بسم تعالی
برچه اساسی می توان ادعا کرد که یک فرد، #سازمان یا #حکومت #کارآمد است. به عبارتی ملاک و معیار کارآمدی چیست؟
چند #نظریه یا رویکرد در مورد معیار و ملاک کارآمدی مطرح است:
۱. رویکرد مبتنی بر #توفیقنهایی: اگر یک #سیستم (اعم از فرد،خانواده،سازمان و حکومت) با موفقیت به #اهداف خودش برسد،کارآمد است.
۲. رویکرد #سیستمی : اگر در یک مجموعه، از منظر #نگرشسیستمی ، خروجی بهتر از ورودی باشد این مجموعه کارآمد است.
۳. رویکرد مبتنی بر #رضایت (مردم، ذینفعان و مصرف کنندگان نهایی): اگر مشتریان از عملکرد، محصولات و خدمات یک سیستم راضی باشند، کارآمد می باشد.
۴. رویکرد #نسبیت : سیستم های مشابه باید نسبت به همدیگر سنجیده شوند. هرکدام در مقایسه باهم بهتر عمل کنند کارآمدترند.
۵. رویکرد #ذاتیعمل : سیستم اگر به وظایف ذاتی خودش عمل کند و عمل او با عقل جمعی سازگار باشد، کارآمد است حتی اگر به نتایج مورد انتظار نرسد.
۶. رویکرد ترکیبی : از این نظر تقریبا همه رویکردهای فوق الذکر به نحوی مهم هستند و ترکیبی از آنها کارآمدی را به دنبال دارد. رسیدن به هدف باکسب رضایت ذینفعان و از طریق و عمل صحیح، شاید بهترین ترکیب باشد.
@mohammadtaghidashti
🏴🏴🏴 از امام مجتبی علیه السلام نقل شده که فرمودند:
وَ إنّ حُبَّنا لَیُساقِطُ الذُّنُوبَ مِنْ بَنی آدَم، کَما یُساقِطُ الرّیحُ الْوَرَقَ مِنَ الشَّجَرِ.
*همانا محبّت و دوستی با ما (اهل بیت رسول الله صلی الله علیه وآله) سبب ریزش گناهان - از نامه اعمال - می شود، همان طوری که وزش باد، برگ درختان را می ریزد*.
کلمة الامام حسن ج7ص25
بسم الله الرحمن الرحیم
«و مِنهُم الَّذينَ يؤُذونَ النّبىّ و يقولونَ هُو أذُنٌ قُل أُذُنُ خَيرٍ لَكُم يؤمِنُ بِاللّهِ و يؤمنُ لِلمُؤمِنينَ و رَحمةٌ لِلّذينَ ءَامَنوا مِنكُم والّذينَ يؤذونَ رَسولَ اللّهِ لَهُم عَذابٌ ألِيم»( آیه ۶۱ سوره توبه)
تبدیل #اختلافاتفکری به #اختلافاتعاطفی مشکل اصلی #گفتگو درمیان ایرانیان
✅ ما ایرانیان (شاید مثل برخی ملل دیگر) وقتی با همدیگر اختلاف فکری پیدا می کنیم سریعا آن اختلاف را عاطفی کرده و همدیگر را به تیر قهر و غضب نشانه می رویم در حالی که در سیره #اهلبیت علیهم السلام و طبق آموزه های اسلام اصیل این شیوه رفتار صحیح نیست. در سیره اهل بیت علیهم السلام می توان در چارچوب یک مکتب، اختلافات فکری جدی داشت و در عین حال باهمدیگر معاشرت نمود مگر این که این اختلافات فکری به اقدامات خصمانه عملی تبدیل شود و حق دیگری ضایع شود.
✅ یکی از مهم ترین شاخصه معصومین (ع)، #بحثوگفتگو (حتی با کفار و دهریون) همراه با حفظ آرامش، ادب و احترام بود.
اما اگر ملاحظه کرده باشید، ایرانیان در بحث های سیاسی و فکری و عقیدتی سریعا ناراحت شده و روابط شان تخریب می شود.
✅ این ویژگی متاثر از چند علت می تواند باشد:
۱. روحیه #احساسی ایرانیان. به قول استاد فرامرز #رفیع پور روحیه احساسی ایرانیان قوی تر است و اگرچه در شرایط سخت مانند حوادث، مشکلات، جنگ و... باعث تهییج و بسیج قوا می شود اما در شرایط عادی امور را از مسیر منطقی خارج می کند. در گفتگوها و بحث و جدل ها نیز باعث رنجش و کدورت می گردد.
