موضوع
شب قدر، شب گریه
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
🔗منبر های مرتبط
که قبلا تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/20421
https://eitaa.com/menbare_tollab/20440
https://eitaa.com/menbare_tollab/20466
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
گریه با صدا و عمدی اگر برای امور دنیوی باشد نماز را باطل میکند، اما اگر از ترس خداوند یا برای امور آخرت گریه کند،نه تنها اشکالی ندارد بلکه فضیلت محسوب می شود.
🌸شعر
شب بود و اشک بود و علی بود و چاه بود
فریاد بیصدا، غم دل بود و آه بود
دیگر پس از شهادت زهرا به چشم او
صبح سفید همچو دل شب سیاه بود
دانی چرا جبین علی را شکافتند؟
زیرا به چشم کوفه عدالت گناه بود
خونش نصیب دامن محراب کوفه شد
آن رهبری که کعبه بر او زادگاه بود
یک عمر از رعیت خود هم ستم کشید
اشک شبش به غربت روزش گواه بود
دستش برای مردم دنیا نمک نداشت
عدلش به چشم بینگهان اشتباه بود
همصحبتی نداشت که در نیمههای شب
حرفش به چاه بود و نگاهش به ماه بود
💠تاریخ و حدیث
[ایجاد انگیزه]
مرحوم محدث نوری در کتاب مستدرک الوسائل نقل کرده است: حبه عربی گوفی که از یاران امیر مؤمنان بود گوید: شبی من و نوف بکالی در خانه امیر مؤمنان على خوابیده بودیم ساعات پایانی شب بود که من از خواب بیدار شدم دیدم علی دست خود را به دیوار نهاده و مانند کسی که شیفته و اندوهناک باشد این آیه را می خواند: «إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَواتِ وَالأَرْضِ...» و چون کسی که عقل از سرش پریده باشد، آیه را تکرار میکرد.
در همین حال مرا صد زد و فرمود: ای حبه خوابی یا بیدار؟ عرض کردم : بیدارم
اگر تو از خوف خدا این چنین باشی پس ما چه کنیم؟!
این هنگام متوجه شدم که قطرات اشک از چشمان حضرت بارید و فرمود: «يا حبه! إِنَّ لِلَّهِ مَوْقِفاً وَلَنَا بَيْنَ يَدَيْهِ مَوْقِفاً لا يَخْفَى عَلَيْهِ شَيْءٌ مِنْ أَعْمَالِنَا، يَا حَبَّةُ إِنَّ اللَّهَ أَقْرَبُ إِلَى وَإِلَيْكَ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ. يَا حَبَّةُ إِنَّهُ لَا يَحْجُبُنِي وَلَا إِيَّاكَ عَنِ اللَّهِ شَيْءٌ»
ای حبه !ما را در پیشگاه خداوند موقفی است که در آنجا هیچ عملی از ما نزد او پنهان نباشد ای حبه خدا به من و تو از رگ گردن نزدیکتر است که هیچ چیز ما از او پوشیده نیست.
آنگاه حضرت رو به نوف بکالی نموده و پرسید ای نوف خوابی یا بیدار؟
نوف عرض کرد نه یا امیر مؤمنان خواب نیستم مرا امشب در گریه ای طولانی فرو بردی فرمود: «یا نَوف إن طالَ بُكَانُكَ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مَخَافَةً مِنَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ، قَرَّتْ عيْنَاكَ غَدًا بَيْنَ يَدَيِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ قَطْرَةٍ قَطْرَتْ مِنْ عَيْنِ رَجُلٍ مِنْ خَشْيَةِ اللهِ إِلَّا أَطْفَأَتْ بِحاراً مِنَ النِّيرَانِ، يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ رَجُلٍ أَعْظَمَ مَنْزِلَةٌ عِنْدَ اللَّهِ تعَالَى مِنْ رَجُلٍ بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ أَحَبَّ فِي اللَّهِ وَأَبْغَضَ فِي اللَّهِ»
ای نوف اگر در این شب گریه ات از ترس خداوند طولانی باشد چشمانت فردا در پیشگاه خدا روشن است. ای نوف هیچ قطره اشکی که از چشم مردی از خوف خدا بیرون آید، نباشد، مگر اینکه دریاهایی را از آتش خاموش میکند و هیچ کس به نزد خدا آبرومندتر نباشد از آنکه از خوف خدا بگرید و دوستی و دشمنیش فقط برای خدا باشد هر کس برای خدا دوست دارد حبّ غیر را بر او مقدم نمیکند و هر كس عملی که موجب خشم خدا است انجام دهد از آن خیر نخواهد دید. وقتی این خصال را داشتید حقایق ایمان را تکمیل کرده اید.
