1396.pdf
8.75M
کتاب ره توشه راهیان نور
مناسب ماه رمضان
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
فضائل امیر المومنین(ع)
[ این منبر به سبک سنتی آماده شده است و از جذابیت و اثر گذاری فوق العاده برخوردار است.]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمد و آله الطاهرین
💠ماجرای عیادت صعصه
بعد از ضربت خوردن حضرت علی (ع) شیعیانی در دور بستر ایشان جمع شدند یکی از آنها صعصعة بن صوحان بود که از رجال بزرگ شیعه و از خطباء معروف کوفه و از روات بزرگی است که علاوه بر علمای شیعه کبار علمای اهل تسنن نیز حتی صاحبان صحاح روایت های او را از حضرت علی (ع) و ابن عباس نقل کرده اند و ایشان از اصحاب خاص امیرمومنان بوده است .
صعصعه سوالاتی از حضرت امیر(ع) پرسید که در عین بیان فضائل امام المتقین حضرت علی (ع) دربردارند نکات و اشارات جالب معرفتی است که تفکر در آنها برای ایجاد انگیزه کسب فضائل اخلاقی تاثیر بی نظیری دارد.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت آدم(ع)
صعصعه عرض کرد:
«اَخبِرنی اَنتَ اَفضل اَم آدم»
مرا خبر دهید شما افضل هستید یا آدم ؟
حضرت فرمودند:«تَزکیةُ المَرءِ لِنَفْسِهِ قَبیحٌ»
قبیح است که مرد خود را تعریف کند . و لکن از باب«وَأَمّا بِنِعمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّث» (نعمت های خداداده ی خود را نقل کن) می گویم:
«انا افضل من آدم»
من از آدم افضل هستم
عرض کرد :
«وَ لِمَ ذلک یا امیر المومنین»
به چه دلیل افضل از آدم هستی؟حضرت فرمود:برای آدم همه قسم وسایل رحمت و راحت و نعمت در بهشت فراهم بود فقط از یک شجره گندم منع گردید و او از آن شجره ی منهیه خورد و از بهشت و جوار حضرت حق خارج شد.
ولی خداوند مرا از خوردن گندم منع ننمود و من به میل و اراده ی خود چون دنیا را قابل توجه نمی دانستم از گندم نخوردم.
[پیام و موعظه]
👈پس زهد و بی اعتنایی به جاذبه های مادی دنیا راز فضیلت حضرت امیر(ع) به حضرت آدم(ع) است.
هرکسی ازدنیا اعراض بیشتری داشته باشد، یقیناً نزد خدا مقرب تر است. کمال زهد و تقوی هم، اجتناب از حلال ممنوع نشده است که ایشان این کار را انجام داده اند.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت نوح(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام نوح (ع)» شما افضل هستید یا نوح؟
فرمود:« انا افضل من نوح » من از نوح افضل هستم .
عرض کرد : به چه علت ای امیر مؤمنان؟
فرمود: نوح قوم خود را دعوت کرد به سوی خدا اما اطاعت نکردند به علاوه اذیت و آزار بسیار به آن بزرگوار رساندند تا درباره ی انها نفرین کرد:
«رَبِّ لَا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكَافِرِينَ دَيَّارًا» پروردگارا! هیچ یک از کافران را بر روی زمین باقی مگذار!(۱)
اما من بعد از خاتم انبیا (ص) با آن همه صدمات و اذیت های بسیاری که از این امت دیدم ابدا درباره ی آنها نفرین نکردم و کاملا صبر نمودم .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت بر حضرت نوح سعه صدر و صبر بیشتر شان است. که هرکس صبرش بر مصائب بیشتر باشد نزد خداوند متعال مقرب تر است.
