نگاهی به زندگانی امام پنجم
به مناسبت شهادت امام باقر(ع)
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ بَاقِرِ الْعِلْمِ وَ إِمَامِ الْهُدَى وَ قَائِدِ أَهْلِ التَّقْوَى وَ الْمُنْتَجَبِ مِنْ عِبَادِكَ اللَّهُمَّ وَ كَمَا جَعَلْتَهُ عَلَماً لِعِبَادِكَ وَ مَنَاراً لِبِلاَدِكَ وَ مُسْتَوْدَعاً لِحِكْمَتِكَ وَ مُتَرْجِماً لِوَحْيِكَ وَ أَمَرْتَ بِطَاعَتِهِ وَ حَذَّرْتَ مِنْ مَعْصِيَتِهِ فَصَلِّ عَلَيْهِ يَا رَبِّ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ وَ أَصْفِيَائِكَ وَ رُسُلِكَ وَ أُمَنَائِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ
🌙بیان احکام
اگر وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه آب برای او ممکن نیست یا نمیتواند وضو بگیرد، چنانچه بتواند وضوی خود را نگهدارد بنا بر احتیاط واجب نباید آن را باطل نماید.(۱)
💠داستان
ایجاد انگیزه
امام باقر (ع) توسط خلیفه اموی به دمشق فردا خوانده شده بود.
در آن ایام که با فرزندش امام صادق(ع) در شام حضور داشتند متوجه شدند که علما مسیحی گروه گروه با سوی منطقه ای در خارج از شهر در حال عزیمت هستند.
از وضع آنها و علت اجتماع شان جویا شد، گفتند اینها کشیشیان و راهبان مسیحی هستند که در مجمع بزرک سالانه خود گرد آمده اند و طبق برنامه همه سال منتظر اسقف بزرک می باشند تا مشکلات عملی خود را از او بپرسند. امام(ع) به میان جمعیت تشریف برده بطور ناشناس در آن مجمع بزرک شرکت فرمود. این خبر فورا به هشام گزارش داده شد، هشام افرادی را مامور کرد تا در انجمن مزبور شرکت نموده از نزدیک ناظر جریان باشند.
طولی نکشید اسقف بزرک فوق العاده پیرو سالخورده بود؛ در صدر مجلس قرار گرفت، آنگاه نگاهی به جمعیت انداخت، سیمای امام باقر (ع) توجه وی را بخود جلب نمود، روبه امام کرد و گفت:
از مسیحیان هستند یا از مسلمانان؟
امام باقر (ع) : از مسلمانان.
-از دانشمندان آنان هستید یا افراد نادان؟
-«لَستُ مِن جُهّالِهِم» از افراد نادان نیستم!.
اول من سؤال کنم یا شما میپرسید؟
-اگر مایلید شما سؤال کنید.
-به چه دلیل شما مسلمانان ادعا می کنید که اهل بهشت می خورند و می آشامند ولی مدفوعی ندارند؟ و آیا برای این موضوع، نمونه و نظیر روشنی در این جهت وجود دارد؟
-بله، نمونه روشن آن در این جهان جنین است که در شکم مادر تغذیه میکند ولی مدفوعی ندارد! -عجب! پس شما گفتید از دانشمندان نیستید. ؟
-من چنین نگفتم. بلکه گفتم از نادانان نیستم!
-سؤال دیگری دارم.
-بفرمائید.
-به چه دلیل عقیده دارید که میوه ها و نعمتهای بهشتی کم نمی شود و هرچه از آنها مصرف شود، باز بحال خود باقی بوده کاهش پیدا نمی کنند؟و آیا نمونه روشنی از مشهودات این جهان میتوان برای این موضوع ذکر کرد؟
-آری، نمونه روشن آن در عالم محسوسات، آتش است، شما اگر از شعله چراغی، صدها چراغ روشن کنید، شعله چراغ اول بجای خود باقی است و از آن به هیچ وجه کاسته نمی شود!
سؤالی دیگر میپرسم. به من خبر بده از ساعتی که نه از شب است نه از روز.
امام باقر(ع):آن همان ساعت بین طلوع فجر تا طلوع خورشید است که در این ساعت گرفتاران آرامش مییابند.
با شنیدن این جواب نصرانی فریادی کشید و گفت: یک مسئله باقی است. قسم به خدا که هرگز نتوانی جواب آن را بدهی.
امام فرمودند:مسلماً قسم دروغ خورده ای.
دانشمند نصرانی: به من از دو مولود خبر بده که در یک روز به دنیا آمدند و در یک روز از دنیا رفتند در حالی که یکی پنجاه سال عمر کرد و دیگری صد و پنجاه سال.
امام باقر(ع):آنان عزیر و عزیره بودند و چون به ۲۵ سالگی رسیدند، عزیر سوار بر درازگوش خود از قریه انطاکیه میگذشت که دید به کلی ویران شده است، گفت: چگونه خداوند این قریه را بعد از نابودیش دوباره زنده میکند؟
خداونداو را به مدت صد سال میراند به خاطر سخن ناشایستی که گفته بود و دوباره او را با درازگوش ش زنده کرد در حالی که غذا و نوشیدنیش تازه مانده بود .پس نزد عزیره بازگشت ولی عزیره برادرش را نشناخت، اما مهمان او شد. فرزندان عزیر و فرزندان فرزندانش به نزد او میآمدند در حالی که او خود جوانی ۲۵ ساله بود. ...
اسقف هر سؤال مشکلی به نظرش می رسید، همه را پرسید و جواب قانع کننده شنید و چون خود را عاجز یافت، به شدت ناراحت و عصبانی شد و گفت: مردم!دانشمند والا مقامی را که بمراتب اطلاعات و معلومات مذهبی او از من بیشتر است، به اینجا آورده ای که مرا رسوا سازد تا مسلمانان بدانند پیشوایان آنها از ما برتر و داناترند؟!بخدا سوگند دیگر با شما سخن نخواهم گفت این را گفت و از جا برخاست و بیرون رفت.(۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔵علم ؛ مأموریتی برجسته
طبق اعتقاد شیعیان خداوند به همه امامان امکان دسترسی به علوم غیبی الهی را عطا فرموده است اما هر کدام از امامان فراخور موقعیت و ظرف زمان مأموریتی ویژه داشته اند و مأموریت امام باقر(ع) گسترش علم و دانش بود.
پیامبر(ص) به جابربن عبدالله انصاری فرمودند:
«اِنّكَ سَتَدْرِكُ يا جابِرُ رَجُلاً مِنْ اَهْلِ بيتي اِسْمُهُ اِسْمِي وَ شمائِلُهُ شَمائِلي، يَبْقَرُ الْعِلْمَ بَقراً فَاِذا لَقِيتُهُ فَأقْرأهُ عَنِي السّلام» به درستي كه تو بزودي مردي از اهل بيت مرا درك مي كني كه او هم نام من هم سيماي من و شكافنده علم است هر وقت او را ملاقات كردي سلام مرا به او برسان(۳)
💠دانش خدادادی
مردی از«عبد الله عمر»مساله یی پرسید و او در پاسخ درماند،به سئوال کننده امام باقر را نشان داد و گفت از این کودک بپرس و مرا نیز از پاسخ او آگاه ساز.آن مرد از امام پرسید و پاسخی قانع کننده شنید و برای «عبد الله عمر»بازگو کرد،عبد الله گفت:اینان خاندانی هستند که دانششان خداداد است.
🟢امام باقر(ع) و تشویق به علم
امام باقر(ع) مأموریت الهی شان را با تشویق به فراگیری علم انجام می دادند:
➖ «اَلْکَمالُ کُلُّ الْکَمالِ التَّفَقُّهُ فِی الدّینِ وَ الصَّبْرُ عَلَی النّائِبَةِ وَ تَقْدیرُ الْمَعیشَةِ؛ کمال تمام کمال [در سه چیز]: فهمیدن دین، بردباری بر سختیها و اندازه گیری معیشت است.»(۴)
➖آن حضرت درباره روش فراگیری علوم از پیامبر(ص) نقل فرمود: «اَلْعِلْمُ خَزائِنُ وَ مِفْتاحُهَا السُّؤالُ فَاسْئَلُوا یَرْحَمُکُمُ اللّه ُ فَاِنَّهُ یُؤْجَرُ فیهِ اَرْبَعَةٌ السّائِلُ وَ الْمُعَلِّمُ وَ الْمُسْتَمِعُ وَالْمُجیبُ لَهُمْ؛ علم گنجینه هایی است و کلید آن پرسش است. پس سؤال کنید! خدا شما را مورد رحمتش قرار دهد؛ زیرا پرسش باعث می شود چهار کس اجر برد: پرسشگر، معلم، شنونده و کسی که جواب می دهد.»(۵)
و در مورد جایگاه با ارزش علما و دانشمندان فرمود: «عالِمٌ یُنْتَفَعُ بِعِلْمِهِ اَفْضَلُ مِنْ سَبعینَ اَلْفِ عابِدٍ؛ عالمی که از علمش بهره برده شود، برتر از هزار عابد است.»(۶)
و فرمود: «وَاللّه ِ لَمَوْتُ عالِمٍ اَحَبُّ اِلی اِبْلیسَ مِنْ مَوْتِ سَبْعینَ عابِداً؛ به خدا سوگند! مرگ یک عالم در نزد شیطان، محبوب تر از مرگ هفتاد عابد است.»(۷)
🟢چند حدیث از علوم امام باقر(ع)
➖امام باقر(ع)، برای چگونگی برخورد با رفتارهای گوناگون مردم، یك الگوی پنج وجهی ارائه میفرماید كه باعث استواری و پایداری فرد در برابر اجتماع است؛
«أُوصِیكَ بِخَمْسٍ إِنْ ظُلِمْتَ فَلَا تَظْلِمْ وَ إِنْ خَانُوكَ فَلَا تَخُنْ وَ إِنْ كُذِّبْتَ فَلَا تَغْضَبْ وَ إِنْ مُدِحْتَ فَلَا تَفْرَحْ وَ إِنْ ذُمِمْتَ فَلَا تَجْزَع»
تو را [در برخورد با مردم] به پنج چیز وصیت میكنم:
۱. اگر بر تو ظلم و ستمی شد، تو ستم مكن؛
۲. اگر به تو خیانت كردند، تو خیانت نكن؛
۳. اگر تكذیب شدی، غضب مكن؛
۴. اگر مدح شدی، شاد مشو؛
۵. اگر نكوهش شدی، بیتابی مكن.»(۸)
➖«كُلُ عَيْنٍ باكِيَةٌ يَوْمَ القِيامَةِ اِلاّ ثَلاثَ عُيُونٍ: عَيْنٌ سَهَـرَتْ فِى سَبـيلِ اللّه ِ. وَ عَيْنٌ فاضَت مِنْ خَشْيَةِ اللّه ِ. وَ عَيْنٌ غَضَّتْ عَنْ مَحارِمِ اللّه»
روز قيامت همه چشم ها گريان است مگر سه چشم: چشمى كه در راه خدا بيدار مانده است،
چشمى كه از خوف خدا گريسته است، چشمى كه از محارم الهى فرو بسته شده است.(۹)
➖«تِسْعُ خِصالٍ خَصَّ اللّه ُ بِها رُسُلَهُ فَاْمتَحِنُوا أنفُسَكُمْ فَإنْ كانت فَيكُمْ فَاحْمَدُوا اللّه َ تَعالى عَلَيْها فاْسَاَلُوُهُ فِيْها ، وَ هُمُ: اليَقينُ وَ القَناعَةُ وَ الصَّبْرُ وَ الشُّكْرُ وَ الحِلْمُ وَ حُسْنُ الخُلْقِ وَ السَّخاءُ وَ الشَّجاعَةُ وَ التَّنَزُّهُ».
