☑️توصیه های حدیثی
توصیه های حدیثی در خصوص لزوم احترام به والدین و هشدار در خصوص عواقب عاق والدین شدن فراوان است که برخی از آنها را ذکر میکنیم؛
➖ روايت شده است أنّ أوّل ما كتب اللّه فى اللّوح المحفوظ انّى أنا اللّه لا اله الّا أنا، من رضى عنه والداه فأنا منه راضٍ و من سخط عليه والداه فأنا عليه ساخطٌ
نخستين چيزى كه در لوح محفوظ نوشته شد (اين بود) منم خداوند و جز من خدائى نيست هركس پدر و مادرش از او راضى شود من نيز از او راضيم و هركس والدينش بر او خشم گيرد، من نيز براو خشم مى گيرم (و شدت عمل نشان خواهم داد).
➖در حديثى آمده است كه مردى نزد رسولخدا آمد و عرضكرد: من أبرّ؟ قال: امّك، قال ثمّ من؟ قال امّك، قال ثمّ من؟ قال امّك، قال ثمّ من؟ قال اباك: اى رسولخدا به چه كسى نيكى كنم؟ فرمود: به مادرت؛ عرض كرد: بعد از او به چه كسى؟ فرمود: به مادرت؛ براى سومين بار عرض كرد: بعد از او به چه كسى؟ باز فرمود: به مادرت و در چهارمين بار وقتى اين سؤال را تكراركرد گفت: به پدرت!
➖در حديث ديگرى آمده است كه مردى مادر پير و ناتوان خود را بر دوش گرفته بود:و به طواف مشغول بود: در همين هنگام خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم رسيد عرض كرد: هل أدّيتُ حقّها: آيا حق مادرم را اينسان ادا كرده ام؟! پيامبر در جواب فرمود: لا و
لا بزفرةٍ واحدة: نه حتى حق يك (ناله را كه در هنگام ولادت تو كرده و يك) نفس او را جبران نكردى.
➖معاوية بن جاهمة از پدرش روايت كرده است : أتيت رسول الله(ص) أستشيره فى الجهاد فقال النبى صلى الله عليه و سلّم ألك والدان؟ قلت نعم قال ألزمهما فإن الجنّة تحت أرجلهما پيش رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم آمدم تا با او در باره جهاد مشورت نمايم فرمود: آيا پدر و مادر دارى؟ عرض كردم بلى، فرمود: ملازم آنها باش (و هر دو را مواظبت كن) به يقين بهشت زير پاى هر دوى آنهاست.
➖پیامبر اکرم (ص) فرمود: یُقالُ لِلعاقِّ إعمَل مَا شَئتَ فانّی لا أغفِرُ لک. (ترجمه: به فرزندی که عاق (والدین) شده گفته میشود: هر کاری میخواهی انجام بده که من تو را نمیآمرزم.)(۱)
➖ پیامبر(ص) فرمود: يُفَتَّحُ أَبْوَابُ اَلسَّمَاءِ بِالرَّحْمَةِ فِي أَرْبَعِ مَوَاضِعَ عِنْدَ نُزُولِ اَلْمَطَرِ وَ عِنْدَ نَظَرِ اَلْوَلَدِ فِي وَجْهِ اَلْوَالِدَيْنِ وَ عِنْدَ فَتْحِ بَابِ اَلْكَعْبَةِ وَ عِنْدَ اَلنِّكَاحِ .
درهاى آسمان برحمت در چهار موضع نزد آمدن باران و نزد نظر كردن فرزند بر روى پدر و مادر و نزد گشادن در كعبه و نزد نكاح.(۲)
➖امام صادق (ع): ثَلَاثٌ لَمْ یَجْعَلِ اللَّهُ لِأَحَدٍ مِنَ النَّاسِ فِیهِنَّ رُخْصَةً بِرُّ الْوَالِدَیْنِ بَرَّیْنِ کَانَا أَوْ فَاجِرَیْنِ وَ وَفَاءٌ بِالْعَهْدِ لِلْبَرِّ وَ الْفَاجِرِ وَ أَدَاءُ الْأَمَانَةِ إِلَى الْبَرِّ وَ الْفَاجِر. (ترجمه: سه چیز است که ترک آن براى هیچ کس جایز نیست: نیکى به پدر و مادر نیکو کار باشند یا فاجر، وفاى به عهد با نیکو کار یا فاجر و اداى امانت به نیکو کار یا فاجر.)(۳)
➖امام صادق (ع): اِن اَحبَبتَ اَن یَزیدَ اللّهُ فى عُمُرِکَ فَسُرَّ اَبَـوَیکَ. (ترجمه: اگر دوست دارى که خداوند عمرت را زیاد کند، پدر و مادرت را شاد کن.)(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️آموزه هایی از صحیفه سجادیه
در صحیفه سجادیه در قالب دعا آموزه های جالب و گاهی تعجب آمیزی بیان شده است که پنج مورد از آنها را نقل میکنیم
➖۱ از والدین حساب ببرم
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي أَهَابُهُمَا هَيْبَةَ السُّلْطَانِ الْعَسُوفِ ، وَ أَبِرَّهُمَا بِرَّ الْأُمِّ الرَّؤُوفِ ، وَ اجْعَلْ طَاعَتِي لِوَالِدَيَّ وَ بِرِّي بِهِمَا أَقَرَّ لِعَيْنِي مِنْ رَقْدَةِ الْوَسْنَانِ ، وَ أَثْلَجَ لِصَدْرِي مِنْ شَرْبَةِ الظَّمْآنِ حَتَّى أُوثِرَ عَلَى هَوَايَ هَوَاهُمَا ، وَ أُقَدِّمَ عَلَى رِضَايَ رِضَاهُمَا وَ أَسْتَكْثِرَ بِرَّهُمَا بِي وَ اِنْ قَلَّ ، وَ أَسْتَقِلَّ بِرّي بِهِمَا وَ اِنْ كَثُرَ .
