«علم» در بیانیهٔ گام دوم .mp3
15.24M
🎧 استاد میرباقری | قطعه صوتی با عنوان «علم و پژوهش از منظر بیانیه گام دوم انقلاب»
(در جمع اساتید دانشگاه علوم اسلامی رضوی)
💥 جمعبندی استاد میرباقری از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی دربارهٔ «جهتداری علوم انسانی و غیرانسانی»
👈 رهبر انقلاب به جهتداری علوم انسانی (رابطه علم با مبانیِ دینی یا سکولار) قائل هستند، اما به این معنا، به جهتداریِ علوم پایه و طبیعی قائل نیستند.
👈 البته جهتداری علم، سطوح مختلفی دارد؛ سطحی از جهتداری این علوم (بهمعنای تاثیرپذیری علم از نیازمندیهای بومی) را نیز میتوان به ایشان نسبت داد.
🔗 اگر علوم غربی را بومی نکنیم و به قلههای علمی نرسیم، تحت تسخیر و سلطهٔ دشمنان قرار خواهیم گرفت.
🔗 بیانیه گام دوم میتواند اجماع و توافقِ نسبی بین اندیشههای مختلف بهوجود آورد.
🔗 هر اندیشهای درباره جهتداری علوم داشته باشیم، باید در عمل، مفاد بیانیه را دنبال کنیم.
⏳ ۲۵ دقیقه
🗓 ۱۹ خرداد ۱۳۹۸
☑️ @mirbaqeri
⚡️⚡️ آن رزق مادی یا معنوی که به دست ما میرسد، باید توجه کنیم که از کجا آمده و ما فقیرِ چه کسی هستیم!
⚡️⚡️ نیازهای ما نردبانهای تقرب ما هستند. با همین نیازها سیر میکنیم و تا قرب الهی پیش میرویم. بهشرطِ اینکه اهل ذکر و اهل عبرت باشیم.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
«خدای متعال میفرماید: طعامی که میخورید ببینید از کجا آمده است (فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَىٰ طَعَامِهِ).
اگر کسی اهل عبرت باشد، اهل غفلت نباشد، اهل ذکر باشد، در طعامی که پیش رویش میگذارند و شروع به خوردن میکند، پیوستگی اسباب را در عالم ملکوت و اسماء الهی و وجود حضرت حق و الوهیت را میبیند.
خدا رحمت کند استاد عزیزی داشتیم. ایشان میگفت: در یک جمعی با یکی از این آقایان مبتدی نشسته بودیم. او پرسید "شما که میگویید کار دست خداست، گاهی میگویید خودت باید اقدام کنی، گاهی میگویید دست خداست، گاهی میگویید دست امام عصر(عج) است. از این حرفهای مخالف میزنید! کدامِ اینها درست است؟" ایشان گفت من جوابش را ندادم. سفره صبحانه را که پهن کردند با فاصله نسبتاً زیادی نشسته بود. یک لقمه را گرفتم. گفتم بدهید به فلانی. هفت هشت دست چرخید تا او لقمه را گرفت و در دهانش گذاشت. گفتم "حالا جواب سؤال: اگر تو ظاهربین باشی میگویی لقمه در دهان من افتاد! اگر کمی پیگیری کنی میگویی دستم لقمه را در دهانم گذاشت. بعد دنبال کنی میبینی دستت هم لقمه را نداشت. میرسی به رفیقت و رفقایت و از آنها هم به حقیر میرسی و بعد به سفره و از آنجا هم به نانوایی و آسیاب. و اگر جلوتر بروی به مزرعه میرسی سپس به آن رویشی که از ملکوت به عالم واقع شده، و میرسی به اینکه "أَنْتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ وَاللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ". قصه ما هم همین هست! آن طعام ظاهری را که ما میخوریم اگر به آن توجه کنیم، میبینیم که این از کجا آمد و ما فقیرِ چه کسی هستیم."
لذا موحدین، هم آنجایی که گرسنه میشوند و تشنه میشوند، خدا را میبینند و هم آنجایی که سیر و سیراب میشوند، رحمت خدا را میبینند و مهمان رحمت خدا هستند و به خدا میرسند.
👈 بناست که ما با همین نیازهایمان به خدا برسیم. این نیازها نردبانهای تقرب ما هستند. و با همینها سیر میکنیم و تا قرب الهی پیش میرویم. به شرط اینکه اهل عبرت باشیم و اهل "فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَىٰ طَعَامِهِ" باشیم. انسان اگر به این نعمتهایی که نیازهای او را برطرف میکنند نظر بکند و اهل عبرت باشد، در هر نعمتی حضور حضرت حق را میبیند و در هر ارضایی فقر خودش را به خدای متعال و رحمت خدای متعال احساس میکند و این عامل هدایت انسان است.»
