جهاد با نفس (۸۵)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام کاظم(ع) فرمود
«يا هِشامُ، إنَّ لُقمانَ قالَ لابنِهِ : تَواضَعْ لِلحَقِّ تَكُن أعقَلَ النّاس ، و إنّ الكَيِّسَ لَدَى الحَقِّ يَسيرٌ . يا بُنَيَّ إنّ الدُّنيا بَحرٌ عَميقٌ ، قَد غَرِقَ فيها (فيهِ) عالَمٌ كثيرٌ ، فلْتَكُن سفَينَتُكَ فيها تَقوَى اللّه ِ ، و حَشْوُها الإيمانُ .و شِراعُها التَّوَكُّلُ ، و قَيِّمُها العَقلُ ، و دَليلُها العِلمُ ، و سُكّانُها الصَّبرُ» .
اى هشام! لقمان به فرزند خود گفت: در برابر حق فروتن باش تا خردمندترين مردم باشى، و زيرك در عين رعايت حق اندك است. اى فرزندم! دنيا دريايى ژرف است كه خلق بسيارى در آن غرق گشته اند. پس بايد كه كشتى تو در اين دريا تقواى الهى باشد و محموله اش ايمان و بادبانش توكّل و ناخدايش خرد و راهنمايش (قطب نمايش) دانش و لنگرش شكيبايى.
🟢حکمت های لقمان
در مسیر سیر و سلوک
لقمان حكيم، يكى از بزرگ ترين حكماى حقيقى است كه قرآن كريم با تعبير بلند و رساىِ: «وَلَقَدْ ءَاتَيْنَا لُقْمَانَ الْحِكْمَةَ ؛ به راستى، لقمان را حكمت داديم»، بر حكمتش گواهى داده و برخى از آموزه هاى حكيمانه او را براى آيندگان، روايت كرده و بدين سان، همگان را به جستجو و فرا گرفتن حكمت هاى او فرا خوانده است.
و از آن جایی که این حکمت ها راهگشای سالکان در مسیر سلوک الی الله است در قرآن و حدیث سخنان حکیمانه تو به عنوان عالي ترين نسخه سعادت و برنامه زندگی نقل شده است.
🔷حکمت هایی برای جهاد با نفس
در حدیث فوق امام کاظم(ع) چند حکمت از لقمان حکیم را ذکر فرموده که نکاتی در ارتباط با آن حکمتها تقدیم می شود؛
🔹تَواضَعْ لِلحَقِّ تَكُن أعقَلَ النّاس
تواضع در اصل از واژه وضع که به معنی فرونهادن است گرفته شده، از این رو به زایمان زنان به وضع حمل تعبیر می شود، و مفهوم آن از نظر اخلاقی این است که انسان باید خود را در برابر خدا و خلق خدا پایین تر از موقعیت خود قرار دهد.
تواضع در برابر خدا، و در برابر حق و حقیقت و قانون الهی عالی ترین و مهم ترین درجه تواضع است، چنان که ضد آن، تکبر در برابر خدا، بزرگ ترین گناه و سرکشی است.
🔹الدُّنيا بَحرٌ عَميقٌ ، قَد غَرِقَ فيها (فيهِ) عالَمٌ كثيرٌ
یک تذکر مهم که برای کسی که در صدد جهاد با نفس است هشدار دادن درباره خطرات دنیا گرایی افراطی است. که در این حکمت با تشبیه کردن دنیا به دریای طوفانی و خطرناک در مورد آن هشدار داده شده است.
و در این خصوص در کلام حضرت علی(ع) هشدارهای فراوانی وارد شده است از آن جمله است؛
امام علی(ع) فرموده است: «کَما أنَّ الشمسَ واللیلَ لایجتَمعانِ کذَلک حُبُّ اللهِ و حُبُّ الدّنیا لایَجتَمِعَان» هم چنان که خورشید و شب با هم جمع نمی شوند، دوستی خدا و دوستی دنیا نیز با هم جمع نمی گردد» و کسی که محبت دنیا در دلش خانه کرد، چگونه مدعی محبت خدا خواهد شد.(۲)
قرآن کریم در مقام سرزنش دنیا گرایان فرمود:«قرآن نیز می فرماید: «الَّذین یستَحِبُّونَ الحَیوةَ الدُّنیا عَلَی الآخِرَةهمان ها که زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح می دهند».(۳)
🔹فلْتَكُن سفَينَتُكَ فيها تَقوَى اللّه...
در دریای مواج و خطرناک دنیا کشتی آرامش بخش که انسان را از خطر غرق شدن نجات میدهد تقوا پیشگی است .
و در این تمثیل «ایمان» به مثابه آذوقه مورد نیاز در این سفر و «عقل» به عنوان قطب نما و راهنما ، «توکل» بادبان و «صبر» به عنوان لنگر آرامش بخش این کشتی مطرح شده است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.مستدرک الوسایل، ج۱۲، ص۴۲.
۳.ابراهیم/۳.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۶)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۶.إِذَا وَعَدَ وَفَا
یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی مومن وفای به عهد است.
وفای به عهد و پیمان، که یکی از فرایض و از جمله آداب معاشرت و حسن سلوک با مردم به شمار میرود، باید همیشه مورد توجه سالک الیالله باشد.
قرآن مجید یکی از ویژگیها و خصوصیات افراد با ایمان را وفای به عهد میداند و میفرماید:
«وَ الَّذِینَ هُمْ لِاَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ» مؤمنان آنها هستند که امانتها و عهد خود را مراعات میکنند.(۲)
🟢دعای عهد؛ تمرین وفاداری
اهمیت عهد بستن با امام عصر(عج) برای آن است که به نوعی تاکید وفاداری در مقابل بحران ها و فتنه ها است.
منتظران هر هفته با عبارتی زیبا وفاداری را زمزمه میکنند؛
«اللَّهُمَّ إِنِّی أُجَدِّدُ لَهُ فِی صَبِیحَةِ یوْمِی هَذَا وَ مَا عِشْتُ مِنْ أَیامِی عَهْدا وَ عَقْدا وَ بَیعَةً لَهُ فِی عُنُقِی لا أَحُولُ عَنْهَا وَ لا أَزُولُ أَبَدا اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی مِنْ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الذَّابِّینَ عَنْهُ وَ الْمُسَارِعِینَ إِلَیهِ فِی قَضَاءِ حَوَائِجِهِ [وَ الْمُمْتَثِلِینَ لِأَوَامِرِهِ] وَ الْمُحَامِینَ عَنْهُ وَ السَّابِقِینَ إِلَی إِرَادَتِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِینَ بَینَ یدَیهِ»
برای آن حضرت بر عهده ام، عهد و پیمان و بیعت تجدید میکنم که از آنرو نگردانم، و هیچگاه دست برندارم. خدایا! مرا از یاران و مددکاران و دفاعکنندگان از او قرار ده، و از شتابندگان به سویش، در برآوردن خواستههایش، و اطاعتکنندگان اوامرش، و مدافعان حضرتش، و پیشیگیرندگان به جانب خواستهاش، و کشتهشدگان در پیشگاهش.
🔵وفای به عهد در هر حال
اگر چه منتظران اوج وفاداری خود را برای امام زمان اعلام می دارند اما این وفاداری یک تکلیف الهی است که باید در گستره بشریت امتداد داشته باشد؛
امام صادق (ع) فرمود:
«ثَلاثٌ لَمْ يَجْعَلِ اللّهُ (عزوجل) لاَِحَدٍ فِيهِنَّ رُخْصَةً اَداءُ الاَْمانَةِ اِلَى الْبَرِّ وَالْفاجِرِ وَالْوَفاءُ بِالْعَهْدِ لِلْبَرِّ وَالْفاجِرِ وَبِرُّ الْوالِدَيْنِ بَرَّيْنِ كانا اَوْ فاجِرَيْنِ».
سه چیز است که خداوند به هیچ کس اجازه تخلّف از آن را نداده است: ادای امانت در مورد هر کس خواه نیکوکار باشد یا بدکار، و وفای به عهد درباره هر کس خواه نیکوکار باشد یا بدکار، و نیکی به پدر و مادر خواه نیکوکار باشند یا بدکار.»(۳)
👌تنها یک جا خلف وعده مجاز است
امام علی(ع):«الْوَفَاءُ لِأَهْلِ الْغَدْرِ غَدْرٌ عِنْدَ اللَّهِ وَ الْغَدْرُ بِأَهْلِ الْغَدْرِ وَفَاءٌ عِنْدَ اللَّهِ».وفادارى با پیمان شكنان، نزد خدا پیمان شكنى به شمار است و پیمان شكنى با پیمان شكنان وفادارى است در نزد خدا.(۴)
🔴فراگیر شدن خلف وعده
یکی از خلقیات آزار دهنده که متأسفانه در زمان ما فراگیر شده است خلف وعده است که ، از خلف وعده در محیط خانواده همسر والدین فرزندان و خواهر برادرها گرفته تا در محیط اجتماعی یکی از آسیب های جدی جامعه ماست.
تا جایی که گاهی مسؤلان در نظام اسلامی با خلف وعده ها ، یأس و نا امیدی مردم را دامن زده اند و همین طور در مشاغل مختلف خلف وعده در انجام وظایف شغلی موجبات خشم و عصبانیت در این افراد را دامن می زند.
حضرت امیر(ع) به مالک اشتر اینگونه نوشته اند؛
« [إِیَّاكَ] أَنْ تَعِدَهُمْ فَتُتْبِعَ مَوْعِدَكَ بِخُلْفِكَ ... وَ الْخُلْفَ یُوجِبُ الْمَقْتَ عِنْدَ اللَّهِ وَ عِنْدَ النَّاسِ قَالَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ كَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُونَ»
مبادا به مردم وعده دهى و به وعده ات عمل نكنى؛ ...و به كار نبستن وعده، باعث خشم خدا و مردم مى شود. خداوند متعال مى فرماید: نزد خداوند بسیار مبغوض است كه چیزى بگویید و به آن عمل نكنید.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.مؤمنون/۸.
۳.بحار الانوار، ج۷۴، ص۵۶.
۴.نهج البلاغه ،حكمت۲۵۹.
۵.همان، نامه ۵۳.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ازدواج اسلامی
[به مناسبت اول ذوالحجه
سالروز ازدواج آسمانی علی و فاطمه(ع)]
[منبر ۴۵ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ الْحَمْدُ للهِ الْأَوَّلِ قَبْلَ أَوَّلِيَّةِ الْأَوَّلِينَ الْبَاقِي بَعْدَ فَنَاءِ الْعَالَمِين وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین لاسیَّما مولانا امیرالمومنینَ و زَوجَتِه فاطِمَة سَیدَةِ نِسآءِ الْعالَمین اما بعد قالَ اللهُ تعالی «مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقيانِ بَيْنَهُما بَرزَخُ لايَبْغيانِ فَبِاَىّ آلاِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ يَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ فَبِاَىّ آلاِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ»
🌙بیان احکام
مقدار پوشش در نماز
۱. مرد باید در حال نماز عورتین خود را بپوشاند، هر چند کسی او را نمیبیند و بهتر است از ناف تا زانو را بپوشاند.
۲. زن باید در موقع نماز تمام بدن و موی خود را با پوششی که کاملاً بدن را میپوشاند بپوشاند، ولی پوشاندن صورت به مقداری که شستن آن در وضو واجب است و دستها تا مچ و پاها تا مفصل ساق لازم نیست.