خدایا! چنانم قرار ده که از پدر و مادرم مانند ترسیدن از پادشاه ستمکار بترسم و به هر دو همچون مادری مهربان نیکی کنم و اطاعت و نیکوکاریام را به آنان، در نظرم از خواب خوابآلوده شیرینتر و برای سوز سینهام، از شربت گوارا در ذائقۀ تشنه، خنکتر گردان تا خواستۀ هر دو را نسبت به خواستۀ خود بیشتر دوست داشته باشم و خشنودی آنها را بر خشنودی خود پیش اندازم و نیکوکاری ایشان را در حقّ خود، هر چند اندک باشد، زیاد شمارم و نیکوکاری خود را دربارۀ ایشان هر چند بسیار باشد، اندک به حساب آورم.
➖۲صدای خود برای آنها بلند نکنم
اللَّهُمَّ خَفِّضْ لَهُمَا صَوْتِي ، وَ أَطِبْ لَهُمَا كَلَامِي ، وَ أَلِنْ لَهُمَا عَرِيكَتِي ، وَ اعْطِفْ عَلَيْهِمَا قَلْبِي ، وَ صَيِّرْنِي بِهِمَا رَفِيقاً ، وَ عَلَيْهِمَا شَفِيقاً .
خدایا! صدایم را در محضر آنان آهسته و گفتارم را پاکیزه و دلنشین و خوی و خصلتم را نسبت به آنان نرم کن و دلم را به هر دو مهربان ساز و مرا نسبت به هر دو اهل مدارا و نرمش و مهربان و دلسوز گردان.
➖۳ آزاری نا خواسته من را برایشان جبران کن
اللَّهُمَّ وَ مَا مَسَّهُمَا مِنِّي مِنْ أَذًى ، أَوْ خَلَصَ إِلَيْهِمَا عَنِّي مِنْ مَكْرُوهٍ ، أَوْ ضَاعَ قِبَلِي لَهُمَا مِنْ حَقٍّ فَاجْعَلْهُ حِطَّةً لِذُنُوبِهِمَا ، وَ عُلُوّاً فِي دَرَجَاتِهِمَا ، وَ زِيَادَةً فِي حَسَنَاتِهِمَا ، يَا مُبَدِّلَ السَّيِّئَاتِ بِأَضْعَافِهَا مِنَ الْحَسَنَاتِ .
خدایا! آنچه از جانب من آزار به ایشان رسیده، یا کار ناپسندی از سوی من نسبت به آنها رخ داده، یا حقّی که از آنان بر عهدۀ من ضایع شده، همه را موجب ریختن گناهانشان و بلندی مقامشان و افزونی خوبیهایشان قرار ده، ای تبدیلکنندۀ بدیها به چندین برابرش به خوبیها.
➖۴ اگر به من بدی کرده اند نوش جان شان
اللَّهُمَّ وَ مَا تَعَدَّيَا عَلَيَّ فِيهِ مِنْ قَوْلٍ ، أَوْ أَسْرَفَا عَلَيَّ فِيهِ مِنْ فِعْلٍ ، أَوْ ضَيَّعَاهُ لِي مِنْ حَقٍّ ، أَوْ قَصَّرَا بِي عَنْهُ مِنْ وَاجِبٍ فَقَدْ وَهَبْتُهُ لَهُمَا ، وَ جُدْتُ بِهِ عَلَيْهِمَا وَ رَغِبْتُ إِلَيْكَ فِي وَضْعِ تَبِعَتِهِ عَنْهُمَا ، فَإِنِّي لَا أَتَّهِمُهُمَا عَلَى نَفْسِي ، وَ لَا أَسْتَبْطِئُهُمَا فِي بِرّي ، وَ لَا أَكْرَهُ مَا تَوَلَّيَاهُ مِنْ أَمْرِي يَا رِبِّ .
خدایا! آنچه را پدر و مادرم، در سخن گفتن با من، اگر از اندازه بیرون رفتند، یا در کاری نسبت به من زیادهروی کردند، یا حقّی را از من به تباهی کشیدند، یا واجبی را نسبت به من کوتاهی کردند، همه را به آنان بخشیدم و همۀ آنها را به هر دو نثار کردم و از تو میخواهم که وزر و وبال آن را از دوش آنان برداری؛ زیرا من آنان را نسبت به خود، در کوتاه آمدنشان از حقّم متهم نمیکنم و آنان را در نیکوکاریشان دربارۀ خود سهلانگار نمیدانم و از آنچه دربارهام انجام دادهاند، ناراضی نیستم.