۲. ضعف #فکریوعلمی بعضی از مردم. معروف است که هرکس درگفتگو ضعف علمی داشته باشد زودتر عصبانی می شود و از مسیر منطقی خارج می گردد.
۳. ضعف #مهارتگفتگو . گفتگو و بحث، نیاز به مهارت دارد و آموختنی است. متاسفانه #نهادهایجامعه پذیری ما ( #خانواده، #آموزش، #رسانه و مراکز #دینی) نتوانسته به نحو مطلوب این مهارت را در مردم ایجاد کنند.
۴. ضعف روان و کاهش #آستانهتحمل . گاهی مشکلات اقتصادی و اجتماعی روح و روان افراد را فرسوده کرده و باعث پایین آمدن آستانه تحمل افراد می شود. همین امر فرآیند گفتگو را مختل می کند.
۵. #فرهنگخشونت. متاسفانه طبق برخی پژوهش ها فرهنگ و روحیه خشونت ( اعم از فیزیکی و کلامی ) در میان بخش زیادی از جامعه رواج دارد و همین امر باعث بروز تنش در روابط می شود و اختلافات فکری را به اختلافات عاطفی تبدیل می کند.
✅ #نسخهراهبردی :
۱. تقویت مهارت گفتگو از طریق #نهادخانواده و #نظامآموزشی
۲. ترویج #فرهنگمدارا توسط #نهاددین که در دین مبین اسلام نصف عقل قلمداد شده و مورد تاکید قرار گرفته است.
۳. پخش برنامه های جذاب درمورد فرهنگ رایج بحث در حوزه های علمیه و #مباحثاتطلبگی از طریق #رسانهها برای #الگو سازی و فرهنگ سازی در مورد گفتگوی مطلوب.
۴. انجام و انتشار مناظرات علمی اساتید دانشگاه از طریق رسانه.
۵. مبارزه با روحیه و فرهنگ #تکفیر و تفسیق و تندروی توسط برخی مردم و ایجاد امکان پیگیری قضایی آن.
اگر این مطلب را دوست داشتید به دیگران معرفی کنید
@mohammadtaghidashti
قال #امیرالمومنین(ع) : لاَ يَنْفَعُ اِجْتِهَادٌ بِغَيْرِ تَحْقِيق. بدون بررس.ى و تحقیق،تلاش و کوشش سودى ندهد. (غرر الحکم و درر الکلم، ج 1، ص 78)
پژوهش برای #پژوهش یا برای حل #مسئله؟
✅ شاید شما طور دیگری فکر کنید اما ؛
۱. به نظر من فلسفهٔ وجودی پژوهش، درنهایت کمک به #حلمسئله است. حتی پژوهش های بنیادی نیز درآخرکار می خواهند مسئله ای از بشریت و جامعه را حل کنند. بنابراین پژوهشی که مسئله (علمی یا اجرایی) را با روش علمی حل نکند، فایدهای ندارد و رسالتش ناتمام است؛
۲. معتقدم؛ حل مسئله و ارائهٔ #راهبردوراهکار به سازمانها و نهادها، رسالت اصلی مراکز پژوهشی، دانشگاهها، حوزههای علمیه و مراکز علمی به حساب میآید. درواقع #نهادپژوهش باید چشم بینای #نهاداجرا و حلکنندهٔ مسائل و مشکلات علمی آنها باشد.
یکی از موانع اصلی #پیشرفتوتوسعهٔ خودبنیاد و بومی کشور ایران، مسئلهمحور نبودن اغلب تحقیقات، #پایاننامهها و رسالههای علمی است. بالتبع ناتوانی در ارائهٔ راهبرد و راهکار برای حل مسائل نیز از همین امر ناشی میشود. این وضعیت بهقدری فراگیر شده است که معمولاً نهادهای اجرایی امید چندانی به تحقیقات مراکز علمی برای حل مسائل کشور و رسیدن به توسعهٔ پایدار ندارند.
۳. در دهه های اخیر مراکز معتبر علمی دنیا به #نسلپنجم ارتقاء یافته اند و ما اندر خم یک کوچه ایم و در #نسلاول و دوم مانده ایم. یعنی آنها رسالت خود را حل مسائل جامعه خودشان تعریف کرده و نه تنها عناوین تحقیقات خود را از مسائل جامعه استخراج میکنند بلکه تا حل مسئله در کنار سازمان مربوطه می مانند.
