🟢عوامل آسان شدن حساب
🔹صله رحم
امام صادق(ع) فرمود:« اِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الْحِسابَ يَوْمَ الْقِيامَةِ»
همانا صله رحم حسابرسی در قیامت را آسان می کند.(۲)
🔹صدقه
امام صادق(ع) فرمود:« إِنَّ صَدَقَةَ اللَّيْلِ تُطْفِئُ غَضَبَ الرَّبِّ وَ تَمْحُو الذَّنْبَ الْعَظِيمَ وَ تُهَوِّنُ الْحِسَابَ»
به درستی که صدقه شبانه (پنهانی) غضب خدا را خاموش ، گناه بزرگ را نابود و حساب را آسان می کند.(۳)
🔹نیکوکاری
امام صادق(ع) مي فرمايد: «إنّ صِلَةَ الرَّحِمِ و البِرَّ لَيُهَوِّنانِ الحِسابَ»
به درستی که صله رحم و نیکوکاری حسابرسی را آسان می کنند.(۴)
🔹نیکی به پدر مادر
پیامبر اکرم مي فرمايد: بِرُّ الْوالِدَینِ وَ صِلَةُ الرَّحِمِ یهُونانِ الْحِسابَ»
نیکی به پدر و مادر و صله ارحام، حساب قیامت را سبک می گرداند.(۵)
🔹کم حرفی
رسول خدا فرمود: اَلصَّمْتُ مِفْتَاحُ كُلِّ رَاحَةٍ مِنَ اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ وَ فِيهِ رِضَا اَلرَّبِّ وَ تَخْفِيفُ اَلْحِسَابِ »
سكوت كليد آسايش دنيا و آخرت و موجب رضا و خشنودى خدا و تخفيف حساب است.(۶)
🔹اقرار به یوم الحساب
پيامبر اكرم(ص) فرمودخداوند فرموده است:« أُشْهِدُكُمْ كَمَا اعْتَرَفَ أَنِّي أَنَا مَالِكُ يَوْمِ الدِّينِ لَأُسَهِّلَنَّ يَوْمَ الْحِسَابِ حِسَابَهُ وَ لَأَتَجَاوَزَنَّ عَنْ سَيِّئَاتِهِ»
شما را شاهد می گیرم همانطور که (بنده ام) اعتراف کرد که من مالک روز جزاء هستم، حسابرسیِ روز حساب را بر او آسان می گیرم و از بدی هایش در خواهم گذشت.(۷)
🔹حب اهل بیت
رسول خدا(ص) مي فرمايد: «حُبِّی وَ حُبُ أَهْلِ بَیْتِی نَافِعٌ فِی سَبْعَةِ مَوَاطِنَ أَهْوَالُهُنَّ عَظِیمَةٌ عِنْدَ الْوَفَاةِ وَ الْقَبْرِ وَ عِنْدَ النُّشُورِ وَ عِنْدَ الْکِتَابِ وَ عِنْدَ الْحِسَابِ وَ عِنْدَ الْمِیزَانِ وَ عِنْدَ الصِّرَاط» دوست داشتن من و اهل بيت من در هفت مورد كه سخت همراه با ترس و بيم است سود بخش است،هنگام مرگ،در گور،هنگام برانگيخته شدن،هنگام دريافت نامۀ عمل،هنگام حساب و كنار صراط و كنار ميزان.(۸)
🔹زیارت امامان
امام صادق(ع) مي فرمايد:« مَنْ زَارَ أَمِيرَ اَلْمُؤْمِنِينَ عَارِفاً بِحَقِّهِ غَيْرَ مُتَجَبِّرٍ وَ لاَ مُتَكَبِّرٍ كَتَبَ اَللَّهُ لَهُ أَجْرَ مِائَةِ أَلْفِ شَهِيدٍ وَ غَفَرَ اَللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ وَ بُعِثَ مِنَ اَلْآمِنِينَ وَ هُوِّنَ عَلَيْهِ اَلْحِسَابُ » کسی که قبر امیرالمومنین را زیارت کند با معرفت و بدون تکبر و اکراه خدای متعال برای او می نویسد اجر یکصد هزار شهید و گناهان گذشته و آینده او را می آمرزد و برانگیخته می شود از آمنین و حسابرسی برای او آسان می شود.(۹)
🔹حضور در نماز جمعه
رسول خدا فرمود: مَا مِنْ مُؤْمِنٍ مَشَي إِلَيالْجُمعَةِ إِلَّا خَفَّفَ اللَّهُ عَلَيْهِ أَهْوَالَ يَوْمِ القيامةِ ثُمَّ يُؤمَرُ بِهِ اِلي الجَنّةِ.
هر مؤمني که به سوي نماز جمعه گام بردارد خداوند هول و هراسهاي روز قيامت را بر او آسان ميکند سپس بفرموده روانة بهشت ميگردد.(۱۰)
🔹مرگ در راه انجام حج
رسول خدا (ص) فرمود:« مَنْ مَاتَ فِي أَحَدِ اَلْحَرَمَيْنِ مَكَّةَ وَ اَلْمَدِينَةِ لَمْ يُعْرَضْ وَ لَمْ يُحَاسَبْ وَ مَنْ مَاتَ مُهَاجِراً إِلَى اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ حُشِرَ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ مَعَ أَصْحَابِ بَدْرٍ»
هركس در يكى از حرمهاى مكّه و مدينه بميرد بر او تعرّض و حساب نمىشود و هركس به هنگام مهاجرت به سوى خداوند متعال بميرد خداوند روز قيامت او را با شهداى بدر محشور خواهد فرمود. (۱۱)
🔗احادیث مرتبط
لینک حدیث
لینک حدیث
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.كافی،ج۱ص۱۱
۲.کافی ج۲ ص۱۵۷.