نُه خصلت است كه خداوند آن ها را از ويژگيهاى پيامبرانش قرار داده است.
پس خود را بيازماييد بنگريد اگر آنها را داريد، خدا را حمد و ستايش كنيد
و اگر نداريد از او بخواهيد. آن ها عبارتند از: يقين، قناعت،
صبر، شكر، حلم، حسن خلق، سخاوت، شجاعت، پاكيزگى و پارسايى.(۱۰)
➖ثَلاثٌ لَمْ يَجعَلِ اللّه ُ عَزَّوَجَلَّ فيهِنَّ رُخصَةً: أداءُ الاَمانَةِ إلَى البَرِّ وَ الفاجِرِ وَ الوَفاءُ بِالعَهْدِ لِلبَرِّ وَ الفاجِرِ وَ بَرُّ الوالِدَينِ بِرَّيْنِ كانا أوْ فاجِرَينِ
سه چيز است كه خداى عزوجل به هيچ كس رخصت و اجازه نقض آن را نداده است:
۱. اداى امانت به نيكو كار و بدكار.
۲. وفاى به پيمان در برابر نيكوكار و بد كار.
۳. خوشرفتارى و نيكى نسبت به پدر و مادر، چه نيك باشند و چه بد كار.(۱۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
👈برخی دیگر از ویژگی ها و آموزه های اخلاقی امام محمد باقر(ع) در ضمن چند داستان از سیره عملی آن حضرت تقدیم می شود؛
🔷کمک به فقرا
آن حضرت نيز مانند ديگر ائمه به نيازمندان كمك مىكرد كه چند مورد از نظر خوانندگان ارجمند مىگذرد:
➖ حسن بن كثير گويد: به امام باقر (ع) از فقر و احتياج و بىوفايى برادران و دوستان شكايت بردم. فرمود: بد برادرى است آن برادرى كه در زمان توانگرى حق تو را نگه دارد و در هنگام فقر و احتياج رشته دوستى خود را از تو ببرد. سپس به غلامش دستور داد كيسهاى كه هفتصد درهم در آن بود آورده (به من داد) و فرمود اين را خرج كن و هرگاه تمام شد مرا آگاه ساز.
➖عمرو بن دينار و عبدالله بن عبيد بن عمير مىگويند: ما حضرت ابى جعفر محمد بن على (ع) را ديدار نكرديم جز اين كه به سوى ما خرجى و پوشاك و پول مىآورد و مىفرمود: اين براى شما آماده شده بود پيش از آن كه مرا ديدار كنيد.
➖ ابو نعيم نخعى از سليمان بن قرم روايت كرده كه گفت: امام باقر (ع) به ما نيكى مىكرد، از پانصد درهم تا هشتصد درهم تا هزار درهم. (يعنى از پانصد درهم كمتر نمىداد) و چنان بود كه از بخشش و احسان به برادران و كسانى كه به او رو مىآوردند و اميدواران به كرمش و آرزومندان خسته نمىشد.
💠داستان
[صبر]
عده اى به محضر امام باقر علیه السلام رسیدند و دیدند که یکى از فرزندان او بیمار شده است و امام علیه السلام ناراحت و اندوهگین است. با خود گفتند: اگر این کودک از دنیا برود مى ترسیم امام علیه السلام را آن گونه ببینیم که نمى خواهیم در آن حال باشد. چیزى نگذشت که صداى شیون اهل خانه بلند شد و فرزند امام علیه السلام از دنیا رفت. آنگاه حضرت نزد آنها آمد در حالیکه چهره او شاد بود و ناراحتىهای قبل از سیماى او بر طرف شده بود. آنها به امام علیه السلام عرض کردند: فدایت شویم ما ترس آن داشتیم که با مرگ فرزند حالتى پیدا کنید که ما هم بخاطر اندوه شما غمگین شویم. حضرت به آنها فرمود: ما مى خواهیم کسى را که دوست داریم بسلامت باشد و ما راحت باشیم اما وقتى امر الهى فرا رسد تسلیم اراده خداوند هستیم.
💠داستان
[صبر و شکیبایی]
عده اى به محضر امام باقر علیه السلام رسیدند و دیدند که یکى از فرزندان او بیمار شده است و امام علیه السلام ناراحت و اندوهگین است. با خود گفتند: اگر این کودک از دنیا برود مى ترسیم امام علیه السلام را آن گونه ببینیم که نمى خواهیم در آن حال باشد. چیزى نگذشت که صداى شیون اهل خانه بلند شد و فرزند امام علیه السلام از دنیا رفت. آنگاه حضرت نزد آنها آمد در حالیکه چهره او شاد بود و ناراحتىهای قبل از سیماى او بر طرف شده بود. آنها به امام علیه السلام عرض کردند: فدایت شویم ما ترس آن داشتیم که با مرگ فرزند حالتى پیدا کنید که ما هم بخاطر اندوه شما غمگین شویم. حضرت به آنها فرمود: ما مى خواهیم کسى را که دوست داریم بسلامت باشد و ما راحت باشیم اما وقتى امر الهى فرا رسد تسلیم اراده خداوند هستیم.
💠داستان
[کنترل خشم]
مردی مسیحی، به صورت سخریه و استهزاء، کلمه «باقر» را تصحیف کرد به کلمه «بقر» یعنی گاو، به آن حضرت گفت: «انت بقر» یعنی تو گاوی.
امام بدون آنکه از خود ناراحتی نشان بدهد و اظهار عصبانیت کند، با کمال سادگی گفت: «نه، من بقر نیستم، من باقرم.»
مسیحی: تو پسر زنی هستی که آشپز بود.
- شغلش این بود، عار و ننگی محسوب نمی شود.
- مادرت سیاه و بی شرم و بد زبان بود.
- اگر این نسبتها که به مادرم می دهی راست است خداوند او را بیامرزد و از گناهش بگذرد، و اگر دروغ است از گناه تو بگذرد که دروغ و افترا بستی.
مشاهده اینهمه حلم از مردی که قادر بود همه گونه موجبات آزار یک مرد خارج از دین اسلام را فراهم آورد، کافی بود که انقلابی در روحیه مرد مسیحی ایجاد نماید و او را به سوی اسلام بکشاند.
مرد مسیحی بعدا مسلمان شد.(۱۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
⚫️روضه
اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَبا جَعْفَرٍ، یا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِی، اَیهَا الْباقِرُ، یا بْنَ رَسُولِ اللّهِ
يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حَاجَاتِنا، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ؛
روز هفتم ذیالحجه امام باقر علیهالسلام به شهادت رسیدند.
الآن همه حجاج از مدینه به مکه رفتند و خودشان را برای اعمال حج آماده میکنند، شب شهادتش کسی کنار قبرش نیست؛ اما دل شیعیان کنار آن قبور ویرانشده است! امام زمان عزادار جدّش امام باقر است! مادرش فاطمه عزادار اوست!
من ذاکر انا الیه راجعونم
من خاطرات جانگداز دشت خونم
در کربلا بودم صغیری پنج ساله
همراه بابایم مرا بردند اسیری
دیدم پرستوهای دین را پر بریدند
در قتلگه جدم حسین را سر بریدند
امام باقر از کودکی مصیبت دید، در جریان کربلا هم همراه پدر بود، تمام مصائب کربلا و سختیها و اسارتها را دیده، تنهای غرق به خون شهدا، چهل منزل سر بریده جدّش حسین را بالای نیزه دیده، خیمههای آتشزده دیده…
خرابه شام دیده، آن زمانی که نازدانه ابیعبدالله عمه جانشان رقیه، بهانه بابا را کرد، سر بابا را آوردند و در آغوش گرفت … یک وقت هم بیبی زینب دید رقیه آرام گرفت و دیگر حرفی نمیزند، یک وقت ببیند کنار سر بریده بابا جان داده…
🌺شعر
ای فروزان گهر پاک بقیع
گل پرپرشده در خاک بقیع
کربلا دیدهای و کوفه و شام
ای شهید از اثر زهر هشام
🌸شعر
ای نام تو قرارِ دلِ بیقرارها
حرف تو ماندگارترین یادگارها
درک بشر به فهم مسائل نمیرسید
از علم تو شکسته تمام حصارها
سیل فرشتگان خدا پای درس تو
شاگردیات بزرگترین افتخارها
ای سومین امام ستمدیدۀ بقیع
قربان خاک قبر تو سنگ مزارها
از کوچههای شام، تو هم شکوهای بکن
ای بازماندۀ سفرِ نیسوارها
اصلا خودت بگو چقدَر بین ازدحام
خوردست بر سرت لگد نیزهدارها
بیشک تو هم میان بیابان دویدهای
مثل رقیه رفته به پای تو خارها…
امام صادق (ع) بر جنازه ی پدرش نماز خواند و غسل و کفن کرد و با احترام به خاک سپرد و بعد در حجره ای که آن حضرت، در آن حجره وفات یافته بود، هر شب چراغی می افروخت، و بنا به وصیت حضرت تا ده سال بعد از وفات، مراسم سالگرد می گرفتند و بر مظلومیت امام باقر (ع) می گریستند اما « لا یوم کیومک یا ابا عبدالله» بدن ابا عبدالله (ع) سه روز بدون غسل و کفن زیر آفتاب سوزان عراق باقی ماند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
1.توضیح المسائل آیت الله سیستانی
۲.الكافى، ج۸، ص۱۲۳
۳. الکافي،ج۱، ص۴۶۹.
۴. الکافي،ج۱ ص۳۲.
۵.تحف العقول ،ج۱،ص۴۱.
۶.الدعوات ،ص۱۵۳.
۷.حلیة الأولیاء،ج۳،ص۱۸۳.
۸.تحف العقول،ص۲۸۴.
۹.معدن الجواهر و رياضة الخواطر، ص ۳۴
۱۰.همان
۱۱.اصول كافى،ج۳، ص۲۳۶.
۱۲. بحار الانوار، ج۱۱،ص۸۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۹۰)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۹۰.غَضَّ الطَّرْفِ
یکی دیگر از ویژگیهای مؤمن منتظر ، عبارت است از اینکه دیده اش (از حرام ) فرو بسته در این خصوص نکاتی تقدیم می شود؛
🟢دعای امام عصر
امام منتَظَر (عج) در قالب دعا منتظران خود را به حفظ چشم از دو چیز توصیه فرموده اند؛:
«وَاغْضُضْ اَبْصارَنا عَنِ الْفُجُورِ وَالْخِيانَةِ؛ و چشم ما را از فجور و خيانت بپوشان»
➖ چشم هاي پاك، لايق نظاره بر جلوههای گوناگون جمال حقاند و ديدگان ناپاك سبب آلوده شدن قلب و محروم ماندن از رؤيت جلوههای نورانی حق، از اين رو صيانت چشم با دو عامل اساسي سفارش شده است:
۱.وقتي به مقتضاي تقوا و اعتدال اخلاق انساني عمل نشود و فسق و گناه آشكار گردد، فجور رخ مينمايد. فجور در خصوص هر شيء به حسب همان چيز معنا ميشود و فجور چشم آن است كه بيننده مناظري باشد كه رؤيت آنها خلاف اقتضاي تقواست. دوري از چنين عملي، اولين وظيفه كساني است كه دل به ديدار آخرين ذخيره الهي بستهاند؛ واغضض أبصارنا عن الفجور.
۲. خيانت آن است كه بر خلاف عهدي كه تكويناً يا تشريعاً از كسي توقع ميرود يا به آن موظف شده است، كاري كند يا نيّتي در دل بپرورد. اين وصف نيز چون فجور، مناسب حال هر شيء معنا ميشود. بر اين اساس، خيانت چشم آن است كه انسان چشم را برخلاف اراده يا دستور آفرينندهاش به كار گيرد. پرهيز از خيانت چشم نيز وظيفهاي ديگر از وظايف اهل انتظار است.
