دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3809
سهشنبه | ٣١ مرداد ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3810
چهارشنبه | ١ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3811
پنجشنبه | ٢ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3812
شنبه | ۴ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
حرکت از دامنه به سمت قله
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍ محمدجواد اخوان
پس از آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر فرماندهان سپاه از نزدیک شدن به قلهها سخن گفتند، برخی در رسانهها و فضای مجازی تردیدهایی در خصوص این گزاره را مطرح کردند که نشان از اشراف نداشتن این افراد به عمق فحوای این تعبیر راهبردی رهبر معظم انقلاب داشت. برای فهم این گزاره لازم است سابقه این موضوع در ادبیات ایشان واکاوی گردد.
بیش از یک دهه قبل و در سال ۱۳۹۱ معظمله فرمودند: «ما داریم در دامنه حرکت میکنیم. ما هنوز به قله نرسیدهایم؛ با آن فاصله داریم. آن روزی که ملت ایران به قله برسد، دشمنیها تمام خواهد شد. آن روزی که ملت ایران به قله برسد، معارضههای خباثتآلود به پایان خواهد رسید. ما تا آن روز فاصله داریم. حرکت را باید بیوقفه ادامه دهیم.» اکنون فهم تحولات دهه گذشته از این منظر اهمیت دارد.
۱۱ سال پیش و زمانی که رهبر انقلاب از حرکت در دامنهها سخن میگفتند، ماههای نخستین تحمیل جنگ تمام عیار اقتصادی امریکا علیه ایران اسلامی بود و هنوز آثار تأثیر این تهاجم بر اقتصاد و جامعه ما چندان قابل مشاهده نبود. در آن روزها بسیاری از آسیبهای اقتصاد داخلی که بستر اثربخشی تحریمهای دشمن بود برای بسیاری از مسئولان و کارشناسان ناپیدا بود و تحریمها این آسیبها را نمایان کرد. مهمترین این آسیبها وابستگی اقتصاد به خامفروشی نفت و چرخه تجاری دلار بود. اقتصاد تکمحصولی در طول سالهای ۱۳۵۰ به بعد بر کشور چنبره زده بود و از سویی دلار در چرخه مبادلات جهانی کالا و خدمات، یکهتازی میکرد.
با آنکه در دهههای اول تا سوم انقلاباسلامی، گامهای مهمی برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی برداشته شده بود، اما از این دو آسیب مهم غفلت شده و حتی جاهایی تغافل هم شده بود. برای مثال رهبر انقلاب در ۱۳ اردیبهشتماه ۱۳۷۳ از بستن چاههای نفت و شکلگیری اقتصاد کشور بر اساس تولیدات غیرنفتی بهعنوان «آرزوی واقعی» خود نام برده و همگان را به تلاش در مسیر تحقق این مهم فراخواندند. بعدها خود ایشان چنین روایت کردند که «من هفده هجده سال قبل به دولتی که در آن زمان سر کار بود و به مسئولان گفتم کاری کنید که ما هر وقت اراده کردیم، بتوانیم در چاههای نفت را ببندیم. آقایان به قول خودشان "تکنوکرات" لبخند انکار زدند که مگر میشود؟!» در ماجرای دلار هم بارها ایشان به این نکته توصیه کردند و حتی زمانی که پس از امضای برجام، دسترسی ایران به چرخه دلار بازگشایی شد، ایشان فرمودند «اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را بهمعنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز نجات دادهاند و برای آنها الگو خواهند شد.»
به هر حال، ماحصل یک دهه تحمیل جنگ ترکیبی و اقتصادی علیه ملت ایران آن بود که حتی تکنوکراتهای غربگرا بهرغم میل باطنیشان -هرچند بهکندی- ناچار شدند در مسیر رفع این دو آسیب گام بردارند و در طی یک دهه گذشته اقتصاد ایران تا حد زیادی از وابستگی به خامفروشی نفت خام رها شد. درحالیکه یک دهه قبل، ارز حاصل از صادرات غیرنفتی عملاً فقط ۴۰ درصد منابع واردات را پوشش میداد، اکنون این عدد به بیش از ۹۰ درصد رسیده و میزان خامفروشی نفت هم بهشدت کاهش یافته است. در خصوص دلار نیز اکنون الگوی جداسازی اقتصاد از دلار به کشورهای دیگر تسری یافته و دلارزدایی از اقتصاد جهان به گفتمانی بینالمللی تبدیل شده است و مدیران کشور ما نیز راه استفاده از ارزهای دیگر برای تبادلات بینالمللی را آموختهاند.