۳.کافی ج۴،ص۸.
۴.وسائل الشیعه ج۲۱، ص۳۴ّ
۵.مستدرك الوسائل، ج۱۵ص ۱۷۷.
۶.بحار الانوار ج۶۸، ص۲۸۴.
۷.بحارالانوار ج۸۹ ص۲۲۹.
۸.روضه الواعظین ج۲ ،ص۲۷۱.
۹.یحارالانوار ج۹۷،ص۲۵۷.
۱۰.مستدرك الوسائل، ج۹، ص۴۰.
۱۱.کافی ج۴، ص۵۴۸ّ
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
رحمت الهی و اسباب بخشودگی
[به مناسبت وداع با رمضان]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
خارج کردن فطریه و پرداخت آن در ماه رمضان و قبل از فرارسیدن وقتِ واجب شدن فطریه جایز است، و کسی که قصد خواندن نماز عید فطر را نداشته باشد میتواند خارج کردن فطریه را تا قبل از زوال (اذان ظهر) روز عید به تأخیر اندازد، ولی کسی که نماز عید فطر را میخواند بنابر احتیاط واجب فطریه را پیش از نماز خارج کند.
و اگر مکلف تا زوال آفتاب (اذان ظهر) فطریه را نپردازد و کنار هم نگذارد، بعداً بنابر احتیاط واجب، باید بهقصد قربت مطلقه و بدون اینکه نیت ادا و قضا کند فطریه را بپردازد.
✅مقدمه
➖جابر بن عبدالله انصاری می گوید:
در آخرین جمعه ماه رمضان خدمت رسول خدا رسیدم و چون آن حضرت مرا مشاهده نمود فرمود: ای جابر! این آخرین جمعه ماه رمضان است. پس تو با ماه رمضان وداع کن و بگو:
«اللَّهُمَّ لَا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِيَامِنَا إِيَّاهُ فَإِنْ جَعَلْتَهُ فَاجْعَلْنِي مَرْحُوماً وَ لَا تَجْعَلْنِي مَحْرُوماً»
خدایا این ماه را ماه آخر روزه داری ما قرار مده و اگر چنین خواهی کرد پس مرا از کسانی قرار ده که مورد رحمت تو قرار گرفه اند و من را از محرومین قرارم مده.
➖در دعای ۴۵ که دعای وداع با ماه رمضان است، ۵۶ فراز دارد و امام بیست بار با ماه رمضان خداحافظی کرده است.
🔻به جهت اینکه ماه رمضان ماه بخشش و رحمت الهی است و آرزوی هر مومنی عبارت است از اینکه از این ماه با مغفرت و بخشش الهی وداع کند عوامل بخشودگی و قرار گرفتن در شعاع رحمت الهی را بر می شمریم🔺
✔️استغفار
➖قرآن میفرماید: «لَوْلَا تَسْتَغْفِرُونَ اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ» چرا از خداوند تقاضای آمرزش نمیکنید تا شاید مشمول رحمت شوید؟!(۱)
➖و می فرماید:«وَ مَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَ أَنتَ فِيهِمْ وَ مَا كاَنَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ»
تا آن گاه كه تو در ميانشان هستى خدا عذابشان نكند و تا آن گاه كه از خدا آمرزش می طلبند، نيز خدا عذابشان نخواهد كرد.(۲)
👌طبق آیه شریفه فوق دو چیز را مانع از عذاب قرار داده است. نخست وجود مقدس پیامبر (ص)و دوم استغفار.
