هدایت شده از قربان صحرائی چالهسرائی
🔺️ در روایت وقایع، بسیار دقیق باشیم تا از صداقت دور نشویم
سلام بر آقای سخائی عزیز
✍ خدا قوت به تلاشهای خستگی ناپذیر شما در موضوع بسیار مهم شناخت و شناساندن روایت مستند بخشی از تاریخ معاصر ایران به نام "نهضت میرزاکوچک جنگلی"
یادداشت پژوهشگر محترم آقای مجید جدی با عنوان " نقدی مختصر بر سخنان پایانی خسرو معتضد در مورد معین الرعایا" را مطالعه کردم که نوشته بودند:
((طرح چند سوال؟
آیا سر میرزا کوچک توسط رعایای "معین الرعایا" بریده شد؟
آیا سخنان معتضد تخریب قوم تالش محسوب میشود؟
از آنجا که در آن همایش شخصا حضور داشتم و همیشه روایتهای تاریخی استاد معتضد را به دور از نگاه سیاسی رصد می کردم و همیشه تلاش و پشتکار او را تحسین کرده ام اما دیروز روایت بریدن سر میرزا کوچک توسط رعایای "معین الرعایا" خاطرم را آزرده کرد.
با خود اندیشیدم شاید فقط یک اشتباه کوچک بوده و از آنجا که رضا اسکستانی (کسی که سر میرزا را از تن جدا کرد) که خود فرستاده "امیر مقتدر تالش" بوده، یقینا استاد معتضد ما بین اسم "امیر مقتدر تالش" و "معین الرعایا" اشتباه کرده است که یقینا هم فقط یک اشتباه بوده است.
اما یادمان باشد که یک اشتباه کوچک برای شخصی بزرگ مانند معتضد که بعدها بسیاری از نویسندگان از او استناد خواهند کرد گناه نابخشودنی وغیر قابل اغماضی میباشد.
اما در مقابل هرگز اشتباه ایشان را تخریب قوم تالش نمیدانم چرا که اگر هم بجای معین الرعایا از نام مقتدر تالش استفاده میکرد باز هم میتوانست این شبهه ایجاد شود ...))
بنده هم در این موضوع با آقای جدی کاس احمدانی موافقم و باید در تکمیل یادداشت ایشان عرض کنم:
به نظر می رسد آقای معتضد در روایت "بریدن سر سردار بزرگ جنگل" مرتکب یک اشتباه لفظی اما اشتباهی مهم شد.
همانجا بلافاصله به جوان همراهم که پیش من نشسته بود ضمن توضیحاتی گفتم: آقای معتضد سهوا بجای "ضرغام السلطنه امیر مقتدر"، نام "معین الرعایا" را برد و شما روایت آقای معتضد و نام "معین الرعایا" را از ذهن خود پاک و "سردار مقتدر" را جایگزین کن.
از فاصله ی نسبتا نزدیکی دیدم یکی از محققان محلی فرهنگ عامه ماسالی به آقای معتضد احتمالا این موضوع را گوشزد کرد ...
شنیدم برخی گفتند او دروغگوست! ضمن احترام و تواضع نسبت به صاحب نظران محترم، به نظر نمی رسد اینطور باشد! اگر اینگونه باشد و اینطوری اظهار نظر کنیم پس بقیه حرفهایی که در شرح وقایع نهضت جنگل و شخص شهید میرزا کوچک گفت هم دارای اشکال میشود در حالیکه چنین نیست.
کاش یکی از پژوهشگران طی یادداشتی محترمانه، موضوع را به اطلاع آقای معتضد می رساند تا وی قبل از ترک جایگاه سخنرانی و در همان مجلس گفتارش را اصلاح می کرد.
وگرنه سزاوار این بود، مسئولین محترم کنگره، همانجا به آقای معتضد یادآور می شدند تا وی نیز در همان مجلس اشتباهش را به یک شکلی اصلاح و جبران کند.
البته پیشنهاد این است تا بیش از این دیر نشده، کاش مسئولان محترم کنگره ملی میرزاکوچک جنگلی، این حاشیه مهم پیش آمده را اصلاح و جبران و اعلان کنند.
✍ #قربان_صحرائی_چاله_سرائی
قم مقدس
۱۴۰۱/۰۶/۱۰
🇮🇷🇮🇷🇮🇷
🔵 اجلاسيه کنگره ملي ميرزاکوچک جنگلي
🔶 تهران، برج ميلاد
🗓 نهم شهريور يکهزار و چهارصد و يک
🌿🌺🌿🌺🌿
#سردار_جنگل
#ميرزاکوچک_خان_جنگلي
🇮🇷🇮🇷🇮🇷
🌷
🔰 🆔 @sahranevesht
میرزاییها
🎬 #تلنگر ما برای وصل کردن آمدیم / نِی برای فصل کردن آمدیم #خسرو_معتضد در مورد حسن خان آلیانی (مع
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
#تلنگر
#خسرو_معتضد
.
آقای معتضد شما بی تقصیرید. ایکاش می توانستیم یک جلد کتاب (نهضت جنگل و معین الرعایا) به نویسندگی دکتر شاهپور آلیانی (نوه حسن خان آلیانی) و ویراستاری دکتر علی رفیعی جیردهی که در انتشارات میشا در #تهران چاپ و منتشر شده را به شما هدیه بدهیم...
.
می بینید که همه کتابی را تبیلغ کرده اند حتی کتاب مهرنوش را که تازه دو سه سال است به بازار آمده اِلّا تنها کتابی که نگاه تالشی به نهضت جنگل دارد.
می دانید چرا؟!