در یک دهه گذشته، به دلیل آسیبهای یادشده، اقتصاد ایران دستخوش نوسانات بسیاری شد و عملاً آثار آن بر سفره و معیشت مردم قابل مشاهده است، اما اکنون میتوان با یقین گفت که در مقابل این دشواریها، شیب تند و دستاندازهای بزرگ وابستگی اقتصاد ملی به ابزارهای در اختیار دشمن را پشت سر گذاشتهایم. نمیتوان ادعا کرد مشکلات معیشتی مردم برطرف شده است، اما اصلیترین کانون مولد این مشکلات که مقاوم نبودن اقتصاد ایران بود، تا حد زیادی مهار شده است.
بر این اساس است که رهبر انقلاب اخیراً فرمودند: «ما فصل مُشبعی را حرکت کردهایم؛ این سربالایی، این شیب تند را عبور کردهایم، به قلّهها نزدیک شدهایم. نباید خسته بشویم. امروز روز خسته شدن نیست، روز ناامید شدن نیست؛ امروز روز شوق است، روز امید است، روز حرکت است.»
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3813
یکشنبه | ۵ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3814
دوشنبه | ۶ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سوال خبرنگار روزنامه جوان از رئیس جمهور
فیلم سوال آقای جعفر برزگر خبرنگار سیاسی روزنامه جوان در نشست خبری رئیس جمهور را مشاهده کنید.
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3817
چهارشنبه | ٨ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3819
شنبه | ١١ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3820
یکشنبه | ١٢ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
چاره نارسایی اطلاعسانی
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍️ محمدجواد اخوان
در میان توصیهها و تذکرات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر هیئت دولت، شاید برجستهترین بخش مربوط به نارسایی زبان دولت و نیز ضعف کار اطلاعرسانی در آن است. این دغدغه معظمله را البته باید در راستای تذکرات مکرر ایشان در موضوع فعالیت رسانهای و «جهاد تبیین» به ارکان مختلف نظام نیز دانست. بهطور مشخص در دیدار امسال با مسئولان قوه قضائیه از «تصویر رسانهای قوه قضائیه» گلایه و در دیدار رمضانیه با کارگزاران نظام بر موضوع رسانه تأکید کردند. روشن است که مشکل ضعف در اطلاعرسانی جدی است و دستاوردها به اطلاع مردم نمیرسد. اما ریشه در کجاست و چاره چیست؟
اولاً مهمترین مشکل در تکیه بر ساختارهای عمدتاً ناکارآمد «روابطعمومیها» است. در بسیاری از وزارتخانهها و نهادها، روابط عمومیها چه از لحاظ منابع مالی و انسانی مهجورترین بخشها هستند و اتکا بر این بخش دردی را دوا نمیکند. شاید نیاز به تحول در این بخش و توجه بیشتر به آن باشد، اما در کوتاهمدت باید تدابیر دیگری اندیشید. مهمترین گام فوری آن است که همانگونه که رهبر انقلاب از تعبیر «جهاد تبیین» بهره جستند، اینجا نیز از «بوروکراسیهای ناکارآمد» ناامید شده و به فکر کار جهادی باشیم.
کار جهادی در تبیین دستاوردها نیازمند تعریف فرایند کامل و درعینحال چابک تولید و عرضه هنرمندانه محتوا است. پیشنیاز عرضه هنرمندانه «ایدهپردازی» است وگرنه دچار کلیشههای تکراری و کماثری خواهیم بود که تاکنون بارها آزمودهایم. چه گفتن و چگونه گفتن نیازمند طرحریزی است و باید ابتکارات از مراحل اولیه تولید تا توزیع نهایی محتوا همراه کار باشد. اینجاست که باید از استادان اندیشهورزی گرفته تا گروههای خلاق و توانمند هنری و رسانهای –که در کشور کم هم نیستند- استفاده کرد تا در نهایت مخاطب چیز متفاوتی را دریافت کند.
