخواهی که بدانی آیا در تو خیری هست، به دلت نگاه کن، اگر دوست دار اهل طاعت خدا بودی و از اهل معصیت خدا بیزار بودی و آنها را در دل دشمن داشتی، در تو خیر است و خدا هم تو را دوست دارد، اما اگر اهل طاعت خدا را دشمن داشتی و اهل معصیت خدا را دوست داشتی در تو خیری نیست و خدا تو را دشمن خواهد داشت؛ هر کسی همراه دوست خود است. » (۷)
🔸سرایت خطر
گناه آشکار به منزله بیماری مسری دامن سایر افراد جامعه را خواهد گرفت.
پیامبر (ص)در این باره میفرماید: «إِنَّ الْمَعْصِيَةَ إِذَا عَمِلَ بِهَا الْعَبْدُ سِرّاً لَمْ تُضِرَّ إِلَّا عَامِلَهَا وَ إِذَا عَمِلَ بِهَا عَلَانِيَةً وَ لَمْ يُغَيَّرْ عَلَيْهِ أَضَرَّتِ الْعَامَّةَ؛ اگر كسى گناهی را در پنهانى انجام دهد، زيانش به غير او نخواهد رسيد؛ ولى اگر آن را آشكارا مرتكب شود و ديگران او را سرزنش نكنند، زيانش دامنگير همگان خواهد شد.» (۸)
🔸نظارت اجتماعی
یکی از ابعاد احساس مسؤولیت یا بی تفاوتی نظارت اجتماعی است .
امام صادق (ع) در توضیح حدیث «إِنَّ الْمَعْصِيَةَ إِذَا عَمِلَ بِهَا الْعَبْدُ سِرّاً...» فرمود : «وَ ذَلِكَ أَنَّهُ يُذِلُّ بِعَمَلِهِ دِينَ اللَّهِ وَ يَقْتَدِي بِهِ أَهْلُ عَدَاوَةِ اللَّه؛ اين بدان جهت است كه او با اين كارش دين خدا را كوچك شمرده است و دشمنان خدا از او پيروى خواهند كرد.» (۹)
با این نظر، بیتوجهی به نظارت اجتماعی و ترک کنترل بر افراد هنجارشکن، به کجروان جامعه (دشمنان خدا) فرصتی میدهد تا به صورت علنی و آشکار، دین خدا، و عقاید و باورهای عمومی مسلمانان را به تدریج تضعیف نمایند و هنجارشکنان، احساس پیروزی کنند و فرهنگ دینی به حاشیه رفته و خرده فرهنگ کجرو غالب گردد.
🔸اخوت ایمانی
بی تفاوتی انسان نسبت به مشکلات مادی و معنوی دیگران با اخوت ایمانی در تضاد است.
امام صادق در قالب تمثیلی میفرماید: «الْمُؤْمِنُ أَخُو الْمُؤْمِنِ كَالْجَسَدِ الْوَاحِدِ، إِنِ اشْتَكى شَيْئاً مِنْهُ وَجَدَ أَلَمَ ذلِكَ فِي سَائِرِ جَسَدِهِ وَ أَرْوَاحُهُمَا مِنْ رُوحٍ وَاحِدَةٍ؛ مؤمن، برادر مؤمن است، مانند اعضای جسدی واحد؛ اگر عضوی ناله کند، درد آن عضو را در سایر اعضای جسدش در مییابد و ارواح این دو برادر مؤمن از یک روح هستند.» بدیهی است که برادر نسبت به سرنوشت برادرش بیتفاوت نیست.(۱۰)
🌺شعر
بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی
🔸 آتش غضب الهی
چنانچه در ضرب المثل ها آمده تر و خشک باهم می سوزند بی تفاوتی اجتماعی باعث خواهد شد که آتش به خرمن جامعه انسانی بیفتد.
امام محمد باقر(ع) می فرماید:
«أوحَى اللّه ُ عَزَّ و جلَّ إلى شُعَيبٍ النّبيِّ عليه السلام : إنّي مُعَذِّبٌ مِن قَومِكَ مِائةَ ألفٍ ؛ أربَعينَ ألفا مِن شِرارِهِم ، و سِتِّينَ ألفا مِن خِيارِهِم ، فقالَ عليه السلام : يا رَبِّ؛ هؤلاءِ الأشرارُ ، فما بالُ الأخيارِ ؟ فأوحَى اللّه ُ عَزَّ و جلَّ إلَيهِ : داهَنوا أهلَ المَعاصي و لم يَغضَبوا لِغَضَبي ».