چونکه هر کسی آن کتاب را می خواند تبدیل به انسان منصفی خواهد شد و تحلیلش به وقایع جنگل، رنگ و بوی صداقت می گیرد
.
کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی (اجلاسیه تهران) در نهم شهریور 1401 در #برج_میلاد تهران برگزار گردید و اینجا همانجاست و همانروز ....
.
راستی یادم رفت بگویم :
حسن خان کیش درهای ابتدا در سلیمانداراب رشت دفن شده بود اما بعدها ، توسط اقوامش ، باقیمانده جسد ایشان به نجف منتقل و در وادی السلام دفن گردید.
♻️ پست مربط :
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/215
@mirzaeihaa
سلام و سپاس
اقای سخایی عزیز
بنده دیروز در همایش بودم
برگزاری این کنگره با راهبری مستقیم وزارت ارشاد بود و که زمینه سازی و ایجاد هماهنگی های مشارکت مردم و سایر تمهیدات با اداره کل ارشاد گیلان و ستاد سیاست گذاری آن در گیلان بوده است حتی انتخاب سخنران ها نیز از طریق مقام عالی وزارت چیدمان شده بود
پس بنابراین نباید انتطار داشت که به آنچه که دلخواه و مصلحت و نیز توانمندی های گیلان در معرض نمایش و گفته شود
ونکته اینکه بیان سیر تطور قتل یا شهادت میرزا توسط یاران حسن خان جنگلی نیز توسط اقای خسرو معتصد خلاق واقع بود چون که آنچه که قبلا خدمت شما عرض کردم
براساس نقل دو تن از یاران سه ساری میرزا
حسن خان از میرزا خواهش و اصرار کرد که این مسیر را نرود یا صبر کند یا اینکه باهم در روستای کیش دره الیان برای مدتی مخفی بشوند
که در نهایت میرزا ادامه مسیر را انتخاب کرد
و حسن خان هم به مدت یک ماه در طویله ای در روستای کیش دره الیان مخفی شد و در نهایت خودش را تسلیم کرد
اما گفته استاد خسرو معتصد خلاف گفته و منابع تاریخی است به اینکه دلیل که هوا انقدر یخبندان بود که فقط میرزا و کاوک در آن برف ادامه مسیر دادند و حداقل بنده در هیچ منابعی ندیده و نخواندم که یاران حسن خان قاتل میرزا باشند و این بزرگترین اجحاف در حق سردار بود
محمدرضا عارفی راد
هوالحق ؛باسلام به همه دوستان ویاوران میرزا کوچک خان مظلوم بویژه اعضاء محترم مرکز بازشناسی نهضت جنگل
استادان مهندس روبرت واهانیان؛دکتر فریدون شایسته؛ مهندس صالحی؛ شکوهی راد ؛کشاورز؛ کریمیان؛ دکترلواسانی؛ دکترموسوی ودکتر پناهی
و و ازاینکه عالمانه به کنگره تشریفاتی اقایانی که دریکصدویکمین سال شهادت میرزا ویاورانش دومتولی ازیک جنس برگزارکننده اش یعنی وزارت ارشاد. ازتهران واداره ارشاد اسلامی ازرشت گرداننده اش بودند
بامهمانان منتخب وبااستفاده ازمتن عربی(الموتمرالعالمی لتکریم المجاهد الشهید المرزاکوشکخان الجلجلیnation congress mirzakouchakkhan jangaliکنگره ملی میرزا کوچک جنگلی)
اطهارنظر فرموده اید به سهم خودکه ار32 سال گذشته باهمکاری شما وبرخی استادان مرحوم که ازسال 1368 شروع کرده ایم وبیش ازصدکتاب ومقاله دردبیرخانه مرکز بازشناسی نهضت جنگل موجود است
البته کنگره بازی بااین طمطراق ازکسی که کباده وزیر فرهنگی میزند ودربنیاد وسازمان فرهنگ وارتباطات زیر مجموعه وزارتخانه مشغول بوده ودردولت12 بعلاوه یک پرگوترین هیات دولت است جای تامل دارد که حتی پوستری که امضای وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی را داراست نخوانده است کلمات بکاررفته بالغات عربی وانگلیسی khanوکوشکخان دارد ولی درمتن فارسی را از جهت پوپولیستی (خان) راننوشته ویا خطاط کیهانی بوده وباخوانین مشکل داشته است.
عزیزان (می دیله گب دره گفتن نتانم. می چومه خواب دره خوفتن نتانم)
کوچک ترین محمد حسن اصغرنیا؛ مسول مرکزبازشناسی نهضت جنگل؛پنجشنبه 10 شهریور1401
باسلام ودرود ها محضر دوستان ارجمند بویژه آقای مرتضی عزیز
خدمت دوستان گرامی عرض شود که بعضی وقتها تاریخ رشته سر در گمی دارد واما جناب معتضداصلا کتاب نهضت جنگل وتاریخ گیلان را مطالعه نکرده هیچ سر رشته ای هم در این زمینه نداشته وندارد.... ؟!! خوب بگذریم تصویرسمت راست نشسته :نصرت الله خان سردار مقتدر حاکم خمسه طوالش دوره نهضت جنگل بودو درسال ۱۳۰۱ درگذشت و سمت چپ نشسته برادرش: محمد خان سالار شجاع. همان خان مستبد تالش است که با نفراتش میرزا کوچک را تعقیب کرد و بعد از اینکه به او خبر رسید میرزا درگردنه گیلوان خلخال در زیر انبوهی از برف پیدا شده، خودش را به خانقاه گیلوان رساند و به رضا اسکستانی دستورداد تا سر یخ زده میرزا را بریده وخانواده قربان کورد هرسینی برای پیشخدمتی به تهران آورد . تا اینکه روزگار چرخید، محمدخان سالار شجاع این خان کینه توز در سال ۱۳۱۰ خورشیدی کشته شد.