➖۵.در بعد ازنمازها فراموش شان نکنم
اللَّهُمَّ لَا تُنْسِنِي ذِكْرَهُمَا فِي أَدْبَارِ صَلَوَاتِي ، وَ فِي إِنىً مِنْ آنَاءِ لَيْلِي ، وَ فِي كُلِّ سَاعَةٍ مِنْ سَاعَاتِ نَهَارِي .
خدایا! یاد ایشان را در پی نمازهایم و در هر وقتی از اوقات شبم و در هر ساعتی از ساعات روزم، از یادم مبر.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️وظایف فرزندان پس از مرگ والدین
از پيامبر اكرم (ص) سؤال شد: آيا پس از مرگ هم احسانى براى والدين هست؟ فرمود: آرى، از راه نماز خواندن براى آنان و استغفار برايشان و وفا به تعهّداتشان و پرداخت بدهىهايشان و احترام دوستانشان.
به فرزندان سفارش شده است پس از مرگ والدین نیز به ایشان احسان کنند، از جمله با امورى چون طلب آمرزش، قرائت قرآن، پرداخت صدقه، پرداخت دیون مالى و دیگر تعهدات، صله رحم با نزدیکان و احترام به دوستان والدین و ارتباط با آنان و نیز به جاى آوردن نماز، روزه و حج از جانب والدین. حتى در کتاب هاى فقهى بهجاى آوردن قضاى نماز و روزه پدر بر پسر بزرگ او واجب شدهاست.
♻️سه شیوه در محبت
رعايت حقوق پدر و مادر بسه چيز باشد:
اول: رعایت آداب احترام به آنها در تواضع و اطاعت محض از ايشان تا جایی که اطاعت از آنها به مخالفت خداوند منتهی نشود.
دوم برآورده کردن نیاز آنها قبل از طلب، و خراب نکردن خوبیها با منت گذاشتن
سوم: اظهار خير خواهى و محبت به آنها در حال حیات و بعد از فوت شان ايشان.
☑️راز تاکید بر نیکی به والدین
برخی علما اخلاق با طرح یک سؤال نکته جالبی را متذکر شده اند ؛
چرا مرتب فرزندان را به نیکی به والدین توصیه فرموده اند اما توصیه والدین در خصوص به محبت فرزندان به مراتب کمتر است؟
راز این تفاوت در آن است كه محبت پدر و مادر فرزندان را محبت طبيعى و غریزی است اما محبت فرزندان به والدین محبتى ارادى است .
☑️فرق در نیکی پدر و مادر
یکی از صاحب نظران در علم اخلاق نکته جالبی را در فرق و تمایز حق پدر و مادر و به تبع آن وظایف متفاوت در خصوص رفتار با پدر یا مادر بیان شده است؛
«حقوق پدر روحانىتر است و به این سبب فرزندان را نسبت به پدر بیشتر رعایت امور معنوی مثل حرف شنوی از او، تواضع به او و دعا در حق او سفارش کرده اند، اما حقوق مادر جسمانىتر است و به اين سبب در باره مادران مادران بذل مال و فراهم آوردن اسباب تعيش و انواع احسان كه جهت مادی دارند بیشتر توصیه شده است.(۵)
💠داستان
در برخی کتب حدیثی در قصه شیرین و جذاب حضرت یوسف(ع) نکته ای نقل شده است که؛
به جهت کوتاهی حضرت يوسف(ع) در به جا آوردن احترام پدرش و پياده نشدن از مركب در استقبال از پدر، نور نبوت، از نسل وي خارج شد.
يوسف(ع) پس از طي مشكلات زياد فرمانرواي مصر شد. پدرش يعقوب سالها با رنج و سختي دوري و فراق يوسف را تحمل كرده و توان جسمي را از دست داده بود. هنگامي كه باخبر شد يوسف، زمامدار كشور مصر است، شاد و خرم با يك كاروان به سوي مصر حركت كرد. يوسف نيز با شوكت و جلال در حالي كه سوار بر مركب بود، به استقبال پدر از مصر بيرون آمد. همين كه چشمش به پدر رنج كشيده افتاد، ميخواست پياده شود، شكوه سلطنت سبب شد كه به احترام پدر پياده نشود به اين ترتيب اندكي بياحترامي در حق پدر كرد.
پس از پايان مراسم ديدار، جبرئيل از جانب خداوند نزد يوسف آمد و گفت:
يوسف! چرا به احترام پدر پياده نشدي؟ اينك دستت را باز كن! وقتي يوسف دستش را گشود ناگاه نوري از ميان انگشتانش برخاست و به سوي آسمان رفت.
يوسف پرسيد:
اين چه نوري بود كه از دستم خارج گرديد؟
جبرييل پاسخ داد:
اين نور پيامبري بود كه از نسل تو، به خاطر كيفر پياده نشدن براي پدر پيرت (يعقوب) خارج گرديد و ديگر از نسل تو پيغمبر نخواهد بود.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
مردى از پدرش نزد پيامبر شكايت كرد. حضرت پدر را خواست و پرسش نمود، پدر پير گفت: روزى من قوى و پولدار بودم و به فرزندم كمك مىكردم، امّا امروز او پولدار شده و به من كمك نمىكند. رسول خدا صلى الله عليه و آله گريست و فرمود: هيچ سنگ و شنى نيست كه اين قصه را بشنود و نگريد! سپس به آن فرزند فرمود: «انت و ما لك لا بيك» تو و دارايىات از آنِ پدرت هستيد.