➖در قرآن کریم در سوره مبارکه هود آمده است که خدای تعالی فرمود:
«وَ أَنِ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّكمُْ ثمَُّ تُوبُواْ إِلَيْهِ يُمَتِّعْكُم مَّتَاعًا حَسَنًا إِلىَ أَجَلٍ مُّسَمًّى وَ يُؤْتِ كلَُّ ذِى فَضْلٍ فَضْلَهُ»
و نيز از پروردگارتان آمرزش بخواهيد و به درگاهش توبه كنيد، تا شما را از رزقى نيكو- تا آن گاه كه مقرر است- برخوردار کند.(۳)
➖در وصیت های امیرالمؤمنین(ع) به کمیل ابن زیاد هم این جمله هست که به او فرمود:«اِذا اَبْطَـاَتِ الاَْرْزاقُ عَلَيْكَ فَاسْتَغْفِرِ اللّهَ يُوَسِّعْ عَلَيْكَ فيها» هرگاه روزی بر تو تنگ گرفت به درگاه خدا استغفار کن خداوند بر تو گشایش می دهد.(۴)
➖روایتی که از امام صادق (ع) نقل شده که فرمود:
«من قال استغفرالله مأة مرة حین ینام بات و قد تحاتّ الذنوب کلّها عنه کما تتحاتّ الورق من الشجر. و یصبح و لیس علیه ذنب»
کسی که در وقت خوابیدن صد بار استغفرالله بگوید و شب خود را به صبح آورد همان گونه که برگ از درخت می ریزد همه گناهانش ریخته شود و روز کند در حالی که گناهی نداشته باشد.(۵)
➖ از رسول خدا (ص)روایت شده که فرمود: « أفضَلُ العِبادَةِ قَولُ : لا إلهَ إلاَّ اللّه ُ وَ لا حَولَ وَ لا قُوَّةَ إلاّ بِاللّه ِ، و خَيرُ الدُّعاءِ الاستِغفارُ، ثُمّ تَلا النَّبِيُّ : «فَاعْلَمْ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ اللّه ُ وَ اسْتَغفِرْ لِذَنْبِكَ» استغفار و ذکر لا اله الله بهترین عبادت است سپس این آیه را تلاوت فرمود: پس بدان که معبودی جز «اللّه» نیست؛ و برای گناه خود و مردان و زنان باایمان استغفار کن.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️تذکر و عبرت
تذکر روزنهی عبرت است، اگر انسان این قصهها را بشنود، تاریخ و آثار را ببیند، تشییع جنازه و بیمار را ببیند و عبرت نگیرد رحمت شامل حالش نمیشود.
➖حدیث داریم: «فَرَحِمَ اللَّهُ امْرَأً تَفَكَّرَ وَ اعْتَبَر»خدا رحمتش را شامل کسی میکند که بیاندیشد و عبرت بگیرد.(۷)
✔️اقرار و اعتراف به گناه در پیشگاه حق تعالی
وقتی با خدا خلوت کردی و به دعا و مناجات مشغول شدی، گناهان و گذشته را به یاد آور و به زبان اعتراف، اقرار کن و از خدا عفو و مغفرتش را طلب نما.
امام باقر (ع) فرمود: وَ اللَّهِ مَا ینْجُو مِنَ الذَّنْبِ إِلَّا مَنْ أَقَرَّ بِه»
سوگندبه خدا! نجات نمی یابد جز آنکه به گناه (درپیشگاه خدا) اقرار کند.(۸)
👈پرسش: اقرار به گناه در حضور دیگران چه حکمی دارد؟
پاسخ: اقرار به گناه در حضور دیگران جایز نیست، بلکه اگر اشاعه گناه باشد حرام است. اعتراف به گناه تنها در پیشگاه خداوند باید صورت گیرد. زیرا یکی از سرمایه های انسان در زندگی آبروی اوست. کسی که لغزش های خویش را به دیگران اعلام می کند، در حقیقت آبروی خود را می برد و خداوند نمی خواهد آبروی مؤمنان خدشه دار شود.
✔️کمک ها و صدقات پنهانی
یکی ازراههای جبران خطاها و گناهان، کمک پنهانی به دیگران است. قرآن می فرماید:« إِنْ تُبْدُوا الصَّدَقاتِ فَنِعِمَّا هِی وَ إِنْ تُخْفُوها وَ تُؤْتُوهَا الْفُقَراءَ فَهُوَ خَیرٌ لَکمْ وَ یکفِّرُ عَنْکمْ مِنْ سَیئاتِکمْ» اگر به فقرا آشکارا کمک کنید کار نیکوئی کرده اید، ولی اگر همین صدقات را پنهانی انجام داده ورسیدگی به فقرا، مخفیانه باشد برای شما بهتر است و سبب محو گناهانتان خواهد شد.(۹)
✔️حسنات ؛ کارهای نیک
هر کاری که مصداق حسنه باشد عاملی برای از بین رفتن سیئات و بدی ها می باشد. قرآن می فرماید:« إِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ»
به درستی که کارهای نیکو، کارهای بد را از بین می برد.
حسنات، مطلق است و شامل همه عبادات و هر کار ارزشمندی است که شرع آن را تأیید و تعیین کرده و به قصد تقرّب به خدا انجام می گیرد.
➖امام علی (ع) می فرماید: انّ اللّه یکفِّر بِکلِّ حَسنةٍ سَیئَة»
با انجام هرحسنه ای، خداوند، یک گناه وسیئه را پوشانده و محو می سازد.(۱۰)
➖«وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَنُکفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَیئاتِهِم»
کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام می دهند، گناهان آنان را می بخشیم.(۱۱)
💠داستان
مردی به حضور رسول خدا (ص) شرفیاب شد و گفت: یا رسول الله در مدت عمرم، گناه بسیار کرده ام و هر کار زشتی مرتکب شده ام، آیا راه توبه به روی من باز است؟ خداوند توبه مرا خواهد پذیرفت؟
رسول خدا (ص) فرمود: آیا مادر داری؟ عرض کرد: خیر، حضرت فرمود: پدر داری؟ عرض کرد: بلی؛ پیامبر (ص) فرمود: به او نیکی کن تا جبران گناهانت شود؛ وقتی آن مرد خداحافظی کرد و از در بیرون رفت رسول خدا (ص) فرمود: ای کاش مادرش زنده بود. (۱۲)
کنایه از این که اگر مادرش زنده بود و او در حق مادرش احسان می کرد، خیلی زودتر جبران گناهانش می شد.
