🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#قیام_امام_حسین_اختیار_یا_جبر
⁉️بنابر روایات شهادت امام حسین علیه السلام خواست و مقدّر الهی بوده است. این امر چگونه با اختیاری بودن قیام امام حسین علیه السلام سازگاری دارد؟
🔰 تقدیر الهی به دو معناست و مقدّر بودن شهادت امام حسین علیه السلام به هر معنا که باشد - چه تقدیر تکوینی و چه تقدیر تشریعی - هیچکدام با اختیاری بودن عمل امام حسین منافات ندارد. اما توضیح هر دو صورت:
صورت اول: اگر مقدر بودن شهادت، بمعنای تقدیر تکوینی باشد
🔹 تقدیر تکوینی یعنی خداوند برای هر چیزی اندازه قرار داده و برای آن، علل و اسباب مقدر نموده است تا هرگاه آن اسباب فراهم گردد، آن حادثه یا عمل نیز واقع خواهد شد. قضای الهی نیز بمعنای قطعیت یافتن یک سبب، از میان اسباب متعددی است که برای یک حادثه وجود دارد.
🔸 مثلا؛ اگر به خانه شما از چند کوچه راه باشد، به تمام این راه های متعدد که برای ورود به خانه وجود دارد، قدر گفته می شود و هر کدام از راهها را برای رسیدن به خانه انتخاب کنید، خارج از قدر نبوده و جزء آن حساب خواهد شد. حال اگر یکی از آن راهها را انتخاب کنید و رفتن از آن راه تحقق و قطعیت یابد، این مرحله را قضا می نامند.
🔻 اگر مقدر بودن شهادت را به معنای تقدیر تکوینی بگیریم، اینگونه می گوییم که بشر همیشه خود را بر سر چهارراه می بیند؛ به طوری که اجباری برای انتخاب یک راه ندارد و سایر راه ها بر او بسته نیست و انتخاب یکی از آنها نیز به فکر و اراده او مربوط است؛ یعنی طرز فکر و انتخاب اوست که یک راه خاص را معین میکند و این، همان قضا و قدر الهی خواهد بود. در کربلا وقتی امام حسین علیه السلام بین دو راه، یعنی بیعت ذلیلانه با یزید یا روبرو شدن با شمشیر های سپاه ابن زیاد قرار گرفت، امام با اختیار خود راه دوم را انتخاب کرد. این انتخاب اختیاری امام، جزء تقدیر الهی بود. بنابراین راهی که امام برگزید، هم اختیاری بود و هم تقدیر الهی و میان تقدیر الهی و انتخاب او، تضادی وجود ندارد.
صورت دوم: اگر مقدر بودن شهادت، بمعنای تقدیر تشریعی باشد
🔹 تقدیر تشریعی یعنی اینکه خداوند از چندین راهی که برای انجام یک عمل در اختیار انسان قرار دارد، یک راه یا انجام یک عمل خاص را بپسندد و آن را بخواهد و با واسطه پیامبران یا از طریق عقل به انسان ابلاغ کند. انسان نیز اختیار دارد که آن عمل را انجام بدهد یا ندهد.
🔸 مثلاً خداوند دوست دارد و از بندگانش خواسته تا نماز و روزه را انجام دهند اما انسان ها در انجام دادن یا ندادن آن اختیار دارند.
🔻 اگر مقدر بودن شهادت را به معنای تقدیر تشریعی بگیریم، می گوییم که بر طبق معنای تقدیر تشریعی خدا می خواست امام حسین بهترین راه را برگزیند که نتیجه آن، شهادت مظلومانه او بود؛ امام حسین در انتخاب آن راه مجبور نبود؛ [همانطور که ما در خواندن نماز و روزه مجبور نیستیم و با اختیار انجام می دهیم] اما خواست خدا را پسندید؛ زیرا این امر را بهترین راه و سرنوشت می دانست و لذا با کمال میل و اختیار آن را برگزید.
