🔴پناه به خدا از نسبت های ناروا
پناه بردن به خداوند از به خطر افتادن آبرو با نسبت های ناروا از مواردی است که در قرآن و حدیث به آن اشاره شده است؛
نمونهای از پناه بردن به خدا از نسبتهای ناروای پناه بردن موسی (ع) به خدا از نسبتهای ناروای فرعونیان است:
«وَإِنِّي عُذْتُ بِرَبِّي وَرَبِّكُمْ أَنْ تَرْجُمُونِ»
و من به پروردگار خود و پروردگار شما پناه میبرم از اینکه مرا متهم کنید!
🔴پناه به خدا از انحراف اعتقادی
هر لحظه امکان انحراف براى انسان وجود دارد، وقتى خداوند به پیامبرش(ص) دستور مى دهد: از شرّ «وسواس خنّاس» به خدا پناه برد، دلیل بر امکان گرفتار شدن در دام خنّاسان و وسوسه گران است.
با این که پیغمبر اکرم(ص) به لطف الهى و با امدادهاى غیبى، از هر گونه انحراف بیمه شده بود، ولى با این حال، این آیات را مى خواند، و به او از شرّ وسواسان خناس پناه مى برد، با این حال تکلیف دیگران روشن است.
به ویژه در دوران آخرالزمان که حفظ دین به نگه داشتن آتش در کف دست تشبیه شده این امر از ضرورت بیشتری برخوردار است.
عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل میکند: «سَتُصِیبُکُمْ شُبْهَهٌ فَتَبْقَوْنَ بِلَا عَلَمٍ یُرَى وَ لَا اِمَامٍ هُدًى وَ لَا یَنْجُو مِنْهَا اِلَّا مَنْ دَعَا بِدُعَاءِ الْغَرِیقِ»
به زودى شبههاى به شما میرسد که در ان نه نشانه آشکار دارید و نه پیشوای هدایت و کسى از ان شبهه نجات نمییابد مگر آنکه مانند فردی که در شرف غرقشدن است، دست به دعا بردارد!
گفتم: دعاى غریق چگونه است؟ فرمود: میگویى: « یَا الله یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِکَ»(۱)
🔴پناه به خدا از شر حسودان
از نظر قرآن کريم حسد صفت زشتي است که هم به شخص و هم به جامعه ضرر مي زند، خداوند خطاب به پيامبر اکرم (ص) مي فرمايد:
«وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ»
بگو از شرّ حسود آن گاه که حسد کند، به خدا پناه مي برم.
➖ در اینکه حضرت یعقوب به فرزندان توصیه فرموده از یک در داخل نشوند یکی از وجوه تفسیری آیه عبارت است از اینکه حضرت یعقوب خواسته اند با این تدبیر فرزندان را از شر حسودان محفوظ بدارد؛
«وَقَالَ يَا بَنِيَّ لَا تَدْخُلُوا مِنْ بَابٍ وَاحِدٍ وَادْخُلُوا مِنْ أَبْوَابٍ مُتَفَرِّقَةٍ ۖ وَمَا أُغْنِي عَنْكُمْ مِنَ اللَّهِ مِنْ شَيْءٍ ۖ إِنِ الْحُكْمُ إِلَّا لِلَّهِ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَعَلَيْهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ»
🔴پناه به خدا از فقر
نابسامانیهای اجتماعی و اقتصادی همچون: فقر، گرسنگی، بدهکاری، ورشکستگی، غلبه دشمنان و بدخواهان از مواردی است که باید به خدا پناه برد.
➖حضرت پیامبر(ص) می فرماید:« اَللّهُمَّ إنّي أعوذُ بِكَ مِنَ الفَقرِ ، و أعوذُ بِكَ مِنَ القِلَّةِ و الذِّلَّةِ»
بار خدايا! من از فقر به تو پناه مى برم.از كم داشت و خوارى به تو پناه مى برم.
➖ خداوند به جهت حفظ آبروی فقرا به مخفی کردن صدقات توصیه فرموده است؛«إِنْ تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ ۖ وَإِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۚ وَيُكَفِّرُ عَنْكُمْ مِنْ سَيِّئَاتِكُمْ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ»
اگر انفاقها را آشکار کنید، خوب است! و اگر آنها را مخفی ساخته و به نیازمندان بدهید، برای شما بهتر است! و قسمتی از گناهان شما را میپوشاند؛ و خداوند به آنچه انجام میدهید، آگاه است.
🔴پناه به خدا از ظلم
خداوند، عدالت را تنها در سایه سار نفی هر گونه ظلم و ستم گری در آدمی میداند و لذا هر گونه گرایش ولو اندک به ظلم را قبیح میشمارد و از آن نهی میکند. این بدان معناست که شخص نه تنها خود نباید اهل ظلم و ستم باشد، بلکه باید ظلم پذیر نیز نباشد .
حضرت پیامبر(ص) می فرماید:«و أعوذُ بِكَ أن أظلِمَ أو اُظلَمَ» .از اين كه ستم كنم يا به من ستم شود، به تو پناه مى برم.(۲)
🔴پناه به خدا از اخلاق زشت
یکی دیگر از موارد لزوم استعاذه، پناه بردن به خدا برای دوری جستن از اخلاق زشت و رفتار جاهلانه است چنانچه حضرت موسی (ع) به خدا برای دوری جستن از رفتار جاهلانه پناه میبرد:«قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ»(موسی) گفت: «به خدا پناه میبرم از اینکه از جاهلان باشم!»
➖و حضرت نوح نیز از رفتار و گفتار جاهلانه به خدا پناه میبرد؛«قَالَ رَبِّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْأَلَكَ مَا لَيْسَ لِي بِهِ عِلْمٌ ۖ وَإِلَّا تَغْفِرْ لِي وَتَرْحَمْنِي أَكُنْ مِنَ الْخَاسِرِينَ» عرض کرد: «پروردگارا! من به تو پناه میبرم که از تو چیزی بخواهم که از آن آگاهی ندارم! و اگر مرا نبخشی، و بر من رحم نکنی، از زیانکاران خواهم بود!»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴موقعیت های گناه
یکی دیگر از جاهایی که لازم است انسان به خدا پناه ببرد موقعیت های امتحان الهی است به این صورت که به جهت امتحان الهی موقعیت گناهی برای انسان فراهم می شود و انسان در آن موقعیت لازم است با پناه بردن به خدا دامان خود را از آلوده شدن به گناهان پاک نگهدارد.
پیامبر (ص) فرمود:
مَن عَرَضَت لَهُ فاحِشَةٌ أو شَهوَةٌ فَاجتَنَبَها مَخافَةَ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ حَرَّمَ اللّه ُ عَلَيهِ النّارَ و آمَنَهُ مِنَ الفَزَعِ الأكبَرِ ، و أنجَزَ لَهُ ما وَعَدَهُ في كِتابِهِ في قولِهِ تَعالى :«وَ لِمَن خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتانِ» .
هر كس با فحشا و شهوتى رو به رو شود و از ترس خداوند عزّ و جلّ از آن دورى كند، خداوند آتش را بر او حرام گرداند و از آن وحشت بزرگ ايمنش دارد و آنچه را كه در كتاب خود در آيه «و براى آن كه از مقام و عظمت پروردگارش بترسد دو بهشت است» به او وعده داده است، عملى سازد.(۳)
➖پناه بردن حضرت یوسف (ع)به خداوند، از ارتکاب فحشا و قصد سوء به همسر عزیز مصر نمونهای از موارد لزوم استعاذه یه خدا در موقعیت های گناه است :
«وَرَاوَدَتْهُ الَّتِي هُوَ فِي بَيْتِهَا عَنْ نَفْسِهِ وَغَلَّقَتِ الْأَبْوَابَ وَقَالَتْ هَيْتَ لَكَ ۚ قَالَ مَعَاذَ اللَّهِ ۖ». و آن زن که یوسف در خانه او بود، از او تمنّای کامجویی کرد؛ درها را بست و گفت: «بیا (بسوی آنچه برای تو مهیاست!)» (یوسف) گفت: «پناه میبرم به خدا!
➖پناه بردن حضرت مریم (ع) به خداوند، هنگام احساس خطر از حضور مردی نامحرم در خلوتگاه وی نیز از موارد استعاذه به خدا از ارتکاب فحشا است: «قَالَتْ إِنِّي أَعُوذُ بِالرَّحْمَٰنِ مِنْكَ إِنْ كُنْتَ تَقِيًّا» . (خطاب به فرشته ای که به شکل انسان بر او نازل شد بود) گفت: «من از شرّ تو، به خدای رحمان پناه میبرم اگر پرهیزگاری!
🟢موقعیت گناه؛
⬅️ امتحانی از طرف خداوند
موقعیت های گناه در دایره اراده الهی است تا بنده خود را امتحان کنه.
شرایطی که ما در آن شرایط دچار خطا میشویم، خدا در این شرایط و این اتفاقات روحی و ذهنی خاصی که برای ما میافتد، حضور دارد.
مثلاً در ماجرای حضرت آدم، خداوند میفرماید: ما از قبل به آدم گفته بودیم که ابلیس دشمن شماست و به این درخت نزدیک نشوید. «وَ ناداهُما رَبُّهُما أَ لَمْ أَنْهَکُما عَنْ تِلْکُمَا الشَّجَرَةِ وَ أَقُلْ لَکُما إِنَّ الشَّیْطانَ لَکُما عَدُوٌّ مُبین»
👈اما چرا در آن لحظهای که ابلیس داشت آدم را فریب میداد، خداوند سکوت کرد؟ چرا دوباره یک تذکر دیگر به آدم نداد که مراقب باشد؟ سکوت معنادارِ خدا در آن لحظهای که بندۀ خدا گناه میکند، وجود دارد، چون خدا میخواهد انسان را امتحان کند.
🟢پناه بر خدا
⬅️از موقعیت های سخت
یکی از دعاهایی که امیر مؤمنان(ع) تعلیم فرموده عبارت است از این دعا؛«اللّهُمّ إنّي أعوذُ بكَ مِن مُضِلاّتِ الفِتَنِ» خدایا! از لغزش گاه های امتحان ها به تو پناه میبرم.
