چه کمکی از ما برمیآید؟
✍ محمدجواد اخوان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
در طول بیش از یک ماهی که از تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه میگذرد، انتشار اخبار و تصاویر جنایات رژیم خصوصاً علیه کودکان و غیرنظامیان عواطف بسیاری را جریحهدار کرده و کم نیستند افرادی که میپرسند در این شرایط خاص «چه کمکی از ما به مردم مظلوم غزه برمیآید؟» روشن است که برای عموم مردم حتی گزینه امدادگری به مردم فلسطین ممکن نیست و با توجه به محاصره شدید و غیرانسانی غزه کمک مالی هم بهسختی ممکن است به تأمین مایحتاج ضروری اهالی غزه بینجامد، بنابراین عملاً گزینههای نظامی، لجستیکی و حتی مالی موضوع این یادداشت نیستند و تمرکز بر کمک فرهنگی و اجتماعی است که از عهده بسیاری برمیآید.
۱- پیش از هر چیز باید برای افزایش آگاهی خودمان نسبت به ظلم ناروایی که بر ملت مظلوم فلسطین میرود تلاش کنیم. بهرغم آنکه موضوع قدس و فلسطین یکی از سرفصلهای متعارف خبری و رسانهای کشور در طول سالهای پس از انقلاب بوده است، اما به دلیل فقدان آگاهی از جزئیات تاریخ و مسائل فلسطین عملاً بازار مکاره شبهات ماهوارهای بخشی از جامعه را هدف گرفته و برای مقابله با این شبهات ابتدا باید خودمان بدانیم که ماجرای تلخ فلسطین چیست و چه ابعادی دارد. هرچند قصور و تقصیرهای بسیاری در مورد تولیدات فرهنگی و هنری در مورد فلسطین شده و عملاً هیچ نسبت صحیحی میان اهمیت این موضوع و میزان محصولات فرهنگی و هنری مرتبط با آن در کشور ما برقرار نیست، باید تلاش کرد با مطالعه و وقت گذاردن معتنابه، همه ما این کاستیها را حداقل در مورد خودمان جبران کنیم و سطح آگاهی و دانش خود را در این موضوع ارتقای جدی دهیم.
۲- اگر بتوان تا حد خوبی بر موضوع مسلط شد، باید دیگران را نیز آگاه کرد و در زمانهای که به دلیل «محاصره تبلیغاتی دشمن» دیواری نامرئی میان بخشی از جامعه ما و رسانههای معتبر داخلی کشیده شده است، باید با تعاملات میان فردی واقعیتهایی را که بسیاری نمیدانند، در اختیارشان قرار دهیم. کسانی که روایت ناقص و غرضآلود رسانههای فارسیزبان را از ماجرای فلسطین در یاد دارند، باید بدانند که حقایقی هم هست که از آن بیخبرند و در صورت ندانستن این حقایق است که ممکن است تلقی کاملاً اشتباهی از رویدادها پیدا کنند. در اینجا تکتک ما بهسان انسانرسانههای مبارز باید خود را در صف جهاد تبیین بدانیم و آنها که به زبانهای دیگر آشنایی و تسلطی دارند، باید بخشی از توان خود را صرف روشنگری در افقی فراتر از مرزهای جامعه ایرانی بکنند. طبیعی است که شبکههای اجتماعی متصل به صهیونیستها در این راه مانعتراشی میکنند، اما «در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم/ سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور».
۳- گام بعدی تلاش برای ایجاد کارزارهای اجتماعی علیه اشغالگرانی است که از حمایتهای غرب و حتی منطقه برخوردارند. باید از همین ظرفیت روشنگری به زبانهای دیگر استفاده کرد و ملتهای مختلف را علیه دشمن صهیونیستی بسیج کرد. ساکنان کشورهایی مثل ترکیه و جمهوری آذربایجان که کشورشان تأمینکننده سوخت و ارزاق رژیم صهیونیستی است، باید بدانند چگونه دولتهایشان هیزم آتشهایی را که بر جان کودکان غزه میافتد، تأمین میکنند.