آری حضرت امیر اسوه صبر کنندگان در برابر آزار و اذیت کافران است که در خطبه ی شقشقیه میفرمایند :
«فَصَبَرتُ، وفِی العَینِ قَذىً، وفِی الحَلقِ شَجاً» شكيبايى پيشه كردم درحالىكه گويى چشمم را خاشاك پر كرده و استخوان، راه گلويم را گرفته بود.(۲)
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت ابراهیم(ع)
صعصه عرض کرد
«انت افضل ام ابراهیم (ع)؟»
امام فرمود:«انا افضل من ابراهیم»
عرض کرد لم ذلک؟چرا شما افضل هستید؟
فرمود:به جهت این؛
« قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِي كَيْفَ تُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۖ قَالَ أَوَلَمْ تُؤْمِنْ ۖ قَالَ بَلَىٰ وَلَٰكِنْ لِيَطْمَئِنَّ قَلْبِي »
ابراهیم عرض کرد: پروردگارا به من بنما که چگونه مردگان را زنده خواهی کرد خداوند فرمود آیا باور نداری؟! عرض کرد آری باور دارم اما میخواهم به مشاهده ی آن دلم آرام گیرد.(۳)
ولی ایمان من به جایی رسیده که گفتم« لَوْ كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ يَقِيناً» اگر پرده ها کنار روند و کشف حجاب گردد یقین من زیاد نخواهد شد .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت به حضرت ابراهیم بالا تر بودن سطح باور و ایمان و یقین شان بوده است.
➖حضرت امام باقر (ع) فرمودند:
«لَمْ يُقْسَمْ بَيْنَ النَّاسِ شَيْءٌ أَقَلُّ مِنَ الْيَقِينِ». در میان مردم چیزی کم تر از یقین تقسیم نشده است.
👌اگر می بینیم امروزه افرادی رنگ عوض میکنند روش زندگی خود را تغییر میدهند به جهت اینه که ایمان شان از سر یقین نبوده بلکه تقلیدی بوده .
امام صادق (ع) : «لَم يُقسَمْ بَينَ العِبادِ أقَلُّ مِن خَمسٍ : اليَقينُ ، و القُنوعُ ، و الصَّبرُ ، و الشُّكرُ ، و الّذي يَكمُلُ بهِ هذا كُلُّه العَقلُ» .
پنج خصلت است كه كمتر از آنها ميان بندگان تقسيم نشده است: يقين، قناعت، شكيبايى، سپاسگزارى و پنجمى كه همه اينها به سبب او كامل مى شود، عقل است.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت موسی(ع)
صعصعه عرض کرد :«انت افضل ام موسی (ع)؟»شما افضل هستید یا موسی؟
فرمود:من از موسی افضل هستم زیرا:وقتی خداوند او را مامور کرد به دعوت فرعون که به مصر برود عرض کرد:
«رَبِّ إِنِّي قَتَلْتُ مِنْهُمْ نَفْسًا فَأَخَافُ أَنْ يَقْتُلُونِ وَ أَخِي هَارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِسَانًا فَأَرْسِلْهُ مَعِيَ رِدْءًا يُصَدِّقُنِي ۖ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ » پروردگارا! من یک تن از آنان را کشتهام؛ میترسم مرا به قتل برسانند! و برادرم هارون زبانش از من فصیحتر است؛ او را همراه من بفرست تا یاور من باشد و مرا تصدیق کند؛ میترسم مرا تکذیب کنند!»(۵)
اما وقتی رسول خدا (ص) از جانب پروردگار متعال مرا مامور کردند که در مکه ی معظمه بالای بام کعبه بروم و آیات اول سوره ی برائت را بر کفار قریش قرائت نمایم با انکه کمتر کسی بود که برادر یا پدر یا عمو یا دایی یا یکی از اقارب و خویشانش به دست من کشته نشده باشند با همه ی اینها هیچ خوف نکردم ،اطاعت امر نموده تنها رفتم و ماموریت خود را انجام دادم ایات سوره ی برائت را بر انها خواندم و مراجعت نمودم.
[پیام و موعظه]
👈یکی از معیارهای فضیلت شخص «توکل» به خداست و هر کس توکلش بیشتر در نزد خداوند با فضیلت تر است.
همین طور شجاعت و نترسیدن در راه اجرای دستور الهی یکی دیگر از ملاک های برتری انسان هاست .