برای پناه بردن به خداوند و اینکه موقعیت های دشوار و گمراه کننده پیش نیاد غیر از دعا کردن برخی شیوه ها نیز موثر است؛
➖در دلمان هیچ بدیِ اساسی و عمدهای نگذاریم باقی بماند.
➖ مراقب باشیم دچار عُجب نشویم.
➖صفای دل با تقویت محبت به خدا و اولیا خدا؛ امامرضا(ع) میفرماید: «مَنْ جَلَسَ مَجْلِساً یُحْیَا فِیهِ أَمْرُنَا لَمْ یَمُتْ قَلْبُهُ یَوْمَ تَمُوتُ الْقُلُوبُ»کسی که با ما زیاد رفت و آمد دارد، وقتی دلها در شرایط سخت میمیرند، دلِ او نمیمیرد.(۴)
➖ با اظهار ذلت و ضعف و ناتوانی، اعتراف به گناهان و با استغفار از عجب و خود پاک انگاری به خدا پناه ببریم چرا یکی از علت های امتحان ها و موقعیت های سخت گناه ادعاهای گزاف در دین و ایمان است.
💠حدیثی و حکایتی
امامصادق(ع) میفرماید:
«یَا دَاوُدُ بَشِّرِ الْمُذْنِبِینَ وَ أَنْذِرِ الصِّدِّیقِینَ قَالَ کَیْفَ أُبَشِّرُ الْمُذْنِبِینَ وَ أُنْذِرُ الصِّدِّیقِینَ قَالَ یَا دَاوُدُ بَشِّرِ الْمُذْنِبِینَ أَنِّی أَقْبَلُ التَّوْبَةَ وَ أَعْفُو عَنِ الذَّنْبِ وَ أَنْذِرِ الصِّدِّیقِینَ أَلَّا یُعْجَبُوا بِأَعْمَالِهِمْ فَإِنَّهُ لَیْسَ عَبْدٌ أَنْصِبُهُ لِلْحِسَابِ إِلَّا هَلَکَ»
خداوند به داود فرمود: به گنهکاران بشارت بده و صدیقین را بترسان! گفت: چگونه؟ فرمود: به گنهکارها بشارت بده که من توبه قبول میکنم و گناهان را میبخشم و صدیقین را بترسان که بهخاطر اعمالشان غرور پیدا نکنند، هیچ کسی نیست که روز قیامت او را به حساب بکشم الا اینکه نابود میشود.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
روزی ابراهیم ادهم با لشکر خود برای شکار روانه ی صحرا شد و در محلی فرود آمد و برای غذاخوردن سفره چیدند. در میان سفره، بزغاله ای بریان بود. ناگاه مرغی روی سفره نشست و مقداری از گوشت همان بزغاله را برداشت و پرید. ابراهیم گفت: دنبال آن مرغ بروید و ببینید با آن گوشت چه می کند. در آن نزدیکی کوهی بود که مرغ پشت آن کوه به زمین نشست. عده ای از لشکر او دنبال مرغ را گرفتند و دیدند مردی را محکم بسته اند، مرغ گوشت را پیش او می گذارد و کم کم آن را با منقار خود می کند و در دهان آن مرد می گذارد!
آن مرد را پیش ابراهیم آوردند و او حکایت خود را چنین شرح داد: «از این محل عبور می کردم که عده ای سر راهم را گرفتند و دست و پایم را بستند و در آن جا افکندند.
[آن گاه که هیچ راه نجاتی برایم نمانده بود به خدا پناه بردم] و خداوند این مرغ را مأموریت داده برایم غذا می آورد و به وسیله ی منقارش آب آماده می کند و به من می دهد تا این که افراد تو مرا به این جا آوردند.»
ابراهیم از شنیدن این موضوع شروع به گریستن کرد و گفت: «در صورتی که خداوند ضامن روزی بندگان است و برای آنها حتی در چنین مواقعی روزی می رساند، پس چه حاجت به این همه زحمت و تکلف سلطنت و تحمل آن همه گناه در ارتباط با حقوق مردم و حرص بی جا زدن؟!»
💠داستان
خداوند متعال به حضرت داوود(ع) وحی نمود: «نزد دانیال پیغمبر برو و به او بگو تو یک بار گناه کردی یعنی: «ترک اولی» نمودی تو را آمرزیدم، مرتبه ی دوم گناه کردی، باز آمرزیدم و اگر برای بار چهارم گناه کنی، دیگر تو را نمی آمرزم.»
داوود(ع) نزد دانیال رفت و پیام الهی را به او ابلاغ نمود. دانیال به حضرت داوود(ع) عرض کرد:
«ای پیامبر خدا! تو مأموریت خود را انجام دادی.»
هنگامی که نیمه های شب شد، دانیال(ع) به مناجات و راز و نیاز با خدا پرداخت و عرض کرد:
«يَا رَبِّ إِنَّ دَاوُدَ نَبِيَّكَ أَخْبَرَنِي عَنْكَ أَنَّنِي قَدْ عَصَيْتُكَ فَغَفَرْتَ لِي وَ عَصَيْتُكَ فَغَفَرْتَ لِي وَ عَصَيْتُكَ فَغَفَرْتَ لِي وَ أَخْبَرَنِي عَنْكَ أَنَّنِي إِنْ عَصَيْتُكَ الرَّابِعَةَ لَمْ تَغْفِرْ لِي فَوَ عِزَّتِكَ لَئِنْ لَمْ تَعْصِمْنِي لَأَعْصِيَنَّكَ ثُمَّ لَأَعْصِيَنَّكَ ثُمَّ لَأَعْصِيَنَّك»
«پروردگارا! پیامبر تو داوود(ع) سخن تو را به من ابلاغ نمود که اگر بار چهارم گناه کنم، مرا نمی آمرزی. به عزتت سوگند اگر تو مرا نگاه نداری و کمک نکنی همانا تو را نافرمانی کنم و سپس نیز نافرمانی کنم و باز هم نافرمانی کنم.»(۶)
💠داستان
در تفسیر «روح البیان» حکایتی نقل شد است از این قرار که: یکی از فاسقان و روسیاهان عالم دست به دعا بلند کرد و به خداوند توجه نمود، ولی خداوند با نظر لطف و رحمت به او نگاه نکرد.
بار دیگر او دست دعا به طرف خدای متعال دراز کرد، خداوند باز از او روی برگرداند، بار سوم دست نیاز به سوی بی نیاز مطلق دراز کرد و تضرع و ناله نمود. خداوند به ملائکه اش فرمود: «فرشتگانم! دعای بنده ام را به اجابت رساندم که پروردگاری جز من ندارد. او را عفو نمودم و حوائجش را برآوردم؛ زیرا که من از تضرع و گریه ی بندگانم شرم دارم.»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.کمال الدین، ج ۲، ص۳۵۱.
۲.سنن النسائي ،ج ۸،ص۲۶۱.
۳. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۴.امالی صدوق،ص۷۳
۵.کافی،ج۲،ص۳۱۴.
۶.کافی،ج۲، ص۴۳۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۲)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۲. طویل القیام و قلیل المنام
منتظران امام زمان ، اشتیاق بالایی به عبادت خداوند در دل شب دارند.
چرا که شب زنده داری و عبادت در دل شب سیره معصومان است.به ویژه اینکه در احادیث در مورد عبادت های شبانه امام زمان(عج) اشاره های جالبی صورت گرفته است.
🟢شب زنده داری مهدوی
امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف اهتمام زیادی برای راز و نیاز با معبود متعال دارند، چنان که در روایتی از امام زین العابدین(ع)در وصف عبادت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می فرماید: «با آن چهره گندم گون، زردی بی خوابی شب نیز آمیخته است.
پدرم فدای آن کس که شبش را در حال سجود و رکوع و ستاره شماری (کنایه از بیداری برای عبادت) خواهد گذراند».(۲)
در روایت دیگر امام موسی کاظم علیه السلام در خصوص توصیف عبادت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف می فرمایند: «بر رنگ گندم گونش به خاطر بیداری شب ها، زردی عارض می شود»(۳)
💠داستان
نافله نافله نافله
محدث نوری در ضمن ماجرای جالبی از قول سید محترمی توصیه شخص ناشناسی نسبت به نافله شب را اینگونه می نویسد:
در سفر حج ،راه گم کردم در تاریکی شب مستأصل نشسته بودم، مرد ناشناسی به من نزدیک شد
پس دست خود را بر زانوى من گذاشت و فرمود: شما چرا نافله نمى خوانيد؟ نافله! نافله! نافله! سه مرتبه فرمود.
و باز فرمود: شما چرا عاشورا نمى خوانيد؟ عاشورا! عاشورا! عاشورا! سه مرتبه.
و بعد فرمود: شما چرا جامعه نمى خوانيد؟ جامعه! جامعه! جامعه!
مرا به مسیری هدایت کرد و کمی که راه پیمودیم يك دفعه برگشت و فرمود: آن است رفقاى شما كه در لب نهر آبى فرود آمده اند. مشغول وضو به جهت نماز صبح بودند. در آن حال به خيال افتادم كه: اين شخص كى بود كه به زبان فارسى حرف مى زد و حال آنكه زبانى جز تركى و مذهبى غالبا جز عيسوى در آن حدود نبود، چگونه به اين سرعت مرا به رفقاى خود رسانيد؟!
پس، در عقب خود نظر كردم احدى را نديدم و از او آثارى پيدا نكردم. پس به رفقاى خود ملحق شدم.
🟢اهمیت نماز شب
➖بنا بر آیه «وَمِنَ اللَّیلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّک» نماز شب بر پیامبر اکرم(ص) واجب و بر سایر مؤمنان مستحب است.
➖پیامبر در وصیت خود به امام علی(ع) سه بار بر نماز شب تأکید کردند: «وَ عَلَیک بِصَلاةِ اللَّیلِ وَ عَلَیک بِصَلاةِ اللَّیلِ وَ عَلَیک بِصَلاةِ اللَّیلِ؛ بر تو باد به نماز شب، و بر تو باد به نماز شب، و بر تو باد به نماز شب».(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.مکیال المکارم، ج۱، ص۲۵۲.
۳.همان،ص۱۵۱.