هرچند رسانههای «جریان اصلی» غرب روایتی خیلی رقیق و کماثر از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه ارائه میکنند، اما موج بیداری گستردهای که در خیابانهای اروپا و امریکا علیه اسرائیل به راه افتاده است، این امید را زنده میکند که با تلاشهای حتی کوچک رسانهای میتوان دنیا را علیه جنایتکاران صهیونیست بسیج کرد و فشار را بر حامیان غربی این رژیم – اعم از دولتها و کارتلهای چندملیتی- افزایش داد. ممکن است این فشارها حتی مانع چندانی بر سر کودککشی رژیم صهیونیستی نشود- کما اینکه در ۷۵ سال گذشته نیز چنین بوده است-، اما میتوان امیدوار بود که نقاب دروغین حقوق بشر از چهره لیبرالهای حامی اسرائیل بیفتد و شناخت هرچه بیشتر ماهیت این شعارهای فریبنده، خود دستاورد مهمی است که میتواند آینده را برای نجات ملت مظلوم فلسطین و سایر مستضعفان جهان هموارتر سازد.
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3873
یکشنبه | ٢١ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3874
دوشنبه | ٢٢ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3875
سهشنبه | ٢٣ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
روباه چشم خود را بر روی قتل عام چندین هزار کودک و زن را در #غزه بسته، اما حمله گرگ به گله گوسفندان در گوشه ایران را برجسته میکند.
هیچ بعید نیست که #بی_بی_سی فارسی مقصر حمله گرگ را هم ج.ا. بداند.
@mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3876
چهارشنبه | ٢۴ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
یهودیان ۲هزارم جمعیت جهاناند اما بیش از یک پنجم جایزههای #نوبل جهان را به دست آوردهاند.
دو نتیجه از این آمار متصور است یکی قدرت #يهود در تسلط بر کرانههای علوم و دیگر ماهیت جهتدار جایزه نوبل.
@mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3877
پنجشنبه | ٢۵ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3878
شنبه | ٢٧ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
۶۰نفر ازمدیران ارشد زن وزارت دفاع انگلیس درنامهای به وزیر از آزار واذیتهای جنسی در این وزارتخانه شکایت و تصریح کردند بااین رفتارهابرخوردنمیشود.
اینها البته مدیران ارشد بودند، قاعدتا مدیران وکارمندان دونپایه وضع بدتری دارند.
این هم ازحقوق #زنان در غرب!
https://www.theguardian.com/uk-news/2023/nov/16/sixty-women-at-mod-complain-of-widespread-toxic-and-hostile-behaviour
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3879
یکشنبه | ٢٨ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
تاریخ فشرده استعمار در جنگ غزه
✍ محمدجواد اخوان
#سرمقاله #روزنامه_جوان
تعداد شهدای فلسطینی در غزه، خصوصاً کودکان، همچنان در حال افزایش است و سکوت مجامع تحت نفوذ غرب و همراهی سران دولتهای اروپایی و امریکا با صهیونیستها این سؤال را در اذهان متبادر میکند که حد یقف جنایت رژیم صهیونیستی کجاست و در واقع، چه زمانی حامیان غربی اسرائیل ترمز ماشین کودککشی او را خواهند کشید. برای پاسخ باید دلیل حمایتهای بیچونوچرای غربیها از جنایات رژیمصهیونیستی را فهمید. بهبیاندیگر، چطور اروپاییهایی که شعار حمایتشان از حقوق بشر گوش فلک را کر کرده اینک خودشان در برابر رویدادهای امروز فلسطین کور شدهاند؟
پاسخ این پرسشهای مهم مستلزم مروری گذرا بر ریشههای قدرت غرب است. قدرت امروز دولتهای غربی ریشه در استعمار قرون پانزدهم به بعد میلادی دارد و بازخوانی نگرش و رفتار غربیها در دوره استعمار واقعیتهای بسیاری را نشان میدهد. استعمارگران اروپایی از هر کشوری که برخاسته بودند و به هر سرزمینی در آسیا و آفریقا و نیز قاره امریکا و اقیانوسیه که وارد شدند، چند رویکرد ثابت و مشابه را در پیش گرفتند: ۱- ساکنان بومی مستعمرات را انسانهای درجه ۲ و ۳ و فاقد هرگونه حقوق طبیعی و قانونی قلمداد کردند؛ ۲- اراضی، منابع و ثروتهای طبیعی و زیرزمینی مستعمرات را ملکطلق خود تصور و تصاحب کردند؛ ۳- با نسلکشی و بردهگیری جمعیت بومیان را چنان کاهش دادند که مانعی بر سر راهشان نماند و ۴- با ایجاد اختلاف در میان بومیان مستعمرات مانع از خیزش آنها در برابر چپاول و جنایتها شدند.