خداوند عزّ و جلّ به شعيب نبى عليه السلام وحى فرمود كه : من از قوم تو صد هزار نفر را عذاب خواهم كرد؛ چهل هزار نفر از بدان آنها را و شصت هزار از نيكانشان را. عرض كرد : پروردگارا! بَدان آرى، امّا نيكان را چرا؟ خداوند عزّ و جلّ به او وحى فرمود : چون با گنهكاران مماشات كردند و براى خشم من به خشم نيامدند.(۱۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
امام صادق نیز در راستای بر حذر داشتن مردم از بیتفاوتی، به جمعى كه در خدمت او حاضر بودند، فرمود: «أَنَا حَاضِرٌ مَا لَكُمْ تَسْتَخِفُّونَ بِنَا»
چه شده است شما را كه نسبت به ما استخفاف مىورزید؟.
مردى از اهل خراسان برخاست و عرض كرد: معاذ الله! كه ما به تو يا به چيزى از فرمودة تو استخفاف كنيم. حضرت فرمود: «إِنَّكَ أَحَدُ مَنِ اسْتَخَفَّ بِي» تو يكى از آنهايى هستی كه به من استخفاف كردى!» عرض كرد: معاذ الله! حضرت فرمود:
«وَيْحَكَ أَ لَمْ تَسْمَعْ فُلَاناً وَ نَحْنُ بِقُرْبِ الْجُحْفَةِ وَ هُوَ يَقُولُ لَكَ: احْمِلْنِي قَدْرَ مِيلٍ فَقَدْ وَ اللَّهِ عَيِيتُ وَ اللَّهِ مَا رَفَعْتَ بِهِ رَأْساً لَقَدِ اسْتَخْفَفْتَ بِهِ وَ مَنِ اسْتَخَفَّ بِمُؤْمِنٍ فَبِنَا اسْتَخَفَّ وَ ضَيَّعَ حُرْمَةَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ».
آيا نشنيدى كه فلان شخص در نزديكى منزل جُحفه، وقتى كه مىآمدى، مىگفت: مرا به قدر يك ميل سوار كن كه والله خسته شدهام و تو سر راست نكردى [و بی اعتنا عبور کردی]؟ پس استخفاف به او كردى و هر كه استخفاف به مؤمنى كند، به ما استخفاف كرده و حُرمت خداى عزّوجلّ را ضايع نموده است.»(۱۲)
🔻در این قسمت چند نمونه از ماجراهای تلخ در موضوع بیتفاوتی اجتماعی تقدیم می شود که در صورت صلاحدید لابلای موضوع مورد استفاده قرار گیرد؛🔺
💠ماجرای در نیویورک
در مارس ۱۹۶۴ در شهر نيويورک حادثهاي رقم خورد و روانشناسان را بيش از پيش بر آن داشت تا تماشاچيان را سوژه تحقيقات خود کنند. زنی ۲۸ساله در بازگشت به خانه در نزدیکی آپارتمان۱۰ طبقة محل سکونتش توسط مردی جوان با چاقو زخمی میشود. ساکنان از صدای فریادها و درخواست کمک زن مضروب به سمت پنجرهها میآیند و یکی از ساکنان فریاد میزند که او را رها کن! قاتل فرار میکند؛ اما پس از 10 دقیقه بازمیگردد و ضربات نهایی را به زن زخمی که ناتوان از فرار کردن بوده است، میزند. جریان این قتل ابتدا در «نیویورک تایمز» صفحه 26 در پنج جمله منتشر میشود؛ اما دو هفته بعد، داستان در صفحة اول روزنامه چاپ میشود؛ چرا؟ چون تحقیقات پلیس نشان داد که در طی 35 دقیقهای که این قتل رخ میدهد، هیچیک از ساکنان، نه خود به کمک میآیند و نه با پلیس تماس میگیرند؛ بلکه با بیتفاوتی، فقط به تماشای حادثه میپردازند.