🔵طرح بحث
جنگ تمام عیار غرب با انواع سلاحهای مدرن فرهنگی که بر جاهلیت عصر جدید استوار گشته، علیه خانوادهها است. بحران فزایندة فروپاشی خانوادهها در غرب، به دلیل توسعة ارتباطات، سایر جوامع را نیز تحت تأثیر قرار داده است. دکتر ویلیام گاردنِر، نویسنده و متفکر غربی، به بررسی جنگ عظیم غرب علیه خانواده پرداخته، با اشاره به وضعیت اجتماعی جهان غرب، به ویژه آمریکا، برای ریشهیابی این معضلات، کتابی را با عنوان «جنگ علیه خانواده» به نگارش درآورده است. او در کتاب خود، سیاستمداران غربی را مقصران اصلی این معضل دانسته که با استفاده از مبانی سکولاریستی، اومانیستی و فمینیستی خود، اعضای خانواده، به خصوص نسل جوان را نشانه گرفتهاند.
گاردنر معتقد است: وقتی سیاستمداران غربی به قدرت میرسند، برای گسترش سلطة دولت خود بر ارزشها و فرهنگ جامعه از مفاهیم و پندارهایی استفاده میکنند که در واقع درست است؛ ولی از آن ارادة باطل میکنند. وی در ادامه تعدادی از این پندارهای نادرست را مطرح میکند که عبارتند از: تصور نادرست از: آزادی، تساهل، حقوق، برابری و...
سپس به سلاحهایی که در جنگ علیه خانواده به کار گرفته شده، اشاره میکند و به شرح آن میپردازد که برخی از آن موارد عبارتند از:
➖زندگی مشترک، بدون ازدواج رسمی؛
➖ ترویج کار بیرون از خانه برای زنها و اهمیت دادن به آن نسبت به کار در خانه؛
➖گسترش و تبلیغ مهد کودکها و خانههای سالمندان؛
➖ترویج فمینیسم و قرار دادن زنان رودرروی خانواده؛
➖ سقط جنین یا نسلکشی نامریی؛
➖گسترش فسادهایی همچون همجنسگرایی و... .
تمام این عوامل باعث جنگی همه جانبه شده است که منجر به افزایش سن ازدواج، کاهش آمار ازدواج و فرزندآوری، افزایش آمار طلاق، افزایش خانوادههای تک سرپرست، زوال ارزشهای اخلاقی و گسترش بیماریهای ویرانگری چون ایدز، افزایش سقط جنین و... شده است.
با کمال تأسف، بسیاری از موارد فوق که دنیای غرب را در لجنزاری متعفن فرو برده است، توسط عوامل مختلف خارجی مانند: ماهواره، شبکههای مجازی و... و عوامل داخلی مانند: عوامل نفوذ فرهنگی و رسانهای، به فرهنگ ما نیز سرایت پیدا کرده و بسیاری از خانوادهها را به سمت تزلزل و فروپاشی سوق داده است.
در چنین شرایطی یکی از راههای نجات جامعه از منجلاب گمراهی و ضلالت، معرفی الگوهای ناب، نه بدلی، حقیقی و نه خیالی است و بهترین الگوهای اصیل و ناب را خداوند متعال معرفی فرموده است.
🔶نکته تفسیری
🔸 از آیات نورانی سوره الرحمن
امام صادق(ع) در تفسیر آیات نوزده تا بیست و چهار سوره الرحمن فرمود« عَلِيٌّ وَ فَاطِمَةُ عَلَيْهِمَا السَّلاَمُ بَحْرَانِ مِنَ اَلْعِلْمِ عَمِيقَانِ لاَ يَبْغِي أَحَدُهُمَا عَلَى صَاحِبِهِ يَخْرُجُ مِنْهُمَا اَللُّؤْلُؤُ وَ اَلْمَرْجٰانُ اَلْحَسَنُ وَ اَلْحُسَيْنُ عَلَيْهِمَا السَّلاَمُ ».
على و فاطمه دو درياى عميق دانش اند که هيچ كدام به ديگرى سركشى نمی کند و از [ ازدواجِ ] آنها لؤلؤ و مرجان يعنى حسن و حسين سلام اللّٰه عليهما بوجود آمد.
➖علامه مجلسي در «بحار الانوار» از «مصباح» نقل نموده است كه: «فِي أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ ذِي الْحِجَّةِ زَوَّجَ رَسُولُ اللَّهِ فَاطِمَةَ مِنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ» در روز اوّل از (ماه) ذي حجّه رسول خدا فاطمه را به تزويج اميرالمؤمنين(ع) درآورد.(۱)
🌺شعر
وصال حيدر و يارش مبارك
وصال ياس و دلدارش مبارك
ز الطاف و عنايات الهي
رسيده حق به حقدارش مبارك
◀به جهت اهمیت ازدواج و لزوم الگوگیری از ازدواج آسمانی علی و فاطمه نگاهی خواهیم انداخت به جزیئات این ازدواج با برکت که در تاریخ اسلام ثبت شده است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢خواستگاران فاطمه(س)
افراد زیادی از ثروتمندان و افراد معروف جهت خواستگاری حضرت فاطمه (ع) نزد پیامبر(ص) میآمدند، اما پاسخ ایشان عبارت بود؛« اَمرُها اِلی رَبِّها اِن شاءَ اَن یُزَوِّجُها زَوجَها» امر ازدواج فاطمه به دست خداست، اگر خدا بخواهد که او را شوهر دهد، خود چنین میکند.گاهی نیز میفرمود:«اِنّی اَنتَظِرُ بها القَضا» همانا من در امر ازدواج فاطمه، منتظر قضا و فرمان الهی هستم.
روزی ابوبکر نزد پیامبر(ص) رسید، روبهروی آن حضرت نشست و گفت: ای رسول خدا! شما از ویژگیها و پیشینه من در اسلام آگاهی شروع کرد به شمردن ویژگیهای خود تا این که پیامبر(ص) فرمود: چه میخواهی؟ ابوبکر گفت: فاطمه را به نکاح من در آور! پیامبر(ص) ساکت شد واز وی روبرگردانید.
ابوبکر با ناامیدی و ناراحتی از خانه پیامبر(ص) بیرون رفت. در راه به عمر برخورد و داستان خود را برای او بازگو کرد. عمر گفت: من نزد پیامبر(ص) میروم و همانی را که تو میخواستی، میطلبم. با این حال، پیامبر(ص) همانند پیش رفتار کرد و عمر نیز ناامید بازگشت.
هم چنین عبدالرحمن بن عوف که یکی از سرمایهداران زمان خود بود، به خواستگاری فاطمه(س) رفت. وی، صد شتر با باری از پارچههای گرانبهای مصری به همراه ده هزار دینار طلا را به عنوان مهریه فاطمه زهرا (س) پیشنهاد کرد.
پیامبر(ص) از این سخن خشمگین شد و حتی سنگریزه به سویش پرتاب کرد. پیامبر(ص) فرمود: تو پنداشتی من بندهی پول وثروتم!(۲)
➖هنگامی که همه خواستگاران فاطمه(س) پاسخ رد شنیدند، با خود گفتند که به یقین پیامبر(ص)، علی(ع) را برای دختر دردانهاش برگزیده است.
🟢خواستگاری حضرت علی(ع)
على (ع) به حضور پيامبر(ص)شرفياب شد، اما از فرط حيا، سر به زير انداخته بود و سخنى نمىگفت، رسول خدا(ص) فرمود: يا على! من در چهره شما علامت حاجت مىنگرم، حاجتت چيست؟ عرض كرد:
خواستگارى فاطمه! پيامبر(ص) با چهرهاى شادمان و گشاده، به تقاضاى وى لبخند زد و فرمود: با اشتياق و محبت مىپذيرم.
➖حضرت رضا از پدران بزرگوارش ، از اميرالمؤمنين على (ع) روايت كند كه پيامبر اكرم (ص ) به من فرمود:
اى على ! عده اى از بزرگان قريش مرا در مورد فاطمه سرزنش كرده گفتند: ما فاطمه را از تو خواستگارى كرديم و موافقت ننمودى و او را به على دادى ؟
به آنان گفتم : به خدا سوگند، من از پيش خودم خوددارى نكردم و به نظر شخصى خودم او را به همسرى با على درنياوردم ، بلكه خداوند با ازدواج شما مخالفت و با ازدواج على موافقت فرمود. جبرئيل بر من نازل شده و گفت : اى محمد! همانا خداوند مى فرمايد:«لَوْ لَمْ اخْلُقْ عَلِیّاً لَما کانَ لِفاطِمَةَ ابْنَتِکَ کُفْوٌ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ، آدَمٌ فَمَنْ دُوْنَهُ»
اگر على را نمى آفريدم ، براى دخترت فاطمه همتا و همسرى در روى زمين وجود نداشت ، از آدم گرفته تا پايين تر از او.(۳)
🟢 مهريّه آسمانی و زمینی
براي حضرت زهرا(ع) دو خطبه و دو مراسم عقد برگزار شد؛ يكي در آسمان و ديگري در زمين.
➖مهریه ای که در آسمان تعیین شده است عبارت است از نهرهایی در دنیا نهرهای در بهشت.
و در مورد مهریه زمینی سه قول وارد شده است؛ چهارصد مثقال نقره، چهارصد و هشتاد درهم و پانصد درهم. که قول پانصد درهم قوی تر است به جهت هماهنگی با مهر السنه .
🔵عقد آسمانی و زمینی
گاهی گفته می شود «عقد پسر عمو و دختر عمو را در آسمان بسته اند» آری این جمله واقعیت دارد اما نه هر پسر عمو دختر عمویی بلکه فقط یک پسر عمو و دختر عمو😊
➖«امّ ايمن» نقل کرده حضرت پیامبر(ص) فرمود: «وَ عَقَدَ جَبْرَئِيلُ وَ مِيكَائِيلُ فِي السَّمَاءِ نِكَاحَ عَلِيٍّ وَ فَاطِمَةَ فَكَانَ جَبْرَئِيلُ الْمُتَكَلِّمَ عَنْ عَلِيٍّ وَ مِيكَائِيلُ الرَّادَّ عَنِّي؛ جبرئيل و ميكائيل عقد علي و فاطمه(ع)را در آسمان بستند، پس جبرئيل (وكيل) و گوينده از طرف علي(ع) بود و ميكائيل (وكيل و) جواب دهنده از طرف من.»(۴)
➖در حديث دیگری آمده است كه: «أَنَّ اللَّهَ تَعَالَى أَوْحَى إِلَى جَبْرَئِيلَ زَوِّجِ النُّورَ مِنَ النُّورِ وَ كَانَ الْوَلِيُّ اللَّهَ وَ الْخَطِيبُ جَبْرَئِيلَ وَ الْمُنَادِي مِيكَائِيلَ وَ الدَّاعِي إِسْرَافِيلَ وَ النَّاثِرُ عِزْرَائِيلَ وَ الشُّهُودُ مَلَائِكَةَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرَضِين...؛ خداي بلند مرتبه به جبرئيل وحي كرد كه نور را با نور تزويج كن! خدا وليّ و سرپرست بود، و خطبه خوان جبرئيل، و ندا دهنده ميكائيل و دعوت كننده اسرافيل و نثار دهنده عزرائيل و شاهدهاي (عقد) ملائكههاي آسمان و زمين.»(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
➖ در بعضي كتب آمده است كه راحيل در بيت المعمور اينگونه خطبه خواند: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الْأَوَّلِ قَبْلَ أَوَّلِيَّةِ الْأَوَّلِينَ الْبَاقِي بَعْدَ فَنَاءِ الْعَالَمِين ... اخْتَارَ الْمَلِكُ الْجَبَّارُ صَفْوَةَ كَرَمِهِ وَ عَبْدَ عَظَمَتِهِ لِأَمَتِهِ سَيِّدَةِ النِّسَاءِ بِنْتِ خَيْرِ النَّبِيِّينَ وَ سَيِّدِ الْمُرْسَلِينَ وَ إِمَامِ الْمُتَّقِينَ فَوَصَلَ حَبْلَهُ بِحَبْلِ رَجُلٍ مِنْ أَهْلِهِ وَ صَاحِبِهِ الْمُصَدِّقِ دَعْوَتَهُ الْمُبَادِرِ إِلَى كَلِمَتِهِ عَلِيٍّ الْوَصُولِ بِفَاطِمَةَ الْبَتُولِ ابْنَةِ الرَّسُولِ»
سلطان قدرتمند هستي، برگزيده كرمش را و بنده عظمتش را براي كنيزش سيدة زنان عالم، دختر بهترين انبيا و آقاي رسولان و پيشواي متقين اختيار نمود، پس ريسمان پيامبر(ص) را به ريسمان (مردي) از اهلش و همراهش پيوند زد؛ كسي كه دعوت او را تصديق كرد و به كلمه (اسلام) او سبقت گرفت يعني علي(ع) كه به بتول، دختر رسول رسيد و وصلت نمود.»