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت عیسی(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام عیسی (ع) » شما افضل هستید یا عیسی؟
فرمود:«انا افضل من عیسی»
گفت: چرا یا امیرالمؤمنین؟
فرمود:« پس از آن که مریم بواسطه ی دمیدن جبرئیل در گریبان او به قدرت خداوند حامله شد همین که موقع وضع حمل رسید وحی شد به مریم که:
« اخرجی عن البیت فانّ هذه بیت العبادة لا بیت الولادة »
از خانه ی بیت المقدس بیرون شو زیرا :که این خانه محل عبادت است نه محل ولادت و زائیدن، فلذا از بیت المقدس بیرون رفت در میان صحرا پای نخله ی خشکیده عیسی به دنیا آمد.
اما من وقتی مادرم فاطمه بنت اسد را درد زائیدن گرفت در حالتی که وسط مسجدالحرام بود به صاحب کعبه متمسک گردیده و عرض کرد :الهی به حق این خانه و به حق آن کسی که این خانه را بنا کرده این درد زائیدن را بر من آسان گردان ، همان ساعت دیوار کعبه شکافته شد مادرم فاطمه را با ندای غیبی دعوت به داخل خانه نمودند که ای فاطمه داخل در خانه ی کعبه شو و مادرم وارد شد و من در همان جا متولد شدم .
[پیام و موعظه]
👈گرامیداشت های ویژه الهی برای اشخاص بی جهت نیست و گرامیداشت مولود کعبه از قداست والای آن حضرت حکایت میکند که از این جهت حتی بر حضرت عیسی(ع) نیز برتری دارد.
☑️گرامیداشت عظمت و قداست پیامبر در زبان حضرت امیر(ع)
صعصعه عرض کرد:«انت افضل ام محمد؟»
تو افضل هستی یا محمد (ص)؟
امام فرمود:«أَنَا عَبْدٌ مِنْ عَبِیدِ مُحَمَّدٍ»
من بنده ای از بندگان محمد(ص) هستم.
[پیام و موعظه]
👈 حضرت امیر(ع) با همه قداست و عظمت که دارد شاگرد و تربیت شده پیامبر(ص) است .
✔️حدیثی دیگر
پیامبر(ص) می فرماید:
«مَنْ أرادَ أنْ یَنْظُرَ إلى إسْرافیلَ فی هَیْـبَتِهِ وَ إلى میکائیلَ فی رُتْبَتِهِ وَ إلى جَبرائیلَ فی جَلالَتِهِ وَ إلى آدَمَ فی سِلْمِهِ وَ إلى نُوح فی حُسْنِهِ وَ إلى إ بْراهیمَ فی خُلَّتِهِ وَ إلى یَعْقُوبَ فی حُزْنِهِ وَ إلى یُوسُفَ فی جَمالِهِ وَ إلى مُوسى فی مُناجاتِهِ وَ إلى أیُّوبَ فی صَبْرِهِ وَ إلى یَحْیى فی زُهْدِهِ وَ إلى عیسى فی سُنَنِهِ وَ إلى یُونُسَ فی وَرَعِهِ وَ إلى مُحَمَّد فی جِسْمِهِ وَ خُلْقِهِ، فَلْیَنْظُرْ إلى علیّ؛ فإنَّ فیه تِسْعینَ خَصْلَةً مِنْ خِصالِ الْأنبیاءِ، جَمَعَهَا اللهُ فیهِ وَ لَمْ تُجْمَعْ فی أحَد غَیْرِهِ».
هر که مى خواهد هیبت اسرافیل و مقام میکائیل و جلالت جبرائیل و سلامتِ نفس آدم و نیکویى نوح و خدا دوستىِ ابراهیم و حزن یعقوب و جمال یوسف و راز و نیاز موسى و شکیبایى ایّوب و زُهد یحیى و آیین و روش عیسى و پرهیزکارى یونس و خلقت نیکو و اخلاق نیک محمّد را ببیند، علىّ را بنگرد؛ چرا که در وى نَود خصلت از خصلتهاى پیامبران نهفته است که خدا آنها را در او گردآورده و در هیچ کس دیگر چنین خصلتهایى جمع نشده است. (۶)
سیّد على همدانى تمام این نَود ویژگى پسندیده را در کتاب «جواهر الأخبار» آورده است.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نوح/۲۶.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۱۲۵.