🟢 دستور قرآن در مورد نگاه
خداوند در قرآن کریم می فرماید:
«قُلْ لِلمُؤمِنِينَ يَغُضُّوا مِن اَبصَارِهِم» بگو براى مردان مؤمن كه كم كنند از نگاه هاى خود و در برابر نامحرم چشم را به زير افكنند).
در جاي ديگر مي فرمايد: «قُل لِلمُؤمِنَاتِ يَغضُضنَ مِنْ اَبْصَارِهِنّ»بگو به زن هاى مؤمن كه از نگاه هايشان بكاهند.
💠شأن نزول:
جوانى از انصار در مسیر خود با زنى روبرو شد. در آن روز زنان مقنعه خود را در پشت گوشها قرار می دادند (و طبعا گردن و مقدارى از سینه آنها نمایان می شد) چهره آن زن نظر آن جوان را به خود جلب کرد و چشم خود را به او دوخت هنگامى که زن گذشت جوان هم چنان با چشمان خود او را بدرقه می کرد در حالى که راه خود را ادامه می داد تا اینکه وارد کوچه تنگى شد و باز هم چنان به پشت سر خود نگاه می کرد ناگهان صورتش به دیوار خورد و تیزى استخوان یا قطعه شیشه اى که در دیوار بود صورتش را شکافت! هنگامى که زن گذشت.جوان به خود آمد و دید خون از صورتش جارى است و به لباس و سینه اش ریخته! (سخت ناراحت شد) با خود گفت به خدا سوگند من خدمت پیامبر می روم و این ماجرا را بازگو می کنم، هنگامى که چشم رسول خدا ص به او افتاد فرمود چه شده است؟ و جوان ماجرا را نقل کرد، در این هنگام جبرئیل، پیک وحى خدا نازل شد و آیه فوق را آورد
«قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِكَ أَزْكى لَهُمْ إِنَّ اللهَ خَبيرٌ بِما يَصْنَعُونَ»(۲)
🟢سه جمله از سه پیامبر
➖حضرت محمد(ص):« نگاه بد، تیرى از تیرهاى مسموم شیطان است. هر کس از ترس خدا چشم خود را فرو بندد، خداوند به او ایمانى می دهد که از درون، شیرینى آن را احساس می کند».(۳)
➖ حضرت عیسیبنمریم(ع) به حواریان گفت: «مبادا به چیزهای ممنوع نگاه کنید، زیرا آن بذر شهوات و رویش فسق (گناه) است».
➖ حضرت یحییبنزکریا(ع) فرمود: «مرگ برای من دوست داشتنی تر است از نگاهی که واجب و لازم نباشد»(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲. وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص۱۳۹
۳.جامع الاخبار، ص۱۴۵
۴. تفسیر اهل بیت ج۱۰، ص۲۱۸
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
عید قربان و فلسفه قربانی
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
قربانى كردن در عید قربان برای حجاج که در مکه حضور دارند واجب است اما براى سایرین مستحبّ مؤكّد است برخى از علما آن را بر كسانى كه توانايى دارند واجب دانسته اند و مستحب است بعد از نماز عيد، كمى از گوشت آن بخورد.
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
حضرت ابراهیم(ع) به امتحانی بسیار دشوار برگزیده شد و در خواب به او مامئوریت داده شد که فرزندش را قربانی کند.
فرزند را به پیش فرا خواند و گفت:
اسماعيلجان! «إِنِّي أَرَي فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ» پسر نازنينم! در خواب به من امر شده تو را در راه خدا قرباني كنم «فَانظُرْ مَاذَا تَرَي» نظر تو چيست؟!
چقدر زيبا جواب داد : «يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنْ الصَّابِرِينَ» اي پدر! هرآنچه بدان مأموري انجام بده، انشاءالله مرا از بندگان صبور و شكيبا خواهي يافت.
خيال ابراهيم(ع) بيشتر آرام گرفت و وي بر داشتن چنين پسري خداي را سپاس و بر خود مباهات كرد. آنگاه پسر را با ملاطفت و مهرباني بسيار در آغوش فشرد و بوسهاي بر فرقش زد و دست محبت و نوازش بر سر و گيسوانش كشيد.
به منا رسيدند. بيدرنگ دستان اسماعيلش را از پشت بست در حالي كه براي آخرين بار با محبّت پدرانه سيماي نازنين اسماعيل را به تماشا نشسته بود، لبانش را با آب خنك زمزم تر نمود و آنگاه چشمانش را با پارچهاي لطيف و ظريف پوشانيد ، زمين محل خوابيدن اسماعيل را با كف دستان پدرانهاش جارو نمود و خار و خاشاك و سنگريزهها را رُفت تا نكند خراشي بر پيكر نازنين اسماعيل وارد شود. لحظه اجراي دستور فرارسيده بود.
چاقو بر گلوی اسماعیل گذاشت.
در این هنگام، پیرمردی آمد و گفت: ما تُریدُ مِن هذَا الغُلامِ؟ از این جوان، چه می خواهی؟
ابراهیم(ع) گفت:اُریدُ أن أذبَحَهُ. «می خواهم او را قربانی کنم».
پیر مرد گفت:سُبحانَ اللّهِ! غُلامٌ لَم یعصِ اللّهَ طَرفَةَ عَینٍ تَذبَحُهُ؟ پناه بر خدا! جوانی را که هرگز گناهی مرتکب نشده، قربانی می کنی؟!
ابراهیم(ع) گفت:نَعَم، إنَّ اللّهَ قَد أمَرَنی بِذَبحِهِ. «بلی! خداوند، مرا بدان دستور داد».
پیر مرد گفت:بَل رَبُّک نَهاک عَن ذَبحِهِ، وإنَّما أمَرَک بِهذَا الشَّیطانُ فی مَنامِک پروردگارت تو را از این کار نهی کرده و همانا شیطان، در خواب، این مطلب را به تو القا کرده است.
ابراهیم(ع) گفت: وَیلَک! الکلامُ الَّذی سَمِعتُ هُوَ الَّذی بَلَغَ بی ماتَری، لا وَاللّهِ لا اُکلِّمُک، ثُمَّ عَزَمَ عَلَی الذَّبحِ.«صدایی که شنیدم، همان صدایی بود که مرا بدین منزلت و مرتبت (پیامبری) رسانید. به خدا سوگند، دیگر با تو سخن نمی گویم». سپس تصمیم بر قربانی کردن گرفت.
پیرمرد گفت: یا إبراهیمُ، إنَّک إمامٌ یقتَدی بِک فَإِن ذَبَحتَ وَلَدَک ذَبَحَ النّاسُ أولادَهُم، فَمَهلاً ای ابراهیم! تو پیشوایی هستی که به تو اقتدا می گردد. اگر فرزندت را قربانی کنی، مردم هم فرزندان خود را قربانی می کنند. پس در این کار، درنگ کن.
ابراهیم(ع) با وی سخن نگفت.
اما هر چه كشيد، كارد تيز نبريد. ابراهيم بر قدرت دست افزود و با تواني دوچندان بر دسته چاقوي تيز فشار وارد كرد و آن را با شدت كشيد؛ اما گويي از اين چاقو، در عالم چاقويي كُندتر وجود ندارد!
ناگاه ابراهيم از شدت عصبانيّت كارد را بر سنگي در آن نزديكي فرود آورد و آن سنگ به دو نيم شد. ابراهيم با تعجب و عصبانيت به كارد خطاب كرد كه: اي چاقو! گلوي اسماعيلم را براي خدا نميبُري، اما سنگ را خُرد ميكني؟! گويا چاقو به آواز درآمد كه: اي ابراهيم! تو ميگويي و ميخواهي ببُرمش، اما خدا ميگويد نَبُر. مگر نه آنكه تو به فرمان خدا پيكر نازنين اسماعيل را در اين قربانگاه خوابانيدهاي تا خون پاكش را براي جلب رضايتش بر اين صحراي سوزان جاري سازي؟ همان خدايي كه تو را به اين كار دستور فرموده، به من نيز امر ميكند كه نَبُر، گلوي اسماعيل ذبيح را نبر. از تو ميپرسماي ابراهيم! به فرمان تو گردن نهم يا به دستور خداي تو كه همه عالم، از جمله اسماعيل را براي او ميخواهي؟
«فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ» هر دو تسليم گشتند و ابراهيم براي ذبح اسماعيل، وي را بر زمين خوابانيد، پس «وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ» ندايش كرديم كه اي ابراهيم!تو مأموريتي را كه در عالم رؤيا به تو سپرديم، را به نيكي انجام دادي. پس كارد از گلوي اسماعيل بردار و «وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ» آن گوسفندي را كه فرستاديم را قرباني كن.(۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟩فلسفه عید قربان و قربانی
یکی از این واجبات، انجام قربانی در حجّ واجب است که گاه پرسیده میشود حکمت و فلسفه آن چیست؟ در جواب باید گفت: چون ما میدانیم دستورهای الهی بر اساس حکمت است این دستور الهی نیز حکمت و مصلحتی دارد؛ هرچند برای ما روشن نباشد. با این حال، منابع دینی گاه به بیان فلسفه این دستور الهی پرداخته اند که در این نوشتار، اهمّ حکمتهای قربانی در حج بیان میشود.
🟢 رسیدن به تقوا
یکی از مهمترین فلسفههای قربانی، رسیدن به تقوا و پرواپیشگی است. قرآن کریم در این باره میفرماید: «لَنْ ینالَ اللَّهَ لُحُومُها وَ لا دِماؤُها وَ لكِنْ ینالُهُ التَّقْوى مِنْكُمْ»گوشت و خون این شتران به خدا نمیرسد؛ آنچه به او میرسد تقوای شماست.(۲)
این آیه در واقع، دفع دخل مقدّراست و به دو پرسشی که به ذهن میرسد جواب میدهد:
اول اینکه ممکن است توهم شود خداوند از این قربانی سود میبرد و به آن حاجتمند است.
دوم اینکه احتمال میرود برخی بپندارند خداوند که محتاج گوشت و خون و قربانی نیست پس این کار چه فایدهای دارد؟
این آیه، پاسخی به هر دو پندار است؛ به این صورت که میگوید نه خداوند محتاج قربانی است؛ «گوشت و خون این شتران به خدا نمیرسد» و نه این کار بیفایده است؛ «آنچه به او میرسد پرهیزگاری شماست.»
بنابراین نفع مهمیدر قربانی وجود دارد که به حجگزار برمیگردد و آن عبارت است از: رسیدن به تقوا و پرواپیشگی.
🟢ریشهکن شدن طمع
فلسفه دیگری که برای قربانی حج ذکر شده است، از بین رفتن طمع انسان و ریشهکن شدن آن است.
➖امام سجاد(ع) در این باره میفرماید: «فَعِنْدَ مَا ذَبَحْتَ هَدْیكَ نَوَیتَ أَنَّكَ ذَبَحْتَ حَنْجَرَةَ الطَّمَعِ بِمَا تَمَسَّكْتَ بِهِ مِنْ حَقِیقَةِ الْوَرَعِ» آنگاه که قربانیات را سر بریدی نیّت کردی که گلوی طمع را با حقیقت ورع و پرهیزکاری ببری.(۳)
➖ امام صادق(ع)میفرماید: «وَ اذْبَحْ حَنْجَرَةَ الْهَوَى وَ الطَّمَعِ عِنْدَ الذَّبِیحَة» هنگام قربانی، حنجره هوا و طمع را قطع کن.»(۴)
در قربانی در واقع باید گلوی طمع را برید و باید برای همیشه، رگ حیات آن را قطع کرد.
🟢قربانی کردن هوس
فلسفه عظیمتر قربانی، این است که حاجی در حقیقت، گوسفند و شتر را به قربانگاه نمیبرد؛ بلکه نفس سرکش و نفس امّاره را به قربانگاه میبرد تا برای همیشه از شرّ و خطرهای آن رهایی یابد.