#معرفیکتاب کارساز
۴. #کتابشناختوحلمسئله یکی از سلسله کتب #روشمسئلهمحورراهبردگرا (#SPM ) می باشد. این کتاب قصد دارد به این مشکل (ضعف مسئلهمحوری در پژوهشهای مراکز علمی) بپردازد و روش شناخت و حل مسئله در پژوهش ها را تشریح کند. با یادگیری این روش، هرکسی که قصد انجام کار تحقیقاتی دارد، به راحتی از انتخاب مسئله واقعی جامعه تا ارائه راهبرد و راهکار برای حل مسئله پیش خواهد رفت.
برای تهیه این کتاب می توانید به سایت انتشارات #مکثاندیشه به نشانی https://maks-andishe.com/ مراجعه کنید.
@maks_e_andisheh
اگر این مطلب را دوست داشتید به دیگران معرفی کنید.
@mohammadtaghidashti
هدایت شده از M.t.d
نگاهی کوتاه به #کارآمدی #حکومتعلوی
✅ برخلاف تصور رایج، من معتقدم، حکومت کوتاه #امامعلی علیه السلام بسیار #کارآمد بود.
امام در زمان کوتاه حکومت خودشان، به اغلب #اهدافذاتیحکومت (رفاه ، نظم و امنیت ، عدالت و برابری، محافظت از مرزها، اخد مالیات، و...) و #اهدافاعلامی در ابتدای حکمرانی خودشان( زیرو رو کردن طبقات، برگرداندن بیت المال غارت شده، اصلاح سنت های انحرانی و...) دست پیدا کردند لیکن در جریان یک ترور ناجوانمردانه به #شهادت رسیدند.
✅ البته قبول دارم به دلیل استقامت امام در اصلاح روندها و فرآیندهای انحرافی و برخورد با مفسدان قدرتمند و همچنین طغیان معاویه، در طی طریق با ناهمرانی عده ای از کوفیان و اطراف مواجه شدند و برخی جریانات از امام جدا شدند.
علیرغم این مشکلات، بازهم امام در همه #جنگ ها پیروز شدند و اغلب #شورش ها را کنترل کردند. حتی دقت در کتاب #الغارات نشان می دهد که امام در کنترل شورش های محلی بسیار موفق عمل کرده اند.
به نظرم لازم است یک بار از این منظر به حکومت #امامعلی علیه السلام نگاهی بیاندازیم.
✅ لطفا #روایت بالا را دقیق تر ببینید.
اگر این مطلب را دوست داشتید به دیگران معرفی کنید.
@mohammadtaghidashti
نگاهی موسع به مفهوم #خیانت و خائنین به کشور( به مثابه عامل مهم عقب ماندگی و #ناکارآمدی)
✅ خیانت به کشور از اصطلاحات علم #حقوق بوده و به معنای توسّل به جنگ علیه کشور یا پیوستن به دشمنان و کمک رساندن و تسهیل کار دشمن است. عناصر تشکیل دهنده آن عبارتند از: دارا بودن ملیّت یا تابعیت یک کشور؛ خدمت آگاهانه و عمدی به نفع یک دولت خارجی و به #زیان کشور؛ ارتکاب اعمالی از قبیل نگهداری و حمل سلاح و قیام مسلحانه علیه کشور. برخی از مصادیق و مجازات خیانت به کشور عبارتند از: تشکیل و اداره گروههای غیرقانونی بر ضد #امنیت کشور، همکاری با دولتهای متخاصم، سوزاندن و تخریب عمدی تاسیسات و اموال نظامی توسط نظامیان، تبانی نظامیان با دشمن.(ویکی فقه)
✅ قدر متیقن و عصاره تعریف #خیانت این است که اتباع ایرانی آگاهانه به #زیان کشور و به نفع بیگانگان و #دشمنان اقداماتی را انجام دهند.
با این حساب برای عنوان #خیانت به کشور مصادیق بیشتری قابل ذکر است و در همین چارچوب می توان چند دسته خائن را در کشور بیان کرد که تیشه به ریشه مملکت می زنند:
۱. کسانی که با از بین بردن #امیداجتماعی، تیشه به ریشه استعدادها و تلاش #نخبگان زده و باعث خروج و #مهاجرت نخبگان و کاهش انگیزه دیگران برای آبادانی کشور می شوند.