۳.بقره/۲۶۰.
۴.بحار الأنوار،ج۷۰،ص۱۷۳.
۵.قصص/۳۴
۶.ینابیع المودّة، ج ۲، ص ۳۰۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
شب قدر، شب گریه
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
🔗منبر های مرتبط
که قبلا تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/20421
https://eitaa.com/menbare_tollab/20440
https://eitaa.com/menbare_tollab/20466
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
گریه با صدا و عمدی اگر برای امور دنیوی باشد نماز را باطل میکند، اما اگر از ترس خداوند یا برای امور آخرت گریه کند،نه تنها اشکالی ندارد بلکه فضیلت محسوب می شود.
🌸شعر
شب بود و اشک بود و علی بود و چاه بود
فریاد بیصدا، غم دل بود و آه بود
دیگر پس از شهادت زهرا به چشم او
صبح سفید همچو دل شب سیاه بود
دانی چرا جبین علی را شکافتند؟
زیرا به چشم کوفه عدالت گناه بود
خونش نصیب دامن محراب کوفه شد
آن رهبری که کعبه بر او زادگاه بود
یک عمر از رعیت خود هم ستم کشید
اشک شبش به غربت روزش گواه بود
دستش برای مردم دنیا نمک نداشت
عدلش به چشم بینگهان اشتباه بود
همصحبتی نداشت که در نیمههای شب
حرفش به چاه بود و نگاهش به ماه بود
💠تاریخ و حدیث
[ایجاد انگیزه]
مرحوم محدث نوری در کتاب مستدرک الوسائل نقل کرده است: حبه عربی گوفی که از یاران امیر مؤمنان بود گوید: شبی من و نوف بکالی در خانه امیر مؤمنان على خوابیده بودیم ساعات پایانی شب بود که من از خواب بیدار شدم دیدم علی دست خود را به دیوار نهاده و مانند کسی که شیفته و اندوهناک باشد این آیه را می خواند: «إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَواتِ وَالأَرْضِ...» و چون کسی که عقل از سرش پریده باشد، آیه را تکرار میکرد.
در همین حال مرا صد زد و فرمود: ای حبه خوابی یا بیدار؟ عرض کردم : بیدارم
اگر تو از خوف خدا این چنین باشی پس ما چه کنیم؟!
این هنگام متوجه شدم که قطرات اشک از چشمان حضرت بارید و فرمود: «يا حبه! إِنَّ لِلَّهِ مَوْقِفاً وَلَنَا بَيْنَ يَدَيْهِ مَوْقِفاً لا يَخْفَى عَلَيْهِ شَيْءٌ مِنْ أَعْمَالِنَا، يَا حَبَّةُ إِنَّ اللَّهَ أَقْرَبُ إِلَى وَإِلَيْكَ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ. يَا حَبَّةُ إِنَّهُ لَا يَحْجُبُنِي وَلَا إِيَّاكَ عَنِ اللَّهِ شَيْءٌ»
ای حبه !ما را در پیشگاه خداوند موقفی است که در آنجا هیچ عملی از ما نزد او پنهان نباشد ای حبه خدا به من و تو از رگ گردن نزدیکتر است که هیچ چیز ما از او پوشیده نیست.