آنگاه جبرئيل سخنان (و خطبه) خدا را بيان كرد: «الْحَمْدُ رِدَائِي وَ الْعَظَمَةُ كِبْرِيَائِي وَ الْخَلْقُ كُلُّهُمْ عَبِيدِي وَ إِمَائِي زَوَّجْتُ فَاطِمَةَ أَمَتِي مِنْ عَلِي صَفْوَتِی اشْهَدُوا مَلَائِكَتِي» ستايش (به منزله) رداي من است، و عظمت (منحصر) در بزرگي من و مخلوق همه بندگان و كنيزان من هستند. فاطمه كنيزم را به ازدواج علي، برگزيدهام درآوردم. اي فرشته های من گواه باشيد!»(۶)
🌸شعر
یک مرد و زن مکمّل هم در کنار هم
آیینه وار هر دویشان بی قرار هم
معنای اصلی لغت خانواده اند
مست نگاه یکدلی و می گسار هم
این زندگی بنا شده بر پایه های عشق
بی اعتنا به ثروت و دار و ندار هم
یک خانه ی محقّر و یک قطعه ی حصیر
سرمایه های اصلی شان اعتبار هم
کانون گرم پرورش غنچه های یاس
پیوندشان وقوع و طلوع بهار هم
در آسمان عاطفه این ماه و آفتاب
چرخیده اند تا به ابد در مدار هم
عاقد خدا و مهریه آب و سکوت محض
آری شدند هم نفس روزگار هم
🟢جهيزيّه حضرت زهرا(س)
امام علی(ع) فرمود: هنگامي كه رسول خدا(ص) فاطمه(س)را به علي(ع) تزويج كرد رسول خدا(ص)فرمود: «قُمْ فَبِعِ الدِّرْعَ فَقُمْتُ فَبِعْتُهُ وَ أَخَذْتُ الثَّمَنَ وَ دَخَلْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ فَسَكَبْتُ الدَّرَاهِمَ فِي حَجْرِهِ فَلَمْ يَسْأَلْنِي كَمْ هِيَ وَ لَا أَنَا أَخْبَرْتُه فَبِعِ الدِّرْعَ فَقُمْتُ فَبِعْتُهُ وَ أَخَذْتُ الثَّمَنَ وَ دَخَلْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ ص فَسَكَبْتُ الدَّرَاهِمَ فِي حَجْرِهِ فَلَمْ يَسْأَلْنِي كَمْ هِيَ وَ لَا أَنَا أَخْبَرْتُهُ ثُمَّ قَبَضَ قَبْضَةً وَ دَعَا بِلَالًا فَأَعْطَاهُ فَقَالَ: ابْتَعْ لِفَاطِمَةَ طِيباً. ثُمَّ قَبَضَ رَسُولُ اللَّهِ مِنَ الدَّرَاهِمِ بِكِلْتَا يَدَيْهِ فَأَعْطَاهُ أَبَا بَكْرٍ وَ قَالَ: ابْتَعْ لِفَاطِمَةَ مَا يُصْلِحُهَا مِنْ ثِيَابٍ وَ أَثَاثِ الْبَيْتِ وَ أَرْدَفَهُ بِعَمَّارِ بْنِ يَاسِرٍ وَ بِعِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِهِ فَحَضَرُوا السُّوقَ فَكَانَ مِمَّا اشْتَرَوْهُ قَمِيصٌ بِسَبْعَةِ دَرَاهِمَ وَ خِمَارٌ بِأَرْبَعَةِ دَرَاهِمَ وَ قَطِيفَةٌ سَوْدَاءُ خَيْبَرِيَّةٌ وَ سَرِيرٌ مُزَمَّلٌ بِشَرِيطٍ وَ فِرَاشَيْنِ مِنْ خَيْشِ مِصْرَ حَشْوُ أَحَدِهِمَا لِيفٌ وَ حَشْوُ الْآخَرِ مِنْ جِزِّ الْغَنَمِ وَ أَرْبَعَ مَرَافِقَ مِنْ أَدَمِ الطَّائِفِ حَشْوُهَا إِذْخِرٌ وَ سِتْرٌ مِنْ صُوفٍ وَ حَصِيرٌ هَجَرِيٌّ وَ رَحًى لِلْيَدِ وَ مِخْضَبٌ مِنْ نُحَاسٍ وَ سِقَاءٌ مِنْ أَدَمٍ وَ قَعْبٌ لِلَّبَنِ وَ شَیٌ لِلْمَاءِ؛ برخيز و این زِرِه را بفروش. من نيز برخاسته و آن زِرِه را فروختم و بهاي آن را نزد رسول خدا(ص) آوردم. پس پيامبر(ص) سؤال نكرده كه چه مقدار است، و من نيز مقدار آن را نگفتم. آنگاه مقداري از آن را به بلال داد كه عطري براي فاطمه(س) تهيه كند. سپس مقداري از دراهم را به ابو بكر داد و فرمود: با آن لباس و اثاث منزل كه صلاح ميداند، تهيه كند. عمّار بن ياسر و جمعي از صحابه را فرستاد. آنان به بازار رفته و... و اجناسي را به شرح زير خريدند:
۱. يك پيراهن به هفت درهم
۲. روسري به قيمت چهار درهم
۳.قطيفة خيبري سياه رنگ
۴.يك عدد تخت خواب
۵.دو فرش مصري، كه داخل يكي از آنها ليف و ديگري پشم گوسفند بود
۶. چهار بالشت كه از پوست طائف و داخل آن اذخر (كه گياهي است) نهاده بودند
۷.پردهاي از جنس پشم
۸. حصيري هجري (يمني)
۹. يك عدد آسياب دستي
۱۰. طشتي از مِس
۱۱.ظرف آبي از پوست و ظرفي چوبي براي شير
۱۲. مشكي براي آب.
اجناس خريداري شده را نزد آن حضرت آوردند: «جَعَلَ يُقَلِّبُهُ بِيَدِهِ وَ يَقُولُ بَارَكَ اللَّهُ لِأَهْلِ الْبَيْت» رسول خدا(ص)با دست خود اثاثیه را زير و رو كرد و فرمود: خدا براي اهل بيت مبارك گرداند.»(۷)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟠ولیمه عروسی
➖رسول خدا(ص)فرمود:
«لاَ وَلِيمَةَ إِلاَّ فِي خَمْسٍ فِي عُرْسٍ أَوْ خُرْسٍ أَوْ عِذَارٍ أَوْ وِكَارٍ أَوْ رِكَازٍ فَأَمَّا اَلْعُرْسُ فَالتَّزْوِيجُ وَ اَلْخُرْسُ اَلنِّفَاسُ بِالْوَلَدِ وَ اَلْعِذَارُ اَلْخِتَانُ وَ اَلْوِكَارُ اَلرَّجُلُ يَشْتَرِي اَلدَّارَ وَ اَلرِّكَازُ اَلَّذِي يَقْدَمُ مِنْ مَكَّةَ ».
وليمه فقط در پنج مورد است در جشن عروسي و در جشن ولادت در ختنه كردن و در خريد خانه در بازگشت از حج.(۸)
➖وليمه عروسي حضرت زهرا(ع)نيز بسيار ساده و بيآلايش بوده است.
رسول خدا(ص)به بلال فرمود: من دختر خود را به پسر عمويم تزويج كردم و دوست دارم كه در مراسم ازدواج به عنوان سنّت امّت من وليمه داده شود: «فَأْتِ الْغَنَمَ فَخُذْ شَاةً مِنْهَا وَ أَرْبَعَةَ أَمْدَادٍ فَاجْعَلْ لِي قَصْعَةً لَعَلِّي أَجْمَعُ عَلَيْهَا الْمُهَاجِرِينَ وَ الْأَنْصَار...؛ پس از ميان گله، گوسفندي را بگير و چهار مُدْ (طعام) و ظرفي نيز فراهم آور تا مهاجرين و انصار را اطعام كنم.» بلال ميگويد: آنچه رسول خدا دستور داده بود، انجام دادم.
پيامبر(ص) فرمود: مردم را گروه گروه بیاور تا غذا بخورند. مردم غذا خوردند، سپس حضرت باقيماندة غذا را تبرّك نمود و فرمود: اين غذاها را نزد زنان ببر تا آنان نيز بخورند.(۹)
🔶مراسم عروسی
➖پيامبر(ص) در جمع همسرانش حاضر شد و فرمود: دخترم فاطمه را به پسر عمويم تزويج نمودم و به نزد وى مىفرستم [و در اين شب زفاف آنها واقع خواهد شد]، اين شما و اين دخترتان [يعنى تشريفات زفاف را آماده كنيد]، زنان با خورسندى و شادمانى زايد الوصفى، زيور آلات خويش را بر وى پوشانده و او را معطر نمودند.
➖سپس رسول اكرم (ص) فاطمه (س) را به حضور فراخواند، چون ديدگان فاطمه (س) به همسرش على(ع) كه در كنار پدرش بود افتاد گريه كرده رسول خدا(ع) دست فاطمه (س) و على (ع)را گرفت و در حالى كه مىخواست دست او را در دست على(ع) بگذارد، گريان شد، سپس فرمود: دخترم فاطمه، من از پيش خود، تو را به على(ع) تزويج نكردم، بلكه خداوند در آسمانها از جانب تو و جبرئيل از جانب على اين تزويج را صورت داده و بين شما عقد بستند.
➖هنگامى كه شب عروسى حضرت زهرا (س) فرا رسيد، پيامبر(ص) قاطر مخصوص خود كه شهباء نام داشت به در خانه آورد، و قطيفه اى بر پشت آن انداخت ، و به فاطمه (س) فرمود: سوار شو.
و به سلمان فرمود: افسار قاطر را به دست گيرد، و خود رسول اكرم (ص) پشت سر، حركت كرد.
در مسير راه ، ناگهان رسول خدا (ص ) زمزمه فرود افرادى از آسمان را شنيد. همان دم دريافت كه جبرئيل با هفتاد هزار فرشته ، و ميكائيل با هفتاد هزار فرشته ، در بدرقه حضرت زهرا (س) حضور يافته اند.
پيامبر (ص ) به آنان فرمود: براى چه به زمين ، فرود آمده ايد؟
عرض كردند: آمده ايم تا فاطمه (س) را در شب عروسى اش تا خانه شوهر همراهى كنيم .
در اين هنگام جبرئيل و ميكائيل تكبير گفتند و همه فرشتگان حاضر صدا به الله اكبر بلند كردند، و خود رسول اكرم (ص ) نيز تكبير گفت . به اين ترتيب گفتن تكبير در بردن عروس به خانه شوهر، در همين شب عروسى فاطمه (س) وضع (و سنت ) «فَوُضِع التكبيرُ عَلىَ العَرائسِ مِن تِلكَ الليله»(۱۰)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢خانه فاطمه
بسياري از جوانان بهخاطر توقعِ داشتن خانه آنچناني و اثاثیه كذايي از ازدواج بازماندهاند و يا ازدواجشان به تأخير افتاده است. بد نيست با خانهاي كه حضرت علي(ع) آماده كرده بود، آشنا شويم.
