هوشنگ طالع نماینده مجلس در دوره پهلوی:
روزی هم که شاه از ایران میرفت، خودش در خاطراتش "پاسخ به تاریخ" نوشته که "سفیر آمریکا به ساعتش نگاه میکرد که من چهزمانی باید از کشور خارج شوم!"، به سفیر میگوید "من کجا میتوانم بروم؟"، میگوید "جایی است در مکزیک که ارتفاعش مثل تهران است و هوایش هم مثل تهران است"!! اینها خفت ملی است.
https://eitaa.com/Politicalhistory
@moj_tarikh
✳️فرازهایی از نامه بلند تاریخی شاه طهماسب #صفوی به سلطان سلیمان #عثمانی
🔹 «خواقین ديار و سلاطين ملك توران و خانان ماوراءالنهر و خطا و ختن را به خاطر چنان خطور كرد كه چون حضرت شاه با باامانارالله برهانه متوجه عالم بقا شد، مملكت مازندران و مملكت خراسان و سجستان و فارس و طبرستان و عراق و آذربايجان و تمامي ايران بهشت نشان بيصاحب خواهد بود و از اين معني غافل كه،
خاكساران جهان را به حقارت منگر
تو چه داني كه در اين گُرد سواري باشد
اما جواب آن که گفته ای : “یراق سه ساله کرده با لشکر گران از چهار جانب به ملک ایران متوجه شده تا خراسان هیچ جا توقف نخواهیم کرد و شما را از روی قوت و قدرت مستاصل کرده ، خاک ایران را به باد فنا خواهیم داد.”
پنج مرتبه به قصد ویرانی و خرابی این دیار با سیصد هزار لشکر متوجه شدی بی آن که با تو محاربه و مقاتله نماییم خود به خود شکست یافته به حال سگان عاجز و پریشان به صد هزار خواری و زاری برگشتی و فرار نمودی و قوت و قدرت نداشتی که پنج روز در جایی توقف نمایی یا یک قریه از قرای ملک به تصرف خود درآوری.
“رومی آمد بر در تبریز از خود رید و رفت ریده ریده از در تبریز واگردید و رفت”
بدان دعوی باطل که کرده بودی و مهملاتی که در رشته نامربوط کشیده بودی که در این مرتبه مملکت عراق و آذربایجان و فارس کرمان و خراسان را به خاک تیره برابر ساخته مراجعت خواهیم کرد. این عبارت و استعارت غدیری بود بی آب و چراغی بود بی روغن و لفظی بی معنا و قالبی بی جان. چون به سمع ساکنان آذربایجان رسید بر ریش تو خندیدند. زیرا با چهار صد هزار کس متوجه آذربایجان شده در حوالی تبریز
نزول نموده بودی . اهل تبریز علم یک جهتی و دولت خواهی این دودمان عظیم الشان را بر افراخته، یک ذره از کثرت لشکر عثمانی و طایفه مروانی اندیشه ناکرده . از چهار جانب آب را بر تو بستند و یک من بار از هیچ متاعی به تو نفروختند چنان که کوزه آبی در اردوی تو به یک اشرفی رسیده بود و در دروازه ها و کوچه بندها مستحکم ساخته با تو در مقام محاربه و مجادله شدند و تو را به خاطر رسیده بود که از این رهگذر در مقام انتقام شده و قصد یغما کرده و متعرض ایشان شوی. آخر باد غرور از دماغ گنده تو کنده ، بیرون برده. خاطر نشان شدی که اگر جمیع عساکر تو در این شهر در آیند متنفسی زنده بیرون نیاید و هر یکی را در زاویه ای متوجه هاویه ساخته و به ضرب تیغ و تیر فارِسان و خنجر گذاران آذربایجان لشکر تو به خاک برابر کنند.
تو را ندامت و پشیمانی گرفته در نصف شب از حوالی تبریز فرار نموده به حال سگان هر دو منزل یکی کرده خود را به حوالی وان رسانیدی و هر یک از لشکر نکبت اثر تو به راهی می گریختند و نواب همایون ما با صد هزار سوار، جلد جرار، کینه گذار، ببر کردار قزلباش نصرت تلاش که از فرق راکب تا سم مرکب غرق آهن و جوشن بودند، جمله شیران در جوش و خروش آمده چون ماهیان دریا که در بحر غواصی نمایند گوهر جان را از اصداف قلوب اعادی بیرون آورند. نهنگانی که چون بر ساحل دریای مصاف جولان نمایند به یک حمله شیران هیجا را قلب بشکافند.