دوستان ارجمند مهرتان مستدام
اکبری
فرخ جنگلی و یادی از جنگلی ها
حسن خان و داستان آن هفت تفنگ دار آخری
ملاقات و مصاحبه با مردی از تبار جنگل می توند جذاب و هیجان انگیز باشد .برای تحریک این هیجان عصر یک روز بارانی و سرد پاییزی به ملاقات فرخ جنگلی در منزل وی واقع در روستای زیده فومن می رویم.فرخ جنگلی متولد 1317 یعنی هفده سال پس از شهادت میرزا به دنیا آمده است.اوفرزند میرزا رحیم خان کوچک ترین برادر میرزا کوچک خان و نوه دختری حسن خان آلیانی معروف به معین الرعایا می باشد.در حال حاضر وی نزدیک ترین فرد به جنگلی ها می باشد. سینه وی پر است از خاطرات دور و نزدیک از معامله ای که با میرزا و خانواده ی او شد چه در دوران مبارزه و حیات و چه پس از شهادت میرزا .از رابطه سیاسی و نسبی بین میرزا و حسن خان و زندگی و سرنوشت حسن خان چه زمان حیات میرزا و چه بعد از شکست نهضت و چه پس از ترور حسن خان.
وی با اذعان به این نکته که پایه اصلی حکومت صداقت با مردم است . معتقد است که جنگل فقط یک نفر نبود مابقی نباید فراموش شوند.شخصیت های تاثیر گذار دیگر مثل حسن خان ،نعمت الله خان،گائوک ،میرزا رحیم خان،کسمایی،فخرایی ،مشت علی شاه چمثخالی وحسن خان آلیانی ملقب به معین الرعایا که شاید شخصیت و نقش وی در نهضت همواره و تعمداً مورد غفلت واقع شده است.
از ادعاهای جالب فرخ جنگی این است که میرزا از طرف علما برای قیام ماموریت داشته که این ادعا باید از طرف تاریخ نگاران و تجلیل گران تاریخی مورد مداقه و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
از او می خواهیم که ازمیرزا و خانواده او بگوید.
میرزا بزرگ پدر میرزا کوچک خان شش فرزند داشته است سه پسر با نامهای میرزا محمد علی ،(یونس )میرزا کوچک و میرزا رحیم و سه نفر از فرزندان وی هم دختر بودند.
میرزا رحیم خان پدرم درویش مسلک بود پس از شکست نهضت با شمایل درویشی ، عبا و عمامه به اطراف تهران و شاه عبدالعظیم می رود مدتها آنجا می ماند پس از آرام تر شدن اوضاع به رشت برگشته در کلاشم زندگی می کند.
بعد ها مدتی هم حاکم ماسوله میشود.تا اینکه در دهه 40 از دنیا می رود.
میرزا کوچک خان چشمانی بسیار نافذ داشته تا حدی که رضا شاه به نماینده خود که به ملاقات او می رود سفارش می کند هنگام مکالمه با میرزا به چشمان او خیره نشده و چشم به زمین بدوزدتا تحت تاثیر قرار نگیرد.همانطور که همه میدانند پس از فرستادن سر میرزا به تهران و نزد سردار سپه او دستور می دهد که سر را در دفن نمایند اما یکی از علاقمندان سر را ازمتولی گورستان تحویل گرفته به رشت آورده و در سلیمانداراب دفن می نماید.
بدن بی سر او هم بعد از تبعید رضا شاه از خانقاه به رشت آورده شده و به سر او ملحق می شود.مزار میرزا در گذشته چهار دیواری آهنی داشته است.خواهر میرزا با خود میرزا در یک مزار هستند.
اغلب آثار میرزا مانند دست نوشته ها و نامه ها ،مهر و...ازبین رفته یا دراختیار ما نیست. مابقی مدارک جنگل در دست برادر بزرگتر من بود که فوت شده است .دست نوشته داریم از میرزا که اختیار خانه میرزا در استاد سرای رشت را به پدرم داده بود.
ازچگونگی پیوستن حسن خان به نهضت جنگل بگویید؟
میرزا پس از علم کردن بساط قیام در رشت با مشورت دیگران پی می برد که برای رسیدن به مقصود باید راه مبارزه مسلحانه و پارتیزانی را در پیش گیرد .میرزا که در سه جبهه روس ها ، انگلیسی ها و دولت مرکزی در حال مبارزه بود باید این شیوه را بر می گزید .
او برای تحقق این امر رو به حسن خان می آورد حسن خان هم مالک بوده و هم ایل داشته است. در ملاقاتی که بین میرزا و حسن خان در محل امام زاده عبدالله کلرم اتفاق می افتد پیمان آن دو برقرار می گردد و با ازدواج پدرمن و دختر حسن خان این پیوند مستحکم تر می گردد.
از او خواستیم که از حسن خان بیشتر بگوید.
حسن خان مردی مبارز، آزادیخواه ،رئوف ومهربان با رعیت بود و به همین دلیل به تقاضای نصرت السلطنه حاکم گیلان از طرف مظفرالدین شاه لقب معین الرعایا گرفته بود.
گرچه حسن خان کم سواد بود اما بسیار خوش فکر بوده ودر طراحی و اجرای امور عمرانی بسیار موفق بوده است. یکی از یادگارهای وی طراحی و اجرای جاده ماسوله بوده که با تقسیم کار بین کدخداهای روستاهای مسیر جاده را بدون ابزار مهندسی و به درستی به ماسوله کشیده است این جاده تا کسما هم ادامه داشته است.