آری حاجی با نیّت الهی در تمام اعمال و خارج شدن از نفسانیّت و حیوانیّت در واقع، روحش به عالم بالا متصل گشته و از اینرو از عالم تاریک حیوانیّت خارج میشود و نفس را برای همیشه قربانی میکند.
چنانکه گذشت امام صادق(ع) در کلام کوتاه و گویایی میفرماید: «وَ اذْبَحْ حَنْجَرَةَ الْهَوَى وَ الطَّمَعِ عِنْدَ الذَّبِیحَة» و هنگام قربانی، حنجره و رگهای هوس و طمع را قطع کن.»(۵)
🌸شعر
باز در آن کوش که قربان کنی
هرچه کنی کوش که با جان کنی
تیغ وفا بر گلوی جان بنه
گردن تسلیم به فرمان بنه
ساحت این عرصه که ارضِ مناست
سر به سر این دشت فنا در فناست
هرکه نشد کشته به شمشیر دوست
لاشه مردار به از جان اوست
🟢امتحان تقوی
قربانی در واقع امتحان و آزمایش الهی است تا معلوم شود چه کسی سر به فرمان الهی دارد؛ خصوصاً آنجایی که جنبه مالی در کار است و شاید خیلی فلسفه و حکمت آن روشن نباشد.
خداوند در واقع میخواهد حاجی را امتحان کند به این صورت که وقتی دور خانه او طواف کرده و نیّتش این بوده است که بعد از این جز بر گرد فرامین الهی و رضایت او نچرخد، آیا واقعاً به آن رسیده و تسلیم امر الهی شده است؟ از اینرو دستور قربانی میدهد.
➖امام صادق(ع)به همین نکته اشاره دارد، آنجا که میفرماید: «فلسفه قربانی این است: «وَ لِیعْلَمَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مَنْ یتَّقِیهِ بِالْغَیبِ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَنْ ینالَ اللَّهَ لُحُومُها وَ لا دِماؤُها وَ لكِنْ ینالُهُ التَّقْوى مِنْكُمْ ثُمَّ قَالَ انْظُرْ كَیفَ قَبِلَ اللَّهُ قُرْبَانَ هَابِیلَ وَ رَدَّ قُرْبَانَ قَابِیل» تا که خداوند بداند چه کسی در غیب، خود را حفظ میکند. خدای عزیز و جلیل میفرماید: «گوشت و خون شتران به خدا نمیرسد بلکه فقط تقوای شما به خدا میرسد.» سپس حضرت فرمود: ببین چگونه خداوند، قربانی هابیل را پذیرفت؛ اما قربانی قابیل را رد کرد.»(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢پیروی از حضرت ابراهیم(ع)
برای فداکاری تا سرحد فدا کردن فرزند
حکمت دیگر قربانی پیروی کردن از سنت حسنۀ حضرت ابراهیم(ع) است تا این سنت و فداکاری برای همیشه به عنوان الگو زنده بماند.
امام سجاد(ع) در ادامه کلام گذشته میفرماید: «فَعِنْدَ مَا ذَبَحْتَ هَدْیكَ نَوَیت... أَنَّكَ اتَّبَعْتَ سُنَّةَ إِبْرَاهِیمَعلیهالسلام بِذَبْحِ وَلَدِهِ وَ ثَمَرَةِ فُؤَادِهِ وَ رَیحَانِ قَلْبِهِ وَ اَحْیَیْتَ سُنَّتَهُ لِمَنْ بَعْدَهُ وَ قَرَّبَهُ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى لِمَنْ خَلْفَه قالَ: لا» آنگاه که قربانیات را ذبح کردی آیا نیّت کردی که بهراستی از سنّت ابراهیم در قربانی کردن فرزندش، میوه دلش و گل خوشبوی قلبش پیروی کنی، و تو سنت او را برای [نسلهای] بعد از او زنده نگهداری. او آن را وسیلهای برای تقرّب به خداوند برای نسلهای بعد قرار داد؟ عرض کرد: نه [چنین نیّتی نکردم].»(۷)
در قرآن کریم نیز به این امر اشاره شده است.
خداوند متعال بعد از جریان به قربانگاه بردن اسماعیل میفرماید: «وترکنا عَلیه فی الآخرینَ»ما نام نیک ابراهیم را در امتهای بعد باقی و برقرار ساختیم.
🟢 سیر شدن فقرا
اشاره شد که اسلام در باره قربانی، تغییر اساسی داده است و قربانی به جای نابودی با صاعقه و یا آتشزدن بهدست افراد، به مصرف فقرا میرسد. در برخی روایات همین مسئله به عنوان فلسفه قربانی شمرده شده است.
رسول خدا(ص) فرمود: «إِنَّمَا جَعَلَ اللَّهُ هَذَا الْأَضْحَى لِتَشْبَعَ مَسَاكِینُكُمْ مِنَ اللَّحْمِ فَأَطْعِمُوهُم»
همانا خداوند قربانی را قرار داد [و واجب یا مستحب فرمود] تا فقرای شما از گوشت قربانی سیر شوند پس به آنها اطعام دهید.»(۸)
🟢 بخشش گناهان و نجات از آتش
نجات از آتش که با بیانهای گوناگونی، همچون: بخشش گناهان، نجات از آتش، فدیۀ نار، گذر از پل صراط و... آمده است، نیز از حکمتهای قربانی شمرده شده است.
اثر بخشودگی گناهان و دفع عذاب الهی به سه صورت بیان شده است؛
🔹بخشش گناه
➖ابوبصیر میگوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: «مَا عِلَّةُ الْأُضْحِیةِ فَقَالَ إِنَّهُ یغْفَرُ لِصَاحِبِهَا عِنْدَ أَوَّلِ قَطْرَةٍ تَقْطُرُ مِنْ دَمِهَا عَلَى الْأَرْضِ» علت قربانی کردن [در حج و غیر آن] چیست؟ فرمود: [بخشش گناهان؛ زیرا] با اولین قطرۀ خونِ قربانی که به زمین میریزد، صاحب آن بخشیده میشود.»(۹)
➖در روایت دیگری امیرمؤمنان علی(ع) فرمود: «لَوْ عَلِمَ النَّاسُ مَا فِی الْأُضْحِیةِ لَاسْتَدَانُوا وَ ضَحَّوْا إِنَّهُ لَیغْفَرُ لِصَاحِبِ الْأُضْحِیةِ عِنْدَ أَوَّلِ قَطْرَةٍ تَقْطُرُ مِنْ دَمِهَا»اگر مردم میدانستند چه پاداشی در قربانی کردن وجود دارد قرض میگرفتند و قربانی میکردند؛ زیرا صاحب قربانی با اولین قطرهای که از خون آن میریزد، بخشیده میشود.»(۱۰)
➖در روایت دیگری از بشر بن زید از رسول خدا(ص) نقل شده است که به دخترش فاطمه(ع)فرمود: «اشْهَدِی ذَبْحَ ذَبِیحَتِكِ فَإِنَّ أَوَّلَ قَطْرَةٍ مِنْهَا یغْفِرُ اللَّهُ بِهَا كُلَّ ذَنْبٍ عَلَیكِ وَ كُلَّ خَطِیئَةٍ عَلَیكِ (إِلَى أَنْ قَالَ) وَ هَذَا لِلْمُسْلِمِینَ عَامَّةً» قربانی کردنِ قربانیِ خود را مشاهده کن؛ زیرا با اولین قطرۀ [خون] آن، خداوند تمامیگناهانی که بر تو هست و تمام خطاهایی که بر ذمّهات میباشد را میبخشد؛ آنگاه ادامه داد: و این پاداش برای تمامیمسلمانان است.»(۱۱)
🔹 گذر از پل صراط
➖رسول خدا(ص)میفرماید: «اسْتَفْرِهُوا ضَحَایاكُمْ فَإِنَّهَا مَطَایاكُمْ عَلَى الصِّرَاطِ»قربانیهای خود را گرامیبدارید که آنها وسیله عبور شما بر صراط است.»(۱۲)
وقتی گناهان انسان بخشیده شد و معاصی او از بین رفت، نتیجه نخست آن این است که از پل صراط به راحتی و بدون هیچ نگرانی عبور میکند.
🔹فدیهای برای آتش
انسانی که از پل صراط عبور کند در حقیقت اهل آتش نیست و نتیجه پایانیِ قربانی این است که حاجی از آتش جهنم نجات یافته و بهشتی شده است.
➖امام سجادعلیهالسلام میفرماید: «إِذَا ذَبَحَ الْحَاجُّ كَانَ فِدَاءَهُ مِنَ النَّارِ» وقتی حاجی [قربانی را] ذبح کرد، فدیۀ او از آتش [دوزخ] خواهد بود.»(۱۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
پيامبر كودك يتيمي را كه جدا از جميع ساير كودكان ايستاده و گريه ميكرد، نوازش كرده و به او فرمود از اين پس من و خانوادهام در حكم خانواده تو هستيم، و او را تحت سرپرستي خود گرفت.
حكايت پيامبر عظيم الشان اسلام(ص) روزي براي اداي نماز عيد (قربان يا فطر) از منزل خارج شد. ديد بچهها با همديگر بازي ميكنند ولي در كنار آنها، بچهاي كه لباس كهنه و پاره پاره بر تن دارد، گريه ميكند.
حضرت نزد او آمد و فرمود: «چرا گريه ميكني و با بچهها بازي نميكني؟!»
بچه كه آن حضرت را نميشناخت، عرض كرد: اي مرد! به من كار نداشته باش، پدرم در فلان جنگ اسلامي شهيد است، مادرم با شوهر ديگري ازدواج نموده، مال مرا خوردند و مرا از خانه خود بيرون كردهاند، نه غذا دارم نه آب و نه لباس و نه خانهاي كه به آن پناه ببرم. چون ديدم بچهها با كمال شادماني با همديگر بازي ميكنند، پدر دارند، خانه و كاشانهاي دارند، غم و مصيبت من تازه شد. ازاينرو گريهام گرفت.
رسول خدا(ص) دست آن كودك را گرفت و به او فرمود: «آيا راضي نيستي كه من پدر تو و دخترم فاطمه، خواهر تو و علي(ع) عموي تو و حسن و حسين(ع) برادران تو باشند؟»
كودك يتيم حضرت را شناخت و گفت: چگونه راضي نيستم اي رسول الله؟
پيغمبر اكرم(ص) او را به سوي خانه برد و لباس نو و تميز به او پوشاند و غذا به او داد و به طور كامل موجب خوشحالي او شد. كودك يتيم، با چهره خندان از خانه رسول خدا(ص) بيرون آمد و به سوي بچهها رفت
اين بچه، به سرپرستي رسول خدا(ص) به زندگاني خود ادامه داد تا اينكه آن حضرت رحلت نمود. نقل ميكنند هنگامي كه خبر رحلت آن حضرت به گوش بچه رسيد، گويي آسمان بر سرش خراب گرديد. از خانه بيرون آمد و ناله و فريادش بلند شد. خاك بر سر ميريخت و ميگفت: «من از حالا واقعاً يتيم شدم، غريب گشتم.» چون مسلمانان اين صحنه را ديدند بعضي از صحابه، سرپرستي او را قبول كردند تا در آينده دچار مشكل نگردد.(۱۴)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الکافی ج ۴ ص ۲۰۷ ح ۹
۲.حج/۳۷.
۳.مستدرک الوسائل، ج۱۰، ص۱۷۰.
۴.مصباح الشریعه، به نقل از: اسرار عرفانی حجّ، فعالی، دارالحدیث،ص۴۹۶.
۵.مصباح الشریعه، ج۱،ص۴۹.
۶.وسائل الشیعه، ج۱۰، ص ۱۷۴.