آنگاه حضرت رو به نوف بکالی نموده و پرسید ای نوف خوابی یا بیدار؟
نوف عرض کرد نه یا امیر مؤمنان خواب نیستم مرا امشب در گریه ای طولانی فرو بردی فرمود: «یا نَوف إن طالَ بُكَانُكَ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مَخَافَةً مِنَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ، قَرَّتْ عيْنَاكَ غَدًا بَيْنَ يَدَيِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ قَطْرَةٍ قَطْرَتْ مِنْ عَيْنِ رَجُلٍ مِنْ خَشْيَةِ اللهِ إِلَّا أَطْفَأَتْ بِحاراً مِنَ النِّيرَانِ، يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ رَجُلٍ أَعْظَمَ مَنْزِلَةٌ عِنْدَ اللَّهِ تعَالَى مِنْ رَجُلٍ بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ أَحَبَّ فِي اللَّهِ وَأَبْغَضَ فِي اللَّهِ»
ای نوف اگر در این شب گریه ات از ترس خداوند طولانی باشد چشمانت فردا در پیشگاه خدا روشن است. ای نوف هیچ قطره اشکی که از چشم مردی از خوف خدا بیرون آید، نباشد، مگر اینکه دریاهایی را از آتش خاموش میکند و هیچ کس به نزد خدا آبرومندتر نباشد از آنکه از خوف خدا بگرید و دوستی و دشمنیش فقط برای خدا باشد هر کس برای خدا دوست دارد حبّ غیر را بر او مقدم نمیکند و هر كس عملی که موجب خشم خدا است انجام دهد از آن خیر نخواهد دید. وقتی این خصال را داشتید حقایق ایمان را تکمیل کرده اید.
حضرت آن دو نفر را پند داد و متوجهشان نمود و در پایان فرمود: بترسید، آنگاه روانه شد و می گفت خدایا! کاش میدانستم در غفلت هایم آیا از من رو گردانی یا به من توجه داری؟! کاش میدانستم در طول خوابهایم و کمی سپاسگذاریم در مقابل نعمت هایت حالم چطور است؟
حبه می گوید: «فوالله ما زالَ فِي هَذَا الْحَالِ حَتَّى طَلَعَ الْفَجْرُ» به خدا سوگند! پیوسته در حال راز و نیاز و سوز و گداز بود تا اینکه صبح طلوع کرد. (۱)
✅بیان موضوع
امشب ، شب ۲۱ ، از دو جهت شب گریه است، اول اینکه شب شهادت امام مظلوم مان حضرت علی(ع) است دوم اینکه گریه یکی از توصیه ها و شیوه های امام العارفین حضرت امیر(ع) به شیعیان شان به عنوان یکی از اعمال کمال بخش می باشد.
به همین جهت در اهمیت گریه در چنین شبی، نکاتی تقدیم می شود
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️گریه نشانه ایمان
قرآن کریم درباره بندگان مؤمن میفرماید:
«وَإِذَا سَمِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرَى أَعْيُنَهُمْ تَفِيضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّ يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ»
«[مؤمنان،] چون آیاتی را که بر پیامبر اسلام نازل شده بشنوند میبینی که دیدگانشان به سبب شناخت حق لبریز از اشک میشود، میگویند: پروردگارا! ما [به پیامبر و قرآن] ایمان آوردیم؛ بنابراین ما را در زمرۀ گواهان [به حقانیت پیامبر و قرآن] قرار ده!.»(۲)
✔️گریه عنصر معنویت اصیل
اخیرا فرقه ها و گروه های انحرافی و نویسندگان کتب معنویت های کاذب و جعلی عناصری مثل موسیقی و حتی امور غریزی را به عنوان عناصر معنویت مطرح میکنند.!!!
اماخداوند در آیه ای از سوره مریم، گریه را به عنوان یکی از عناصر معنویت اصیل بیان فرموده است؛
«أُولَٰئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ مِنْ ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِنْ ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا ۚ إِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ آيَاتُ الرَّحْمَٰنِ خَرُّوا سُجَّدًا وَبُكِيًّا»
آنها پیامبرانی بودند که خداوند مشمول نعمتشان قرار داده بود، از فرزندان آدم، و از کسانی که با نوح بر کشتی سوار کردیم، و از دودمان ابراهیم و یعقوب، و از کسانی که هدایت کردیم و برگزیدیم. آنها کسانی بودند که وقتی آیات خداوند رحمان بر آنان خوانده میشد به خاک میافتادند، در حالی که سجده میکردند و گریان بودند.(۳)
✔️امام سجاد(ع) رکورد دار گریه
طبق حدیثی از امام صادق(ع)امام سجاد(ع) یکی از پنج نفری است که به عنوان«بَکّا» از آن ها یاد شده است.