۴.من لا يحضره الفقيه،ج۱،ص۴۸۴
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۲)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۲ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) فرمود:
إنّ العَمَلَ الدّائمَ القَليلَ علَى اليَقينِ أفضَلُ عِندَ اللّه ِ مِن العَمَلِ الكَثيرِ على غَيرِ يَقينٍ».
عملِ پيوسته و اندك كه بايقين همراه باشد، نزد خداوند برتر از عمل بسيار است كه با يقين توأم نباشد.
🟢بیان مطلب
اگر انسان یک عمل خیر و نیکی مانند نماز اول وقت را شروع نمود، آنرا آرام آرام و به طور مستمر و طولانی مدت انجام دهد تا روان و نفس آدمی با آن خو گرفته و در دراز مدت بر اثر تکرار و ممارست از حال به صورت ملکه و صفت راسخ نفس در آید.
امام باقر علیه السلام فرمودند:
مَا مِنْ شَیءٍ اِلَی اللهِ عزَّوجلَّ مِنْ عَمَلٍ یداوَمُ عَلَیهِ وَ اِنْ قَلَّ
هیچ چیز نزد خداوند دوست داشتنیتر از عملی نیست که بر آن مداومت ورزند هر چند عمل اندکی باشد.(۲)
🟢استمرار اعمال صالح
جمله ی "یَعْمَلُونَ الصَّالِحاتِ" تصریح می نماید که عمل باید صالح و شایسته بوده واستمرار داشته باشد تا فرد به رشد و تربیت و پاداش دائم دست یابد.
🟢عاقبت بخیر ی
مداومت بر عمل نیک نشانه عاقبت بخیری دانسته شده است؛
پیامبراکرم(ص) فرمود: «: إذا أرادَ اللّهُ بعَبدٍ خَيرا طَهَّرهُ قَبلَ مَوتِهِ . قيلَ : و ما طَهورُ العَبدِ ؟ قالَ : عَملٌ صالِحٌ يُلْهِمُهُ إيّاهُ حتّى يَقْبِضَهُ علَيهِ». هرگاه خداوند نسبت به بنده ای اراده خیر کند او را پیش از مرگ پاک و پاکیزه می کند. گفته شد چگونه بنده را پاک می کند؟ فرمود: عمل صالحی به او الهام می کند (که او بر آن مداومت کند) تا زمانی که از دنیا برود.»(۳)
🟢آثار مداومت بر کار نیک
امام علی (ع) فرمود: « الْمُدَاوَمَةُ عَلَى الْخَيْرِ فَيَتَشَعَّبُ مِنْهُ تَرْكُ الْفَوَاحِشِ وَ الْبُعْدُ مِنَ الطَّيْش وَ التَّحَرُّجُ وَ الْيَقِينُ وَ حُبُّ النَّجَاةِ وَ طَاعَةُ الرَّحْمَنِ وَ تَعْظِيمُ الْبُرْهَانِ وَ اجْتِنَابُ الشَّيْطَانِ وَ الْإِجَابَةُ لِلْعَدْلِ وَ قَوْلُ الْحَقِّ فَهَذَا مَا أَصَابَ الْعَاقِلُ بِمُدَاوَمَةِ الْخَيْرِ فَطُوبَى لِمَنْ ذَكَرَ مَا أَمَامَهُ وَ ذَكَرَ قِيَامَهُ وَ اعْتَبَرَ بِالْفَنَاء»(۴)
ثمره مداومت و پایداری بر کار خیر برای انسان خردمند عبارت است از:
۱. ترک کارهای زشت
۲. دوری از حماقت
۳. خودداری از گناه
۴. یقین
۵. علاقه به نجات
۶. اطاعت خدای رحمان
۷. تعظیم از دلیل و برهان
۸. دوری از شیطان
۹. پذیرفتن عدل
۱۰. حقگویی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.الکافی، ج۲، ص۸۲
۳.كنز العمّال : ۳۰۷۶۷.
۴.تحف العقول ،ص۱۷.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۳)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۳. قَلْبُهُ تَقِی
منتظران امام زمان(عج) ،در صفای قلب و طهارت نفس کوشش می کنند تا خود را به تراز یاران و یاوران حضرت مهدی(عج) برسانند.
البته تقوا و پاکی دل نشانه و آثار دارد که در عمل انسان مشخص می شود.
🟢تقوا شرط مصاحبت با حضرت مهدی(عج)
«مَنْ سَرَّهُ اَنْ یَکُونَ مِنْ اَصْحابِ الْقائِمِ فَلْیَنْتَظِرْ، وَ لْیَعْمَلْ بِالْوَرَعِ وَ مَحاسِنِ الاَْخْلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرٌ».
کسى که مایل است جزو یاران حضرت مهدى (عج) قرار گیرد، باید منتظر باشد و اعمال و رفتارش در حال انتظار با تقوا و اخلاق نیکو توأم شود.(۱)
🟢تقوای دل و تقوای رفتار
تقوای دل و تقوای رفتار ارتباط تنگاتنگ دو طرفه دارند.
در روایتی حضرت علی(ع) می فرماید:
«لِکُلِّ ظَاهِرٍ بَاطِنٌ عَلَی مِثَالِهِ فَمَنْ طَابَ ظَاهِرُهُ طَابَ بَاطِنُهُ وَ مَا خَبُثَ ظَاهِرُهُ خَبُثَ بَاطِنُه»؛ «برای هر ظاهری باطنی همانند ظاهر هست. پس هر که ظاهرش پاک باشد باطنش نیز پاک است و هر چه ظاهرش پلید است، باطنش نیز پلید است»(۲)
در روایت دیگر امام علی(ع) می فرماید:«مَنْ حَسُنَتْ سَرِیرَتُهُ حَسُنَتْ عَلَانِیَتُه»(۳)
خداوند در تمثیل جالب ارتباط ظاهر و باطن را اینگونه بیان فرموده است؛
«وَ الْبَلَدُ الطَّیِّبُ یَخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ الَّذی خَبُثَ لا یَخْرُجُ إِلاَّ نَکِدا»
«سرزمین پاکیزه و شیرین)، گیاهش به فرمان پروردگار می روید؛ امّا سرزمین های بد طینت(و شوره زار)، جز گیاه ناچیز و بی ارزش، از آن نمی روید».(۴)
♻️نشانه های قلب پارسا
در دو عنوان نشانه های قلب پاک را بیان میکنیم؛
۱. اطاعت از خدا در رفتار
قلب پاک و به تعبیر قرآن کریم «قلب سلیم» رفتار و کردار و گفتار انسان را نورانی ساخته و خروجی آن عمل صالح، انجام واجبات و ترک محرمات است.
➖دستورهایی که در قرآن کریم و روایات اهل بیت(ع) در رابطه با انجام واجبات از قبیل: نماز، روزه، حج، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر و... و پرهیز ار محرماتی همچون: غیبت، تهمت، دروغ، دزدی، نگاه نامشروع، زنا و... آمده، مؤید این واقعیت است که قلب پاک شرایط و نشانه های دارد که اطاعت از دستورات خداوند جز آنهاست .
۲.ایمان و عمل صالح
«ایمان و عمل صالح» معیار قلب پاک
خداوند متعال دو معیار ایمان و عمل صالح را برای ارزیابی اعمال قرار داده و فرموده:
«إِنَّ الْإِنْسانَ لَفی خُسْر. إِلاَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ...» که انسان ها همه در زیانند؛ مگر کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، ص ۴۷۹
۳. همان، ص ۲۵۴.
۴. اعراف/ ۵۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
انصاف و رعایت حقوق دیگران
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
💎 بیان احکام
#احکام_شرعی
اگر در بدن یا لباس نمازگزار، خون زخم، جراحت یا دمل باشد، چنانچه آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس برای بیشتر مردم یا برای شخص او سخت و مستلزم حرج و مشقت است، تا وقتی که زخم، جراحت یا دمل خوب نشده است، می تواند با آن خون نماز بخواند. همچنین چرکی که با خون بیرون می آید یا دوایی که روی زخم می گذارند و نجس می شود، همین حکم را دارد.
💠داستان
ایجاد انگیزه
يكي از علما آرزوي زيارت حضرت امام زمان(عج) را داشت و از عدم موفقيت رنج مي برد. مدتها رياضت كشيد، در ميان طلاب حوزه علميه نجف اشرف معروف است: هر كس چهل شب چهارشنبه پي درپي به مسجد سهله رفته و عبادت كند خدمت حضرت ولي عصر(ع) مي رسد.
ايشان مدتها كوشش كرد ولي به مقصود نرسيد، بنابراين به علوم غريبه و اسرار حروف و اعداد متوسل شد، چله ها نشست، رياضت ها كشيد ولي نتيجه نگرفت، در اين مدت به خاطر بيداري هاي فراوان و مناجات سحرگاهان صفاي باطني پيدا كرده بود، گاهي نوري در دلش پيدا مي شد و حال خوشي به او دست مي داد، حقايقي مي ديد و دقايقي مي شنيد. دريكي از اين حالات معنوي به او گفته شد: ديدن امام زمان(ع) براي تو ممكن نيست، مگر اينكه به فلان شهر سفر كني. هر چند مسافرت مشكل بود ولي در راه رسيدن به مقصود آسان مي نمود. به اين منظور روانه شد، بعد از چند روز به آن شهر رسيد، در آنجا نيز به رياضت مشغول شد و چله گرفت، روز سي و هفتم يا سي و هشتم به او گفتند: الان حضرت در بازار آهنگران در دكان پير مردي قفل ساز نشسته اند، هم اكنون برخيز و شرفياب شو با اشتياق از جا بلند شده روانه دكان پيرمرد شد، وقتي به آنجا رسيد، ديد حضرت آنجا نشسته اند و با پيرمرد گرم سخنان محبت آميز مي باشند، همين كه سلام كرد پاسخ فرموده و اشاره به سكوت كردند.
در اين حال پيرزني ناتوان، قد خميده و عصا زنان جلو آمد و با دست لرزان قفلي را نشان داد و گفت: ممكن است براي رضاي خدا اين قفل را به مبلغ سه شاهي بخريد زيرا من به پولش نياز دارم. پيرمرد قفل را گرفت و نگاه كرد، ديد بي عيب و سالم است، گفت: خواهرم اين قفل دو عباسي (هشت شاهي) ارزش دارد، زيرا پول كليد آن بيش از ده دينار نيست، شما اگر ده دينار (دوشاهي) به من بدهيد، من كليد اين قفل را مي سازم آن وقت ده شاهي قيمتش خواهد بود.
