دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3859
پنجشنبه |۴ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
هدایت شده از بسیج دانشگاه تهران
🔶 «فلسطین مسئله اول دنیای اسلام باید باشد»
*«نشست غزه شناسی»*
🔷 محورهای نشست:
◽️ کالبدشناسی دولت، حکومت و جمعیت رژیم صهیونیستی
◽جریان شناسی نیروهای اسلامی فلسطین؛ حماس، جهاد، تشکیلات خودگردان و...
◽️نسبتسنجی دستاوردهای و هزینههای عملیات طوفان_الاقصی برای مقاومت
◽ احتمال درگیری و مداخله مستقیم ایران و آمریکا
⏰ زمان: دوشنبه ۸ آبان بعد از نماز مغرب
📍 مکان: مسجد کوی دانشگاه تهران
@Basijut_ir
@basijkooy
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3860
شنبه | ۶ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3862
دوشنبه | ٨ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
پله دوم رسانهها در روایت فلسطین
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍️ محمدجواد اخوان
گاه در فضای مجازی این شبهه مطرح میشود که چرا حماس و مقاومت دست به حمله به سرزمینهای اشغالی زدند که حال دست جنایتکار صهیونیستها چنین وحشیانه جان کودکان و زنان را بگیرد و چنین صحنههای دهشتناکی را در غزه به پیش چشم ما بیاورد.
اشاعه چنین شبههای هرچند از سر بیاطلاعی از تاریخ است، اما در ضمن خود حامل نوعی زیرپاگذاردن موازین اخلاقی و انسانی هم هست. کسی که چنین سؤالی را مطرح میکند بهطور پیشفرض حق نقض حقوق متعارف و شناخته شده غیرنظامیان در جنگ را که امنیت اماکن امدادی و غیرنظامیان است برای رژیمصهیونیستی به رسمیت شناخته و در واقع میخواهد بگوید صهیونیستها که جنایتکارند پس مثلاً شما تحریکشان نکنید. این تصور که طرفی که زور، پول و اتصال به ابرقدرتها دارد، میتواند هر کاری بکند و این دیگران هستند که باید خود را با او تنظیم کنند و او را خشمگین نکنند، در واقع تسلیم در برابر زیادهخواهی صهیونیستها است.
از اینها گذشته چنین شبهاتی در واقع ناشی از روایتگری رسانههای جریان اصلی دنیا از «پله دوم» رویدادها است. گویی تاریخ تحولات فلسطین از ۱۵ مهر ۱۴۰۲ شروع شده که یکی از طرفین به دیگری یورش برده است. انگارنهانگار که این ماجرا به درازای بیش از یک قرن است که سهچهارم این سده را اشغال آشکار فلسطین و بیرون راندن بخشی عمده از ساکنان اصلی آن سرزمین تشکیل میدهد.
کسی که حماس را متهم به جنگافروزی میکند چیزی از ماجرای فلسطین و طرح صهیونیستها برای «پاکسازی نژادی» نمیداند و خیال میکند که دو گروه یهودی و مسلمان سالها بیهیچ منازعه هممرز بودهاند و اینک در صبحگاه ۱۵ مهر ناگهان طرف فلسطینی روی همسایه خود آتش گشوده است. او چیزی از میلیونها آواره فلسطینی که ۷۵ سال در اردوگاهها با آرزوی برگشت به خانه خود به زندگی سخت خود ادامه میدهند نمیداند. از محاصره ۱۶ ساله باریکه غزه که زندانی بدون سقف برای ۲ میلیون انسان ایجاد شده اطلاعی ندارد. از دیوارکشی بین روستاهای کرانه باختری که گاه کودکان برای رفتن به مدرسه روستای کناری باید چندین ساعت راه بروند چیزی نشنیده است. از هزاران اسیر فلسطینی در بند رژیمصهیونیستی که گناهی جز اعتراض به اشغال سرزمین مادریشان ندارند خبر ندارد. نمیداند که تخریب هر روزه خانههای مسلمانان و آواره کردن آنها از قدس اشغالی برای پاکسازی نژادی این سرزمین مقدس یعنی چه؟ کسی که از جنایت حمله وحشیانه به بیمارستانها و کودککشی صهیونیستها در جنگ اخیر تعجب میکند احتمالاً چیزی از جنایات گذشته آنها در قتلعام هزاران نفر از مردم عادی فلسطین در «دیر یاسین» (۱۹۴۸)، «طنطوره» (۱۹۴۸)، «صفصاف» (۱۹۴۸)، «دوایمه» (۱۹۴۸)، «قبیه» (۱۹۵۳)، «کفرقاسم» (۱۹۵۶)، «خان یونس» (۱۹۵۶)، «اللد و الرمله» (۱۹۶۹)، «تلزعتر» (۱۹۷۶)، «صبرا و شتیلا» (۱۹۸۲)، «الخلیل» (۱۹۹۴)، «قانا» (۱۹۹۶) و «جنین» (۲۰۰۲) نشنیده است یا نمیداند همین غزه چه در دوره اشغال و چه در دوره محاصره بارها و مکرراً شاهد خشونتهای متوالی صهیونیستها علیه زنان و کودکان بوده است.