که گریه های امام سجاد در دو محور خلاصه میشه: گریه بر مظلومیت سیدالشهدا و گریه از خوف الهی
یکی از غلامان حضرت می گوید: روزی امام سجاد علیه السلام به بیابان رفت. من نیز همراه ایشان رفتم و دیدم که پیشانی خود را بر سنگ سختی نهاده است. آن گاه صدای گریه وناله ایشان را شنیدم که می فرمود «لااله الا الله، حقا حقا، لااله الا الله تعبدا و رقا، لا اله الا الله ایماناً وتصدیقا وصدقاً؛ به حق و به راستی معبودی جز خدای یکتا وبی همتا نیست. من با کمال بندگی و خضوع اقرار می کنم که معبودی جز خدای یکتا و بی همتا نیست و از روی ایمان، تصدیق، صدق و خلوص به یکتایی ذات پاک خدا، اعتراف می کنم.»
آنگاه که حضرت سر از سجده برداشت، دیدم محاسن و صورت مبارکش از اشک چشمانش خیس شده است. از ایشان دلیل گریه بسیارش را پرسیدم، فرمود: «امروز از خوف خدا میگریم، برای وقتی که عریان و ذلیل با بار سنگین عمل از قبر بیرون می آیم». (۴)
✔️آثار گریه
➖پاك شدن از گناهان
امام على (ع): بالبكاء من خشیة الله تمحص الذنوب» به وسیله گریستن از ترس خدا، گناهان پاك كرده مى شوند.»(۵)
➖جلب رحمت الهی
امام صادق(ع):«وَ لَوْ أَنَّ بَاكِياً بَكَى فِي أُمَّةٍ لَرُحِمُوا» اگر در میان امت یك نفر گریان باشد، همه آن ها مورد رحمت قرار مى گیرند.»(۶)
➖نورانیت قلب
حضرت على (ع): «البُكاءُ مِن خَشيةِ اللّه ِ يُنيرُ القلبَ ، و يَعْصِمُ مِن مُعاوَدَةِ الذَّنبِ» گریه از ترس خداوند، قلب را روشن مى گرداند و از بازگشتن به گناه باز مى دارد.»(۷)
➖قرب به خداوند
از جمله نجواهایی که خداوند متعال با حضرت موسی(ع) در کوه طور داشت این بود:
«ای موسی! به قوم خویش بگو که تقربجویان به چیزی همانند گریستن از ترس من، به من تقرب نیافتهاند و عبادتپیشگان به چیزی همانند پرهیز از حرامها، مرا عبادت نکردهاند و آراستگان، به چیزی مانند بی اعتنایی به چیزهایی از دنیا که بدان نیاز ندارند، خویشتن را نیاراستند.
حضرت موسی(ع) عرض کرد:ای گرامیترین گرامیان! چه چیز آنان را در این راه، ثابتقدم گرداند؟ فرمود:
ای موسی! اما آنان که با گریستن از ترس من جویای تقرّب به من هستند، در اعلی علیین اند و هیچ کس در این مرتبه با آنان شریک نیست»(۸)
➖گریان نبودن در قیامت
امام صادق (ع) : «كل عین باكیة یوم القیامة الا ثلاثة: عین غضت عن محارم الله و عین سهرت فى طاعة الله و عین بكت فى جوف اللیل من خشیة الله»
هرچشمى در روز قیامت گریان است، جز سه چشم: چشمى كه از دیدن آن چه خداوند حرام كرده، بر هم نهاده شده باشد و چشمى كه در راه طاعت خداوند، بیدارى كشیده و چشمى كه در دل شب از ترس خدا گریسته است.»(۹)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.به نقل از آمال الواعظین،ج۲
۲.مائده/۸۳.
۳.مریم/۵۸.
۴.لهوف سید بن طاووس، صفحه آخر.
۵.غرر الحکم ،ج۱، ص۳۰۵
۶.من لا يحضره الفقيه ،ج۱، ص۳۱۷.
۷.غرر الحكم /۲۰۱۶
۸.ثواب الأعمال،ص۱۷۲.
۹.الخصال، ج۱ ،ص۹۸
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
از اینکه محتوای منبرها برای شما مفید واقع شده خوشحالیم و خدارو شکر میکنیم.