پيرزن گفت: من به آن نيازي ندارم، شما اين قفل را سه شاهي از من بخريد، دعايتان مي كنم.
پيرمرد در كمال سادگي گفت: خواهرم تو مسلماني، من هم مسلمانم، چرا مال مسلمان را ارزان بخرم و حق او را ضايع كنم. اين قفل اكنون هشت شاهي ارزش دارد، من اگر بخواهيم منفعت ببرم، به هفت شاهي مي خرم، زيرا در معامله دوعباسي، بيش از يك شاهي منفعت بردن بي انصافي است. اگر مي خواهي بفروشي من هفت شاهي مي خرم و باز تكرار مي كنم قيمت واقعي آن دو عباسي است، چون من كاسب هستم و بايد نفعي ببرم، يك شاهي ارزانتر مي خرم.
شايد پيرزن باور نمي كرد كه اين مرد درست مي گويد، ناراحت شده بود كه من خودم مي گويم هيچ كس به اين مبلغ راضي نشده و من التماس كردم كه سه شاهي خريداري كنند، زيرا مقصود من با ده دينار (دو شاهي) انجام نمي گيرد و سه شاهي پول مورد احتياج من است. پيرمرد هفت شاهي پول به آن زن داد و قفل را خريد. همين كه پيرزن رفت، امام(ع) به من فرمود: آقاي عزيز! اين منظره را ديدي و تماشا كردي؟ اينطور شويد تا ما به سراغ شما بياييم، چله نشيني لازم نيست، به جفر متوسل شدن سودي ندارد، عمل سالم داشته باشيد و مسلمان باشيد تا من بتوانم با شما همكاري كنم، من از همه اين شهر اين پيرمرد را انتخاب كرده ام زيرا او ديدن دارد و خدا را مي شناسد، اين هم امتحاني بود كه داد. از اول بازار اين پيرزن عرض حاجت كرد و چون او را محتاج و نيازمند ديدند همه در مقام آن بودند كه ارزان بخرند و هيچ كس حتي سه شاهي نيز خريداري نكرد و اين پيرمرد به هفت شاهي خريد، هفته اي بر او نمي گذرد مگر آنكه من به سراغ او مي آيم و از او دلجويي و احوالپرسي مي كنم.
👈در دعاي ماثور از امام زمان(عج) به نام توفيق الطاعه، هنگامي كه مي خواهد بهترين صفات شخصي و اجتماعي را بيان كند، جامعه برتر اسلامي را اينگونه ترسيم مي كند: « وَ عَلَى الْأُمَرَاءِ بِالْعَدْلِ وَ الشَّفَقَةِ وَ عَلَى الرَّعِيَّةِ بِالْإِنْصَافِ وَ حُسْنِ السِّيرَةِ.» خداوندا توفيق ده تا اميران جامعه با مردم به عدالت همراه با شفقت و مهرورزي رفتار كنند و مردم نيز انصاف و رفتار نیک را مراعات نمايند.
🔻با این مقدمه مهدوی موضوع رعایت عدل و انصاف و اجتناب از ظلم و ستم مبحثی تقدیم می داریم 🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢بیان موضوع
[نکات مقدماتی]
➖رعایت حقوق مردم از دستورات اکید و از خطوط قرمز حرمت در دین اسلام است؛ تا آنجا که خداوند حق مردم را بر حق خویش مقدم فرموده است. امام علی (ع) می فرمایند:« جَعَلَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ حُقُوقَ عِبَادِهِ مُقَدِّمَةً لِحُقُوقِهِ [عَلَى حُقُوقِهِ] فَمَنْ قَامَ بِحُقُوقِ عِبَادِ اللَّهِ کانَ ذَلِک مُؤَدِّیاً إِلَى الْقِیامِ بِحُقُوقِ اللَّه»خداوند سبحان حقوق مردم را پیش روى حقوق خود گردانید، پس هر که حقوق بندگان خدا را رعایت کند، این کار به رعایت کردن حقوق خدا بیانجامد.(۱)
➖انصافورزی در رفتارهای متقابل اجتماعی از عوامل کاهش آسیبهای اجتماعی و ایجاد محیط سالم برای زندگی است .
از این امام علی(ع) رعایت انصاف با خدا، مردم، خویشان و زیردستان را از مالک اشتر خواهان است.
🔷انصاف؛از ادعا تا عمل
ممکن است خیلی ها در مقام و شعار ،ادهاهای بزرگی داشته باشند و فرعون وار ، خود را خدای خوبی ها بدانند اما در عمل در حد قدرت و توانایی خود ستمگر تمام عیار باشد.
چنانچه خیلی ها هستند، که دم از انصاف و عدالت و رعایت حقوق دیگران میزنند اما خود در همان محلی که با مردم ارتباطات مالی دارد عدالت و انصاف را رعایت نمیکند ، در کتابی جمله ای جالب و دقیق نوشته بود که « فرعون زیاد شده است فقط وسعت مصرها فرق میکند» گاهی یک مغازه ،یک تعمیرگاه ،یک مرکز خدماتی دولتی یا آزاد که یک نفر در آن حقوق افراد را رعایت نمیکند همان یک نفر فرعونی است در مقیاس کوچک.
➖در حدیثی از امیرالمومنین (ع) تجاوز به اموال دیگران از بزرگ ترین گناهان دانسته شده است: «أعظمُ الخطایا اِقتِطاعُ مالِ امرِیءٍ مُسلِمٍ بِغَیر حَقٍّ» عظیمترین گناهان، خوردنِ به ناحق و تجاوز به مال یک مسلمان است.(۲)
♻️مصادیق انصاف
آن چه بیشتر از حق الناس به ذهن متبادر می شود، دست درازی به اموال دیگران است؛ اما مصادیق حق الناس بسیار فراتر از این است، از جمله: هتک حرمت، گناهان زبانى نظیر غیبت، تهمت، شایعه، زخم زبان، سرزنش، اهانت و سخن چینى، و هر عمل دیگری که موجب آبروریزى و تخریب شخصیت کسی گردد، از مصادیق حق الناس به حساب می آید.
همچنین است هر عمل دیگری که دیگران را به زحمت اندازد، از جمله سدّ معبر، رعایت نکردن قوانین رانندگی، ایجاد سر و صدای زیاد، آلوده کردن آب و هوا، قطع بی منطق درختان و ریختن زباله در خیابان و... .
🟢انصاف؛ سیره معصومانه
اگر كسي بخواهد به خلق و خوي به پيامبر(ص) شباهت يابد بايد ببيند كه كدام اخلاق رسول الله(ص) از نظر خداوند و خود آن حضرت(ص) مهمتر و ارزشمندتر است تا بكوشد در اين زمينه هاي خاص خود را شبيه آن حضرت كند. براساس روايات، مراعات انصاف از مهمترين خصوصيات پيامبر و نيز اميرمؤمنان علي(ع) بوده است. اميرمؤمنان(ع) به حكم عدالت و انصاف هيچ گونه مراعات خويش و خويشاوندي نمي كرد و حتي شماري از آنان را به سبب اجراي عدالت، مجازات شديد تا حد مرگ و قتل كرد. رسول اكرم(ص) در خطابي به اميرمؤمنان علي(ع) درباره ارزش و جايگاه انصاف و مراعات آن در حق خود مي فرمايد: «اَلا اُخْبِرُكُمْ بِاَشْبَهِكُم بى؟ قَالوا: بَلى يا رَسولَ اللّه ِ! قالَ: اَحْسَنُـكُم خُلْقا وَ اَلْيَنُـكُم كَنَفا وَ اَبَرُّكُم بِقَرابَتِهِ وَ اَشَدُّكُم حُبّا لاِِخْوانِهِ فى دينِهِ وَ اَصْبَرُكُم عَلَى الْحَقِّ وَ اَكْظَمُكُم لِلْغَيْظِ وَ اَحْسَنُـكُم عَفْوا وَ اَشَدُّكُم مِن نَفْسِهِ اِنْصافا فِى الرِّضا وَ الْغَضَبِ»
آيا شما را از شبيه ترينتان به خودم با خبر نسازم؟ گفتند: آرى اى رسول خدا! فرمودند: هر كس خوش اخلاق تر، نرم خوتر، به خويشانش نيكوكارتر، نسبت به برادران دينى اش دوست دارتر، بر حق شكيباتر، خشم را فروخورنده تر و با گذشت تر و در خرسندى و خشم، با انصاف تر باشد(۳)
🔴آثار بی انصافی و ظلم در جامعه
بسیاری از مشکلات کنونی جوامع مختلف ریشه در بی تفاوتی نسبت به حقوق دیگران دارد. مشکلات فراوان کارفرمایان و کارگران، از بین رفتن اعتماد متقابل میان خریداران و فروشندگان، ایجاد کدورت میان همسایگان، نزدیکان و حتی میان خواهران و برادران و همسران، تبدیل شدن دوستی ها به دشمنی ها و ...
تولید فقر در اجتماع از دیگر آثار عدم رعایت حق الناس است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔶آثار و بركات مراعات انصاف
🔸الفت انسجام اجتماعی
به همان میزان که بی انصافی و ظلم به یگدیگر در جامعه شکاف و بدبینی ایجاد میکند انصاف يكي از مهمترين عوامل الفت و انسجام اجتماعي است.
