دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3772
پنجشنبه | ١۵ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
صفحه من در شبکه اجتماعی تردز:
https://www.threads.net/@mjakhavan2
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3773
شنبه | ١٧ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
غدیر تجلی روح ایمان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍️ محمدجواد اخوان
نزول آیه اکمال دین در روز ۱۸ ذیالحجه سال دهم هجری در غدیر خم از منظر تحلیل دینپژوهانه، رویداد مهمی است. آیه شریفهای که در آن خداوند متعال به صراحت از کامل شدن دین و اتمام نعمت سخن میگوید. آنچه دین اسلام را کامل کرد، گوهر «ولایت» و «امامت» بود تا بعد از پایان عمر شریف خاتمالانبیا، دین اسلام بالندهتر به حیات خود ادامه دهد و ایمان حقیقی بدون تحریف استمرار یابد. تبیین ولایت در روز غدیر، در واقع تبلور روح ایمان و آیندهنگری برای امت اسلامی است.
امت پیامبر آخرین که باید به سوی پایان جهان حرکت کنند، نیازمند نقشه و راهنمایی هستند که آنها را در این مسیر هدایت کند و خداوند با اعطای ولایت، نعمت را بر آنان تمام کرد و امامت را واسطه فیض الهی و هدایت بشر و حفظ اسلام قرار داد. با این نگاه، غدیر فقط یک رویداد در سال ۱۰ هجری نیست، بلکه آغاز سلسله امامت برای استمرار حرکت حق است و شاید به همین دلیل است که آن را «عید اللهالاکبر» خواندهاند.
استاد شهید مطهری درباره فرق بین «اکمال» و «اتمام» که در این آیه آمده، مینویسد: «اتمام» در جایی گفته میشود که سازهای قبلاً ناقص باشد؛ مانند ساختمان قبل از آنکه همه کارهایش تمام شود، آن را «ناتمام» میگویند. اما اکمال زمانی است که چیزی شاید پیکرهاش درست و تمام باشد، ولی از باب اینکه روح ندارد و آن آثاری که انتظار است، بر آن مترتب نمیشود میگویند کامل نیست. در آیه اکمال، این دستور (یعنی نصب امام علی به امامت) به اعتبار اینکه دستوری از دستورهای دین و جزئی از اجزای آن است، موجب تمام شدن دین شد. باز همین دستور به اعتبار اینکه اگر نمیبود همه دستورهای دیگر ناکامل بود، کمال همه آنها به شمار میرود؛ زیرا روح دین ولایت و امامت است و اگر انسان ولایت و امامت نداشته باشد اعمالش حکم یک پیکر بدون روح را پیدا میکند.»
تاریخ به ما میگوید ایرانیان ولایت امیرالمؤمنین و اهلبیت (ع) را با جان و دل خود پذیرفتهاند و هرچند اعراب موفق به براندازی پادشاهی ساسانی با اتکای به قدرت شمشیر خود شدند، اما سالها طول کشید تا ایرانیان به اسلام بگروند و بسیاری از ایرانیان با میل خود پیرو اهلبیت (ع) شدند. حضور گسترده نوادگان امیرالمؤمنین (ع) در جایجای این سرزمین بهخوبی نشان از میزان تمایل قلبی ایرانیان به اهلبیت (ع) دارد و هر گنبد و گلدسته مضجع مطهر یک امامزاده در اطرافواکناف این کشور را باید بهمثابه پرچم حب علی و ولایتپذیری این مردمان دانست.
در روزگار ما نیز همین معنای اصیل غدیر در حال بازیابی است. در زمانهای که همه قدرتهای شیطانی در حال تقلاهای شبانهروزی برای گسستن بشر از فطرت حقیقی خویش و کشتن روح ایمان در بنیآدم هستند، جمع شدن مؤمنین و گرامیداشت هدیه بزرگی که خداوند در میان آنها به ودیعت نهاده است، خود حادثه مهمی است که نبایست نادیده انگاشته شود. برای مردمانی که قرنها دل در گرو علی (ع) و اولادش داشتهاند، تجمع بزرگ جشن غدیر در واقع برونداد ایمان جمعی است که از اعماق قرون و اعصار با خود بر دوش کشیدهاند. غدیر برای ایرانیان و همه محبان اهلبیت (ع) رمز جاودانگی ایمان است و نکوداشت جمعی آن در واقع شکرگزاری به ذات ربوبی به خاطر این ودیعت گرانبهایی است که این مردمان را لایق آن دانسته است.