➖جابر از حضرت باقر(ع) نقل كرده است كه فرمود: هنگامي كه علي(ع) با فاطمه(ع)ازدواج نمود، خانه را با مقداري ماسه مسطح كرد و آن را با پوست گوسفندي فرش نمود. پشتي آنها از ليف خرما بود. چوبي را نصب كرده بود كه مشك را بر آن مينهادند و آن را با عبايي پوشانده بودند.
و از حضرت صادق(ع) نقل شده است كه فرمود: «أَدْخَلَ رَسُولُ اللَّهِ فَاطِمَةَ عَلَى عَلِيٍّ وَ سِتْرُهَا عَبَاءٌ وَ فَرْشُهَا إِهَابُ كَبْشٍ وَ وِسَادَتُهَا أَدَمٌ مَحْشُوَّةٌ بِمَسَدٍ؛ رسول خدا(ص) فاطمه(ع) را به خانة علي(ع) فرستاد، در حالي كه پرده خانه عبايي بود و فرش آن پوست گوسفند و بالشتهايي از پوست كه داخل آن از ليف خرما بود.»(۱۱)
🟢نماز و دعا در شب عروسی
شب ازدواج و آغاز زندگي مشترك براي هر زن و مردي شيرين، جذاب و خاطرهانگيز است. بسياري اين لحظههاي شيرين را به گناه و خلاف شرع آلوده ميكنند، و شايد بر اين باورند كه در آن شب انجام هر عملي مجاز است. بايد ديد كاملترين بانوي جهان هستي در شب عروسي چه حالاتي دارد!
حضرت علي(ع) شب عروسي، فاطمة زهرا(ع) را نگران و گريان ديد. پرسيد: چرا ناراحتي؟ پاسخ داد: «تَفَكَّرْتُ فِي حَالِي وَ اَمْرِي عِنْدَ ذَهَابِي عُمْرِِي و نُزُولِي فِي قَبْرِي فَشَبَّهْتُدُخُولِي فِي فِرَاشِي بِمَنْزِلِي كَدُخُولِي اِلَي لَحَدِي وَ قَبْرِي فَاُنشِدُكَ اللهُ اِنْ قَمْتَ اِلَي الصَّلَاةِ فَنَعْبُدُ اللهَ تَعَالَي هَذِهِ اللَّيْلَةِ؛ دربارة حال و كارم هنگام به پايان رسيدن عمرم و وارد شدن در قبرم تفكّر نمودم، پس ديدم داخل شدنم (به خانة شما) و در جاي استراحتم در منزل، شبيه داخل شدنم به سوي لحد و قبرم ميباشد (امروز از خانه پدر به اينجا منتقل شدم و روزي نيز از اينجا به قبر و لحد منتقل ميشود) پس تو را به خداوند سوگند ميدهم كه بيا به نماز بايستيم و با هم خدا را عبادت كنيم.» (۱۲)
👌تذكر اين نكته ضروري است كه اين عمل فاطمه زهرا(ع)به معناي فرار از وظيفة زن و شوهري نيست و همين طور به معناي شاد و بشّاش برخورد نكردن با شوهر نيز به حساب نميآيد؛ چرا كه به اعتراف خود امير المؤمنين(ع)، زهرا(ع) به قدري با نشاط با همسرش برخورد ميكرد كه حضرت غصّهها را فراموش مينمود؛ آنجا که میفرماید: «وَ لَقَدْ كُنْتُ اَنْظُرُ اِلَيْهَا فَتَنْكَشِفُ عَنِّي الْهُمُومَ وَ الْاَحْزَانَ؛ به راستي هميشه اين گونه بود كه وقتي به او (زهرا(ع)) نگاه ميكردم، تمام غمها و غصّههايم برطرف ميشد.»(۱۳)
💠انفاق در شب عروسي
«صفوري شافعي» از «ابن جوزي» نقل ميكند: رسول خدا(ص) در شب عروسي فاطمه(ع)براي او پيراهن تازهاي آماده كرد. جامهاي كهنه و وصلهدار نيز نزد ايشان بود. سائلي در زد و گفت: از خانة رسول خدا(ص) جامهاي كهنه ميخواهم. فاطمه(ع) ميخواست جامة كهنه را بدهد؛ ولي سخن خدا به يادش آمد كه ميفرمايد: «لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّون»به نيکويي نخواهيد رسيد، مگر اينكه از آنچه دوست داريد، انفاق كنيد.
سپس جامه نو را به وي داد. وقتي كه هنگام زفاف حضرت شد، جبرئيل به محضر رسول خدا(ص) آمد و عرض كرد: يا رسول الله! پروردگارت سلام ميرساند، و مرا نيز فرمان داده كه به فاطمه(ع) سلام برسانم و براي فاطمه(س) توسط من جامهاي بهشتي از ديباي سبز فرستاده است.»(۱۴)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار، ج۴۳، ص۱۱۰
۲.نقل از آمال الواعظین،ج۲،ص۵۴۰
۳.بحارالانوار، ج ۴۳، ص۱۵۴.
۴.بحار الانوار،ج۴۳ ص ۱۰۹
5.همان
۶.بحار الانوار، ج۴۳، ص۱۱۰
۷. بحار الانوار، ج۴۳، ص۹۴
۸.الخصال، ج ۲، ص۳۱۳.
۹.بحارالأنوار جلد ۴۳ ،ترجمه روحانی ؛ ج۱, ص۵۰۱
۱۰.وسائل الشيعه ، ج۱، ص۶۲
۱۱.بحار الانوار، ج ۴۳، ص۱۱۷.
۱۲. فرهنگ سخنان فاطمه زهرا محمد دشتي، ص۲۰.
۱۳. بحار الانوار، ج۴۳، ص۱۳۴.
۱۴. نزهة المجالس، صَفُوري شافعي، ج۲، ص۲۲۶، به نقل از فاطمه زهرا بهجة قلب المصطفي، رحماني همداني، نشر المرضيّة، ص۳۰.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۶ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام علی(ع) فرمود:«العَقلُ غِطاءٌ سَتيرٌ ، وَالفَضلُ جَمالٌ ظاهِرٌ ، فَاستُر خَلَلَ خُلقِكَ بِفَضلِكَ ،
وقاتِل هَواكَ بِعَقلِكَ ، تَسلَم لَكَ المَوَدَّةُ ، وتَظهَر لَكَ المَحَبَّةُ» .
عقل ، پرده پوش [كاستى ها ]است و فضل ، زيبايى آشكار . پس
كاستى هاى خوى خود را با فضل و کرم خود بپوشان و با عقل خويش ، هوايت را از پاى در آور ، تا دوستى مردم برايت بماند و محبت تو بر آنها آشكار شود.
🟢نقش عقل در جهاد با نفس
خداوند به جهت امتحان درون انسان نیروهای قرار داده که شهوت و غضب مهم ترین آنهاست.
عقل بین شهوت و غضب تعادل برقرار میکند به این توضیح که نیروی شهوت را بر خشم درّندهخو مسلّط میکند و نیروی شهوت را به وسیله مسلّط ساختن غضب بر آن، میشکند و مکر و کید شیطان را با بصیرت نافذ و نورانیّت، کشف و ردّ میکند.
و در حدیث فوق به همین مکانیزم اشاره شده که فرمود«و قاتِل هَواكَ بِعَقلِكَ» به کمک عقل هوای نفس را بکش.
🔻در آیات و احادیث زیادی به نقش عقل در کنترل نفس و سعادتمندی انسان اشاره شده است که به یک آیه و یک حدیث بسنده میکنیم؛🔺
🟢قرآن و نقش عقل
«وَ قالُوا لَوْ کُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ ما کُنَّا فِی أَصْحابِ السَّعِیرِ» اگر گوش شنوا داشتیم و یا عقل را به کار می گرفتیم، در میان جهنمیان نبودیم.(۲)
در اینجا خداوند عقل را به فایده اش معرفی نموده است; یعنی عقل چیزی است که انسان در دینش از آن بهره میبرد و با به کارگیری آن کنترل نفس خود را به دست میگیرد و در نتیجه سعادتمند میشود و از اهل جهنم نخواهد بود.
🟢حدیث و نقش عقل
امام صادق (ع) فرمود:
إِنَّ اَللَّهَ تَعَالَى رَكَّبَ اَلْعَقْلَ فِي اَلْمَلاَئِكَةِ بِدُونِ اَلشَّهْوَةِ وَ رَكَّبَ اَلشَّهْوَةَ فِي اَلْبَهَائِمِ بِدُونِ اَلْعَقْلِ وَ رَكَّبَهُمَا جَمِيعا فِي بَنِي آدَمَ فَمَنْ غَلَبَ عَقْلُهُ عَلَى شَهْوَتِهِ كَانَ خَيْرا مِنَ اَلْمَلاَئِكَةِ وَ مَنْ غَلَبَتْ شَهْوَتُهُ عَلَى عَقْلِهِ كَانَ شَرّا مِنَ اَلْبَهَائِمِ.
خداوند متعال عقل بدون شهوت را در فرشتگان قرار داد،و شهوت بدون عقل را در حيوانات،و عقل و شهوت را در انسان،هر كس عقلش بر شهوتش غالب آيد از فرشتگان بهتر،و هر كه شهوتش بر عقلش غلبه نمود از حيوانات بدتر است.(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.ملک/۱۰
۳.مشکاة الأنوار ،ج۱، ص۵۳۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۷)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۷.یصُومُ رَغْباً
یکی دیگر از ویژگیهای مومن عبارت است از اینکه بامیل ورغبت روزه می گیرد.
مشتاقان و منتظران ظهور با انجام عبادات به ویژه روزه میتوانند به کمال و ارتقا معنوی دست پیدا کنند و کمال معنوی تک تک افراد جامعه زمینهساز ظهور است.
امام صادق (ع) فرمودند: لَيَعِدَنَّ أَحَدُكُمْ لِخُرُوجِ الْقائِمِ (ع) وَ لَوْ سَهْما فَإِنَّ اللّهَ تَعالي إِذا عَلِمَ ذلِكَ مِنْ نِيَّتِهِ رَجَوْتُ لِأَنْ يَنْسِيَ في عُمْرِهِ حَتّي يُدْرِكَهُ [فَيَكُونَ مِنْ أَعْوانِهِ وَ أَنْصارِهِ]
هر يك از شما بايد براي خروج حضرت قائم (ع) [سلاحي] مهيا كند. هر چند يك تير باشد؛ خداي تعالي هرگاه بداند كسي چنين نيتي دارد اميد آن است كه عمرش را طولاني كند تا آن حضرت را درك كند [و از ياران و همراهانش قرار گيرد].(۲)
🔵روزه و تقرب به خدا
پیامبر می فرماید:«عَلَیْکَ بالصوم فَاِنَّهُ قُربُه اِلَی الله»؛ بر تو باد روزهداری؛ زیرا باعث نزدیکی به خداوند است.(۳)
➖نزدیک شدن به خداوند توأم با نزدیک شدن به امام زمان است.
در روزه بندگان الهی به امام زمان(عج) تقرب پیدا می کنند یعنی زمینه زندگی خود را برای حضور امام مهدی(عج) فراهم می کنند؛ به عبارت دیگر، حتی اگر فقط دل را از طعام و آشامیدن بازبداری باز مراتبی از تابیدن نور کبریایی در دل فراهم می شود و همین هم مرتبه ای از نزدیک شدن به امام عصر(عج) است.