امام علي(ع) درباره تأثير مهم انصاف در الفت و انسجام اجتماعي مي فرمايد: «الإِنصافُ يَرفَعُ الخِلافَ ، ويوجِبُ الاِئتِلافَ» انصاف، اختلافات را از بين مي برد و موجب الفت و همبستگي مي شود.(۴)
➖و مي فرمايد: «الإنصافُ يُؤلِّفُ القُلوبَ» انصاف، دلها را الفت مي بخشد و به هم نزديك مي كند.(۵)
➖و میفرماید: «الِانصافُ یستَدیمُ المحَبَّة»انصاف دوستی را استمرار می بخشد.(۶)
➖از این روست که که رعایت انصاف از جمله سخت ترین و مهم ترین تکالیف انسان قلمداد شده است؛
➖پیامبر(ص) میفرماید:
«أَشَدُّ الْأَعْمالِ ثَلَاثَةٌ مُوَاسَاةُ الْإِخْوانِ فِی الْمَالِ وَإِنْصَافُ النَّاسِ مِنْ نَفْسِكَ وَذِكْرُ اللهِ عَلَی كُلِّ حَالٍ»
سخت ترین كارها سه امر است با برادران در مال و ثروت مواسات نمودن، و با مردم به انصاف رفتار كردن و در همه حال بياد خدا بودن.(۷)
🔸نزول برکات الهی
از مهمترين آثار و بركات مراعات انصاف آن است كه شخصي نه تنها خود از عذاب استيصال در دنيا رهايي مي يابد بلكه جامعه اي كه در آن زندگي مي كند به سبب وجود انسان منصف از عذاب و خشم الهي در امان خواهدبود و خداوند به سبب همين منصف بر آن ديار و جامعه رحم مي كند. رسول اكرم(ص) دراين باره مي فرمايد: با مردم منصفانه رفتار كن و نسبت به آنان خيرخواه و مهربان باش، زيرا اگر چنين بودي و خداوند بر مردم آباديي كه تو در آن به سر مي بري خشم گرفت و خواست برآنان عذاب فرو فرستد، به تو نگاه مي كند و به خاطر تو به آن مردم رحم مي كند.
➖خداي متعال مي فرمايد «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ»
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها میگشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم.
➖پيامبر به ابن مسعود فرمود :
« يا بنَ مَسعودٍ، أنصِفِ النّاسَ مِن نَفسِكَ ، و انصَحِ الاُمَّةَ و ارحَمْهُم ، فإذا كُنتَ كذلكَ و غَضِبَ اللّه ُ على أهلِ بَلدَةٍ أنتَ فيها و أرادَ أن يُنزِلَ علَيهِمُ العَذابَ نَظَرَ إلَيكَ فرَحِمَهُم بِكَ ، يقولُ اللّه ُ تعالى : «و ما كانَ رَبُّكَ لِيُهْلِكَ القُرى بِظُلْمٍ و أهْلُها مُصْلِحونَ» .
اى پسر مسعود! از جانب خود به مردم حق بده و با انصاف باش و نسبت به آنان خيرخواه و مهربان باش؛ زيرا اگر چنين بودى و خداوند بر مردم آبادى اى كه تو در آن به سر مى برى خشم گرفت و خواست بر آنان عذاب فرو فرستد، به تو نگاه مى كند و به خاطر تو به آن مردم رحم مى كند. خداى متعال مى فرمايد : «و پروردگار تو [هرگز ]بر آن نبوده است كه شهرهايى را كه مردمش اصلاحگرند، به ستمى هلاك كند».(۸)
🔸افزایش رزق و روزی
مراعات انصاف عامل افزايش رزق و روزي است. بسياري از مردم از وضعيت مالي شكايت دارند، در حالي كه هركدام نسبت به ديگري انصاف نمي ورزد و كم مي گذارد.
به عنوان مثال ؛
☜پول هايي كه برخي رانندگان با بي انصافي از مسافران مي گيرند،
☜خرج اضافی که تعمیرکار بر مشتری تحمیل میکند نوعی بی انصافی است ،
☜ گران فروشی های غیر قانونی فروشندگان از مصادیق بی انصافی است.
همه اینها عامل بي بركتي در زندگي است، چرا كه آه مظلوم را هم به دنبال دارد كه راننده را به خدا واگذار كرده است. شكي نيست كه خداوند آه مظلومي كه به سبب ناتواني در احقاق حق خود و نه به سبب منظلم بودن، ظالم را به خدا واگذار مي كند، به سرعت مجازات مي كند كه يكي از آثار اين عذاب و مجازات همين بي بركتي در پولي است كه به دست آورده و به قول خودش درآمد خوب داشته است ولي خداوند نه تنها به سبب بي انصافي چاله بلكه چاهي براي او مي كند كه با آن درآمد نمي تواند آن را پر كند. جالب اين است كه غر مي زند كه زندگي اش به سبب مشكلات مالي سخت و دشوار شده است.
«وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ»
و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت؛ و روز قیامت، او را نابینا محشور میکنیم!»(۹)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠حکایت
يكي از سخنرانان اهل منبر كه اهل علم و دانش است نقل مي كرد كه: روزي مردي نزد اميرمؤمنان علي(ع) آمد و از وضعيت خود شكايت كرد و گفت: من بنا هستم و روزي پنج درهم دستمزد مي گيرم ولي روز به روز وضعيت زندگي ام بدتر مي شود. چه كار كنم تا وضعيت زندگي ام بهبود يابد؟ آن حضرت(ع) به وي فرمود: روزي سه درهم بگير! مرد با شگفتي گفت: روزي پنج درهم مي گيرم ولي وضعيت نابسامان است، حالا چگونه با سه درهم وضع من بهبود مي يابد.
حضرت فرمود: از من مشورت و راهنمايي خواستي گفتم. اگر بدان عمل كني وضعيت تو خوب مي شود. مرد از نزد آن حضرت(ع) رفت و به توصيه آن حضرت(ع) عمل كرد. مدتي بعد بازگشت و به آن حضرت فرمود كه وضعيت من بهبود يافته است ولي مي خواهم بدانم كه چگونه چنين چيزي ممكن مي شود؟ آن حضرت(ع) فرمود: دستمزد تو سه درهم بيشتر نبود و تو انصاف نمي كردي و مزد بيشتر مي گرفتي كه ظلم بود. وقتي انصاف روا داشتي خداوند در مالت بركت قرار داد و وضعيت زندگي ات بهبود يافت.
💠داستان
مي گويند كه شيخ رجبعلي خياط، آن عارف روشن ضمير قرن حاضر، در گرفتن اجرت براي كار خياطي، بسيار با انصاف بود. به اندازه اي كه سوزن مي زد و به اندازه كاري كه مي كرد مزد مي گرفت. به هيچ وجه حاضر نبود بيش از كار خود از مشتري چيزي دريافت كند.
يكي از روحانيون نقل مي كند كه: عبا و قبا و لباده اي را بردم و به جناب شيخ دادم بدوزد، گفتم چقدر بدهم؟
گفت: «دو روز كار مي برد، چهل تومان.»
روزي كه رفتم لباسها را بگيرم گفت: «اجرتش بيست تومان مي شود.»
گفتم: فرموده بوديد چهل تومان؟
گفت: «فكر كردم دو روز كار مي برد ولي يك روز كار برد»!
💠داستان
چندي پيش مصاحبه خبرنگار با يك نانواي باانصاف منتشر شد؛
وي علي رغم گران شدن رسمي قيمت نان از سوي دولت، نان را به همان قيمت قبلي مي فروخت وقتي از او علت را پرسيدند گفت چون اين آردها از خريد قبلي ام بوده، بايد نان را هم به قيمت قبل بفروشم تا پس از تمام شدن آن و خريد آرد به قيمت جديد، نان را هم به قيمت جديد بفروشم.
💠داستان
سلطان ملکشاه سلجوقی در کنار زاینده رود شکار می نمود. ساعتی در مرغزاری استراحت کرد. یکی از غلامان خاص، گاوی در کنار نهری دید می چرید، آن را ذبح کرد و پاره ای از گوشتش را کباب نمود. آن گاو از پیرزنی بود که چهار یتیم داشت و وجه معیشت ایشان از شیر آن حاصل میشد. چون آن پیرزن از این واقعه مطلع شد، دود از نهاد او برآمد و مقنعه از سر کشید، بر سر پلی که گذرگاه آن سلطان بود نشست. تا اینکه سلطان به آنجا رسید. با قد خمیده از جای جست و با دیده ی گریان رو به سلطان کرد و گفت: ای پسر الب ارسلان! اگر داد مرا در سر این پل نمی دهی در سر پل صراط دست دادخواهی برآرم و دست خصومت از دامنت برندارم! بگو از این دو پل کدام را انتخاب می کنی؟ سلطان از هیبت این سخن بر خود بلرزید. پیاده شد و گفت: مرا طاقت سر پل صراط نیست! بگو چه ستمی بر تو شده؟ پیر زال صورت حال را به موقف عرض رسانید. سلطان متاثر گشت! اول فرمود تا آن غلام را به سیاست رسانند، و به عوض آن ماده گاو، هفتاد گاو- و به روایتی دویست گاو- از سرکار خاصه به آن پیر زال دادند.
گویند که چون ملکشاه از دنیا برفت، آن پیرزن بر سر قبر او نشست و گفت: پروردگارا! من بیچاره بودم، او مرا دستگیری کرد. امروز او بیچاره است، تو او را دستگیری کن! یکی از نیکان، سلطان را در خواب دید و گفت: خدا با تو چه کرد؟ گفت: اگر نه دعای آن پیرزن بودی، مرا عذابی می کردند که اگر بر همه ی اهل زمین قسمت می نمودند، همگی معذب می شدند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.شرح غررالحكم ، ج۳، ص۳۷۰
۲.تحف العقول،ص۲۱۷.
۳.مكارم الاخلاق، ص۴۴۲.
۴.غررالحكم، ج۲، ص۳۰، ح۱۷۰۲
۵.همان،۱۱۳۰
۶.ميزان الحكمه، ج۱۴، ح ۲۰۱۹۶.
۷.الإرشاد،ج۲ ،ص۱۶۷
۸. مکارم الاخلاق ج۲،ص۳۶۹
۹.طه/۱۲۴.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۳)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۳ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع) فرمود:
«هَبَطَ جَبْرَئِيلُ عَلَى آدَمَ(ع) فَقَالَ يَا آدَمُ إِنِّي أُمِرْتُ أَنْ أُخَيِّرَكَ وَاحِدَةً مِنْ ثَلاَثٍ فَاخْتَرْهَا وَ دَعِ اِثْنَتَيْنِ فَقَالَ لَهُ آدَمُ يَا جَبْرَئِيلُ وَ مَا اَلثَّلاَثُ فَقَالَ اَلْعَقْلُ وَ اَلْحَيَاءُ وَ اَلدِّينُ فَقَالَ آدَمُ إِنِّي قَدِ اِخْتَرْتُ اَلْعَقْلَ فَقَالَ جَبْرَئِيلُ لِلْحَيَاءِ وَ اَلدِّينِ اِنْصَرِفَا وَ دَعَاهُ - فَقَالاَ يَا جَبْرَئِيلُ إِنَّا أُمِرْنَا أَنْ نَكُونَ مَعَ اَلْعَقْلِ حَيْثُ كَانَ قَالَ فَشَأْنَكُمَا وَ عَرَجَ» .