💠ماجرای فوتبالیست قاتل
در سال ۱۹۹۴ ساعت دو صبح در آمریکا تصادف کوچکی روی پُل دیترویت رخ داد؛ مردی قویجُثّه که بازیکن فوتبال آمریکایی بوده، با اهرم به سمت زنی میآید که با ماشین او برخورد کرده است. او از هیچ عملی در اعمال خشونت دریغ نمیکند. زن فرار میکند و از ترس مرد که دوباره به سوی او حملهور شده، خود را به داخل رودخانه میاندازد و غرق میشود. خانوادة زن به شدت خشمگین میشوند؛ چراکه دهها نفر شاهد ماجرا بودند و گویی برای تماشای دستهجمعی فیلمی هولناک جمع شدهاند. ماشین خود را متوقف کرده و بدون هیچ واکنشی تنها نگاه میکنند. خانوادة این زن جملهای را میگویند که سالها بعد، مادر پسری که او را کشته بودند، در میدان کاج تهران گفت: «چرا مردم کاری نکردند؟»
💠ماجرای شهید خلیلی
۲۵ تیرماه سال ۱۳۹۰حادثهای دردناک در تهران رقم خورد. در این حادثه، جوان۱۹ سالهای به نام «علی خلیلی» در حین بازگشت از هیئت مذهبی، در حالی که همراه چند نفر از شاگردان یک مدرسه بود، به واسطة امر به معروف و نهی از منکر از سوی پنج، شش نفر که در حال اذیت دو خانم بودند و به زور میخواستند وی را سوار ماشین کنند، مورد ضرب و شتم قرار گرفت و از ناحیة شاهرگ گردن دچار جراحت شد و بیش از ۱۵دقیقه در خون خود میغلتید. در این حادثه، بیست و شش مرکز از مراکز اورژانس بیمارستانی از پذیرش وی امتناع کردند تا اینکه یکی از بیمارستانهای خصوصی در ازای واریز مبلغ ۶میلیون تومان حاضر به پذیرش وی شد؛ ولی وی با تحمل درد و رنج فراوان، در فروردین سال ۱۳۹۳از این عالَم به سوی ابدیت پَر کشید.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.احزاب/۷۲
۲.آل عمران/۱۰۴.
۳.ال عمران/۱۰۵.
۴.حجرات/۱۰.
۵.مائده۷۸.
۶.مائده/۶۳.
۷.کافی ج ۴ ص۳۲۸.
۸.بحار الأنوار،ج۱۰۰،ص۷۴.
۹.وسائل الشيعه،ج۱۱،ص۴۰۷.
۱۰.الکافي،ج۲،ص۱۶۶.
۱۱.الكافي،ج۵،ص۵۶
۱۲.وسائل، ج ۸.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۶۵)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۶۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع) فرمود:
جاءَ جَبرئيلُ إلَى النَّبيِّ(ص): فقال : يا رسولَ اللَّهِ ، إنّ اللَّهَ تباركَ وتعالى أرسَلَني إلَيكَ بِهَديَّةٍ لَم يُعطِها أحَداً قَبلَكَ . قالَ رسولُ اللَّهِ (ص): قلتُ : وما هِي؟ قالَ : الصَّبرُ وأحسَنُ مِنهُ - إلى أن قالَ - قلتُ : فما تَفسيرُ اليَقينِ ؟ قالَ : المُوقِنُ يَعمَلُ للَّه كأنّهُ يَراهُ ، فإن لَم يَكُن يَرى اللَّهَ فإنّ اللَّهَ يَراهُ ، وأن يَعلَمَ يَقيناً أنَّ ما أصابَهُ لَم يَكُن لِيُخطِئَهُ ، وأنَّ ما أخطأهُ لَم يَكُن لِيُصيبَهُ ، وهذا كُلُّهُ أغصانُ التَّوكُّلِ ومَدرَجَةُ الزُّهدِ .
جبرئيل نزد پيامبر(ص) آمد و گفت : اى رسول خدا! خداوند تبارك و تعالى مرا با هديه اى به سوى تو فرستاده كه پيش از تو آن را به هيچ كس نداده است. رسول خدا (ص) فرمود: آن هديه چيست؟ جبرئيل گفت: صبر و بهتر از آن... رسول خدا فرمود: گفتم: تفسير يقين چيست؟
گفت: شخصى كه يقين دارد، براى خدا چنان كار مى كند كه گويى او را مى بيند ؛ زيرا اگر او خدا را نمى بيند، خدا كه او را مى بيند و به يقين مى داند كه آنچه به او رسيده نمى شد كه نرسد و آنچه به او نرسيده امكان نداشت كه برسد. همه اينها شاخه هاى توكّل و پلكان زهدند.
👈در این حدیث دو اثر مهم برای ایمان مومن مطرح شده است که اگر شخصی آن دو را در خود جمع کند یاد خدا و آرامش الهی و دوری از گناهان را به دنبال خواهد داشت؛
⬅️۱.عالم محضر خداست
المُوقِنُ يَعمَلُ للَّه كأنّهُ يَراهُ ، فإن لَم يَكُن يَرى اللَّهَ فإنّ اللَّهَ يَراهُ ،
کسی که اهل ایمان و باور است عالم را محضر خدا می داند که اگر او خدا را نمی بیند خدا او را می بیند.
➖خداوند در قرآن میفرماید: «أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرى؟». آیا او نمی داند که خدا می بیند؟!