📚 برگرفته از پرسمان محرمِ سید محمود اکبریان و محمدرضا بهروز، صص ۱۹-۲۴.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#حکم_آرایش_کردن_در_ماه_محرم
⁉️ آیا در ماه محرم، اعمالی مثل بند انداختن و رنگ کردن موها و آرایش زن اشکالی دارد؟
🔰 همه مراجع: اگر توأم با معصیت و یا هتک حرمت ایام عزاداری حضرت سیدالشهداء علیه السلام نباشد، اشکال ندارد؛ ولی سزاوار است که مسلمانان غیرتمند، سعی کنند این گونه مراسم را در ماه های دیگر و ایام متناسب با خود برگزار کنند؛ چرا که امام صادق علیه السلام می فرماید: خداوند شیعیان ما را رحمت کند که در شادی ما شاد و در ایام حزن ما محزون هستند و مسلم است که ایام محرم، ایام حزن پیشوایان دینی ما است.
📚 پرسش و پاسخ های دانشجویی ویژه محرم، ص۳۳۵.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#چرا_حضرت_مسلم_بن_زیاد_را_نکشت
⁉️ چرا حضرت مسلم علیه السلام، عبیدالله بن زیاد را در خانه هانی نکشت؟
🔰 در پاسخ به این پرسش که: «چرا طرح ترور ابن زیاد اجرا، نشد؟»، گزارش های متفاوتی وجود دارد.
🔸 شماری از گزارش ها، حاکی از آن اند که ابن زیاد، از قرائن موجود، متوجّه طرح ترور خود شد و صحنه را فورا ترک کرد.
🔸 برخی از گزارش ها، تصریح می کنند که زنی در خانه هانی، مانع اقدام مسلم گردید.
🔸 در شماری از گزارش ها نیز پاسخ خودِ مسلم، به این که چرا اقدام به ترور ابن زیاد نکرد، آمده است که دو چیز، مانع اقدام او شد: یکی این که هانی، مایل نبوده است که این اقدام، در خانه او انجام شود؛ و دیگر، به خاطرْ آوردنِ حدیثی از پیامبر صلی الله علیه و آله که فرمود:
إنَّ الإیمانَ قَیدَ الفَتْک، وَ لا یفْتِک مُؤمِنٌ.
اسلام، غافلگیرانه کشتن را در بند کشیده است و هیچ مسلمانی، غافلگیرانه نمی کشد.
🔸 همچنین در برخی از گزارش ها، مسلم، علّت امتناع خود را فقط حدیث مورد اشاره، ذکر کرده است.
🔸 در گزارشی دیگر، مسلم، علّت امتناع خود را تنها مایل نبودن هانی به انجام گرفتن این کار در خانه او می داند.
🔸 و در نقلی دیگر، مسلم برای توجیه کار خود، به دو عامل اشاره می کند: یکی، حدیث «فَتک (ترور)»؛ و دیگر، این که مایل نبوده است این اقدام در خانه شَریک بن اَعوَر انجام شود.
🔷 با تأمّل در این گزارش های متناقض، نخستین نکته ای که به ذهن می رسد، ساختگی بودنِ همه آنهاست؛ زیرا:
اوّلاً، حضور یافتن ابن زیاد در خانه علاقه مندان به مسلم، به معنای قرار دادن خود در کانون خطر است که با در نظر گرفتن زیرکی سیاسی ابن زیاد و اوضاع بحرانی کوفه، انجام گرفتن این اقدام ضدّ امنیتی به وسیله او، باور نکردنی است، بویژه این که از طریق مأمور نفوذی خود، اطّلاع یافته بود که مسلم در خانه هانی، مخفی شده است.
ثانیا؛ ضرورترین لازمه اجرای نقشه ترور، مخفیکاری است و این، با در جریان کار قرار گرفتن سی نفر - که همراهی آنها برای ترور یک نفر، ضرورتی ندارد -، منافات دارد.
ثالثا؛ اگر نقشه اعدام ابن زیاد، واقعیت داشت، مقتضای در نظر گرفتن تدابیر سیاسی و امنیتی برای این عملیات، این بود که اجرای آن به فردی غیر از مسلم - که رهبری نهضت کوفه را به عهده داشت -، واگذار می شد.
✅ بر این اساس، می توان گفت که ماجرای ترور ابن زیاد، احتمالاً ساخته و پرداخته خود او و دستیارانش و برای موجّه جلوه دادن اقدام خویش بر ضدّ مسلم و سران قبایل هوادار ایشان بوده است.