به فهرست بالا، که میتوان چندین مورد دیگر را هم بدان افزود، نگاهی بیندازیم. چقدر شبیه چیزی است که در تراژدی فلسطین و ماجرای غمانگیز این روزهای غزه در حال رخ دادن است. معیارهای دوگانه درباره حقوق بشر، نادیده گرفتن کودککشیها، اختلاف افکندن میان فلسطینیان، تصاحب اراضی و منابع فلسطینیان و.... در واقع فلسطین تاریخ مجسم استعمار غربی در پنج قرن گذشته است، با این تفاوت که در قرن بیستویکم هم که اروپاییها مدعی پایان دوره استعمار هستند ادامه یافته است. جنایات صهیونیستها چیزی جز تجمیع همه خاطرات تلخ رفتارهای استعمارگران در آسیا و آفریقا و در مواجهه با بومیان امریکا و استرالیا نیست. تمدن برخاسته از گفتمان لیبرال سرمایهداری، هرچه را که مانع تحقق منافعشان شود از سر راه برمیدارد حتی اگر به قیمت زیرپاگذاردن شعارهای فریبندهای شود که با آنها جهانیان را اغوا میکند.
صهیونیستهای غاصب وارث رفتارهای زیادهخواهانه و جنایتکارانه اروپاییان استعمارگر در چهار قاره دیگر هستند و شاید به همین دلیل است که حامیان چشم آبی آنها روی دست خونآلود آنان غمضعین کردهاند. کاری را که پنج قرن بدان مشغول بودهاند اینک یکجا قومی وحشی در باریکه غزه در حال تکرار است و همه میدانیم که قدرت و ابهت امروز دول غربی محصول همین چپاولهای استعماری بوده و نباید توقع داشت که چاقو دسته خود را ببرد. پس تا اینجای کار همهچیز تکرار تلخ رفتار حامیان غربی اسرائیل است. اما فقط یک تفاوت وجود دارد که صحنه را بهگونهای دیگر رقم زده است و آن پدیدهای است به نام «مقاومت».