در ضمن حسن خان بسیار مقتدر و برعکس میرزا که مذهبی و آدمی دل رحم و مهربان بود و بارها با دشمن مدارا میکرد ،حسن خان سخت گیر بود و مدارا با دشمن را مناسب نمیدانست.
حسن خان قبل از ماجرای جنگل به دلایلی از ایل قهر کرده به زیارت عتبات عالیات در عراق رفته و نهایتاً در کاظمین اقامت می گزیند .
در آنجا به تجارت روی آورده و نقل کرده اند که خانه ای بزرگ در آن شهر بنا می کند.تا اینکه بزرگان آلیان برای برگرداندن او به عراق می روند و او را برای سرپرستی ایل و کمک به آنها و رهایی از دست دزدان و راهزنان و متجاوزان دو باره با احترام به ریاست ایل آلیان می نشانند.
حاصل ازدواج حسن خان با بی بی خانم که دختر عموی او بود سه دختر بوده است . سکینه خانم همسر میرزا نعمت الله خان مادر دکتر شاهپور الیانی ساکن آلمان و رقیه خانم همسر میرزا رحیم خان و مادر بنده و دختر دیگری که که ناقص بود.
مادر و خاله های من در گورستان کلرم مدفون هستند.در ضمن حسن خان زن دومی از خاندان مغیثی ها در رشت گرفته بود که از او یک دختر به نام معین دخت داشت.
به چه علت میرزا پس ازنا امیدی از جنگل می خواست به خانقاه برود؟
میرزا قصد داشت برای ملاقات و پناه بردن به عظمت خانم که در آن منطقه فرد قدرتمندی بود برود .ظاهراً رابطه ی عاطفی نیز بین آن دو برقرار بوده است.شاید کشش عشق بوده است .
میرزاآنچنان که ما اطلاع داریم و از
مادرم شنیده ام زنی صیغه ای در اشکلن داشته و در جواب درخواست اهالی منزل جهت آشنایی با او امتناع کرده و گفته شما هم شان نیستید.میرزا هیچ فرزندی نداشته گرچه بعد از انقلاب چند نفر ادعا کردند که فرزند میرزا هستند اما حتی یکی در میانده ادعا کرده بود که فرزند میرزا هست و مردم برایش خانه ای هم میسازند.فرد دیگری (کوچک لشکر آرا) هم ادعای فرزندی میرزا را داشت و خانوده هم برای روشن شدن موضوع از او دعوت کردند اما او هیچ وقت برای اثبات ادعای خود نیامد.
از آخرین ملاقات میرزا و حسن خان و علت جدایی آنها بگویید.
در این مورد نقل قول ها زیاد است. گرچه نقل قول پسر خاله ی وی در کتاب نهضت جنگل و معین ارعایا چیز دیگری هست اما او نوشته های دکتر شاهپور آلیانی را چندان مستند نمی داند . می گوید که شاید همدیگر را گم کردند یا نقل قولهای دیگراما نقل خود را اینگونه بیان می کند .
ازمادر خود و نیز شخصی که اسمش را فراموش کرده و می گوید دایی مهندس موسوی رهپیما بوده است نقل می کند (این شخص میرزا احمد واقعی،آجودان مخصوص میرزا مدفون در گورستان گوشلوندان بوده است ).
فرخ جنگلی می گوید: اصلا آخرین ملاقاتی در بین نبود . درگیر و دار جنگ و فرار از دست سربازان رضا خان آنها با هم بوده اند تا اینکه تعدادشان به هفت نفر میرسد (میرزا، حسن خان، گائوک آلمانی که مسلمان شده و اسم خود را به هوشنگ تغییر داده بود. ،نعمت الله خان(داماد حسن خان)،واقعی ، ،ملاجعفر(منشی و کسی که همیشه کیف مدارک او را حمل می کرد) و نفر هفتمی که اسمش را به خاطر ندارد.
نعمت الله خان بین راه سنگر می گیرد تا قزاق ها را معطل نماید .ظاهراً تا ساعتی موفق می شود اما توسط کبلا نقره(کربلایی نقره) از اهالی شالتوک که فرد خائنی بود و به دلیل اشراف بر منطقه راهنمای قزاق ها بود از پشت مورد اصابت گلوله قرار می گیرد .
آن شش نفر باقی مانده به راه خود ادامه می دهند وقتی دورتر میشوند میرزا خود از حسن خان و دیگران می خواهد که چون شما صاحب زن و فرزند هستید برگردید تا مال و ناموس شما مورد تعرض واقع نگردد من و گائوگ به دلیل اینکه زن و فرزند نداریم میرویم.
در واقع آن چهار نفر با حکم میرزا بر میگردند.
محمودی واقعی مردی بسیار قدرتمند بوده او بود به تنهایی امین الدوله مالک لشت نشاء را کت بسته به جنگل می آورد امین الدوله مرد قدرتمندی بود که پرچم دو کشور روس و انگلیس بر در خانه او افراشته بود بعد ها پسر او دکتر امینی به نخست وزیری می رسد.
امین الدوله از برخورد خوب و احترام آمیز میرزا نسبت به خودش مهر او را به دل می گیرد و به جنگل کمک مالی خوبی می کند اما از همراهی امتناع می ورزد .
بعد از شکست نهضت و شهادت ،میرزا حسن خان دستگیر، زندانی و طی ماجرایی که داستانش طولانی است آزاد گردیده و بعد ها به حکومت فومنات می رسد .در این هنگام او رضاشاه را به گیلان و عمارت زیده دعوت می کند .
