✅ ✅ دانشمندان بیش از هر زمان دیگری منتظر دریافت جایزه نوبل هستند.
✅ برندگان جایزه نوبل اغلب چندین دهه پس از تحقیقات پیشگامانه خود این جایزه را دریافت می کنند - و این تاخیر در حال طولانی تر شدن است.
راه رسیدن به جایزه نوبل، معتبرترین جایزه علمی در جهان، در حال افزایش است و تقریباً نیمی از برندگان اکنون بیش از 20 سال از کشف ارزشمند نوبل تا دریافت جایزه منتظر هستند.
✅ یک تحلیل نشان می دهد که میانگین زمان بین انتشار اثر و دریافت یکی از جوایز علمی در 60 سال گذشته تقریباً دو برابر شده است 1 .
در بین سه جایزه علمی، شیمی اکنون دارای طولانیترین «تأخیر نوبل» است - به طور متوسط 30 سال در دهه گذشته - و فیزیولوژی یا پزشکی با 26 سال کوتاهترین را دارندواین تا خیر چند ده شده است .
وصیت نامه آلفرد نوبل آمده است که جوایز باید «به کسانی اعطا شود که در طول سال گذشته بیشترین سود را برای بشریت به ارمغان آورده اند». در واقعیت این فقط چند بار اتفاق افتاده است.
✅ سانتو فورتوناتو، دانشمند علوم اجتماعی محاسباتی در دانشگاه ایندیانا در بلومینگتون، که در سال 2014 تحلیلی را منتشر کرد، میگوید: اما در نیمه اول قرن بیستم، برای دریافتکنندگان جایزه نوبل معمول بود که در دهه 30 زندگیشان باشند - و این در حال حاضردر مورد برندگان جایزه نوبل نسبت به زمان تصور این جایزه در سال 1901 نامشخص است.
نتایج او نشان داد که فاصله بین تحقیقات برندگان جایزه و نوبل آنها در طول سالها به آرامی افزایش یافته است وبا شیب تندتری پس از دهه 1960 نسبت به سالهای اولیه دریافت جایزه بوده است.
یان یین، دانشمند علوم اجتماعی محاسباتی در دانشگاه کرنل در ایتاکا، نیویورک، میگوید دلایل احتمالی زیادی برای این روند وجود دارد.
او میگوید، ممکن است تعداد کلی پیشرفتها هر سال در حال افزایش باشد، بنابراین جوایز نمیتوانند با تعداد افرادی که شایسته تقدیر هستند مطابقت داشته باشد. همچنین اهمیت برخی از آثار، که یین آنها را «زیبای خفته» توصیف میکند، تنها سالها یا دههها بعد مورد توجه قرار میگیرد.
از طرف دیگر، افزایش فاصله میتواند نشانهای از افت در علم «تخریبکننده» باشد - مطالعات یا اکتشافات مهمی که پارادایم حوزه خود را تغییر میدهند. این می تواند باعث شود که کمیته های نوبل بیشتر بر گذشته تمرکز کنند.
فورتوناتو میگوید تعداد اکتشافات «بزرگ » در حال کاهش است، اما زمانی که اتفاق میافتند، تمایل دارند به سرعت شناسایی شوند. به عنوان مثال، جنیفر دودنا، بیوشیمیستهایی از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی و امانوئل شارپنتیه در واحد ماکس پلانک برای علم پاتوژنها در برلین، تنها هشت سال پس از توسعه سیستم CRISPR-Cas9 برنده جایزه نوبل شیمی 2020 شدند.
ابزار ویرایش ژنوم برخی از محققان حدس میزنند که مخترعان واکسنهای mRNA، که در طول همهگیری کووید-19 برای میلیونها نفر در سراسر جهان عرضه شد، میتوانند شناسایی مشابهی دریافت کنند.
فورتوناتو خاطرنشان می کند که اگر این شکاف رو به افزایش باشد، این قانون کمیته نونبل مبنی بر ممنوعیت جوایز پس از مرگ را دانشمندان برجسته نادیده بگیرند و «این ممنوعیت باید در یک نقطه متوقف شود.»
@mohsenibidgoli
✅ ✅ جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ به
«پیر آگوستینی»(Pierre Agostini)،
«فرنس کراوس»(Ferenc Krausz)
و «آن لوهیلیر»(Anne L’Huillier)
برای پژوهش در مور «روشهای تجربی که پالسهای اتوثانیهای نور را برای مطالعه دینامیک الکترون در ماده تولید میکنند»
اهدا شد.
@mohsenibidgoli
✅ سه برنده جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ به خاطر آزمایشهایی شناخته میشوند که راههای جدیدی را برای کاوش در دنیای الکترونهای درون اتمها و مولکولها در اختیار بشریت گذاشتهاند.
«پیر آگوستینی»(Pierre Agostini)، «فرنس کراوس»(Ferenc Krausz) و «آن لوهیلیر»(Anne L’Huillier) راهی را برای ایجاد پالسهای بسیار کوتاه نور نشان دادهاند که میتوان از آنها برای اندازهگیری کردن فرآیندهای سریعی استفاده کرد که طی آنها الکترونها حرکت میکنند یا انرژی را تغییر میدهند.
وقایع سریع به دنبال یکدیگر رخ میدهند و درست مانند فیلمی هستند که از تصاویر ثابت تشکیل شده است و با حرکت مداوم درک میشود. اگر بخواهیم رویدادهای واقعا کوتاه را بررسی کنیم، به فناوری ویژهای نیاز داریم. در دنیای الکترونها، تغییرات در چند دهم اتوثانیه اتفاق میافتند که بسیار کوتاه است.
آزمایشهای برندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۳، پالسهای نوری را به قدری کوتاه تولید کردهاند که در اتوثانیه اندازهگیری میشوند. بنابراین، آزمایشهای آنها نشان میدهند که این پالسها را میتوان برای ارائه کردن تصاویری از فرآیندهای درون اتمها و مولکولها استفاده کرد.
✅ در سال ۱۹۸۷، لوهیلیر دریافت هنگامی که نور لیزر فروسرخ را از طریق یک گاز نجیب منتقل میکند، بسیاری از «اورتونهای»(overtone) گوناگون نور پدید میآیند. هر اورتون، یک موج نور به همراه تعداد چرخههای معین برای هر چرخه در نور لیزر است. چرخهها در اثر تعامل نور لیزر با اتمهای موجود در گاز ایجاد میشوند و به برخی از الکترونها انرژی اضافی میدهند که سپس به صورت نور ساطع میشود. لوهیلیر به اکتشاف در مورد این پدیده ادامه داده و زمینه را برای پیشرفتهای بعدی فراهم کرده است.
در سال ۲۰۰۱، آگوستینی موفق شد به تولید و بررسی یک مجموعه پالسهای نوری متوالی بپردازد که در آن، هر پالس فقط ۲۵۰ اتوثانیه طول میکشید. در همان زمان، کراوس در حال کار کردن روی آزمایش دیگری بود که جداسازی یک پالس نوری به طول ۶۵۰ اتوثانیه را ممکن کرد.
مشارکت برندگان این جایزه، امکان بررسی فرآیندهای بسیار سریعی را فراهم کرده است که پیشتر پیگیری آنها غیرممکن بود.
✅ «اوا اولسون»(Eva Olsson) رئیس کمیته نوبل در حوزه فیزیک گفت: اکنون میتوانیم دری را به روی دنیای الکترونها باز کنیم. فیزیک اتوثانیه به ما این فرصت را میدهد تا مکانیسمهایی را که توسط الکترونها کنترل میشوند، درک کنیم. گام بعدی، استفاده کردن از آنها خواهد بود.
✅ این پدیده، کاربردهای بالقوهای را در زمینههای گوناگون دارد. برای مثال، در حوزه الکترونیک، درک و کنترل کردن نحوه رفتار الکترونها در یک ماده مهم است. پالسهای اتوثانیه را میتوان برای شناسایی کردن مولکولهای گوناگون در حوزههای متفاوت، از جمله در تشخیصهای پزشکی استفاده کرد.
✅ محل کار کنونی برندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۳ براساس وبسایت نوبل پرایز :
پیر آگوستینی. «دانشگاه ایالتی اوهایو»(OSU) در کلمبوس آمریکا
فرنس کراوس. «موسسه اپتیک کوانتومی ماکس پلانک»(MPQ)، «دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ»(LMU)
آن لوهیلیر. «دانشگاه لوند»(Lund University)
@mohsenibidgoli
✅ ✅ کاتالین کاریکو و درو وایسمن برای اکتشافاتشان در مورد تغییرات پایه نوکلئوزیدی که امکان ساخت واکسنهای آرانای پیامرسان (mRNA) موثر علیه کووید-۱۹ را فراهم کرد، برنده جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۲۳ شدند.
✅ اکتشافات این دو برنده جایزه نوبل برای توسعه واکسنهای آرانای پیامرسان موثر علیه بیماری کووید-۱۹ در طول همهگیری که در اوایل سال ۲۰۲۰ آغاز شد، حیاتی بود.
✅ برندگان این جایزه از یافتههای پیشگامانه خود که درک ما را از نحوه تعامل آرانای پیامرسان با سیستم ایمنی به طور اساسی تغییر داد و به نرخ بیسابقه توسعه واکسن در بحبوحه یکی از بزرگترین تهدیدها برای سلامت انسان در دوران مدرن کمک کردند.
@mohsenibidgoli
✅ ✅ مادرم همیشه میگفت تو برنده نوبل میشوی و من میخندیدم!
✅ در ادامه برشی جالب از مصاحبه آدام اسمیت از سایت رسمی جایزه نوبل مصاحبهای با کاتالین کاریکو یکی از دو برنده نوبل پزشکی سال ۲۰۲۳ را ذکر کرده ام که به نظرم مطالب آموزنده ای در بردارد .
@mohsenibidgoli
✅ در مورد شنیدن خبر به ما بگویید. شما با چنین جوایزی غریبه نیستید. اخیرا آنها به سرعت و به تعدد رخ میدهند اما اولین چیزی که به ذهن شما رسید پس از شنیدن این خبر چه بود؟
✅ کاریکو: فکر کردم کسی با من شوخی میکند.
✅ اسمیت: چگونه مطمئن شدید؟
✅ کاریکو: به نوعی خیلی علمی بود و اطلاعات زیادی با آن بود که کسی نمیتواند از خودش آنها را بسازد.
✅ اسمیت: الان مطمئن هستید. جدا از شک داشتن و نامطمئن بودن، این جایزه برای شما چه معنایی دارد؟
✅ کاریکو: آدام شاید در مورد ۱۰ سال قبل بدانی که من در ماه اکتبر اینجا بودم زیرا مجبور به بازنشستگی اجباری از پن(دانشگاه پنسیلوانیا) شده بودم. همسرم از من حمایت کرد. وقتی از آلمان دیدن کردم و فهمیدم که شاید موسسه تحقیقاتی بیوانتک(BioNTech) مکان مناسب برای من باشد. او به من میگفت که این کار را امتحان کن مطمئنم که پشیمان نمیشوی. به عقب نگاه میکنم و میبینم که او از من حمایت کرده و من ۹ سال به موسسه بیوانتک رفتم و آزمایشهایی را با دست خودم انجام دادم. من ۵۸ ساله بودم و پلاسمیدها را کشت میکردم و کشت سلولی انجام میدادم. باید بگویم متاسفانه مادرم در سال ۲۰۱۸ درگذشت و او همیشه به اعلام جوایز نوبل گوش میداد و به من میگفت هفته آینده برندگان نوبل اعلام میشوند شاید تو برنده شوی و من میخندیدم. من حتی در آن زمان استاد دانشگاه نبودم و گروهی هم نداشتم و به مادرم میگفتم که منتظر نباش اما او میگفت که تو سخت کار میکنی و من میگفتم که همه دانشمندان سخت کار میکنند.
✅ اسمیت: بسیار فوقالعاده است که کسی باشد که اینگونه به آدم باور داشته باشد.
✅ کاریکو: بله آنها به من باور داشتند و دخترم میدید که من سخت کار میکردم و او نیز دو بار در مسابقات المپیک مقام آورد.
اسمیت: در چه رشتهای؟
✅ کاریکو: روئینگ(قایق پارویی) و پنج بار نیز قهرمان مسابقات جهانی شد و به تالار مشاهیر راه یافت و من همیشه تحت عنوان مادر سوزان شناخته میشدم. اکنون که دخترم چندین بار در مراسمهای دریافت جایزه شرکت داشته است نوبت آن رسیده که او را دختر کاتی صدا بزنند.
✅ اسمیت: باید بگویم خوشحال میشوم اگر بتوانم با سوزان نیز صحبت کنم. فکر میکنم پیام همه اینها این است که پایداری و استقامت در نهایت نتیجه میدهد.
✅ کاریکو: بله، استقامت و ۱۴ سال اول زندگی شما، خانواده، معلمان و دوستان شما آن چه که خواهید شد را شکل میدهد و من همچنین به عنوان یک زن و مادر تلاش کردم که به همکاران دانشمند زن بگویم که نیازی نیست که شما بین خانواده و کار یکی را انتخاب کنید. نیازی نیست که همیشه به فرزندتان کمک کنید. فرزند شما نگاهتان میکند و یاد میگیرد. شما یک الگو هستید. وقتی من ۱۶ ساله بودم کتابی خواندم از یک دانشمند کانادایی که اصل کلامش این بود که باید روی چیزهایی تمرکز کنید که میتوانید تغییر دهید. بسیاری از جوانان کار خود را رها میکنند زیرا میبینند که برخی از دوستان یا همکارانشان در حال پیشرفت هستند و خودشان پیشرفت کمی دارند و دیگران حقوق بالاتری دریافت میکنند و ارتقای شغلی دریافت میکنند و من میگویم اگر به اینها توجه کنید، تمرکز خود را از روی آن چه میتوانید انجام دهید، برداشتهاید زیرا نمیتوانید آن را تغییر دهید. من وقتی مجبور به بازنشستگی اجباری شدم احساس تاسف نکردم و نپرسیدم چرا من؟ شما باید تمام انرژی خود را صرف کنید تا به دنبال این باشید که پس از شکست چه کاری میتوانم انجام دهم؟
@mohsenibidgoli
10.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ لئونارد ساسکیند ( Leonard Susskind )
در سال ۱۹۴۰ در شهر نیویورک به دنیا آمد، او استاد فیزیک نظری در دانشگاه استنفورد و همچنین مدیر موسسه ی استنفورد فیزیک نظری است. علایق پژوهشی او عبارتند از نظریه ی ریسمان، نظریه ی میدان کوانتومی، مکانیک آماری کوانتومی و کیهان شناسی کوانتومی. او عضو آکادمی ملی علوم در ایالات متحده ی آمریکاست. ساسکیند به طور گسترده ای به عنوان یکی از پدران نظریه ی ریسمان در نظر گرفته شده است.
✅ ساسکیند یکی از بزرگترین فیزیکدانان بزرگ نظری در جهان می باشد، اما در آغاز اینگونه نبود، وی در خاطرات خود تعریف می کند: «وقتی ۱۶ سالم بود لوله کش بودم، تعمیر توالت ها، مجاری فاضلاب ها و… در آپارتمان های برانکس جنوبی و این کاری نبود که بخواهم در بقیه ی زندگی خود آن را ادامه دهم! هر وقت در فیزیک تشبیهاتی انجام می دهم به نظر خودم ارتباطی نزدیک با لوله کشی پیدا می کند! تشبیهی که بارها و بارها برای سیاهچاله ها به کار برده ام آبی است که از راه لوله پایین می رود. بعضی ها حتی گفته اند که ابداع تئوری ریسمان که ارتباط نزدیکی با لوله دارد باید کار ساسکیند لوله کش باشد.!»
✅ شاید یکی از بهترین جواب هایی که میتوان به سوال در مورد انتهای جهان ، فیزیک و ساینس و حتی وجود خدا داد همین حرف ذکر شده در فیلم باشد ...
@mohsenibidgoli
«به بالا و ستارهها نگاه کنید و نه به پایین و پاهایتان. کوشش کنید از آنچه میبینید سر در بیاورید، و از آنچه عالم را بوجود آورده است شگفت زده بشوید. کنجکاو باشید.»
-استیون هاوکینگ
@mohsenibidgoli
«وقتی جوان بودم، دیراک قهرمان من بود. او موجب یک پیشرفت بزرگ، یک روش نو در انجام فیزیک بود. او جسارت این را داشت که فقط شکل یک معادله را حدس بزند، معادلهای که اکنون ما آن را معادلهی دیراک میخوانیم، و بعد تلاش به تعبیر آن کند.»
-- ریچارد فاینمن
(عکس: پال دیراک و ریچارد فاینمن، در حال بحث در کنفرانس فیزیک گرانشی ، لهستان سال ۱۹۶۳.)
@mohsenibidgoli