🟢روزه و تهذیب نفس
عارفان،برای تهذیب نفس وکمال انسان دو مرحله بیان کرده اند که روزه گرفتن در هر رو مرحله مؤثر است؛
الف) تخلیه؛ یعنی پاکسازی و تصفیه روح از عادات ناپسند و آلودگی های مادی که مقدمه آن شناخت صفات پسندیده و ناپسند است.
ب) تحلیه؛ یعنی آراستن نفس به صفات پسندیده و مطلوب انسانی، مانند تقوا که از حکمت های روزه است «لعلکم تتقون».
🔶وجه اشتراک روزه و ظهور
نظام طبقاتی و فاصله های ژرف میان تهدستان و توانمندان، یکی از عوامل تنش زا و نارضایتی در نظام و اجتماعی است که به هر میزان فاصله اختلاف طبقاتی، عمیق تر گردد، ناهنجاریهای اجتماعی و مفاسد اخلاقی افزون تر می گردند.
منتظران ظهور امام زمان بر این حقیقت واقفند که مهم ترین نتیجه ظهور تحقق عدالت اجتماعی است و همین طور در مورد فلسفه و حکمت روزه هم گفته شده است که یکی از آثار روزه مساوات بین غنی و فقیر است به این معنی که در ساعات روزه فقیر و غنی هر دو گرسنگی را تحمل میکنند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.الغيبة نعماني، ص ۳۲۰.
۳.بحارالانوار، بيروت، ج۹۳ ص۲۸۵.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۷)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۷ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع) فرمود:
«خَمْسٌ مَنْ لَمْ تَكُنْ فِيهِ لَمْ يَكُنْ فِيهِ كَثِيرُ مُسْتَمْتِعٍ: اَلْعَقْلُ، وَ الدّينُ وَ الاَدَبُ، وَ الْحَيَاءُ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ».
«پنج چيز است كه در هركسى نباشد، خير زيادى در او نيست: عقل، دين، ادب، حيا و خوشخويى».
🟢 عقلانیت قربانی هوای نفس
در مبحث جهاد با نفس یکی از اموری به آن تأکید می شود تبعیت از عقل است.
چرا که عقل ، به عنوان مهم ترین سرمایه انسان قربانی تبعیت از هوای نفس می شود ، هوا پرستى همچون پرده اى به روى عقل انسان كشيده مى شود و حقيقت را در نظراو دگرگون مى نمايد، جز مقصود خود را نمى بيند و به غير آن نمى انديشد و به همين جهت از حق باز مى ماند؛ حضرت امیر(ع)فرمود:«فَأَمَّا اتِّباعُ الْهَوَى فَيَصُدُّ عَنِ الْحَقِّ».(۲)
🟢دینداری و خطر هوای نفس
در آیاتی از قرآن تبعیت از هوای نفس عامل فاصله گرفتن از دین داری بیان شده است؛
➖«وَإِن یَرَوْا آیَةً یُعْرِضُوا وَیَقُولُوا سِحْرٌ مُّسْتَمِرٌّ ، وَكَذَّبُوا وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءهُمْ وَكُلُّ أَمْرٍ مُّسْتَقِرٌّ» و هرگاه معجزه ای را ببینند، اعراض کرده، میگویند: این سحری مستمر است آنها آیات خدا را تکذیب کرده و از هوای نفس خود پیروی کردند.(۳)
➖ «فَإِن لَّمْ یَسْتَجِیبُوا لَكَ فَاعْلَمْ أَنَّمَا یَتَّبِعُونَ أَهْوَاءهُمْ» اگر تو را اجابت نمیکنند بدان که از هوای نفسشان پیروی میکنند.(۴)
🟢اخلاقیات و آسیب هوای نفس
ادب، حیا ، حسن خلق و در یک همه زیبایی های اخلاقی انسان با پیروی از هوای نفس در معرض آسیب قرار می گیرند.
➖خداوند متعال در سوره کهف با اشاره به اين نکته مي فرمايد: «وَ لا تُطِعْ مَنْ اَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِکْرِنا وَ اتّبَعَ هَواهُ وَ کانَ اَمْرُهُ فُرُطاً» اي رسول ما! از کساني که قلبشان را از ياد خود غافل ساختيم اطاعت مکن؛ همانها که از هواي نفس پيروي مي کردند و کارهايشان از روي افراط و تفريط است.(۵)
➖ «وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَـكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ» اگر میخواستیم مقام او را با این آیات و علوم و دانشها بالا میبردیم ، ولی او به پستی گرایید و پیروی از هوای نفس کرد.(۶)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۴۲.
۳.قمر/۲،۳.
۴.قصص/۵۰
۵.کهف/۲۸.
۶.اعراف/۱۷۶.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تذکراتی برای استحکام خانواده
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
➖لباس نمازگزار نباید از اجزای حیوان حرام گوشت باشد؛ حتی اگر مویی از آن هم در لباس یا بدن نمازگزار باشد، نمازش باطل است.
➖نماز خواندن با لباسی که فرد شک دارد از اجزای حیوان حلال گوشت است یا حرام گوشت، صحیح است.
💠حکایتی و عبریتی
ایجاد انگیزه
امام صادق(ع) ماجرای تکان دهنده ای را نقل فرمودند:
برای پیامبر خدا خبر آوردند که: سعد بن مُعاذ، در گذشت. پیامبر خدا و اصحابش برخاستند [و به خانه سعد رفتند]. جنازه سعد برداشته شد. پیامبر(ص) دستور داد او را بر روی لنگه در، غسل دادند و چون او را حنوط و کفن کردند و در تابوتش نهادند و به راه افتادند، پیامبر خدا در پی آن، حرکت کرد و گاه سمت راست تابوت و گاهی سمت چپ آن را می گرفت تا به قبرش رساندند.
پیامبر خدا، جنازه سعد را پایین نهاد و او را در گورش گذاشت و اطراف لَحَد را با خشت، محکم کرد و در این هنگام می فرمود: «یک سنگ به من بده... کمی گِل به من بده» و با آنها فاصله میان خشت ها را [با ظرافت ] می گرفت.
کار که تمام شد و پیامبر(ص) بر روی قبر، خاک ریخت و آن را هموار کرد، فرمود: «من می دانم که او به زودی می پوسد و پوسیدگی به سراغش می آید؛ امّا خداوند متعال، بنده ای را دوست دارد که هر گاه کاری انجام می دهد، محکم کاری کند».
چون پیامبر(ص) خاکش را هموار کرد، مادر سعد، از گوشه ای صدا زد: بهشت، گوارایت باد!
پیامبر خدا فرمود: یا امَّ سَعدٍ، مَه! لا تَجزِمی عَلی رَبِّک، فَإِنَّ سَعدا قَد أصابَتهُ ضَمَّةٌ. «آرام باش، ای امّ سعد! از طرف پروردگارت، چنین با قاطعیت سخن مگوی. سعد، همین حالا دچار فشار [قبر] شد».
پیامبر(ص) باز گشت و مردم نیز برگشتند.
گفتند: ای پیامبر خدا! ما شاهد بودیم که شما با سعد، چنان عمل کردید که با هیچ کس نکرده اید. بدون عبا و با پای برهنه دنبال جنازه اش حرکت کردید!
پیامبر(ص) فرمود: إنَّ المَلائِکةَ کانَت بِلا حِذاءٍ و لا رِداءٍ فَتَأَسَّیتُ بِها. «فرشتگان، پابرهنه و بدون عبا بودند. من هم به آنها تأسّی کردم».
گفتند: گاه سمت راست تابوت را می گرفتید و زمانی سمت چپ آن را!
فرمود: کانَت یدی فی یدِ جَبرَئیلَ آخُذُ حَیثُ ما أخَذَ.«دستم در دست جبرئیل بود و هر جا را که او می گرفت، من هم می گرفتم».
گفتند: دستور فرمودی و او را غسل دادند، و بر جنازه اش نماز خواندی و خودت او را در گور نهادی؛ ولی سپس فرمودی که: سعد، دچار فشار [قبر] شد.
فرمود: نَعَم، إنَّهُ کانَ فی خُلُقِهِ مَعَ أهلِهِ سوءٌ. «آری؛ او با خانواده اش کمی بداخلاق بود».
علل الشرایع ص ۳۱۰ ح ۴، دانشنامه قرآن و حدیث ج ۳ ص۳۶۰.
🟢بیان موضوع
خانواده از ابتدای تاریخ تاکنون به عنوان اصلیترین نهاد اجتماعی، زیربنای جوامع و خاستگاه فرهنگها، تمدنها و تاریخ بشر بوده است. دین اسلام به عنوان مکتبی انسانساز، بیشترین توجه را به والایی خانواده دارد؛ از این رو، این نهاد مقدس را کانون تربیت میشمرد. نیکبختی و بدبختی جامعه انسانی را نیز به صلاح و فساد این بنا وابسته میداند و هدف از تشکیل خانواده را تأمین نیازهای عاطفی و معنوی انسان از جمله دستیابی به آرامش برمیشمارد.
➖در آیه ۷۴ سوره فرقان می خوانیم: «وَالَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیاتِنَا قُرَّةَ أَعْینٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا» و کسانی که می گویند خدایا، ما را از همسرانمان نور چشمان ببخش و ما را رهبر پرهیزکاران گردان. این آیه بر اهمیت خانواده و پیش آهنگی آن در تشکیل جامعه نمونه انسانی اشاره دارد، چنان که پیوندهای سالم و درخشان خانوادگی را ایده آل پرهیزکاران معرفی می کند.
➖شیخ الرئیس ابوعلی سینا در رساله ای به منظور تشریح جایگاه و اهمیت خانواده و ارکان آن «تدابیر المنازل یا السیاسات الاهلیه» نوشته است.ابن سینا در تبیین هدف های خانواده مطلوب مبتنی بر موازین اخلاقی و عاطفی دین محور، بر سه انگیزه اقتصادی، اجتماعی و همچنین محبت و آرامش تأکید کرده است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴عوامل بیثباتی خانواده
جامعهشناسان خانواده، رشد بیسابقة طلاق را در دهههای اخیر در جهان، به طور کلی، معلول چند عامل پایهای میدانند که عبارتند از:
الف. تغییر ارزشها
ضعف باورها و رفتارهای دینی، در کنار اثرپذیری از رسانهها (به خصوص ماهوارهها و شبکه های مجازی )،گسترش ارزشهای مادی و کاهش توجه به ارزشهای معنوی، باعث شده است که برای بسیاری از خانوادهها اموری از قبیل: لذّتطلبی، تمتّع لحظهای، سودگراییِ شخصی و نظایر آن، از همه چیز مهمتر باشد؛
ب. تغییر نگرش نسبت به ازدواج
به گفته برخی از جامعهشناسان، خانواده و ازدواج در دیدگاه جدید غربی از یک «نهاد» به «مصاحبت» (همباشی) تبدیل شده است که بر مبنای عشق رمانتیک استوار میباشد. به همین دلیل: بالا بودن میزان طلاق، یک پدیدة کوتاهمدت نیست؛ بلکه کفّارة مفهوم جدید و تغییر نگرش نسبت به ازدواج است.
ج . تغییر سبک زندگی
تغییر در سبک زندگی ها که تبعاتی از قبیل اختلال در تأمین نیازهای فطری همسران، شامل نیازهای: معیشتی، جنسی، عاطفی و معنوی است، کاهش وابستگی همسران به خانواده در تأمین نیازهای خود به سبب گسترش امکانات و شیوههای جایگزین بیثباتی نهاد خانواده را به دنبال داشته است.