حضرت آن دو نفر را پند داد و متوجهشان نمود و در پایان فرمود: بترسید، آنگاه روانه شد و می گفت خدایا! کاش میدانستم در غفلت هایم آیا از من رو گردانی یا به من توجه داری؟! کاش میدانستم در طول خوابهایم و کمی سپاسگذاریم در مقابل نعمت هایت حالم چطور است؟
حبه می گوید: «فوالله ما زالَ فِي هَذَا الْحَالِ حَتَّى طَلَعَ الْفَجْرُ» به خدا سوگند! پیوسته در حال راز و نیاز و سوز و گداز بود تا اینکه صبح طلوع کرد. (۱)
✅بیان موضوع
امشب ، شب ۲۱ ، از دو جهت شب گریه است، اول اینکه شب شهادت امام مظلوم مان حضرت علی(ع) است دوم اینکه گریه یکی از توصیه ها و شیوه های امام العارفین حضرت امیر(ع) به شیعیان شان به عنوان یکی از اعمال کمال بخش می باشد.
به همین جهت در اهمیت گریه در چنین شبی، نکاتی تقدیم می شود
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️گریه نشانه ایمان
قرآن کریم درباره بندگان مؤمن میفرماید:
«وَإِذَا سَمِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرَى أَعْيُنَهُمْ تَفِيضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّ يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ»
«[مؤمنان،] چون آیاتی را که بر پیامبر اسلام نازل شده بشنوند میبینی که دیدگانشان به سبب شناخت حق لبریز از اشک میشود، میگویند: پروردگارا! ما [به پیامبر و قرآن] ایمان آوردیم؛ بنابراین ما را در زمرۀ گواهان [به حقانیت پیامبر و قرآن] قرار ده!.»(۲)
✔️گریه عنصر معنویت اصیل
اخیرا فرقه ها و گروه های انحرافی و نویسندگان کتب معنویت های کاذب و جعلی عناصری مثل موسیقی و حتی امور غریزی را به عنوان عناصر معنویت مطرح میکنند.!!!
اماخداوند در آیه ای از سوره مریم، گریه را به عنوان یکی از عناصر معنویت اصیل بیان فرموده است؛
«أُولَٰئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ مِنْ ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِنْ ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا ۚ إِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ آيَاتُ الرَّحْمَٰنِ خَرُّوا سُجَّدًا وَبُكِيًّا»
آنها پیامبرانی بودند که خداوند مشمول نعمتشان قرار داده بود، از فرزندان آدم، و از کسانی که با نوح بر کشتی سوار کردیم، و از دودمان ابراهیم و یعقوب، و از کسانی که هدایت کردیم و برگزیدیم. آنها کسانی بودند که وقتی آیات خداوند رحمان بر آنان خوانده میشد به خاک میافتادند، در حالی که سجده میکردند و گریان بودند.(۳)
✔️امام سجاد(ع) رکورد دار گریه
طبق حدیثی از امام صادق(ع)امام سجاد(ع) یکی از پنج نفری است که به عنوان«بَکّا» از آن ها یاد شده است.