و میفرماید : «إِنْ تُبْدُوا ما في أَنْفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحاسِبْكُمْ بِهِ اللَّه»اگر آنگه رد درونتان هست را آشکار یا پنهان کنید [برای خدا فرقی نمیکند و] شما را بدان محاسبه خواهد کرد.(۲)
➖امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «اتَّقُوا مَعَاصِيَ اللَّهِ فِي الْخَلَوَاتِ فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاكِم» از نافرمانی خدا در خلوتها بترسید و بپرهیزید؛ چراکه همان کسی که شاهد اعمال شماست، حاکم و حسابرس شما نیز هست!(۳)
➕بسیاری برای گرفتن عکس یا فیلم چند لحظهای، خیلی حواسشان به خودشان جمع میشود. یا اگر در محیطی که دوربین مداربسته است قرار بگیرند.
این در حالی است که مطابق آیات قرآن چند دوربین در حال تصویربرداری از حرکات ما هستند:
۱. خدا (علق: ۱۴)؛ ۲. پیامبر (احزاب: ۴۵)؛ ۳. امامان(توبه: ۱۰۵)؛۴. ملائکه مقرّب الهی (مطففین ۲۱-۲۰)؛ ۵. زمین (زلزال: ۴)؛ ۶. زمان: (بروج: ۳-۲)؛ ۷. اعضاء و جوارح (فصلت: ۲۱)
⬅️۲.همه چیز به اراده خداست
وأن يَعلَمَ يَقيناً أنَّ ما أصابَهُ لَم يَكُن لِيُخطِئَهُ ، وأنَّ ما أخطأهُ لَم يَكُن لِيُصيبَهُ
انسان مؤمن به این یقین دارد که هر چه به او می رسد اراده و مشیت الهی است و اگر به چیزی نمی رسد بازهم با اراده خداوند است .
➖«فَلَوْ جَهَدَ اَلنَّاسُ أَنْ يَنْفَعُوكَ بِأَمْرٍ لَمْ يَكْتُبْهُ اَللَّهُ لَكَ لَمْ يَقْدِرُوا عَلَيْهِ »
اگر همهی دنیا هم جمع بشوند خیری به تو بخواهند برسانند که خدا آن خیر را برای تو ننوشته است و مقدّر نفرموده است نمیتوانند این کار را بکنند. [نقطهی مقابلش هم همین است].
« وَ لَوْ جَهَدُوا أَنْ يَضُرُّوكَ بِأَمْرٍ لَمْ يَكْتُبْهُ اَللَّهُ عَلَيْكَ لَمْ يَقْدِرُوا عَلَيْهِ» اگر همهی دنیا هم جمع بشوند ضرری به تو بخواهند برسانند که خدا آن ضرر را برای تو ننوشته است و مقدّر نفرموده است نمیتوانند
🌸شعر
اگر تیغ عالم بجنبد زجای
نبرد رگی تا نخواهد خدای
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مطابق ؛ وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۱.
۲.بقره: ۲۸۴
۳.نهجالبلاغه: ح۳۲۴
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۶۶)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۶۶؛ لَا حسود
خیر خواهی یکی از ویژگیهای مهمی است که در جامعهای که ولی خدا در آن حکومت و رهبری میکند، قابل مشاهده و ملموس است.
در عصر غیبت امام مهدی (عج) که در مسیر ایجاد جامعه با رویکرد مهدوی هستیم باید این ویژگی خیر خواه بودن را بیش از پیش گسترش دهیم.
خیرخواهی نقطه مقابل حسادت است.
🔷مهرورزی خردمندی و خیرخواهی
حضرت امیر(ع) فرمود: «اَلتَّوَدُّدُ إلَى النّاسِ نِصفُ العَقلِ»؛. اظهار دوستى با مردم ، نيمى از خِرد است.(۲)
مهربانی و خیرخواهی از نشانه های خردمندی است و خردمندی از مختصات دوران دولت ظهور است.
امام باقر (ع): «.إِذَا قَامَ قَائِمُنَا وَضَعَ اَللَّهُ يَدَهُ عَلَى رُءُوسِ اَلْعِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ كَمَلَتْ بِهِ أَحْلاَمُهُمْ .» وقتی چون قائم ما قيام كند خداوند دست رحمتش را بر سر بندگان گذارد پس عقولشان را جمع كند و (تا با خیرخواهی با هم همدل شوند ) و در نتيجه خردشان كامل شود (متانت و خود نگهداريشان كامل شود).(۳)
🔷دلهای باصفای منتظران
کینه و نفرت از جمله ریشه های حسادت و بدخواهی برای دیگران است و یکی از ویژگیهایی دولت منتظَر خالی شدن دلها از کینه و نفرت و بدخواهی است .