➖اسحاق بن عمار می گوید: از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: إِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ وَ الْبِرَّ لَیهَوِّنَانِ الْحِسَابَ وَ یعْصِمَانِ مِنَ الذُّنُوب»
صله رحم و احسان ونیکی، حساب را آسان می کنند وانسان را از گناهان نگه می دارند.(۱۳)
➖امام رضا (ع) می فرماید: مَنْ لَمْ یقْدِرْ عَلَی مَا یکفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیکثِرْ مِنَ الصَّلَوَاتِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْما»
کسی که توانایی برچیزی که موجب محو وآمرزش گناهان شود را ندارد، پس بسیار بر محمّد و آلش صلوات بفرستد، چرا که صلوات گناهان را نابود و ریشه کن می کند.(۱۴)
💠داستان
سلمان فارسی می گوید: روزی با پیامبر (ص) زیر درختی نشسته بودیم. حضرت شاخه های خشک درخت را تکان داد، تمام برگ های آن فرو ریخت. سپس رو به من کرد و فرمود: سؤال نکردید چرا من این کار را کردم. گفتم: (جانم به فدایت) بفرمایید منظورتان چه بوده؟
فرمود: هنگامی که مسلمان خوب وضو بگیرد، سپس نمازهای پنجگانه را به جاآورد، گناهان او فرو می ریزد، همان گونه که برگ های این شاخه فرو ریخت. سپس آیه «إِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ» را تلاوت کرد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. نمل/۴۶
۲. انفال/۳۳.
۳. هود/۳.
۴. بحار الانوار، ج۹۳، ص۲۷۸.
۵. ثواب الاعمال، صدوق، ص۱۴۹.
۶. المحاسن ،ج۱،ص۴۵۳.
۷. إرشاد القلوب،ج،ص۱۹۱ .
۸. بحار الأنوار ،ج۵۶،ص۳۶.
۹.بقره/۲۷۱.
۱۰.الأمالي للمفيد،ص۲۶۲.
۱۱. عنکبوت/۵۸.
۱۳. بحار الأنوار،ج ۷۷، ص۸۲.
۱۳. اصول کافى، ج۳، ص ۲۳۹.
۱۴. سفینه البحار، ج۲، ص۵۰.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
عید فطر؛ آداب و اعمال
👈منبری که قبلا برای عید فطر تقدیم شده است؛ لینک
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
آنچه درباره فطریه باید بدانیم:
١ . زكات دو گونه است، زكات مال و زكات بدن . زکات مال به نه چیز مشخص شده تعلق می گیرد و زکات بدن همان فطریه می باشد .
۲.فطریه امسال نفری ۶۵ هزار تومان اعلام شده است 👈 لینک
۳.به موارد زير نمىتوان فطريه داد :
👈🏻 به پدر و مادر. 👈🏻 فرزند و نوۀ فقير👈🏻 متجاهر به فسق یعنی کسی که آشکارا معصیت می کند👈🏻 طبق فتوای برخی مراجع به بی نماز هم نمیشه👈🏻 غير سيد به سيد. 👈🏻 به كسى كه فقير نيست. 👈🏻 كسى كه فطريه را در جهت معصيت مصرف مىكند.👈🏻طبق فتوای برخی مراجع در صورتیکه در محل زندگی فقیر باشد به شهر دیگر داده نشود .
🔗بقیه مسایل را اینجا قرار دادیم
✅بیان موضوع
عيد روزى است كه در آن اجتماع باشد و برگرفته از عود به معنى بازگشتن است. از آن جهت عيد ناميده شده است كه در آن از اندوه به شادى باز مى گردند .
و هم گفته اند: از اين جهت به آن نام عيد داده اند كه هر انسانى به آنچه كه خداوند به او وعده داده است، در اين روز مى رسد.
و نيز گفته اند: از اين جهت عيد مى گويند كه انسان ها در آن روز به توبه و دعا به پيشگاه خداوند برمى گردند و خداوند هم به عطا و بخشش به ايشان برمى گردد.
و هم گفته اند: از اين سبب به آن عيد مى گويند كه خداوند به بندگان مؤمن خود فايده هاى نيكو و منفعت هاى بزرگ و عطيّه و بخشش هاى فراوان ارزانى مى دارد.