اغلب آنهایی که تحت تأثیر چنین شبهاتی قرار میگیرند، چیز زیادی از تاریخ اشغال فلسطین نمیدانند و متأسفانه برخی از آنها هم چشم و گوش خود را در اختیار رسانههایی قرار دادهاند که از سوی صهیونیستها و همپیمانان بهاییشان هدایت و مدیریت میشوند. اینچنین است که حق اعتراض و مبارزه را برای مردم مظلوم فلسطین در برابر نسلکشیای که دهها سال است تداوم دارد نادیده میگیرند و در مقابل برخی از همین افراد هیجانی ممکن است تحت القائات رسانههای غربی به خاطر یک دستمال در به آتش کشیدن قیصریهای همراهی کنند.
با تأسف باید گفت رسانههای جریان اصلی دنیا و نیز رسانههای فارسیزبان غربی روی جهل بخشی از مخاطبان خود حساب کرده و با ارائهای ناقص از واقعیتها تصویر ذهنی آنها را شکل میدهند. مهمترین تکنیک رسانهای اینان که در ماجرای اخیر هم خود را نشان داد «بیان ماجرا از پله دوم» است؛ بهگونهای که مخاطب بدون در نظر گرفتن پیشینه تاریخی ماجرا آن را در لحظه قضاوت کند و رفتاری را که خودش واکنشی به کنشهای گذشته است شروعکننده بداند. هرچند رسانههای جریان اصلی دنیا همسو با منافع صهیونیستها حرکت میکنند، اما در تحولات اخیر شاهد نوعی بیداری گسترده حتی در مردم غرب بودیم که میتواند الگویی برای شکستن محاصره تبلیغاتی نظام سلطه و بهرهگیری از «جهاد تبیین» برای ارائه واقعیتهای ماجرای تلخ و عبرتآموز فلسطین به نسلهای جدید باشد
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3866
شنبه | ١٣ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
حزبالله در یک ماه گذشته چه کرد؟
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍ محمدجواد اخوان
در حالی که موضوع ورود حزبالله به نبرد با رژیمصهیونیستی مهمترین سؤال این روزهای منطقه بوده، باید گفت همانگونه که جناب سید حسن نصرالله تصریح کرد حزبالله طی این چند هفته گذشته از عملیات طوفان الاقصی بیکار ننشسته و اقدامات راهبردی و تاکتیکی مهمی را علیه رژیم اشغالگر قدس دنبال کرده و از ۱۶ مهر ۱۴۰۲، در یک عملیات چهار مرحلهای، ضربات فوقالعاده مهمی را به توان نظامی و امنیتی رژیم وارد کرده که در خور بررسی است:
۱- در نخستین مرحله، عملیات حزبالله به زمینگیر کردن نیروهای زرهی رژیمصهیونیستی معطوف بود. تانک مرکاوا که مهمترین ابزار زرهی اسرائیل است و صهیونیستها مدعیاند منحصربهفردترین تانک دنیا است، نسل ۳ آن پیشتر در جنگ ۳۳ روزه (۱۳۸۵) هدف موشکهای حزبالله قرار گرفت، اما اسرائیلیها مدعی بودند که در نسل ۴، آسیبپذیریهای گذشته را کاهش دادهاند و اتفاقاً با فناوری سامانه حفاظت فعال موسوم به «تروفی» آن را در مقابل موشکهای ضدتانک مصون کردهاند. در طول هفته اول بعد از طوفانالاقصی، حزبالله با نابودی ۱۱ تانک مرکاوای نسل ۴ و خودروهای زرهی در جدار مرزی با فلسطین اشغالی هم ثابت کرد که ادعای مصونیتآفرینی برای مرکاوا لافی بیش نبوده و هم رژیمصهیونیستی را مجبور به عقبنشینی زرهی از مرز کرد.