۷. مستدرک الوسائل، ج۱۰، ص۱۷۰
۸.وسائل الشیعه، ج۱۰، ص ۱۷۳.
۹.همان، ص۱۷۴، حدیث۱۱
۱۰.الوسائل،باب۳۶، حدیث۲.
۱۱.الوسائل،باب۳۶، حدیث۴.
۱۲.بحار الانوار،ج۹۶،ص۲۹۷.
۱۳.محاسن برقی،ج۱،ص۶۷.
۱۴.الدین فی القصص،ج۱،ص۵۴.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
انتخاب های اشتباه
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
کسی که آب ندارد اگر برف یا یخ داشته باشد، چنانچه ممکن است باید آن را آب کند و با آن وضو بگیرد یا غسل نماید. و اگر ممکن نیست و چیزی هم که تیمم با آن صحیح است ندارد، لازم است نماز خود را در خارج وقت قضا نماید.
🔷مقدمه
لانه زنبور در همه جای دنیا شش ضلعي است. در تمام زمان ها و مکان ها زنبورها به يك صورت خانه مي سازند.
در همه عالم مورچه ها يك گونه لانه می سازند که حتی میتوان از ورودی لانه مورچه ها جهت یابی کرد ، به طور غریزی مورچهها خاک های لانه خود را به سمت شرق میریزند تا هنگام روز به عنوان سایهبانی برایشان عمل کند.
می توان فراوان از این قبیل مثال ها را بیان کرد که حیوانات قدرت انتخاب و اختیار ندارند.
و انسان تنها موجودی است که از اراده و اختیار کامل برخوردار است و حتی دیگر موجوداتی که اهل تکلیف و دارای اراده و اختیار هستند نیز در این حد از کمال اختیار و اراده و در نهایت انتخاب برخوردار نمیباشند.
➖قانون مسلّم وراثت كه بر اساس آن، آدمی بسیاری از ویژگیهای اجداد خود را به ارث میبرد، و اگر نگوییم صفات اكتسابی را، دستكم دستهای از صفات به طور مسلّم با وراثت انتقال مییابد اما باید پرسید آیا هر فرزندی كه از یك سلسله عوامل وراثتی در اجداد معینی برخوردار بود، صددرصد و بدون استثنا همان خواهد شد؛ به طوری كه جای انتخابی برای خود او باقی نمیماند؟ قطعاً تجربه چنین نمیگوید.
در مورد رفتار انسان نمیتوان بر اساس وراثت یا عوامل طبیعی دیگر پیشبینی قطعی كرد. تنها میتوان آمار گرفت كه مثلا ًاكثر انسانهایی که از نظر ژنتیک شباهت دارند در برابر فلان غریزه چه واكنشی دارند. اما اگر افرادی تربیت دینی یافتند و با اراده، بر نفس خود مسلط شدند بازهم مثل سایر افراد که از نظر وراثت (ژنتیک) یا محیطی در شرایط مشابه هستند رفتار خواهند کرد ؟ پاسخ واضح است.
☜نامش سعد بن عبد الملك است . شمارى از اخبار، حاكى از آن است كه وى نزد امام باقر (ع) مقام و منزلت بالايى داشته است.
سعد كه از فرزندان عبد العزيز بن مروان بود و از بنی امیه محسوب میشد امام باقر (ع) او را «سعد الخير» مى ناميد ـ
روزی سعد ، بر امام باقر (ع) وارد شد و مانند زنان گريه و ناله مى كرد . امام (ع)به او فرمود : «چرا گريه مى كنى ، سعد؟» . گفت : چرا گريه نكنم، در حالى كه من از شجره اى هستم كه در قرآن لعنت شده اند!! امام(ع) فرمود : «تو از آنها نيستى . تو از ما خاندان هستى...» .
امام باقر (ع) دو نامه مفصّل به او نوشته كه در يكى از آنها اين تعبيرات به كار رفته است : «رحمت خدا بر تو! بدان كه... ، اى برادر من! خداى عز و جل...» . طلب رحمت براى سعد، نشانگر بزرگى مقام و شدّت ديندارى و پرهيزگارى بسيار اوست.خطاب «اى برادر من!» نشان مى دهد كه وى در نظر امام باقر (ع) قدر و منزلتى عظيم داشته است .
☜ماجرای پسر نوح مثال دیگری است که در نقطه مقابل داستان سعد قرار دارد و در زمان خودمان نیز میتوانیم مثال های فراوانی پیدا کنیم که حجت را تمام میکند که علیرغم تأثیر پذیری انسان از عوامل محیطی و ژنتیکی قدرت انتخاب دارد و میتواند به دست خود سرنوشت خود را رقم بزند.
🟢مختار بودن و انتخاب انسان در آیات قرآن
➖«إِنَّا عَرَضْنَا الأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَیْنَ أَن یَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُوماً جَهُولاً» ما (آن) امانت را بر آسمانها و زمین و كوهها عرضه داشتیم؛ پس، از برداشتن آن سر باز زدند و هراسیدند و(لی) انسان آن را برداشت. راستی که او بسیار ستمكار و نادان است.(۱)
🌸شعر
آسـمان بار امانـت نتـوانست كشـید
قـرعة فـال به نام مـن دیـوانه زدنـد
امانت در این آیه، هرگونه تفسیر شود، بیرابطه با انتخاب، اختیار و تكلیف نیست و این همان مسئولیت آدمی در برابر خدای بزرگ است.
➖إِنَّا خَلَقْنَا الإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِیهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِیعاً بَصِیراً؛«راستی که آدمی را از نطفهای آمیخته (از عناصر گوناگون) آفریدیم؛ میآزماییمش از این رو او را شنوا و بینا ساختیم».(۲)
در این آیه به قدرت تشخیص انسان به عنوان شرط امتحان اشاره شده است.
➖«قُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ فَمَن شَاء فَلْیُؤْمِن وَمَن شَاء فَلْیَكْفُرْ» بگو: حق از سوی پروردگار شماست، هر كس میخواهد ایمان بیاورد و هر كس میخواهد كافر گردد.(۳)
یکی از صریح ترین آیات در باره انتخاب انسان آیه فوق است .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴انتخاب های اشتباه
در قرآن و حدیث یک تذکر مهم عبارت است از اینکه افراد زیادی در طول تاریخ با انتخاب های اشتباه سرانجام بدی برای خود رقم زده اند.
در مواردی با عبارت «اکثرهم» به این قبیل انتخاب ها اشاره شده است.
➖«وَإِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ ۚ إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَإِنْ هُمْ إِلَّا يَخْرُصُونَ»
اگر از بیشتر کسانی که در روی زمین هستند اطاعت کنی، تو را از راه خدا گمراه می کنند؛ (زیرا) آنها تنها از گمان پیروی مینمایند، و تخمین و حدس (واهی) میزنند.(۴)
➖قرآن مي فرمايد: «هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالًا الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا»
بگو: «آیا به شما خبر دهیم که زیانکارترین (مردم) در کارها، چه کسانی هستند؟آنها که تلاشهایشان در زندگی دنیا گم (و نابود) شده؛ با این حال، میپندارند کار نیک انجام میدهند!»(۵)
➖ امام علی (ع) می فرماید:«أيُّها النّاسُ ، لا تَسْتَوحِشوا في طريقِ الهُدى لِقلّةِ أهلِهِ ، فإنّ النّاسَ اجْتَمَعوا على مائدةٍ شِبَعُها قصيرٌ، و جُوعُها طويلٌ ».(۶)
اى مردم! در راه راست، به دليل شمار اندك رهروان آن، احساس تنهايى نكنيد؛ زيرا مردم بر سفره اى گرد آمده اند كه سيرى آن ، كوتاه مدّت و گرسنگى اش طولانى است.
👈برخی مصادیق انتخاب های اشتباه را بیان میکنیم؛
🔴رضایت مخلوق↔️ رضایت خالق
برخی افراد وقتی میان تقابل رضایت خالق و مخلوق قرار میگیرند، رضایت مخلوق را بر میگزینند؛
➖ امام صادق(ع) فرموده است: «لاتُسْخِطُوا اللَّهَ بِرِضَا أَحَدٍ مِنْ خَلْقِهِ»برای خشنود کردن هیچ فردی، خدا را به خشم نیاورید».
➖امیرالمؤمنین(ع) فرموده است: «لَا طَاعَةَ لِمَخْلُوقٍ فِى مَعْصِيَهِ الْخَالِقِ».(۷)
➖امام رضا(ع) فرموده است: «مَنْ أَرْضَى الْخَالِقَ لَمْ يُبَالِ بِسَخَطِ الْمَخْلُوقِ» کسی که به دنبال کسب خشنودی خدا باشد، اهمیتی به ناخشنودی مخلوق نمیدهد».(۸)
➖مردى در ضمن نامهای از امام حسین(ع) خواست تا خیر دنیا و آخرت را برایشان بنگارد امام(ع) در پاسخ نوشت: «مَنْ طَلَبَ رِضَى اللَّهِ بِسَخَطِ النَّاسِ كَفَاهُ اللَّهُ أُمُورَ النَّاسِ وَ مَنْ طَلَبَ رِضَى النَّاسِ بِسَخَطِ اللَّهِ وَكَلَهُ اللَّهُ إِلَى النَّاسِ وَ السَّلَامُ»هر کس با خشمگین کردن مردم به دنبال رضایت خدا باشد، خداوند پشتیبان او در کارهایی خواهد بود که مرتبط با مردم است، و هر کسی با به خشمآوردن خدا، به دنبال راضی نگهداشتن مردم باشد، خدا او را به همان مردم وامیگذارد. و السلام(۹)
➖ملا احمد نراقی در این باره گفته است:
اگر گروهی از مردم را راضی کنی، گروه دیگری ناراضی خواهد شد. دل یکی را به دست آوری، دیگری دلشکسته میگردد. با همه اینها همچنانکه اخبار بر آن شاهد، و به تجربه ثابت است؛ هر که دست از رضاى حق برداشته، طالب رضاى مردم باشد؛ خدا و خلق او را دشمن مىدارند و احدى از او راضى نیست و هر که رضای خدا را بر رضاى مردم مقدّم دارد، همه او را دوست مىدارند.
🔴لذت گناه↔️ لذت معنویت
یکی از گرایشهای فطری انسان، گرایش به لذت و خوشی و راحتی است که با فرار از درد و رنج و ناراحتی، همراه است.
قرآن کریم به اشتباه اکثریت انسان ها در ترجیح دادن لذت دنیا بر لذت آخرت اشاره فرموده است؛« بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَاوَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى».(۱۰)
🌸شعر
اگر لذت ترک لذت بدانی
دگر لذت نفس لذت نخوانی
➖امام باقر (ع) فرمود:
اَلْجَنـَّةُ مَحْفـُوفَةٌ بِالْمـَكارِهِ وَ الصَّبْرِ، فَمَنْ صَبَرَ عَلَى الْمَكارِهِ فى الدُّنيا دَخَلَ الْجَنَّةَ، وَ جَهَنـَّمُ مَحْفـُوفَةٌ باللَّذّاتِ وَ الشـَّهَواتِ، فَمَنْ اَعْطى نَفْسَهُ لَذَّتَها وَ شَهْوَتَها دَخَلَ النّارَ. (۱۱)
بهشـت، آميخته به ناگوارى ها وصبر است. هركس در دنيا بر ناملايمات و سختى ها شكيبايى كند، وارد بهشت مى شود. دوزخ هم آميخته به كامجويى ها و خواسته هاى دل است. هر كس به لذّت جويى ها و خواهشهاى دلش جواب مثبت بدهد، وارد آتش جهنم مى شود.
🔴فقر↔️ ثروت
یکی دیگر از دو راهی های مهم انتخاب ، انتخاب زندگی زاهدانه یا زندگی رفاه آمیز است.