که گریه های امام سجاد در دو محور خلاصه میشه: گریه بر مظلومیت سیدالشهدا و گریه از خوف الهی
یکی از غلامان حضرت می گوید: روزی امام سجاد علیه السلام به بیابان رفت. من نیز همراه ایشان رفتم و دیدم که پیشانی خود را بر سنگ سختی نهاده است. آن گاه صدای گریه وناله ایشان را شنیدم که می فرمود «لااله الا الله، حقا حقا، لااله الا الله تعبدا و رقا، لا اله الا الله ایماناً وتصدیقا وصدقاً؛ به حق و به راستی معبودی جز خدای یکتا وبی همتا نیست. من با کمال بندگی و خضوع اقرار می کنم که معبودی جز خدای یکتا و بی همتا نیست و از روی ایمان، تصدیق، صدق و خلوص به یکتایی ذات پاک خدا، اعتراف می کنم.»
آنگاه که حضرت سر از سجده برداشت، دیدم محاسن و صورت مبارکش از اشک چشمانش خیس شده است. از ایشان دلیل گریه بسیارش را پرسیدم، فرمود: «امروز از خوف خدا میگریم، برای وقتی که عریان و ذلیل با بار سنگین عمل از قبر بیرون می آیم». (۴)
✔️آثار گریه
➖پاك شدن از گناهان
امام على (ع): بالبكاء من خشیة الله تمحص الذنوب» به وسیله گریستن از ترس خدا، گناهان پاك كرده مى شوند.»(۵)
➖جلب رحمت الهی
امام صادق(ع):«وَ لَوْ أَنَّ بَاكِياً بَكَى فِي أُمَّةٍ لَرُحِمُوا» اگر در میان امت یك نفر گریان باشد، همه آن ها مورد رحمت قرار مى گیرند.»(۶)
➖نورانیت قلب
حضرت على (ع): «البُكاءُ مِن خَشيةِ اللّه ِ يُنيرُ القلبَ ، و يَعْصِمُ مِن مُعاوَدَةِ الذَّنبِ» گریه از ترس خداوند، قلب را روشن مى گرداند و از بازگشتن به گناه باز مى دارد.»(۷)
➖قرب به خداوند
از جمله نجواهایی که خداوند متعال با حضرت موسی(ع) در کوه طور داشت این بود:
«ای موسی! به قوم خویش بگو که تقربجویان به چیزی همانند گریستن از ترس من، به من تقرب نیافتهاند و عبادتپیشگان به چیزی همانند پرهیز از حرامها، مرا عبادت نکردهاند و آراستگان، به چیزی مانند بی اعتنایی به چیزهایی از دنیا که بدان نیاز ندارند، خویشتن را نیاراستند.
حضرت موسی(ع) عرض کرد:ای گرامیترین گرامیان! چه چیز آنان را در این راه، ثابتقدم گرداند؟ فرمود:
ای موسی! اما آنان که با گریستن از ترس من جویای تقرّب به من هستند، در اعلی علیین اند و هیچ کس در این مرتبه با آنان شریک نیست»(۸)
➖گریان نبودن در قیامت
امام صادق (ع) : «كل عین باكیة یوم القیامة الا ثلاثة: عین غضت عن محارم الله و عین سهرت فى طاعة الله و عین بكت فى جوف اللیل من خشیة الله»
هرچشمى در روز قیامت گریان است، جز سه چشم: چشمى كه از دیدن آن چه خداوند حرام كرده، بر هم نهاده شده باشد و چشمى كه در راه طاعت خداوند، بیدارى كشیده و چشمى كه در دل شب از ترس خدا گریسته است.»(۹)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.به نقل از آمال الواعظین،ج۲
۲.مائده/۸۳.
۳.مریم/۵۸.
۴.لهوف سید بن طاووس، صفحه آخر.
۵.غرر الحکم ،ج۱، ص۳۰۵
۶.من لا يحضره الفقيه ،ج۱، ص۳۱۷.
