🔰مكان سكونت امام زمان (عج) كجاست؟
✍️پاسخ:
✅روایاتى که درباره مکان امام زمان(ع) وجود دارند چند دسته اند:
1⃣ برخى از روایات محل خاصى را تعیین نکرده و جایگاه آن حضرت را در بیابانها و کوهها معرفى مى کند.
از آن جمله حضرت مهدى(ع) به پسر مهزیار فرمود: «فرزند مهزیار! پدرم امام حسن(ع) از من پیمان گرفت و فرمان داد که براى سکونت کوهاى سخت و سرزمینهاى خشک و دور دست را برگزینیم».[۱]
از این روایت استفاده مى شود که حضرت از دسترسى مردم دور است و کسى که از محل سکونت وى آگاه نیست.
2⃣ برخى روایات محل خاصى را به عنوان محل سکونت آن حضرت یاد نموده اند، مثلا در برخى از روایات در مدینه و پیرامون آن اشاره شده است.
ابوبصیر مى گوید از امام باقر(ع) شنیدم که فرمود: «لابد لصاحب هذا الامر من عزلة و لابد فى عزلته من قوة و ما بثلاثین من وحشته، و نعم المنزل طیبة[۲]، صاحب زمان(ع) را عزلت و غیبتى است که در آن، غیبت، نیرومند است به سى نفرى که با حضرت هستند وحشت و تنهایى را از وى دور مى کنند (و به قوت وى مى افزاید) و خوب جایگاهى است (مدینه) طیبه.»
از این روایات استفاده مى شود که حضرت در مدینه منوره منزل دارد و افرادى همواره با ایشان به صورت ناشناس هستند.
3⃣ برخى روایات مکان امام زمان(ع) را کوه«رضوان» که در اطراف مدینه است، بیان کرده اند،
عبدالاعلى آل سام مى گوید: با امام صادق(ع) از مدینه خارج شدیم، به روحاء (اطراف مدینه) که رسیدیم حضرت نگاهش را به کوهى دوخت و مدت زمانى ادامه داد، و فرمود: این کوه رضوان نام دارد، خوب پناهگاهى است براى خائف (امام غائب) در غیب صغرا و غیبت کبرى.[۳]
4⃣ از روایات دیگر استفاده مى شود که امام زمان(ع) در مکانى به نام «ذى طوى» که در اطراف مکه است، زندگى مى کند و از همان جا نیز با یاران خود قیام مى کنند.
امام باقر(ع) فرمود: «امام زمان را غیبتى است در بعضى از دره ها و اشاره کرد به منطقه ذى طوى».[۴]
5⃣ برخى روایات جایگاه خاصى را براى امام زمان(ع) نام نمى برد، ولى از حضرت به عنوان فردى یاد مى کند که با مردم و در میان مردم و با آنان حشر و نشر دارد و به گونه اى ناشناس زندگى مىکند.
امام صادق(ع) فرمود: «صاحب الامر شباهتى نیز به حضرت یوسف پیامبر(ع) دارد جاى انکار نیست که خداوند با حجت خود همان کارى را انجام دهد که با یوسف انجام داد. صاحب الزمان(ع)، آن مظلوم حق از دست داده، در میان مردم رفت و آمد مى کند و در بازار قدم مى نهد و گاهى بر فرش منزلهاى دوستان مى نشیند، لیکن او را نمى شناسند تا زمانى که خداوند به وى اذن دهد تا وى خود را معرفى کند، آن گونه که یوسف(ع) اجازه داد هنگامى که برادرانش گفتند: تو یوسفى؟ گفت: آرى من یوسفم».[۵]
از این روایت استفاده مى شود که امام زمان(ع) مکان معین نداشته در میان جمع و جامعه است، با مردم حشر و نشر دارد و زندگى طبیعى و معمولى دارد. در مراسم مذهبى و مناسک حج شرکت مى جوید، ولى شناخته شده نیست و این امرى است که سابقه داشته و دارد. عنایت امام(ع) به مردم و هدایت و رهبرى مردم از سوى دیگر نشان از آن دارد که آن حضرت در همه جا بوده و در همه جا حضور دارد.
از جمع بین روایات نیز مى توان استفاه کرد که امام زمان(ع) در همه جا حضور دارد و این منافات ندارد به آن دسته از روایت که مکان معین مانند مدینه و مکه را بیان کردهاند؛ زیرا آن دسته روایات ناظر بر آن است که در برخى از زمانها و مکانهاى خاص حضور پیدا مى کند. آن دسته از روایات که مکان مشخصى را براى امام بیان نکرده ناظر بر آن است که حضرت در همه جا حضور دارد. بى تردید یکى از مصادیق حضور امام در همه جا، همان مکانهاى خاصى مى باشد.