☑️ @mirbaqeri
⚡️⚡️ وقتی انسان [کتابی را میخواند یا] علمی را یاد میگیرد، باید ببیند که سرچشمهٔ آن رزق معنوی کجاست و از چه مجرایی عبور کرده است؟ نورانی است یا ظلمانی؟
💠 استاد سید محمّدمهدی میرباقری:
این طعامی که از طرف عالم بالا میآید و به ما میرسد، یا از مجاری فیض نبی اکرم(ص) و هدایت ایشان عبور میکند، یا از بستر سرپرستی شیطان حرکت گذر میکند. لذا میشود: حلال یا حرام. یکی نورانی است و دیگری ظلمانی. یکی انسان را سبکبال میکند و دیگری حجاب قلب انسان میشود.
وقتی انسان لقمهای را میخورد باید ببیند که این لقمه، حلال است یا حرام.
👈 این مطلبی که گفته شد فقط در باب رزقهای ظاهری انسان نیست. یکی از مهمترین رزق انسان، رزقِ علم است که سرچشمهٔ حیات است. انسان نیازمند به آن رزق معنوی است که او را به سرچشمه حیات میرساند. انسان نیاز به علم امام دارد؛ نیاز به آن معرفتهایی دارد که خدای متعال در اختیار اولیای معصوم(ع) قرار داده و در اختیار دیگران نیست.»
☑️ @mirbaqeri
🔻 توصیه به ناشران و کتابفروشان
⚡️⚡️ «ناشران» واسطهٔ انتقالِ رزق حلال باشند،
نه عَمَله و پُل ارتباطیِ دستگاه شیطان و تکمیلکنندهٔ شبکهٔ ارتباطیِ طواغیت
💠 استاد سید محمّدمهدی میرباقری:
«کسانی که علم را تولید و توزیع میکنند (در قالب محصولات فرهنگی و بهخصوص کتاب)، باید متوجه باشند که ما عملهٔ شیطان نشویم که شبکه ارتباطی شیطان را تکمیل بکنیم. این خیلی زشت است که شیعه امیرالمومنین(ع) دستگاه ارتباطی شیطان را تکمیل بکند.
ما باید شبکه ارتباطی نبیاکرم(ص) را توسعه بدهیم و اطلاعات و بصیرت و هدایتی را که برای دستگاه نبیاکرم(ص) لازم است، به جامعه و مؤمنین و موحدین برسانیم.
ما باید ابزار دستگاه ارتباطی نبیاکرم(ص) باشیم و آن حقیقت را فرآوری و توزیع بکنیم. مسئولیت شما [ناشران] همین است. باید یک شبکه منسجمی پیدا بشود که ابزار دست وجود مقدس امام زمان(عج) و ولی فقیه باشد؛ نه ابزار دست شیطان. آب در آسیاب دشمنان نریزیم!
اینکه میگویند انتشار کتاب ضلال چنینوچنان است، یعنی شیطان بهواسطهٔ ما حرفهای خودش را به گوشها میرساند! بعضی وقتها اینجوری است که ابزارها پلِ ارتباطیِ شیطان میشود. شیطان با چشم و گوش ما دیدهبانی میکند و میشنود و جاسوسی میکند و با زبان ما حرف میزند. از این نکته نباید غفلت کنیم که ما پل ارتباطی شیطان با جامعه نشویم. حرفهایی که آلوده و مشکوکاند و مالِ دستگاه باطلاند، نزنیم. باید متعهد باشیم آن ادبیاتی را که نیازِ تکاملِ جامعه مؤمنین است، منتشر کنیم و آن محصولات را به دست مردم برسانیم. خلاصه اینکه: واسطه رزق حلال باشیم!» (۱۳۹۱)
☑ @mirbaqeri
⚡️⚡️ «قرآن» اگر در چين هم بود، همه ما بايد بهدنبال آن میرفتيم و پيدا میکرديم و میخوانديم.
⚡️⚡️ معنای روایت «اُطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّين» اين نيست که علم حقیقی در چین است...
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
"مفاد روایت «اُطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّين» اين نيست که علم [حقیقی] در اختيار کفار چين هست؛ بلکه معنای روايت اين است که ولو در آنجا هم بود برويد و اخذ کنيد. يعنی علم، چنين ارزشی دارد.
به قول مرحوم آيت الله العظمی بهجت ميگفتند يک کتابی است که اگر در چين هم بود، همه ما بايد بهدنبال آن میرفتيم و پيدا میکرديم و میخوانديم که همان قرآن است.