➖ در اهمیت عید فطر احادیثی بیان شده است؛
امام باقر(ع) از پیامبر نقل مى فرمايد:
« اذا كان اولُ يومٍ مِن شوال،نادى منادٍ: أيها المؤمنون اُغدوا الى جوائزِكم» هر گاه هلال ماه شوّال طلوع كند به مؤمنان ندا مى رسد، بشتابيد براى دريافت جايزه هاى خود كه اين روز، روزه جايزه است.(۱)
➖حضرت على (ع) فرمود:
«انَّما هُوَ عِيدٌ لِمَنْ قَبِلَ اللَّهُ صِيامَهُ وَ شَكَرَ قِيامَهُ وَ كُلُّ يَوْمٍ لايُعْصَى اللَّهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمُ عِيدٍ»
اين عيد است براى كسى كه خداوند روزه اش را قبول و نمازش را سپاس نهاده، و هر روزى كه خداوند در آن نافرمانى نشود، روز عيد است.(۲)
🔻 در دین اسلام ،برای عید آداب و اعمالی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها مورد اشاره قرار می گیرد؛🔺
🟢آداب عرفانی روز عید
امام صادق(ع) فرمود: خَطَبَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ بِالنَّاسِ يَوْمَ اَلْفِطْرِ فَقَالَ أَيُّهَا اَلنَّاسُ إِنَّ يَوْمَكُمْ هَذَا يَوْمٌ يُثَابُ فِيهِ اَلْمُحْسِنُونَ وَ يَخْسَرُ فِيهِ اَلْمُسِيئُونَ وَ هُوَ أَشْبَهُ يَوْمٍ بِيَوْمِ قِيَامَتِكُمْ فَاذْكُرُوا بِخُرُوجِكُمْ مِنْ مَنَازِلِكُمْ إِلَى مُصَلاَّكُمْ خُرُوجَكُمْ مِنَ اَلْأَجْدَاثِ إِلَى رَبِّكُمْ وَ اُذْكُرُوا بِوُقُوفِكُمْ فِي مُصَلاَّكُمْ وُقُوفَكُمْ بَيْنَ يَدَيْ رَبِّكُمْ وَ اُذْكُرُوا بِرُجُوعِكُمْ إِلَى مَنَازِلِكُمْ رُجُوعَكُمْ إِلَى مَنَازِلِكُمْ فِي اَلْجَنَّةِ أَوِ اَلنَّارِ ...»
امیر المؤمنین در عید فطر خطبه ای خواند و فرمود : اى مردم! همانا اين روز شما؛ روزى است كه در آن نيكوكاران پاداش دريافت مى كنند و هرزه كاران زيان مى بينند و شباهت بسيارى به روز قيامت دارد. پس با بيرون آمدن از خانه هاى خود به سوى عبادتگاه هايتان، به ياد آن روزى افتيد كه از گورهايتان به سوى پروردگار بيرون مى آييد و از ايستادن در جايگاه نماز به ياد آن روزى باشيد كه در پيشگاه پروردگارتان مى ايستيد و از بازگشتن به سوى خانه هايتان آن روزى را ياد آوريد كه به خانه هاى خود در بهشت و جهنّم باز مى گرديد.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اعمال عید فطر
در احادیث و سیره مؤمنان اعمالی برای عید توصیه شده است که در ادامه مواردی مورد اشاره قرار می گیرد؛
✔️ ابزار شادی و شاد كردن ديگران
➖از جلوه هاى سرور در اين روز و شب قبل از آن، سر دادن شعار توحيدى است.
پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله در روز عيد فطر و قربان در حالى كه صدايش را به تكبير بلند مى كرد، بيرون مى رفت و مى فرمود: دو عيد فطر و قربان را با تهليل (لا اله الا اللّه) و تكبير (اللّه اكبر) و تحميد (الحمداللّه) و تقديس (سبحان اللّه) زينت دهيد.
➖غسل كردن و عطر زدن و لباس تميز پوشيدن و تبريك گفتن از سنّت هاى شادى آفرين روز عيد است.
👌اما مهم تر از شاد شدن و ابراز شادی کردن، شاد کردن دیگران است که یکی از ارزش های اسلامی، «شاد نمودن مؤمنین» است.
➖ امام باقر علیه السلام فرمود:
مَا عُبِدَ اللَّهُ بِشَی ءٍ أَحَبَّ إِلَی اللَّهِ مِنْ إِدْخَالِ السُّرُورِ عَلَی الْمُؤْمِن»
نزد خدا عبادتی محبوبتر از شادکردن مؤمن نیست.(۴)
➖ائمه اطهار عليهم السلام جشن و شادى اين روز را به شكل هاى گوناگونى به ديگران منتقل مى كردند. از جمله روايات معتبرى از سيره امام سجّاد عليه السلام درباره آزادى برده ها آمده است كه حضرت در شب عيد از بردگان، طلب عفو و گذشت مى فرمود و برده ها را در روز عيد آزاد مى كردند و برده هاى ديگر را جايگزين آنان مى نمودند.
➖شاد کردن افرادی که از نظر عاطفی بیشتر از سایرین به این امر نیاز دارند از ثواب بیشتری برخوردار است، مثل محبت به یتیم
داستان یتیم نوازی پیامبر در روز عید را اینجا ببینید👈 کانال حسینی لیلابی
✔️طعام و اطعام
یکی از مستحباب عید فطر، خوردن چیزی قبل از نماز عید است و بهتر آن است که به خرما یا به شیرینی باشد.
➖امام باقر(ع)می فرماید:«لا تخرج یوم الفطر حتى تطعم شیئاً» روز عید فطر از منزل بیرون نیا مگر آنکه قبلش چیزی خورده باشی.(۵)
👌اما مهم تر از خوردن طعام ، اطعام است.
➖كمك به فقيران در اين روز بزرگ اختصاص به فطريه و كفّارات و صدقات ندارد، سيره عملى پيامبر اعظم صلى الله عليه و آله و اولياى الهى چنين نشان مى دهد، روز عيد نسبت به نيازمندان ايثار و گذشت فراوانى داشته اند. صدقات مردم را جمع نموده و به فقيران و سالمندان اطعام و وليمه مى دادند.