۷.غرر الحكم /۲۰۱۶
۸.ثواب الأعمال،ص۱۷۲.
۹.الخصال، ج۱ ،ص۹۸
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
از اینکه محتوای منبرها برای شما مفید واقع شده خوشحالیم و خدارو شکر میکنیم.
تعداد زیادی از این پیامهای تشکر مرتب به دست ما میرسه که موجب قوت قلب ماست و باعث میشه با انرژی بیشتری به کار ادامه بدیم.
همینطور از خیرین بزرگوار که با حمایت مالی، بخشی از هزینههای تولید محتوا و نشر معارف اهل بیت علیهم السلام رو بر عهده میگیرن تشکر ویژه میکنم. جیبتون پربرکت و تنتون سلامت باشه.
در این شبهای قدر التماس دعای ویژه داریم و برای اینکه به ناچار برای جبران هزینهها، در بین مطالب ارزشمند، تبلیغات هم ارسال میکنیم عذرخواهیم و حلالیت میطلبیم.
زیر سایه اهل بیت علیهم السلام موفق و مؤید باشید 🌺
مدیریت کانال منبر طلاب
موضوع
حکمت پایانی
آخرین بخش از وصیتهای حضرت امیر(ع)
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر روزه دار چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد، روزه اش باطل می شود.
امافرو بردن آب دهان، هرچند به علّت تصوّر کردن مزه غذا و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمیکند.
✅بیان مقدمه
قبلا به طور مفصل به وصیت های مولای متقیان(ع) پرداخته ایم👈 لینک
👈پس از توصیه های مهم از قبیل رعایت تقوا، رعایت تکلیف شرعی از قبیل نماز، روزه، حج و.... ، توصیه های اعتقادی و خلاقی مهم دیگر ، در پایان یک فراز جالبی دارند که امام محمد باقر(ع) آن بخش را مورد تأکید قرار میدادند که در شرح و تفسیر این حکمت پایانی بحثی تقدیم می شود؛
👈«يا بَنِيَّ ، عاشِرُوا النّاسَ عِشرَةً إن غِبتُم حَنُّوا إلَيكُم ، وإن فُقِدتُم بَكَوا عَلَيكُم، یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
یعنی؛ ای پسران من! با مردم به گونه ای آمیزش و معاشرت داشته باشید كه اگر از نظرشان دور شدید دل در هوای شما داشته باشند و اگر پنهان شدید بر شما بگریند، ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.(۱)
🔻این حکمت دو بخش دارد که ابتدا در مورد بخش دوم اشاره مختصری تقدیم می شود و سپس بخش اول تحت عنوان «بایسته های معاشرت شیعه علی(ع)» مورد بحث قرار می گیرد.🔺
✔️تله پاتی و فهم فرا حس
در قرآن و حدیث گاهی از نوعی دیگر از فهم و ارتباط با دیگران سخن به میان آمده است که چیزی فراتر از امور عادی و ارتباطات معمولی است که این نوع فهم و درک را «فراحس» میگویند یعنی فهمی که نه راه حواس پنج گانه بلکه از راهی دیگر برای انسان حاصل می شود.
چنانچه در قرآن و حدیث از سخن گفتن حضرت سلیمان با حیواناتی از قبیل هدهد ، مورچه،سگ، جوجه تیغی ، اسب و... سخن به میان آمده است.
بدیهی است حیوانات یا اینکه اصلا فاقد صدای محسوس هستند مثل مورچه ها که به جهت فرکانس صوتی خاص شان صدای شان برای ما محسوس نیست،یا اینکه صدای محسوس دارند اما قدرت نطق ندارند و اگر کسی بخواهد با این حیوانات ارتباط و مفاهمه داشته باشد باید از ارتباطی فرا حس بهره ببرد.
▪️البته اینکه به طور معجزه، حیوانات مثل انسان سخن بگویند نیز امری پذیرفته شده است.