اگرچه در طول تاریخ استعمار ملتهای زیر ستم در برابر استعمارگران تلاشهای زیادی داشتهاند، اما اولاً این تلاشها هیچگاه به یک گفتمان پایدار تبدیل نشده و نشانه آن هم تداوم نفوذ دولتهای استعماری مثل انگلیس و فرانسه در برخی مستعمرات سابق آسیایی و آفریقایی است و ثانیاً هر تلاش نهایتاً محدود به سرزمینی خاص بوده و محوری منطقهای با تأثیرات فرامنطقهای مشابه «محور مقاومت» هیچگاه مانند امروز در مقابل نظام سلطه قدرتنمایی نکرده است. اساساً مشکل اصلی سلطهگران بینالمللی چه امریکا و چه اروپای غربی با جمهوری اسلامی ایران هم همین است که نهتنها خود در برابر زیادهخواهیها ایستاده، بلکه الگویی برای مقاومت دیگر ملتها نیز شده است و اگر میبینید غربیان و حتی جمعی از اعراب مرتجع متحدشان، حامی «نابودی حماس» - بهعنوان نمادی از مقاومت ملت فلسطین- شدهاند و به بهای آن حتی شعارهای اغواگرانه خود را از یاد بردهاند، در واقع ناشی از همین عقده چهلوچندساله است. اگر تاریخ تلخ جنایتها و خیانتهای استعمار در فلسطین در حال تکرار فشرده است، اما این بار سرنوشتی متفاوت در انتظار آن است و بیشک مقاومت به ملت فلسطین کمک خواهد کرد که این بار تاریخ را بهگونهای دیگر رقم بزنند، انشاءالله.
💠 @mjakhavan
📥#داده_نما| هولوکاست فلسطین
🔺«النکبه» کلمهای عربی و بهمعنای مصیبت است. اصطلاحی است که اشاره به جنگ رژیمصهیونیستی و فلسطین در سال ۱۹۴۸ دارد که سرانجام به تأسیس رژیم جعلی اسرائیل انجامید و بیش از ۹۰۰ هزار فلسطینی آواره شدند.
📥 PDF DOWNLOAD
✔️https://www.javann.ir/0051wf
🌏 @NewsJavan
هولوکاست فلسطین.pdf
816.1K
حتماً شنیدهاید برخی که مدعی حمایت از مردم فلسطین هستند از صلح و راهحل معروف به «دودولتی» سخن به میان میآورند. مقصود اینان پذیرش رژیمصهیونیستها در مرزهایی است که در «النکبه» سال ۱۹۴۸ شکل گرفته است. در واقع اینها معتقدند باید چشم روی اشغالگری آن سالهای صهیونیستها بست و آن را به رسمیت شناخت. «النکبه» کلمهای عربی و بهمعنای مصیبت است. سلب مالکیت فلسطینیان و پاکسازی کامل قومی مردم در تاریخ مدرن بینظیر است و آن را النکبه، هولوکاست فلسطینی مینامند. در این داده نما شرح این ماجرای تلخ آمده است.
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3880
دوشنبه | ٢٩ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دولت انگلیس چگونه صدای مخالف را خفه میکند؟
🔸 روزنامه گاردین، سیاست رسمی دولت انگلیس برای #سانسور و اعمال محدودیت و خاموش کردن صدای منتقدان افشا کرد. طبق دستور مقامات لندن ۱۵ بخش دولتی، منتقدان را زیر نظر گرفتهاند تا از سخنرانی عمومی و انتقادات آنها جلوگیری کنند. این دستورالعملها برای منع و جلوگیری از سخنرانی افرادی که در سه تا پنج سال گذشته از دولت انتقاد کرده است در کنفرانسهای سازماندهی شده توسط دولت و سایر رویدادها طراحی شده است.
🔸 به عنوان نمونه دن کازیتا، کارشناس تسلیحات شیمیایی، در ماه آوریل امسال از ایراد سخنرانی در یک کنفرانس دفاعی انگلیس حذف شد، زیرا مقامات دولتی پستهای وی در شبکههای اجتماعی را در انتقاد از وزرای دولت انگلیس و سیاستهای مهاجرتی دولت پیدا کردند. او به آبزرور گفت که ۱۲ نفر دیگر را می شناسد که آنها نیز در #لیست_سیاه دولت قرار گرفتهاند.
#غرب_به_روایت_غرب
https://www.theguardian.com/politics/2023/nov/18/shocking-scale-of-uk-governments-secret-files-on-critics-revealed
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3881
سهشنبه | ٣٠ آبان ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
انگلیسیها نقش خود در جنایات غزه پنهان میکنند
دولت انگلیس هر نوع سؤالی از سوی نمایندگان پارلمان این کشور در مورد فعالیتهای پایگاه خود در قبرس و نقش آن در جنگ غزه را منع کرده است.