🔻اگر این تحلیل، پذیرفته نشود و نقشه یاد شده را واقعی بدانیم، گزارش دوم که حاکی از متوجّه شدن ابن زیاد از طریق قرائن موجود است و یا گزارش سوم که تصریح می کند زنی در خانه هانی، مانع اجرای آن شد، به صحّت، نزدیک ترند .
🔻امّا درستی گزارش های دیگری که می گویند مسلم، با یادآوری حدیث نبوی «فتک»، از تصمیم خود منصرف شد، بسیار بعید می نماید؛ بلکه می توان گفت که اهانت به مسلم است. آیا می توان پذیرفت که نماینده امام علیه السلام، هنگام طرح نقشه یاد شده، حکم آن را نمی دانسته و موقع اجرا، با یادآوری آن، از تصمیم خود، منصرف شده است؟!
🔻سایر آنچه در گزارش های یاد شده، برای بیان علّت امتناع مسلم از اجرای طرح ترور آمده، آن قدر سست است که ارزش نقد ندارد.
📚دانشنامه امام حسین(ع)، ج۴، ص ۱۷۴-۱۷۷.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#بررسی_روایات_گریه_بر_ارباب_بی_سر
⁉️ آیا روایاتی که ثواب عزاداری و گریه بر امام حسین علیه السلام را بسیار زیاد و بی حد و مرز دانسته صحیح است؟ چگونه می شود با یک قطره اشک، خداوند تمام گناهان ما را ببخشد؟
🔰 پاسخ این سؤال، در دو محور بیان می گردد:
1⃣ محور اول: چگونگی تعلق ثواب فروان به گریه بر ارباب بی سر
جواب این سوال که چگونه می شود با یک قطره اشک، خداوند تمام گناهان ما را ببخشد، در تشرف سید بحرالعلوم، این چنین داده شده است:
🔹سید بحرالعلوم (ره ) به قصد تشرف به سامرا تنها براه افتاد. در بین راه راجع به این مساله، که گریه بـر امـام حسین (ع ) گناهان را مى آمرزد، فکر مى کرد. همان وقت متوجه شد که شخص عربى که سـوار بـر اسـب اسـت بـه او رسـید و سلام کرد. بعدپرسید: جناب سید درباره چه چیز به فکر فرو رفته اى؟ و در چه اندیشه اى؟ اگر مساله علمى است بفرمایید شاید من هم اهل باشم؟
🔹سـیـد بـحرالعلوم فرمود: در این باره فکر مى کنم که چطور مى شود خداى تعالى این همه ثواب به زائریـن و گریه کنندگان بر حضرت سیدالشهداء (ع ) مى دهد، مثلا در هرقدمى که در راه زیارت بـرمـى دارد، ثواب یک حج و یک عمره در نامه عملش نوشته مى شود و براى یک قطره اشک تمام گناهان صغیره و کبیره اش آمرزیده مى شود؟
🔹آن سوار عرب فرمود: تعجب نکن ! من براى شما مثالى مى آورم تا مشکل حل شود. سـلـطـانـى بـه همراه درباریان خود به شکار مى رفت . در شکارگاه از همراهیانش دور افتاد و به سـخـتى فوق العاده اى افتاد و بسیار گرسنه شد. خیمه اى را دید و وارد آن خیمه شد. در آن سیاه چـادر, پیرزنى را با پسرش دید. آنان در گوشه خیمه عنیزه اى (بز شیرده ) داشتند و از راه مصرف شیر این بز، زندگى خود را مى گرداندند. وقـتى سلطان وارد شد، او را نشناختند، ولى به خاطر پذیرایى از مهمان، آن بز را سربریده و کباب کردند، زیرا چیز دیگرى براى پذیرایى نداشتند.