تعداد زیادی از این پیامهای تشکر مرتب به دست ما میرسه که موجب قوت قلب ماست و باعث میشه با انرژی بیشتری به کار ادامه بدیم.
همینطور از خیرین بزرگوار که با حمایت مالی، بخشی از هزینههای تولید محتوا و نشر معارف اهل بیت علیهم السلام رو بر عهده میگیرن تشکر ویژه میکنم. جیبتون پربرکت و تنتون سلامت باشه.
در این شبهای قدر التماس دعای ویژه داریم و برای اینکه به ناچار برای جبران هزینهها، در بین مطالب ارزشمند، تبلیغات هم ارسال میکنیم عذرخواهیم و حلالیت میطلبیم.
زیر سایه اهل بیت علیهم السلام موفق و مؤید باشید 🌺
مدیریت کانال منبر طلاب
موضوع
حکمت پایانی
آخرین بخش از وصیتهای حضرت امیر(ع)
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر روزه دار چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد، روزه اش باطل می شود.
امافرو بردن آب دهان، هرچند به علّت تصوّر کردن مزه غذا و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمیکند.
✅بیان مقدمه
قبلا به طور مفصل به وصیت های مولای متقیان(ع) پرداخته ایم👈 لینک
👈پس از توصیه های مهم از قبیل رعایت تقوا، رعایت تکلیف شرعی از قبیل نماز، روزه، حج و.... ، توصیه های اعتقادی و خلاقی مهم دیگر ، در پایان یک فراز جالبی دارند که امام محمد باقر(ع) آن بخش را مورد تأکید قرار میدادند که در شرح و تفسیر این حکمت پایانی بحثی تقدیم می شود؛
👈«يا بَنِيَّ ، عاشِرُوا النّاسَ عِشرَةً إن غِبتُم حَنُّوا إلَيكُم ، وإن فُقِدتُم بَكَوا عَلَيكُم، یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
یعنی؛ ای پسران من! با مردم به گونه ای آمیزش و معاشرت داشته باشید كه اگر از نظرشان دور شدید دل در هوای شما داشته باشند و اگر پنهان شدید بر شما بگریند، ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.(۱)
🔻این حکمت دو بخش دارد که ابتدا در مورد بخش دوم اشاره مختصری تقدیم می شود و سپس بخش اول تحت عنوان «بایسته های معاشرت شیعه علی(ع)» مورد بحث قرار می گیرد.🔺
✔️تله پاتی و فهم فرا حس
در قرآن و حدیث گاهی از نوعی دیگر از فهم و ارتباط با دیگران سخن به میان آمده است که چیزی فراتر از امور عادی و ارتباطات معمولی است که این نوع فهم و درک را «فراحس» میگویند یعنی فهمی که نه راه حواس پنج گانه بلکه از راهی دیگر برای انسان حاصل می شود.
چنانچه در قرآن و حدیث از سخن گفتن حضرت سلیمان با حیواناتی از قبیل هدهد ، مورچه،سگ، جوجه تیغی ، اسب و... سخن به میان آمده است.
بدیهی است حیوانات یا اینکه اصلا فاقد صدای محسوس هستند مثل مورچه ها که به جهت فرکانس صوتی خاص شان صدای شان برای ما محسوس نیست،یا اینکه صدای محسوس دارند اما قدرت نطق ندارند و اگر کسی بخواهد با این حیوانات ارتباط و مفاهمه داشته باشد باید از ارتباطی فرا حس بهره ببرد.
▪️البته اینکه به طور معجزه، حیوانات مثل انسان سخن بگویند نیز امری پذیرفته شده است.
👌 ليكن مهم آن است كه توجه داشته باشیم که راه ارتباط و فهم و درک مان با انسان ها و با دیگر موجودات فقط راه های حسی نیست و انسان ها قادرند از نوعی دیگر از فهم و درک بهره ببرند در کتب غربی به این نوع فهم و رابطه« تله پاتی» گفته میشه که بخشی از کلام حضرت امیر(ع) که بعد از ضربت خوردن بیان فرموده اند چنین مطلبی استفاده میشود؛
«یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻اکنون بخش اول از حکمت مورد اشاره که توصیه به معاشرت نیک با دیگران است را مورد بحث قرار میدهیم.