۲- مرحله دوم عملیات مقاومت اسلامی لبنان، بر تضعیف توان اطلاعاتی و شناسایی دشمن متمرکز شد. در این مرحله حزبالله، ایستگاههای جمعآوری اطلاعاتی و جاسوسی اسرائیل که در طول دو دهه گذشته در جدار مرزی با لبنان برپا شده بود و امکان شنود و جنگ الکترونیک در وسعت چند کشور را برای صهیونیستها فراهم میکرد، با ابزارهای مختلفی از جمله سلاحهای نقطه زن انفرادی تا راکت و موشک هدف قرار داد و عملاً سامانه اطلاعاتی هوشمند صهیونیستها را متوقف کرد. طی حملات حزبالله ۱۴۰ دوربین هوشمند، ۳۳ رادار، ۶۹ سامانه ارتباطی، ۲۷ ابزار اطلاعاتی- جاسوسی، ۱۷ دستگاه جنگ الکترونیک و یک فروند پهپاد شناسایی رژیم از کار افتاد.
۳- در پی این حملات صهیونیستها مجبور به بهرهگیری از تجهیزات سیار اطلاعاتی شدند که آنها هم از حملات مقاومت در امان نماند. در مرحله سوم پهپادهای فوق پیشرفته از کلاس «هرمس» هدف موشکهای حزبالله قرار گرفت و عملاً دسترسیهای اطلاعاتی رژیم به جنوب لبنان محدود شد.
۴- در مرحله چهارم و درست یک روز قبل از سخنرانی دبیرکل حزبالله، ۱۹ پایگاه و مقر نظامی ارتش رژیمصهیونیستی در الجلیل هدف موشکباران مقاومت اسلامی قرار گرفت. همچنین روز بعد با دو پهپاد حملات نقطهای مقاومت افزایش یافت. حزبالله در این مرحله نشان داد که پایگاهها و تأسیسات نظامی رژیم در الجلیل تا چه حد بیدفاع و آسیبپذیر است و در واقع پیامدهای عملیات یک ماه گذشته را به رخ دشمن کشید. امروز با قاطعیت میتوان گفت در صورت وقوع جنگ در جبهه شمال، ارتش رژیم قدرت پیشروی چندانی در جنوب لبنان ندارد و میدان جنگ به داخل الجلیل کشانده خواهد شد.
در مجموع میتوان گفت حزبالله با استمرار کلانراهبرد «ابهامزایی» به ارعاب بر دشمن در طول یک ماه گذشته، ادامه داد. در اثر این سیاست راهبردی بود که ۴۳ شهرک صهیونیستی در الجلیل خالی شده و مناطق زیادی در شمال فلسطین اشغالی به شهر ارواح تبدیل شد. در نتیجه ضمن آنکه قدرت تحرک زرهی و اطلاعاتی رژیم در جبهه شمال آسیب جدی دید، در راستای راهبرد «مشغولسازی» عملاً یکسوم نیروی زمینی، یکچهارم نیروی هوایی و نیمی از توان نیروی دریایی ارتش رژیم اشغالگر قدس مشغول مرزهای شمالی فلسطین اشغالی شد. در اثر دو راهبرد «ابهامزایی» و «مشغولسازی» علاوه بر آنکه سایه ترس بر افکار عمومی و نظامیان صهیونیست همچنان پابرجاست، قدرت تحرک رژیم اشغالگر در جبهه غزه محدود بوده و نوعی سردرگمی راهبردی بر اذهان سران این رژیم حکمفرماست. سخنان جناب نصرالله نشان داد که حزبالله از دستاوردهای این دو راهبرد آگاه است و با استمرار آن عرصه را همچنان بر صهیونیستها تنگ نگاه خواهد داشت.