🔹سلطان شب را همان جا خوابید و روز بعد، از ایشان جدا شد و به هر طورى که بود خود را به درباریان رسانید و جریان را براى اطرافیان نقل کرد. در نـهـایت از ایشان سؤال کرد: اگر بخواهم پاداش میهمان نوازى پیرزن و فرزندش راداده باشم، چه عملى باید انجام بدهم ؟ یکى از حضار گفت: به او صد گوسفند بدهید. دیگرى که از وزراء بود، گفت: صد گوسفند و صد اشرفى بدهید. یکى دیگر گفت: فلان مزرعه را به ایشان بدهید. سـلطان گفت: هر چه بدهم کم است، زیرا اگر سلطنت و تاج و تختم را هم بدهم آن وقت مقابله به مثل کرده ام. چون آنها هر چه را که داشتند به من دادند. من هم باید هرچه را که دارم به ایشان بدهم تا سر به سر شود.
🔹بعد سوار عرب به سید فرمود: حالا جناب بحرالعلوم، حضرت سیدالشهداء (ع ) هرچه از مال و منال و اهـل و عـیـال و پـسر و برادر و دختر و خواهر و سر و پیکر داشت همه را در راه خدا داد پس اگر خـداونـد بـه زائرین و گریه کنندگان آن همه اجر و ثواب بدهد، نباید تعجب نمود، چون خدا که خـدائیش را نمى تواند به سیدالشهداء (ع )بدهد، پس هر کارى که مى تواند، انجام مى دهد، یعنى با صـرف نظر از مقامات عالى خودش، به زوار و گریه کنندگان آن حضرت، درجاتى عنایت مى کند.در عین حال اینها را جزاى کامل براى فداکارى آن حضرت نمى داند. چون شخص عرب این مطالب را فرمود، از نظر سید بحرالعلوم غایب شد.
📚 العبقری الحسان، ج۲، صص۵۴۵-۵۴۷.
2⃣ محور دوم: راه بهره مندی از این همه ثواب و بارش رحمت
💠 حال که این همه ثواب عظیم و رحمت گسترده -برای گریه و زیارت امام حسین علیه السلام - به سوی ما در حال باریدن است؛
اولا؛ باید کاسه به دست گیریم تا از این بارش رحمت الهی بهرمند شویم و الا دستمان خالی میماند، و کاسه همان اعتقاد به اصول دین و پایبندی به تکالیف شرعی -یعنی؛ انجام نماز و روزه و ... - است.
ثانیاً؛کاسه خود را بر عکس نکنیم؛ یعنی با انجام اعمالی مانند: غیبت، تهمت، گران فروشی و..این ثواب هایی را که جمع کردیم، نسوزانیم.
✅ نکته پایانی اینکه اگر در زیر باران رحمت ارباب بی سر نیستیم؛ ایراد از باران نیست، بلکه باید سعی کنیم خود را مثل جناب حر به باران برسانیم و از این رحمت واسعه بهره مند گردیم. -----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#نهر_فرات_مهریه_حضرت_زهرا
⁉️ آیا آب فرات مهریه حضرت زهرا سلام الله علیها است؟
🔰 در منابع روایی احادیثی هست که آب فرات را جزء مهریه حضرت زهرا سلام الله علیها معرفی می کند؛ چنان که بر اساس روایت جابر جُعْفی از امام باقر علیه السلام، خداوند مهریه حضرت فاطمه سلام الله علیها را در زمین، چهار نهر قرار داده که یکی از آنها فرات است.
✅ اگر از نقد سندی و محتوایی این حدیث بگذریم، به نظر می رسد مقصود از مهر بودن فرات یا چهار نهر بزرگ برای حضرت زهرا سلام الله علیها معنای تشریفی و نمادین آن است که با مقام قدسی و ولایی آن بانوی بزرگ ارتباط دارد؛ وگرنه روشن است که مهریه حضرت فاطمه سلام الله علیها مبلغ معینی بود که امام علی علیه السلام در هنگام ازدواج پرداخت.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سید الشهدا علیه السلام، ج۲، ص۵۵۶.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#غارت_چادر_زنان_در_کربلا
⁉️ آیا پس از شهادت امام حسین علیه السلام، سپاهیان یزید مقنعه های زنان را کشیدند و سر آن ها را برهنه کردند؟
🔰 بر پایۀ منابع روایی و مقاتل معتبر و قابل استناد، پس از شهادت امام حسین علیه السلام، سپاهیان عمر بن سعد به خیمه های اهل بیت حمله کردند و به غارت اموال پرداختند. زنان و کودکان در صحرا پراکنده شدند؛ گریان و داغدار و صیحه زنان و استغاثه کنان. پس از آن خیمه ها را آتش زدند. لباس رویین زنان را کشیدند؛ زیور آلات آنان را به غارت بردند؛ انگشتر از انگشت ها بیرون آوردند و گوشواره از گوش ها و خلخال از پاها. آنان کار را به جایی رساندند که گاه برای بردن چادر و جامۀ زنان و کودکان، با آنان به کشمکش می پرداختند، تا هر چه آنان داشتند رابه یغمابرند… .