تجمع پرشکوه ایرانیان در روز غدیر در واقع پاسخ محکمی است به آنان که از افول ایمان در این جامعه سخن میگویند. ایمان و ولایتمداری، برای این مردمان پدیدارهایی سیاسی، مقطعی و زودگذر نیستند که بادهای «پاییز»ی بتوانند خدشهای به آن وارد کنند. منقول است که پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلّم به هنگام تلاوت قرآن به این آیه رسیدند که خداوند میفرماید: «.. وَ اِنْ تَتَوَلَّوْا یَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَیْرَکُمْ ثُمَّ لا یَکُونُوا اَمْثالَکُمْ؛ و اگر روی برگردانید (خداوند) جای شما را به مردمی غیر از شما خواهد داد که مانند شما نخواهند بود.» از آن حضرت پرسیدند: کسانی که اگر ما روی برگردانیم خداوند آنها را به جای ما قرار میدهد چه کسانی هستند؟ روایتشده که رسول خدا درحالیکه بر دوش سلمان فارسی میزد فرمود: «این مرد و قوم او هستند.» ولایت روح حقیقی ایمان است که در غدیر در کوی و برزن خود را به رخ میکشد و آنچه در خیابانهای ایران دیدیم، گوشهای از این روح بزرگ و جاودانه است که در این ملت بزرگ ریشه دوانده است.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3774
یکشنبه | ١٨ تیر ١۴٠٢ 📆
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3775
دوشنبه | ١٩ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3776
سهشنبه | ٢٠ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3777
چهارشنبه | ٢١ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3778
پنجشنبه | ٢٢ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3779
شنبه | ٢۴ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
مخاطبشناسی در تبلیغ
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍ محمدجواد اخوان
در نظریات ارتباطی، آن که مخاطب و گیرنده پیام نامیده میشود، همواره مورد توجه نظریهپردازان و صاحبنظران بوده است. اگر روزی او در رسانههای سنتی صرفاً دریافتکننده پیام بود، اکنون نگاه تعاملی، او را محور میداند و بخشی از فرایند ارتباطی تعریف میکند. با این همه، خداوند متعال از ابتدای خلقت انسان در مدار ارتباطی خود با بشر – رسالت- این نگاه مخاطبمحور را داشته است. در آیه شریفه «وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلَّا بِلِسانِ قَوْمِهِ لِیبَینَ لَهُمْ» تأکید شده که خداوند پیامبر هر قومی را به زبان همان قوم ارسال کرده تا برایشان «تبیین» کند و بسیاری از مفسران معتقدند که مراد از «لسان قوم» اینجا فقط منظور تعریف سنتی زبان (سامانه واژگانی خاص) نیست و بلکه کل فراگرد ارتباطی و مؤلفههای آن را در بر میگیرد. در واقع خداوند تصریح دارد که پیامبر متناسب با فهم شما سخن میگوید.
بااینحال، در یک سده اخیر بخشی از چالش تبلیغ دین در کشور ما بیتوجهی به این ساختار ضروری بوده است. به نظر میرسد این ضعف در تخاطب از دو جنبه قابلبررسی است:
اولاً نهاد تبلیغ دین اصلیترین توجه خود در تخاطب را متوجه دینداران قطعی و متشرع میکند. بهبیاندیگر، مسئله اصلی حفظ و تعالی هرچه بیشتر دینداری متشرعان بوده است. هرچند ارتقای کیفیت دینداری امر مهمی است، اما باید در نظر داشت که در یک قرن اخیر، دینداری در جهان و ایران آماج تهاجم جریانات ماتریالیستی و تحریفگر التقاطی بوده است و نمیتوان نسلهای جدیدی را که بیشتر متأثر آموزههای مدرنیته هستند، نادیده گرفت. در یک قرن اخیر ابتدا نظام آموزشی وارداتی و سپس در زمانه ما رسانههای نوین و فضای مجازی اصلیترین کانونهای شبههپراکنی علیه معارف اسلامی بودهاند و حضور حداقلی روحانیت در آموزشوپرورش و دانشگاهها نیز نتوانسته است با این جریان غالب مخرب موازنه ایجاد کند. در عرصه فضای مجازی نیز به طور کلی نابرابری در تولید محتوا، موجب غلبه «مارپیچ سکوت» به سود دشمنان دین شده است.
ثانیاً تبلیغ دین یکی از کارکردهای حاشیهای نهاد علوم دینی یعنی حوزهها تعریف شده و بهنظر میرسد تا حدی مظلوم و مغفول واقع شده است. تبلیغ که در واقع امتداد «رسالت انبیا» تلقی میشود، در مقابل تحصیل علم و حرکت در مسیر اجتهاد، وظیفهای حاشیهای قلمداد شده و عملاً طلبه موفق و فاضل آن بوده که برای مجتهد شدن تلاش کند، نه آنکه خود را وقف تبلیغ و ترویج دین بین عامه مردم و اقشار مختلف کند. تلاشهایی که برای احیای موسمی «تبلیغ» در مناسبتهایی، چون محرم، رمضان و ... هم انجام گرفته عملاً نتوانسته جریان دائمی و فراگیر ترویج معارف اسلامی را در جامعه شکل دهد. علاوه بر اینها خلأ وجود متن و محتوای متناسب با نیازمندیهای نسلهای جدید نیز بهطورجدی به چشم میخورد.