💠داستان
در بنى اسرائيل عابدى بود به نام «جُريح» در صومعه اى عبادت مى كرد، مادرش پيش او آمد كه درحال نماز بود و او را صدا زد و او جواب نداد، منصرف شد دوباره آمد و صدا زد به او ملتفت نشد و منصرف شد سپس باز آمد و صدا زد باز جواب نداد و با مادر حرف نزد و او نيز برگشت: در حالى كه مى گفت: از خداى بنى اسرائيل مى خواهم كه ذليلت كند! ؛
فردا كه شد زن نابكارى آمد و در جلوى صومعه او نشست در حالى كه درد زايمان او را فراگرفته بود و ادعا كرد بچه اى كه به دنيا مى آيد از جريح (عابد) است اين قضيه به سرعت در ميان بنى اسرائيل پيچيد (آهاى مردم) كسى كه مردم را به خاطر زنا ملامت مى كرد حالا خودش زنا كرده (و از او بچه به دنيا مى آيد)! پادشاه دستور داد او را به دار آويزند و صومعه اش را ويران ساخته و از بيخ بركنند، مادر به صورت خود سيلى زنان آمد و مى گريست، (جريح) گفت: ساكت باش (مادر) اين به خاطر نفرين تو است (كه دامن مرا گرفت)!! وقتى كه مردم اين حرف را از او
شنيدند گفتند:
صحت اين ادعا را از كجا بدانيم؟! (جريح) گفت: بچه را حاضر كنيد! بچه را آوردنداو را گرفت و گفت: بامن حرف بزن و پرسيد پدر تو كيست؟! گفت: چوپان فلان قبيله! پس خداوند آنهائى را كه اين نسبت نا روا را به او داده بودند تكذيب كرد (و او را نجات داد و ارزش مادر را به او تفهيم نمود) جريح سوگند ياد كرد ديگر از مادر جدا نشود و به او خدمت نمايد. پس مردم وشاه به سوى او آمده و معذرت خواهى نمودند و صومعه اش را از زر و سيم بنا كردند و زانيه را سنگسار نمودند. «۱».
يزيد بن حوشب الفهرى از پدرش روايت مى كند كه شنيدم رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم مى فرمود: لو كان جريج الراهب فقيهاً عالماً لعلم أنّ اجابته امّه أفضل من عبادته ربه اگرجريج راهب فقيه دانشمند بود البتّه مى دانست جواب دادن مادرش افضل از عبادت (مستحبى) پروردگارش بود. «۲
💠داستان
روزی حضرت موسی علیه السلام در ضمن مناجات به پروردگار عرض کرد: خدایا میخواهم همنشینی را که در بهشت دارم ببینم که چگونه شخصی است!
جبرئیل بر او نازل شد و گفت: یا موسی علیه السلام قصابی که در فلان محل است همنشین تو است. حضرت موسی به درب دکان قصاب آمده، دید جوانی شبیه شبگردان مشغول فروختن گوشت است.
شب که شد جوان مقداری گوشت برداشت و به سوی منزل روان گردید.
حضرت موسی از پی او تا درب منزلش آمد و به او گفت: مهمان نمیخواهی؟
گفت: بفرمائید، موسی(ع) را به درون خانه برد. حضرت دید جوان غذائی تهیه نمود، آنگاه زنبیلی از طبقه فوقانی به زیر آورد، پیرزنی کهنسال را از درون زنبیل بیرون آورد و او را شستشو داد، غذا را با دست خویش به او خورانید.
موقعی که خواست زنبیل را به جای اول بیاویزد پیرزن کلماتی که مفهوم نمیشد حرکت نمود؛ بعد جوان برای حضرت موسی(ع) غذا آورد و خوردند.
حضرت موسی سوال کرد حکایت تو با این پیرزن چگونه است؟ عرض کرد: این پیرزن مادر من است، چون وضع مادیام خوب نیست که کنیزی برایش بخرم خودم او را خدمت میکنم.
پرسید: آن کلماتی که به زبان جاری کرد چه بود؟ گفت: هر وقت او را شستشو میدهم و غذا به او میخورانم میگوید: خدا ترا ببخشد و همنشین و هم درجه حضرت موسی در بهشت کند موسی )ع) فرمود: ای جوان بشارت میدهم به تو که خداوند دعای او را دربارهات مستجاب گردانیده است، جبرئیل به من خبر داد که در بهشت تو همنشین من هستی.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الانوار، ج۷۱، ص ۸۰
۲.بحارالانوار،ج۱۰۰،ص۲۲۱
۳.تحف العقول، ص۵۶
۴.وسایل الشیعه، ج۱۸، ص
۵.محمدبن محمد نصیرالدین طوسى، اخلاق ناصرى، چاپ مجتبى مینوى و علیرضا حیدرى، تهران ۱۳۶۰ش، ص۲۰۰
۶.بحارالانوار، ج ۱۲، ص ۲۴۱و ج ۷۳، ص۲۲۳
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻ارتش دست در دست سپاه از ثبات منطقه حراست میکند
بیانیه ارتش:
🔹امروز یک بار دیگر کینهورزی دشمنان علیه نظام اسلامی نمایان شد. اقدام پارلمان اروپا که مدعی مبارزه با تروریسم است، علیه نهادی ضدتروریسم، از سر ناکامی در حمایت از اغتشاشات اخیر ایران است.