♦️ دربارۀ این دسته از روایات باید به چند نکته توجه کرد تا پاسخ روشن شود:
1⃣ در متن عربی بیشتر این روایات ، عباراتی مانند «جاذَبُوا النِّساءَ مَلاحِفَهُنَّ عَن ظُهورِهِنَّ»، «ینزِعونَ الملاحِفَ عَن ظُهورِنا»، «یَنتَزِعونَ مِلحَفَةَ المَرأَةِ عَن ظَهرِها» و «تُنازَعُ ثَوبَها عَلی ظَهرِها» آمده است. این عبارات با توجه به معنای ملحفه به معنای برهنه شدن و نمایان شدن موها و بدن زنان نیست، بلکه چون زنان آن موقع علاوه بر روانداز هایی شبیه چادر، لباس زیرین دیگری نیز داشتند که موی سر و بدن را می پوشاند، و سپاه دشمن تنها لباس رویین آن ها را به غارت بردند؛ و این به معنای رفع حجاب و پوشش آن ها نیست.
عبارت «فَخَرَجْنَ حَوَاسِرَ مُسَلَّبَاتٍ حَافِیَات» در لهوف سید ابن طاووس نیز به معنای عریان شدن و پیدا بودن موی زنان نیست، بلکه به معنای برهنه بودن از لباس رویین است. همچنین این که در برخی مقاتل، عبارت «تُسْلَبُ الْمَرْأَةُ مِقْنَعَتُهَا مِنْ رَأْسِهَا» آمده است، باز نمی توان گفت که روسری آن ها به طور کل برداشته شد، به گونه ای که تمام موها معلوم بود.
2⃣ بر فرض بپذیریم که مقداری یا برای لحظاتی همۀ موهای آن ها پیدا شده باشد، این موضوع با شأن اهل بیت و غیرت خداوند منافاتی ندارد؛ زیرا آن نوع از بی حجابی مذموم است که از روی اختیار باشد، نه اجبار؛ وگرنه اهل حرم، یعنی مجموعۀ زنانی که همراه امام حسین(ع) در کربلا بودند، اصرار زیادی بر حفظ حجاب خویش در برابر نامحرمان داشتند و هیچ گاه از پوشش و حجاب غافل نمی شدند.
📚 پرسمان محرم، محدرضابهروز، فصلنامه ره توشه، بهار و تابستان ۱۳۹۷.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#واقعیت_تاریخی_تل_زینبیه
⁉️ آیا «تل زینبیه» و «گودی قتلگاه» واقعیت تاریخی دارد؟
🔰 در منابع معتبر کهن، سخنی از تل زینبیه در میان نیست، آنچه در برخی منابع آمده «مُسَنّاة» به معنای سیل بند است. در این منابع می خوانیم هنگامی که امام حسین علیه السلام تشنه شد، روی سیل بند رفت و آهنگ فرات کرد؛ اما هیچ سند معتبری حاکی از حضور حضرت زینب سلام الله علیها روی این سیل بند در هنگام قطع سر امام در دست نیست.
🔹 همچنین در گزارشی از بلاذری و طبری اشاره به تلّی شده است که تنی چند از پیران کوفه بر آن ایستاده بودند و می گریستند و از خدا برای امام طلب یاری می کردند.
🔸 افزون بر این، در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده که یکی از آداب زیارت امام حسین علیه السلام این است که هر وقت زایر بر تل ایستاد، رو به قبله ذکر خاصی را بیان کند؛ اما معلوم نیست که منظور از این تپه، همان تپه یاد شده در در گزارش بلاذری و طبری باشد.