اثر «مشت بسته» حزبالله - که همچنان تمایل بر بسته ماندن آن است- کمتر از مداخله نظامی نیست و چهبسا بار روانی و انتظار وقوع هر پیشامد احتمالی ناگوار، اثر قابلتوجهی بر روحیه و توان صهیونیستها و حامیان غربی آنها دارد، امری که مهمترین عامل اثرگذار بر توقف ماشین تهاجم رژیم به غزه است.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3867
یکشنبه | ١۴ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3868
دوشنبه | ١۵ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
قبل از اینکه #تقویم اسلامی را کنار بگذارند هم ما که میدانستیم دولت #عربستان_سعودی به اسلام ربطی ندارد، اما بیچاره آن مسلمانانی که در اقصی نقاط عالم حاکم حجاز را نماد اسلام تلقی میکنند.
@mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3869
سهشنبه | ١۶ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3871
پنجشنبه | ١٨ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3872
شنبه | ٢٠ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
چه کمکی از ما برمیآید؟
✍ محمدجواد اخوان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
در طول بیش از یک ماهی که از تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه میگذرد، انتشار اخبار و تصاویر جنایات رژیم خصوصاً علیه کودکان و غیرنظامیان عواطف بسیاری را جریحهدار کرده و کم نیستند افرادی که میپرسند در این شرایط خاص «چه کمکی از ما به مردم مظلوم غزه برمیآید؟» روشن است که برای عموم مردم حتی گزینه امدادگری به مردم فلسطین ممکن نیست و با توجه به محاصره شدید و غیرانسانی غزه کمک مالی هم بهسختی ممکن است به تأمین مایحتاج ضروری اهالی غزه بینجامد، بنابراین عملاً گزینههای نظامی، لجستیکی و حتی مالی موضوع این یادداشت نیستند و تمرکز بر کمک فرهنگی و اجتماعی است که از عهده بسیاری برمیآید.
۱- پیش از هر چیز باید برای افزایش آگاهی خودمان نسبت به ظلم ناروایی که بر ملت مظلوم فلسطین میرود تلاش کنیم. بهرغم آنکه موضوع قدس و فلسطین یکی از سرفصلهای متعارف خبری و رسانهای کشور در طول سالهای پس از انقلاب بوده است، اما به دلیل فقدان آگاهی از جزئیات تاریخ و مسائل فلسطین عملاً بازار مکاره شبهات ماهوارهای بخشی از جامعه را هدف گرفته و برای مقابله با این شبهات ابتدا باید خودمان بدانیم که ماجرای تلخ فلسطین چیست و چه ابعادی دارد. هرچند قصور و تقصیرهای بسیاری در مورد تولیدات فرهنگی و هنری در مورد فلسطین شده و عملاً هیچ نسبت صحیحی میان اهمیت این موضوع و میزان محصولات فرهنگی و هنری مرتبط با آن در کشور ما برقرار نیست، باید تلاش کرد با مطالعه و وقت گذاردن معتنابه، همه ما این کاستیها را حداقل در مورد خودمان جبران کنیم و سطح آگاهی و دانش خود را در این موضوع ارتقای جدی دهیم.
۲- اگر بتوان تا حد خوبی بر موضوع مسلط شد، باید دیگران را نیز آگاه کرد و در زمانهای که به دلیل «محاصره تبلیغاتی دشمن» دیواری نامرئی میان بخشی از جامعه ما و رسانههای معتبر داخلی کشیده شده است، باید با تعاملات میان فردی واقعیتهایی را که بسیاری نمیدانند، در اختیارشان قرار دهیم. کسانی که روایت ناقص و غرضآلود رسانههای فارسیزبان را از ماجرای فلسطین در یاد دارند، باید بدانند که حقایقی هم هست که از آن بیخبرند و در صورت ندانستن این حقایق است که ممکن است تلقی کاملاً اشتباهی از رویدادها پیدا کنند. در اینجا تکتک ما بهسان انسانرسانههای مبارز باید خود را در صف جهاد تبیین بدانیم و آنها که به زبانهای دیگر آشنایی و تسلطی دارند، باید بخشی از توان خود را صرف روشنگری در افقی فراتر از مرزهای جامعه ایرانی بکنند. طبیعی است که شبکههای اجتماعی متصل به صهیونیستها در این راه مانعتراشی میکنند، اما «در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم/ سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور».
۳- گام بعدی تلاش برای ایجاد کارزارهای اجتماعی علیه اشغالگرانی است که از حمایتهای غرب و حتی منطقه برخوردارند. باید از همین ظرفیت روشنگری به زبانهای دیگر استفاده کرد و ملتهای مختلف را علیه دشمن صهیونیستی بسیج کرد. ساکنان کشورهایی مثل ترکیه و جمهوری آذربایجان که کشورشان تأمینکننده سوخت و ارزاق رژیم صهیونیستی است، باید بدانند چگونه دولتهایشان هیزم آتشهایی را که بر جان کودکان غزه میافتد، تأمین میکنند.