مقدمات این سفر فراهم شده بود و حتی رضا شاه تا بازارجمعه هم رسیده بود که بر می گردد.علت برگشتن او این بود که دشمنان حسن خان سعایت کرده و در گوش او می خوانندکه حسن خان قصد انتقام کشته شدن یاران خود به دست قزاق ها و توطئه قتل تو را در سر دارد.
حال اینکه حسن خان قصد ترور او را داشته بر ما پوشیده است. با برگشتن رضا شاه ورق هم برای حسن خان برگشته و پس از مدتی حسن خان در روستای دهنه سر نرگستان ترور شده، به بیمارستان رشت منتقل گردیده و از دنیا می رود.
جنازه او را بعد از مدتی برای تدفین به نجف اشرف منتقل کرده و در وادی السلام دفن می کنند.
عمارت حسن خان در زیده چه سرنوشتی پیدا کرد؟
خانه ی حسن خان در زیده که معروف به عمارت زیده بود و بعد از پیوستن حسن خان به جنگل در واقع مرکز فرماندهی جنگل تبدیل شده بود . این عمارت در دو طبقه ساخته شده و 12 اتاق داشت.
سازمان میراث فرهنگی دردوره هایی خواستار خرید و نگهداری آن بود اما اقدام نکردند تا اینکه تخریب شد . علت تخریب زمین لرزه سال 69 بود که خسارتهای اساسی به ساختمان وارد کرد و پس از آن خانه حتی توسط خانواده و ساکنان آن مورد بی مهری واقع شد و کلاً تخریب گردید.
اولین باغ چایی فومنات در اطراف عمارت توسط حسن خان ایجاد شده است.امروزه زمین ملک بین وراث تقسیم شده است.در مورد خانه میرزا در استادسرای رشت هم نامه و دست نوشته میرزا موجود است که آن ملک را به پدرم واگذار کرده بود اما بعدها ما در فروش یا تبدیل آن هیچ دخالتی نداشته ایم حتی الان که باز سازی شده و تبدیل به موزه گردیده است.
در مورد برنامه های بزرگداشت نهضت جنگل چه صحبتی دارید؟
زمان حکومت قبلی برنامه بزرگداشت میرزا توسط خانواده برگزار میشد و خوب هم برگزار میشد فقط حکومتی ها چند روز قبل برنامه ای را که ما بر گزار می کردیم کنترل می کردند. بعد از انقلاب خانواده در اجرای برنامه ها هیچ کاره شدند.هیچ وقت از خانواده برای اجرای برنامه دعوت نکرده اند.حتی بعد از انقلاب به دلیل بی توجهی به خانواده، مرحوم فخرایی پیغام فرستاد که به سلیمانداراب نروید.
"متن بالا حاصل هم نشینی کوتاهی بود با جناب آقای فرخ جنگلی بود که به مناسبت یازده آذر سالگرد شهادت میرزا کوچک خان جنگلی تهیه شده و اغلب مطالب بیانات شفاهی یک مرد پا به سن گذاشته است و ممکن است بعضی مطالب مورد تایید افرادی نباشد .بنابراین رد یا تایید این اظهارات را به اصحاب تحقیق می سپارم"
پاییز 1394-علی علیزاده ازبری
📌 فرخ جنگلی و یادی از جنگلی ها
🔸پستهای زیر به ترتیب جهت مطالعه تقدیم می گردد👇
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/226
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/227
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/228
از راست : علی علیزاده ازبری و فرخ جنگلی (برادرزاده میرزا کوچک خان)
میرزایی ها
🙏✅ @mirzaeihaa
لحظه_وداع_معین_الرعایا_و_میرزا_کوچک_خان.pdf
2.29M
⁉️ چرا معین الرعایا در آخرین لحظات، میرزا کوچک خان را تنها گذاشت؟! + pdf
👤 برادر زاده میرزا کوچک خان، در این رابطه چه می گوید؟!
♻️ پست مرتبط:
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/229
✅ @mirzaeihaa
میرزاییها
⁉️ چرا معین الرعایا در آخرین لحظات، میرزا کوچک خان را تنها گذاشت؟! + pdf 👤 برادر زاده میرزا کوچک خا
⁉️ چرا معین الرعایا در آخرین لحظات، میرزا کوچک خان را تنها گذاشت؟!
👤 برادر زاده میرزا کوچک خان، در این رابطه چه می گوید؟!
♻️ پست مرتبط:
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/230
✅ @mirzaeihaa
هدایت شده از حوزه هنری گیلان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸فراخوان گردآوری روایتهای مردمی از نهضت جنگل
📃 اگر از میرزا کوچک جنگلی یا نهضت جنگل خاطره ای سراغ دارید، یا مایل هستید در گردآوری روایت خانوادههای گیلانی از آن سالها مشارکت کنید، کلمه گیلان به شماره همراه ۰۹۱۱۳۳۳۹۱۵۲ پیامک کنید.
📌حوزه هنری انقلاب اسلامی گیلان
🆔 @artguilanews
🌐 artguilan.ir
میرزاییها
#اطلاع_رسانی 📌 برگزاری « #همایش_ملی_تبار_شناسی_شخصیت_میرزا_کوچک_نهضت_جنگل » 👈 خلاء مبحث #تبارشناسی
#اطلاع_رسانی
#اعلان_جدید
رونمایی شده در کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی (اجلاسیه تهران) - برج میلاد
1401/06/09
📌 برگزاری « #همایش_ملی_تبار_شناسی_شخصیت_میرزا_کوچک_نهضت_جنگل »
👈 خلاء مبحث #تبارشناسی میرزا کوچک خان، دلیلی شده برای جولان پانها و انتساب آن مجاهد نستوه به نَسَبهای ترک ، کرد و اخیراً نیز لَک ... البته باید گفت که همه این اقوام محترمند اما سوء استفاده گران به این چیزها نمی اندیشند ...