🔻 مهم تر آنکه هیچ دلیلی نداریم که ثابت کند آنچه در این اخبار و روایات آمده، همان تل زینبیه مشهور در عصر کنونی است که بر آن گنبد و بارگاهی ساخته اند؛ زیرا در هیچ یک از منابع معتبر کهن و متأخر، نام و نشانی از این پدیده به چشم نمیخورد.
🔹 به همین ترتیب درباره گودی قتلگاه نیز در هیچ یک از منابع معتبر کهن، و حتی منابع عصر صفویه تا قاجار، مطلبی یافت نمیشود.
✅ به نظر می رسد «تل زینبیه» و «گودی قتلگاه» از موضوعاتی است که در دوران پهلوی توسط خطبا و واعظان هنگام ذکر مصائب شهادت امام حسین علیه السلام بر سر زبان ها افتاده و به تدریج شهرت یافته است.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا، ج۲، ص۵۵۶.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#سر_مطهر_امام_در_منزل_خولی
⁉️ ماجرای خَوْلی و سر امام حسین عليه السلام چیست؟
🔰نخستین بازتاب حادثه عاشورا در کوفه، با آوردن سر امام به این شهر رخ داد.
🔻 عصر عاشورا عمر سعد، دو نفر از افراد به نام های خَوْلی و
محمد بن مسلم اَزْدی را مأمور بردن سر مبارک امام به کوفه کرد. آنان خود را به کوفه رساندند تا سر را نزد عبيد الله ببرند؛ اماچون بهدر قصر رسیدند، آن را بسته یافتند. از این رو خولی سر را به منزلش برد و آن را زیر دیگی مخفی کرد.
🔹 او دو همسر داشت که یکی از آنها از بنی اسد، و دیگری زنی حضرمی (یمنی) به نام نَوّار دختر مالک بن نهار بن عقرب حضرمی بود. خولی هر شب به خانه یکی از آنها می رفت، و آن شب نوبت نوّار بود.
🔸نوّار می گوید: چون خولی سر را زیر دیگ گذاشت و وارد خانه شد تا بخوابد، به او گفتم: چه خبر؟ گفت: برای تو چیزی آورده ام که بی نیازی روزگار در آن است؛ در این خانه سر حسین است. گفتم: وای بر تو؛ مردم با طلا و نقره از سفر می آیند و تو سر پسر رسول خدا را برایم آورده ای ؟! به خدا سوگند از این پس هیچ گاه با تو در یک بستر نمی آسایم.
💎نوّار می گوید: من از بستر برخاستم و به سوی خانه زن اسدی رفته و او را نزد سر آوردم و آن گاه به نظاره نشستم. به خدا سوگند ستونی از نور دیدم که از دیگ به سوی آسمان می تابید و پرندگان سفیدی را دیدم که در اطراف آن می چرخیدند. چون صبح شد، خولی سر را نزد عبيد الله برد.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا علیه السلام، ج۲، ص۳۴و۳۵.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#خریدن_زمین_کربلا_توسط_امام
⁉️ آیا امام حسین پس از رسیدن به کربلا، زمین آنجا را خرید؟
🔰 کهن ترین گزارشی که در این باره وجود دارد، گزارش شیخ بهایی در کتاب کشکول است.
🔹 به گفته محدث نوری، شیخ بهایی با استناد به دستخط جدش محمد بن علی جُباعى و او با استناد به دستخط سید ابن طاووس و او به نقل
از جزء دوم کتاب زیارات محمد بن احمد بن داود قمی و او از امام صادق علیه السلام نقل کرده که امام حسین علیه السلام زمینی را که [اکنون] قبرش در آن قرار گرفته است، از اهل نینوا و غاضریه به شصت هزار درهم خرید و آن را به ساکنان آنجا صدقه داد و با آنان شرط کرد که زایران قبرش را به آنجا راه نموده، سه روز از آنان پذیرایی کنند.
🔸 پس از شیخ بهایی، جزائری بدون ذکر سند، این گزارش را آورده است. یوسف بن احمد بحرانی نیز این خبر را به نقل از سید ابن طاووس نقل کرده است.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا، ج۲، ص۵۵۷.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#فرجام_یزید_بن_معاویه
⁉️ یزید بن معاویه چند سال بعداز واقعه کربلا - و چگونه - به هلاکت رسید؟
🔰 یزید بن معاویة بن ابی سفیان - که مادرش مَیسون، دختر بَجدَل کلبی بود - در سال ۲۵ یا ۲۶ هجری، متولّد شد و در سال ۶۴ هجری، به هلاکت رسید.