۲. کسانی که #تفرقهافکنی و برهم زدن #وحدتوانسجام ملی را پیشه خود کرده و از هر واقعه ای برای افزایش شکاف و تنش و تفرقه استفاده می کنند و البته در این مورد نظریه پردازی هم می کنند. #امامعلی علیه السلام فرمود: آگاه باشید هرکس دعوت به تفرقه کند او را بکشید حتی اگر زیر عمامه من باشد(خطبه ۱۲۷)
۳.کسانی که #غرب را کعبه آمال دانسته و دچار بیماری غربزدگی محض و شیفتگی در برابر غرب و شرق شده اند.
۴. کسانی که تندروی و #افراطگرایی روشی در #دین و #انقلاب را پیشه خود کرده و به راحتی مبادرت به #تکفیر و #تفسیق کسانی که عقاید مضیق آنها را قبول ندارند، می کنند و برچسب #لیبرال، #سکولار و.... را به راحتی آب خوردن به دیگران می زنند. #نخبگان را هل داده از قطار نظام و انقلاب پیاده می کنند.
۵. کسانی که با #انحصارگرایی و بستن فضای #رقابت در عرصه های اقتصادی و سیاسی، دایره نظام را تنگ می کنند.
۶. کسانی که به نحوی با #ناراضی کردن مردم نسبت به #نظام، پشتوانه مردمی آن را از بین برده و دچار ریزش #مقبولیت و افت #سرمایهاجتماعی می کنند.
۷. کسانی که به #علم خیانت می کنند و با تبدیل کردن علم به ابزار کسب #قدرت و شهرت و مقام ، جایگاه علم را تنزل داده و آینده علمی کشور را نابود می کنند.
۸. و...
✅ اگر این مطلب را دوست داشتید به دیگران معرفی کنید.
@mohammadtaghidashti
هدایت شده از نشر مکث اندیشه
رابطهٔ #دین و #حقوق از اصیلترین مباحثی است كه در آثار اندیشمندان میتوان آن را جستجو كرد؛ حوزهای از تحقیق كه جهت استحكام یافتهها در آن، دقت ژرف و تلاش فراوان، اموری گریزناپذیر هستند. در این میان، #حقوق_عمومی كه شاخهای از درخت مبارك حقوق است، مستثنی نیست و قلم زدن در این حوزه با رویكردی كه بتواند نظرگاه دین را با اتقان بیان نماید مستلزم طی مسیری دشوارتر از برخی دیگر از شاخههای حقوق است. یكی از مهمترین لوازم موفقیت در واكاوی و كشف رابطهٔ دین و حقوق عمومی، اطلاع و اشراف بر تراث دینی در حوزهٔ #حكمرانی است تا پژوهشگران این حوزه بتوانند با مسیر هموارتری جهت دسترسی به منابع دینی در این حوزه مواجه گردند؛ هدفی كه اثر حاضر آن را دنبال میکند.
🆔 @maks_e_andisheh
هفت #شکاف عینی بر پیکر #وحدت و #انسجامملی
✅ جامعه ایرانی از هفت شکاف(نه به معنی #گسست بلکه به معنی فاصله #هویتی) رنج می برد. اگر این شکاف ها مدیریت و ترمیم نشوند، #امنیتملی دچار خدشه خواهد شد. این شکاف ها عبارتند از:
۱. شکاف #قومیتی
۲. شکاف #مذهبی
۳. شکاف #جنسیتی
۴. شکاف #نسلی
۵. شکاف #سیاسیوجناحی
۶. شکاف #طبقاتی
۷. شکاف #مرکز #پیرامون
✅ هرکسی( در داخل نظام یا خارج نظام ) که به نحوی با اقدامات ایجابی و سلبی این شکاف ها را فعال و شعله ور کند و وحدت و انسجام ملی را خدشه دار نماید در خدمت #دشمن ایران زمین قرار گرفته است.
@mohammadtaghidashti
عرض تسلیت به مناسبت شهادت #امامشبکهساز حضرت #حسنعسکری(ع) و تبریک به #امامت رسیدن حضرت #حجتبنالحسن(عج)
@mohammadtaghidashti
اگر به عرش رَوى
هیچ سود نباشد،
و اگر بالای عرش رَوى و اگر زیرِ هفت طبقه زمین،
هیچ سود نباشد.
درِ دل میباید که باز شود.
جان کندنِِ همه انبیاء و اولیاء و اصفیاء
برای این بود
این می جُستند.
#مقالات_شمس_تبریزی
@mohammadtaghidashti