👈 حالا اما اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه گیلان در اقدامی قابل ستایش «همایش ملی تبار شناسی شخصیت میرزا کوچک و نهضت جنگل» را برگزار می کنند تا خط پایانی باشد بر تمام حرف و حدیثها
🔸 امیدواریم مدخلی نیز تحت عنوان «نَسَب میرزا کوچک خان» در این همایش گنجانده شود
🙏 با تشکر ویژه از دوستان و دست اندرکاران برگزاری این همایش تخصصی.
♻️ پست مرتبط:
🔗 https://eitaa.com/mirzaeihaa/195
✅ @mirzaeihaa
مناظره علمی در حوزه نهضت جنگل
#دکتر_فریدون_شایسته استاد مبرز تاریخ نهضت جنگل، از جناب استاد #خسرو_معتضد دعوت به #مناظره_علمی در حوزه نهضت جنگل کرد.
آقای متعضد به عنوان سخنران علمی کنگره بین المللی میرزا کوچک خان در اجلاسیه تهران، در سخنرانی خود در نهم شهریور امسال در برج میلاد تهران گفته بود : یکی از رعایای معین الرعایای کوش درهای با داس سر میرزا کوچک خان را برید!
علیرغم بازتاب منفی گستردهای که این گفته ها در بین اهالی پژوهش و شاخصین حوزه نهضت جنگل در گیلان داشت، برگزار کنندگان این همایش اما تاکنون واکنشی نسبت به این اظهارات نداشته اند!
📌 گفتنی است هزینه ایاب و ذهاب و حضور یک روزه جناب آقای معتضد جهت حضور در فومن یا رشت، از سوی دعوت کنندگان به مناظره تقبل می گردد.
میرزایی ها آمادگی لازم جهت هر گونه اطلاع رسانی بعدی در خصوص این مناظره علمی را دارد...
میرزاییها
📆 1401/06/12 شنبه
🙏✅ mirzaeihaa
دوست عزیزی که ارسال نموده اید متشکریم مشروط براینکه بامرکزبازشناسی نهضت جنگل بااهنگی واحد حرکت کنیم هماهنگ ومشترک دریکصدویکمین سالگرد رهبرنهضت شهید میرزا کوچک خان جنگلی باهمدل انتشار اسناد وکتابهای مشترک ارایه دهیم ومانند بظاهر کنگره تشریفانی برج میلاد تهران درشهریور 1401میرزا مصادره به مطلوب نکنند وبنیاد شهید هم حضور داشته باشد وحد اقل درموزه اش درخیابان طالقانی تهران میرزا کوچک خان رانیز شهید بنامد ان چنانکه شیخ محمد خیابانی وسید مدرس را شهید شناخته واسمی ازیونس جنگلی که سرداربی سر 43 ساله تاریخ معاصر است که بوسیله روس وانگلیس وعوامل نفوذی درون وبرون سربریده اش پس از 20 سال به پیکرش درسلیماندراب رشت مظلومانه بوسیله یاورانش کاس اقای حسام والیانیها مدفون گردیده مستدل ومستند ومستمر ودرحدامکان مصور بصورت فرهنگ مکتوب دراختیار پژوهشگران ومردم بامعرفت وقدر شناس ایران قرار گیرد. دبیرخانه مرکز بازشناسی نهضت جنگل بانشانی (تهران صندوق پستی 1844_13145 وتلگرام 00989381829797 وشماره واتساپ 00989126012872)
میرزاییها
#اطلاع_رسانی #اعلان_جدید رونمایی شده در کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی (اجلاسیه تهران) - برج
اتفاقا برعکس، بهنظر من اگر این تبارشناسی معطوف به شناخت تبار اندیشگی کوچک خان و سایر عوامل جنگل (از جریانهای مذهبی تا ملی و چپ) نشود، باعث تأسف است.
امیدوارم این تبارشناسی به «اسپرمشناسی» پدر و پدربزرگ و جد پدری تقلیل پیدا نکند و به نزاعهای قومی دامن نزند.
هزار حرف نگفته و پژوهش انجامنشده درباره شناخت ایدهها و عوامل نهضت جنگل، و نیز آسیبشناسی و بررسی علل شکست آن وجود دارد.
نباید به جنگل بهعنوان یک موضوع سرگرمی یا صرفا ماجراهایی مایه تفاخر نگاه کنیم، یا بدتر از آن، دستاویزی برای سواستفادههای سیاسی و اداری و حیف و میل بیتالمال این ملت فقیر. چنانکه متاسفانه در همایش اخیر تهران اتفاق افتاد.
دکتر مسعود جوزی
میرزاییها
مناظره علمی در حوزه نهضت جنگل #دکتر_فریدون_شایسته استاد مبرز تاریخ نهضت جنگل، از جناب استاد #خسرو_م
سلام واحترام.بنده برای مناظره در باره نهضت جنگل،آماده مناظره با آقایان:خسرومعتضد،صادق زیباکلام،حسین دهباشی،رضا خجسته رحیمی و.....درتهران ویا هرجای گیلان هستم.به نظرم همپای برگزاری کنگره بین المللی میرزا کوچک جنگلی،یک مناظره علمی،می تواند مورد درخواست،حمایت و شرکت آحاد اقوام گیلانی باشد.