👌 ليكن مهم آن است كه توجه داشته باشیم که راه ارتباط و فهم و درک مان با انسان ها و با دیگر موجودات فقط راه های حسی نیست و انسان ها قادرند از نوعی دیگر از فهم و درک بهره ببرند در کتب غربی به این نوع فهم و رابطه« تله پاتی» گفته میشه که بخشی از کلام حضرت امیر(ع) که بعد از ضربت خوردن بیان فرموده اند چنین مطلبی استفاده میشود؛
«یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻اکنون بخش اول از حکمت مورد اشاره که توصیه به معاشرت نیک با دیگران است را مورد بحث قرار میدهیم.
امام علی( ع) در یک توصیه کلی رفتار خوب و معاشرت شایسته با دیگران را مورد تأکید قرار داده اند اما به جهت اینکه بحث نورانیت قرآنی هم به خود بگیرد یادآور می شویم در قرآن کریم معاشرت نیک با دیگران به شکل های مختلف بیان شده است که مواردی را بر می شمریم؛🔺
✅نکته کلی
خداوند در قرآن کریم ما را به این مهم توجه داده که انسان ها از نظر درجات کمال در یک سطح نیستند و همین تفاوت ها و کم و زیاد عامل امتحان انسان هاست و بسیاری از کمالات انسان در نحوه معاشرت با دیگران شکل می گیرد؛
«هُوَ الّذی جَعَلَکُمْ خَلائفَ الاَرضِ و رفَعَ بَعضَکُم فَوقَ بَْعضٍ دَرَجاتٍ لِیَبْلُوَکُمْ فی ما آتاکُمْ اِنَّ ربُّکَ سَریعُ العِقاب وِ اِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحیمٌ»
و او کسی است که شما را جانشینان در زمین ساخت، و درجات بعض از شما را بالاتر از بعضی دیگر قرار داده، تا شما را به وسیله آن چه در اختیارتان قرار داده بیازماید، به یقین پروردگار تو سریع العقاب و آمرزندهی مهربان است.(۲)
👈به جهت اینکه در مواجهه با طیف ها و سلایق مختلف جامعه ارتباط و معاشرت درست داشته باشیم لازم است از شیوه به خصوصی بهره بگیریم مواردی از آن شیوه را بیان میکنیم؛
✔️معاشرت با مسلمانان(وحدت و برادری):
«وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا»
و همگی به ریسمان خدا (قرآن و اسلام) چنگ زنید و پراکنده نشوید و نعمت(بزرگ) خدا را بر خود، به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید و از میان دلهای شما الفت ایجاد نمود و به برکت نعمت او برادر شدید.(۳)
✔️معاشرت با خانواده (هدایت و دلسوزی):
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ...»
ای کسانی که ایمان آورده اید! خود و خانواده خویش را از آتشی که هیزم آن انسان ها و سنگ هاست نگه دارید.(۴)
✔️معاشرت با همسر( رفتار شایسته)
«وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا»
و با آنان، بطور شایسته رفتار کنید! و اگر از آنها، (به جهتی) کراهت داشتید، (فوراً تصمیم به جدایی نگیرید!) چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد، و خداوند خیر فراوانی در آن قرار میدهد!(۵)
👈 توجه داشته باشم که این دستور خداوند در خصوص خانمهای سازگار نیست بلکه دستور به رفتار شایسته در ارتباط با زنان ناسازگار است «فتبدر جیدا»
✔️ معاشرت با والدین مادر(احسان و تکریم):
«وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا»
و پروردگار تو مقرر کرد که جزء او را نپرستید و به پدر و مادر خود احسان کنید اگر یکی از آن دو یا هر دو در کنار تو به سالخوردگی رسیدند و به آنها(حتی) اف مگو و به آنان پرخاش نکن و با آنان سخنی شایسته بگوی.(۶)
✔️ معاشرت با اهل لغو (کرامت):
«وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا»
و کسانی که به شهادت به باطل نمیدهند (و در مجالس باطل شرکت نمی کنند) و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد می کنند بزرگوارانه از آن می گذرند.(۷)
✔️معاشرت با افراد نادان(سلام)
«وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»
بندگان (خاصّ) خداوند رحمان، کسانى هستند که آرام و بى تکبّر بر زمین راه مى روند; و هنگامى که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گویند)، به آنها سلام مى گویند (و با بزرگوارى مى گذرند).(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. بحار الأنوار،ج۷۴،ص۱۶۳
۲.فاطر/۳۹.