[۱]. شیخ طوسى، کتاب الغیبه، ص ۲۶۶.
[۲]. بحار الانوار، ج ۵۲، ص ۱۵۳ و اصول کافى، ج ۱، ص ۳۴۰.
[۳]. شیخ طوسى، کتاب الغیبه، ص ۱۶۲.
[۴]. نعمانى، کتاب الغیبه، ص ۱۸۲.
[۵]. نعمانى، کتاب الغیبه، ص ۱۶۴.
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
"رسم رفاقت..." این است که
در "غیاب" یکدیگر" حافظ آبروی" هم باشیم...
روزي شاه عباس اول براي گردش از شهر خارج شده بود به همراه شاه، دو عالم آن زمان ميرداماد و شيخ بهائي حضور داشتند:
ميرداماد مردي جسيم و سنگين وزن بود ولي شيخ لاغر اندام و سبك.
از اين جهت اسب ميرداماد هميشه در عقب کاروان حركت ميكرد، اما مركب شيخ پيشاپيش ساير اسبها.
شاه عباس خواست آن دو را آزمايش نمايد و صفاي خاطرشان را بيازمايد.
در بين راه خود را به ميرداماد نزديك نموده گفت ببين اسب شيخ چطور به رقص در آمده و شيخ بهائي مثل شما با وقار در ميان جمعيت حركت نميكند
ميرداماد گفت اسب شيخ، نميتواند آرام باشد از خوشحالي كه دارد.
هيچ فكر ميكنيد چه كسي سوار بر آن اسب است ؟!
شاه اين قصه را در خاطر گرفت و بعد از گذشتن ساعتي خود را به شيخ بهائي نزديك كرده گفت: شيخ ببين چگونه سنگيني ميرداماد اسب را ناراحت كرده و او را به تعب انداخته است دانشمند واقعي بايد مانند شما مرتاض و سبك وزن باشد نه چنان سنگين و پر گوشت.
شيخ در جواب گفت اينكه مشاهده ميكنيد اسب عاجز از حمل سيد شده است نه از سنگيني آن جناب است بلكه تاب برداشتن مقام علمي ايشان را ندارد كه كوههاي محكم از حمل چنين مقامي عاجزند.
چون شاه عباس اين صدق و صفا را در ميان دو عالم عصر خود ملاحظه نمود از اسب به زير آمده روي خاك سر به سجده گذاشت به واسطه شكر اين نعمت.
📚روضات الجنات، ص 115.
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
7.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴🏴🏴 السَّلاَمُ عَلَیْکِ أَیَّتُهَا الصِّدِّیقَةُ الشَّهِیدَةُ
سخنان مرجع عالیقدر مرحوم آیتالله العظمی علوی گرگانی قدس سره در اهمیت و برپایی مجالس فاطمیه
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
مرکز احیاء میراث شیعه
با سلام بانهایت تاسف وتاثردرگذشت مرحومه حاجیه خانم نظری والده محترم حضرت حجتالاسلام والمسلمین سید
باسمه تعالی
مجلس ترحیم و یادبود والده مکرمه استاد محترم جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای سید مجتبی فاطمی
(چهارشنبه 1402/9/8)
بعد از نماز مغرب و عشاء
خیابان صفائیه، نبش کوچه ۳۳، مسجد رفعت
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
6.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️پیامبر صلی الله علیه وآله:
لَوْ كَانَ الْحُسْنُ شَخْصاً لَكَانَتْ فَاطِمَةَ بَلْ هِيَ أَعْظَمُ إِنَّ فَاطِمَةَ ابْنَتِي خَيْرُ أَهْلِ الْأَرْضِ عُنْصُراً وَ شَرَفاً وَ كَرَماً.
اگر تمام خوبیها به شکل یک شخص مجسّم شود آن شخص فاطمه سلام الله علیها است!
و فاطمه سلام الله علیها از آن هم بالاتر است.
دخترم فاطمه سلام الله علیها از لحاظ اصالت و شرافت و کرامت، برترین فرد زمین است.
📚 عوالم العلوم و المعارف و الأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال ج ۱۱، ص ۱۲۷، مائة منقبة، ابن شاذان، ص۱۳۵.