فقرِ از سر سستی و بی عملی مورد تأیید نیست از این رو در مذمت فقر از سر بی عملی و سستی احادیث زیادی وارد شده است.
اما فقر گزینی و انتخاب زندگی زاهدانه مقامی از مقامات و مراحل کمال انسان است .
در این لینک بیشتر حرف زده ایم
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴شش انتخاب اشتباه
در یک حديث قدسي به شش انتخاب اشتباه اکثریت مردم اشاره شده است که بخش پایانی بحث را به این حدیث جالب اختصاص میدهیم؛
خداوند متعال مي فرمايد: من شش چيز را در شش جا گذاشته ام؛ اما مردم اشتباهي به جاي ديگر مي روند.
👈«اِنّي وَضَعْتُ الرَّاحَةَ فِي الْجَنَّةِ وَ النَّاسُ يَطْلُبُونَهَا فِي الدُّنْيَا» مردم در دنیا دنبال راحتي اند و من راحتي را در بهشت قرار داده ام.
دنيا خانه راحتي نيست، همين كه به فكر جوانيت مي افتي موهايت سفيد مي شود، تا مي خواهي از سلامتي بهره ببري، مريض مي شوي، يك آدم بي درد در اين دنيا پيدا نمي شود. اگر پولدار است مي گويد: نمي توانم غذا بخورم و مرض قند دارد. اگر كسي سالم است چيزي ندارد كه بخورد!
درم داران عالم را كرم نيست
كرم داران عالم را درم نيست
اگر همه چيز دارد اولاد ندارد، اگر اولاد دارد مشكل دار است.
علي (ع) مي فرمايد: «دَارٌ بِالْبَلاءِ مَحْفُوفَة» دنيا خانه راحتي نيست، تا مي خواهيد زندگي را سر و سامان دهيد مي بينيد كه پدر خانه از دنيا رفت، بچه تصادف كرد. دين نمي گويد در دنيا راحت نباش؛ اما مقصود دين است كه نگاهت به دنيا، نگاه راحت طلبانه نباشد. « لَا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا وَلَا تَأْثِيمًا»امر بيهوده و گناه در بهشت نيست و در آنجا همه اش راحتي است.
دنيا مزرعه اي بيش نيست و زمينه اي است كه انسان زندگي توأم با خير داشته باشد. انسان وقتي به روزنامه ها نگاه مي كند، مي بيند كه چقدر كلك، جنايت، خيانت، سرقت، هوس و عشق هاي جواني وجود دارد. شخص به خاطر اينكه به هوس خودش دست پيدا كند، پسرش را از پاي در مي آورد، مادرش را از پاي در مي آورد، همه اين داستان ها نشان دهنده اين است كه انتخاب اين گونه افراد اشتباه بوده است.
👈 «اِنّي وَضَعْتُ الرَفْعَةَ و الدَّرجَةَ في التَوَاضُعِ و النّاسُ يَطْلُبُونَها في التَكَبُّرِ» من عظمت و رفعت را در تواضع گذاشته ام، اما مردم در تكبر دنبالش مي گردند.
بايد دانست كه آدم متكبر زمين مي خورد، خدا قول داده خدا قول داده كه او را به زمين مي زند، خداوند در قرآن مي فرمايد: «وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللهِ قيلاً» كسي از خدا در اين عالم صادق تر – اصلاً تعبير صادق تر غلط است چون خداوند صادق و صدق محض است – خداوند متكبر را زمين مي زند اين همه متكبر نظير فرعون، قارون و صدام به زمين خوردند. همين صدام مي گفت من شش روزه ايران را فتح مي كنم اما عاقبت با ذلت بالاي دار رفت.
كسي مسئول يك جايي شد و تواضع كرد اين تواضع باعث رفعت اوست و هلاكت در تكبر او نهفته است.
👈«اِنّي وَضَعْتُ العِزَةَ في قِيامِ اللَّيلِ و النَّاسُ يَطْلُبُونَهُ في اَبْوابِ السَّلاطِينَ»من عزت را در نماز شب قرار دادم مردم آن را در در خانه قدرتمندان جستجو میکنند.
عزت مي خواهيد نماز شب بخوانيد؛ چون نيمه شب كسي نيست تا ريا كنيد. كندن از رختخواب، پشت پا زدن به خواب، مشكل است. خودت را از راحتي جدا كن، سرت را به سجده بگذار و بگو: «انا عَبْدُكَ الذَّلِيلُ». آن وقت است كه من به تو عزت مي دهم، در خدمت گذاري ثروتمندان و شاهان هيچ عزتي نهفته نيست؛ بلكه مزد چنين خدمتي سراسر ذلت و بي آبرويي است.
يك عمر عمر و عاص دنبال معاويه دويد تا به جايي برسد، بعد از شهادت اميرالمؤمنين (ع) او نيز ذليلانه از دنيا رفت.
امام (ره) در همه عمر نيمه شب براي نماز بلند مي شد و با خداي خود مناجات مي كرد، عاقبت ديديم كه با چه عزتي از دنيا رفت؟ بنابراين نماز شب عزت آفرين است.
👈«اِنّي وَضَعْتُ الغِني فِي الْقِنَاعَةِ و النّاسُ يَطْلُبُونَهُ في كِثْرَةِ الْعُرُوضِ وَ لَمْ يَجِدُوهُ اَبَداً» من بي نيازي و ثروت را در قناعت قرار دادم مردم آن را فراوانی متاع و اساس جستحو میکند و هرگز پیدا نمیکنند .
جامعه ما امروزه مبتلا به چشم و هم چشمي است بعضي خانواده ها كه جهيزيه درست مي كنند، گاهي با من تماس دارند و مي گويند: آقا، يك جهاز ده – پانزده ميليون، كه بر ما تحميل مي شود، ما را فلج مي كند. مبلمان ها و سرويس هاي چوب، حتماً بايد سرويس چيني اصل باشد، اجناس جهيزيه حتماً بايد مارك فرانسه باشد.
👈«إنّي وَضَعتُ العِلمَ فِي الجُوعِ وَ النَّاسُ يَطلُبُونُهُ فِي الشَّبَعِ» من علم را در گرسنگي گذاشتم مردم آن را در گرسنگی طلب میکنند. كسي كه شكم باره باشد ديگر نمي تواند درس بفهمد، احساس فهم و منطق برايش شكل نمي گيرد.
👈 «إنّي وَضَعتُ الْاِجَابَةَ الدّعَاءَ فِي لُقمَةِ الحَلالِ و النّاسُ يَطلُبُونَهُ فِي كِثرَةِ القِيلِ وَ القَالِ»
اجابت دعا را در لقمه حلال قرار دادم؛ ولي مردم آن را در داد و فرياد دنبال مي گردند .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در ادامه چند داستان عبرت آمیز از انتخاب های اشتباه تقدیم میشود؛
💠داستان
حضرت نوح(ع) چهار پسر به نامهای سام، حام، یافث و کنعان داشت. در میان آنها کنعان تنها پسری بود که به موعظههای پدر توجه نکرد و به او ایمان نیاورد و در نهایت در عذاب الهی که به صورت طوفان نازل شده بود به همراه کافران غرق شد.
هنگامی که طوفان آغاز شد و پسر نوح جز ساکنان کشتی قرار نگرفت
نوح پسرش را دعوت میکند تا سوار کشتی شود اما پسر قبول نمیکند و میگوید بالای کوهی میروم تا از طوفان در امان باشم. نوح بار دیگر از پسر دعوت به سوار شدن در کشتی میکند و میگوید این طوفان عذابی است که کسی نمیتواند از آن فرار کند مگر اینکه خداوند بخواهد. خداوند در این هنگام با موجی میان نوح و پسرش فاصله میاندازد و در نهایت پسر نوح در طوفان غرق میشود.
💠داستان
وقتی حضرت آدم(ع) اولین پیامبر الهی، از طرف خدا مأمور شد که "هابیل" را به عنوان وصی و جانشین خود انتخاب کند، حسادت قابیل که ناشی از انتخاب هابیل به عنوان وصی آدم و إعطای اسم أعظم و اختصاصات نبوت به هابیل بود، او را به مخالفت با این دستور خدا برانگیخت و به این امر اعتراض کرد؛ چون توهّم شایستگی خود بر هابیل را داشت، اما خداوند جهت نشان دادن مقام و منزلت "هابیل" بر "قابیل"، دستور داد که برای خدا قربانی انجام دهند، قربانی هر کس پذیرفته شد، وصی حضرت آدم است؛ در نتیجه قربانی هابیل پذیرفته شد، اما قربانی قابیل مورد قبول واقع نشد و این امر موجب شد که قابیل دست به قتل برادر خود بزند.
💠داستان
«ثعلبه بن حاطب» مرد فقیری بود که سه وقت پشت سر پیامبر نماز جماعت می خواند، بعد از نماز با اصرار می خواست که پیامبر(ص) در حق او دعا کند که مال فراوانی پیدا کند.
حضرت فرمود: «قلیلٌ تؤدّی شکره خیرٌ من کثیرٍلاتطیقه؛ مقدار کمی که حقش را بتوانی ادا کنی و شکرش را انجام دهی از مقدار فراوانی که توانایی (ادای حقش را) نداشته باشی بهتر است.» ولی ثعلبه از اصرار دست برنداشت: حضرت در حق او دعا کرد، چیزی نگذشت که ثروت کلانی از پسر عمویش به او، به ارث رسید و یا بر اثر گلّه داری وضع مالی خوبی پیدا کرد به نحوی که ناچار شد بیرون از مدینه زندگی کند و به نماز جماعت نمی رسید و حتی نماز جمعه هم شرکت نمی کرد. بعد از مدتی مأموران زکات نزد او آمدند، او نه تنها زکات نداد که اصل تشریع آن را زیر سؤال برد. وقتی پیامبر(ص) متوجه شد فرمود: «یاویح ثعلبة یا ویح ثعلبة؛وای بر ثعلبه، وای بر ثعلبه، و سرانجام مرتد از دنیا رفت.»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.احزاب/۷۲.
۲.انسان/۲.
۳.کهف/۲۹.
۴.انعام/۱۱۶.
۵.کهف/۱۰۳.
۶.بحار الأنوار،ج۶۷،ص۱۵۸.
۷.نهج البلاغه،حکمت۱۶۵.
۸.الکافي ،ج۱، صفحه۱۳۷.