طبق گزارشهای طبقهبندیشده، پایگاه نظامی نیروهای انگلیسی در قبرس نقش تدارکاتی و ارسال تسلیحات برای جنگ رژیم صهیونیستی در غزه را تسهیل میکند. اما وزارت دفاع انگلیس به طور کامل کلیه درخواستهای نمایندگان مجلس برای دریافت اطلاعات درباره این پایگاه و نقش آن در جنگ غزه را پنهان می کند.
مقامات نظامی انگلیس با اعزام هواپیمای ترابری نظامی A400M از پایگاه قبرس به تلآویو، به طور مخفیانه، این پایگاه را به مرکز نظامی بینالمللی تبدیل کردهاند که از بمباران غزه توسط اسرائیل حمایت میکند.
متن کامل گزارش:
https://www.declassifieduk.org/uk-government-blocks-mp-questions-about-gaza-related-activity-at-its-cyprus-base/
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3882
چهارشنبه | ١ آذر ١۴٠٢ 📆
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3883
پنجشنبه | ۲ آذر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دو سال پیش در سرمقاله روزنامه جوان به سنتهای وارداتی همچون جمعه سیاه (Black Friday) پرداختم و توضیح دادم تخفیف در جمعه آخر ماه یازدهم میلادی هیچ ربطی به فرهنگ ما و حتی اقتصاد ما هم ندارد. اما برخی فروشگاههای بزرگ و اینترنتی در حال ترویج آن هستند که مسؤلان حوزه فرهنگ عمومی باید نسبت به آن حساس شوند
https://t.me/mjakhavan/1545
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3884
شنبه | ۴ آذر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
پیروزی اراده مردم فلسطین
#سرمقاله #روزنامه_جوان
✍ محمدجواد اخوان
چند هفته پیش در جریان سفری که به همراه جمعی از اهالی رسانه به لبنان داشتیم، در ضمن دیدارها، جلسه مشترکی هم با نمایندگان گروههای مختلف فلسطینی حاضر در لبنان برگزار شد. در آن دیدار پس از استماع نظرات برادران فلسطینی، هنگامی که قرار شد نکتهای را هم بنده بهعنوان یکی از مدیران رسانهای ایران عرض کنم، به این نکته بسنده کردم که من به عنوان یک معلم دانشگاه حماسه طوفان الاقصی و جنگ اخیر غزه را نقطه عطف تاریخ فلسطین میدانم و معتقدم که تاریخ فلسطین را میتوان به قبل و بعد از این واقعه تقسیم کرد. دلیل آن هم فراتر از رویدادهای نظامی یا حتی اوجگیری جنایات صهیونیستها، این است که جنگ اخیر نماد هویتیابی «مردم» فلسطین و ظهور «اراده» آنان بود. در این جنگ بود که برای اولینبار در تاریخ یک سده اشغال فلسطین، این خود فلسطینیها بودند که کنشگر فعال و اصلی تحولات این سرزمین بودند.
اگر در مقطعی انگلیسیها، سپس قدرتهای بینالمللی و سازمان ملل، حتی گاه سران عرب همسایه فلسطین و بعد هم صهیونیستهای اشغالگر بهجای مردم فلسطین تصمیمگیری میکردند و منافع خویش را بهجای مصالح فلسطینیان بر کرسی مینشاندند، این اراده فلسطینی بود که در میدان ظهور یافت و همین قدرتنمایی فلسطینیها بود که صهیونیستها را در اعجاب عمیقی فرو برده که میخواهند با قتلعام خشم خود را از این تحول مهم جامعه فلسطینی فروبنشانند. نقشآفرینی فعال فلسطینیان فقط به روز حماسی و تاریخساز ۱۵ مهر ۱۴۰۲، ختم نمیشود بلکه با یورش زمینی، هوایی و دریایی رژیمصهیونیستی به غزه، روشن شد که عموم فلسطینیها تصمیم خود را گرفتهاند و عزم خود را جزم کردهاند که سرنوشت خود را خود رقم بزنند.