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
محاسبه عمر حقیقی انسان از نگاه آیت الله العظمی جوادی آملی مدظله
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
۸ آذر سال ۱۳۷۳ش (۲۵ جمادیالثانی سال ۱۴۱۵ق) سالروز ارتحال مرجع عالیقدر مرحوم آیتالله العظمی اراکی قدس سره
محمد علی اراکی (۱۳۱۲-۱۴۱۵ق) از مراجع تقلید شیعه . او حدود ۳۰ سال امام جماعت مسجد امام حسن عسکری(ع) قم بود. وی همچنین نماز جمعه را واجب میدانست و در همین مسجد نماز جمعه اقامه میکرد. وی در تأسیس حوزه علمیه قم نقش مهمی داشت.
✅بالای هر صفحه کتابشان مینوشتند یا فاطمة اشفعی فی الجنة
ایشان هر روز 45 دقیقه وقت میگذاشتند و یک جزء قرآن قرائت میکردند و در روزهای ماه رمضان این تعداد به سه جزء می رسید، یکی از اخلاقهای دیگر ایشان این بود که همیشه به اندازه غذا میخوردند همسرشان گاهی که غذایی ته بشقابشان باقی میماند میگفتند من این غذا را چه کنم اسراف است. آقا میگفتند اسراف این است که من این را بخورم بگذارید برای شب.
ایشان پیاده روی زیادی میکردند به طوری که دو بار در صبح و دوبار بعدازظهر پای پیاده به مدرسه و یا حرم میرفتند و این مسیر تقریبا حدود 1000 متر بود یکی از کارهایی که باعث سلامت ایشان هم بود همین پیادهروی بود.
ایشان توسل زیادی به حضرت زهرا(س) و امام زمان(عج) داشتند به طوری که در کتابهای دستنوشتهشان بالای تمامی صفحهها یا به امام زمان توسل کردهاند و یا نوشتهاند یا فاطمة اشفعی لی فی الجنة و با توسل به حضرت زهرا(س) هم بود که مشکلات علمی خود را حل میکردند.
📚برگرفته ازصحبتهای نوه این عالم گرانقدر حجت الاسلام والمسلمین مصلحی در برنامه ضیافت شبکه قرآن و معارف سیما که شرحی از احوالات جدش آیتالله محمدعلی اراکی بیان داشتند.
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
✅تسبيح حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام
✨ مُحَمَّدُ بْنُ اَلْمَشْهَدِيِّ فِي اَلْمَزَارِ اَلْكَبِيرِ ، بِإِسْنَادِهِ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مُحَمَّدٍ اَلثَّقَفِيِّ عَنْ أَبِيهِ عَنِ اَلصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: إِنَّ فَاطِمَةَ بِنْتَ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ كَانَ سُبْحَتُهَا مِنْ خَيْطِ صُوفٍ مُفَتَّلٍ مَعْقُودٍ عَلَيْهِ عَدَدَ اَلتَّكْبِيرَاتِ وَ كَانَتْ عَلَيْهَا السَّلاَمُ تُدِيرُهَا بِيَدِهَا تُكَبِّرُ وَ تُسَبِّحُ حَتَّى قُتِلَ حَمْزَةُ بْنُ عَبْدِ اَلْمُطَّلِبِ فَاسْتَعْمَلَتْ تُرْبَتَهُ وَ عَمِلَتِ اَلتَّسَابِيحَ فَاسْتَعْمَلَهَا اَلنَّاسُ فَلَمَّا قُتِلَ اَلْحُسَيْنُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ عُدِلَ بِالْأَمْرِ إِلَيْهِ فَاسْتَعْمَلُوا تُرْبَتَهُ لِمَا فِيهِ مِنَ اَلْفَضْلِ وَ اَلْمَزِيَّةِ .
✨امام صادق عليه السلام فرمود: تسبيح حضرت فاطمه عليهاالسلام نخى بود كه بر آن به تعداد تكبيرات ـ ۳۴ عدد ـ گره زده بود و آن را در دستش مى چرخانيد و تكبير و تسبيح مى گفت، تا وقتى كه حمزه شهيد شد، تسبيحى از تربت او ساخت.
و از آن پس ساختن تسبيح در ميان مردم رواج يافت. تربت شهيد، يادآور فرهنگ جهاد و شهادت و ايثار جان در راه خداوند است.
ذكر گفتن با تسبيحى كه ازتربت قبر يك شهيد بزرگ مثل حمزه سيدالشهدا باشد، يا سجده بر تربت حسينى، يادآور آن مجاهدات و الهام بخش روح جهاد و فداكارى است
تربت شهيد، يادآور فرهنگ جهاد و شهادت و ايثار جان در راه خداوند است. ذكر گفتن با تسبيحى كه ازتربت قبر يك شهيد بزرگ مثل حمزه سيدالشهدا باشد، يا سجده بر تربت حسينى، يادآور آن مجاهدات و الهام بخش روح جهاد و فداكارى است.