۹.بحار الأنوار،ج۷۱،ص۲۰۸
۱۰.اعلی/۱۶
۱۱.اصول كافى، ج۲، ص۸۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۹۰)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۹۰ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
عبد الله بن سنان می گوید از امام صادق(ع) سؤال کردم «الْمَلَائِكَةُ أَفْضَلُ أَمْ بَنُو آدَمَ»ّ فرشته ها برترند یا بنی آدم؟
امام فرمود:
« قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ (ع) إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ رَكَّبَ فِي الْمَلَائِكَةِ عَقْلًا بِلَا شَهْوَةٍ وَ رَكَّبَ فِي الْبَهَائِمِ شَهْوَةً بِلَا عَقْلٍ وَ رَكَّبَ فِي بَنِي آدَمَ كِلَيْهِمَا فَمَنْ غَلَبَ عَقْلُهُ شَهْوَتَهُ فَهُوَ خَيْرٌ مِنَ الْمَلَائِكَةِ وَ مَنْ غَلَبَتْ شَهْوَتُهُ عَقْلَهُ فَهُوَ شَرٌّ مِنَ الْبَهَائِمِ»
امیرالمؤمنین(ع) فرمود:
خدا فرشتگان را از عقلِ بدون شهوت آفريد و چهارپايان را از شهوت بدون عقل؛ امّا در آدمى، هر دو را تركيب كرد. آنكه عقلش بر شهوتش چيره شود، از فرشتگان برتر است و آنكه شهوتش بر عقل چيره گردد، از چهارپايان پست تر است.(۱)
🔴جریان شهوت انگیز
قرآن کریم از جریان شیطانی شهوت انگیز خبر می دهد که به دنبال انحراف مؤمنان هستند : «وَاللَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَتُوبَ عَلَيْكُمْ وَيُرِيدُ الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الشَّهَوَاتِ أَنْ تَمِيلُوا مَيْلًا عَظِيمًا»
خدا میخواهد شما را ببخشد، اما آنها که پیرو شهواتند میخواهند شما به کلی منحرف شوید.(۲)
➖ باید از جریان منحرف که از جامعه غربی شهوات را به اشکال مختلف دامن میزنند سوال کرد آیا محدودیت آمیخته با سعادت و افتخار بهتر است، یا آزادی و بیبندوباری توأم با آلودگی و نکبت و انحطاط!؟ این آیات در حقیقت به افرادی که در عصر و زمان ما نیز به قوانین مذهبی مخصوصا در زمینه مسائل جنسی ایراد میکنند، پاسخ میگوید، که این آزادیهای بیقید و شرط سرابی بیش نیست و نتیجه آن گرفتار شدن در بیراههها و پرتگاههاست که نمونههای زیادی از آن را با چشم خودمان به شکل متلاشی شدن خانوادهها، انواع جنایات جنسی و فرزندان نامشروع جنایت پیشه مشاهده میکنیم.
➖گاندی میگوید: «تمدن غربی اگر غربیان را مبتلا به خوردن مشروب و توجه به مسایل جنسی نموده است به خاطر این است که غربی به جای (خویشتن جویی) در پی نسیان و هدر ساختن خویش است».
♻️راهبردهای عملی
برای کنترل شهوت راهکارهای عملی زیر توصیه می شود؛
۱. افکار جنسی را که به افکارتان خطور میکند بلافاصله با ذکر خدا و یاد آسیبهای معنوی گناه از ذهن خود دور سازید.
۲. اوقات فراغت خود را با مطالعه ، ورزش ، زیارت ، عبادت و سایر فعالیتهای مثبت پر کنید.
۳. از نگاه کردن به مواضع جنسی و برجستگیهای بدن دیگران پرهیز نمایید.
۴. ایمان مذهبی خود را تقویت کنید و توسل و دعا داشته باشید.
۵. از نگاه کردن به تصاویر و فیلمهای تحریک کننده و لباس جنس مخالف، جدا پرهیز نمایید.
۶. از فکر کردن و تصور و تخیل جنس مخالف و مسائل جنسی خودداری کنید.
۷. از مشاهده اعمال، رفتار و گفتار زوجهای جوان خودداری کنید.
۸. از معاشرت و سخن گفتن و نگاه کردن به جنس مخالف، حتی کودکان جذاب و خوش سیما خودداری ورزید.
۹. خوردن غذاهای محرک و دارای کالری زیاد، مانند خرما، پیاز، فلفل و غیره را به حداقل برسانید.
۱۰. به بدی و عواقب گناه و شهوترانی فکر و اندیشه کنید.
🟢توصیه زاهد انبیا
زاهد انبیا، حضرت عيسي(ع) به اصحاب خود گفت:« موسي(ع) به شما دستور داد که زنا نکنيد. من به شما دستور ميدهم که فکر زنا هم در سر نپرورانيد تا چه رسد به اين که زنا کنيد ،زيرا کسي که خيال زنا کند، مانند کسي است که در خانهاي نقش و نگار شده دود و آتش به پا کند. چنين کاري گرچه خانه را نميسوزاند، ولي زينت و صفاي آن را مکدر کرده و فاسد ميکند».(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۶۴.
۲.نسا/۲۷.
۳.وسائلالشیعه، ج۱۴، ص۲۴۰.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۹۱)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۹۱.سَخِی الْکَفِّ
لَا یرُدُّ سَائِلًا وَ لَا یبْخَلُ بِنَائِلٍ
سخاوت دارد ،سائلی را رد نمی کند ونسبت به دستاورد دیگران بخل نورزد.
➖يكى از روشهاى اساسى براى رسيدن به هدفهاى معنوى و تكامل انسانى، مبارزه با فقر اقتصادى و فراهم آوردن نياز زندگى آبرومندانه همۀ انسانها است. بنابراين، در برنامۀ حكومت حضرت مهدى (عج) کمک به رفع نیاز همه انسان ها از اولویت هاست.
➖طبق حدیثی از امام باقر(ع) امام مهدی(ع)، ثروت دنیا را در اختیار عموم بشریت قرار میدهد و می فرماید: « تَعَالَوْا إِلَی مَا قَطَعْتُمْ فِيهِ الْأَرْحَامَ وَ سَفَكْتُمْ فِيهِ الدِّمَاءَ الْحَرَامَ وَ رَكِبْتُمْ فِيهِ مَا حَرَّمَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ»
بیایید به سوی آنچه در راه [ به دست آوردن] آن پیوندهای خویشی را گسستید؛ خون به ناحق ریختید و به دست به حرام آلوده کردید .
👈افق دید منتظران حضرت مهدی(عج) تحقق دوران آرمانی رفع نیاز همه بشریت است پس همین الان در حد امکان برای رفع نیاز افراد تلاش میکند.
🟢اهمیت سخاوت
سخاوت مشهورترین صفات اخلاقی انبیا و اولیاست. جود و سخاوت از هنجارهای اخلاقی است که دین اسلام بسیار بر آن تأکید نموده، زیرا موجب روشنائی و گرم کردن جامعه و زمینهسازی برای بهرهمندی بینوایان است.
فضایل سخاوت در روایات عبارت است از:
۱- از اخلاق انبیاء است.
۲- ستون ایمان می باشد.
۳- سخاوتمند به معارف الهی یقین دارد.
۴- خدا سخاوتمند را دوست دارد.
۵- موجب نزدیک شدن به بهشت می شود.
۶- باعث دوستی و محبت مردم می شود.
۷- موجب دوری از آتش جهنم می شود.
۸- نشانه شجاعت می باشد و ....
🔵سخاوت و بهشت
➖خداوند در قرآن كريم می فرماید : «لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ» هرگز به نیکی دست نمی یابید و از نیکان نمی شوید مگر این که از آنچه دوست می دارید انفاق کنید.
➖حضرت پیامبر(ص) فرمود: «اَنَّ السَّخَاءَ شَجَرَةٌ مِنْ اَشجَارِ الجنّة لَها اَغصَانٌ مُتدَلّیةٌ فى الدُّنیا فَمَنْ کانَ سَخِیاً تَعَلَّقَ بِغُصْنٍ مِنْ اَغْصَانِهَا فَسَاقَهُ ذَلِک الغُصْنُ اِلَى الجَنَّةِ؛ سخاوت درختى از درختان بهشت است، براى آن شاخه هائى است که در دنیا آویزان است. کسى که سخى شد به شاخه اى از شاخه هاى آن چنگ انداخته و آن شاخه او را بسوى بهشت مى کشاند.»(۳)
👌از این رو آن حضرت پس از مرگ حاتم طایی به پسر وی فرمود: «از او به خاطر سخاوتمند بودنش عذاب سخت برداشته شد».
🔴عامل اصلی بُخل
نقطه مقابل سخاوت، بخل است.
مهمترین عاملی که موجب پیدایش این رذیله در انسان میشود، بدگمانی به خدا دنیا دوستی و ضعف در آخرت باوری است. شخص بخیل به دلیل وجود چنین رذیلهای در کمک رساندن به دیگران حتی نزدیکان خود دائماً بهانه آورده و تلاش میکند داشتههای خود را از دیگران مخفی بدارد.
خداوند می فرماید: «أَرَأَیْتَ الَّذِی یُکَذِّبُ بِالدِّینِ فَذَلِکَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ وَلَا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْکِینِ»
آیا کسى را که [روز]جزا را دروغ مى خواند دیدى این همان کس است که یتیم را بسختى مى راند و به اطعام در حق نیازمندان انگیزشی ندارد.
➖ و خدای تعالی میفرماید: «وَ لا یَحْسَبَنَّ الَّذینَ یَبْخَلُونَ بِما اتیهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَیرا لَهُمْ بَلْ هُوَ شَرُّ لَهُمْ سَیُطَوَّقُونَ ما بَخِلُوا بِهِ یَوْمَ الْقِیمَه»
گمان نکنند کسانی که بخل میورزند به آنچه خدا از فضل خود به ایشان عطا فرموده، که این خیر ایشان است بلکه این شرّ است از برای ایشان و زود باشد که در روز قیامت آنچه را بخل کردهاند طوق شود و به گردن ایشان افتد»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲. همان،ج ۵۲، ص۳۹۰.
۳.همان،ج۸،ص۱۷۱
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
باقیات الصالحات
[منبر ۴۵ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
پرسش : تيمّم بر خاک یا زمین نمناک چه حکمی دارد؟
پاسخ : احتیاط مستحب آن است که با وجود زمین یا خاک خشک بر زمین یا خاک نمناک تیمّم نکند.
💠داستان بلند
[ایجاد انگیزه]
داستانى شنیدنی از مرحوم علامه طباطبايى نقل شده است ،ايشان فرمود: واعظى به نام «سيد جواد» از اهل كربلا، در ايام محرم براى تبليغ و ارشاد به اطراف و قصبات دور دست سفر مى كرد و براى مردم نماز جماعت مى خواند و مسئله مى گفت و بعد از ايام محرم به كربلا بر مى گشت.
در اين مسافرتها يك مرتبه گذارش به محلى افتاد كه همه ساكنين آن، «سنى»مذهب بودند. در
آن جا با پيرمرد محاسن سفيد و نورانى بر خورد كرد، متوجه شد كه او سنى است. از در صحبت و مذاكره وارد شد، ديد الان نمى تواند مقام امامت را به او بفهماند و او را شيعه كند؛ اين پير مرد ساده لوح و پاك دل، قلبش از محبت افرادى كه غصب خلافت كرده اند چنان سرشار است كه آمادگى ندارد و شايد ارائه مطلب نتيجه بد داشته باشد.
تا اين كه يك روز كه با آن پير مرد صحبت مى كرد از او پرسيد: شيخ شما كيست؟
پير مرد در پاسخ گفت: شيخ ما يك مرد قدرت مندى است كه چندين مهمان سرا و ضيافت خانه، چقدر گوسفند و شتر، چهار هزار نفر تير انداز و چقدر عشيره و قبيله دارد.
سيد جواد گفت: به به از شيخ شما كه چقدر مرد ثروت مند و قدرت مندى است.
پیر مرد رو كرد به سيد گفت شیخ شما كيست؟
سیدگفت: شيخ ما يك آقايى است كه هر كس هر حاجتى داشته باشد بر آورده مى كند، اگر در مشرق عالم باشى و او در مغرب اگر گرفتارى و ناراحتى براى تو پيش آيد و اسم او را ببرى و او را صدا زنى، فورا به سراغت مى آيد و رفع مشكل از تو مى كند و از گرفتارى نجاتت مى دهد.
پيرمردگفت: به به عجب شيخى است، اصلا بايد شيخ اين طور باشد، بعد گفت: اسمش چيست؟
سيد جواد گفت: «شيخ على».
سخن اینجا تمام شد آن دو از همديگر جدا شدند و سيدبه كربلا برگشت.
اما آن پيرمرد احساس به طور عجیبی محبت از «شيخ على» به دلش نشسته شیخ علی فکر او را به خود مشغول کرده بود.
بعد از مدتى كه «سيد» دوباره به آن محل برگشت تا بلکه بتواند کار ناتمام را تمام کند و آن پیر مرد نورانی را با مکتب اهل بیت آشنا کند اما وقتی به خانه پیرمرد رسید و سراغ پیر مرد را گرفت باخبر شد که او از دنیا رفته است.