دکتر فریدون شایسته
میرزاییها
مناظره علمی در حوزه نهضت جنگل #دکتر_فریدون_شایسته استاد مبرز تاریخ نهضت جنگل، از جناب استاد #خسرو_م
از زحمات عزیزان دست اندرکار برگزاری کنگره سراسری میرزا کوچک در تهران به استحضار تان می رسانم که پس از برگزاری کنگره میرزاکوچک در چهارشنبه گذشته و افاضانی که جناب معتضد در خصوص نهضت جنگل و حسن خان آلیانی فرمودند به دلیل قلب واقعیت توسط ایشان در فضای مجازی و محیط های فرهنگی و ... شاهد ابراز ناراحتی و اعتراض گیلانیان و بخصوص تالش زبانان به مطلب ارائه شده هستیم .
البته جای خوشحالی دارد که گیلانی ها متحد و یکپارچه بر علیه آنچه می توان گفت قلب واقعیت بود موضع گیری کردهاند و در اکثر گروه ها و فضای مجازی نیز بزرگان گیلک و تالش برای روشن شدن اذهان عمومی مطالبی را عنوان و مستنداتی را ارائه نمودند که هرچند جای تقدیر و تشکر دارد اما به نظرم کامل نیست . شایسته تر این است که پاسخ آقای معتضد به نحوه بهتری داده شود . برای اینکار من چند پیشنهاد را مطرح میکنم که که امید است بزرگان در این مورد اظهار نظر فرمایند
اول از آقای معتضد را دعوت کنیم تا در همین گروه ساعتی را مهمان ما باشند و ضمن پرسش و پاسخ و ارائه ادله کافی ذهن ایشان را نسبت به نهضت جنگل و نقش تالشان و حسن خان آلیانی و سایر موارد روشن گردد و یا ایشان ما را قانع فرمایند
دوم از ایشان دعوت کنیم تا در یک محیط دانشگاهی با پژوهشگران و محققان و صاحب نظران نهضت جنگل مناظره ای داشته باشد . بی شک مناظره می تواند هم به شناخت بیشتر نهضت جنگل کمک کند و هم اجازه ندهد هر کسی به سبب شهرت در مورد چیزی که نمی داند ابراز فضل نماید
سوم اگر ایشان نپذیرفتند با انتشار بیانیه ای از طریق اساتید دانشگاه و انجمن تالشان و... پاسخ مستدل به نظرات ایشان داده شود . بدین ترتیب یکبار دوستانی که خود را علامه دهر می دانند این احساس را خواهند نمود که گیلان هم همچین بی صاحب نیست و گیلانی ها نسبت به خون شهیدان نهضت جنگل تعصب دارند و اجازه نمی دهند که با شخصیت قهرمانان آنان بازی شود .
مجید نعمتی سیاهمزگی
هدایت شده از جمعیت فعالان فرهنگ، هنر، رسانه
🔴📷 پس از ۱۰٨ سال، عکس واقعی #شهید_رئیسعلی_دلواری فرمانده ضدانگلیسی و اسلامخواه (مشروعهخواه) خطۀ جنوب و از مریدان مرجع شهید علامه #شیخ_فضل_الله_نوری(ره)، که اخیراً از آرشیوی از آلمان به دست آمد و رونمایی شد.
🔺رييسعلی در ۱۲ شهريور ۱۲۹۴ ش ۶ سال پس از شهادت علامه شیخ فضل الله(ره)، در ۳۳ سالگی، در حین درگیری با دشمن، از پشت سر توسط یک خائن داخلی، مورد هدف قرار گرفت و به شهادت رسید.
📎#دلواری
📎#عکس
📎 #تبیین_نیوز
📎 #جهاد_تبیین
🌎 تبیین نیوز
╭┅─────────┅╮
🌺 @tabeennews
╰┅─────────┅╯
AUD-20220903-WA0060.mp3
3.73M
صوت
دکتر مرتضی طالع ماسوله درباره وقایع مهم جنگل ونقش حسن خان آلیانی (معین الرعایا)
🔰 کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی ، اجلاسیه تهران، برج میلاد
📆 1401/06/09
میرزایی ها
🙏✅ @mirzaeihaa
درخواست اختصاص خیابان و نصب مجسمه ی معین الرعایا و میرزا نعمت الله خان آلیانی در تهران
معین الرعایا
باقرخانی از قلم افتاده کنار ستارخان!
نهضت ضد استبدای و ضد استعماری جنگل هفت سال در دامن جنگلهای گیلان و طوالش برگ زرینی به تاریخ حق طلبی ملت ایران افزود میرزا کوچک جنگلی مباررز حق طلبی که تا اخرین نفس در راهش ایستادگی کرد و زیر چکمه ی استبداد صدای ملت مظلوم ایران گشت ؛آیا این صدا و این فریاد گلویی نداشت؟
گلوی این فریاد جنگل های گیلان و طوالش خصوصا منطقه آلیان بود و حسن خان آلیانی و ایل آلیان حافظ این نفس تا اخرین نفس بودند .اکنون پس از سالها خاموشی این بزرگان گهگاه تیغ و تیر بی حرمتی هنوز این گلو را میبرد و چکمه ی بی توجهی و سهل انگاری این گلو را میفشارد.
و ان حقی که میرزاکوچک خان و حسن خان الیانی برایش جنگیدند پایمال میگردد.همین چند روز قبل در کنگره ای که به نیت پاسداشت فداکاران نهضت جنگل برپا شد .
تاریخ نگار ما که به مکتب نرفت و خط ننوشت به غمزه مسئله اموز صد مدرس شد و تاریخ از روز روشنتر را سیاه نمایی و واژگونه کرد.تهمتی بس ناروا بر مردمی که جان و مال و هستی خود را در راه نهضت جنگل نهادند زد و معین الرعایا و رعایایش را که داغ ها بر سینه دیدند و خانه ها در اتش سوخته به بریدن سری که جانشان بود متهم کرد!