نکته دیگر آن است که باید درک کرد که در زمانه «جنگ رسانه» هستیم و رسانهها و مطبوعات در خط مقدم نبرد روایتها هستند. مسئولان هم معمولاً انتظارات قابلتوجهی از رسانهها در این عرصه دارند، اما گاه به این نکته دقت نمیکنند که رسانه «راوی» است نه مبدأ روایت. دست رسانه باید در روایت اول باز شود و این مهم جز در تعامل نزدیک نهادها با رسانه میسر نیست. سرعت عمل و واکنش سریع در رویدادهای جنجالبرانگیز نیازمند بازتعریف ساختارهای دیوانسالار اطلاعرسانی است و درعینحال مسئولان اجرایی باید خود را موظف به ارتباط و گفتگو با رسانهها بدانند.
تثبیت روایتها نیازمند خلق «رویدادها» یی است که روایت را بهطور عینی در ذهنها بنشانند و اقناعگر مخاطب باشند. علاوه بر رسانههای متعارف، نیاز «انسانرسانه»هایی است که از توان و ظرفیت خود در تخاطب واقعی و مجازی شبهات را پاسخ گویند و گرههای ذهنی را بگشایند. انسانرسانهها باید به درون جامعه، خصوصاً مراکز حضور جوانان مثل دانشگاهها بروند و محاصره تبلیغیای را که دشمن بر قلمرو ذهن جوانان تحمیل کرده بشکنند. تأکید رهبر معظم انقلاب بر حضور در میان استادان و دانشجویان نیز معطوف به همین ضرورت بود. علاوه بر ضرورت وجود «پیوست رسانهای» در پروژههای بزرگ و کلان –که در توصیههای معظمله بدان تصریح شد- باید برای ارتقای سرمایه اجتماعی نیز «پیوست عملیاتی و معیشتی» داشت. باید خطوط تهاجم روانی و رسانهای دشمن را تحلیل کرد و نقاط آماج آن در قلمرو ادراکی جامعه را شناخت و برای غبارزدایی از اعتماد و رضایت عمومی، برنامه عملیاتی تعریف کرد. بخشی از توان دولت و دستگاههای اجرایی باید معطوف به این ضرورت شود و برای نیازمندیهای فوری و اولویتدار جامعه پاسخ عینی و ملموس عرضه کند. تا زمانی که اثر دستاوردها و تلاشهای ملی دولتمردان در سفره و معیشت روزمره مردم قابللمس نباشد، به چشم نخواهند آمد و چاره آن در تمرکز بر خلق تأثیر مستقیم بر معیشت است.
نکته آخر مدیریت صحیح تصویر بازنمایی شده از دولت و مسئولان است. مردمی که انتظار کار و تلاش مسئولان برای حل مشکلاتشان را میکشند، تمایلی به مشاهده اختلافات بیحاصل میان آنها را ندارند. مسئولان در بیان وعدهها باید دقت کافی را در اظهاراتشان داشته باشند تا انتظار فراتر از واقع ایجاد نشود. اگر بخشی از مدیران اجرایی توان یا فرصت تعامل با رسانه را ندارند، دستگاههای مختلف اجرایی نیازمند سخنگویانی فعال و اهل رسانه هستند که نارسایی زبانی مدیران اجرایی را پر کنند، بهشرط آنکه اولویت این سخنگویان اقناع افکار عمومی در خصوص عملکرد و کارنامه باشد.
تحول در «بازنمایی رسانهای دولت» بهعنوان مهمترین و فوریترین مطالبه رهبری از دولت سیزدهم، تا حدی اهمیت دارد که چه خوب است شخص رئیسجمهور محترم برای آن به میدان بیایند و با بازشناسی نارساییهای موجود و مشورت اهلفن، برای رفع آن چاره کنند.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3821
دوشنبه | ١٣ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
درسی که قرار است #سعید_حدادیان در دانشگاه تدریس کند "متون نظم ادبیات پایداری" است که دقیقا او از خبرههای این حوزه است.
حتی اگر دکتری و سابقه مدرسی در دانشگاه نداشت؛ صلاحیت خبرگی چنین تدریسی را دارد.
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3822
سهشنبه | ١۴ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
مشکلتان با اربعین بر سر چیست؟
✍ محمدجواد اخوان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
درحالیکه میلیونها نفر از دوستداران اهلبیت در ایران و سایر کشورها یا خود را به خیل اقیانوس اربعین رساندند یا به غبطه جاماندن از این سفر، در شهر و دیار خود قدم در این راه نهادند، اما بودند معدودی از افرادی که در رسانهها و فضای مجازی خواستند خلاف این رود خروشان شنا و در آن تشکیک کنند. مقصود، افراد بیدین و ضدانقلاب خارجنشین که با هرگونه رفتار دینی خصومت میورزند نیست، که آنان تکلیفشان روشن است، مقصود برخی از بهاصطلاح اصلاحطلبان، روشنفکران و روزنامهنگاران داخلی است که از سر مقاصد سیاسی با مظاهر دینداری مردم عناد میورزند.
از آن مدرس بازنشسته دانشگاه که با کتاب نوشتن (آن هم بدون هرگونه رفرنس) در مدح پهلوی در فضای مجازی کاسبی میکند گرفته تا آن دیگر روزنامهنگاری که روزی سه سرمقاله (بینام و بانام) برای روزنامههای اصلاحطلب مینویسد، امسال طبق روال سالیان گذشته شروع به مخالفخوانی با عشق و ارادت مردم به اهلبیت در ایام اربعین حسینی پرداخته و حرفهای کلیشهای سالهای گذشتهشان را تکرار کردند. امسال البته عمامهبهسری هم پیدا میشود و علیه اربعین فتوا میدهد! سعی میکنند این حرکت عظیم مردمی را حکومتی یا فاقد سابقه تاریخی قلمداد کنند. البته اینها اثر چندانی در افکار عمومی ندارد و رشد همهساله تمایل و همراهی مردم با اربعین نشان میدهد که بیهوده در هاون میکوبند. اما مشکل اینان با اربعین بر سر چیست؟
مشکل البته به اربعین هم ختم نمیشود، مهمانی کیلومتری «غدیر» را هم تخطئه میکنند و باتجربهترها یادشان هست که در دوره دومخرداد با کلیدواژه «پروژه محرم» به مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) حمله میکردند. عادتشان این است که به هر آنچه حاکی از دینداری جامعه ایرانی باشد، حمله کنند و با طرح شبهات مختلف از شکوه آن بکاهند. ریشه این رفتار را باید در مشی سیاسی فرصتطلبانه آنان جستوجو کرد. اینان در شکافهای اجتماعی لانه گزیدهاند و میکوشند با تحریک اختلافات و تفاوتها جای خود را بازتر کنند. دکان دونبش اینها در بازار مکاره سیاست زمانی رونق میگیرد که جامعه را چندپاره نشان بدهند و حرفه خود را بندزن این قوری میدانند. کسبوکار سیاسی ایشان ایجاب میکند که با بیدین نمایی جامعه، حکومت را ناچار به تن دادن به سکولاریزاسیون نشان دهند و مدعی تعارض تمایل عمومی جامعه و اهداف انقلاب اسلامی باشند.
جامعه دیندار کابوس اینها است و ۲۴ ساعته مدعی دینگریزی مردم و بهویژه جوانان هستند. بنابراین از هر رویدادی که واقعیت گرایش اکثریت جامعه ایرانی را – که خلاف میل اینان است- نمایان سازد بیزارند. مضحکتر آنکه حتی تسهیلگری مختصری را که دستگاههای اجرایی نسبت به برگزاری مراسم انجام میدهند نشان از افت دینداری جامعه میدانند که مثلاً حکومت با این حمایتهای ناچیز بخواهد مردم را دیندار کند!
بهترین تعبیر برای توصیف آنان این است که «بهجای آنکه سیاستشان دینی باشد، دینشان سیاسیکاری است.» حتی ممکن است در زندگی شخصی خودشان به مناسک دینی ملتزم باشند، اما حیات و منافع سیاسیشان ایجاب میکند که جامعه را بیدین به تصویر بکشند! ذرهبینی در دست میگیرند تا کوچکترین آسیب فرهنگی اجتماعی را بزرگنمایی کنند و آن را نشانهای از اینکه عموم مردم از این راه برگشتهاند، بدانند. جملاتشان هم طبیعتاً برای رسانههای بیگانه تیترساز است.
کسبوکار سیاسی ایشان در «بیدیننمایی» و «دینگریزپنداری» جامعه است. مرتباً در پی مصداقسازی برای این دروغ القایی خود هستند و در مقابل مظاهر گرایش عمومی جامعه به دین را که خلاف ادعای آنان را ثابت میکند، تخطئه میکنند. چنان خود را مشغول تردیدافکنی در مظاهر عمومی دینداری کردهاند که ناخودآگاه باقی ادعاهایشان نیز به دست خودشان رد میشود. گاف بزرگ اینان این است که حضور میلیونی مردم در یک مراسم دینی را «حکومتی» یا متأثر از «رسانههای حکومتی» قلمداد کردن، اتفاقاً تأیید اتکای حکومت به مردم و اقبال عمومی به رسانههای آن است.
رفتار اینان یادآور سلوک امویان است که هنگامیکه امیرالمؤمنین (ع) معاویه را به تبعیت و بیعت فراخواند، معاویه با گستاخی تمام به این مضمون مدعی شد که این مردم شام هستند که خلافت تو را نمیپذیرند و من هم طرف آنان هستم! این نوع بازی سیاسی، تازگی ندارد، اما کاش اینان به خود آیند و صف خود را از دشمنان اهلبیت (ع) در بیرون مرزها که در حال حمله به مقدسات مردم هستند جدا کنند! کاش در کاسبی سیاسیشان یک خط قرمز هم برای مقدسات مردم قائل میشدند و آن را تخطئه نمیکردند!
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3823
شنبه | ١٨ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3824
یکشنبه | ١٩ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3825
دوشنبه | ٢٠ شهریور ١۴٠٢ 📆
🌎 @NewsJavan
۳ سال پیش و در این فرسته صوتی ماجرای دالان پانتورانیستی زنگهزور را توضیح دادم و بار دیگر موضوع آن در رسانهها مطرح شده است.
مبانی تحلیل همچنان همان است و باید در مقابل این سناریو هوشیار بود.
رهبر معظم انقلاب:
«اگر آن مصوباتی که در اوائل دههی ۸۰، که بنده آمدم بلوچستان، تصمیمگیری شد اگر دولتها آن مصوبات را عمل میکردند امروز چهرهی استان فرق میکرد. تنبلی شد، بیتوجهی شد از طرف بعضی از دولتها ...»
مروری بر مصوبات آن سفر تاریخی در اسفند 1381، ترک فعل دولت ها در محرومیت زدایی از سیستان و بلوچستان را به خوبی نشان می دهد:
https://khl.ink/f/11767
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3826
سهشنبه | ٢١ شهریور ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3827
چهارشنبه | ٢٢ شهریور ١۴٠٢ 📆
🌎 @NewsJavan
ماه فروماند از جمال محمد/ سرو نباشد به اعتدال محمد
قدر فلک را کمال و منزلتی نیست/ در نظر قدر با کمال محمد
وعدهٔ دیدار هر کسی به قیامت/ لیلهٔ اسری شب وصال محمد
آدم و نوح و خلیل و موسی و عیسی/ آمده مجموع در ظلال محمد
عرصهٔ گیتی مجال همت او نیست/ روز قیامت نگر مجال محمد
وآنهمه پیرایه بسته جنت فردوس/ بو که قبولش کند بلال محمد
همچو زمین خواهد آسمان که بیفتد/ تا بدهد بوسه بر نعال محمد
شمس و قمر در زمین حشر نتابد/ نور نتابد مگر جمال محمد
شاید اگر آفتاب و ماه نتابند/ پیش دو ابروی چون هلال محمد
چشم مرا تا به خواب دید جمالش/ خواب نمیگیرد از خیال محمد
سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی/ عشق محمد بس است و آل محمد
@mjakhavan