حضرت امیر(ع) فرمود:
«وَ لَوْ قَدْ قَامَ قَائِمُنَا وَ لَذَهَبَتِ اَلشَّحْنَاءُ مِنْ قُلُوبِ اَلْعِبَادِ وَ اصْطَلَحَتِ السِّبَاعُ وَ الْبَهَائِم؛ اگر قائم ما قیام کند،کینه ها از قلوب افراد رخت بر می بندد وصلح کلی بر جهان حاکم می شود, درندگان و چهارپایان با یکدیگر صلح می کنند».
پس یک منتظر که آرزوی دولت کریمه مهدوی را دارد باید خیرخواهی را تمرین کند و دلش را لبریز از صفا کند و از بدخواهی و حسادت دیگران خالی سازد .(۴)
🔴 حسادت=اعتراض به اراده الهی
بدانیم که انسان حسود در واقع، معترض به حکمت خداست، که چرا به افرادی فلان نعمت را بخشیده است و این اعتراض به خدا، ظلمی بزرگ است.
قرآن مجید میفرماید:
«أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ»
«به مردم در برابر آنچه خدا از فضلش به آنها بخشیده، حسد میورزد».(۵)
👌کسی که دوستدار و منتطر ولی الله است هرگز به اراده الهی اعتراض نمی کند از این رو انسان منتظر نمی تواند حسود باشد بلکه او خیرخواه همگان است.
➕قبلا بحث مستقلی در موضوع حسادت تقدیم کرده ایم👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.نهج البلاغه، حکمت ۱۴۲.
۳.الکافي،ج۱، ص۲۵.
۴.بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۱۶.
۵.نسا/۵۴.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۶۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۶۶ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع) فرمود:
«كَانَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام يَقُولُ : نَبِّهْ بِالتَّفَكُّرِ قَلْبَكَ ، وَجَافِ عَنِ اللَّيْلِ جَنْبَكَ ، وَاتَّقِ اللّهَ رَبَّكَ»
قلبت را با انديشیدن هشیار کن؛ و [بخشی] از شب پهلوی خود را [از استراحت]دور کن ؛ و از خداوند پروردگار خويش پروا داشته باش».
👈 این حدیث یکی از موعظه های حضرت امیر(ع) است که طبق فرمایش امام صادق(ع) این موعظه ی مکرر آن امام پارسایی بوده است که یک سرلوحه و برنامه سیر و سلوک عرفانی و جهاد با نفس است که در سه محور بیان شده است؛
🔶نَبِّهْ بِالتَّفَكُّرِ قَلْبَكَ
تفکر و فاصله گرفتن از غفلت در جهاد با نفس و سیر و سلوک عرفانی جایگاه مهمی دارد.حضرت امیر(ع) می فرماید: «التَّفَکُّرُ یَدْعُوا الی البِرِّ و العَمَلِ به؛ تفکر به سوی نیکی و عمل به آن فرا میخواند»(۲)
➖غفلت و بی توجهی مانند آن است که انسان نسبت به بیماری خود توجه نکند و همین بی اعتنایی سلامت انسان را بین می برد. به ویژه اینکه بیماریهای روحی ناپیداست و اغلب توأم با لذت، و در عین حالی که تأثیر آن عمیقتر و خطر آن دیرپای تر است.
➖از این رو، مربیان الهی برانگیخته شدند تا پرده های غفلت را کنار زنند و انسان را به خدا و به خویش و به عوامل رشد و انحطاطش توجه دهند. رمز اینکه قرآن در نخستین آیات دعوت از «انذار» سخن می گوید، در همین نکته نهفته است: «یا أَیُّهَا الْمُدَّثِّرُ قُمْ فَأنْذِرْ»، «وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَکَ الْأَقْرَبِینَ» البته نباید مسئولیت خود انسان را نیز در این بیداری و تنبه نادیده گرفت.