جبرئیل بر آدم فرود آمد و گفت: ای آدم! به من فرمان دادهاند که از تو بخواهم یکی از سه چیز را برگزینی. پس تو یکی را برگزین و دو دیگر را رها کن.
آدم گفت: ای جبرئیل! آن سه چیز کدامند؟
جبرئیل گفت:
عقل و دین و حیا.
آدم گفت: من عقل و خرد را برگزیدم.
آنگاه جبرئیل خطاب به حیاء و دین گفت: دور شوید و آدم را به حال خود واگذارید. آن دو گفتند: ای جبرئیل ما نمیتوانیم از او دور شویم؛ چون به ما دستور داده شده که هر جا عقل باشد ما نیز همراه او باشیم.
جبرئیل گفت: پس به آنچه دستور دارید رفتار کنید. این بگفت و به آسمان پرواز کرد.(۱)
🟢بیان کلی
خداوند ابزاری برای کمال انسان و تشخیص درست و نادرست در اختیار انسان قرار داده است که هر کسی بخواهد در جهاد با نفس قدم بردارد باید به آن ها توجه داشته باشد که در یک حصر عقلی می توان آن ابزار رشد را در سه نوع تصور کرد؛ برنامه های دینی ، شناخت های عقلانی و گرایش های فطری ، که انسان باید همه این ها را به کار بگیرد تا به رشد و کمال دست پیدا کند.
اما آنچه قصد داریم در این مبحث کوتاه بر آن تاکید دو عنصر عقل و دین نیست بلکه شناخت های درونی است که گاهی با عبارت «فطرت» از آن تعبیر می شود.
🟢نقش ادراکات فطری
ادراكاتي كه همه افراد بشر به گونه يكسان واجد آنها هستند مثل خوب بودن صداقت و بد بودن ظلم همین طور حیا داشتن نقش بزرگی در کمال و سعادت انسان دارند که اگر این قبیل ادراکات نباشد عقل و دین نمی تواند انسان را به سعادت رهنون شوند.از این رو می توان گفت خداوند در درون انسان ها عامل راهنمایی قرار داده است.
🌸شعر
سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد
آنچه خود داشت زبیگانه تمنا می کرد
گوهری کز صدف کون و مکان بیرون بود
طلب از گمشدگان لب دریا می کرد
🟢چگونگی شناخت های درونی
استادمطهری در مورد شناخت های فطری می نویسند:
انسان نه ساخته و پرداخته به دنيا ميآيد و نه خالي خالي و فاقد هر بعدي از ابعاد انساني كه تمام ابعاد انساني را جامعه به او بدهد؛ بلكه انسان وقتي كه به دنيا ميآيد بذر اين امور انساني در وجودش كاشته شده، در جامعه اينها بايد رشد كند؛ مثل زميني كه بذر را در آن پاشيدهاند و الآن در درون اين زمين وجود دارد، فقط احتياج دارد به اينكه به اين زمين آب و نور و حرارت برسد و شرايط مساعد موجود باشد تا اين بذر از درون رشد كند.(۲)
🟢شناخت ویژه درونی در آیه و حدیث
«وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِى ءَادَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُواْ بَلَى شَهِدْنَا»
و [ياد كن] آن گاه را كه پروردگارت از پشت هاى بنى آدم ، ذريّه آنان را برگرفت و آنان را بر خودشان گواه ساخت كه : آيا من پروردگار شما نيستم؟ گفتند : چرا ؛ گواهى داديم» .
امام صادق (ع) به پرسشی درباره این آیه این گونه پاسخ دادند:
«نَعَم ، فَثَبَتَتِ المَعرِفَةُ و نَسُوا المَوقِفَ و سَيَذكُرونَهُ ، و لَولا ذلِكَ لَم يَدرِ أحَدٌ مَن خالِقُهُ و رازِقُهُ ، فَمِنهُم مَن أقَرَّ بِلِسانِهِ فِى الذَّرِّ و لَم يُؤمِن بِقَلبِهِ ، فَقالَ اللّهُ : «فَمَا كَانُواْ لِيُؤْمِنُواْ بِمَا كَذَّبُواْ مِن قَبْلُ»
آرى . معرفت ، استوار شد و جايگاه از ياد رفت و به زودى به ياد خواهند آورد و اگر چنين نبود ، هيچ كس خالق و رازق خود را نمى شناخت . پس برخى از آنها ، در عالم «ذرّ» به زبان ، اقرار كردند ؛ ولى به دل ، ايمان نياوردند . از اين روست كه خدا فرمود : «آنان به آنچه پيش تر تكذيب كرده بودند ، ايمان نمى آوردند» .(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.فلسفه تاريخ، ج۴، ص۲۵۳
۳.بحار الأنوار،ج۱۶،ص۲۸۰
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۴. وَ عِلْمُهُ زَکِی
منتظران امام زمان(عج) ، دارای علم و دانش پاکیزه هستند ، علم و دانشی از جنس نور که امام صادق (ع) فرمود:«أَلْعِلْمُ نُورٌ یقْذِفُهُ اللّه فِی قَلْبِ مَنْ یشآء» علم، نوری است که خداوند به قلب هر کس که بخواهد می افکند.(۲)
🟢منتظر دوران علم
منتظران امام زمان با انتظار ظهور چنانچه در آروزی عدالت هستند همان طور در شوق دوران طلایی علم و دانش هستند که امام زمان(عج) علم و دانش پاک را به حد بالاترین جای ممکن خواهند رساند.
امام صادق(ع) می فرمایند:
«الْعِلْمُ سَبْعَةٌ وَ عِشْرُونَ حَرْفاً فَجَمِیعُ مَا جَاءَتْ بِهِ الرُّسُلُ حَرْفَانِ فَلَمْ یَعْرِفِ النَّاسُ حَتَّى الْیَوْمِ غَیْرَ الْحَرْفَیْنِ فَإِذَا قَامَ قَائِمُنَا أَخْرَجَ الْخَمْسَةَ وَ الْعِشْرِینَ حَرْفاً فَبَثَّهَا فِی النَّاسِ وَ ضَمَّ إِلَیْهَا الْحَرْفَیْنِ حَتَّى یَبُثَّهَا سَبْعَةً وَ عِشْرِینَ حَرْفاً»؛
علم و دانش بیست و هفت حرف است و همه آنچه پیامبران آوردهاند تنها دو حرف آن است و مردم تاکنون جز به آن دو حرف آشنایی ندارند و هنگامی که قائم ما قیام کند، بیست و پنج حرف دیگر را بیرون میآورد، آن را بین مردم نشر و گسترش میدهد و آن دو حرف را نیز ضمیمه میکند و مجموع بیست و هفت حرف را در میان مردم منتشر میسازد.»(۳)
👈 با توجه به اشاره ای به دانش انبیا شده به نظر می رسد مراد از علم در این حدیث علومی از سنخ دانش های مورد اهتمام انبیاست و نه علوم تجربی و مادی.
🟢 رابطه علم و پارسایی
علم با پاکی و پارسایی رابطه نزديكى دارند؛ و چه رابطه اى نزديك تر از تأثير متقابل اين دو بر يكديگر. تقوا سرچشمه علم است و علم نيز سرچشمه تقوا، و اين يك اصل اساسى در مسیر معرفت است.
➖از طرفی علم حقيقى ريشه هاى رذايل اخلاقى و سرچشمه هاى گناه را از بين مى برد و عواقب اين امور را به انسان نشان مى دهد. اين آگاهى كمك مؤثّرى به پيدايش تقوا و پرهيز از گناه مى نمايد و از سوی دیگر هنگامى كه روح انسان بر اثر تقوا پاكيزه شود، جاذبه نيرومندى ميان آن و علوم حقيقى برقرار مى گردد. در واقع تقوا دل را آماده علم و دانش کرده و انسان را لايق فيض الهى مى كند.
در حديثى از حضرت مسيح(ع) مى خوانيم كه به ياران خود فرمود: «لَيْسَ الْعِلْمُ فِى السَّماءِ فَيَنْزِلَ اِلَيْكُمْ وَلا فِى تُخُومِ اْلأَرْضِ فَيَصْعَدَ عَلَيْكُمْ، وَلِكنَّ الْعِلْمَ مَجْبُوْلٌ فِى قُلُوبِكُمْ مَرْكُوْزٌ فِى طَبايِعِكُمْ، تَخَلَّقُوا بِاَخْلاقِ الرَّوْحانِيِّيِنَ يَظْهَرُ لَكُمْ»
علم در آسمان نيست كه بر شما فرود آيد، و در اعماق زمين نيست كه براى شما صعود كند؛ بلكه علم در اعماق دل هاى شما و در سرشت و طبيعتتان پنهان است؛ به اخلاق فرشتگان و پاكدلان، متخلّق شويد تا علم بر شما ظاهر گردد.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.همان، ج۱، ص۲۲۴
۳.همان، ج۵۲، ص۳۳۶.
۴.. تفسير الصراط المستقيم، بروجردى، ج۱، ص۴۲۶.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۴ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) در پاسخ شخصی که در مورد معنی عقل سؤال کرد فرمود:
مَا عُبِدَ بِهِ الرَّحْمَنُ وَ اكْتُسِبَ بِهِ الْجِنَانُ قَالَ قُلْتُ فَالَّذِي كَانَ فِي مُعَاوِيَةَ فَقَالَ تِلْكَ النَّكْرَاءُ تِلْكَ الشَّيْطَنَةُ وَ هِيَ شَبِيهَةٌ بِالْعَقْلِ وَ لَيْسَتْ بِالْعَقْلِ.
عقل آن است كه به وسيله آن خداى رحمان پرستش شود و بهشت به دست آيد. راوى گويد: عرض كردم: «پس آنچه معاويه داشت چه بود؟» حضرت فرمود: آن نيرنگ است، آن شيطنت است! آن نمايش عقل را دارد ولى عقل نيست.