🔹وی که مُجرم اصلی در فاجعه خونبار کربلا بود، تنها سه سال پس از این فاجعه، در ۳۸ سالگی با ننگ آمیزترینِ مرگ ها، از دنیا رفت و با مرگش، حکومت ننگین خاندان ابوسفیان نیز پایان یافت.
🔻گزارش ها، در باره علّت مرگ ناگهانی یزید، مختلف اند؛ امّا مورّخان، اتّفاق نظر دارند که افراط در مِی گُساری و بَدمستی، موجب هلاکت او گردید. برخی گفته اند:
🔸وی هنگام رقص و در حال بدمستی به زمین خورد و مغزش متلاشی گردید.
🔸برخی، گاز گرفته شدن توسط میمونش را که با وی بازی می کرد.
🔸و برخی، کثرت می گساری و قی کردنِ پیاپی آن را عامل هلاکت او ذکر کرده اند.
⚡️همچنین گزارش شده که صورت او پس از مرگ، همچون قیر، سیاه شد و با ظاهری چون باطنش، به عالم آخرت منتقل گردید.
♦️گفتنی است که عبّاسیان، در سال های نخست حکومتشان، قبرهای یزید، معاویه و عبد الملک بن مروان را نبش کردند و استخوان های باقی مانده آنان را آتش زدند.
📚 دانشنامه امام حسین(ع)، ج۹، ص ۱۴۷-۱۴۹.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#بررسی_ماجرای_طفلان_مسلم
⁉️ آیا اصل فرار دو کودک از بین اسراء صحت دارد؟ آن دو کودک، فرزندان مسلم بن عقیل بودند یا عبدالله بن جعفر؟
🔰با توجه به آنکه منابع مقدم بر امالی شیخ صدوق، همانند مقتل ابن سعد، تاریخ طبری و انساب الاشراف بلاذری نیز این جریان را به اجمال گزارش کرده اند، اصل آن را نمی توان انکار کرد؛ چه آن دو کودک از فرزندان مسلم بن عقیل بوده باشند یا عبد الله بن جعفر.
🔻اما به دلایلی نمی توان برخی از جزئیات این داستان را هم به آسانی پذیرفت. همچنین تأثر و ترحم ابن زیاد به سبب قتل آن دو کودک مظلوم را نمی توان به صورتی که نقل شده، پذیرفت؛ مگر آنکه آن را به ظاهر سازی و عوام فریبی وی حمل کنیم.
🔻چنانکه واگذاری کشتن قاتل آن دو کودک به یک فرد شامی را نیز نمیتوان به ظاهر آن حمل کرد؛ زیرا شامیان در کوفه حضور نداشتند. بنابراین اگر جزئیات این داستان را بپذیریم، باید بگوییم آن شخص، طرفدار یزید و شامیان بوده است، نه اهل شام.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا علیه (ع)، ج۲، ص۶۴۸.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴
🍃🏴🍃
#تا_اربعین_هر_روز_یک_سوال
#پرسش_و_پاسخ_ویژه_محرم
#شمار_کشته_های_لشکر_عمر_سعد
⁉️ تعداد کشته های سپاه عمر سعد چند نفر بوده است؟ اینکه گفته میشود تعداد کشته ها هزاران نفره بوده، صحیح است؟
🔰شماری از منابع، تعداد کشته های سپاه دشمن را ۸۸ نفر (به جز مجروحان) نوشته اند؛ اما این آمار نادرست به نظر می رسد؛ چراکه شجاعت یاران امام و پیشی گرفتن آنان از یکدیگر، به ویژه بنی هاشم، برایجان نثاریدر راه هدف مقدس پیشوایشان،چناننمود وبروز داشته که حتی برخی از افراد سپاه دشمن را به اعتراف واداشته است.