➖توصیه هایی که در خصوص سیر فی الارض و عبرت از سرنوشت گذشتگان و تفکر در عواقب اعمال و زیارت اهل قبور و عیادت بیماران و تشییع جنایز و امثال آن شده، علاوه بر بعد اخلاقی و اجتماعی، عامل تنبه و بیداری است: امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «کَفی بالمَوتِ واعِظاً؛ مرگ برای پنددهی کافی است»(۳)
🔶 وَ جَافِ عَنِ اللَّيْلِ جَنْبَكَ
➖یکی از عوامل کمال انسان محروم کردن برخی لذت های جسمانی بر خویشتن است ؛
حضرت امیر(ع)مَن اَحَبَّ َنیْلَ الدَّرجاتِ العُلی فَلْیَغْلِبِ الْهَوی؛ کسی که می خواهد به درجات برتر انسانیت برسد، باید بر هوای نفس خویش غلبه نماید.(۴)
➖اگر انسان بخواهد مالک خویشتن باشد و از قید و بند طبیعت و اسارت تن و اسارت دیگران رهایی یابد، بناچار باید محدودیتهایی را بپذیرد تا از خودِ محدود آزاد شود.
➖و یکی از لذت های انسان خوابیدن است که کسی که قصد جهاد با نفس و تربیت خویشتن است باید گاهی از خواب شیرین چشم بپوشد و به عبادت خدا بپردازد .
➖ خداوند میفرماید:«وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَىٰ أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا». و پاسی از شب را (از خواب برخیز، و) قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست؛ امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد!(۵)
➖و می فرماید«وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَإِدْبَارَ النُّجُومِ»به هنگام شب او را تسبیح کن و به هنگام پشت کردن ستارگان (و طلوع صبح)!(۶)
➖ در کتاب آداب الصلاه می نویسد:«کارسازترین عمل در تأثر قلب، سجده طولانى در دل شب که یک ساعت و یا لااقل سه ربع ساعت به درازا کشد و در آن گفته شود: لا اله الا أنت سبحانک انّى کنت من الظّالمین».(۷)
🔶 وَاتَّقِ اللّهَ رَبَّكَ
مولای متقیان(ع)میفرماید:
إنَّ تَقوَى اللّهِ دَواءُ داءِ قُلوبِكُم ... و صَلاحُ فَسادِ صُدورِكُم، و طَهورُ دَنَسِ أنفسِكُم.
تقواى الهى داروى درد قلبهايتان و مايه اصلاح تباهى سينههايتان و پاك كننده آلودگى جانهايتان است.(۸)
از خداوند منان میخواهیم همه ما را به زیور تقوا بیاراید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مطابق ؛ وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۳.
۲.الكافي ،ج۲،ص۵۵.
۳.تحف العقول،ج۱،ص۳۵.
۴.غرر الحكم،۸۹۰۷.
۵.اسرا/۷۹.
۶.طور/۴۹.
۷.آداب الصلاه،ص۱۶۴.
۸.نهج البلاغة: الخطبة ۱۹۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اهمیت حج
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
👈به جهت اینکه این ایام حجاج راهی عبادت مهم حج می شوند این مبحث جهت استفاده در مراسمات مربوطه تقدیم می شود.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
همه شنیده ایم که برای بیرون رفتن ِ زن ، اذن شوهر لازم است.[ اینکه این دستور جالب و حکیمانه رعایت نمی شود بحث دیگری است اما همین قدر بدانیم که در نظام خانواده اسلامی زن مَلَکه و مرد شاه تعریف شده است برای همین این قبیل تشریفات شاهانه نیز توصیه شده است]
➖ اما همه مراجع فرموده اند در سفر حجّ واجب، اجازه شوهر براى زن شرط نیست و زن باید حج واجب خود را بهجا آورد حتی اگر شوهرش راضى به مسافرت او براى حج نباشد.
🌺شعر
ما بدین خانه پی نقش و نگار آمده ایم
طبق قولی که تو دادی به قرار آمدهایم
قصد ما ز آمدن کعبه نه طوف حرم است
به حرم در طلب دیدن یار آمدهایم
سنگ را بوسه زدن کوس ارادت زدن است
پرده بردار که با پرده کنار آمد ه ایم
نور اشراق تو شد باعث ترک ظلمات
که به دیدار تو باحال نزار آمده ایم
بار ما معصیت و سرکشی و طغیان است
بار بردار که چون ابر به بار آمده ایم
هدف از سعی صفا هست صفای دل ما
به صفای دل خود نزد بهار آمده ایم
تا دهی معرفت درک منا و عرفات
به نیایش به برت در شب تار آمدهایم
یوسف گم شده فاطمه را می جوییم
کز پی دیدن آن لاله عذار آمده ایم
💠داستان
ایجاد انگیزه
آیت الله یعقوبی قائنی نقل کرده؛ در کربلا مرحوم آیت الله میلانی قضیهای را برای بنده نقل کردند که به ایشان گفتم اگر این داستان را از شما نمیشنیدم، باور نمیکردم ؛ زیرا بر خلاف ظواهر اسلام است.
ایشان هم فرمودند: اگر من هم از استادم مرحوم کمپانی این قضیه را نمیشنیدم، باور نمیکردم.
اجمالش این است که دو برادر بودند که روضه خوان حضرت اباعبدالله(ع) بودند و هر دو مستطیع شدند.
ایام حج که فرا رسید یکی از برادران، به برادر دیگرش گفت که ما مستطیع شدهایم؛ بیا تا با هم امسال به حج برویم. برادر دیگر گفت: مُحرّم در پیش است و اگر امسال به حج بیایم، روضهی امسال از دست خواهد رفت، لذا امسال به حج نمیروم و سال بعد به حج خواهم رفت.
برادرِ دیگر، هر چه او را نصیحت کرد، او نپذیرفت؛ لذا به تنهایی عازم حج شد و اعمال حج را انجام داد و هنگام مراجعت، در کشتی خوابید. در عالم خواب به او اطلاع دادند که همین که تو رفتی، برادرت از دنیا رفت. چون این خبر را شنید، بسیار ناراحت شد و بر سرنوشت برادرش که ترک حج کرده بود، بیمناک گردید.
در این حال، برادرش را دید که وی سر حال و خوشحال است و اثری از غم و اندوه در چهرهاش مشاهده نمیشود.
از او پرسید که برادر! با تو چه کردند؟
برادر به او گفت در اینجا، حاکم این نشئه، امیرالمومنین(ع) است.
بعد اینکه مُردم، مرا به محضر امیرالمومنین(ع) بردند. امیر مومنان(ع) فرمودند او ترک حج کرده و تارک حج، باید به آتش جهنم برود.
همین که خواستند مرا به سوی جهنم ببرند، فرشتهای از طرف بیبی دو عالم، حضرت زهرای مرضیه سلام الله علیها آمد و گفت که آن حضرت فرمودهاند: این فرد، روضه خوان بوده و مردم را برای فرزندم–حسین- میگریانده و من راضی نمیشوم که او به آتش جهنم برود.
امیرالمومنین(ع) فرمودند که او ترک حج کرده و حکم خدا این است که او به جهنم برود.
سه بار این اتفاق افتاد و حضرت صدیقهی طاهره(س) شفاعت او را کردند و حضرت امیر(ع) هم همان جواب را دادند.
بار سوم، حضرت زهرا(س) به مَلَک فرمودند به پسر عمّم بگو که کار دستِ خود توست و من راضی نمیشوم که این فرد به جهنم برود؛ خودت کارش را درست کن!.
این را که بی بی(س) فرمودند، امیر مومنان(ع) فرمودند: کجاست فرزندم ولی عصر؟
حضرت ولی عصر(ع) به یکباره در محضر آن حضرت، حاضر شدند و تعظیم کردند.
حضرت به ایشان فرمودند که این مرد، تر ک حج کرده است و حکم خدا این است که به جهنم برود؛ اما جدهات فاطمهی زهرا، شفاعتش را میکنند.
آیا شما حاضری که نیابتش را قبول کنی و به جای او به حج بروی؟
امام زمان(ع) هم نیابت از حج مرا قبول کردند و حج از ذمهی من ساقط شد.
🔷بیان اهمیت موضوع
یکی از اموری که بر علیه آن به بهانه های مختلف تبلیغ می شود برنامه مهم حج است.
همواره در طول تاریخ افرادی که اسرار عبادت مهمی مثل حج را درک نکرده اند شبهاتی در این مورد القا کرده اند و از جمله اینکه سعی میکنند کمک به فقرا را در مقابل حج مطرح کنند .
علما بزرگ در طول تاریخ سعی کرده اند از زوایای مختلف به این شبهات پاسخ دهند؛
👈 لینک پاسخ یک دقیقه ای استاد مطهری
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴 آیات و احادیث تکان دهنده در وجوب حج
حج در شریعت اسلام از مهمترین واجبات و از ضروریات و ارکان اسلام است بر هر مکلف مستطیع یک مرتبه در عمر هر انسان واجب می شود و منکر آن در حکم کافر است
🔹 خداوند در قرآن فرمود؛
«فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ ۖ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا ۗ وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ»
در آن، نشانههای روشن، (از جمله) مقام ابراهیم است؛ و هر کس داخل آن [= خانه خدا] شود؛ در امان خواهد بود، و برای خدا بر مردم است که آهنگ خانه (او) کنند، آنها که توانایی رفتن به سوی آن دارند. و هر کس کفر ورزد (و حج را ترک کند، به خود زیان رسانده)، خداوند از همه جهانیان، بینیاز است.(۱)
🔹 پیامبر(ص) میفرماید:
يَا عَلِىُّ! تَارِكُ الْحَجِّ وَ هُوَ مُسْتَطِيعٌ كَافِرٌ؛ يَقُولُ اللَهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى: «وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَهَ غَنِىٌّ عَنِ الْعلَمِينَ ،يَا عَلِىُّ! مَنْ سَوَّفَ الْحَجَّ حَتَّى يَمُوتَ، بَعَثَهُ اللَهُ يَوْمَ الْقِيَمَةِ يَهُودِيًّا أَوْ نَصْرَانِيًّا.