قطعا روح مرحوم میرزا از این اجحاف و حق کشی در رنج است که او جان در راه حق نهاد .در روزگاری که
پرتو دانش و تحقیقات مستند و مستدل سره از ناسره تشخیص داده و حقانیت و وفا و جانفشانی حسن خان معین الرعایا و دامادش میرزا نعمت الله خان و ایل غیور آلیان محرز است.
چگونه نه تنها از این بزرگان یاد و تجلیلی در خور نمیشود بلکه هر چند گاهی فیلم ها و سخنرانی هایی به عرصه میرسد که زخم بر زخم میزند .و حتی روایت تاریخ نخ نمای
نوشته شده توسط افراد گسسته از نهضت جنگل را هم با تحریف اندر تحریف ارائه میدهند. حتی در این تواریخ هم
هیچ جا بریدن سر میرزا به حامیان جان بر کفش رعایای معین الرعایا نسبت داده نشده!
معین الرعایا تا اخرین روز نهضت جنگل حامی و حافظ میرزا کوچک خان بود و دامادش میرزا نعمت الله خان الیانی آخرین مجاهد و شهید نهضت جنگل که سینه در برابر گلوله نهاد تا میرزا به راه خود ادامه دهد .ایشان هنوز هم در ان سکوت هستند که وقتی داغ بر تنشان مینهادند برای لو دادن جای میرزا ! در همان سکوت محض وفا و اما بی شرمان پر مدعا از هر تریبونی زبان بی علم به تخطئه و تخریب باز میکنند .وقت آن است که پس از صد سال آن سکوت به بیان حقایق شکسته و این صدای ناکوک و ناساز رخت به خاموشی کشد.
وقت ان است اسم حسن خان در کنار کوچک خان همچون باقرخانی کنار ستارخان به نیکی نشیند و این از قلم افتادگی صد ساله جبران شود .
وقت آن است خیابانهایی در تهران و رشت و فومن به نام حسن خان الیانی و میرزا نعمت الله خان نامگذاری شود که
رهروان این خیابانها راه سختی که ایشان پیمودند در سپید کردن روی وفا به خاطر آورند.
و وقت آن است تندیسی پر شکوه از قهرمانان واقعی و یاران حقیقی میرزا که خود بارها به انها اشاره کرده در کنار میرزا بر افراشته گردد تا میرزا در این عصر نیز چنین احساس غربت و تنهایی نکند .آیا آن زمان بعدی که میرزا میگفت« فرا خواهد رسید و همگان خواهند فهمید که من و یارانم که بودیم و چه کردیم» فرا نرسیده؟
🔰جمعی از جوانان آلیان
♦️ ڪانال خبر آلیان♦️
📡 @Aliankhabar 📡
دوستان عزیز
تعجبم در این است که حسن خان آلیانی که:
۱.ستون اصلی خیمه نهضت بود
۲.عمارتش محوری ترین مرکز نهضت بود
۳.بسیاری از خوانین و بزرگان غرب گیلان بخاطر نهضت یا آنها را جذب کرد یا خنثی کرد یا مبارزه کرد
۴.دامادش نعمت آله خان برای دفاع از میرزا توسط قزاقها شهید شد
۵.سه بار عمارتش بخاطر محوری بودن نهضت توسط روسها قزاقها و امیرمقتدر آتش گرفت و خانواده اش آواره شدند
۶.برای حفاظت از میرزا در زمان خواب او را با همراهی دو تن از امینهای خودش بنامهای اوستافیضی سعادتمند و حاج اسکندپورکاظم (ازکسانی که در سال ۱۳۵۸ در زیده خودشان زمانی که زنده بودند برایم تعریف کردند)در یک خلوتگاه دور از عمارت خودش میخوابند تا درصورت حمله قزاقها یا روسها یا خوانین مخالف نهضت، میرزا در دسترس دشمن نباشد و سالم بماند
۷.برای استحکام نهضت و وحدت بیشتر میان میرزا بنابه پیشنهاد میرزا دخترش را بعقد میرزا رحیم برادر میرزا درآورد
۸.بااقتداری که داشت از خوانین گیلان مبالغ زیادی برای کمک به نهضت می گرفت
۹.باداشتن تفکرات توسعه ایی که داشت عمران و آبادی بسیاری ازجمله ساختن جاده کُلسر ماسوله به فومن و حتی آوردن موتور برق در زیده، انتقال کشت چای از لاهیجان به منطقه زیده، آموزش کشاورزی نوین به جوانان منطقه و.... انجام داد تا به مردم نشان دهد که نهضت میرزا برای خدمت و عمران و آبادی فعالیت میکند.
۱۰.در یک مخفیگاهی در کیشه دره تولید سلاح توسط مهندس یان کولارژ لهستانی انجام میداد.
۱۱.دزدی و راهزنی را بطور کامل در منطقه خودش از بین برد و این خوشگل می بنام نهضت میرزا تمام شد.
۱۲.میرزا به اتکای قدرت ایشان از رشت به ولایت ایشان مهاجرت کرد.
۱۳.کسی که تجارتخانه خودش را در کاظمین عراق و همکاری با جمیعت اتحاد اسلام در عراق را برای کمک به نهضت میرزا رها کرد.
۱۴.کسی که خانه ای که در ماسوله داشت در اختیار نهضتهایی میرزا گذاشته بود.
و حال با همه این سوابق او را متهم کنند به اینکه سر میرزا را بریده است؟؟؟؟؟!!!!!
دکتر مرتضی طالع ماسوله
۱۴۰۱/۰۶/۱۳