➖امام حسین (ع) فرمودند : «أَفْضَلُ الْأَعْمَالِ بَعْدَ الصَّلاَةِ الْحَجُّ وَالْعُمْرَةُ وَإِطْعَامُ الطَّعَامِ وَالإِحْسَانُ إِلَى النَّاسِ» بهترین اعمال پس از نماز، حج و عمره و اطعام دادن و نیکوکاری به مردم است.
➖امام صادق عليه السلام فرمودند : "مِن مُوجِباتِ الجَنَّةِ و المَغفِرَةِ إطعامُ الطَّعامِ السَّغْبانَ، ثُمَّ تَلا قولَ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ أَوْ إِطْعامٌ في يَومٍ ذِي مَسْغَبةٍ» يكى از موجبات بهشت و آمرزش ، اطعام گرسنه است ؛ سپس اين سخن خداوند عزّ و جلّ را تلاوت كرد : [يا در روز گرسنگى طعام دادن] (۶)
✔️دید و بازدید و زیارت
ديد و بازديد از اقوام و آشنايان و بزرگان دينى از سيره رفتار نيك اعياد است، به ويژه در روز عيد فطر كه براى تبريك و تهنيت و امداد به يكديگر؛ ملاقات و صله رحم به جاى آورده مى شود.
👈احادیث
امام على (ع) :«زُرْ في اللّه ِ أهلَ طاعَتِهِ، و خُذِ الهِدايَةَ مِن أهلِ وَلايَتِهِ».
براى خدا به ديدن اهل طاعت او برو و هدايت را از اهل ولايت او بگير.(۷)
➖ از پیامبر(ص) روایت شده؛«مَن زارَ أخاهُ المؤمنَ إلى مَنزِلِهِ لا حاجَةً مِنهُ إلَيهِ كُتِبَ مِن زُوّارِ اللّه ِ، و كانَ حَقيقا على اللّه ِ أن يُكرِمَ زائرَهُ».(۸)
هر كه نه به قصد نياز خواهى بلكه به نيّت ديدن برادر مؤمن خود به خانه او رود، از ديدار كنندگان خدا انگاشته شود و بر خدا است كه ديدار كننده خود را گرامى دارد.
➖كاظم (ع) می فرماید :
«لَيسَ شيءٌ أنكى لإِبلِيسَ و جُنودِهِ مِن زِيارَةِ الإخوانِ في اللّه ِ بعضِهِم لِبعضٍ» . هيچ چيز به اندازه ديدار برادران از يكديگر به خاطر خدا ، ابليس و سپاه او را در هم نمى كوبد.(۹)
➖امام علی (ع) می فرماید :«لِقاءُ أهلِ الخَيرِ عِمارَةُ القَلبِ» . ديدارِ نيكان، مايه آبادانى دل است.(۱۰)
👌و از بهترین دیدار ها، زیارت حسین علیه السلام است؛
يكى از آدابى كه در روز عيد فطر به آن سفارش شده، زيارت امام حسين عليه السلام است. كسانى كه امكان رفتن به زيارتگاه آن حضرت را ندارند، مناسب است از راه دور زيارت كنند و زيارت هايى ديگر براى آن حضرت به مناسبت هاى مهم در كتب ادعيه آمده است.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الكافي : ج ۴ ص ۱۶۸.
۲.نهج البلاغة : الحكمة ۴۲۸.
۳..روضة الواعظین،ج۲ ، ص۳۵۴
۴.بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۲۸۸.
۵.الفقیه،ج۱،ص ۳۲۱.
۶.المحاسن،ج۲،ص۱۴۵.
۷.غرر الحكم :۵۴۹۱
۸.بحار الأنوار ،ج۷۷،ص۱۹۲.
۹.الكافي،ج۲،ص۱۸۸.
۱۰.بحار الأنوار،ج۷۷،ص۲۰۸.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
نکاتی از؛
قنوت نماز عید فطر
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
سه مسأله در مورد روز عید فطر
➖دو روز از سال روزهاش حرام است: عيد فطر (اوّل ماه شوّال) و عيد قربان (دهم ماه ذیالحجه).
➖نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (عجّلاللهفرجهالشریف) واجب است اما در زمان غیبت مستحب است.
➖کسی که نماز عید فطر میخواند، بنا بر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بپردازد؛ یا دیگه کنار بگذارد، به صورتی که به منزله پرداخت باشد و هیچ دخل و تصرفی در آن نکند.