🔹مبارزه با گروههای تروریستی داخلی و خارجی از منافقین تا داعش در کارنامه سپاه میدرخشد.
🔹بدون تردید پیشنهاد قرار دادن نام سپاه در فهرست ساختگی گروههای تروریستی بیانگر وابستگی و سرسپردگی سران اروپایی به آمریکا و صهیونیسم جهانی است.
🔹ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن محکومیت قاطع اقدام غیرقانونی پارلمان اروپا اعلام میکند که منسجمتر از قبل دست در دست سپاه از امنیت و آرامش مردم ایران، نظام جمهوری اسلامی و ثبات منطقه حراست میکند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📣همسر آیت الله سبحانی از مراجع تقلید دارفانی را وداع گفت
◾️بانوی مؤمنه حاجیه خانم مخترع (از خاندان مجتهدی تبریزی) متعلقه آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید دارفانی را وداع گفت.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📣 فوری
#معافیت_تحصیلی
❗️طبق ابلاغ سازمان وظیفه عمومی ناجا ،هر طلبه ای که قبل از سال ۱۳۹۹ وارد حوزه علمیه شده، لیکن جهت اخذ معافیت تحصیلی حوزوی اقدام ننموده است ؛مشمول غایب لحاظ می گردد و از ادامه تحصیل در حوزه علمیه منع خواهد شد.
🔻موکداً اعلام می گردد کلیه طلاب بالای ۱۸ سال (همچنین طلاب جدید الورود سال تحصیلی ۱۴۰۱) که معافیت دائم یا پایان خدمت ندارند ،
حداکثر تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۱ فرصت دارند جهت اخذ معافیت تحصیلی حوزوی اقدام نمایند در غیر این صورت مسئولیت عدم صدور معافیت تحصیلی و ثبت غیبت برای طلبه ،بعهده مدرسه علمیه و شخص طلبه خواهد بود و امور طلاب و دانش آموختگان استان تهران هیچ مسئولیتی در این قبال نخواهد داشت.
♦️جهت استعلام معافیت تحصیلی حوزوی به پلیس+10 مراجعه نمایید.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
6.08M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
جزئیات طرح آزمایشی کالابرگ الکترونیک
مدیر طرح کالا برگ:
🔹در ابتدا مردم میتوانند یک ماه زودتر کالاهای اساسی خود را خریداری کنند.
🔹ضمن اینکه در صورت افزایش قیمت احتمالی سهم مردم ثابت باقی خواهد ماند اما سهم یارانه دولت افزایش پیدا خواهد کرد.
🔹فروشنده کالا را با همان قیمت میفروشد، در حقیقت قیمت دستوری وجود ندارد و تنها پرداخت از دو مسیر انجام میشود.
🔹در دو تا سه روز ابتدایی اجرای طرح در استان هرمزگان، حدود دو هزار خرید انجام شده و افراد از اعتبار خود استفاده کردند.
🔹فروشگاههای میتوانند برای ثبت نام به سایت «شما» مراجعه کرده و با نصب اپلیکیشن نسبت به ثبت نام اقدام کنند.
🔹این طرح تا پایان سال در کل کشور اجرا خواهد شد.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کالابرگ الکترونیکی چگونه خواهد بود
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تبیین مَلاحِم با نگاهی به مسائل مالی
منبر ۳۰ دقیقه ای🕙
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
☑️مقدمه
مَلحَمه به معنای نبرد بزرگی است که در معرکه فتنه به وجود میآید و صیغه جمع آن ملاحم میباشد.در سلسله احادیثی که از آنها با عنوان «ملاحم» تعبیر میشود از یک زمان سخت سخن به میان آمده است که مسکلات زیادی جامعه مومنیین را درگیر میکند و آزمایشهای سخت یکی پس از دیگری به سراغ اهل ایمان میآید و از به این زمان سخت با اصطلاح «آخرالزمان» یاد میشود.
مناسب است در جلسات مومنین از این احادیث که متضمن هشدارهای مهم در زمینه های مختلف است سخن به میان آید.
دراین بحث هشدارهای مربوط به امور مادی را در چهار عنوان؛ رواج حرام خواری ، گسترش فقر ؛ فراوانی تکدی گری و بی اعتنایی اغنیا به فقرا مورد توجه قرار می دهیم بررسی عناوین مختلف را به فرصتهای دیگر وا می گذاریم.
1.رواج حرام خواری
در حدیث مفصلی که 123 مورد از مصادیق ملاحم ذکر شده چند فقره از آن را که به رواج حرام خواری مربوط می شود را مرور می کنیم؛
➖«و رأیتَ الرَّجلَ معیشتُهُ مِن بَخس المِکیال والمیزان»
و می بینی که زندگی مرد از کم فروشی و تقلب تأمین می شود.
➖«وَ رَأَيْتَ اَلسُّحْتَ قَدْ ظَهَرَ يُتَنَافَسُ فِيهِ»
و می بینی حرام خواری آشکارا انجام می شود و مردم در آن مسابقه و رقابت دارند.
➖ «و رَأَيْتَ مَنْ أَكَلَ أَمْوَالَ اَلْيَتَامَى يُحْمَدُ بِصَلاَحِهِ»
و اگر دیدی که فردی را دارند به صلاح و خوبی مدح و ثنا میکنند که اموال ایتام را میخورد.