۳.آل عمران/۱۰٣.
۴.تحریم/۶.
۵.نسا/۱۹.
۶.اسراء/٢٣.
۷.فرقان/٧٢.
۸.فرقان/۶۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
امور مهم شب قدر
[نکاتی از سوره قدر]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
کسی که روزه قضا دارد نمی تواند روزه مستحبی بگیرد اما كسى كه نماز قضا بر ذمّه دارد میتواند نماز مستحبی بخواند.
✔️مخفی بودن شب قدر
خداوند بر اساس حکمتی بعضی امور را مخفی فرموده است؛
طبق احادیث دوست خود را بین انسان ها مخفی کرده، رضایتش را در انواع طاعات و خشمش را در انواع گناهان مخفی کرده است.
و یکی از امور مخفی، شب قدر است ، شب قدر که در سال امور معنوی مهمی در آن اتفاق می افتد بین شب های ماه رمضان مخفی شده است به ویژه در سه شب۱۹،۲۱،۲۳ .
اما قرینه های بیشتری برای شب ۲۳ وجود دارد از جمله آن قرینه ها ماجرای جُهَنی است .
جهنی لقب «عبد اللّه بن انیس انصاری» صحابی پیامبر صلّى اللّه عليه و آله است. وى به جهت دور بودن منزلش از مدینه از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تقاضا كرد كه براى ورود به مدينه شبى را براى او معين كند. پيامبر صلّى اللّه عليه و آله شب بيست و سوم ماه رمضان را تعيين كرد؛ از اين رو، اين شب به «ليلة الجُهَنى» نام گرفت.
➖از هیمن روست که عارف ملکی تبریزی می گوید:
«الاقوی روایةً و قولاً ان التی خیر من الف شهر لیلة الجهنی» (۱)
➖و قبل از او شیخ صدوق و دیگران بهمین معنا اشارت فرموده اند.
🔻اما در شب قدر چه اموری در عالم معنا اتفاق می افتد؟در پاسخ به این سؤال، با بهره گیری از سوره مبارکه قدر بحثی تقدیم می شود؛🔺
✔️نزول قرآن
[إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ]
اولین امر مهم شب قدر عبارت است از اینکه این شب یاد آور نزول قرآن است و معنی نزول قرآن از جمله اموری است که فکر و ذهن متفکران اسلامی را به خود مشغول کرده است.
امام خمینی می گویند:
«قرآن سرّ است، سرِّ سرّ است، سرِّ مستسرّ به سرّ است، سرّ مقنع به سرّ است، و باید تنزل کند، بیاید پایین، تا اینکه برسد به این مراتب نازله؛ حتی به قلب خود رسول اللّه که وارد میشد، باز تنزل بود، یک تنزلی کرده بود تا به قلب وارد می شد. بعد هم از آنجا باید نازل بشود تا برسد به آنجایی که دیگران هم بفهمند. (۲)
➖در مورد قرآن مبحثی تقدیم شده است اگر لازم مراجعه و استفاده شود👈 لینک
✔️ وسعت لایتناهی رحمت
[وَ ما أَدْراكَ ما لَيْلَةُ الْقَدْرِ]
در قرآن کریم ۱۳ بار تعبیر «و ما ادراک» آمده است که همگی آنها، به غیر از این آیه، درباره قیامت و احوالات آنجاست. پس مقایسه شب قدر در عظمت و پیچیدگی و جهان شمولی و … با قیامت مقایسه بیربطی نیست.
از آنجایی که شب قدر شب سلام است، یعنی شب عنایت و رحمت بی انتهاء و نامحدود خداوند بر موجودات است و چون رحمت خدا همانند ذاتش نامحدود است بتمامه مورد احاطه هیچ ممکن محدودی ولو انسان کامل نخواهد بود و تنها ذات نامحدود حضرت باریتعالی بر آن احاطه مطلق دارد.
✔️برتری اعمال و عبادات
[لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ]
➖پیامبر (ص) به یاران خود فرمودند: در بنى اسرائیل ، عابدى مى زیست كه «شمسون» نام داشت ، وى هزار ماه ، سلاح بست و در راه خدا نبرد كرد. صحابه گفتند: آیا ما نیز با این عمر كوتاه به چنین سعادتى نائل خواهیم شد؟ كه سوره قدر نازل گردید.و فهمانید که عبادت در یک شب قدر از پوشیدن سلاح آن مرد و جهاد در هزار ماه برتر و بالاتر است.
➖چهار نفر در قوم بنىاسرائیل بودند که هشتاد سال خداوند را عبادت نمودند و کوچکترین گناهى نیز از آنها سر نزد، اینان عبارت بودند از: ایوب و زکریا و حزقیل بن عجوز و یوشع بن نون، اصحاب رسول خدا از این عبادت به شگفت آمدند تا این که جبرئیل آمد و این سوره را نازل نمود و فرمود: که عبادت یک شب قدر از این عبادات بالاتر است.
➖ملك سلیمان هزار ماه بود و ملك ذوالقرنین هزار ماه و كسى كه در شب قدر خدا را عبادت كند، از ملك و سلطنت آن دو بهتر است.
➖از امام صادق (ع) سؤال شد: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟
حضرت فرمود:«أَلْعَمَلُ الصّالِحُ فيها خَيْرٌ مِنَ الْعَمَلِ فىأَلْفِ شَهْرٍ لَيْسَ فيها لَيْلَةُ الْقَدْرِ». كار نيك در آن شب از كار در هزار ماه كه در آنها شب قدر نباشد بهتر است.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️نزول فرشتگان و تقدیر امور
[تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ]
➖با نزول فرشتگان بر قلب پيامبر و امام معصوم در شب قدر، ارتباط زمين با آسمان، مُلك با ملكوت و طبيعت با ماوراء طبيعت برقرار مى شود.
➖خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگی، وسعت یا تنگی روزی، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و... تقدیر میکند؛ «إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ ۚ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ» که ما آن را در شبی پر برکت نازل کردیم؛ ما همواره انذارکننده بودهایم!در آن شب هر امری بر اساس حکمت (الهی) تدبیر و مشخص میگردد.
✔️سلام و برکت
[سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ]
➖کلمه سلام و سلامت به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است. و جمله «سلام هی» اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است به این که رحمتش شامل همه آن بندگان بشود که به سوی او روی میآورند و نیز به این که در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد. به این معنا که عذابی جدید نفرستد. و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطانها هم مؤثر واقع نشود چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.
➖ بعضی از مفسرین گفته اند: مراد از کلمه «سلام» این است که در شب قدر ملائکه از هر مؤمن مشغول به عبادت بگذرند، سلام میدهند.