جوانان شیر افکن جنگجو
همه کرده چون شیر با جنگ خو
با جمیع عساکر از عقب تو ایلغار کرده و تو از خوف ضرب تیغ غازیان کاصحاب الدین قزلباش نصرت شعار فرار و به جانب اسلامبول گریختی و آوازه در میان خلق انداختی که القاص لشکر برداشته از راه کردستان متوجه عجم شده و غازیان ما از جانب وی اندیشناک گشته مبادا خود را بر سر خانه کوچ و بعضی خزاین رسانیده . دست درازی نماید و اگرنه محال بود که نواب همایون ما مراجعت نماید تا آن زمان که ترا طعمه شمشیر غازیان جان شکار نسازد و تا حوالی اسلامبول از عقب تو ایلغار کرده ، نمی گذاشتیم که در هیچ منزل قرار گیری و با وجود این حال و قضایا که میان ما و تو واقع شده که اکثر اهل عالم بر آن اطلاع دارند مثل این مهملات می نویسی و اظهار عظمت و تکبر و تجبر کرده خود را به ما می نمایی که من چنین و چنان خواهم کرد.
و بر تو مخفی و مسطور نماند که تو در نظر عالمیان خرد و بی سبک و بی اعتبار شده ای و کیفیت ظلم و فسق و بدبختی که در میانه شما شایع است بر جمیع عالمیان ظاهر شده و آن ها که سالها شما را می طلبیدند و در مذهب و اعتقاد با شما موافق بودند چون در این ولا از کیفیت احوال اطلاع یافتند از شما بیزار شده و به لعن و طعن شما مشغول اند.
از هاتف غیبی به گوش هوش می رسد که عن قریب آن مزور مردم فریب از غایت ظلم و فسق از لباس مستعار سلطنت وخسروی بیرون آمده به صد خواری و زاری چنان که ایلدرم بایزید به دست پادشاه عالم گیر صاحب قران امیر تیمور گورکان انارالله برهانه دستگیر گردید. تو نیز به دست غازیان عظام اسیر و مبتلا گشته چنان که مردود درگاه خالق شده و رسوای خلایق گردیده ای .
تبراییان سرت را به گرزهای گران و تبر زین کوفته به خاک تیره یکسان سازند».
@moj_tarikh
💥داستان غمبار دارالفنون امیرکبیر!
✍️علی مرادی مراغه ای
✅نبض توسعه در هر جامعه در مراکز آموزشی می تپد و معیار سنجش نیز آنجاست اما ما ایرانیان، هنوز اهمیت آنرا در نیافته ایم.
امیرکبیر دارالفنون را حتی دو سال زودتر از دارالفنون ژاپن تاسيس کرد اما پس از کشته شدنش، آن دارالفنون که قرار بود انسانِ جدیدی تربیت کند به چنان وضعی افتاد که بقول بیهقی، می خواهم در زیر «قلم را لختی بر وی بگریانم»...
♦️اولین مسئله، درایت امیرکبیر در برگزیدن اساتید آن بود که از اتریش آورده بود بخاطر نفوذ دیرین دو کشور استعماری روسیه و انگلیس، امیر از نیروی سومی استفاده کرد که بیطرف بود و دارای پیشینه استعماری نبود یعنی اتریش.
این زمان دسیسه ها بر علیه امیر آغاز شده بود که ناخرسندی و خشم روحانیون نیز بخاطر استخدام معلمین خارجی اضافه شد!.
معمان اتریشی وقتی به ایران رسیدند که ده روز قبل از آن، امیر مغضوب و در فین کاشان کشته شده بود دكتر پولاك یکی از اساتید اتریشی مىنويسد:
«در ۲۴ نوامبر ۱۸۵۱ به تهران رسيديم پذيرايى سردى از ما شد، احدى براى تهنيت به استقبال ما نيامد و به زودى آگاه شديم كه صحنه در اين فاصله به زيان ما تغيير كرده چند روزى پيش از ورودمان، اميركبير در اثر توطئههاى داخلى دربار دچار بی مهرى شاه شده بود...»
♦️موانع بی شماری در مقابل دارالفنون بود:
برجسته ترین مخالف، خود میرزاآقاخان نوری بود چون دشمن امیر بود پس از مرگ امیر جانشین او شده میکوشید تمام آثار امیر را نابود کند.
انگلیسیها نیز مخالف دارالفنون بودند چون معلمانش اتریشی بودند حتی سرهنگ شیل انگلیسی به شاه توصیه میکرد دارالفنون را ببندد چون به ضرر سلطنتش است.
نیروهای سنتی نیز سرسختانه مخالف دارالفنون بودند چون آنرا مروج تجدد و فرهنگ غربی میدانستند.
طرفداران پزشکی سنتی نیز که شغل خود را در خطر می دیدند پس به لشکرِ مخالفین پیوستند چون دارالفنون، پزشکی اروپایی را آموزش میداد اینها باعث شد در کلاسهای پزشکی دارالفنون، مدتها تنها به تدریس نظری اکتفا کرده و از ترس تکفیر شدن از هرگونه کالبدشکافی پرهیز نمایند و همین باعث شد پیشرفتی نکند اما خوشبختانه در ۱۲۳۲ش یکی از بیگانگان مسیحی به طرز مشکوکی درگذشت و بازماندگانش براینکه علت مرگش را بدانند از دکتر پولاک خواستند کالبدشکافی کند و اولین کالبدشکافی توسط او و شاگردان دارالفنون صورت گرفت.
♦️البته این مخالفتها تنها مختص رشته طب نبود برخی رشته های دیگر نیز بودند مانند اجرای تئاتر!
تالار تئاتر بخاطر عقايد دينى متروك مانده فقط گاهی نمايشهاى خصوصى براى شاه و رجال دولت بوسيله «لومر» فرانسوى، معلم موزيك و مزين الدوله(نقاشباشى) در آن اجرا می شد که پس از چندى به جاى تئاتر، نمازخانه شد.
سرانجام دارالفنون، این یادگار بی همتای امیر به وضعی افتاد که جان کلام را «فورو كاوای» ژاپنی که سی سال بعد در ۱۸۸۰ ، از آن دیدن کرده بر زبان رانده! او می نویسد:
«اتاق سوم، كلاس جغرافيا بود معلم فرانسوى درس جغرافيا میداد. معلم از شاگردى كه درجه سرهنگی داشت خواست كه نقشه آسيا را روى تخته سياه بكشد و به من اجازه داد از او پرسش كنم. نقشه ای که كشيد نادرست بود.
پرسيدم كوههاى كونلون كجاست؟ نمیدانست.
پرسيدم مملكت كره كجاست و او به جايى در حدود كانتون چين اشاره كرد.
در اينوقت، معلم جغرافيا خواست كه درباره محلى نزديك به ايران از او بپرسم. پس درباره طول و عرض جغرافيايى تهران سؤال كردم باز نتوانست جواب بدهد.
فهميدم كه اطلاع او در حد شاگرد دبستانى بى دانشى است.»
(سفرنامه فورو كاوا...ص۱۰۴)
پس، فورو كاوا که سرگرد بود از سرهنگِ ایرانی در مورد تهران سئوال میکند و او نمیداند!
♦️نیم قرن پس از مرگ امیر و احداث دارالفنون در دو کشور، مخبرالسلطنه که از ژاپن دیدن کرده و همه جا با راه آهن و كشتى به راحتی سفر کرده بود وقتی به انزلی میرسد دچار اندوه میگردد که چگونه از انزلی به تهران برسد!
«كالسكه هاى شكسته، اسبهاى وامانده، چپرخانه هاى خشك و خالى»
و وقتی بحضور مظفرالدین شاه میرسد، مینویسد:
«در فرح آباد جرگۀ معتاد دور شاه را گرفته همه روى زمين نشسته، مجلس بمزاح ميگذرد، از من پرسيدند پسر بحرينى بدگل تر است يا ژاپنىها...؟
ميبايست عرض كرد كه به بدتركيبى او در ژاپن نديدم كه تفريحى بشود! ببين تفاوت راه از كجاست تا به كجا...»!
♦️به دوران احمدشاه که می رسیم خزانه چنان تهی بود که دولت حتی توانایی پرداخت حقوق معلمان دارالفنون را نداشت در ۱۲۹۳ شش ماه بود حقوق نگرفته و برای مطالبه حقوق معوقه اعتصاب کردند ولی پس از ۲۰ روز دست خالی به کلاسها بازگشتند زیرا دولت به آنها حواله داده بود که بروند سه هزار آجر کهنه از یک ساختمان دولتی در خیابان جلیل آباد بردارند و خودشان بفروشند!
⏹️قرار بوده انسان مدرن از آنجا بیرون بیاید و ایرانِ ویران را بقول امین الدوله، مدرن کند...
@moj_tarikh
10.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥معاویه کودتاچی علیه اسلام
👤دکتر اصغر منتظرالقائم(استاد تمام گروه تاریخ دانشگاه اصفهان)
🔹معاویه از سه جهت سیاسی، اجتماعی و خصوصاً فرهنگی بر علیه اسلام کودتا می کند.