🟢عاقل نماها
در ادبیات دینی، «عقل» قداست دارد و کسی که از قدرت تفکر برای فریب افراد و برای شیطنت استفاده کند کلمه عاقل در مورد او به کار برده نمی شود.
خداوند به افرادی که مومنان را سفیه دانسته و خود را روشنفکر و باهوش تخیل کرده اند اینگونه پاسخ داده است؛
«وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُوا كَمَا آمَنَ النَّاسُ قَالُوا أَنُؤْمِنُ كَمَا آمَنَ السُّفَهَاءُ ۗ أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَاءُ وَلَٰكِنْ لَا يَعْلَمُونَ»
و هنگامی که به آنان گفته شود: «همانند (سایر) مردم ایمان بیاورید!» میگویند: «آیا همچون ابلهان ایمان بیاوریم؟!» بدانید اینها همان ابلهانند ولی نمیدانند!
🔵فریب رسانه ای معاویه
معاویه با فریب کاری ، مؤمنان را فریب میداد و در تبلیغات رسانه ای آن زمان همین فریب کاری خود را نشانه عقل و درایت و برتری خود بر حضرت امیر(ع) القا میکرد.
حضرت امیر(ع) به این مطلب اینگونه واکنش نشان داده اند؛
«وَ اللّهِ مَا مُعَاوِیَةُ بِأَدْهَى مِنِّی، وَ لکِنَّهُ یَغْدِرُ وَ یَفْجُرُ. وَ لَوْ لاَ کَرَاهِیَةُ الْغَدْرِ لَکُنْتُ مِنْ أَدْهَى النَّاسِ».
به خدا سوگند معاویه از من سیاستمدارتر و زیرک تر نیست; ولى او نیرنگ مى زند و مرتکب انواع گناه مى شود اگر غدر و خیانت ناپسند نبود من سیاستمدارترین مردم بودم.(۳)
🟢عقل مؤید ایمان است
نظر به اینکه افرادی در طول تاریخ با شعار عقل گرایی به مبارزه دین و دین داران رفته اند باید به این نکته توجه کنیم که ؛ عقل، فرا عقل بودن برخی گذاره های موثر در سعادت انسان را تأیید میکند.
استاد آيت اللَّه جوادى آملى مىنويسد: «... مثلاً عقل انسان، بعضى از صفات جزئيه خداوند، مانند سمع و بصر و كلام الهى و هم چنين حقيقت معاد و چگونگى آن و احكام الهى را كاملاً درك نمىكند و بايد آنها را از نقل (حديث) استفاده كند...»
🟢ویژگی های خردمندان
در حدیثی ، پیامبر با کلمه قرآنی «الو النُهی» ویژگیهای خردمندان را بیان فرموده است؛
«إِنَّ خِیَارَکُمْ أُولُو النُّهَی قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ (ص) وَ مَنْ أُولُو النُّهَی قَالَ هُمْ أُولُو الْأَخْلَاقِ الْحَسَنَهًِْ وَ الْأَحْلَامِ الرَّزِینَهًِْ وَ صِلَهًِْ الْأَرْحَامِ وَ الْبَرَرَهًُْ بِالْأُمَّهَاتِ وَ الْآبَاءِ وَ الْمُتَعَاهِدِینَ لِلْفُقَرَاءِ وَ الْجِیرَانِ وَ الْیَتَامَی وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ وَ یُفْشُونَ السَّلَامَ فِی الْعَالَمِ وَ یُصَلُّونَ وَ النَّاسُ نِیَامٌ غَافِلُونَ».
«بهراستی، خوبانِ شما خردمندان هستند». گفته شد: «ای رسول خدا (! خردمندان چه کسانی هستند»؟ فرمود: «ایشان صاحبان اخلاق خوش، و آرمانهای سنگین و درست، و خویشنواز، و به مادر و پدر مهرورز، و از فقراء و همسایهها و یتیمها احوال میپرسند، اطعام میکنند، و سلام را در جهان بلند و آشکار میگویند، و درحالیکه مردم خوابند و در غفلت به سر میبرند، نماز میخوانند».(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.بقره/۱۳.
۳.نهج البلاغه، خطبه ۲۰۰
۴. الکافی ج۲، ص ۲۴۰
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۵)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۵.إِذَا قَدَرَ عَفَا
یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی مومن منتظر ، عفو هنگام قدرت است.
منتظران امام زمان(عج) ، در شوق دولت کریمه مهدوی هستند دولتی که شاخصه اصلی ان تحقق صلح و امنیت است.
در این خصوص نکاتی تقدیم میشود.
🟢عفو و گذشت در
حکومت محمدی تا دولت مهدوی
یکی از شیوه های تبلیغی دشمنان اسلام ارائه تصویری خشن از اسلام است،
در مورد پیامبر تلاش دارند چهره مقدس آن حضرت را خشن معرفی کنند که پیامبر با جنگ و شمشیر دین اسلام را برقرار کرده است اما مستندات تاريخى غیر مسلمانان منصف را به اعتراف وادار کرده که پیامبر در فتح مكّه ، هنگامی که به طور کامل بر دشمنان غلبه کرد همه را مورد عفو کریمانه و مهربانانه خود قرار داد با اينكه مشركين، مسلمانهاى زيادى را به شهادت رسانده بودند، از جمله حمزه سيد الشّهدا، ولى رسول خدا (ص)فرمود:«إذهَبُوا فَأَنْتُمُ الطُّلقاء» برويد، همه شما آزاديد. و بعد دست بر پرده كعبه كرد و فرمود: تمام خونهايى كه تا حال ريخته شده زير پاى من و فراموش شده است.
👈اعترافات برخی اندیشمندان غیر مسلمانان از جمله جان دیون پورت در کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن در این باره قابل استناد است.
همان طور در مورد دولت کریمه مهدوی برخی احادیث جعلی چهره ای خشن و خون ریز از حضرت مهدی ارائه کرده است در حالی که آن حضرت با همان الگوی پیامبر رحمت، با عفو و گذشت و مهربانی بر دنیا مسلط خواهد شد.
🟢عفو در آموزه های اسلامی
➖حضرت على (ع)مىفرمايند:«عاتِبْ أَخَاكَ بِالْإِحْسانِ إلَيْهِ وَارْدُدْ شَرَّهُ بِالْإِنْعَامِ عَلَيْهِ» برادرت را در برابر كار خلافى كه انجام داده است به وسيله نيكى سرزنش كن، و شر او را از طريق انعام و احسان به او برگردان».(۲)
➖و مىفرمايد:«إِذا قَدَرْتَ عَلى عَدُوِّكَ فَاجْعَلِ الْعَفْوَ عَنْهُ شُكْراً لِلْقُدْرَةِ عَلَيْهِ» هنگامى كه بر دشمنت پيروز شدى عفو را شكرانه اين پيروزى قرار ده».(۳)
➖امام سجّاد (ع)در دعاى مكارم الاخلاق از خدا مىخواهد:
«وَسَدِّدْني لِأنْ اعارِضَ مَنْ غَشَّنِي بالنُّصْحِ وأجْزِي مَنْ هَجَرَنِي بِالبِرِّ واثيبَ مَن حَرَمَني بِالبَذْلِ واكافِىءُ مَنْ قَطَعَنِي بالصِّلَةِ وَاحالِفَ مَنِ اغْتابَنِي إلى حُسْنِ الذِّكْرِ وأنْ أشكُرَ الحَسَنَةَ واغْضِيَ عَنِ السَّيِّئَةِ»
خدايا مرا ثابتقدم و استوار بدار، تا با ناخالصان دغلكار، خيرخواهانه برخورد كنم، و هر كس از من دورى گزيد، من به او نيكى كنم، و به هر كس كه مرا محروم كرده، بذل و عطا كنم، و با آن كه با من قطع رابطه كرده، بپيوندم، و كسى را كه غيبت مرا كرده است، به خوبى ياد كنم، توفيقم بده كه نيكى را سپاسگزار باشم، و از بدى چشم بپوشم و درگذرم».(۴)
🔵آثار عفو و گذشت
در احادیث ، آثاری مثل کینه زدایی، عزتمندی و طول عمر برای و گذشت بیان شده است؛
➖در حديثى از رسول خدا(ص) آمده است: «تَعافُوا تَسْقُطُ الضَغائِنُ بَيْنَكُمْ»يكديگر را عفو كنيد كه دشمنى ها و كينه ها را از ميان مى برد.(۵)
➖ در حديث ديگرى از رسول اللّه(ص) مى خوانيم كه فرمود: «مَنْ كَثُرَ عَفْوُهُ مُدَّ فى عُمْرِهِ»كسى كه عفوش افزون گردد، عمرش طولانى مى شود.(۶)
➖در حديثى می فرماید: «عليكم بالعفو فَاِنَّ الْعَفْوَ لا يَزيدُ اِلاّ عِزّاً» بر شما باد به عفو و گذشت، چرا كه عفو چيزى جز عزت بر انسان نمى افزايد(۷)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.نهجالبلاغه، حكمت ۱۵۸
۳.همان، حکمت ۱۱.
۴.صحيفه سجّاديه، دعاى ۲۰
۵. كنز العمال، ح ۷۰۰۴.
۶.بحار الأنوار، ج ۷۲، ص۳۵۹.
۷.همان، ج ۶۸، ص۴۰۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
امام خردسال
به مناسبت شهادت امام جواد(ع)
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
يَا أَبا جَعْفَرٍ يَا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ، أَيُّهَا التَّقِىُّ الْجَوادُ، يَا ابْنَ رَسُولِ اللّٰهِ، يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانَا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حَاجَاتِنا، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ
🌙بیان احکام
➖اگر بدل از غسل جنابت تیمم کنند، لازم نیست برای نماز وضو بگیرد.
➖اگر بدل از غسل تیمم کند و بعد کاری که وضو را باطل میکند برای او پیش آید، چنانچه برای نمازهای بعد نتواند غسل کند، باید وضو بگیرد. و احتیاط مستحب آن است که تیمم نیز بکند، و اگر نمیتواند وضو بگیرد باید بدل از آن تیمم کند.