اى على، كسى كه استطاعت مالى دارد ولى حج بهجا نياورد كافر است، خداوند تبارك و تعالى مىفرمايد: «و براى خدا بر مردم (واجب) است كه آهنگ خانه (او) كنند، آنها كه توانايى رفتن بهسوى آن دارند. و هركس كفر ورزد (و حج را ترك كند، به خود زيان رسانده)، و خداوند از همه جهانيان بىنياز است».
اى على، كسى كه مسامحه كند در فريضه حج و حج نكرده بميرد خداوند او را در قيامت يهودى يا نصرانى برمىانگيزد.(۲)
🔹امام صادق (ع) فرمود :
مَن ماتَ و لَم يَحِجَّ حِجَّةَ الإسلامِ ، و لَم تَمْنَعْهُ مِن ذلكَ حاجَةٌ تُجْحِفُ بهِ ، أو مَرضٌ لا يُطيقُ الحَجَّ مِن أجْلِهِ ، أو سُلطانٌ يَمنَعُهُ ، فلْيَمُتْ إنْ شاءَ يَهوديّا و إنْ شاءَ نَصْرانيّا ».
هر كس بميرد و حجّ نگزارده باشد، اگر نه به سبب فقر شديد، يا بيمارى بازدارنده از حجّ و يا ممانعت قدرتمندى از حجّ خوددارى كرده باشد، بايد كه يهودى بميرد اگر خواهد و يا نصرانى.(۳)
🔹امام صادق(ع)به شخصی به نام عذافر فرمود:
مَا یَمْنَعُکَ مِنَ الْحَجِّ فِی کُلِّ سَنَةٍ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ الْعِیَالُ قَالَ فَقَالَ إِذَا مِتَّ فَمَنْ لِعِیَالِکَ أَطْعِمْ عِیَالَکَ الْخَلَّ وَ الزَّیْتَ وَ حُجَّ بِهِمْ کُلَّ سَنَةٍ.
چه چیز مانع میشود کن هر سال به حج نروی؟
او گفت: فدایت شوم اهل و عیال.
امام فرمود: اگر تو بمیری چه کسی به اهل و عیال رسیدگی میکند؟ [ لازم شد] به اهل و عیال سرکه و زیتون اطعام کن[کنایه از قناعت] اما هر سال به حج برو.(۴)
🔹امام صادق (ع)فرمود:
«لَمَّا أَفَاضَ رَسُولُ اَللَّهِ (ص)تَلَقَّاهُ أَعْرَابِيٌّ بِالْأَبْطَحِ فَقَالَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ إِنِّي خَرَجْتُ أُرِيدُ اَلْحَجَّ فَعَاقَنِي وَ أَنَا رَجُلٌ مَيِّلٌ يَعْنِي كَثِيرَ اَلْمَالِ فَمُرْنِي أَصْنَعُ فِي مَالِي مَا أَبْلُغُ بِهِ مَا يَبْلُغُ بِهِ اَلْحَاجُّ قَالَ فَالْتَفَتَ رَسُولُ اَللَّهِ (ص)إِلَى أَبِي قُبَيْسٍ فَقَالَ لَوْ أَنَّ أَبَا قُبَيْسٍ لَكَ زِنَتَهُ ذَهَبَةٌ حَمْرَاءُ أَنْفَقْتَهُ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ مَا بَلَغْتَ مَا بَلَغَ اَلْحَاجُّ» .
آن هنگام كه پيامبر خدا(ص) به عرفات ره مي پيمود، صحرانشيني در بيابان آن حضرت را ملاقات كرد و گفت: اي پيامبر خدا به راستي، من آهنگ حج نمودم ولي مشكلي پيش آمد و از حج باز ماندم. من مردي دارا هستم. بفرماييد كه با دارايي ام كاري انجام دهم كه به آنچه حج گزاران دست مي يابند، برسم. پيامبر (ص) به كوه ابو قبيس رو نموده و فرمود: چنانچه همسنگ كوه ابو قبيس طلاي سرخ داشته باشي و آن را در راه خدا انفاق كني، به آنچه كه حج گزاران دست يابند، نمي رسي.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d