✅بیان موضوع
امام رضا(ع) می فرماید:
إنَّما جُعِلَ يَومُ الفِطرِ العِيدَ لِيَكونَ لِلمُسلِمينَ مُجتَمَعاً يَجتَمِعُونَ فيهِ و يَبرُزونَ لِلّهِ فَيُمَجِّدُونَهُ عَلي ما مَنَّ عَلَيهِم
روز فطر از اين رو عيد قرار داده شد تا روز گردهمايي مسلمانان باشد، و در اين روز گرد هم آيند و براي خدا به صحرا (فضايي باز) درآيند و خداوند را بر منّتي كه بر آنها نهاده است ستايش و به بزرگي ياد كنند.(۱)
👌در این حدیث شریف، فلسفه این نماز و عید را در محورهای زیر، بیان کرده است:
۱- اجتماع و گردهمایی
۲- زکات و رسیدگی به فقرا
۳- رغبت و گرایش به خدا
۴- تضرع و نالیدن به درگاه پروردگار
👈 نماز عید، از ابعاد معنوی و عرفانی فراوانی برخوردار است که اگر فقط به مضامین عرفانی دعایی که در قنوت نماز ۹ مرتبه خونده میشه توجه شود آثار و برکات مهمی به دنبال خواهد داشت که در ادامه برخی از آن امور مورد اشاره قرار می گیرد؛
✔️کمال طلبی
[اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَ الْعَظِمَة وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ]
➖همه انسانها به طور فطری طالب کمال هستند. هدف خداوند از آفرینش انسان این بوده که به اراده خود مسیر تکامل را بپیماید؛ از همین رو چنین گرایشی را در فطرت او قرار داده است. بزرگی و عظمت از مصادیق کمال هستند.
انسان کمال طلب در قنوت نماز عید فطر بر این باور تاکید می کند که تمام صفات کمال و بزرگ و شکوه و جود و جبروت از آن خداوند است.
پس کسی که شکوه این کمالات را بخواهد باید خود را به خدا نزدیک کند.
➖ در حدیث معروف قدسی آمده:
«وَ مَا يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ عَبْدٌ مِنْ عِبَادِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا اِفْتَرَضْتُ عَلَيْهِ وَ إِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى أُحِبَّهُ فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ اَلَّذِي يَسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ اَلَّذِي يُبْصِرُ بِهِ وَ لِسَانَهُ اَلَّذِي يَنْطِقُ بِهِ وَ يَدَهُ اَلَّتِي يَبْطِشُ بِهَا إِنْ دَعَانِي أَجَبْتُهُ وَ إِنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُهُ.»؛
هيچ يك از بندگانم بمن تقرب نجويد با عملى كه نزد من محبوبتر باشد از آنچه بر او واجب كردهام، و به درستى كه بوسيله نماز نافله بمن تقرب جويد تا آنجا كه من دوستش دارم، و چون دوستش دارم آنگاه گوش او شوم كه بدان بشنود، و چشمش شوم كه بدان ببيند، و زبانش گردم كه بدان بگويد، و دستش شوم كه بدان برگيرد، اگر بخواندم اجابتش كنم، و اگر خواهشى از من كند به او بدهم.(۲)
➖تنها راه حل وصول انسان به كمال پیش بینى شده اش، همانا عبادت به معناى عام آن است؛ یعنى فانى كردن اراده خود در اراده خدا. هر كارى را كه انسان با این نیت انجام دهد و هدفش كسب رضایت و محبت الهى باشد، عبادت است.در این صورت فرق نمیكند كه كارش روزه گرفتن باشد یا افطار كردن.
✔️عفو و بخشش
[وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَةِ ]
ای خداوندی که اهل عفو و برازنده مغفرت و آمرزش هستی
👌دو نکته از این فراز استفاده برای مومن یادآوری میشه؛
۱.پاکی از گناهان
حضرت امیر(ع) می فرماید؛
«وَ اعْلَمُوا عِبَادَ اللَّهِ أَنَّ أَدْنَى مَا لِلصَّائِمِینَ وَ الصَّائِمَاتِ أَنْ یُنَادِیَهُمْ مَلَکٌ فِی آخِرِ یَوْمٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ أَبْشِرُوا عِبَادَ اللَّهِ فَقَدْ غُفِرَ لَکُمْ مَا سَلَفَ مِنْ ذُنُوبِکُمْ فَانْظُرُوا کَیْفَ تَکُونُونَ فِیمَا تَسْتَأْنِفُونَ.».
ای بندگان خدا کمترین پاداش برای زنان و مردان روزه دار این است که در روز آخر ماه رمضان فرشته ای به آنها ندی می دهد ای بندگان خدا بر شما بشارت باد که تمام گناهان شما آمرزیده شد پس از این پس از اعمال خود مراقبت کنید.(۳)
۲.عفو دیگران
درس تربیتی مهم عبارت است از اینکه که اگر از خدای رحیم انتظار رحمت داریم باید خودمان را هم به صفت زیبای رحمت و گذشت بیاراییم و از خطاهای دیگران به راحتی بگذریم.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️همراهی با صالحان
[ وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کلِّ خَیْر اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد وَ اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ ]
یعنی از خداوند متعال می خواهیم هر خیر و برکتی که از آن محمدو آل محمد (ص) است مرا هم از آن بی نصیب نگذار و هر بدی و سویی که پیامبر و اهل بیتش را از آن خارج کردی من را هم از آن خارج گردان .
👈در واقع در قنوت نماز عید فطر از خداوند می خواهیم که ما را با ارزش های اجتماعی و فعالیتهای خیر که صالحان در آن امور توفیق دارند همراه کند.