هرچند رسانههای «جریان اصلی» غرب روایتی خیلی رقیق و کماثر از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه ارائه میکنند، اما موج بیداری گستردهای که در خیابانهای اروپا و امریکا علیه اسرائیل به راه افتاده است، این امید را زنده میکند که با تلاشهای حتی کوچک رسانهای میتوان دنیا را علیه جنایتکاران صهیونیست بسیج کرد و فشار را بر حامیان غربی این رژیم – اعم از دولتها و کارتلهای چندملیتی- افزایش داد. ممکن است این فشارها حتی مانع چندانی بر سر کودککشی رژیم صهیونیستی نشود- کما اینکه در ۷۵ سال گذشته نیز چنین بوده است-، اما میتوان امیدوار بود که نقاب دروغین حقوق بشر از چهره لیبرالهای حامی اسرائیل بیفتد و شناخت هرچه بیشتر ماهیت این شعارهای فریبنده، خود دستاورد مهمی است که میتواند آینده را برای نجات ملت مظلوم فلسطین و سایر مستضعفان جهان هموارتر سازد.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3873
یکشنبه | ٢١ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3874
دوشنبه | ٢٢ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3875
سهشنبه | ٢٣ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
روباه چشم خود را بر روی قتل عام چندین هزار کودک و زن را در #غزه بسته، اما حمله گرگ به گله گوسفندان در گوشه ایران را برجسته میکند.
هیچ بعید نیست که #بی_بی_سی فارسی مقصر حمله گرگ را هم ج.ا. بداند.
@mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3876
چهارشنبه | ٢۴ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
یهودیان ۲هزارم جمعیت جهاناند اما بیش از یک پنجم جایزههای #نوبل جهان را به دست آوردهاند.
دو نتیجه از این آمار متصور است یکی قدرت #يهود در تسلط بر کرانههای علوم و دیگر ماهیت جهتدار جایزه نوبل.
@mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3877
پنجشنبه | ٢۵ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3878
شنبه | ٢٧ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
۶۰نفر ازمدیران ارشد زن وزارت دفاع انگلیس درنامهای به وزیر از آزار واذیتهای جنسی در این وزارتخانه شکایت و تصریح کردند بااین رفتارهابرخوردنمیشود.
اینها البته مدیران ارشد بودند، قاعدتا مدیران وکارمندان دونپایه وضع بدتری دارند.
این هم ازحقوق #زنان در غرب!
https://www.theguardian.com/uk-news/2023/nov/16/sixty-women-at-mod-complain-of-widespread-toxic-and-hostile-behaviour
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3879
یکشنبه | ٢٨ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
تاریخ فشرده استعمار در جنگ غزه
✍ محمدجواد اخوان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
تعداد شهدای فلسطینی در غزه، خصوصاً کودکان، همچنان در حال افزایش است و سکوت مجامع تحت نفوذ غرب و همراهی سران دولتهای اروپایی و امریکا با صهیونیستها این سؤال را در اذهان متبادر میکند که حد یقف جنایت رژیم صهیونیستی کجاست و در واقع، چه زمانی حامیان غربی اسرائیل ترمز ماشین کودککشی او را خواهند کشید. برای پاسخ باید دلیل حمایتهای بیچونوچرای غربیها از جنایات رژیمصهیونیستی را فهمید. بهبیاندیگر، چطور اروپاییهایی که شعار حمایتشان از حقوق بشر گوش فلک را کر کرده اینک خودشان در برابر رویدادهای امروز فلسطین کور شدهاند؟
پاسخ این پرسشهای مهم مستلزم مروری گذرا بر ریشههای قدرت غرب است. قدرت امروز دولتهای غربی ریشه در استعمار قرون پانزدهم به بعد میلادی دارد و بازخوانی نگرش و رفتار غربیها در دوره استعمار واقعیتهای بسیاری را نشان میدهد. استعمارگران اروپایی از هر کشوری که برخاسته بودند و به هر سرزمینی در آسیا و آفریقا و نیز قاره امریکا و اقیانوسیه که وارد شدند، چند رویکرد ثابت و مشابه را در پیش گرفتند: ۱- ساکنان بومی مستعمرات را انسانهای درجه ۲ و ۳ و فاقد هرگونه حقوق طبیعی و قانونی قلمداد کردند؛ ۲- اراضی، منابع و ثروتهای طبیعی و زیرزمینی مستعمرات را ملکطلق خود تصور و تصاحب کردند؛ ۳- با نسلکشی و بردهگیری جمعیت بومیان را چنان کاهش دادند که مانعی بر سر راهشان نماند و ۴- با ایجاد اختلاف در میان بومیان مستعمرات مانع از خیزش آنها در برابر چپاول و جنایتها شدند.