🔹معاویه در یک راهبرد فرهنگی به دانشمندان مزدور خود دستور انجام چند کار را میدهد:
📌نخست؛ برای معاویه و خلفای ثلاثه فضیلت درست کنند(منقبت و فضیلت تراشی)
📌دوم؛ معادلسازی روایاتی که توسط پیامبر در مدح امامعلی (ع) است در مدح معاویه و خلفا ثلاثه نیز صورت گیرد.
📌سوم؛مثالبسازی علیه اهل بیت و امام علی (ع).
📍برنامه ماجرا | فصل قیام | قسمت دوم
@moj_tarikh
🗨خطبه ۱۴۷ نهج البلاغه امام علی.ع.
💢 آینده بشر و دنیاطلبی مردم
🗯همانا پس از من در روزگارى بر شما فراخواهد رسيد كه چيزى پنهان تر از حق، و آشكارتر از باطل، و فراوان تر از دروغ به خدا و پيامبرش نباشد. و نزد مردم آن زمان كالايى زيانمندتر از قرآن نيست اگر آن را درست بخوانند و تفسير كنند، و متاعى پرسودتر از قرآن يافت نمى شود آنگاه كه آن را تحريف كنند و معانى دلخواه خود را رواج دهند.
🗯در شهرها چيزى ناشناخته تر از كار نيك و شناخته تر از زشتكارى نباشد، حاملان قرآن، آن را واگذاشته و حافظان قرآن، آن را فراموش مى كنند، پس در آن روز قرآن و پيروانش از ميان مردم رانده و مهجور مى گردند، و هر دو غريبانه در يك راه ناشناخته سرگردانند، و پناهگاهى ميان مردم ندارند. پس قرآن و پيروانش در ميان مردمند اما گويا حضور ندارند، با مردمند ولى از آنها بريده اند، زيرا گمراهى و هدايت هرگز هماهنگ نشوند گر چه كنار يكديگر قرار گيرند.
🗯مردم در آن روز، در جدايى و تفرقه هم داستان، و در اتّحاد و يگانگى پراكنده اند، گويى آنان پيشواى قرآن بوده و قرآن پيشواى آنان نيست، پس از قرآن جز نامى و نزدشان باقى نماند، و آنان جز خطى را از قرآن نشناسند. و در گذشته نيكوكاران را كيفر داده، و سخن راست آنان را بر خدا دروغ پنداشتند، و كار نيكشان را پاداش بد دادند. و همانا آنان كه پيش از شما زندگى مى كردند، به خاطر آرزوهاى دراز، و پنهان بودن زمان اجل ها، نابود گرديدند، تا ناگهان مرگ وعده داده شده بر سرشان فرود آمد، مرگى كه عذرها را نپذيرد، و درهاى باز توبه را ببندد، و حوادث سخت و مجازات هاى پس از مردن را به همراه آورد.
@moj_tarikh
نوروز، این میراث گرانبهای تمدن ایرانی، بار دیگر با نوید تجدید و زایش طبیعت، بهانهای است برای پیوند دوبارهٔ دلها و یادآوری شکوه فرهنگ و تاریخ مشترکمان. در گسترهٔ پهناور ایران فرهنگی، از فرارود تا آناتولی، از قفقاز تا شبهقاره، نوروز نماد همبستگی، امید و بالندگی است.
فرا رسیدن نوروز را به همهٔ فرزندان این سرزمین کهن، از هر قوم و زبان و آیین، شادباش میگوییم. باشد که این سال نو، سرشار از صلح، دوستی و پیشرفت برای همهٔ مردمان این حوزهٔ تمدنی باشد.
نوروزتان پیروز
📖 روانشناسی اجتماعی مردم از نگاه امام علی.ع.
✅در این روزگاران، مردم پنج گروه هستند:
❇️۱) گروهی اگر دست به فساد نمیزنند، برای این است که روحشان ناتوان، شمشیرشان کُند و امکانات مالی در اختیار ندارند.
❇️2) گروه دیگر، آنان که شمشیر کشیده، و شرّ و فسادشان را آشکار کرده اند، لشکرهای پیاده و سواره خود را گرد آورده، و خود آماده کشتار دیگرانند. دین را برای به دست آوردن مال دنیا تباه کردند که رییس و فرمانده گروهی شوند.
❇️۳) گروهی دیگر، با اعمال آخرت، دنیا را میطلبند، و با اعمال دنیا در پی کسب مقامهای معنوی آخرت نیستند، خود را کوچک و متواضع جلوه میدهند. گامها را ریاکارانه و کوتاه بر میدارند، دامن خود را جمع کرده، خود را همانند مؤمنان واقعی میآرایند، و پوشش الهی را وسیله نفاق و دو رویی و دنیا طلبی خود قرار میدهند.