سید خيلى متاءثر شد و با خود گفت: معلوم بود كه اهل عناد و دشمنى با اهل بیت نبود و می شد او را با مکتب اهل بیت آشنا کرد.
سید از فرزندان پیرمرد خواست او را بر سر قبر او بردند. در کنار قبرش گفت: خدايا! ما در اين پير مرد اميد داشتيم. چرا او را از دنيا بردى؟ خيلى به آستانه تشيع نزديك بود، افسوس كه ناقص و محروم از دنيا رفت.
سید میگوید از سر قبر او باز گشتيم و با فرزندانش به منزل پير مرد آمديم. شب را در همان جا ماندم و خوابيدم. در عالم خواب دالان بزرگ و طولانى ديدم که در انتهاى دالان شيشه اى باغى بزرگ ديده مى شد.
در آن دالان يك نيمكتى بلند بود كه روى آن، دو نفر نشسته بودند و آن پير مرد سنى نيز در مقابل آنها نشسته است.
از پير مردپرسيدم: اين جا، كجاست؟ گفت: عالم قبر و برزخ است.
گفتيم: چرا در آن باغ نرفتى؟ گفت: هنوز موقعش نرسيده است ؛ زيرا اول بايد اين دالان را طى كنم و سپس داخل آن باغ شوم.
گفتم: چرا آن دالان را طى نمى كنى و جلو نمى روى؟
گفت: اين دو نفر فرشته آسمانى و معلم من هستند، آمده اند مرا تعليم ولايت دهند، وقتى ولايتم كامل شد داخل باغ مى روم.
ادامه در صفحه بعدی👈
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
پیرمرد ادامه داد: سيد جواد! گفتی «شيخ على»ما، اگر از مغرب يا مشرق عالم او را صدا زنند جواب مى دهد و به فرياد مى رسد، اما نگفتى اين«شيخ على»اسمش على بن ابيطالب(ع) است. به خدا قسم! همين كه صدا زدم:«شيخ على»! به فريادم برس، همين جا حاضر گرديد.
گفتم: داستان چيست؟
گفت: وقتى از دنيا رفتم مرا در قبر گذاشتند. بعد از آن، نكير و منكر به سراغ من آمدند و پرسيدند:
«مَن رُبّك و مَن نبيُك و مَن امامُك؟»
خداى تو كيست، پيامبرت كيست، امام تو كدام است؟
در اين حال دچار وحشت و اضطرابى سخت شدم و هر چه خواستم پاسخ دهم چيزى به زبانم جارى نشد و توانستم بگويم من اهل اسلامم خدا و پيامبر را قبول دارم هر چه خواستم خدا و پيغمبر خود را معرفى كنم به زبانم جارى نمى شد.
نكير و منكر آمدند كه اطراف مرا بگيرند و عذابم كنند. ديدم هيچ راه فرارى نيست، گرفتار شده ام.
ناگهان به ذهنم آمد كه گفتى: ما يك «شيخى» داريم كه اگر كسى گرفتار باشد و او را صدا زند اگر او در مشرق يا در مغرب عالم باشد فورا حاضر مى شود و رفع گرفتارى از او مى كند. لذا فورا صدا زدم «على» به فريادم برس و مرا نجات ده.
همان وقت على بن ابى طالب اميرالمؤ منين اين جا حاضر شدند و به نكير و منكر فرمودند: دست از اين مرد برداريد او معاند و از دشمنان ما نيست، اين طور تربيت شده عقايدش كامل نيست ؛ چون اطلاع نداشته است.
حضرت على (ع) آن دو ملك را رد كرد و دستور داد و فرشته ديگر بيايند و عقايد مرا كامل كنند. اين دو نفر كه روى نيمكت نشسته اند دو فرشته اى هستند كه به دستور آن حضرت آمده اند و مرا تعليم عقايد مى دهند.
حال وقت عقايد من كامل شد از امامت و ولايت اطلاع كافى پيدا كردم، اجازه دارم كه اين دالان را طى كنم و وارد آن باغ بزرگ شوم.(۱)
🔷بیان موضوع
➖گاهی انسان ها با یک نیت درست مسیرش برای همیشه نورانی میشود، می توان تصور کرد ، آدمی با یک محبت مقدس نسبت به خدا و اولیا پاک خدا، سرانجامی شایسته پیدا میکند.
➖باقیاتِ صالحات اصطلاحی قرآنی به معنای کارهای پسندیده انسان است که خیر و ثواب آن در آخرت باقی میماند. تعبیر باقیات الصالحات، در دو آیه قرآن کریم آمده است و برخی آیات دیگر نیز با این مفهوم ارتباط دارند.
➖ در عرف مسلمانان، معنای باقیات صالحات محدودتر و شامل خدمات عام المنفعهای است که آثار و برکاتش پس از مرگ انسان نیز باقی است. در روایات، مصادیقی برای باقیات صالحات ذکر شده است اما به نظر مفسران دلیلی برای انحصار وجود ندارد. بلکه هر عمل صالح که به خاطر انجام گیرد و حتی نیت و محبتی به خاطر در دل انسان شکل گیرد آن هم باقیات الصالحات محسوب میشود که موجب کمال اخروی انسان خواهد بود .
برخی از این اعمال صالح به جهت ماندگار بودن منافع شان بیشتر از بقیه اعمال در کمال اخروی تأثیر دارد .
پیامبر فرمود:
«إِذَا مَاتَ اِبْنُ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلاَّ عَنْ ثَلاَثٍ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ وَ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ بَعْدَهُ وَ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ .
چون فرزند آدم بمیرد منقطع شود او مگر از سه چيز فرزندى صالح كه دعا كند از براى او و علمى كه نفع يابند از آن و صدقه جاريه.(۲)
🟢باقیات الصالحات در قرآن
در قرآن کریم دو بار به این اصطلاح تصریح شده است:
➖سوره کهف آیه ۴۶: «اَلمالُ والبَنونَ زینَةُ الحَیوةِ الدُّنیا والبقِیاتُ الصّلِحاتُ خَیرٌ عِندَ رَبِّک ثَوابـًا وخَیرٌ اَمَلا»؛ مال و فرزندان زینت حیات دنیاست و اعمال صالح که (تا قیامت) باقی است نزد پروردگار از نظر ثواب بهتر و از نظر امیدمندی نیکوتر است.
➖سوره مریم آیه ۷۶: «وَیزِیدُ اللَّهُ الَّذِینَ اهْتَدَوْا هُدًى ۗ وَالْبَاقِیاتُ الصَّالِحَاتُ خَیرٌ عِنْدَ رَبِّک ثَوَابًا وَخَیرٌ مَرَدًّا»؛ و خدا هدایت یافتگان را بر هدایت میافزاید و اعمال صالحی که (اجرش نعمت) ابدی است نزد پروردگار تو بهتر (از مال و جاه فانی دنیا) است هم از جهت ثواب الهی و هم از جهت حسن عاقبت اخروی
🔵مصادیق باقیات الصالحات
مفسّران بر اساس روایات تفسیری، برای باقیات صالحات، مصادیق و احتمالات متعددّی ذکر کردهاند:
➖تسبیحات اربعه: «سبحانالله و الحمدلله و لا إله إلاّ الله والله أکبر» یا به همراه «لا حول و لا قوة إلاّ بالله العلی العظیم».
➖اذکار سهگانه ؛«لا اله إلاّ الله»، «استغفرالله» و «صلی الله علی محمد و آله».
➖مطلق ذکر.
پیامبر(ص):«عَلَیْکَ بِذِکْرِ اللَّهِ وَ الْعَمَلِ الصَّالِحِ فَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَی یَقُولُ وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا».
بر تو باد به ذکر خدا و عمل صالح، که میفرماید: وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
➖نماز شب و تهجّد.
امام صادق(ع) :«الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ ثَمَانُ رَکَعَاتٍ مِنْ آخِرِ اللَّیْلِ وَ الْوَتْرُ زِینَهًُْ الْآخِرَهًِْ وَ قَدْ یَجْمَعُهُمَا اللَّهُ لِأَقْوَامٍ».
مال و اولاد زینت دنیاست و هشت رکعت نماز پایان شب، و سه نماز وتر، آرایش آخرت میباشد و گاهی خداوند این دو آرایش دنیا و آخرت را برای مردمی فراهم آورد.
➖امام صادق(ع): «أَنَّ قَوْلَهُ تَعَالَی وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ هِیَ الْقِیَامُ آخِرَ اللَّیْلِ لِصَلَاهًِْ اللَّیْلِ وَ الدُّعَاءُ فِی الْأَسْحَار».
باقیات صالحات، منظور برخاستن برای نماز شب در آخر شب و دعا در سحرگاهان است.(۴)
➖نمازهای یومیه
ادریس قمی گوید: از امام صادق(ع) معنای الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ را پرسیدم. امام فرمود:
«هِیَ الصَّلَاهًُْ فَحَافِظُوا عَلَیْهَا وَ قَالَ لَا تُصَلِّی الظُّهْرَ أَبَداً حَتَّی تَزُولَ الشَّمْسُ».
منظور نماز است، بر آن محافظت کنید و نماز ظهر را هرگز قبل از اینکه خورشید زوال نکرده، نخوانید».(۵)
➖هر کاری که برای خدا انجام شود «کل ما أُرید به وجه اللّه»
در حديث ذيل به شش مورد اشاره شده است كه بعد از مرگ انسان بسيار مفيد است و درآمد آن، مرتّب به حساب جاري انسان واريز مي شود:
امام صادق (ع) فرمود: «سِتُّ خِصَالٍ ينْتَفِعُ بِهَا الْمُؤْمِنُ مِنْ بَعْدِ مَوْتِهِ وَلَدٌ صَالِحٌ يسْتَغْفِرُ لَهُ وَ مُصْحَفٌ يقْرَأُ مِنْهُ وَ قَلِيبٌ يحْفِرُهُ وَ غَرْسٌ يغْرِسُهُ وَ صَدَقَةُ مَاءٍ يجْرِيهِ وَ سُنَّةٌ حَسَنَةٌ يؤْخَذُ بِهَا بَعْدَهُ» مؤمن از شش [عمل و] خصلت، بعد از مرگش سود مي برد:
۱. فرزند صالح كه براي او اسغفار كند
۲.قرآني كه از طرف او خوانده مي شود.
۳.چاهي را كه حفر كرده است
۴. درختي را كه كاشته است [و مردم از آن و ميوة آن استفاده مي برند]
۵. [وقف كردن] و صدقه قرار دادن آبي كه جاري ساخته است.
۶.سنّت نيكويي كه [پايه گذاري كرده است و] مردم بدان پس از او عمل مي كنند. »(۶)
حديث فوق مي رساند كه با وجود خصلتهاي مذكور، دفتر اعمال انسان پس از مرگ مفتوح است و صدقات جاريه فوق هر روز به حساب اعمال او واريز مي شود.
➖ فرزندان صالح به ویژه دختر
پیامبر(ص):«رَحِمَ اللّه ُ أبَا البَناتِ ، البَناتُ مُبارَكاتٌ مُحَبَّباتٌ ، وَالبَنونَ مُبَشِّراتٌ ، وهُنَّ الباقِياتُ الصّالِحاتُ»
خداوند رحمت آورد بر پدر دختران، که دختران ؛مبارک و دوست داشتنی اند و پسران، بشارت آورند. دختران، باقیات الصالحات اند.(۷)
➖دوستی اهل بیت(ع)
اامام صادق(ع) فرمود: «لا تَستَصغِروا مَوَدَّتَنا ، فَإِنَّها مِنَ الباقِياتِ الصّالِحاتِ»
دوستى ما را دست كم نگيريد؛ چرا كه از جمله باقيات الصالحات است. (۸)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d