🔶تذکراتی کلی
اسلام در عین حال كه حقوقی را برای زوجین تعیین نموده است، توصیههای جدّی دارد كه زندگی بر اساس رفتار اخلاقی تنظیم شود. در این بخش به نمونههایی از آیات و روایات اشاره میكنیم:
🔸محبت و گذشت اساس زندگی
«وَ مِنْ ءَایتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَ جًا لِّتَسْكُنُواْ إِلَیهَا وَجَعَلَ بَینَكُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِی ذَ لِكَ لَأَیتٍ لِّقَوْمٍ یتَفَكَّرُونَ »؛ «و از نشانههای او این است كه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در كنار آنان آرامش یابید و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد. در این نشانههایی است برای گروهی كه تفكّر میكنند.»(۲)
👌این آیه میگوید كه اساس زندگی را باید محبت به همدیگر و مهربانی و گذشت تشكیل دهد، نه اعمال حق و دریافت و استیفای آن.
🔸یار و غمخوار هم بودن
«هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَاَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ»؛ آنها لباس شما هستند و شما [مردان] لباس آنها [كه هر دو زینت هم و سبب افتخار یكدیگرند] .»(۳)
این تشبیه نكات متعددی دارد كه بسیار در خور دقّت است:
👈 لباس انسان را از گرما و سرما حفظ میكند، زن و شوهر هم باید در سختی و راحتی یار و غمخوار و همراه هم باشند؛
👈لباس عیبهای
انسان را میپوشاند، زوجین نیز باید در زندگی مدفن عیوب همدیگر باشند.
👈لباس عامل زینت و افتخار و شخصیت انسان است، همسر نیز باید چنین نقشی را ایفا نماید.
این همه برای این است كه تأكید شود زندگی بر اساس رابطه اخلاقی اداره شود، نه حق طلبی و استیفای آن تا ریال آخر.
🔵تذکراتی به مردان در مورد زنان
➖پیامبر(ص) فرمود: «لاَ یخْدُمُ الْعِیالَ اِلاَّ صِدِّیقٌ اَوْ شَهِیدٌ اَوْ رَجُلٌ یرِیدُ اللَّهُ بِهِ خَیرَ الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ؛ به اهل و عیال خدمت نمیكند، مگر صدّیق یا شهید یا مردی كه خداوند خیر دنیا و آخرت او را بخواهد.»(۴)
➖و نیز فرمود: «جُلُوسُ الْمَرْءِ عِنْدَ عِیالِهِ اَحَبُّ اِلَی اللَّهِ تَعَالَی مِنِ اعْتِكَافٍ فِی مَسْجِدِی هَذَا؛ نشستن مرد در نزد عیالش، پیش خدای متعال محبوبتر از اعتكاف در این مسجد من (مسجد النبی) است.»(۵)
➖ امام صادق (ع)فرمود: «مَنْ حَسُنَ بِرُّهُ بِأَهْلِهِ زَادَ اللَّهُ فِی عُمُرِهِ؛ هر كه به خانوادهاش نیكی كند، خداوند بر عمرش بیفزاید.»(۶)
➖امام صادق(ع) فرمود:
إنَّ المَرءَ یَحتاجُ فی مَنزِلِهِ و عیالِهِ إلی ثَلاثِ خِصالٍ یَتَکلَّفُها و إن لَم یَکن فی طَبعِهِ ذلِک: مُعاشَرَهٍ جَمیلَهٍ و سَعَهٍ بِتَقدیرٍ و غَیرَهٍ بِتَحَصُّنٍ.
مرد برای اداره منزل و خانواده خود به سه خصلت نیاز دارد که حتی اگر در طبیعت او نباشد، (باید خود را به آنها وادارد)، آن خصلت ها عبارتند از: خوش رفتاری، گشاده دستی سنجیده و غیرت برای حفاظت از آنها.(۷)
➖امام صادق(ع) فرمود:
لاغنی بِالزَّوجِ عَن ثَلاثَهِ أشیاء فیما بَینَهُ و بَینَ زوجَتِهِ و هِی: المُوافَقَهُ لِیَجتَلِبَ بِها مُوافَقَتَها و مَحَبَّتَها و هَواها و حُسنُ خُلقِهِ مَعَها وَ استِعمالُهُ استِمالَهَ قَلبِها بِالهَیئَهِ الحَسَنَهِ فی عَینِها و تَوسِعَتِهِ عَلَیها.
شوهر در رابطه خود با همسرش از سه چیز بی نیاز نیست: سازگاری با او تا به این وسیله سازگاری و محبت و عشق او را به خود جلب کند و خوش خویی با او و دلبری از او با آراستن خود برای وی و فراهم آوردن امکانات آسایش او.(۸)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟠تذکراتی به زنان در مورد شوهران
👌در کتابی خارجی نوشته بود؛ زن دانا مرد را پادشاه می کند و خود ملکه می شود و زن نادان مرد را غلام می کند و خود هم کنیز می شود.
➖زن فهیم و نیک اندیش می داند که تمامی انسان ها شیفته ی محبت و دلباخته ی جذابیت های روانی و کشش های نفسانی اند.از این رو هنر او در این است که با درکی درست از ویژگی های اخلاقی، خصیصه های شخصیتی و نیازهای نفسانی شوهر، مهرطلبی ها، محبت جویی ها، تشویق پذیری ها، زیبانگری ها و عاقبت اندیشی ها را با به کارگیری مطلوب ترین روش ها در مناسب ترین موقعیت ها به شوهر پاسخ گوید و او را دور از دغدغه ها و وسوسه های درون، در برابر همه ی کشش ها و محرک های بیرونی مصون نماید.
➖زن خوش اخلاق، در زندگی مشترک با همسر خود، زیبایی کلام و جذابیت بیان، زبان تشویق و ترغیب و تأیید و تکریم را سرمایه ی ارزشمند زندگی خویش می داند و هیچ فرصتی را برای «ابلاغ پیام» و «ابراز محبت» به شوهر از دست نمی دهد و لذا در تاریکی هم با همسر خویش با زبانی لین و آرام، شیرین و پرمعنا، گیرا و آرام بخش و به دور از اضطراب و تنش سخن می گوید.
همان گونه كه سفارشات متعدد در مورد زنان آمده، به زنان هم سفارش شده كه با اخلاق و برخورد صحیح با شوهر خود رفتار كنند. به نمونهای از روایات در این باره توجه كنید:
➖ پیامبر اكرم(ص) فرمود: «جِهَادُ الْمَرْأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّلِ؛ جهاد زن، خوب شوهرداری است.»(۹)
➖ امام صادق (ع)فرمود: «مَلْعُونَةٌ مَلْعُونَةٌ امْرَأَةٌ تُؤْذِی زَوْجَهَا وَتَغُمُّهُ وَسَعِیدَةٌ سَعِیدَةٌ امْرَأَةٌ تُكْرِمُ زَوْجَهَا وَلاَ تُؤْذِیهِ وَتُطِیعُهُ فِی جَمِیعِ اَحْوَالِهِ؛ ملعون است ملعون، زنی كه شوهر خود را بیازارد و غمگین كند و خوشبخت است خوشبخت، آن زنی كه شوهر خود را احترام كند و آزارش ندهد و در همه حال از وی فرمان برد.»(۱۰)
➖ حضرت پیامبر(ص) فرمود: «مَنْ كَانَ لَهُ امْرَأَةٌ تُؤْذِیهِ لَمْ یقْبَلِ اللَّهُ صَلاَتَهَا وَلاَ حَسَنَةً مِنْ عَمَلِهَا حَتَّی تُعِینَهُ وَتُرْضِیهُ وَاِنْ صَامَتِ الدَّهْرَ... وَعَلَی الرَّجُلِ مِثْلُ ذَلِكَ الْوِزْرِ وَالْعَذَابِ اِذَا كَانَ لَهَا مُؤْذِباً ظَالِماً؛ هر كه زنی داشته باشد كه وی را بیازارد، خداوند نه نماز آن زن را قبول میكند و نه كار نیكش را؛ هرچند همه عمر روزه بگیرد تا زمانی كه به شوهر كمك كند و او را خشنود سازد... مرد نیز اگر زن خود را بیازارد و به او ستم كند، همین گناه و عذاب را دارد.»(۱۱)
➖ حضرت پیامبر(ص) فرمود: «مَنْ صَبَرَتْ عَلَی سُوءِ خُلُقِ زَوْجِهَا اَعْطَاهَا مِثْلَ ثَوَابِ آسِیةَ بِنْتِ مُزَاحَمٍ» هر زنی كه در برابر بداخلاقی شوهرش شكیبایی ورزد، خداوند همانند ثواب آسیه دختر مزاحم به او عطا كند.»(۱۲)
➖امام باقر(ع)میفرمایند: «جَاءَتِ امْرَأَةٌ إِلَى النَّبِیّ فَقَالَتْ: يَا رَسُولَ اللَّهِ! مَا حَقُ الزَّوْجِ عَلَى الْمَرْأَةِ؟ فَقَالَ لَهَا: أَنْ تُطِيعَهُ وَ لَا تَعْصِيَهُ وَ لَا تَصَدَّقَ مِنْ بَيْتِهِ إِلَّا بِإِذْنِهِ وَ لَا تَصُومَ تَطَوُّعاً إِلَّا بِإِذْنِهِ وَ لَا تَمْنَعَهُ نَفْسَهَا وَ إِنْ كَانَتْ عَلَى ظَهْرِ قَتَبٍ وَ لَا تَخْرُجَ مِنْ بَيْتِهَا إِلَّا بِإِذْنِه؛ زنی نزد پیامبر آمد و عرض کرد: ای رسول خدا! حق شوهر بر زن چیست؟ حضرت فرمودند: اینکه از شوهر فرمان ببرد و از وی نافرمانی نکند و از خانة شوهر چیزی جز با اجازة او صدقه ندهد و جز با اجازة شوهر روزة مستحبی نگیرد و از تمکین به شوهرش سر نپیچد؛ گرچه بر پشت مرکب سوار باشد، و از خانة شوهر جز با اجازة او بیرون نرود.»(۱۳)
➖درباره یارى رساندن زن به همسر خود در زندگى ، این گونه روایت شده است؛
پیامبر(ص) فرمود:« أيُّما امرَأةٍ خَدَمَتْ زَوجَها سَبعَةَ أيّامٍ ، غَلَّقَ اللّه ُ عَنها سَبعةَ أبوابِ النارِ و فَتَحَ لَها ثمانِيَةَ أبوابِ الجَنَّةِ تَدخُلُ مِن أينَما شاءَتْ»
و قالَ عليه السلام :« ما مِنِ امرَأةٍ تَسقِي زَوجَها شَربَةَ ماءٍ إلاّ كانَ خَيرا لَها مِن سَنةٍ صِيامِ نَهارِها و قِيامِ لَيلِها» .
هر زنى كه هفت روز شوهرش را خدمت كند ، خداوند هفت در دوزخ را به روى او ببندد و هشت در بهشت را به رويش بگشايد ، تا از هر در كه خواهد وارد شود .
و فرمود : هيچ زنى نيست كه جرعه اى آب به شوهرش بنوشاند مگر آن كه اين عمل او برايش بهتر از يك سال باشد كه روزهايش را روزه بگيرد و شبهايش را به عبادت سپرى كند.(۱۴)
➖امام صادق(ع) فرمود:«مَن صَبَرَت عَلى سوءِ خُلُقِ زَوجِها ، أعطاها مِثلَ ثَوابِ آسِیةَ بِنتِ مُزاحِمٍ».
