🔻آیت الله اراکی، استاد درس خارج حوزه علمیه:
💠علل سیاستگریزی حوزه نجف / امام(ره) را «سیدٌسیاسی» خطاب میکردند!
🔹شکست انقلاب 1920 عراق و جریان مشروطه آغاز سیاستگریزی حوزه نجف بود. اگر عالمی میخواست وارد مسائل سیاسی شود، خود به خود منزوی میشد.
🔸نمونهاش مرحوم آقای سید عبدالکریم زنجانی که از علمای برجسته، مرجع تقلید و از نوابغ روزگار بود؛ همه اقرار به فضل و علم او داشتند. سخنرانی های ایشان در قاهره و فلسطین آن روز معروف است، که چه انعکاس عظیمی داشت. مردی که هم فقیه، هم ادیب و هم فیلسوف بود.
🔹خاطرم هست، شاید 14- 15 ساله بودم این مرد آنچنان در حوزه نجف منزوی شد که وقتی فوت کرد داشتم از بازار «حُوَیش» عبور میکردم. خانه ایشان در یکی از کوچههای فرعی نزدیک بازار بود، دیدم خادم ایشان از خانه بیرون آمده و فریاد میزند: مردم! ماتَ الشّیخ!
🔸من از اولین کسانی بودم که وارد خانه شدم، دیدم این بنده خدا روی یک حصیری از دنیا رفته و در خانه هم غیر از خادم کسی نیست. با یک وضع عجیبی ایشان تشییع و خاکسپاری شد. انزوای ایشان تنها دلیلش این بود که در مسائل سیاسی وارد شده بود و موضع گیری کرده بود.
🔹روزی حضرت امام (ره) به سمت حرم میرفتند و من از دور نگاه میکردم. یکی از مردم به سمت حضرت امام آمد و دست ایشان را بوسید. همین که جدا شد و امام رفت، یک نفر به او گفت چرا دست این سید را بوسیدی؟ این سید «سیاسی» است.
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی استاد درس خارج حوزه علمیه قم:
💠آیا در اسلام نظام اقتصادی وجود دارد؟
🔹اسلام دینی است که تمدن عظیمی را پایه گذاری کرد، تمدنی که قرنها بر جامعهی بشر حکومت میکرد، اگرچه حکومتهایی که در این مدت به نام اسلام حکومت کردند، به جز در مدت محدودی در نظام سیاسی و فرهنگی با آنچه اسلام حکومت کردند، به جز در مدت محدودی در نظام سیاسی و فرهنگی با آنچه اسلام آورده بود فاصلهی زیادی داشتند؛
🔸لکن به دلیل آنکه جامعه اسلامی معتقد به اسلام خود را پایبند به مقررات اسلامی میدانسته است، ناگزیر نظامی را که در عرصهی اقتصاد در جامعه پیاده کردهاند تا حدود زیادی بر مبنای اسلام و برگرفته از منابع اسلامی بوده است.
🔹اینکه نظام اقتصادی حکومت حاکمانی که به نام اسلام حکومت کردهاند تا چه حد با نظام اقتصادی اسلامی واقعی مطابق بوده، سخنی دیگر است؛ لکن در این واقعیت تاریخی جای شک و تردید نیست، که آنچه در طول حکومت این حاکمان در عرصهی اقتصاد به اجرا درآمده و به نام اسلام و به عنوان #نظام_اقتصادی_اسلام مطرح بوده است.
🔸و جای شک و تردید نیست که در مقاطع مهمی از تاریخ گذشتهی جامعه اسلامی- حداقل در مقطع نخستین تاریخ اسلام- و به ویژه در دوران حکومت رسولالله (ص) و امام علی (ع) نظام اقتصادی پیاده شده در جامعهی مسلمین نسخه ای مطابق اصل از نظام اقتصادی اسلام بوده است.
📚کتاب فقه نظام اقتصادی اسلام- جلد اول ص ۴۱
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی عضو هیئت رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم:
💠تفاوت های علم فلسفه و علم عرفان
#عرفان_اسلامی
🔹اولا؛ موضوع عرفان ذات احدیت است _از آنجا که هیچ علمی به اثبات موضوع خود نمی پردازد، بلکه آن را ثابت شده تلقی میکند و به عوارض موضوع میپردازد _ لذا صفات و تجلیات آن را مورد بحث قرار میدهد. موضوع فلسفه الهی وجود مطلق است و وجوب که از عوارض آن است در این علم مورد بررسی قرار میگیرد.
🔸ثانیا؛ مقولات کلی یا معقولات ثانیه از دیدگاه فلسفه و عرفان کاملا متفاوتند. فیلسوف حقائق جهان هستی را به واحد و کثیر، واجب و ممکن، علت و معلول و... تقسیم میکند و هستی را چند گونه میشناسد در حالی که عارف به هستی چند گونه معتقد نیست. عارف هستی را یکتا و یگانه میبیند و جز وحدت و وجوب و وجود که عین یکدیگرند، به حقیقتی ورای ذهن معتقد نیست.