🔹ابن ابی الحدید می گوید: یکی از لشکریان یزید در پاسخ به این اعتراض که چرا با حسين علیه السلام می جنگید، شجاعت یاران امام را چنین توصیف کرده است: گروهی بر ما قیام کردند که دست هایشان بر قبضه های شمشیرشان بود و چون شیران شرزه از چپ و راست، سواران شجاع را از پا در می آوردند و خویشتن را به کام مرگ افکنده بودند؛ نه امان می پذیرفتند و نه رغبتی به مال داشتند و هیچ چیز نمی توانست میان آنان و وارد شدن در دام مرگ یاچیرگی بر ملک،
مانع و حایل شود و اگر اندکی دست بر می داشتیم، با تمام جان، لشکر را نابود می کردند. [با این حال] ای بی مادر، ما چه کار میتوانستیم انجام دهیم؟!
🔹و در شجاعت علی اکبر گفته اند آن قدر از لشکریان یزید کشت که فریاد از سپاه دشمن بر خاست.
🔻از این رو به نظر می رسد آمار ۸۸ کشته به بلوفزَحرِبن قیس
برای خوشامد یزید می ماند که می گفت امام و یارانش را در مدت کوتاهی( به اندازه کشتن یک شتر یا یک خواب قیلوله) تارومار کرده است.
♻️اگر تنها تعداد سربازانی را که به دست برخی از یاران امام کشته شدند با هم جمع بزنیم، به عددی بسیار بیش از این تعداد می رسیم.
🔸شیخ صدوق (۳۸۱ق) و به پیروی از او محمد بن فتال نیشابوری (۵۰۸ ق) آمار تلفاتی را که برخی از اصحاب امام سیاه دشمن وارد کرده اند، چنین نوشته اند: حربن یزید: ۱۸ نفر؛ زهیر بن قین: ۱۹ نفر؛ حبیب بن مظاهر: ۳۱ نفر؛ عبدالله بن ابی عروة غفاری: ۲۰ نفر؛ بُریر بن خُضَير: ۳۰ نفر؛ مالک بن انس کاهلی: ۱۸ نفر؛ یزیدبن زیادبن مهاصر کندی (ابوالشعثاء): ۹ نفر وَهب بن وهب (یا عبدالله بن عُمَیر کلبی): ۷ (یا ۸) نفر؛ نافع بن هلال بن حجاج: ۱۳ نفر؛ عبدالله بن مسلم بن عقیل: ۳ نفر؛ علی اصغر (اکبر) : ۵۴ نفر؛ قاسم بن الحسن: ۳ نفر.
طبق گزارش فوق، تنها ۱۲ نفر از یاران امام، ۲۲۰ (یا ۲۲۹) نفر از سپاه دشمن کشته اند.
🔸ابن شهر آشوب، آمار تلفات دشمن را بسیار بیش از اینها گزارش کرده است. برای نمونه، او تعداد کشتهشدگان به دست برخی از سپاهیان امام را چنین گزارش کرده است:حر بن یزید: بیش از ۴۰ نفر؛ حبیب بن مظاهر: ۶۲ نفر؛ زهیر بن قین: ۱۲۰ نفر؛ حجاج
بن مسروق: ۲۵ نفر؛ عون بن عبد الله بن جعفر: ۲۱ نفر؛ علی اکبر: ۷۰ نفر؛ عبدالله بن مسلم بن عقیل: ۹۸ نفر.
🔸مستوفی مجموع تلفات سپاه عمر سعد را ۱۸۰ نفر نوشته است.
✅اگر چه پذيرش برخی از آمارهای فوق با توجه به کوتاه بودن مدت زمان نبرد در روز عاشورا مشکل به نظر می رسد، در مجموع ارقام یادشده گویای آن است که تعداد کشته های دشمن بسیار بیش از ۸۸ نفر بوده است.به نظر می رسد شرایط حاکم بر عصر نگارش این گزارش ها، به مورخان اجازه نمی داده که آمار واقعی از تلفات لشکر عمر سعد ارائه کنند.
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا، ج۲، ص۴۷۹-۴۸۱.
-----------------------------------------
🆔 با معرفی#مبلغ_یار به رفقاء، در #ثواب جمع آوری و تکثیر مطالب #شریک باشید 👇
♻️ @mobalegh_yar
🍂🍂🍂🍂🍂 🏴