هر كس بر بداخلاقىِ شوهرش صبر كند ، خداوند ، همانند پاداش آسیه ، دختر مُزاحم (همسر فرعون) به او عطا مى فرماید .(۱۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
ابن عباس مى گوید : زنى به نام «لینه»، نزد پیامبر(ص) آمد و گفت : اى پیامبر خدا ! من به نمایندگى از زنان، نزد شما آمده ام . هیچ زنى تا روز قیامت ، سخن مرا نمى شنود، مگر این كه از آن، خوش حال خواهد شد . خداى یگانه، هم پروردگار مردان است و هم زنان . آدم (ع) ، هم پدرِ مردان است و هم پدرِ زنان . حوّا، هم مادرِ مردان است و هم مادرِ زنان . خداوند، جهاد را بر مردان، مقرّر داشته است . اگر شهید شدند، نزد پروردگارشان زنده اند و روزى مى خورند ، و اگر [ در راهِ رفتن به جهاد ] مُردند ، باز نزد خداوند ، پاداش دارند ، و اگر [ زنده ]برگشتند ، خداوند به آنان پاداش داده است . ما زنان ، از بیمارانْ پرستارى مى كنیم و مجروحان را مداوا مى نماییم . پس ما چه پاداشى داریم ؟
پیامبر(ص) در پاسخ فرمود :
«یا وافِدَةَ النِّساءِ ! أبلِغی مَن لَقیتِ مِنَ النِّساءِ ، أنّ طاعَةَ الزَّوجِ وَالاعتِرافَ بِحَقِّهِ تَعدِلُ ذلِكَ كُلَّهُ».
اى نماینده زنان ! به هر یك از زنان كه ملاقاتش كردى ، ابلاغ كن كه اطاعت از شوهر و پذیرفتن حق و حقوق او ، با همه اینها [ كه گفتى ] ، برابرى مى كند .(۱۶)
💠داستان
حضرت علی (ع)،در زمان خلافت خود كار رسیدگی به شكایات را شخصا به عهده می گرفت.
گاهی در كوچه ها و خیابانها راه می افتاد، تجسس می كرد و اوضاع عمومی را از نزدیك تحت نظر می گرفت.
یكی از روزهای بسیار گرم، خسته و عرق كرده به مقر حكومت مراجعت كرد.
زنی را جلو در ایستاده دید. همینكه چشم زن به علی افتاد جلو آمد و گفت شكایتی دارم:
«شوهرم به من ظلم كرده، مرا از خانه بیرون نموده، به علاوه مرا تهدید به كتك كرده و اگر به خانه بروم مرا كتك خواهد زد. اكنون به دادخواهی نزد تو آمده ام».
- بنده ی خدا! الآن هوا خیلی گرم است، صبر كن عصر هوا قدری بهتر بشود، خودم به خواست خدا با تو خواهم آمد و ترتیبی به كار تو خواهم داد.
- اگر توقف من در بیرون خانه طول بكشد، بیم آن است كه خشم او افزون گردد و بیشتر مرا اذیت كند.
علی لحظه ای سر را پایین انداخت، سپس سر را بلند كرد در حالی كه با خود زمزمه می كرد و می گفت:
«نه، به خدا قسم نباید رسیدگی به دادخواهی مظلوم را تأخیر انداخت. حق مظلوم را حتما باید از ظالم گرفت و رعب ظالم را باید از دل مظلوم بیرون كرد تا با كمال شهامت و بدون ترس و بیم در مقابل ظالم بایستد و حق خود را مطالبه كند».
بگو ببینم خانه ی شما كجاست؟
- فلان جاست.
- برویم.
علی به اتفاق آن زن به در خانه شان رفت، پشت در ایستاد و به آواز بلند فریاد كرد:
«اهل خانه! سلام علیكم».
جوانی بیرون آمد، كه شوهر همین زن بود. جوان علی را نشناخت، دید پیرمردی كه در حدود شصت سال دارد به اتفاق زنش آمده است. فهمید كه زنش این مرد را برای حمایت و شفاعت با خود آورده است، اما حرفی نزد. علی (ع) فرمود:
«این بانو كه زن تو است از تو شكایت دارد، می گوید: تو به او ظلم و او را از خانه بیرون كرده ای. بعلاوه تهدید به كتك نموده ای. من آمده ام به تو بگویم از خدا بترس و با زن خود نیكی و مهربانی كن».
- به تو چه مربوط كه من با زنم خوب رفتار كرده ام یا بد؟ ! بلی من او را تهدید به كتك كرده ام، اما حالا كه رفته تو را آورده و تو از جانب او حرف می زنی او را زنده زنده آتش خواهم زد.
علی از گستاخی جوان برآشفت، دست به قبضه ی شمشیر برد و از غلاف بیرون كشید. آنگاه گفت:
«من تو را اندرز می دهم و امر به معروف و نهی از منكر می كنم، تو این طور جواب مرا می دهی؟ ! صریحا می گویی من این زن را خواهم سوزاند؟ ! خیال كرده ای دنیا این قدر بی حساب است؟ ! »
فریاد علی كه بلند شد مردم عابر از گوشه و كنار جمع شدند. هركس كه می آمد، در مقابل علی تعظیم می كرد و می گفت:
«السلام علیك یا امیرالمؤمنین».
جوان مغرور تازه متوجه شد با چه كسی روبرو است، خود را باخت و به التماس افتاد: یا امیرالمؤمنین! مرا ببخش، به خطای خود اعتراف می كنم. از این ساعت قول می دهم مطیع و فرمانبردار زنم باشم، هرچه فرمان دهد اطاعت كنم. علی رو كرد به آن زن و فرمود:
«اكنون برو به خانه ی خود، اما تو هم مواظب باش كه طوری رفتار نكنی كه او را به اینچنین اعمالی وادار كنی».
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الانوار ،ج ۲۱
۲.روم/۲۱.
بقره /۱۸۷.
۳
۴.میزان الحكمة، ج ۵، ص۲۲۶۵.
۵.همان، ص ۲۲۶۶، ح۷۸۸۴.
۶. همان، ح ۷۸۸۳.
۷.تحف العقول، ص ۳۲۲.
۸.میزان الحکمه، ح ۷۸۷.
۹.الكافی، ج۵، ص۵۰۷.
۱۰ میزان الحكمة، ح۷۸۸۶.
۱۱.وسائل الشيعه،ج۱۴،ص۱۱۶.
۱۲. همان، ح ۷۸۹۲
۱۳.الکافی، ج۱۱، ص۱۶۰
۱۴.إرشاد القلوب ،ص۱۷۵.
۱۵.بحارالانوار،ج۱۰۳،ص۲۴۷.
۱۶.شعب الإیمان: ج ۶، ص ۴۱۷
۱۷.بحارالانوار ، ج۹، ص۵۹۸.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تبعات گناهان
در دنیا و آخرت
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
💠داستان
ایجاد انگیزه
روزي حضرت موسي (ع) از محلي عبور مي كرد . از چشمه اي در كنار كوهي وضو گرفت و بر بالاي كوه رفت تا نماز بخواند . ديد سواري بر كنار چشمه رسيد و از اسب پياده شد تا از چشمه آب بنوشد . موقع رفتن فراموش كرد كيسه پول خود را بردارد و رفت . پس چوپاني آمد و كيسه ي پول را برداشت . آنگاه پير مردي كه پشته اي هيزم بر دوش داشت رسيد و هيزمها را كناري گذاشت و در كنار چشمه دراز كشيد تا استراحتي بكند.
هنوز پير مرد را خواب نبرده بود كه سوار برگشت و كيسه ي پول خود را جستجو كرد ولي چون آن را نيافت از پير مرد سراغش را گرفت . چون پير مرد اظهار بي اطلاعي كرد بگو مگو ودر نتيجه درگيري بين آن دو در گرفت و در نتيجه سوار زد و پير مرد را كشت .
حضرت موسي عرض كرد : خدايا چه عدالت و پيش آمدي است . پول را يكي مي برد و ديگري كشته مي شود .
خطاب آمد : اي موسي اين پير مرد پدر آن سوار را كشته بود كه بين آن دو قصاص انجام شد . پدر اسب سوار به پدر چوپان به انداز ي پول موجود آن كيسه مقروض بود از اين رو او نيز به حقّ خود رسيد.
🔵بیان موضوع
بر اساس قواعد عالم خلقت و طبق عدالت خداوند، انسان ها نتیجه اعمال خوب و بد خود را در دنیا و آخرت خواهند دید و انسان باید به این حقیقت یقین داشته باشد که هر گناهی از او سر بزند کوچک باشد یا بزرگ تبعات آن گناه گریبان او را خواهد گرفت که خداوند در این باره فرمود :«مَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ»
➖و اگر انسان در این دنیا به خاطر گناهان مجازات شود به مراتب از عذاب های اخروی آسان تر خواهد بود. و عذاب های دنیوی هشدارهایی هستند برای عبرت گیری و بازگشت از گناهان؛
«ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ»
فساد، در خشکی و دریا بخاطر کارهایی که مردم انجام دادهاند آشکار شده است؛ خدا میخواهد نتیجه بعضی از اعمالشان را به آنان بچشاند، شاید (بسوی حق) بازگردند!(۱)
🔶حدیث
حدیث جالبی از حضرت امیر(ع) در این باره وارد شده است؛
«الذُّنوبُ ثلاثةٌ : فَذَنبٌ مَغفورٌ ، و ذنبٌ غَيرُ مَغفورٍ ، و ذنبٌ نَرجُو لِصاحِبِهِ و نَخافُ عَليهِ ··· أمّا الذَّنبُ المَغفورُ فعَبدٌ عاقَبَهُ اللّه ُ تعالى عَلى ذَنبِهِ في الدنيا فَاللّه ُ أحكَمُ و أكرَمُ أن يُعاقِبَ عَبدَهُ مَرَّتَينِ ، و أمّا الذنبُ الذي لا يُغفَرُ فَظُلمُ العِبادِ بعضِهِم لبعضٍ ··· و أمّا الذنبُ الثالثُ فَذَنبٌ سَتَرَهُ اللّه ُ على عبدِهِ و رَزَقَهُ التوبةَ فَأصبَحَ خاشِعاً مِن ذَنبِهِ راجِياً لِرَبِّهِ فَنَحنُ لَهُ كَما هُوَ لِنفسِهِ»
گناهان سه دسته اند : گناهى كه آمرزيده مى شود ، گناهى كه آمرزيده نمى شود و گناهى كه براى مرتكب آن، ميان بيم و اميديم . . . اما آن گناهى كه آمرزيده مى شود [گناه آن ]بنده اى است كه خداوند او را در دنيا به كيفر گناهش رسانده است ؛ زيرا خداوند كاردان تر و بزرگوارتر از آن است كه بنده اش را دوبار كيفر دهد، و اما گناهى كه آمرزيده نمى شود ، ستم كردن بندگان به يكديگر است . . . و اما گناه سوم، گناهى است كه خداوند آن را از بندگانش پوشيده داشته و توبه از آن را نصيب گنهكار كرده است و از اين رو از گناه خويش بيمناك و به پروردگارش اميدوار گشته است . ما نسبت به اين شخص همان حالى را داريم كه او نسبت به خود دارد .(۲)
👈با این مقدمه آثار دنیوی و اخروی گناهان را در دو محور تقدیم میکنیم؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟥آثار دنیوی گناهان
🔴از بین رفتن قلب معنوی
تکرار گناه و مداومت بر آن، موجب تیرگى و واژگونى قلب و مسخ انسان از حالت انسانیت و نیز باعث گناهان بزرگتر مىشود؛ به عنوان مثال، گنهکارى که براى اوّلینبار شراب مىنوشد، چون مسلمان است، آشامیدن چند قطره از شراب براى او بسیار سخت است؛ ولى بار دوم، کمى آسان مىشود و وقتى زیاد تکرار شد، آشامیدن چند لیوان از آن براى او، ار آب خوردن نیز آسانتر مىگردد.