❇️۴) برخی دیگر، با پستی و ذلّت و فقدان امکانات، از به دست آوردن قدرت محروم مانده اند، که خود را به زیور قناعت آراسته، و لباس زاهدان را پوشیده اند. اینان هرگز، در هیچ زمانی از شب و روز، از زاهدان راستین نبوده اند.
❇️۵) در این میان گروه اندکی باقی مانده اند که یاد قیامت، چشم هایشان را بر همه چیز فرو بسته، و ترس رستاخیز، اشک هایشان را جاری ساخته است، برخی از آنها از جامعه رانده شده، و تنها زندگی میکنند، و برخی دیگر ترسان و سرکوب شده یا لب فرو بسته و سکوت اختیار کرده اند، بعضی مخلصانه همچنان مردم را به سوی خدا دعوت میکنند. بعضی دیگر گریان و دردناکند که تقیّه و خویشتن داری، آنان را از چشم مردم انداخته است، و ناتوانی وجودشان را فرا گرفته گویا در دریای نمک فرو رفته اند، دهن هایشان بسته، و قلب هایشان مجروح است، آنقدر نصیحت کردند که خسته شدند، از بس سرکوب شدند، ناتوانند و چندان که کشته دادند، انگشت شمارند.
📚نهج البلاغه/خطبه ۳۲
@moj_tarikh
✳️ اردوغان؛مصادره نوروز با ایجاد کریدورهای فرهنگی
✍دکتر علی جعفری
💢ترسیم کلمه نوروز با پرچم کشورهای ترک زبان، و پیشنهاد تعیین نوروز به عنوان عید تُرک ها توسط اردوغان برای هویت و مشروعیت بخشی در راستای نوعثمانی گری می باشد تا در جهت اهداف سیاسی میان کشورهای حوزه ایران فرهنگی شکاف و دو قطبی ایجاد نماید ولی به قول محمود افشار یزدی" این نوع هوس را جولانگاه اوهام سیاسی مالیخولیایی خود قرار داده، افکار خام را در سر میپزند و بدون اینکه به نتیجه ای برسند همسایگان خود را می آزارند".
💢نوروز عامل همبستگی و همدلی ملتها نباید بازیچه سیاسی و نژاد پرستانه قرار گیرد و این میراث گرانبها که ریشه و خاستگاه ایرانی دارد در این عصر بیشتر از گذشته نیاز است مورد توجه حوزه گسترده ایران فرهنگی قرار گیرد چرا که در عصر حاضر نمادهای هویتی کارآمدتر و برنده تر از هر سلاحی هستند.
💢نوروز بهعنوان تکیه گاه هویتی یکی از حلقه های مهم پیوستگی با مشاهیر و توده های هم فرهنگ ما در خارج از مرزهای کنونی ایران است لذا ایران با داشتن فرهنگ و تمدن دیرینه منحصر بفرد که نمودش را در آیین نوروز می بینیم ضروريست از آن پاسداری کند تا به این عنصر وحدت بخش ضربه ای وارد نشود.
💢نوروز در طول تاریخ همیشه مورد هجوم و کینه توزی ها بوده است و حتی تلمود _مجموعه روایات کهن یهود_ قوم خود را از برگزاری اعیادی همچون نوروز منع کرده است.
در دوره حکومت طولانی مدت عباسیان(۱۳۲_۶۵۶ه.ق) دست از ستیز با آداب و سنن ایرانی برداشته نشد تا آنجا که محمد غزالی در کتاب کیمیای سعادت، هر کاری که نشانه بزرگداشت نوروز بوده را مخالف شرع دانسته است ولی تنها شیعیان بودند در آن عصر و سپس با رسمی شدن مذهب شیعه در دوره صفویه برای اعیاد ایرانی از جمله نوروز ارزش و احترام قائل بودند.
💢باید گفت بارها اقوام بیگانه بر این سرزمین اهورایی تاختند و چند صباحی در این دیار حکمرانی کردند ولی با فرهنگ و اندیشه ایرانی رام و مجذوب شدند و عید نوروز نشانه امید و جاودانگی ایران و ایرانیان در میانِ تکانه های هولناک تاریخی، استوار ماند.
ملتی که گرفتار تهاجمات بی رحمانه عرب،ترک، مغول و استعمارگران شد به طرق مختلف فرهنگ ملی خود را زنده نگه داشت.
چه زیبا گفته پرویز ناتل خانلری "این دوام تزلزل ناپذیر در طی اعصار موجب شده تمدن ایرانی بنیادش بر همدلی، مروت، مدارا و تسامح قرار گیرد" که بخشی در جشنهای ایرانیان مانند نوروز نمود پیدا میکند.
💢 اما با این فراز و فرودها، نباید سهوا و عمدا، نوروز که جز جدایی ناپذیر فرهنگ و هویت ملی ما محسوب می گردد، تضعیف شود که راه برای سرقت و یورشهای سهمگین فرهنگی بیگانگان هموار گردد.
💢ایران باید دیپلماسی فرهنگی در گستره تمدنی خود را فعال کند و با برنامه ریزی راهبردی و موثر اقدام نماید زیرا در صورت غفلت، راهزنان فرهنگی درصدد هستند با ایجاد کریدورهای فرهنگی مخرب، نقشه فرهنگی ایران را نیز کوچک و به تدریج محو نمایند.
💢استفاده از فناوری های نوین رسانه ای، راهاندازی جایزه بزرگ ادبی در گستره ایران فرهنگی و نیز ایجاد پایگاه دائمی دیپلماسی فرهنگی جهت همگرایی بیشتر ملتها در دو سوی مرزها در استانهای همجوار با آسیای میانه، قفقاز، مکران، خلیج فارس،خراسان بزرگ و...در اولویت نهادهای فرهنگی بویژه بنیاد ایرانشناسی با مشارکت صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، موسسات مردم نهاد و... قرار گیرد/ امور استانها
#بنیاد_ایران_شناسی
🔻 قحطی انگلیسی در ایران از زبان دبیر سفارت آمریکا
همزمان با تجزیه امپراتوری عثمانی و زمینه سازی برای تشکیل اسرائیل در سالهای ۱۹۱۷_۱۹۲۳ نابودی مردم ایران با قحطی بزرگ توسط انگلیسی ها کلید خورد
در آوریل ۱۹۱۸ (فروردین ۱۲۹۷)، فرانسیس وایت دبیر سفارت آمریکا که از بغداد به تهران سفر میکند، وضع گرسنگی را چنین شرح میدهد:
«در سرتاسر جادهها کودکان لخت دیده میشوند که فقط پوست و استخواناند. قطر ساقهایشان بیش از سه اینچ نیست و صورتشان مانند پیرمردان و پیرزنان هشتاد ساله تکیده و چروکیده است.
همه جا کمبود دیده میشود و مردم ناگزیرند علف و یونجه بخورند و حتی دانهها را از سرگین سطح جاده جمع میکنند تا نان درست کنند.
در همدان چندین مورد دیده شد که گوشت انسان میخورند و دیدن صحنه درگیری کودکان و سگها بر سر جسد یا به دست آوردن زبالههایی که به خیابانها ریخته می شود عجیب نیست.
@moj_tarikh
✳️رمز و رازهای سیزده به در
✍دکتر مهراب رجبی(
رئیس بنیاد ایران شناسی شعبه استان البرز)
🔹چند عنصر اساسی را در این مراسم. (کهن و پر رمز و راز. که شادمانی (در و همراه) با طبیعت، از ویژگیهای آن می باشد، می بایست به عنوان "کلید واژه " مد نظر قرار داد؛
باران، در و دشت (طبیعت) و خلقت انسان...
باران؛
در نظر داشته باشیم که از میان چهار عنصر - به اوستایی، چهار آخشیج - اعیاد نوروزی با گرامی داشت و با محوریت عنصر آتش - در چهارشنبه سوری و یا حتی پیشتر از آن، در جشن سده - آِغاز و در سیزده به در با عنصر آب / باران، پایان می یابد. دو عنصر اساسی دیگر یعنی خاک و باد / هوا، به نوعی (در و با) هر دو عنصر یاد شده، آمیخته و همراه می باشد. سیزدهمین روز هر ماه خورشیدی. تیر روز/ تیشتر روز، روز فرشته باران است.
در؛
در، در سیزده به در، نه به معنای راندن و اخراج کردن، که به معنای دره و کنایه از؛ دشت و صحرا و کوه و خصوصا دره، می باشد که این دره (دریا، رود، جوی و چشمه ) ملموس ترین نشان و بیان آب، می باشد.
خلقت؛
در اساطیر کهن - خصوصا در منابع زرتشتی - خلقت نخستین انسان و پیدایی نسل، از ازرواج دو زوج به نامهای؛ مشی (پسر) و مشیانه (دختر) صورت گرفته است. این دو، فرزندان کیومرث هستند اما عنصر اصلی خلقت آنها را به گیاه زیبا، ترد و خوش عطری به نام "ریواس" نسبت می دهند. گفته شده است - خلقت انسان و پیدایش نسل از طریق این دو که در روزی معادل سیزده به در، ازدواج کرده اند، شکل گرفت!؟
همنوایی، هم دلی، هم افزایی و عشق ورزی با طبیعت، که مادر ریواس و مادر مشی و مشیانه و در نتیجه مادر انسان می باشد، از عمده ترین اهداف جشن سیزده به در است. به همین دلیل است که برای مادرمان به عنوان هدیه، سبزه می بریم و به نشانه پیوند/ عقد، سبزه گره می زنیم و حتی گفته شده است به عنوان خوراکی، عمدتا از خوراکیهای با منشاء گیاهی استفاده شود، استفاده از کاهو و دیگر سبزیها در این شکل، معنا می یابد. سبزه، تحفه برده و آب / باران، تقاضا می نماییم، چه داد و دهش جاودانه ای...!؟
🔹بنا براین، هیچ ادله ای مبنی بر نحسی سیزده و شوم بودن آن وجود ندارد، بعد از دوازده چرخه حیات و دوازده ماه سال و دوازده صور فلکی، حال که سیزده فرا می رسید، نیاکان ما بی تفاوت ننشسته، خود با اشتیاق و انگیزه و با تحفه و هدیه از جنس سبزه، با استقبال این ناشناخته همراه با شگفتی و اسرار، می رفتند...
با لب دمساز خود، گر جفتمی
همچو نی، من گفتنیها گفتمی.
📌 کانال ایران مهر
@moj_tarikh
🗨ایران از نگاه محمدعلی اسلامی ندوشن
💢ایران کشوری است که با کشورهای دیگر فرق دارد، اینکه میگوییم ایران، تنها مرز مشخصی نیست. دورههای تاریخی و حوادث زیادی بر سر این کشور آمده و سه هزار سال تاریخ مکتوبی که دارد. حوادث و پستی بلندیهای زیادی بر آن گذشته است، این مجموعه یادگارها و خاطرات است که ایران را برای ما تشکیل میدهد. ایران با کشورهای دیگر تفاوتی ندارد، خاک با خاک فرقی ندارد، خاک ایران و قزاقستان فرقی ندارند آنچه که تفاوت به وجود آورده است حوادث و جریاناتی است که بر سر این کشور آمده است که نتیجه آن فرهنگ و تاریخی است که ایجاد شده و از مردمش باقی مانده است؛ این فرهنگ و تاریخ به قیمت سختیها و بلاهای بسیار به دست آمدهاست.»
💢 ایران کشوری بوده بر سر راه؛حایلی بین شرق و غرب ، شمال و جنوب. به همین خاطر مورد یورشهای مختلفی قرار گرفته و به دلیل جغرافیایش کشور حادثه خیزی بوده است،« همه اینها عوامل باعث علاقمندی من به کشورم است، وقتی من به دور دست نگاه میکنم انبوه حوادث به یادم میآید، مردمانی که در این خاک زندگی میکردند این جریانات را از سر گذرانده و دیدهاند، بلاهایی که بر سرشان آمده تحمل کرده و خم به ابرو نیاوردهاند و زندگی کردهاند. معذلک آثاری را پدید آوردهاند. ایران واقعی یعنی ایران فرهنگی و ایران تاریخی نه خاک معین. خاک یکی از اجزای ایران است؛ خاک مظروفی است که فرهنگ و تاریخ سه هزار ساله ما در آن قرار گرفته است. این خاک ظرفی است در این دایره تاریخی که این جریانات در آن اتفاق افتاده است.»
@moj_tarikh
✳همزیستی اقوام؛ راز ماندگاری ایران
🔹وحدت در عین کثرت جانمایه تاریخ ایران زمین
✍دکتر علی جعفری
همزیستی اقوام یکی از ویژگیهای بارز فرهنگ و جامعه ایرانی است که طی قرنها شکل گرفته و تداوم یافته است. ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی خود، همواره میزبان اقوام و گروههای قومی مختلف با زبانها، مذاهب و فرهنگهای گوناگون بوده است. این تنوع قومی و فرهنگی همواره عاملی برای غنای هویت ملی بوده است.
ایران کشوری چندقومیتی که اقوام مختلفی همچون فارسها، ترکها، کردها، لرها، لک ها، بختیاری ها،بلوچها، عربها، ترکمنها، گیلکها، مازندرانیها و...در آن قرن ها در کنار هم زندگی مسالمت آمیز داشته و حافظ سرزمین ایران بوده اند. هر یک از این اقوام دارای زبان، آداب و رسوم، پوشش محلی، موسیقی و فرهنگ خاص خود هستند، اما همه آنها در چارچوب هویت ایرانی اسلامی جای میگیرند.
اگرچه زبان رسمی ایران، فارسی است، اما بسیاری از اقوام به زبانهای دیگری مانند ترکی، کردی، لری،لکی، بلوچی،عربی، مازنی و... صحبت میکنند. با این حال، فارسی به عنوان زبان مشترک، نقش مهمی- در پیوند بین اقوام و حفظ وحدت ملی - ایفا میکند...
تاریخ ایران مملو از شیرمردان و شیرزنان شجاع و میهن دوستی از هر قوم و مذهبی است؛ «رئیسعلی دلواری»، «میرزا کوچک خان گیلانی»، «سنجر» و «محمودخان کردستانی»، «ستارخان»، «باقرخان» و «ثقهالاسلام آذربایجانی»، «ناصر دیوان کازرونی»، «بیبی مریم بختیاری»، «زنان لرده»، «بانو فرنگیس کرمانشاهی»، «دریادار بایندر»، «حنبل بلوچ» و بسیاری دیگر از سرداران و بزرگانی که هر کدام در گوشهای از این خاک متعلق به قومی بودند، برای دفاع از وطن علیه دشمنان و بدخواهان ایران تا پای جان فداکاری کردند تا ایران نامش جاودانه بماند...
در ایران تنوع فرهنگی نه تنها تهدید نیست، بلکه فرصتی بی نظیر و ثروت ملی محسوب میشود که در صورت مدیریت صحیح، میتواند به تقویت انسجام ملی و پیشرفت کشور کمک کند. ایرانیان با وجود تفاوتهای قومی و زبانی، خود را بخشی از یک ملت واحد میدانند و این ویژگی، ایران را به الگویی ممتاز در جهان تبدیل کرده است...
مهمترین راهبردها و راهکارهایی که برای تعادل بخشی ،کاهش تنشهای ساختگی، تقویت همگرایی و وفاداری ملی میان اقوام ایرانی پیشنهاد می گردد عبارتند از:
۱. تأکید بر نقاط مشترک تاریخی و فرهنگی؛ ترویج آثاری فاخر و هویت بخش- به عنوان بازتاب دهنده همزیستی، خرد جمعی، صلح و مدارا و عشق به وطن – همچون شاهنامه فردوسی، مثنوی مولانا، گلستان و بوستان سعدی،دیوان حافظ، نظامی، خاقانی، عطار و دیگر بزرگان ادب فارسی، و نیز تبیین مقاومت های تاریخی اقوام ایرانی در برابر مهاجمان و بیگانان با استفاده از زبان هنر، آموزش و رسانه بهصورت ملموس، جذاب و همهگیر در جامعه منتشر شود.
۲. تقویت و تعادل بخشی به نمادها و مناسبت های ایرانی و اسلامی جهت جلوگیری از دو قطبی سازی جامعه
۳. تقویت گفتمان "ایران برای همه ایرانیان؛ گفتمان سازی رسانهها و نخبگان در راستای تقویت وحدت و همگرایی اقوام ایرانی بر اساس رویکرد ایرانی و اسلامی(پرهیز از نفی اسلام به نام ایرانگرایی یا نفی ایرانیت به نام اسلامیت)
۴. تشویق و حمایت از موسسات و انجمنهای مردم نهاد که در راستای همگرایی و وحدت اقوام ایرانی فعالیت می کنند.
۵. شناسایی و شناساندن مشاهیر، قهرمانان و نخبگان اقوام ایرانی جهت خودباوری، انسجام اجتماعی و افتخار به ایرانی بودن.
۶. دیپلماسی فرهنگی داخلی در راستای تقویت روابط بین اقوام مانند برگزاری اردوهای ملی دانشآموزی،جشنواره های ملی موسیقی،غذا، پوشاک و... اقوام ایرانی،مسابقه شاهنامه خوانی در بین نوجوانان جوانان در سطوح منطقه ای و ملی.
۷ . راه اندازی زنگ ایران شناسی در مدارس برای آشنایی با اقوام ایرانی.
۸. تدوین کتب درسی با رویکرد چندفرهنگی: گنجاندن تاریخ و ادبیات اقوام مختلف در برنامههای درسی.
۹. معرفی تاریخ و فرهنگ اقوام در رسانه های استانی و ملی برای زدودن پیش داوری مخرب درباره اقوام ایرانی.
📌متن کامل خبر
https://defapress.ir/fa/news/736561