درحالیکه اسرائیلیها از حمله و بمباران وسیع غزه، در پی تکرار «النکبه» و وقوع هولوکاست دوم فلسطین بودند تا برای همیشه آخرین سنگرهای مقاومت فلسطینی را در هم بشکنند و ساکنان غزه را مجبور به فرار به صحرای سینا کنند، در عمل راه بهجایی نبردند و نقشههایشان برای خالی کردن شمال غزه از سکنه نقش بر آب شد. باوجود بمبارانهای شبانهروزی و شلیک مستقیم از زمین و هوا به مردم غزه و تخریب خانه و کاشانههایشان، تعدادی از این مردم از جایشان تکان نخوردند و حتی تعدادی از آنها که به جنوب رفته بودند به کاشانهشان بازگشتند. مردم غزه میدانند که این باریکه ۳۶۰ کیلومترمربعی سنگر تعیین سرنوشت فلسطین است و در روزها و شبهای جنگ اخیر غزه تاریخ این سرزمین مقدس ورق میخورد.
هرچند در آن دیدار با نمایندگان گروههای مقاومت فلسطینی، فرصت باز کردن بیشتر این نکته فراهم نبود، اما همین تبیین مختصر با استقبال فوقالعاده برادران فلسطینی مواجه شد و در همان جلسه و نیز در پایان آن بر نظرم صحه گذاردند. همین واکنش تأییدآمیز فلسطینیان آن جلسه را میتوان مصداقی دیگر بر اثبات این ادعا گذارد که مهمترین مانع بر سر راه ملت فلسطین در طول یک قرن اخیر همین بود که دیگران میخواستند به جای آنها و برای آنها تصمیم بگیرند؛ تصمیماتی که هیچ کدام از حقوق طبیعی و انسانی صاحبان واقعی این سرزمین مراعات نمیشد. اما این بار سررشته تدبیر را خود فلسطینیها در دست گرفتهاند این خودآگاهی و اراده جمعی که در ذهن و عمل فلسطینیها، چه ساکنان مقاوم غزه و چه کرانه و حتی ساکنان سرزمینهای ۱۹۴۸ و نیز آوارگان فلسطینی بیرون مرزها رقم خورده خود مهمترین دستاوردی است که با هیچ موفقیت دیگری قابل قیاس نیست.
اگر بگوییم که این بیداری و ابتکار عمل فلسطینی که در جنگ اخیر خود را نشان داد، بهترین دلیل برای «پیروزی مردم فلسطین» است، سخن به گزافه نگفتهایم. این بار سرنوشت فلسطین معطل قدرتهای استعماری و جلسات سایسپیکو، قطعنامههای سازمان ملل و حتی توافقات همسایگان دمدمیمزاج و سازشکار فلسطین، نیست، بلکه «اراده فلسطینی» بازیگر اصلی و تعیینکننده است. چشمانداز تحولات فلسطین متأثر از تحقق این اراده خواهد بود و این مردم فلسطین هستند که زمین بازی و میدان را مشخص میکنند. ترس و تحیر صهیونیستها از این تحول مهم بیدلیل نیست. باید هم بترسند و روزهای تلخ و دشوارتری در انتظار غاصبان قدس خواهد بود. «وَقَذَفَ فِی قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ فَرِیقًا تَقْتُلُونَ وَتَأْسِرُونَ فَرِیقًا.»
💠 @mjakhavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3885
یکشنبه | ۵ آذر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan
دسترسی به صفحات روزنامه جوان
🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/3886
دوشنبه | ۶ آذر ١۴٠٢ 📆
📥 دریافت تمامی صفحات به صورت یکجا
🌎 @NewsJavan