مخاطب تبلیغ، طیف وسیعی از اقشار مختلف جامعه، با خاستگاههای متنوع فرهنگی و تربیتی و سطح معرفتی گوناگون هستند که باید متناسب با سطح فهم و نوع مصرف رسانهای آنها تولید محتوا کرد. باید بخشی از دانشآموختگان دین حوزه و دانشگاه، رسالت تخصصی خود را تبلیغ بدانند و حتی به این هم اکتفا نکنند و بلکه اقشار خاصی از جامعه را آماج رسالت تبلیغی خود بدانند. اینجاست که مبلغ باید به «زیست نزدیک به مخاطب» روی آورد تا او را دقیقتر بشناسد، نیازمندیاش را درک کند و حقیقتاً به «زبان» او سخن بگوید.
در زمانهای که در محاصره تبلیغاتی دشمنان توحید قرار داریم، تنها راه شکستن این محاصره بازگشت به همان توصیه قرآنی است که فرمود «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکمْ بِوَاحِدَهٍ آن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَفُرَادَی». باید نهضت فراگیر تبلیغ و ترویج معارف دینی بهصورت میانفردی شکل گیرد تا ضعف ساختارهای رسانهای مانع از رساندن صدای دین به جوانان و نوجوانان نشود. باید مبلغان دین بخشی از توان و فرصت خود را معطوف به تخاطب واقعی و فردبهفرد با افرادی از جامعه کنند که پیام دین را یا کمتر دریافت کردهاند یا بهصورت تحریفشده و مغرضانه از بلندگوهای دشمن شنیدهاند. بخشی از همان نوجوانانی که از سر غفلت در سال گذشته در کف خیابان، آرامش را از هموطنان خود سلب کردند، اکنون تشنه معارف حقی هستند که به دلیل ضعفهای ما و خباثت دشمن به آنها درست منتقل نشده است. باید با آنان گفتگو کرد و متناسب اقتضائات و زیستشان معارف اسلام عزیز را به آنها منتقل کرد. این مهمترین رسالت امروز وارثان انبیا است.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3780
یکشنبه | ٢۵ تیر ١۴٠٢ 📆
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3781
دوشنبه | ٢۶ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3782
سهشنبه | ٢٧ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3783
چهارشنبه | ٢٨ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
عالم به ماتم تو حسینیۀ غم است
یعنی که فصل سوک و عزا و ماتم است
از عرش تابه فرش تمام فرشتگان
فریاد می زنند که ماه محّرم است
اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللَّهِ اَبَداً ما بَقیتُ وَ بَقِىَ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ وَ لاجَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنّى لِزِیارَتِکُمْ اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ
آغاز ماه عزای آل الله تسلیت باد.
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3784
پنجشنبه | ٢٩ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3785
شنبه | ٣١ تیر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
مسیر احیای آن دو واجب فراموششده
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍️ محمدجواد اخوان
دو فریضه امربهمعروف و نهیازمنکر که دو فرع از فروع دین هم هستند، بارها در قرآن کریم مورد تصریح و تأکید قرار گرفتهاند، اما بهنظر میرسد در جوامع اسلامی و نیز جامعه ما مظلوم واقع شدهاند. در یکسو دشمنان دین با مترادف کردن این دو فریضه با خشونت، علیه آن نفرتپراکنی میکنند، لیبرالها با ترویج فردگرایی آن را نقض حریم خصوصی معرفی و محکوم میکنند و پارهای از دینداران نیز با توجیه کماثر یا بیاثر بودن آن را به فراموشی میسپارند.
اینها در حالی است که اتفاقاً وجه ایجابی آن -یعنی امربهمعروف- دقیقاً ترویج خوبیها با تبلیغ صحیح است. این روش در آیه ۱۲۵ سوره نحل تبیین شده و «حکمت»، «وعظ» و «جدال احسن» ابعاد این تبلیغ صحیح معرفی شده است. این سه رکن در واقع ترکیب «استدلال عقلانی»، «تعامل عاطفی» و «گفتوگوی روشمند» است. عقلانیت، عاطفه و تعامل عامل اثربخشی تبلیغ صحیح است و نتیجهبخشی امربهمعروف و نهیازمنکر نیز نیازمند همافزایی همین سه رکن است.