📚[وسائل الشيعه ج 4: 1033.]
مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل ج ۴، ص ۱۲
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
🔹برکت چیست؟
📨 و يزيد بن عبد الملك نوفلى، از پدرش، از جدّش روايت كرده است كه گفت: من بر حضرت فاطمه عليها السّلام وارد شدم، او در سلام پيش دستى كرد و گفت: چه چيزى تو را به اينجا آورده است؟ گفتم: طلب بركت
آن حضرت گفت: بركت اين است كه پدرم فرموده و گفت: هر كس بر رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم و بر من سه روز پى در پى درود فرستد بهشت بر او واجب مىشود.
گفتم: در زمان حيات او و شما؟ گفت: هم در زمان حيات و هم بعد از آن.
عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ عَبْدِ الْمَلِكِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى فَاطِمَةَ ع فَابْتَدَأَتْنِي بِالسَّلَامِ ثُمَّ قَالَتْ مَا غَدَا بِكَ قُلْتُ طَلَبُ الْبَرَكَةِ فَقَالَتْ أَخْبَرَنِي أَبِي وَ هُوَ ذَا هُوَ أَنَّهُ مَنْ سَلَّمَ عَلَيْهِ وَ عَلَيَّ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ أَوْجَبَ اللَّهُ لَهُ الْجَنَّةَ قَالَ فَقُلْتُ لَهَا فِي حَيَاتِهِ وَ حَيَاتِكِ قَالَتْ نَعَمْ وَ بَعْدَ مَوْتِنَا
📚 مزار شیخ مفيد ، ص ۱۷۷
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
مرکز احیاء میراث شیعه
✅اشعریان از یمن تا قم (قسمت سوم) پس از شهادت حضرت علی تا سال 65 ق نامی از این خاندان برده نشده اس
✅اشعریان از یمن تا قم (قسمت چهارم)
موسی بن عبدالله بن سعد بن مالک بن عامر، از اصحاب امام صادق (مهاجر، 1386، ص180) برای نخستین بار به ترویج آشکار و بدون تقیّة مذهب تشیّع امامی در قم پرداخت و پس از آن، تشیّع امامی مذهب رسمی اشعریان قم شد. (اشعری قمی، 1385، ص778 و 779) تا پیش از آن، باید تشیّع خاندان مالک بن عامر را نوعی تبعیت سیاسی از حضرت علی و تعالیم فقهی برجای مانده از آن حضرت دانست که در میان تابعان کوفی باقی مانده بود. (ر.ک. پاکتچی، 1383، ص318)
بنابراین، میتوان با توجه به سابقة خاندان مالک در حمایت از حضرت علی، چنان نتیجه گرفت که آنان به علت جوّ خفقان حاکم بر کوفه و دوری از مدینه، که محل استقرار امامان شیعه بود، تعالیم دینی خود را از صحابة حضرت علی در کوفه اخذ میکردند و با از بین رفتن موانع ارتباط با امامان، که وارثان حقیقی حضرت علی بودند، آنها راه صحیح را یافته، به جرگة اصحاب ائمّة اطهار پیوستند.
قیس بن رمانه، از اشعریان کوفه، نخستین فرد این خاندان بود که به ائمّة اطهار پیوست و از اصحاب امامان سجّاد، باقر و صادق گردید. (مهاجر، 1386، ص135)
به گفتة تاریخ قم، بیش از یکصد تن از اعقاب عبدالله، احوص و نعیم، فرزندان سعد بن مالک بن عامر و اعقاب سائب بن مالک بن عامر، از ائمّة معصوم روایت کردهاند. (اشعری قمی، 1385، ص777و 778) البته در آمار دیگری، مجموع محدّثان و فقهای اشعری 83 تن ذکر شدهاند که 4 نفر از اصحاب امام باقر، 16 نفر از اصحاب امام صادق، 14 نفر صحابی امام کاظم، 21 نفر صحابی امام رضا، 20 نفر صحابی امام جواد، 15 نفر صحابی امام هادی، 13 نفر صحابی امام حسن عسکری، و 3 نفر از مرتبطان و صاحبان مکاتبه با امام زمان بودهاند. (حسینیان مقدّم و دیگران، 1386، ج2، ص174 و 175)
#مرکز_احیاء_میراث_شیعه
🆔 @miras_shia
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج