1-حسادت؛ انسانی که مقایسۀ صعودی می کند، حسادت می کند، قرآن هم می فرماید: «أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَى مَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ»[21] ای مردم! خداوند به کسی که بیشتر داده شما حسادت می ورزید. برادران یوسف مقایسۀ صعودی کردند. برادرمان چنین است، ما چنان. کار به جایی کشید که برادر را داخل چاه انداختند.
حسادت که یک بیماری خطرناک است. امام صادق (علیه السلام) فرمود: «لاَ لِحَسُودٍ لَذَّةٌ»[22]؛ حسود از دنیا لذت نمی برد. و فرمودند: «لاَ رَاحَةَ لِحَسُودٍ»[23]؛ انسان حسود راحت نیست. خانواده ها باید حواسشان جمع باشند زمینۀ حسادت را فراهم نکنند. شخصی خدمت پیغمبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) بود دو فرزند داشت، یکی را بوسید و دیگری را نبوسید. پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود: «اعْدِلُوا بَیْنَ أَوْلاَدِکُم»[24]؛ بین فرزندانتان تساوی قائل شوید حتی در بوسیدن. امام صادق (علیه السلام) فرمودند: من بعضی از بچه ها را بیشتر دوست دارم. این بین ائمه (علیهم السلام ) طبیعی است. امام هادی (علیه السلام) یک فرزندش امام حسن عسکری (علیه السلام) و دیگری جعفر است. این دو با هم مساوی نیستند. قابل مقایسه نیستند. موسی بن جعفر (علیه السلام) با دیگر فرزندان امام صادق (علیه السلام) فرق می کند.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: من به بعضی از فرزندانم بیشتر علاقه دارم تا جایی که می خواهم همۀ محبتم را نثار او کنم ولی به آنها به طور مساوی ابراز محبت می کنم.
نباید زمینۀ حسادت را فراهم کرد ولی بدانید مقایسۀ صعودی باعث حسادت است. مقایسۀ صعودی با سقوط و سلب آرامش همراه است.
یأس و ناامیدی
مقایسۀ صعودی در انسان یأس و ناامیدی می آورد. روایتش را خواندم: «مَنْ نَظَرَ إِاَی مَا فِی أَیْدِی النَّاسِ طَالَ حُزْنُهُ». انسان احساس می کند کم دارد، مأیوس می شود، نگرانی پیدا می کند، حسرت می آورد، جنایت می آورد. گاهی در حوادث دیده می شود فردی قتل می کند چرا؟ چون فلانی به زن فلانی نگاه کرد، دید که از زن خودش زیباتر است. دنبال او رفت و رابطه برقرار کرد. اندک اندک زندگی او را از هم پاشاند. زندگی خودش را از هم پاشید و منجر به قتل شد. ما چقدر در زندان ها از این دست افراد داریم که به خاطر نگاه های مسموم گرفتارند. چرا اسلام می فرماید: خانم ها خودشان را بپوشانند تا زیبایی های آنها شناخته نشود و اذیت و آزار نشوند. شما با هر که ازدواج کنی از او زیباتر هم است. هر چه پیش بروی از او جوان تر هم است.
مکه بودم یک وقت دیدم شخصی خیلی باسوز دعا می کند، گفتم: فلانی چه می گویی؟ گفت: به خدا می گویم هر چه نامحرم است پیش من مبغوض جلوه دهد و زن خودم را از همۀ زن های عالم زیباتر جلوه دهد. آیا این دعا اشکال دارد؟ گفتم: اتفاقاً در تاریخ داریم عبدالله بن عامر، در جنگ این گونه دعا کرد، می گفت: خدایا حب زن های نامحرم را از دلم بیرون کن. بعضی ها در سن بالا مبتلا هستند که به پشت سر زنها نگاه می کنند.
پیغمبر فرمود: ما انبیاء به پشت سر خانم ها نگاه نمی کنیم؛ «فَأَنَا مِنْ قَوْمٍ لاَ یَنْظُرُونَ فِی أَدْبَارِ النِّسَاءِ».[25] تحریک آمیز است. چرا این قدر در قرآن کریم بر غض بصر، بر حجاب و بر پوشش تأکید شده است؟! به خاطر اینکه قوام خانواده ها از هم می پاشد. نکته این جاست که مقایسۀ صعودی در خانواده ات، همسرت، اولادت و مال دنیا، یأس، حسرت و جنایت به دنبال دارد.
مقایسه در امور معنوی
اما مقایسه در امور معنوی باید صعودی باشد، باید مقایسه با افراد برتر و بالاتر باشد، باید در انتخاب ها سعی گند این طور ملاک را الگو قرار بدهد.
یکی از عوامل نگرانی، فرهنگ مقایسه است که فکر می کنم اگر مقایسه درنزولی و در معنویات صعودی باشد، حالت اعتدال در انسان ایجاد می کند. این قضیه را مرحوم شیخ عباس قمی – اعلی الله مقامه الشریف – نقل می کند: در مدینه شخصی خراسانی خدمت وجود مقدس امام صادق (علیه السلام) آمد. خیلی ها دلشان می خواست خدمتگزار امام باشند. – الان هم همین طور است. من افرادی را می شناسم که صاحب کارخانه هستند، چند روز می آیند خادم افتخاری حرم امام رضا (علیه السلام) می شوند. و افراد زیادی در لیست این انتخاب هستند که به عنوان خادم افتخاری خدمت می کنند.- خراسانی رفت پیش یکی از خدمتگزاران امام صادق (علیه السلام) و به او گفت: نیمی از ثروت، مال، باغ و خانه ام را در خراسان در اختیار شما قرار می دهم پستت را به من بده. او مسئولیت نگهداری استر (اسب) امام صادق (علیه السلام) را بر عهده داشت. خراسانی مقایسه کرده بود بالاخره همین که اسب را نگه می دارد تا امام صادق (علیه السلام) سوار شود، خلاصه یک ارتباط و برخوردی با امام صادق (علیه السلام) است، و من از این ارتباط و برخورد دورم. مقایسه این جاست، اینکه کنار امام بودن، دوست امام بودن، هر روز امام را زیارت کردن.
خدمتگزار کمی این طرف و آن طرف کرد، رفت خدمت امام صادق (علیه السلام) عرضه داشت: قرار است پولی به من برسد و قصه را تعریف کرد. آقا فرمود: خود شما می دانی، می خواهی بروی برو. همین که راه افتاد برود امام (علیه السلام) صدایش زد، فرمود: فردای قیامت ما کنار پیغمبر اکرم (صلی الله علیه السلام ) وارد صحرای محشر می شویم، دوستان و شیعیان و کسانی که ما را بر مال دنیا ترجیح داده اند و محبت ما را حفظ کرده اند با ما می آیند خودت می دانی.
خدمتگزار قدری تأمل کرد، پشیمان شد و عرضه داشت: یابن رسول الله! اگر قرار است حشر و نشر ما در این دنیا باعث شود که در آن دنیا هم با شما محشور شویم، حاضر نیستم. آمد به خراسانی گفت: من حاضر نیستم.[26]
یک وقت می بینی عده ای در زندگی دچار این خبط و این مشکل می شوند. افرادی را می شناسم که به خاطر یک پناهندگی دست از اسلام برداشته اند. دست از دین برداشته اند، دست از شیعه بودن کشیده اند. به خاطر یک ازدواج حاضر شده اند مسیحی شوند، اعتقاد هم ندارند اما به خاطر اینکه به یک جریان و یک مسألۀ مادی برسند، دست از دینشان برداشته اند. حواسمان جمع باشد به آنچه که در معنویات داریم ببالیم؛ به ولایتمان، به شیعه بودنمان، به هم جواری فاطمه معصومه (ع)، به اینکه توفیق داریم هر روز گنبد حرم حضرت معصومه (علیها السلام ) را ببینیم اینها افتخار است.
این سیر در مقایسه، باید سیر صعودی باشد و در مسایل مادی باید سیر نزولی باشد. امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «اُنْظُرْ إِلَی مَنْ هُوَ دُونَکَ فِی الْمَقْدُرَةِ وَ لَا تَنْظُرْ إِلَی مَنْ هُوَ فَوْقَکَ فِی الْمَقْدُرَة».[27]
خدایا! به همه ما آرامش و امنیت و اطمینان و محشور شدن با اهل بیت عصمت و طهارت مرحمت بفرما.
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
«اللّهم صَلّ عَلی مُحَمّد وَ آلِ مُحَمَّدٍ بِالْحُسَینِ وَ اَخیهِ الْعَباس یٰا اَلله یٰا الله!»
[1] . یونس، 57.
[2] . بحارالانوار، ج 75، ص 7.
[3] . قریش، 4 – 3.
[4] . نور، 55.
[5] . سجده، 18.
[6] . زمر، 9.
[7] . قَالَ سَلْمَانُ الْفَارِسِیُّ رَحْمَةُ اللهِ عَلَیهِ أَوْصَانِی خَلِیلِی رَسُولُ اللهِ ص بِسَبْعِ خِصَالٍ لاَ أَدَعُهُنَّ عَلَی کُلِّ حَالٍ أَوْصَانِی أَنْ أَنْظُرَ إِلَی مَنْ هُوَ دُونِی وَلاَ أَنْظُرَ إِلَی مَنْ هُوَ فَوْقِی وَ أَنْ أُحِبَّ الْفُقَرَاءَ وَ الدُّنُوَّ مِنْهُمْ وَ أَنْ أَقُولَ الْحَقَّ وَ إِنْ کَانَ مُرّاً وَ أَنْ أَصِلَ إِلَی رَحِمِی وَ إِنْ کَانَتْ مُدْبِرَةً وَ أَنْ لاَ أَسْأَالَ النَّاسَ شَیْئاً وَ أَصَانِی أَنْ أَقُولَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ فَإِنَّهَا مِنْ کنوزِ الْجَنَّة (وسائل الشیعه، ج 9، ص 442).
[8] . قصص، 79.
[9] . قصص، 80.
[10] . بحارالانوار، ج 74، ص 174.
[11] . توبه، 55.
[12]. فَقُتِلَ كَيْفَ قَدَّرَ × ثُمَّ قُتِلَ كَيْفَ قَدَّرَ (مدثر، 20 – 19).
[13] . المیزان، ج20، ص 100.
[14] . مدثر، 13.
[15] . همان، 12.
[16] . توبه، 55.
[17] . پیغمبر و یاران، ج 5، ص 78 و 79.
[18] . پیغمبر و یاران، ج 5، ص 78 و 79.
[19] . هزار و یک حکایت اخلاقی، محمد حسین محمدی، ص 80.
[20] . شرح نهج البلاغه، ج 18، ص 49.
[21] . نساء، 54.
[22] . مستدرک الوسائل، ج 7، ص 29؛ من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 394.
[23] . مستدرک الوسائل، ج12، ص 17؛ بحارالانوار، ج70، ص 272.
[24] . مکارم الاخلاق، ص 220.
[25] . دعائم الاسلام، ج2، ص 201؛ الفقیه: ج4، ص 19 (حضرت موسی علی نبینا و آله و علیه السلام).
[26] . منازل الآخره، ص 83.
[27] . کافی، ج8، ص 244.
[28] . پرچمدار نینوا، ص 170 و 169؛ ترجمه نفس المهموم، ص 302.
[29] . سوگنامه آل محمد، ص 582 و 528.
[30] . التهذیب، ج6، ص 65؛ بحارالانوار، ج97، ص 426.
[31] . منتهی الآمال، ص 528؛ سوگنامه آل محمد، ص 316.
سید محمد حسین هاشمی.شب 6 (1)(3).mp3
3.85M
روضه حضرت زهرا سلام الله علیها
اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج
🚩محتوای روضه و منبر
🆔 ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅پاسخ یک اهل سنت به سردسته بیسواد های زاهدان
مداحی برادر اهل سنت در ماه محرم، شهرستان کلاله
این جواب اهل تسنن است به عبدالحمید اسماعیل زهی ملقب به مولوی که گفته بود ای اهل سنت، در عزا و اربعين امام حسین علیه السلام شرکت نکنید!
💠ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
AUD-20230911-WA0025.mp3
12.36M
────┤ ♩♪♫♪♩ ├────
دردات برای خودت بود دعات واسه مردم!!
مادر سلام علیکم و قلبی لدیکم… ♩♪
زیر سایه چادر فاطمه آرامش و امنیت برقراره!! ♩♪
آخر الزمان سربلند اونه که دست از این خونواده برنداره ♩♪
دلم قرصه دل به پرچمت بستم…
سرم بالاست شیعه علی هستم… ♩♪
یاعلی مدد یاعلی مدد یاعلی مدد…
سینه منجلیه عشق من دلیه حق فقط علیه!! ♩♪
یاعلی مدد یاعلی مدد یاعلی مدد…
والله که با تو نمیشه مسیر کسی گم ♩♪
مادر سلام علیکم و قلبی لدیکم… ♩♪
این سرزمین کشور حیدره صاحبش امام رضاست که سلطانه!!
اسرائیل و آل سعود بشنون سوریه که نیست اینجا ایرانه!! ♩♪
بدونید این خطر قرمز ماهاست… ♩♪
علی رکن اصلی اذان ماست…
یاعلی مدد یاعلی مدد یاعلی مدد… ♩♪
شیعه یعنی غیرت بر چشم خوب رحمت برمنکرت لعنت!!
سینه منجلی عشق من دلی حق فقط علی ♩♪
حق فقط علی حق فقط علی حق فقط علی…
────┤ ♩♪♫♪♩ ├────
امیر کرمانشاهی دلم قرصه دل به پرچمت بستم
کانال محتوای روضه و منبر
اجرتون با ابا عبدالله الحسین علیه السلام
https://eitaa.com/mohtavayerozeh
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حمید پرهیزگار واینر اینستاگرامی هستش که کلیپهای طنز تولید میکرد، پیجش یک میلیون و سیصد هزار فالوور داره،
یک ماه قبل پدرش از دنیا رفت و خیلی حالش خراب شد
این آخرین پستش در هفته گذشتهس
یاحسین..... 😭
🔰 #سرخط_دیدار | مروری بر بیانات رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم «سیستان و بلوچستان» و «خراسان جنوبی» ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
💠درباره مناطق «سیستان و بلوچستان» و «خراسان جنوبی»
❇️سابقهی خاطرهی ما از این منطقهی شما بیش از نیم قرن است.
🌟اوّلین حرکت آشکاری که خود این حقیر در مقابلهی با دستگاه طاغوت انجام دادم، با همراهی این دو مرکز مهم، یعنی بیرجند و زاهدان، انجام گرفت.
❎ منطقه سیستان و بلوچستان، منطقهی انقلاب است، منطقهی شهید دادن است، منطقهی حرکت در راه خدا است.
🔺هم شهید وحدت داریم
🔺هم شهید دفاع مقدّس داریم
🔺هم شهید در راه امنیّت داریم
☑️مسئولان قدر این مردم را باید بدانند و باید خدمت کنند.
🚆مسئلهی خطّ آهن خیلی مهم است؛
👈اینکه شمال و جنوبِ شرق کشور با خطّ آهن متّصل بشود،
✔️هم برای استان و استانهای در بین راه اهمّیّت دارد
✔️هم برای اصل کشور اهمّیّت دارد
💧مسئلهی آب زابل خیلی اهمّیّت دارد.
✅ همهی راهها باید پیموده شود برای اینکه حقّ مردم در مورد آب تأمین بشود.
⭕️اگر دولتها به آن مصوّباتی که در اوایل دههی ۸۰ که بنده آمدم بلوچستان و تصمیمگیری شد، عمل میکردند، امروز چهرهی استان فرق میکرد.
♦️امروز بحمدالله مشغولند، تلاش میکنند.
✔️انشاءالله که این امید به نتیجه برسد.
💠درباره تحولات بزرگ دنیا و لزوم مراقبت ملتها و مسئولین
👈وقتی در دنیا تحوّلات بزرگ به وجود میآید یا آغاز میشود، ملّتها و مسئولین کشورها موظّفند مراقبت خودشان را چند برابر کنند.
✅اگر این مراقبت انجام گرفت، سر ملّتها کلاه نخواهد رفت و ناچار نخواهند شد که به راهی ضدّ منافع خودشان حرکت کنند.
❎اگر این مراقبت انجام نگرفت و غفلت شد، ضربههای بلندمدّتی به ملّتها وارد خواهد شد.
دو مثال:
1️⃣غفلت ملتها و مسئولین کشورها در دوران آغاز حرکت استعمار از اروپا در قرن هجدهم
⬆️نتیجه: گرفتاری به استعمارِ دو سه قرنیِ یک منطقهی عظیمی از دنیا
2️⃣بلایی که انگلیس، فرانسه و ایتالیا، عمدتاً بعد از جنگ جهانی اوّل و اندکی بعد از جنگ جهانی دوّم، بر سر منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا آوردند
⬆️نتیجه: منطقهی ما اقلّاً صد سال از کاروان تمدّن و کاروان پیشرفت عقب افتاد.
💢خطوط اصلی تحوّل بزرگ در دنیا چند چیز است:
1️⃣ضعیف شدن قدرتهای استکباری دنیا؛
📌قدرت استکباری آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی ضعیف شده است
⭕️ضعف در شاخصهایی مثل:
🔻اقتصاد
🔻مسئلهی امکان دخالت در دولتها
🔻توانایی تغییر دادن دولتها و کشورها
2️⃣برآمدن قدرتهای جدید منطقهای و جهانی
♦️اینکه میگوییم دشمن دارد ضعیف میشود معنایش این نیست که نمیتواند مکر کند
❌مشغول نقشهکشیاند. باید غافل نشویم.
🔎معلومات اطّلاعاتی ما به ما میگوید که دولت آمریکا در آمریکا یک مجموعهای را درست کرده است که اسم این مجموعه «گروه بحران» است.
🔖به این نتیجه رسیدهاند که در ایران چند نقطهی بحرانساز وجود دارد که باید آنها را تحریک کرد:
📌اختلافات قومی
📌تفاوتهای مذهبی
📌مسئلهی جنسیّت و مسئلهی زن
⭕️تا اینها بحران درست کند و از طریق بحران بتوانند به کشور عزیز ما ضربه وارد کنند؛
🔺این برنامهی آمریکا است،
👈و «شتر در خواب بیند پنبهدانه»!
💡حواسمان باید جمع باشد، بدانیم چه کار میکنیم، بدانیم چه میگوییم؛ حرفی که میزنیم در جهت نقشهی دشمن نباشد، جدول دشمن را کامل نکند.
🚨دشمن دو نقطهی اساسی را هدف گرفته: یکی وحدت ملّی، یکی امنیّت ملّی.
🔘وحدت یعنی در مسائل اساسی کشور، آنجایی که پای منافع ملّت در میان است،
♦️اختلافات مذهبی، اختلافات سیاسی، اختلافات گروهی، اختلافات قومی باید به کنار گذاشته بشود.
✅آنجایی که یک جهتگیری مشخّصی هست، این وحدت مهم است.
❌آن کسانی که امنیّت ملّی را تهدید میکنند دشمن ملّتند، برای دشمن کار میکنند؛ چه خودشان بفهمند، چه نفهمند.
🌟بنده به بیداری ملّت عزیزمان خیلی خوشبین و امیدوار هستم، به خاطر:
✨تجربهی چهل و چند ساله
✨آنچه انسان در جوانهای این کشور میبیند:
🔹وفاداریها
🔸محبّتها
🔹اخلاصهایی که نشان داده میشود
🔸حضورهای خوب [مثل] این اربعین
💠تشکر از میهماننوازی ملت عراق در قضیه اربعین
❇️لازم میدانم از ملّت عراق به خاطر پذیرایی و میهماننوازی ارزشمندشان در این قضیّهی اربعین تشکّر کنم
⬅️از مسئولین عراقی [هم] همین طور
⬅️بخصوص از حشدالشّعبی
⬅️از نیروهای انتظامی عراق
⬅️از دولت عراق که توانستند امنیّت را برقرار کنند
🙏از نیروی انتظامی خودمان هم صمیمانه تشکّر میکنم.
♦️قدر این نیروهای فداکار، این جوانان خوب را در بخشهای مختلف بایستی بدانیم
🍀پروردگارا به حقّ محمّد و آل محمّد برکات و رحمت خودت را بر ملّت ایران و بر مردم این دو استان نازل بفرما.
💻 Farsi.Khamenei.ir
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
میروی مشهد خیابان ها شلوغ
میروی در قم شبستان ها شلوغ
اربعین حتی بیابان ها شلوغ
هیچ کس مثل تو بی زائر نیست
#امام_حسن_علیه_السلام
D1736412T14665754(Web)-mc.mp3
9.3M
🔹 شخصیت امام رضا علیه السلام
یکی از مشکلاتی که بعد از شهادت امام موسی بن جعفر علیه السلام در میان مردم وجود داشت، موضوع تعیین جانشین بعد از ایشان بود. این امر موجب شد تا در میان مردم شبهه ایجاد شود.
🎙 #استاد_رفیعی
⏱ #سخنرانی_کوتاه
📺 #صوتی
┄┄┅═✧❁🎙❁✧═┅┄
جهت شب های آخر صفر👇
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
*اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
باسلام وادب خدمت باسعادت عزیزان وتوفیق قرارگرفتن درمدارفضل وبخشش الهی
روز سهشنبه شما بزرگواران همراه باسلامتی وطول عمرباعزت وبرکت ومغفرت الهی
یاالرحم الراحمین
*چکارکارباید انجام بدهیم تا خداوند مارا ببخشد وعفونماید* .
*همه مادوستداربخشش خدائیم*
همهی ما دوست داریم خدا ما رو ببخشه.
امّا چکار کنیم که خدا ما رو ببخشه
قرآن میفرماید یکی از راههای تضمینی برای اینکه خدا شما رو ببخشه اینه:
*وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا، أَلَا تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ اللهُ لَکُمْ؟! وَاللهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ* .
مومنان باید نسبت دیگران عفو و چشمپوشی کنند.
آیا شما دوست ندارید که خداوند شما را بیامرزد؟! و خداوند آمرزنده و مهربان است.
*شرط خداوند برای بخشش بندگانش*
یعنی خداوند، برای عفو و گذشتِ بندگانش،
این استدلال رو میاره:
مگه شما دوست ندارید که خدا شما رو ببخشد
پس شما هم دیگران رو ببخشید.
شما این کار رو بکنید،
تا خدا هم در قبالِ این کار، شما رو ببخشه.
دو تا کلمه توی این آیه اومده:
عَفو
*وَلْیَعْفُوا*
عفو کنید.
صَفح
*وَلْیَصْفَحُوا*
صفح کنید.
صَفح یعنی گذشت کردن و بخشیدنِ بدونِ سرزنش.
صَفح، مرحلهای بالاتر از عفو هست. چون گاهی میشه که انسان عفو میکنه، ولی صَفح نمیکنه.
صَفح یعنی علاوه بر اینکه طرفت رو عفو کردی،
به روی خودت هم نیاری..
حتّی بهش رویِ خوش نشون بدی...
*خطاهای دیگران رو رد کردن*
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میگه:
صَفح یعنی صفحهی خطاهای دیگران رو رد کردن،
و صفحه زدن...
یعنی صفحهای که گناه و جرمِ شخص رو در اون ثبت کرده بودی،
ورق بزنی، و به صفحه بعد بری...
درباره خودِ خدا توی دعاها داریم:
*یا کَریمَ الصَّفح*
ای خدایی که بندگانت رو کریمانه صَفح میکنی.
*عدمِ عفو و گذشت از خطاهای دیگران*
یکی از مشکلات ما در زندگی فردی و اجتماعی، عدمِ عفو و گذشت از خطاهای دیگران است.
دوستان و همکاران، ارباب رجوع و کارمند،
همسران و همسایگان و فامیل و... کلاً به سختی از اشتباهات همدیگه میگذرند،
و به سختی دنبالِ وصل و بازسازیِ روابط هستند.
بعضیها میگن اگر پیش قدم بشم،
ذلیل و خار میشم، کسرِ شأن داره.
ولی توجّه ندارند که عزّت و ذلّت دست خداست.
بعضیها میگن: اگر من ببخشم، کوچیک میشم.
نخیر!!!!!!
اگر با گذشت کردن، کسی کوچیک میشد، خدا انقدر بزرگ نبود...
*زمزمههای شیطان درذهن انسانها*
این حرفها حرفهای الهی نیست،
اینها زمزمههای شیطان هستند.
خداوند کسی رو که تواضع داره دوست داره،
و عزیزش میکنه.
بخشش و گذشت،
سیرهی پیامبران و اولیاء الهی است.
هیچ چیزی بالاتر از این نیست، که بندهای وقتی از دنیا میره، با دلِ بیکینه از این دنیا بره و خدا رو ملاقات کنه.
اگر توقّع داریم خدا ما رو ببخشه،
اوّل باید دیگران رو ببخشیم.
اگر میتونیم بقیه رو ببخشیم،
میتونیم امیدوار باشیم که خدا هم ما رو ببخشه...
ولی اگر نمیتونیم،
توقّع نداشته باشیم..
از همهی اینها گذشته،
کینه و رنجش،
آرام آرام روحِ آدم رو مسموم و بیمار میکنه.
آسیبی که کینه و نفرت به روحِ ما میزنه، با هیچ چیزی درست نمیشه.
دیگران رو ببخشیم تا خودمون هم راحتتر زندگی کنیم.
*عفو یاانتقام کدام نیکوتراست*
به قول حضرت علی (ع):
لذّتی که در عفو هست،
در انتقام نیست.
اگر با کسی مشکل و کدورتی داریم،
همین الان تلفن رو برداریم و پیشقدم بشیم،
تا خدا در بخششِ ما پیشقدم باشد
سوره نور آیه ۲۲
*التماس دعا دارم*
📌دستورالعملی از امام زمان علیه السلام برای رفع گرفتاری در حال #اضطرار
یک وقتی برای من مشکلی پیش آمد که در عمرم تاکنون چنین مشکلی پیش نیامده است و به گونه ای بود که به تلف شدنم منتهی می شد. کاملاً مضطر شده بودم. این دستورالعمل را انجام دادم همزمان با تمام شدن آن، مشکلم حل شد. مشکل من به گونه ای بود که به حساب اسباب عادی اصلاً قابل حلّ نبود ولی جای شگفتی بود که با این عمل مشکل حل شد.
درباره کیفیت آن دستورالعمل، در دارالسلام عراقی چنین نقل شده است:
یک وقت ابن ابی البغل کاتب مورد غضب ابومنصورِ وزیر قرار گرفت به گونه ای که از ترس وزیر خود را مخفی کرد. وزیر به دنبال او بود و او هراسان و گریزان. شبی به کاظمین رفت و از کلیددار حرم خواهش کرد که شب را اجازه دهد تا در حرم بماند. او هم موافقت کرد. ابن ابی البغل شب در حرم مشغول توسّل و تضرّع بود. با این که درهای حرم بسته بود، ناگهان می بیند کسی وارد شد و مشغول زیارت حضرت کاظم و حضرت جواد علیهما السلام شد و شروع کرد به انبیاء اولوالعزم و ائمه علیهم السلام سلام داد. ولی در خطابات خود به حضرت ولی عصر علیه السلام سلام نداد. با خود گفت: شاید نام حضرت را فراموش کرده است یا از فرقه های منحرفی است که حضرت ولی عصر علیه السلام را قبول ندارند.
آن شخص ناشناس فرمود: چرا از دعای فرج غافلی؟ سپس این عمل را به او تعلیم داد. ابن ابی البغل هم مشغول انجام عمل شد. آن مرد هم رفت. ابن ابی البغل، خادم حرم را صدا زد. خادم از دارالزیت بیرون آمد. از او پرسید: مگر شما درها را نبسته بودید؟ خادم پاسخ مثبت داد. پرسید: پس آن شخصی که داخل روضه آمد، چه کسی بود و چگونه آمد؟ خادم گفت: او مولای ما صاحب الزمان علیه السلام است و او را بارها در مثل این شب در اوقات خلوت دیده ام.
هنوز آفتاب نزده بود که از حرم خارج شد و به مخفیگاه خود رفت. هنوز آفتاب بلند نشده در زده شد. در را باز کرد، عدّه ای از طرف وزیر پشت در بودند و امان نامه ای از طرف وزیر دادند و گفتند که وزیر تو را می خواهد. آیساً من الحیات نزد وزیر رفت. تا وارد شد، وزیر با قیافه ای بشّاش با وی برخورد کرد و گفت: رفته ای و شکایت مرا به حضرت ولی عصر علیه السلام کرده ای؟ سپس تعریف کرد که شب گذشته در خواب صاحب الزمان علیه السلام را دیده که مرا به ملاطفت با تو امر نموده است. ابن ابی البغل نیز حکایت تشرّف شب گذشته را برای وزیر بازگو کرد. وزیر از گناه ابن ابی البغل گذشت و او را از مقرّبین خودش قرار داد.
در کیفیت آن ختم در نقل دارالسلام عراقی اغلاطی وجود دارد که باید با نقل بحارالأنوار و دلائل الإمامة مقابله و تصحیح شود. من هم در موقع انجام دستورالعمل، دعا را با هر دو کتاب مقابله کردم و هر جا نیاز بود، مطابق احتیاط عمل کردم.
کیفیت عمل مطابق نقل بحارالأنوار از این قرار است:
دو رکعت نماز بگذار و بعد از آن این دعا را بخوان:
«يَا مَنْ أَظْهَرَ الْجَمِيلَ وَ سَتَرَ الْقَبِيحَ يَا مَنْ لَمْ يُؤَاخِذْ بِالْجَرِيرَةِ وَ لَمْ يَهْتِكِ السِّتْرَ يَا عَظِيمَ الْمَنِّ يَا كَرِيمَ الصَّفْحِ يَا حَسَنَ التَّجَاوُزِ يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالرَّحْمَةِ يَا مُنْتَهَى كُلِّ نَجْوَى وَ يَا غَايَةَ كُلِّ شَكْوَى يَا عَوْنَ كُلِّ مُسْتَعِينٍ يَا مُبْتَدِئاً بِالنِّعَمِ قَبْلَ اسْتِحْقَاقِهَا»
ده مرتبه بگو: یا رَبّاهُ، ده مرتبه بگو: یا سَیّداهُ، ده مرتبه بگو: يَا مَوْلَيَاه، ده مرتبه بگو: یا غایتاهُ، و ده مرتبه بگو: یا مُنْتَهی غایةِ رَغْبَتاهُ.
سپس بگو: «أَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذِهِ الْأَسْمَاءِ وَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ ع إِلَّا مَا كَشَفْتَ كَرْبِي وَ نَفَّسْتَ هَمِّي وَ فَرَّجْتَ غَمِّي وَ أَصْلَحْتَ حَالِي»
سپس حاجت خود را از خدا بخواه.
سپس گونه راست خود را بر زمین بگذار و صد مرتبه بگو: «َ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَايَ وَ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَاي»، بعد از آن گونه چپ خود را بر زمین بگذار و صد مرتبه بگو: «أَدْرِکْنی» و این را بسیار تکرار کن. سپس آن قدر بگو: «اَلْغَوْثَ، اَلْغَوْثَ» تا نفس قطع گردد.
بعد از آن سر بردار که خداوند به کرم خود #حاجت تو را برآورده می کند، ان شاءالله.
📚العبقری الحسان، ج ١، ص ١٧٣
📚 منتهی الامال، ج ٢، ص ٨١٧
📚 برکات حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ص ٢۴٨ .
💠ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
*مثبت نما 02/06/18*
*بررسی اهم اخبار خوب و امیدوارکننده در 24 ساعت گذشته*
تعداد:14
📕 *زیر ساخت و خدمات عمومی :*
1. افزایش تولید ۱۲۵۰ لیتر در ثانیه آب تهران
https://www.irna.ir/news/85222771
2. افزوده شدن ۷۳ مدرسه تا مهرماه به شهرستان های استان تهران
https://www.mehrnews.com/news/5881835
3. تولید رنگهای ضد خزه برای کشتیها با «جادوی قرن ۲۱»
https://www.isna.ir/news/1402061811087
4. خروجی آب شیرین کن خلیجفارس به ۲ شهر و ۲۱ روستای هرمزگان میرسد
https://www.isna.ir/news/1402061810871
5. استفاده از فرآیند غشایی برای تصفیه پساب روغنی
https://ana.press/fa/news/867202
📕 *کشاورزی، صنعت و تجارت:*
1. افزایش تولید در مجتمع پتروشیمی مسجدسلیمان
https://www.irna.ir/news/85222954
2. ارتقای کیفیت و کارایی نهالهای پایه با فناوری بومی
https://ana.press/fa/news/867131
📕*مسکن و اشتغال :*
1. ایجاد ۳ هزار فرصت شغلی جدید در سمنان با راه اندازی مجدد ۱۲۷ واحد تولیدی راکد
https://www.isna.ir/news/1402061811233
2. ساخت بیش از ۳۰۰۰واحد مسکونی برای محرومان خراسان شمالی طی دو سال گذشته
https://www.isna.ir/news/1402061811013
📕 *علم و فناوری:*
1. راه اندازی پژوهشکده اکتشاف و فراوری فلزات استراتژیک
https://www.irna.ir/news/85221274
2. انجام عمل پیچیده جراحی تومور مغزی برای نخستین بار در کشور
https://www.irna.ir/news/85222754
3. نقشهبرداری هوشمند با پرندههای تخصصی ساخت داخل
https://www.mehrnews.com/news/5881843
4. درمان عوارض عرقسوز شدن با پماد گیاهی
https://www.isna.ir/news/1402061811040
5. طراحی و ساخت عایق های صوتی-حرارتی با بهره گیری از فناوری نانو
https://www.iribnews.ir/fa/news/3970593
#جهاد_امید_آفرینی
#نشر_خوبی_ها
♦️ «مثبت نما»
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
*مثبت نما 02/06/19*
*بررسی اهم اخبار خوب و امیدوارکننده در 24 ساعت گذشته*
تعداد:11
📕 *زیر ساخت و خدمات عمومی :*
1. بهره برداری از صعبالعبورترین پروژه گازرسانی لرستان در روزهای آینده
https://www.farsnews.ir/news/14020618000192
2. افتتاح بزرگترین معدن سرب و روی آسیا در دهه فجر
https://www.hamshahrionline.ir/news/786856
3. امکان پذیری لقاح مصنوعی و تولید جنین یوزپلنگ در کشور
https://www.irna.ir/news/85223454
📕 *کشاورزی، صنعت و تجارت:*
1. کاهش ۲۵ برابری مصرف آب کشاورزی به کمک تکنولوژی هوش مصنوعی
https://www.mehrnews.com/news/5882881
2. آبیاری بیش از ۱۲۸ هزار هکتار زمین کشاورزی به شیوه نوین
https://www.iribnews.ir/fa/news/3972533
📕 *علم و فناوری:*
1. تشخیص زود هنگام بیماری ام اس با تصاویر شبکیه چشم در تبریز
https://www.irna.ir/news/85224123
2. تولید سامانههای توزین صنایع از سوی فناوران
https://www.isna.ir/news/1402061911655
3. راهکار فناوران کشور برای کاهش خوردگی و افزایش راندمان در بویلرهای بخار
https://www.isna.ir/news/1402061911700
4. ایجاد قطب تحقیقاتی و فناوری آلومینا در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی
https://www.irna.ir/news/85224515
5. مدیریت هوشمند و پیشگیری از خرابی خودرو با نصب گجت ایرانی
https://www.mehrnews.com/news/5882767
6. موفقیت ایران در ارزیابی کیفی آزمایشگاههای آسیا و اقیانوسیه
https://www.iribnews.ir/fa/news/3972521
#جهاد_امید_آفرینی
#نشر_خوبی_ها
♦️ «مثبت نما»
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
*مثبت نما 02/06/20*
*بررسی اهم اخبار خوب و امیدوارکننده در 24 ساعت گذشته*
تعداد:10
📕 *زیر ساخت و خدمات عمومی :*
1. افتتاح طولانیترین آزادراه کشور به زودی
https://www.irna.ir/news/85210898
2. ایجاد ۵۳ فضای آموزشی در قالب مسئولیتهای اجتماعی صنایع در استان مرکزی
https://www.irna.ir/news/85225196
3. تکمیل ۲ هزار پروژه نیمهتمام ورزشی در کشور
https://www.irna.ir/news/85225744
📕*کشاورزی، صنعت و تجارت:*
1. اجرایی شدن طرح جایگزینی ماشین آلات فرسوده کشاورزی با همت دولت در قم
https://www.irna.ir/news/85224581
2. صرفهجویی ارزی ۱.۳ دهم میلیارد دلاری با تولید «محصولات بار اول»
https://ana.press/fa/news/867564
📕 *علم و فناوری:*
1. ترمیم غضروف پا با پلیمر زیستتخریبپذیر کتیرا
https://www.isna.ir/news/1402062012257
2. محققان ایرانی در یک قدمی تولید دانش بومی یک نوع باتری مهم
https://www.farsnews.ir/news/14020619000392
3. دستیابی محققان ایرانی به روش درمان جدید بیماری تصلب شرائین
https://www.irna.ir/news/85225418
4. تولید زخمپوش گیاهی نانویی برای بیماران
https://ana.press/fa/news/867547
5. تولید سامانه همیار راننده به دست متخصصان دانش بنیان
https://www.yjc.ir/fa/news/8542882
#جهاد_امید_آفرینی
#نشر_خوبی_ها
♦️ «مثبت نما»
ارسال محتوای تبلیغی برای روحانیون، مبلغین، طلاب
دعوت به گروه محتوای تبلیغی مناسبتی از طریق لینک
https://eitaa.com/joinchat/387842242Ceeb934db50
دعوت به کانال محتوای روضه
https://eitaa.com/joinchat/1969356889C89c77887dd
محتوای روضه و منبر
یا ام البنین
صدا در سینهها ساکت که اینک یار مىآید
ز راه شام و کوفه عابد بیمار مىآید
غبار راه بس بنشسته برِ رخسار چون ماهش
به چشم آیینه ایزدنمایى تار مىآید
الا اى دردمندان مدینه با دو صد حسرت
طبیب دردمندان با دل تبدار مىآید
الا اى بانوان اهل یثرب پیشواز آیید
که زینب بى برادر با دل غمخوار مىآید
بیا ام البنین با دیدۀ گریان تماشا کن
که اردوى حسینى بى سپهسالار مىآید
شب ۲۷
عوامل آرامش در قرآن و روايات
«أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» (رعد/28) با همه امكانات و تواناييهايي كه باعث آرامش ما ميشود اما ما در زندگي دچار نگراني و تشويش هستيم. امروز ميخواهيم علل يا عوامل آرامش موانع آن را بگوييم و از كلام نوراني قرآن و معصوم (ع) راهكارهايي را به كار ببنديم، كه « أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ» باعث «تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» براي همه ما شود.
يكي از بيشترين كتابهايي كه در بازار فراگير شده است، كتابهايي با اين موضوع است. آرامش، مبارزه با اضطراب، راه موفقيت، حالا چه دانشمندان غير مسلمان نوشته باشند، چه مسلمان نوشته باشند. من نميخواهم اسم كتابي را ببرم كه اينجا تبليغ شود ولي بعضي از كتابهايي كه در غرب هم نوشته شده، ميليونها چاپ خورده و دليلش هم همين عنوان و بحث آرامش است. از اين معلوم ميشود كه يك نياز ضروري است. اين يك ضرورت است كه همه دلشان ميخواهد آرام باشند، وقتي انسان آرام باشد، جسمش هم سالم است. من در گزارشي خواندم كه 75 مريض زخم معده را كه بررسي كردند، گفتند: 65 نفر به خاطر استرس و مشكلات روحي و رواني است. به همين دليل هم هست كه ما ميبينيم در منابع ديني و در آيات و روايات ما روي اين بحث خيلي تأكيد شده است. وقتي آرامش نباشد، طرف كارگر و كارمند خوبي نيست، مدير خوبي نيست. مرد خوبي نيست، زن خوبي نيست، دانشآموز خوبي نيست. نميتواند درس خوب بخواند. و لذا ما كه در شهرستانها مراجعه مي كنيم، ميگويند: حاج آقا! مشكل مالي ندارم، همسر هم دارم ولي به هم ريخته هستم. احساس به هم ريختگي ميكنم.
من اجازه ميخواهم از دو منظر در اين بحث وارد شوم. اول علل ناآرامي را بگويم. چرا ما به هم ريخته هستيم. چرا در زندگي آرامش نداريم؟ من پنج علت را يادداشت كردم، نميخواهم به همين پنج مورد هم بسنده كنم. شايد موارد ديگري هم باشد. ولي من با توجه به تفحصهايي كه در آيات و روايات داشتم، فكر ميكنم دليل ناآرامي ما يكي از اين پنج احساس باشد.
اول احساس گناه و معصيت است. خيليها به خاطر گذشته نادرستشان ناراحت هستند. مثلاً فحشايي مرتكب شده است، گناه زشتي مرتكب شده است، دروغي گفته و سر كسي كلاه گذاشته است، حتي گذشتهي خطرناكي داشته باشد. دو شب پيش جواني هراسان پيش من آمد، گفت: چهار سال دزدي ميكردم. توبه كردم و كنار گذاشتم و ديگر دزدي نميكنم. مردم هم تقريباً با اين موضوع كنار آمدند. ولي خودم با خودم كنار نميآيم. به هم ريخته هستم. چرا؟ چون يك سابقهي دزدي دارد. قرآن كريم طبيعتاً براي اين مطلب پاسخ دارد. «قُلْ يا عِبادِيَ الَّذينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ»(زمر/53)
يك زماني به آقا امام سجاد(ع) گفتند: كسي يك جملهاي ميگويد. «العجب كل العجب، من من نجا كيف نجا» تعجب است كه آدم با اين همه عذاب نجات پيدا كند؟ آقا فرمود: اشتباه است! بايد بگوييد: «العجب كل العجب من من هلك كيف هلك مع سعة رحمة الله» اگر كسي هلاك شود خيلي عجيب است. خداوند آنقدر مبادي ورودي گذاشته است.
به امام كاظم(ع) گفتند: فلاني ماه رمضان روزه نميگيرد. ظهرها ناهار ميخورد. به او ميگويند: چرا روزه نميگيري؟ ميگويد: من خيلي جنايت كردم. براي چه روزه بگيرم؟ من آب از سرم گذشته است، چه يك وجب، چه صد وجب! آقا فرمودند: من اينقدري كه از يأسش ميترسم، از گناهش نميترسم. پس اول احساس گناه است.
راه غلبه بر احساس گناه چيست؟ اگر حق الناس است، خرد خرد بپردازيد. اگر حق الله است، يواش يواش ادا كنيد. اگر گناهاني است كه قابل جبران نيست. مثلاً كسي ميگويد: آقا من يك فحشايي مرتكب شدم. بروم به مردم بگويم، خوب نيست. بروم به قاضي بگويم، آبروريزي است و جايز نيست. بروم به خانواده طرف بگويم، يك خانوادهاي به هم ميريزد. نه! اينطور جاها جاي همان استغفار و توبه و بيان نكردن مطلب است. البته نقطه مقابلش را بايد انجام داد. تويي كه اين كار را كردي، ديگر به نامحرم نگاه نكن. تو كه اين كار را كردي، ديگر فكر گناه را هم نكن.
كسي خدمت رسول الله آمد و گفت: دختر زنده به گور كردم. پيغمبر گرامي اسلام فرمودند: مادر داري؟ اگر مادر داري، احترامش كن. دخترهايي كه زنده به گور شدن، ديگر زنده نميشوند. اسلام هم كه بن بست ندارد، بگوييم: اِ... تو پنج دختر زنده به گور كردي، ديگر آخرش جهنم است.
بعضيها ميگويند: توبه آدم را جَري ميكند. اتفاقاً من عكسش را ميگويم. ميگويم: اگر خدا ميگفت، كه خوارج نهروان اين را ميگفتند، هركسي يك گناه مرتكب ميشود، كافر ميشود ديگر فايده ندارد، دنيا را جنايت برميداشت. چرا؟ چون شما ميگفتي: حالا كه قرار است من جهنم بروم، بگذار به او بيارزد . لااقل چهار گناه دانه درشت انجام بدهيم.
دومين عامل اضطراب در زندگي احساس نارضايتي است. يعني اينكه شما ماشين داري، من ندارم. شما فرزند داري، من فرزند ندارم. فلاني سالم است، من بيمار هستم. اين حسي كه مرتب مقايسه ميكنيم، قرآن كريم در سوره فجر ميفرمايد: وقتي به انسان نعمت ميدهيم، ميگويد: خوب خدايي است. «فَأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ» (فجر/15) اما وقتي به او سخت ميگيريم، «فَيَقُولُ رَبىِّ أَهَانَنِ» (فجر/16) ميگويد: خدا ما را فراموش كرد. در جاي ديگر هم گله ميكند، ميفرمايد: «إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا، وَ إِذَا مَسَّهُ الخَْيرُْ مَنُوعًا» (معارج/20 و21)
كتاب كامل الزيارات، كتاب هزار ساله ما است و ابن قولويه كنار قبر شيخ مفيد در كاظمين است. ايشان آخر كتاب كامل الزيارات يك روايتي نقل ميكند. ميگويد: شب معراج خدا به پيغمبر فرمود: پيامبر من سه جا ميخواهم تو را امتحان كنم. «إن الله تبارك و تعالى يختبرك في ثلاث» (كامل الزيارات/ص332) پيغمبر اكرم به خدا عرض كرد: اين سه تا چيست؟ فرمود: «الجوع و الأثرة على نفسك» اولي گرسنگي و ايثار بر خود است. حضرت سه سال در شعب ابي طالب از گرسنگي سنگ به شكم ميبست. اولي گرسنگي است. پيغمبر عرض كرد: «قبلت يا رب و رضيت و سلمت» قبول كردم، راضي و تسليم هستم. دومين مورد «فالتكذيب و الخوف الشديد» تكذيب ميكنند، ديوانه و مجنون ميگويند. كاهن و ساحر ميخوانند. باز عرض كرد «قبلت يا رب و رضيت و سلمت و منك التوفيق و الصبر» توفيق را تو بايد بدهي. اما سومين مورد كه بسيار سخت است، ما اگر بشنويم تحمل نميكنيم، خطاب شد پيامبر سومياش حوادثي است كه براي عطرتش پيش ميآيد. «أما أخوك علي» برادرت اميرالمؤمنين كشته ميشود. دخترت فاطمه اينطور ميشود. من ديگر در جزئياتش وارد نميشوم. پيامبر يك جمله اضافه كرد و فرمود: «إنا لله و إنا إليه راجعون قبلت يا رب و سلمت و منك التوفيق و الصبر» ما فكر ميكنيم همهي اولياء و انبياء در رفاه بودند. نه داغ ديدند، نه مريضي ديدند، نه سختي ديدند.
بيمارستاني بودم، يك نفر بچهاش فوت كرده بود. ايستاده بود و داد ميزد، خدايا حاشا به كرمت! چرا بايد اينطور ميكردي؟ پس دومين مورد احساس نارضايتي است. راه حلش هم همان است كه راضي باشيد. گلهمند نباشيد. «يَأَيَّتهَُا النَّفْسُ الْمُطْمَئنَّةُ، ارْجِعِى إِلىَ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً» (فجر/27 و28)
سومين عامل ناآرامي كه شايد در بين موحدين خيلي كمتر باشد، احساس پوچي و بيهدفي است. اين به آينده برميگردد، برخلاف قبليها كه به گذشته برميگشت، طرف نگاه ميكند كه حالا چه ميشود. كجا برويم؟ مخصوصاً اگر اعتقاد به معاد نداشته باشد. قرآن كريم ميفرمايد: اينطور نيست، «أَ فَحَسِبْتُمْ أَنَّما خَلَقْناكُم عَبَثا» (مؤمنون/115) شما فكر ميكنيد ما شما را بيهوده خلق كرديم.
چهارمين عامل احساس ناكارآمدي و شكست است.آقا رفته ازدواج كرده، منجر به طلاق شده است. حالا افسرده و به هم ريخته شده است. در كنكور شركت كرده، رتبه لازم را نگرفته است. يك جايي براي شغلي نيرو ميخواستند، همه قبول شدند، ايشان قبول نشدند.
در زمان امام صادق يك كاسبي بودند، ورشكست شده بود، به هم ريخته بود. خدمت امام صادق(ع) آمد. آقا فهميد مشكلش چيست؟ ورشكستگي يك وضع است، خودباختگي يك بحث است. يك وقتي شما تصادف ميكني و يك وقتي خودت را در تصادف ميبازي. اين مهم است كه بتوانيد مديريت كنيد. آقا به او فرمود: بلند شو برو وضو بگير، دو ركعت نماز بخوان، در مغازهات را باز كن. رفت و كارش هم درست شد.
احساس پنجمي كه باعث ميشود انسان در زندگياش گاهي احساس گناه كند و اضطراب داشته باشد و آرامش لازم را نداشته باشد، يأس و نااميدي است. اين احساس يأس و نااميدي ممكن است در زمينههاي مختلفي باشد. همينطور نااميد است، مثلاً احساس ميكند كه به خيلي از خواستههاي نرسيده است.
آيت الله مكارم جملهي قشنگي را ميفرمود: بشر آنچه را مصرف ميكند، بيست درصدش نياز است. يعني واقعاً ميخواهد. اگر نداشته باشد، ميميرد. بنده به چند ليوان آب نياز دارم، اگر نخورم ميميرم. غذا را نياز دارم، سيد درصد مطابق اميال است. يعني 20 درصد اصل است و ان سي درصد ميل من است. درست است من با نان و پنير هم سير ميشوم، دلم ميخواهد يك مغز گردو و خيار هم كنارش باشد. درست است اين برنج مرا سير ميكند، ميخواهم يك سالاد هم كنارش باشد. ميل من به دوغ است، بياوريد. نباشد نياز نيست، من با آن غذا سير ميشوم. جالب است كه ميفرمودند: پنجاه درصدش هوس است. من خواهش ميكنم بينندگان همين الآن به خانههايشان نگاهي بياندازند. وسايلي كه در خانه است چند موردش نياز است. چند موردش مطابق ميل است، چند موردش مطابق هوس است؟ انواع و اقسام چينيها، كريستالها، لباسها، فرشها در خانه است.
با فاصله گرفتن از اوايل انقلاب ان بحث پنجمي خيلي زيادتر شد. يعني اين دختر خانمي كه ميبيني با هزار مكافات و قرض پدرش اين يخچال دوقلوي هفت، هشت ميليوني را براي اين خريده است، نياز اين دختر است؟ نيازش با آن يخچال ساده هم برطرف ميشود. بعضي اوقات اين اضطرابها به خاطر بلند پروازيهاي ما است.