بهنظر میرسد مهمترین چالش ما در نتیجهبخشی این فریضه مهم در همین نکته نهفته است. مسیر احیای این دو فریضه نیازمند تحولی عمیق و بنیادین است که بخشی از مهمترین مؤلفههای آن را چنین میتوان برشمرد:
۱. از پیچیدگیهای فضای اجتماعی زمانه ما تنوع مخاطبان است. باید طیف متنوع و وسیع مخاطب با خاستگاههای فرهنگی و فکری مختلف و ذائقههای گوناگون را در نظر گرفت و متناسب با هر یک مواجههای درست تعریف کرد. شاید یکی از دلایلی که احتمالاً در تخاطبات فردی موفق بودهایم توجه به همین نکته باشد. آمر به معروف و ناهی از منکر اول باید مخاطب خود را بشناسد و خود را جای او بگذارد و باید به این پرسش پاسخ دهد که چرا مخاطب او فاعل به معروف نیست یا عامل به منکر است؟ آیا این ناشی از جهل به اصل معروف و منکر است؟ آیا ناشی از درک ناقص یا غلط به معارف دینی است یا آنکه عامدانه و عالمانه اینچنین است؟ در هر سه صورت ماجرا نوع مواجهه، خطاب و کنش امربهمعروف تفاوت باید بکند. در حوزه تبلیغ گروهی و رسانهای نیز چنین است و باید همین ظرافتهای رسانهای را درک کرد.
۲. امربهمعروف موفق نیازمند طرحریزی موفق است. اگر مخاطب را شناختیم، باید درک کنیم که کدام پیام برای او جذابتر است و معروف و منکر را برای او سادهتر تبیین میکند. بستر انتقال پیام نیز متناسب با شخصیت فرد باید مورد توجه قرار گیرد. اگر هدف از امربهمعروف و نهیازمنکر اصلاح تربیتی فرد است، باید روش و بستر این فرایند بهگونهای باشد که پذیرش برایش امکانپذیر باشد. توجه به همان سه رکن یادشده (عقلانیت، عواطف و تعامل صحیح) راهنمای اصلی طرحریزی امربهمعروف و نهیازمنکر موفق است.
۳. رواج امربهمعروف و نهیازمنکر نیازمند بسترسازیهای جدی است و اگر دستگاههایی مثل ستادی که به این نام فعالیت دارد و دیگر دستگاهها در فراگیرکردن آن کمتر موفق بودهاند، احتمالاً به دلیل غفلت از این مهم است. فرهنگ فردگرایی و بیتفاوتی در قبال جامعه و دیگران که سوغات تهاجم فرهنگی لیبرالها به جامعه ایرانی است، نهتنها مهمترین مانع در برابر این فریضه الهی است، بلکه نابودگر هرگونه مفهومی به نام «مسئولیت اجتماعی» است. تا زمانی که محافل فکری و رسانهای مروج سبک زندگی و فرهنگ فردگرایانه هستند، دیوار محکمی در برابر امربهمعروف و نهیازمنکر هر روز بلندتر میشود و البته آسیبهای آن کلیت جامعه را تهدید میکند. باید این معضل بنیادین را خوب شناخت و برای مواجهه صحیح فکری با آن برنامهریزی کرد.
۴. نکته پایانی آن است که پیشنیاز رواج این فریضه الهی اصلاح تصویر ناقص و غلطی است که گاه از آن ساخته شده است. بر اساس اصل هشتم قانون اساسی «در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امربهمعروف و نهیازمنکر وظیفهای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت.» بنابراین اگر دیدید کسی امربهمعروف و نهیازمنکر را به یک یا دو ضلع از این سهضلعی محدود کرد، بدانید در حال کمفروشی و غش در معامله است. امربهمعروف و نهیازمنکر یک بسته جامع برای حفظ سلامت کشور و جامعه است، اگر ناقص فهم و اجرا شود، یا مسئولان فاسد میشوند یا مردم یا هردو.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3786
یکشنبه | اول مرداد ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
مرحوم شیخ حسن #صانعی از جمله یاران امام بود که برخلاف برخی دومخردادیها همچنان پای حکم تاریخی ایشان برای #سلمان_رشدی ایستاد و حتی مشوق آن هم بود.
همین استقامتش بر حمایت از این دستور امام توشه آخرتش باد.
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3787
دوشنبه | ٢ مرداد ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3788
سهشنبه | ٣ مرداد ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3789
چهارشنبه | ۴ مرداد ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمام صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
در تاسوعای حسینی، یاد و خاطره جانباز شهید، مهندس محمود فخارمقدم گرامی باد.
💠 @fakharmoghadam
به کانال یادبود شهید مهندس فخارمقدم بپویندید 👇
🌐 https://t.me/joinchat/AAAAAEKJEEDiEDKN90KcBQ