دعا برای همراهی با صالحان در قرآن و حدیث و متون عرفانی زیاد تکرار شده و که از اهمیت بالای آن در رشد و کمال انسان حکایت دارد؛
➖«رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ» پروردگارا! به من علم و دانش ببخش، و مرا به صالحان ملحق کن!(۴)
➖«وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ ۖ»
با کسانی باش که پروردگار خود را صبح و عصر میخوانند، و تنها رضای او را میطلبند.»(۵)
➖«اللّهُمَّ اجعَل مَحیایَ مَحیا محمد و آل محمد و مَماتی مَماتَ محمد و آل محمد»
خدواندا زندگی و حیات ما را زندگی و حیات محمد و خاندانش قرار بده و مرگ ما را مرگ آنان قرار بده (بخشی از زیارت عاشورا)
⛔️چنانچه در نقطه مثبتی مقابل، از همراهی با کافران و منافقان نهی شده است؛
«وقَد نَزَّلَ عَلَيكُم فِى الكِتبِ ان اذا سَمِعتُم ءايتِ اللَّهِ يُكفَرُ بِها ويُستَهزَا بِها فَلا تَقعُدوا مَعَهُم حَتّى يَخوضوا فى حَديثٍ غَيرِهِ انَّكُم اذًا مِثلُهُم انَّ اللَّهَ جامِعُ المُنفِقينَ والكفِرينَ فى جَهَنَّمَ جَميعاً».
و خداوند (اين حكم را) در قرآن بر شما نازل كرده كه هر گاه بشنويد افرادى آيات خدا را انكار و استهزا مى كنند، با آنها ننشينيد تا به سخن ديگرى بپردازند! و گر نه، شما هم مثل آنان خواهيد بود. خداوند، منافقان و كافران را همگى در دوزخ جمع مى كند.(۶)
➖علما اهل سنت در کتاب های شان می نویسند:«حضرت علی(ع) به فرزندش حضرت امام حسن(ع) میفرماید : «یا بُنَیَّ خِف ثلاثاً » ای فرزندم از سه چیز بترس: از خدا بترس«خِفِ اللهَ» بترس از کسی که از خدا نمی ترسد«خِف مَن لایخافُ اللهَ» و از زبانت بترس« خِف لسانَکَ»(۷)
➖سعدی می گوید« هر که با بَدان نشیند اگر نیز طبیعت ایشان در او اثر نکند به طریقت ایشان متهم گردد »
✔️پیروی از صالحان
[اللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُک خَیْرَ ما سَئَلَک بِهِ عِبادُک الصّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِک مِمّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُک الْمـُخْلَصُون]
خدایا از تو درخواست می کنم بهترین چیزی را که بندگان نیکوکارت از تودرخواست کردند به من عطا کنی و به تو پناه میبرم از اگه که بندگان با اخلاص تو، از آن به تو پناه آورده اند.
👌این فراز از دعا در واقع الگو گرفتن از بندگان صالح خدا را به ما القاء می کند زیرا هدایت به سمت مقصد و عاقبت به خیر شدن بدون الگو گرفتن از مسیر بندگان صالح میسر نمی شود.
➖ خداوند الگو گیری از پیامبران را یاد آور می شود ؛ «اولئک الذین هدی الله فبهدیهم اقتده» آن ها کسانی بودند که خدا آن ها را هدایت نمود، تو نیز از هدایت (راه) آن ها پیروی نما.
➖ چنانچه لقمان حکیم یکی از راههای کسب ادب را توجه به کارهای افراد بی ادب دانسته، حضرت امیر(ع) شناخت الگوهای منفی را نیز یکی از شیوه های تربیتی مطرح میکنند «اعْلَموا أنَّكُم لَن تَعرِفوا الرُّشدَ حتّى تَعرِفوا الّذي تَرَكَهُ ، و لَن تَأخُذوا بِميثاقِ الكِتابِ حتّى تَعرِفوا الّذي نَقَضَهُ ، و لَن تَمَسَّكوا بِهِ حتّى تَعرِفوا الّذي نَبَذَهُ ».
بدانيد كه شما هرگز راه راست را نخواهيد شناخت، مگر اين كه كسى را كه آن را رها كرده است بشناسيد و هرگز به پيمان قرآن وفا نخواهيد كرد، مگر آن گاه كه كسى را كه اين پيمان را شكسته است بشناسيد و هرگز به قرآن چنگ نخواهيد زد، مگر اين كه كسى را كه آن را كنار زده است بشناسيد.(۸)
👌تذکر مهم
اینکه امروزه فعالیت های دشمنان علیه عالمان دین زیاد شده به جهت آن است که آنها اهمیت الگو گیری جوانان از عالمان دینی را درک کرده اند فلذا سعی دارند با تخریب کردن عالمان دینی در ذهن و قلب جوان آنها را از الگو گیری از صالحان باز بدارند و امروزه پا از این فداتر گذاشته اند و سعی دارند صالحان و عالمان دینی را به عنوان الگوی منفی معرفی کنند و جوانان به مخالفت و عناد با صالحان تشویق می کنند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. الفقيه ، ج ۱ ، ص ۵۲۲ .
۲.الکافی، ج۲، ص۳۵۲.
۳.الکافی ، ج۴، ص۱۶۸
۴.شعرا/۸۳
۵.کهف/۲۸.
۶.نسا/۱۴۰
۷.دستور معالم الحكم ،ج۱ ص۷۹
۸.نهج البلاغه،خطبه۱۴۷
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d