به فهرست بالا، که میتوان چندین مورد دیگر را هم بدان افزود، نگاهی بیندازیم. چقدر شبیه چیزی است که در تراژدی فلسطین و ماجرای غمانگیز این روزهای غزه در حال رخ دادن است. معیارهای دوگانه درباره حقوق بشر، نادیده گرفتن کودککشیها، اختلاف افکندن میان فلسطینیان، تصاحب اراضی و منابع فلسطینیان و.... در واقع فلسطین تاریخ مجسم استعمار غربی در پنج قرن گذشته است، با این تفاوت که در قرن بیستویکم هم که اروپاییها مدعی پایان دوره استعمار هستند ادامه یافته است. جنایات صهیونیستها چیزی جز تجمیع همه خاطرات تلخ رفتارهای استعمارگران در آسیا و آفریقا و در مواجهه با بومیان امریکا و استرالیا نیست. تمدن برخاسته از گفتمان لیبرال سرمایهداری، هرچه را که مانع تحقق منافعشان شود از سر راه برمیدارد حتی اگر به قیمت زیرپاگذاردن شعارهای فریبندهای شود که با آنها جهانیان را اغوا میکند.
صهیونیستهای غاصب وارث رفتارهای زیادهخواهانه و جنایتکارانه اروپاییان استعمارگر در چهار قاره دیگر هستند و شاید به همین دلیل است که حامیان چشم آبی آنها روی دست خونآلود آنان غمضعین کردهاند. کاری را که پنج قرن بدان مشغول بودهاند اینک یکجا قومی وحشی در باریکه غزه در حال تکرار است و همه میدانیم که قدرت و ابهت امروز دول غربی محصول همین چپاولهای استعماری بوده و نباید توقع داشت که چاقو دسته خود را ببرد. پس تا اینجای کار همهچیز تکرار تلخ رفتار حامیان غربی اسرائیل است. اما فقط یک تفاوت وجود دارد که صحنه را بهگونهای دیگر رقم زده است و آن پدیدهای است به نام «مقاومت».
اگرچه در طول تاریخ استعمار ملتهای زیر ستم در برابر استعمارگران تلاشهای زیادی داشتهاند، اما اولاً این تلاشها هیچگاه به یک گفتمان پایدار تبدیل نشده و نشانه آن هم تداوم نفوذ دولتهای استعماری مثل انگلیس و فرانسه در برخی مستعمرات سابق آسیایی و آفریقایی است و ثانیاً هر تلاش نهایتاً محدود به سرزمینی خاص بوده و محوری منطقهای با تأثیرات فرامنطقهای مشابه «محور مقاومت» هیچگاه مانند امروز در مقابل نظام سلطه قدرتنمایی نکرده است. اساساً مشکل اصلی سلطهگران بینالمللی چه امریکا و چه اروپای غربی با جمهوری اسلامی ایران هم همین است که نهتنها خود در برابر زیادهخواهیها ایستاده، بلکه الگویی برای مقاومت دیگر ملتها نیز شده است و اگر میبینید غربیان و حتی جمعی از اعراب مرتجع متحدشان، حامی «نابودی حماس» - بهعنوان نمادی از مقاومت ملت فلسطین- شدهاند و به بهای آن حتی شعارهای اغواگرانه خود را از یاد بردهاند، در واقع ناشی از همین عقده چهلوچندساله است. اگر تاریخ تلخ جنایتها و خیانتهای استعمار در فلسطین در حال تکرار فشرده است، اما این بار سرنوشتی متفاوت در انتظار آن است و بیشک مقاومت به ملت فلسطین کمک خواهد کرد که این بار تاریخ را بهگونهای دیگر رقم بزنند، انشاءالله.
💠 @mjakhavan