امام علی( ع) در یک توصیه کلی رفتار خوب و معاشرت شایسته با دیگران را مورد تأکید قرار داده اند اما به جهت اینکه بحث نورانیت قرآنی هم به خود بگیرد یادآور می شویم در قرآن کریم معاشرت نیک با دیگران به شکل های مختلف بیان شده است که مواردی را بر می شمریم؛🔺
✅نکته کلی
خداوند در قرآن کریم ما را به این مهم توجه داده که انسان ها از نظر درجات کمال در یک سطح نیستند و همین تفاوت ها و کم و زیاد عامل امتحان انسان هاست و بسیاری از کمالات انسان در نحوه معاشرت با دیگران شکل می گیرد؛
«هُوَ الّذی جَعَلَکُمْ خَلائفَ الاَرضِ و رفَعَ بَعضَکُم فَوقَ بَْعضٍ دَرَجاتٍ لِیَبْلُوَکُمْ فی ما آتاکُمْ اِنَّ ربُّکَ سَریعُ العِقاب وِ اِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحیمٌ»
و او کسی است که شما را جانشینان در زمین ساخت، و درجات بعض از شما را بالاتر از بعضی دیگر قرار داده، تا شما را به وسیله آن چه در اختیارتان قرار داده بیازماید، به یقین پروردگار تو سریع العقاب و آمرزندهی مهربان است.(۲)
👈به جهت اینکه در مواجهه با طیف ها و سلایق مختلف جامعه ارتباط و معاشرت درست داشته باشیم لازم است از شیوه به خصوصی بهره بگیریم مواردی از آن شیوه را بیان میکنیم؛
✔️معاشرت با مسلمانان(وحدت و برادری):
«وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا»
و همگی به ریسمان خدا (قرآن و اسلام) چنگ زنید و پراکنده نشوید و نعمت(بزرگ) خدا را بر خود، به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید و از میان دلهای شما الفت ایجاد نمود و به برکت نعمت او برادر شدید.(۳)
✔️معاشرت با خانواده (هدایت و دلسوزی):
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ...»
ای کسانی که ایمان آورده اید! خود و خانواده خویش را از آتشی که هیزم آن انسان ها و سنگ هاست نگه دارید.(۴)
✔️معاشرت با همسر( رفتار شایسته)
«وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا»
و با آنان، بطور شایسته رفتار کنید! و اگر از آنها، (به جهتی) کراهت داشتید، (فوراً تصمیم به جدایی نگیرید!) چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد، و خداوند خیر فراوانی در آن قرار میدهد!(۵)
👈 توجه داشته باشم که این دستور خداوند در خصوص خانمهای سازگار نیست بلکه دستور به رفتار شایسته در ارتباط با زنان ناسازگار است «فتبدر جیدا»
✔️ معاشرت با والدین مادر(احسان و تکریم):
«وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا»
و پروردگار تو مقرر کرد که جزء او را نپرستید و به پدر و مادر خود احسان کنید اگر یکی از آن دو یا هر دو در کنار تو به سالخوردگی رسیدند و به آنها(حتی) اف مگو و به آنان پرخاش نکن و با آنان سخنی شایسته بگوی.(۶)
✔️ معاشرت با اهل لغو (کرامت):
«وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا»
و کسانی که به شهادت به باطل نمیدهند (و در مجالس باطل شرکت نمی کنند) و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد می کنند بزرگوارانه از آن می گذرند.(۷)
✔️معاشرت با افراد نادان(سلام)
«وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»
بندگان (خاصّ) خداوند رحمان، کسانى هستند که آرام و بى تکبّر بر زمین راه مى روند; و هنگامى که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گویند)، به آنها سلام مى گویند (و با بزرگوارى مى گذرند).(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. بحار الأنوار،ج۷۴،ص۱۶۳
۲.فاطر/۳۹.
۳.آل عمران/۱۰٣.
۴.تحریم/۶.
۵.نسا/۱۹.
۶.اسراء/٢٣.
۷.فرقان/٧٢.
۸.فرقان/۶۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d