➖داستان ابراهيم (ع) آمده است كه چند نفر از فرشتگان الهى نزد او آمدند و بشارت تولد فرزند براى او آوردند و بر او سلام كردند (هود - ۶۹) مى گويند لذتى كه ابراهيم (ع) از سلام اين فرشتگان برد با تمام دنيا برابرى نداشت، اكنون بايد فكر كرد كه وقتى گروه گروه فرشتگان در شب قدر نازل مى شوند و بر مؤمنان سلام مى كنند چه لذت و لطف و بركتى دارد؟
وقتى ابراهيم (ع) را در آتش نمرودى افكندند فرشتگان آمدند و بر او سلام كردند، و آتش بر او گلستان شد، آيا آتش دوزخ به بركت سلام فرشتگان بر مؤ منان در شب قدر برد و سلام نمى شود؟
➖ یکی از آثار سلام های این شب بخشش گناهان است ؛
حضرت پیامبر(ص) فرمود:
مَن قامَ لَيلَةَ القَدرِ إيماناً وَ احتِساباً ، غُفِرلَهُ ما تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ؛
هر كه از روی ايمان و برای رسيدن به ثواب الهی، شب قدر را به عبادت بگذراند، گناهان گذشته اش آمرزيده می شود.
👌حدیث جالب
حضرت موسى (ع): «الهى ارید قربک، قال: قربى لمن استیقظ لیله القدر»
خداوندا! مىخواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسى است که شب قدر بیدار شود،
قال: الهى ارید رحمتک، قال: رحمتى لمن رحم المساکین لیله القدر،
گفت: خداوندا! رحمتت را مىخواهم، فرمود: رحمتم از آن کسى است که در شب قدر به مسکینان رحمت کند.
«الهى ارید الجواز على الصراط، قال: ذلک لمن تصدق بصدقه فى لیله القدر»
گفت: خداوندا! جواز گذشتن از صراط را از تو مىخواهم فرمود: آن، از آن کسى است که در شب قدر صدقهاى بدهد.
«الهى ارید من اشجار الجنه و ثمارها، قال: ذلک لمن سبح تسبیحه فى لیله القدر»
خداوندا! از درختان بهشت و از میوههایش مىخواهم، فرمود: آنها از آن کسى است که در شب قدر تسبیحش را انجام دهد.
« الهى ارید النجاه من النار، قال: ذلک لمن استغفر فى لیله القدر»
خداوندا! رهایى از جهنم را مىخواهم، فرمود: آن، از آن کسى است که در شب قدر استغفار کند.
«الهى ارید رضاک، قال: رضاى لمن صلى رکعتین فى لیله القدر».
خداوندا خشنودى تو را مىخواهم، فرمود: خشنودى من از آن کسى است که در شب قدر دو رکعت نماز بگذارد.(۴)
👌حدیث جالب
پیامبر(ص) در ضمن حدیثی طولانی فرمود وقتی شب قدر تمام می شود فرشتگان از جبرئیل سوال میکنند امشب خداوند با بندگان چه کرد او پاسخ می دهد :«إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ نَظَرَ إِلَيْهِمْ فِي هَذِهِ اَللَّيْلَةِ وَ غَفَرَ لَهُمْ إِلاَّ أَرْبَعَةً فَقِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ مَنْ هَؤُلاَءِ اَلْأَرْبَعَةُ قَالَ رَجُلٌ مَاتَ مُدْمِنَ خَمْرٍ وَ عَاقَّ وَالِدَيْهِ وَ قَاطِعَ رَحِمٍ وَ مشاحن [مُشَاحِناً] قِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ وَ مَا اَلْمُشَاحِنُ قَالَ هُوَ اَلْمُصَارِ»
خداوند در اين شب به آنان نظر كرد و از خطاهايشان درگذشت و آنان را بخشود ، جز چهار تن.
گفته شد : اى پيامبر خدا! آنان كيان اند ؟
فرمود : « شرابخوار ، آزارنده پدر و مادر خود ، قطع کننده صله رحم و مُشاحِن» .
گفته شد : اى پيامبر خدا! مشاحن كيست؟فرمود: «آن كه از برادرش مى بُرد و با او دشمنى مى كند».(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.المراقبات/ ۱۴۶
۲.تفسیر سوره حمد؛ ص۱۶۲
۳.وسائل الشيعه، ج۷، ص ۲۵۶
۴.مستدرک الوسائل، ج۷،ص۴۵۶.
۵.فضائل الأشهُر الثلاثة،ج۱،ص۱۲۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d