👈 درواقع، همان که فرموده است «اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّين»، همانها فرمودهاند که علم جز در خانه ما پيدا نمیشود."
"[پس] اگر اين روايت را میخوانند که: «اُطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّين»، اين [قبیل] روايات را هم بخوانند که: «شَرِّقَا وَ غَرِّبَا لَنْ تَجِدَا عِلْماً صَحِيحاً إِلَّا شَيْئاً يَخْرُجُ مِنْ عِنْدِنَا أَهْلَ الْبَيْت» (اگر به شرق یا غرب عالم بروید، دانش صحیحی نمییابید مگر آنچه از نزد ما اهلبیت بیرون میآید)".
☑️ @mirbaqeri
1.mp3
40.21M
🎧 استاد میرباقری | سخنرانی شب شهادت امام صادق(ع)، هیئت رزمندگان اسلام، ۱۳۹۸/۴/۷
☑️ @mirbaqeri
راه فهم فعل معصوم(ع) .mp3
3.46M
🎧 استاد میرباقری | قطعه صوتی دربارهٔ «راهِ فهمِ قول و فعلِ امام»، ۹۸/۴/۷
⚡️ اگر با امام(ع) به وسطِ صحنهها بروی و بارها را تحمل کنی، «علم امام» را به همان اندازه میفهمی.
⚡️ نمیتوانی بیرون از کربلا بایستی و کربلا را تحلیل کنی!
⚡️ راهِ فهمِ قول و فعلِ امام، فیلسوفبازی و فلسفهبافی نیست!
☑️ @mirbaqeri
06_03_1398_شهادت_امام_جعفر_صادق.mp3
13.53M
🎧 استاد میرباقری | سخنرانی به مناسبت شهادت امام جعفر صادق علیهالسلام، شب اول، ۱۳۹۸/۴/۶
◀️ مسجد اعظم قم
☑️ @mirbaqeri
07_04_1398_شهادت_امام_جعفر_صادق.mp3
13.76M
🎧 استاد میرباقری | سخنرانی به مناسبت شهادت امام جعفر صادق علیهالسلام، شب دوم، ۱۳۹۸/۴/۷
◀️ مسجد اعظم قم
☑️ @mirbaqeri
08_04_1398_شهادت_امام_جعفر_صادق.mp3
20.36M
🎧 استاد میرباقری | سخنرانی به مناسبت شهادت امام جعفر صادق علیهالسلام، شب سوم، ۱۳۹۸/۴/۸
◀️ مسجد اعظم قم
☑️ @mirbaqeri
🔻اگر ظرفيت علم كلام ارتقاء پيدا نكند، ارتقاء ظرفيت علم فقه، ممكن نيست.
💠 استاد سید محمّدمهدی میرباقری:
«ما اگر بخواهيم ساحت فقه را به عرصه تكامل اجتماعی و مقوله حکومت، ارتقاء ببخشيم، بايد انديشههای كلامی را ارتقاء دهيم.
اگر ظرفيت كلامی ما ارتقاء پيدا نكند، ارتقاء ظرفيت فقه، ممكن نيست؛ چرا که اهداف فقه در كلام ارتقاء پيدا میكند. به تعبير ديگر، ظرفيت فقه را در خود فقه بحث نمیكنند بلكه در كلام بحث میكنند». (۱۳۹۱/۱۰/۶)
ـ مطالعهٔ بیشتر:
https://eitaa.com/mirbaqeri/268
https://eitaa.com/mirbaqeri/269
☑️ @mirbaqeri
🔻 ضرورت تعمیق و گسترشِ مبانیِ کلامیِ فقه و اصول
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
⚡️ علم فقه و علم اصول موجود، مبانی کلامی دارد که قابل گسترش است. اصلیترین مسأله، تمنای ما از دین و شأن تخاطب شارع است.
⚡️ اگر این مبانی رها شوند، نمیتوان تحول و تکامل فقه را مدیریت کرد. اگر در مبانی انفعال ایجاد شود بنای فقه سکولار رخ میدهد. اکنون حوزه در لبه خطر است، اگر در بسط مبانی علم فقه و علم اصول دقت نکند انفعال در مبانی، تمام مسیر تحول فقهی را منفعل میکند، یعنی حوزه در برابر تمدن غرب منفعل میشود.
⚡️ اگر مبانی تحول و تکامل علم فقه و علم اصول به دقت و مبتنی بر تعبد دنبال نشود، علم اصول و علم فقه ما به سمت علم اصول و فقهی میرود که ماشین امضای تمدن غرب میشود.
⚡️ ما باید از منظر دین ببینیم آیا تمدن غرب را بپذیریم یا خیر؟ تقیزادههای جدید و قدیم میگویند تمدن غرب را از صدر تا ذیل بپذیرید و قرائت دینی مردم را تغییر دهید. اگر این مبنای کلامی پذیرفته شود کل فقه بر هم میریزد.
⚡️ به عقیده ما کار دین سرپرستی شهود، حس و عقل بشر است و از دل دین عرفان، تعقل، تفکر، دانش و سبک زندگی خاص بیرون میآید. همه باید ذیل دین بیایند. اینها بحثهای کلامی است.
👈 از نظر بنده تفقه دینی این است که بدانیم مسأله مستحدثه امروز ما تمدن است و مقابل تمدن باید تمدن ساخت. فرایند تمدنسازی نیز _ همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند _ شامل «انقلاب اسلامی»، «نظام اسلامی»، «دولت اسلامی»، «جامعه اسلامی» و «تمدن اسلامی» میشود. (تیر ۱۳۹۸)
🌐 http://yon.ir/jvnS6
☑️ @mirbaqeri
برنامه "۱۳ تیر ۱۳۹۸" در تلوبیون:
http://www.telewebion.com/episode/2065804
1398-04-13.mp3
28.06M
🎧 برنامه مخاطب خاص با حضور استاد میرباقری، ۹۸/۴/۱۳
🔍 حضرت معصومه(س) شاخص همراهی با امام معصوم(ع)
☑️ @mirbaqeri
⚡️⚡️ ناشران باید یک «نظام فکری» به جامعه بدهند، نه اندیشههای از هم جدا و بستههای از هم گسسته.
⚡️⚡️ نظام فکری باید «اضطرار به دین» و «تبرّی از دشمن» را ایجاد کند و گسترش دهد.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
🔸 آن محتوایی که شما ناشران به جامعه میدهید و قالبهایی که برای ارائهٔ آن محتوا ایجاد میکنید، باید متناسب با ادبیات انقلاب اسلامی و متناسب با تکامل ادبیات مذهبی در جامعه باشد و انتظارات مذهبی جامعه را از یک افق به افق بالاتری ارتقا ببخشد.
🔸 شما باید یک "نظام فکری" به جامعه بدهید، نه اندیشههای از هم گسسته و قطعات و بستههای از هم گسیخته. البته ممکن است این پازل فکری و معرفتی را تجزیه کنید و بخشهای مختلفش را به عهده دستگاههای مختلفی بگذارید. یا اینکه بگویید فعلاً زمینهٔ تولید همهٔ آنها فراهم نیست؛ ولی به هر حال باید در این زمینه دغدغه داشته باشید و حرکت به سمت ارائه یک منظومه فکری را دنبال کنید.
🔸 در این منظومه فکری، دو روح کلی باید وجود داشته باشد:
اول باید بهشدت تبریِ نسبت به جبهه تمامیتخواهِ تجدد را ایجاد کند و بسترهای تاریخی و اجتماعی تجدد را نشان دهد. باید نشان دهید چگونه باید از این جبهه تبری جست و طرد کرد و چگونه باید در مقابل آن صفآرایی کرد و این صفآرایی در کجاها به درگیری ختم میشود. باید لبههای تیز این درگیری را نشان دهید.
دوم اینکه نوعی بصیرت نسبت به دین و معقولیت دین و پیامدهای هدایت دینی باید ایجاد بکنیم و آن را بسط بدهیم و تعمیق کنیم و به جامعه بفهمانیم که ما بیش از آنچه تاکنون تصور کردیم اضطرار به دین داریم. بعد آنها را به بصیرت و موضعگیری در دفاع از حکومت دینی برسانیم. این هم خصلت دومی است که منظومه فکری شما باید داشته باشد.»
☑️ @mirbaqeri
● اللّهُمَّ صَلِّ عَلى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضا الْمُرْتَضَى الاِمامِ التَّقِیِّ النَّقِیِّ وَحُجَّتِکَ عَلى مَنْ فَوْقَ الاَرْضِ وَمَنْ تَحْتَ الثَّرى الصِّدّیقِ الشَّهیدِ صَلاةً کَثیرَةً تامَّةً زاکِیَةًمُتَواصِلَةً مُتَواتِرَةً مُتَرادِفَةً کَاَفْضَلِ ما صَلَّیْتَ عَلى اَحَد مِنْ اَوْلِیائِکَ
○ سالروز میلاد با سعادت حضرت امام رضا(علیه السلام) مبارک باد