➖امام صادق(ع)فرمود: پدرم مىفرمود: «مَا مِنْ شَیءٍ أَفْسَدَ لِلْقَلْبِ مِنْ خَطِیئَةٍ إِنَ الْقَلْبَ لَیوَاقِعُ الْخَطِیئَةَ فَمَا تَزَالُ بِهِ حَتَّى تَغْلِبَ عَلَیهِ فَیصَیرَ أَعْلَاهُ أَسْفَلَهُ» چیزى بیشتر از گناه، قلب را فاسد نمىکند. قلب، گناه مىکند و بر آن اصرار مىورزد و در نتیجه، سرنگون و وارونه مىگردد و دیگر موعظه در آن اثر نمىنماید.»(۳)
➖ امام صادق(ع) فرمود:«إذا أذنَبَ الرجُلُ خَرَجَ في قَلبِهِ نُكتَةٌ سَوداءُ ، فإن تابَ انمَحَت ، و إن زادَ زادَت حتّى تَغلِبَ على قَلبِهِ ، فلا يُفلِحُ بَعدَها أبَدا ».(۴)
هرگاه كسى گناه كند نقطه اى سياه در دلش پيدا شود، اگر توبه كرد آن نقطه پاك شود، امّا اگر بر گناهش بيفزايد آن نقطه بزرگتر شود، تا جايى كه تمام دلش را فرو پوشد و از آن پس هرگز رستگار نشود.
🔴عذاب وجدان
در نهاد انسان، نیرویی است که پس از ارتکاب گناه، او را مورد ملامت و سرزنش قرار داده، با ضربات پیگیر خود، آرامش روحی را از آدمی سلب میکند که قرآن نام آن را «نفس لوامه» گذارده و دانشمندان به آن «وجدان اخلاقی» میگویند.
قرآن میفرماید: «لَا أُقْسِمُ بِیوْمِ الْقِیامَةِ وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ» سوگند به روز قیامت! و سوگند به نفس ملامتکننده!»
شکنجههای وجدان در شخص گناهکار، گاهی به صورت پشیمانی خودنمایی میکند و آن، وقتی است که فرد گنهکار به حالت یأس عجیبی گرفتار میگردد و جنایت خود را غیرقابل جبران میداند و در نتیجه، از زندگی مأیوس و دچار سقوط میشود.
🔴سلب لذت عبادت
گناهان باعث سلب لذت عبادت می شود گاهى کار به آنجا مىرسد که دیگر از بردن و شنیدن نام خدا نفرت پیدا مىکند؛ اما شنیدن نام دیگران او را دلشاد مىنماید: «وَإِذا ذُكِرَ اللَّهُ وَحْدَهُ اشْمَأَزَّتْ قُلُوبُ الَّذینَ لا یؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَإِذا ذُكِرَ الَّذینَ مِنْ دُونِهِ إِذا هُمْ یسْتَبْشِرُونَ».
و چون خدا بهتنهایى یاد مىشود، دلهاى کسانى که به آخرت ایمان ندارند، منزجر مىگردد و وقتى کسانى غیر از او یاد شوند، بهناگاه آنان شادمانى مىکنند.(۵)
🔴کوتاهی عمر
امام علی (ع) میفرماید:
«أعوذُ باللَّهِ مِن الذُّنوبِ التي تُعَجِّلُ الفَناءَ»از گناهانی که در نابودی شتاب می کنند به خدا پناه می برم.(۶)
➖بعضی کارها از قبیل: قطع رحم، قسم دروغ، سخنان دروغ، آزردن پدر و مادر و… عمر را کوتاه و کارهایی از قبیل: صدقه پنهانی، نیکی به پدر و مادر و صله رحم و… عمر را طولانی می کند. اگر چه مرگ در اختیار انسان نیست، لیکن اعمال ما در طولانی شدن یا کوتاه شدن عمر ما دخالت دارند؛ یعنی اعمال و رفتار ما در زندگی ما تأثیر می گذارند.
🔴بلاها و گفتاری ها
➖خداوند میفرماید: «وَما أَصابَكُمْ مِنْ مُصِیبَةٍ فَبِما كَسَبَتْ أَیدِیكُمْ وَیعْفُوا عَنْ كَثِیرٍ» و آنچه از مصیبت به شما رسد، پس به جهت دستاورد خودتان است وبسیاری از آنها را خداوند میبخشد.»(۷)
➖بروز برخی اختلافات خانوادگی، ناهنجاریهای اجتماعی و بیماریها، به دلیل سوء رفتار خود انسان است و تنها راه نجات از آنها نیز توبه و استغفار است؛ «كُلَّمَا أَحْدَثَ الْعِبَادُ مِنَ الذُّنُوبِ مَا لَمْ یكُونُوا یعْمَلُونَ أَحْدَثَ اللَّهُ لَهُمْ مِنَ الْبَلَاءِ مَا لَمْ یكُونُوا یعْرِفُونَ»
هرگاه بندگان مرتکب گناهانى شوند که قبلاً انجام نمىدادهاند، خداوند بلاهایى را برایشان پدید مىآورد که سابقه نداشته باشد.(۸)
👈البته گاهی نزول بلا و افتادن در سختىها، به دلیل انجام گناه نیست؛ بلکه آزمایش الهی است. امیر مؤمنان(ع)فرمود: «إِنَ الْبَلَاءَ لِلظَّالِمِ أَدَبٌ وَلِلْمُؤْمِنِ امْتِحَانٌ وَلِلْأَنْبِیاءِ دَرَجَةٌ وَلِلْأَوْلِیاءِ كَرَامَةٌ» بلا، براى ستمگران ادب و تنبیه است، براى مؤمنان امتحان، براى پیامبران ارتقای درجه و براى اولیاى خدا راهى است به سوى کسب ارزشهاى بیشتر.»(۹)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔵آثار اخروی گناهان
🔵عذاب قبر
➖علامه مجلسی «معیشة ضنکاً» در آیه «وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ؛ و هر کس از یاد من اعراض کند همانا معیشتش تنگ شود و او روز قیامت نابینا محشور میکنیم.» را به عذاب قبر تفسیر کرده است.(۱۰)
➖امام صادق(ع) در مورد قبر اینگونه دعا میکرد:
«اَللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِک مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَ مِنْ ضِیقِ الْقَبْرِ وَ مِنْ ضَغْطَةِ الْقبر»
خداوندا از عذاب و تنگی و فشار قبر به تو پناه میبرم.
سختیها و فشارهای پس از مرگ است که در عالم بَرزخ بر انسان وارد میشود. طبق روایات، سخنچینی، بیدقتی درباره طهارت و نجاست، رفتار نامناسب مرد با همسرش، بداخلاقی با خانواده و سبکشمردن نماز، از اسباب عذاب قبر است.
🔷آبروریزی و رسوایی
یکی از نام های قیامت که در قرآن به آن اشاره شده است، روزی است که اسرار انسان آشکار می گردد.
«یوْمَ تُبْلَی السَّرائِر» در آن روز اسرار نهان آشکار می شود.» (۱۱)
➖امام صادق (ع) فرموده است:
لَوْ لَمْ یکنْ لِلْحِسَابِ مَهُولَةٌ إِلَّا حَیاءُ الْعَرْضِ عَلَی اللَّهِ تَعَالَی وَ فَضِیحَةُ هَتْک السِّتْرِ عَلَی الْمَخْفِیاتِ لَحَقٌّ لِلْمَرْءِ اَنْ لَا یهْبِطَ مِنْ رُءُوسِ الْجِبَالِ وَ لَا یأْوِی إِلَی عُمْرَانٍ وَ لَا یأْکلَ وَ لَا یشْرَبَ وَ لَا ینَامَ إِلَّا عَنِ اضْطِرَارٍ مُتَّصِلٍ بِالتَّلَفِ»اگر در حساب قیامت هیچ هول و هراسی جز شرم عرضه شدن افعال به پیشگاه حضرت حق، و رسوائی بالا رفتن پرده از روی امور مخفی نبود، جا داشت که انسان از کوه پائین نیاید و در آبادی و شهری مسکن نگیرد، و چیزی نخورد و نیاشامد و نخوابد مگر به وقت اضطرار و ناچاری.(۱۱)
🔷حبس
یکی دیگر از تبعات گناه این است که باعث حبس انسان در قیامت میشود. بعضی از انسانها مرتکب گناه میشوند و کسی هم آنها را نمیبیند و آنها خیال میکنند که راحتاند و تا به حال گرفتار قانون و عدالت نیامدهاند و به خاطر این خوشحال و گاهی احساس غرور میکنند. غافل از اینکه خداوند شاهد و ناظر افعال و اعمالشان است و در قیامت، همین شاهد، حاکم هم خواهد بود و شاید انسان در دنیا صد سال گناه کند، ولی یک بار هم حبس نشود؛ اما در قیامت به خاطر یک گناه گاهی انسان صد سال حبس میشود.
➖پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند: «اعلموا انّ العبد لیحبس علی ذنبٍ مِن ذُنوبهِ ماة عام و انّهُ لینظر الی ازدواجهِ فی الجنّةِ یَتَنَعُمَنَّ؛ بدانید و هوشیار باشید، همانا در قیامت بنده را به خاطر یکی از گناهانش صد سال حبس میکنند؛ درحالیکه او به حورانی نگاه میکند که در بهشت برای او آماده شدهاند و به نماز و نعمت مشغولاند (و او حسرت میخورد)». (۱۲)
🔷از دست دادن اعمال نیک
در روز قیامت برای جبران حقّ الناس، از کارهای خوب و شایسته بدهکار برمیدارند و به حساب طلبکار میگذارند، تا حسابش صاف شود و اگر کارهای نیک بدهکار کفایت نکند یا نداشته باشد، از گناهان طلبکار برمیدارند و به حساب بدهکار میگذارند، تا به این صورت، شاکی راضی شود. اینجاست که بدهکار با دست خالی به دوزخ میرود.
➖از امام سجاد(ع) سؤال شد: اگر کسي حقّ يک مسلمان را ضايع کند، آن مسلمان چگونه ميتواند حقّ خويش را بستاند؟ آن حضرت فرمودند: در قيامت به اندازۀ حقّ مظلوم از اعمال نيک ظالم بر ميدارند و به اعمال مظلوم ميافزايند: «يُؤْخَذُ لِلْمَظْلُومِ مِنَ الظَّالِمِ مِنْ حَسَنَاتِهِ بِقَدْرِ حَقِّ الْمَظْلُومِ فَتُزَادُ عَلَى حَسَنَاتِ الْمَظْلُوم» سپس از ایشان سؤال شد: اگر ظالم، حسنهاي نداشته باشد، چه ميشود؟ فرمودند: گناهان مظلوم را به پروندۀ ظالم منتقل ميکنند.
یعنی اعمال نیکوی بدهکار را به بستانکار میدهند و اگر عمل نیکی نداشت یا آن اعمال تمام شد، گناهان و اعمال بد بستانکار را روی گردن بدهکار میگذارند. با این حساب، ممکن است بستانکار بهشتی و بدهکار جهنمی شود.(۱۳)
➖برخی روایات دیگر میخوانیم برخی افراد در قیامت پروندۀ خويش را خالي از حسنات مییابند. با تعجب سؤال ميکنند: اعمال خير و عبادات و انفاقات ما چه شد که اثري از آن نمييابيم؟ به آنان خطاب ميشود: حسنات شما به پروندۀ اعمال کساني که با آنان خصومت داشتيد منتقل شده است. سپس مشاهده ميکنند علاوه بر اين که نامۀ اعمالشان تهي از نيکيهاست، گناهاني در آن ثبت شده است که هرگز مرتکب نشدهاند. وقتي علّت را جويا ميشوند، به آنان خطاب ميشود: اينها گناهان كسانى است كه از آنها غيبت كردهايد، به آنها ناسزا گفتهايد و در خريد و فروش بر آنان ستم كردهايد.(۱۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d