💠مناظره امام خردسال
ایجاد انگیزه
با توجه به اینکه امام جواد علیه السلام در خردسالی به امامت رسید، عباسیان فکر می کردند او از نظر علمی ناتوان است و از این رو با ترتیب چنین مناظراتی سعی می کردند شخصیت او را خورد کنند.
از طرفی یحیی بن اکثم دانشمندترین قاضی عصر مامون در بصره بود. او در مناظره با امام هشتم (ع) شکست خورده بود. او از این شکست، احساس خفّت و کسر شان می کرد ، سعی میکرد تا انتقام شکستهای سابق خود از امام رضا(ع)را از فرزند خردسال او حضرت جواد (ع) بگیرد.
و از سوی دیگر برخی بزرگان شیعه در امامت امام خردسال تردید داشتند و خلاصه اینکه افراد زیادی با انگیزه های مختلف از مناظره و رویارویی علمی امام خردسال استقبال میکردند .
در نتیجه مقرر شد یحیی بن اکثم برای مناظره با امام خردسال حاضر شود.
درباریان خلیفه از او خواستند سوالات دشوار و پیچیدهاى را براى مناظره آماده کند و به او قول دادند در صورتى که امام جواد علیه السّلام را در جریان مناظره به عجز وادارد، اموال و اشیاء نفیسى به وى خواهند داد. سپس، روزى را براى این کار تعیین کردند و در آن روز همه عباسیان و نیز امام جواد علیه السّلام و یحیى بن اکثم، و حتى شخص مأمون در مجلس حضور داشتند. ابتدا یحیى بن اکثم اجازه خواست تا پرسشهاى خود را در مقابل امام مطرح کند. پس از کسب اجازه از مأمون، از حضرت جواد علیه السّلام نیز اجازه خواست و پس از آن که امام آمادگى خود را اعلام کرد، یحیى از ایشان پرسید: مُحرِمى که حیوانى را کشته، وظیفه اش چیست؟
امام در جواب از وى پرسید: آیا فرد محرم، صید را در حرم کشته یا در بیرون از آن؟ آیا محرم جاهل به حکم بوده یا عالم به حکم؟ آیا عمدا آن را کشته یا به خطا؟ آیا محرم آزاد بوده یا برده؟ آیا بالغ بوده یا نابالغ؟ هنگام رفتن به مکه آن را کشته یا در موقع بازگشت؟ صید از پرندگان بوده یا غیر آن؟ صید کوچک بوده یا بزرگ؟ محرم اصرار بر عمل خود دارد یا از کرده خود پشیمان است؟ در شب صید را کشته یا در روز؟ محرم در حال عمره بوده یا حج؟
با این فروضى که امام جواد علیه السّلام براى مسأله مطرح کرد، یحیى حیرت زده و درمانده شد تا جایى که همه حضار از رنگ باختن چهره اش، شکست او را به وضوح دریافتند.
مأمون از امام خواست تا خود پاسخ فروضى را که در جواب یحیى بن اکثم مطرح کرده بود بدهد. امام به یکایک آنها پاسخ داد. آنگاه امام از یحیى بن اکثم چنین پرسید: مرا از مردى خبر ده که زنى در اوایل صبح بر او حرام بود؛ روز که بالا آمد آن زن بر وى حلال شد و هنگام ظهر دوباره بر او حرام گردید و در موقع عصر حلال شد و در وقت غروب آفتاب بار دیگر بر او حرام شد و در وقت عشا، حلال و در نیمه شب باز بر او حرام و هنگام طلوع آفتاب حلال شد؛ مسأله این زن چیست و چگونه مرتّبا بر او حلال و حرام مىشود؟ یحیى بن اکثم از پاسخ به این سؤال واماند و از امام خواست تا خود جواب مسأله را روشن کند. آن حضرت فرمود: این زن، کنیز شخص دیگرى بوده که بر این مرد حرام بود، روز که بالا آمد کنیز را از صاحبش خریدارى کرد و بدین ترتیب بر او حلال شد، ظهر او را آزاد کرد و بدین جهت دوباره بر او حرام شد. عصر با او ازدواج کرد و حلال شد. هنگام غروب او را ظهار کرد و در نتیجه به او حرام شد و در وقت عشا کفاره ظهار را داد دوباره به وى حلال شد. نیمه شب او را طلاق داد و به این علت حرام شد؛ صبح رجوع کرد و دوباره بر او حلال شد.
مأمون بار دیگر در مقابل دانش امام اظهار شگفتى کرد و گفت: کمى سنّ مانع از کمال عقل براى این خاندان نمىشود.(۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟩نگاهی اجمالی به شخصیت امام جواد(ع)
آن حضرت پس از شهادت امام رضا (ع) در سن هشت سالگی به امامت رسید و سن کم او به هنگام امامت باعث شد برخی در امامت او تردید کنند. ایشان معاصر دو خلیفه عباسى یعنی «مأمون» و «معتصم» بود، که در این زمان، امام توسط آنان به اجبار از مدینه به بغداد احضار شده و در آنجا زیر نظر قرار گرفت.
👈اگر چه امام جواد اولین امامی است که در سن خردسالی به این مقام الهی نایل شده است اما پیامبرانی هستند که در سن کودکی به مقام پیامبری رسیده اند؛
➖نبوّت حضرت عیسى (ع) در دوران شیرخوارگى.
➖ جانشینى سلیمان از داود (ع)، هنگامى که هنوز کودکى بیش نبود و گوسفندان را به چرا مى برد، حضرت داود او را جانشین خود کرد، در حالى که عبّاد و علماى بنى اسرائیل، این عمل او را انکار مىکردند.
➖نبوت یحیى بن زکریا (ع) در کودکی.
✔️امام جواد (ع) سرانجام، با دسیسه معتصم و توسط زهری که همسرش امالفضل (دختر مامون) به ایشان خورانید به شهادت رسید. قبر مطهر آن حضرت در کنار جدش امام موسی بن جعفر (ع) در کاظمین قرار دارد.
🟢آموزه هایی از سیره عملی امام جواد(ع)
🔹صبر و بردباری
امام جواد(ع) در مقابل مصائب و گرفتاری های روزگار به شدّت شکیبا و بردبار بود. آن حضرت در مقابل حوادث سخت و پیشآمدهای ناگوار هیچ گاه برآشفته و مضطرب نمی شد بلکه با اتکال به خدای متعال به صبر و تحمّل روی می آورد.
➖ مدارا با همسر ناشایست، بردباری در قبال ستم های حاکمان مستبد و صبر در ناملایمات فراوان زندگی همانند شهادت پدر، نمونه هایی از بردباری آن حضرت است.
➖ آن بزرگوار صبر بر مصائب را از بهترین صفات نیک مردان قلمداد کرده و می فرمود:
اَلصَّبْرُ عَلَی المُصیبَةِ مُصیبَةٌ عَلَی الشَّامِتِ بِها؛ شکیبائی بر ناملایمات و مصائب، بر شماتت کنندگان مصیبت زده ناگوار است.(۲)
➖مردی از حضرت جواد(ع) تقاضا کرد که وی را سفارشی بنماید. امام فرمود: آیا اگر موعظه کنم، آن را پذیرفته و عمل می کنی؟ گفت: بلی. امام فرمود:« تَوَسَّدِ الصَّبرَ، وَاعْتَنِقِ الفَقر»؛ صبر را تکیه گاه و پشتوانه خود قرار داده، در رویارویی با فقر و ناکامی آن را در آغوش گیرد.(۳)
➖ابن مهران می گوید: حضرت جوادعلیه السلام در نامه ای به یک مرد مصیبت زده چنین نگاشت: حادثه ناگوار مرگ فرزندت را یادآور شدی و اضافه نمودی که فرزند از دست رفته ات محبوب ترین فرزندت بود. روش خداوند متعال این گونه است که از والدین دوست داشتنی ترین فرزند را می گیرد تا پاداش مصیبت دیده را عالی تر و بهتر عنایت کند. خداوند، پاداش تو را زیاد کند و جزای نیک در عزایت عنایت فرماید و به تو صبر عطا نموده و دلت را محکم گرداند. او، خدای قادر و تواناست و به زودی جانشین شایسته ای در عوض فرزند از دست رفته ات به تو ارزانی دارد. امیدوارم که خداوند دعایم را در حقّ تو بپذیرد. ان شاء الله تعالی.(۴)
🔹جود و احسان
معروف ترین لقب پیشوای نهم شیعیان جواد است. آن رهبر فرزانه را به خاطر جود و عطای فراوانش به این نام خوانده اند که برگرفته از نامهای زیبای پروردگار متعال است.
👌دو نمونه از جود و احسان حضرتش را به نظاره می نشینیم:
➖ علی بن مهزیار می گوید: حضرت امام محمدتقی علیه السلام را دیدم که نماز واجب و غیر واجب خود را در یک قبای خز طارونی به جا می آورد و برای من هم قبای خز دیگری بخشید و فرمود: این لباس را من در موقع انجام نماز پوشیده ام. و به من فرمود: این لباس اهدائی را در هنگام نماز خواندن بپوش.(۵)
➖«محمد بن سهل بن الیسع قمی» از افرادی است که به افتخار دریافت لباس متبرک از امام نهم علیهالسلام نائل آمده است. او در این باره میگوید که من در شهر مکه، مجاور بودم. از آنجا به مدینه آمدم و به حضور حضرت جواد (ع) رسیدم. در نظر داشتم که از آن امام عالیقدر درخواست کنم که به من لباسی به عنوان تبرک عنایت کند؛ اما فرصت نشد و از محضرش خداحافظی کردم ... و از شهر مدینه منوره بیرون آمدم. در همین موقع که به راه افتاده بودم، پیکی از راه رسید. او لباسی را به همراه داشت که در بقچهای پیچیده بود و از اهل کاروان درباره «محمد بن سهل قمی» میپرسید تا این که به من رسید و من را شناخت. به من گفت: «مولای تو (امام جواد ع) این لباس را برایت هدیه فرستاده است. لباسهای اعطایی امام (ع)دو لباس نرم و نازک بود. احمد بن محمد گفته است: «محمد بن سهل قمی» از دنیا رفت. من او را غسل دادم و در آن دو لباس اهدایی امام (ع)او را کفن کردم.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d