➖ « وَ رَأیتَ الرَّجُل إذا مَرَّ به یومٌ و لَم یکسِب فیه الذَّنبَ العظیم مِن فُجورٍ أو بَخس مکیالٍ أو میزانٍ أو غَشیانِ حَرامٍ أو شُربٍ مُسکرٍ، کئیباً حزیناً، یحسِبُ أنَّ ذلک الیوم علیه ضَیعَهٌ مِن عُمرهِ.... هنگامی که ببینی که اگر مردی یک روز گناه بزرگی انجام نداده باشد از قبیل: فحشاء، کم فروشی، کلاهبرداری و شرب خمر، بسیار غمگین و اندوهگین می شود که گوئی آن روز عمرش تباه شده است.....
➖امام صادق (ع) فرمود : يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لَيْسَ فِيهِ شَيْءٌ أَعَزَّ مِنْ أَخٍ أَنِيسٍ وَ كَسْبِ دِرْهَمٍ حَلَالٍ :زمانى بر مردم مى آيد، كه در آن زمان چيزى كميابتر از برادرىْ همدم و به دست آوردن درهمى حلال نيست.
عواملی از قبیل غلبه روح مادّیگری که سبب تجاوز به حقوق یکدیگر می شود ،سعی در تغییر طبقه مالی که در آن قرار گرفته که اموری مثل کوچ از روستا و شهرهای کوچک و حاشیه نشینی شهرهای بزرگ و به تبع آن آسیب های اجتماعی زیاد ، ضعف در ایمان به آخرت باعث رواج حرام خواری شده است.
یکی از مصادیق لقمه حرام انجام معامله های نامشروع و حرام است که در احادیثی هشدارهای تکان دهنده در این باره وارد شده است؛
يَأْتِي عَلَى اَلنَّاسِ زَمَانٌ لاَ يَبْقَى أَحَدٌ إِلاَّ أَكَلَ اَلرِّبَا فَإِنْ لَمْ يَأْكُلْهُ أَصَابَهُ مِنْ غُبَارِهِ.زماني بر مردم فرا ميرسد که احدي باقي نميماند مگر اين که رباخوار ميشود و اگر کسي هم ربا نخورد، از گرد و غبار آن به او ميرسد.(۱)
2.گسترش فقر
محمد بن مسلم گوید از امام صادق (ع) شنیدم که میفرمود: إِنَّ قُدَّامَ الْقَائِمِ بَلْوَی مِنَ اللَّهِ پیش از آمدن قائم (ع) نشانههائی از طرف خدای عز و جل برای مؤمنان آشکار شود
عرض کردم خدا مرا به قربانت کند آن نشانهها چیست؟
آیه معروف را تلاوت فرمود: وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرِینَ سپس فرمود: الْخَوْفُ مِنْ مُلُوکِ بَنِی فُلَانٍ وَ الْجُوعُ مِنْ غَلَاءِ الْأَسْعَارِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ مِنْ کَسَادِ التِّجَارَاتِ وَ قِلَّةِ الْفَضْلِ فِیهَا وَ نَقْصُ الْأَنْفُسِ بِالْمَوْتِ الذَّرِیعِ وَ نَقْصُ الثَّمَرَاتِ بِقِلَّةِ رَیْعِ الزَّرْعِ وَ قِلَّةِ بَرَکَةِ الثِّمَارِ ثُمَّ قَال وَ بَشِّرِ الصَّابِرِینَ عِنْدَ ذَلِکَ بِتَعْجِیل خُرُوجِ الْقَائِم (ع) »
شما را گرفتار کنیم بترس از پادشاهان بنی فلان در آخر سلطنت آنها و گرسنگی به واسطه گرانی نرخها و نقصان اموال به واسطه کساد تجارت و کمی سود و نقصان نفوس به واسطه مرگ و میر فراوان و نقصان میوهجات به واسطه کمی برداشت محصولات زراعتی و صابران را مژده بده در این موقع به تعجیل ظهور قائم (ع)(۲)
ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
👈 تذکر
خوب است این نکته را متذکر شویم که فقر و غنا هر دو به یک اندازه ایمان مومن را تهدید می کند و می توان گفت هر کدام یک نوع امتحان محسوب می شود و این بشر دوپا هم در احساس بی نیازی به طغیان کشیده می شود که فرمود: إِنَّ الاْءِنسَانَ لَیطْغَی أَن رَآهُ اسْتَغْنَی. و از طرفی فقر و نیاز می توان زمینه ساز گمراهی و آلوده شدن باشد که فرمود: كَادَ اَلْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً .
3.فراوانی تکدی گری
اسحاق ابن عمار روایت می کند امام صادق (ع)فرمود: قَالَ يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ مَنْ سَأَلَ النَّاسَ عَاشَ وَ مَنْ سَكَتَ مَاتَ قُلْتُ فَمَا أَصْنَعُ إِنْ أَدْرَكْتُ ذَلِكَ الزَّمَانَ قَالَ تُعِينُهُمْ بِمَا عِنْدَكَ فَإِنْ لَمْ تَجِدْ فَتُجَاهِدُ:روزگاری برای این مردم در راه است که در آن زمان اگر کسی گدایی از مردم بکند می تواند زندگی کند اما اگر سکوت کند می میرد .روای می پرسد:وظیفه مادر یک چنین زمانی چیست ؟امام می فرمایند :مستمندان را کمک کن از آنچه داری و اگر نداشتی پس تلاش کن .(۳)
👈زمانی که امام علیه السلام از آن زمان سخن می گویند زمانی است که مردم از حال هم بی خبرند و کسی در جستجوی نیازمندان نیست و فقط در صورتی از کسی دست گیری می کنند که او اظهار نیاز بکند و به اصطلاح آبروی خود را پل قرار دهد تا از مشکلات عبور کند که شاعر می گوید:
دست طلب چو پیش کسان می کنی دراز
پل بسته ای که بگذری از آبروی خویش
راهی که اسلام به ما نشان می دهد این است که در جستجوی نیازمندان باشیم وا ز حال همدیگر جویا باشیم و دین اسلام با عناوین مختلف مسلمان ها را به رسیدگی به نیازمندان فرا می خواند تاکید بر صله ارحام ،عیادت مریض،توجه به همسایه ،اهتمام به امور مسلمین و دهها عنوان دیگر که پیام واحدی دارند و آن عبارت است از اینکه ما وظیفه داریم در پی حل مشکلات دیگران باشیم و از حال مردم بی خبر نباشیم و پیشوایان دین علیهم السلام تلاش می کردند که مردم از نظر مادی تامین باشند و کار به جایی نرسد که نیازشان را اظهار کنند .
از تلخی سوال کسانی که واقفند
مهلت به لب گشودن سائل نمی دهند.
💠داستان
حارث که یکی از یاران امیر مومنان است می گوید به محضر امیر مومنان رفتم و عرض کردم حاجتی دارم .فرمود:ای حارث !آیا مرا برای بیان حاجتت شایسته می دانی عرض کردم البته .ناگهان امام برخاست و چراغ را خاموش کرد و با مهربانی در کنارم نشست و فرمود :می دانی چرا چراغ را روشن کردم؟!برای اینکه بدون خجالت حاجتت را بگویی و من ذلت احتیاج را در چهرات نبینم اکنون هر چه در دل داری بگوکه من از پیامبر شنیده ام :حاجتهای مردم امانتهای الهی اند باید از دیگران پنهان داشت و کسی که فاش نکند به ثواب عبادت نایل می شود
☑️مذمت تکدی گری در حدیث
در مذمت تکدی گری احادیثی واردشده است؛
➖ پیامبر(ص) می فرماید:« ثلاث و الّذى نفسي بيده إن كنت حالفا لحلفت عليهنّ: ما نقصت صدقة من مال فتصدّقوا، و لا عفا رجل من مظلمة يبتغى بها وجه اللَّه إلا زاده اللَّه بها عزّا يوم القيامة، و لا فتح رجل على نفسه باب مسألة إلا فتح اللَّه عليه باب فقر».
سه چيز است كه به خدائى كه جان من در قبضه قدرت اوست اگر بخواهم درباره چيزى قسم ياد كنم درباره آنها قسم مىخورم: صدقه مال را هيچ كم نكند پس صدقه بدهيد، و هيچ كس براى خشنودى خدا ستمى را كه بر او رفته است نبخشد مگر آنكه خداوند روز قيامت عزّت او را خواهد افزود، و هيچ كس درى از سؤال (نياز به ديگران بردن و گدائى) را بر خود نگشايد مگر آنكه خداوند درى از فقر بر او مىگشايد».
➖ امام صادق (ع) فرمودند: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ ع وَ هُمَا جَالِسَانِ عَلَى الصَّفَا فَسَأَلَهُمَا فَقَالَا إِنَّ الصَّدَقَةَ لَا تَحِلُّ إِلَّا فِي دَيْنٍ مُوجِعٍ أَوْ غُرْمٍ مُفْظِعٍ أَوْ فَقْرٍ مُدْقِعٍ فَفِيكَ شَيْءٌ مِنْ هَذَا قَالَ نَعَمْ فَأَعْطَيَاهُامام امام حسن و امام حسن علیهما السلام در کوه صفا تشریف داشتند شخصی دست طلب به سوی ایشان دراز کرد پس آن بزرگواران فرمودند:سوال کردن (گدایی)روا نباشد مگر فقری شدید و بدهی زیاد و یا ورشکستگی و درماندگی مشکل تو یکی از اینهاست؟او گفت بله پس ایشان به او کمک کردند.(۴)
هر که منظور خود از غیر خدا می طلبد
او گداییست که حاجت ز گدا می طلبد
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
4. بی اعتنایی اغنیا به فقرا
در احادیث ملاحم نسبت به بی توجهی شدید اغنیا به فقرا هشدار داده شده
➖امام صادق فرمود: «وَ رَأَيْتَ اَلرَّجُلَ يُنْفِقُ اَلْكَثِيرَ فِي غَيْرِ طَاعَةِ اَللَّهِ وَ يَمْنَعُ اَلْيَسِيرَ فِي طَاعَةِ اَللَّهِ »
و دیدی که افراد اموال بسیار در غیر راه خدا انفاق میکنند ولی در راه خدا از انفاق مالی اندک مضایقه میکنند.
👈آری زیاد دیده می شود افراد برای خوشگذرانی و سفرهای تفریحی و غیر ضروری خود هزینه می کنند اما نه تنها در امور خداپسند هزینه نمی کنند بلکه دیگرانی را که اهل خیرند را مورد تمسخر و اهانت قرار می دهند.
➖و حضرت امیر (ع) می فرمایند «يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ عَضُوضٌ يَعَضُّ الْمُوسِرُ فِيهِ عَلَى مَا فِي يَدَيْهِ وَ لَمْ يُؤْمَرْ بِذَلِكَ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ لا تَنْسَوُا الْفَضْلَ بَيْنَكُمْ تَنْهَدُ فِيهِ الْأَشْرَارُ وَ تُسْتَذَلُّ الْأَخْيَارُ وَ يُبَايَعُ الْمُضْطَرُّونَ وَ قَدْ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ ص عَنْ بَيْعِ الْمُضْطَرِّينَ» بزودى روزگارى بر مردم درآيد بسيار سخت كه دارا آنچه را در دست دارد بسختى نگاهدارد و حال آنكه بدان مأمور نشده است چه خداى متعال فرموده: «فضل و احسان بيكديگر را فراموش نكنيد در آنزمان بدكاران هجوم مىآورند و نيكان خوار ميشوند و با بيچارگان معامله مىنمايند و حال آنكه رسول خدا(ص) محققا از معامله مردم ناچار نهى فرمود .(۵)
🔘تبیین
یکی از مواردی که نبود معنویات به روشنی نمودار می شود ؛ پر رنگ شدن مادیات،توجه و اهتمام به جلب منافع مادی می باشد که در این راستا معنویات و ارزشهای اخلاقی فدا می شوند .در این روایت تصویری بسیار واضح از اوضاع مسلمین دنیا پرست ارائه شده است ، و نتیجه بخل اشخاص ثروتنمند در سه جمله بیان شده است که نشان می دهد اگر اشخاص غنی به دستور الهی که فضل و احسان به مستمندان است عمل نکنند رذایل اخلاقی به سراغشان می آید و اشخاص بد کار میدان دار می شوند و انسانهای وارسته خوار می شوند.
در جمله پایانی این روایت به یکی از ارشادات اخلاقی پیامبر اشاره شده است که حضرت از معامله کردن با اشخاص ناچار نهی فرمود ه است .و مردمان آخر الزمان در نقطه مقابل این توصیه قرار می گیرند و رغبت زیادی به این قبیل معاملات نشان می دهند .در زمان ما اتفاق می افتد که انسانی نیازمند جهت تامین زندگی خانواده اش مجبور می شود مثلا فرش خانه اش را بفروشد . افراد به جای اینکه فضل واحسان نشان دهند و مشکل او را حل کنند تا او مجبور نشود کالای اساسی زندگی اش را به قیمتی ناچیز از دست دهد بلکه مسابقه می دهند تا کالای او را به قیمت ارزانتر بخرند چون او مجبور است بفروشد و اینها نهایت سوء استفاده را می کنند .
عده ای نه تنها اهل احسان و نیکوکاری نیستند بلکه سعی می کنند کسانی را که از این کارها می کنند را باز دارند گاها شنیده می شود با گفتن یک ضرب المثل که مثلا«چیزی که به خانه لازم است به همسایه روا نباشد» و از این قبیل حرفها .در حالی که ایثار و فدا کاری یک اصل انسانی است که برای نوع بشر بدیهی است و حکایات زیادی در این باره وارد شده است .
🔷سرزنش حرص و پول پرستی
امیرمومنان (ع) فرمود:يُسْتَدَلُّ عَلَى شَرِّ الرَّجُلِ بِكَثْرَةِ شَرَهِهِ وَ شِدَّةِ طَمَعِه. حرص فراوان و طمع شديد يك انسان را ميتوان دليل بدى او گرفت و به آن استشهاد كرد.
پولپرستى و حرص مال ممكن است بشر را آنچنان تحت تأثير درآورد كه خود را فراموش نمايد، ارزش انسانى خويش را از ياد ببرد، و جز به گردآورى مال به چيزى فكر نكند. فزونطلبى و عشق به ثروت ميتواند آدمى را از خدا و حقيقت غافل سازد، از تعالى روانى و تكامل معنوى باز دارد، و مكارم اخلاقى و صفات انسانى را از صفحه خاطرش محو نمايد.
كَلَّا بَلْ لا تُكْرِمُونَ الْيَتِيمَ. وَ لا تَحَاضُّونَ عَلى طَعامِ الْمِسْكِينِ. وَ تَأْكُلُونَ التُّراثَ أَكْلًا لَمًّا. وَ تُحِبُّونَ الْمالَ حُبًّا جَمًّا يتيمان را اكرام و نوازش نكنند. و فقرا را با رغبت كنار سفره خود ننشانند. تمام مال ارث را ميخورند و بحقوق ورّاث ضعيف اعتنا نميكنند، اينان سخت فريفته و عاشق مالند.
گاهى علاقه شديد به مال آنچنان در آدمى اثر ميگذارد كه بىپروا به هر گناه و ناپاكى دست ميزند، از ارتكاب هيچ جرم و جنايتى ابا نميكند، ناروائيها را روا مىبيند، و زشتيها را زيبا مىپندارد. در طول تاريخ بشر، بسيار اتّفاق افتاده است كه پول پرستان براى آنكه بمال برسند آدمها كشتهاند، خونها ريختهاند، پردهها دريدهاند، آبروها بردهاند، و زيانهاى غير قابل جبرانى ببار آوردهاند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d