🔹ثالثا؛ تفاوت در شناخت عنصر تداوم در هستی؛ بنابر تفکر رایج در فلسفه اسلامی قدیم، اگر علت موجودی باقی باشد، وجودش ادامه خواهد یافت و این تداوم وجود به معنای بودن یک چیز در بیش از یک زمان است. در این دیدگاه، اشیاء وجود همیشگی دارند و مادامی که علت آنها باقی است، آن وجود همیشگی نیز تداوم دارد. اما تفکر عرفانی، تداوم هستی را اینگونه نمیپذیرد و معتقد به خلق جدید یا پیدایش نو به نو است،لذا هیچ چیز نمیتواند در بیش از یک لحظه وجود داشته باشد.
🔸رابعا؛ هرچند از حیث غایت و غرض فلسفه و عرفان اشتراک در دستیابی به سعادت ابدی و به تعبیر دیگر کمال انسانی دارند اما تفاوتشان به تصویر و تعریفی ست که هر کدام از انسان کامل ارائه میدهند. فیلسوف میگوید: «انسان کامل کسی است که درونش صورت کامل و جامعی از جهان بیرون باشد و البته راز سعادت ابدی انسان در همین است.» ولی عارف میگوید: «انسان کامل کسی است که به خدا پیوسته و در او فانی شده و جز او را نبیند و نخواهد.»
📚 برگرفته از کتاب درآمدی بر عرفان اسلامی
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
6.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽کلیپ|انتشار به مناسبت ولادت با سعادت حضرت زینب سلام الله علیها
💠تشرف آیت الله اراکی به حرم حضرت زینب و حضرت رقیه سلام الله علیهما در سال ۱۳۹۶
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی عضو هیئت رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم:
💠 لزوم تحول در متون درسی حوزه/رویه کنونی طلبه را بیانگیزه و مأیوس میکند
🔹وضع حوزه کنونی چه از لحاظ پیشرفت مبانی علمی، چه از نظر اقتضائات و نیاز روز، و چه از لحاظ کمبود وقت برای یک طلبه، باید تغییر کند.
🔸بسیاری از مباحث به تدریج از دور خارج میشوند و به اصول موضوعه یا مسلّمات یا بدیهیات یا امور واضحة البطلان تبدیل میشوند. پیشرفت هر علمی خواه ناخواه این اقتضائات را دارد. وقت طلبه نباید صرف همه این مسائل شود.
🔹امروزه وقت طلبه صرف خواندن معالم، اصول فقه، رسائل و کفایتین میشود و بعد از خواندن این همه کتب اصولی، وقتی به درس خارج میرسد گنگ به تمام معناست و مطالب درس خارج برای او کاملا نامفهوم است.
🔸این مسئله بخاطر این است که درس خارج درس پیشرفتهای است که اساتید خارج، آخرین نظرات را در درس خارج عرضه میکنند. اما در درس سطح آخرین نظرات بر طلبه عرضه نشده بلکه نظرات پنجاه یا صد سال پیش عرضه میشود. این یک فاصله بسیار عمیقی است که بین این دو مرحله وجود دارد.
🔹این فاصله طلبه را خُرد میکند، ضرر دارد، استعداد او را میکشد و بعضیها را مایوس میکند.
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی استاد درس خارج حوزه علمیه:
💠تاثیر شگرف رسانهها بر جایگزین کردن ارزش و ضدارزش
🔹وقتی میخواستند مسئله کنترل جمعیت را جا بیندازند، سریال آن آدم بیچاره را پخش کردند که فرزندان زیادی داشت و همه مملکت را گرفتار کرده بود. وقتی هم میخواستند مسئله تجارت مسکن را راه بیندازند -که جیب بعضی از سرمایهدارها پر شود- سریالهایی مثل چهارخانه ساختند. آن سریال هنجار مثبتی را در جامعه ما به ناهنجار تبدیل کرد.
🔸 هنجار مثبت این بود که مدتی اول زندگی، جوانها در خانه پدری باهم زندگی میکردند. این چند فایده داشت؛ اول اینکه دختر و پسر جوان و کمتجربه هستند، گاهی با هم بحث میکنند و بینشان دعوا پیش میآید. اما زمانی که زیر سایه پدر و مادر زندگی کنند آنها را کنترل میکنند. همین مانع رشد طلاق میشد. اما بعد از پخش آن سریالها یک دفعه مسئله نیاز به مسکن تبدیل به بحران شد.
🔹ما اگر فرهنگسازی میکردیم که جوان دختر و پسر خوب، شما چهار سال با پدر و مادرت زندگی کنید. بعد آرام آرام با کمک آنها پسر کار پیدا میکند؛ درآمدش تأمین میشود و یک خانهای برای خودش میخرد. وقتی هم خانه میخرند که خدا به آنها یک بچه داده باشد. هم بچه دار میشوند، هم مسئله خانهداری حل میشود و هم اینکه خانهداری و زندگی کردن را از نسل قبل از خودشان یاد میگیرند.
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی استاد درس خارج حوزه علمیه:
💠سیدالشهدا(ع) بهای برقراری عدل در جامعه بشری را پرداخت
🔹کربلا تنها این نیست که به فرزند پیامبر اسلام ظلم شده و او را به شهادت رساندند و ما هزار و ۳۰۰ سال می گوییم که چرا شهید شده است، البته این موضوع هم اهمیت دارد.
🔸موضوع اصلی این است که شهادت سیدالشهدا موتور محرکی در جامعه بشر ایجاد می کند که تا آن را به مقصد نهایی نرساند این موتور محرک از حرکت باز نخواهد ایستاد.
🔹در روایات آمده شهادت سیدالشهدا حرارت و آتشی در دل ها بر افروخته که تا روز قیامت خاموش نخواهد شد یعنی تا حکومت محمدی به رهبری امام از اهل بیت(ع) بر پا نشود این حرارت ادامه دارد و امام زمان(عج) انتقام خون امام حسین(ع) را خواهد گرفت.
🔸آن کس که بهای برقراری عدل را در جامعه بشر پرداخته حسین بن علی(ع) است، خون امام حسین(ع) خونی است که تا عدالت برقرار نشود از جوشش نخواهد ایستاد.
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی استاد درس خارج حوزه علمیه:
🔸مادر این هویت اسلامی فاطمه است. فاطمه است که این هویت را در جامعه اسلامی پایدار میدارد و لذا با محبت فاطمه است که اجر رسالت رسول اکرم(ص) تکمیل میشود و با محبت فاطمه است که ثمره رسالت به نتیجه خواهد رسید.
#شهادت_حضرت_زهرا_(س)_تسلیت
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻برنامه زنده "کوی محبت" با حضور آیت الله اراکی
📺شبکه دو سیما
🕖امشب ساعت ۱۹
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی هماکنون در برنامه زنده "کوی محبت" مطرح کرد:
🔹تمدن غرب نه تنها نمیتواند جامعه پاک را ایجاد کند بلکه این مقوله را نمیتواند درک کند.
🔸بنیانگذاران فلسفه و تمدن غربی جامعه بشر را ذاتا ناپاک و شرور میداند.
🔹جامعه پاک اساس معارف اسلام است. و این از پیوستگی با ولایت ایجاد میشود.
🔸آیه تطهیر اعلان میکند که تطهیر جامعه باید از بیت علی و فاطمه سلام الله علیهما آغاز بشود.
🔹سرشت پیوسته با محمد و آل محمد(ع) با سرشت جدا افتاده از آنان کاملا متفاوت است.
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
📸 اینستاگرام پست آخر صفحه رسمی آیت الله اراکی در این شبکه اجتماعی را که به بیان مطالبی درباره رهبران مقاومت در منطقه میپرداخت، حذف کرد.
🔹حساب رسمی آیت الله اراکی در اینستاگرام را در لینک زیر دنبال کنید👇
https://www.instagram.com/p/Bs2jVr4HcX9/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ssu3et8v2zhn
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
🔻آیت الله اراکی استاد درس خارج حوزه علمیه:
💠تاثیر ساختار شهر اسلامی و شهر غربی در معنویت
🔹یکی از اشتباهاتی که در شهرسازی رخ میدهد این است که از شهر غربی و شهر اروپایی تقلید شود. روحی که در آنجا در شهرسازی است کاملاً با روح شهر ما متفاوت است.
🔸انسانی را که آنها تعریف میکنند با انسانی که ما تعریف میکنیم کاملاً متفاوت است. در اسلام انسان با آسمان در ارتباط است و همیشه نگاهش به آسمان است اما انسان آنها نگاهش به زمین است و نگاه به آسمان ندارد. لذا انسان باید در شهر با آیات الهی در ارتباط باشد.
🔹این نگاه به آیات الهی حیات ذکر برای انسان درست میکند. لذا معمولاً انسانهای روستایی زلالتر و پاکترند. گاهی آثار سلامت نفس آنقدر در آنها مشخص است که آدم کاملاً تفاوت یک انسان روستایی را با یک انسان شهری احساس میکند.
🔸دلیل این است که انسان روستایی با آیات الهی در ارتباط است. همین که میرود سر زمین کشاورزی همه جا خدا را میبیند، آسمان خدا را میبیند به یاد خدا میافتد، به ستارهها نگاه میکند، افق را نگاه میکند، طلوع خورشید و غروب آن را، مهتاب و غیره را میبیند به یاد خدا میافتد.
🔹حال اگر شهری ساختیم که این شهر اصلاً آرامش شبانه نداشته باشد این غلط است. به شهر تهران نمیتوان شهر گفت؛ تا ساعت یک بعد از نیمه شب در این شهر هیاهو به پاست، آرامش در این شهر نیست. «جَعَلَ اللَّيْلَ سَکَناً»، «وَ جَعَلْنَا اللَّيْلَ لِبَاساً» و «وَ جَعَلْنَا نَوْمَکُمْ سُبَاتاً». شب باید آرامش داشته باشد.
🔸خداوند روز را برای فعالیت و شب را برای آرامش قرار داده است. شبزندهداری مکروه است مگر برای عبادت و طلب علم.
📚برگرفته از درس خارج فقه عمران شهری
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki