﷽
📍 گروه بندی انسان ها بر اساس کوثر❗️
📌روایات دو گروه می باشد. در یک گروه کوثر، گروه دیگر حوض دارد. هر کس از نهر کوثر بیاشامد، ناجی است و هر کس منع شود، هالک است. این گروه بندی در حقیقت همان است که در گذشته گفتیم که به سبب امامشان ایجاد می شود: «يَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ».1️⃣
اهل نجات، همان هایی هستند که پیرو ائمّۀ حقّ هستند. این دسته بندی با آن دسته بندی ها منافات ندارد و با هم همسو هستند و یک چیز را امّا به تعابیر مختلف می گویند.
روایت را سعید بن جبیر از عبدالله بن عبّاس نقل می کند می گوید:
« لَمَّا نَزَلَ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ(ص) إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ قَالَ لَهُ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ(ع) مَا هُوَ الْكَوْثَرُ يَا رَسُولَ اللَّهِ(ص)»؛
ابن عبّاس می گوید: وقتی این آیۀ شریفه بر پیغمبراکرم(ص) نازل شد: «إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ»، امامعلی(ع) سؤال کرد که یا رسولالله(ص) این کوثر چیست؟!
«قَالَ نَهَرٌ أَكْرَمَنِيَ اللَّهُ بِهِ»؛ حضرت فرمود: این نهری است که خداوند آن را به من کرامت کرده است.
«قَالَ عَلِيٌّ(ع) إِنَّ هَذَا النَّهَرَ شَرِيفٌ فَانْعَتْهُ لَنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ»؛ امامعلی(ع) به پیغمبر(ص) عرض می کند که این نهر خیلی باید شریف باشد. برای ما توصیفش کنید.
«قَالَ نَعَمْ يَا عَلِيُّ(ع)الْكَوْثَرُ نَهَرٌ يَجْرِي تَحْتَ عَرْشِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»؛ پیغمبر(ص) فرمود: بله، تعریف می کنم، ای علی(ع) کوثر نهری جاری از تحت عرش الهی است.
مطلبی را بگویم برای آن هایی که اهلش هستند. عطیّه های الهی عبارت است از آنچه مادون اوست که از او صادر می شود؛ یعنی آنچه از دستگاه الهی و آن وجود مطلق و تحت عرش او صادر می شود، عطایای الهیّه است. پیغمبر(ص) این مطلب را برای حضرت علی(ع) فرمودند، مردم چطور بفهمند؟ لذا در ادامه میفرماید:
«مَاؤُهُ أَشَدُّ بَيَاضاً مِنَ اللَّبَنِ- وَ أَحْلَى مِنَ الْعَسَلِ وَ أَلْيَنُ مِنَ الزُّبْد»؛ آبش سپیدتر از شیر و شیرین تر از عسل و نرم تر از کره است.
سپس می فرماید که سنگ ریزۀ آن زبرجد، یاقوت و مرجان است و گیاهش زعفران است و خاک آن مشک است. 2️⃣
بعد از این توصیفات، می فرماید:
«ثُمَّ ضَرَبَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) يَدَهُ عَلَى جَنْبِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ(ع) وَ قَالَ يَا عَلِيُّ إِنَّ هَذَا النَّهَرَ لِي وَ لَكَ وَ لِمُحِبِّيكَ مِنْ بَعْدِي»؛3️⃣
سپس رسول خدا(ص) دستشان را به پهلوی علی(ع) زدند و فرمودند: یا علی(ع)! این نهر اختصاص دارد به من، تو و آن هایی که محبّت تو را داشته باشند.
1️⃣ روزی که هر گروهی را با پیشوایشان فرا میخوانیم؛ سورۀمبارکۀ اسراء، آیۀ 71
2️⃣ حصَاؤُهُ الزَّبَرْجَدُ وَ الْيَاقُوتُ وَ الْمَرْجَانُ- حَشِيشُهُ الزَّعْفَرَانُ تُرَابُهُ الْمِسْكُ الْأَذْفَرُ قَوَاعِدُهُ تَحْتَ عَرْشِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ.
3️⃣ سپس پیغمبر(ص) در کنار امام علی(ع) به دستش زد و فرمود: ای علی(ع)! به خدا سوگند آن چیز برای من به تنهایی نیست و همانا فقط برای من و برای تو و برای محبین تو بعد از من است.
الأمالي مفيد، ص 295 - بحارالأنوار، ج8، ص18
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کوثر نهری در بهشت❗️
📌روایت از امام باقر(ع) است که در ذیل آیۀ شریفه، همین تعبیرات وارد شده است که وقتی آیۀ شریفه بر پیغمبراکرم(ص) نازل شد، امیرالمؤمنین(ع) همان سؤال را پرسید و پیامبر(ص) همان جواب ها را فرمودند. البته در ذیل روایت وارد شده است که حضرت بعد
از توصیف نهر گریه کردند:
«فَبَكَى النَّبِيُّ(ص) وَ أَصْحَابُه »؛ پیامبراکرم(ص) گریه کردند و اصحاب هم گریه کردند.
«ثُمَّ ضَرَبَ بِيَدِهِ إِلَى أَمِيرِ الْمُؤْمِنِين عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ(ع) فَقَالَ يَا عَلِيُّ(ع) وَ اللَّهِ مَا هُوَ لِي وَحْدِي وَ إِنَّمَا هُوَ لِي وَ لَكَ وَ لِمُحِبِّيكَ مِنْ بَعْدِي»؛1️⃣ سپس به امامعلی(ع) فرمودند: این، تنها برای من نیست.
📌 در این روایات کوثر را نهری در بهشت می داند که به یک معنا جنبۀ اختصاصی برای پیغمبراکرم(ص)، امامعلی(ع) و پیروان او دارد. در روایات معراجیه پیغمبراکرم(ص) فرمودند: وقتی به آسمان هفتم رسیدم، جبرائیل(ع) به من گفت: بیا جلو وقتی جلو آمدم «وَ أَرَانِي الْكَوْثَر»؛2️⃣
کوثر را به من نشان داد و گفت: این کوثر، برای توست و برای انبیا نیست. سپس مقدار زیادی لؤلؤ و یاقوت مشاهده کردم. جبرائیل(ع) گفت: این هم، جایگاه تو، جایگاه وصیّ تو علی ابن ابیطالب(ع) و ذریه ات است.
🔻یک دسته از روایات داریم که کوثر را حوض مطرح می کند. روایاتی که تعبیر به حوض دارد، خیلی بیشتر است. که به آن یک شاخه از اصول اعتقادی هم می دهند.
1️⃣ بحارالأنوار، ج8، ص27
2️⃣ قالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص)، يَقُولُ لَمَّا أُسْرِيَ بِي إِلَى السَّمَاءِ السَّابِعَةِ قَالَ لِي جَبْرَئِيلُ تَقَدَّمْ يَا مُحَمَّدُ أَمَامَكَ وَ أَرَانِي الْكَوْثَرَ وَ قَالَ يَا مُحَمَّدُ هَذَا الْكَوْثَرُ لَكَ دُونَ النَّبِيِّين رَأَيْتُ عَلَيْهِ قُصُوراً كَثِيرَةً مِنَ اللُّؤْلُؤِ وَ الْيَاقُوتِ وَ الدُّرِّ قَالَ يَا مُحَمَّدُ هَذِهِ مَسَاكِنُكَ وَ مَسَاكِنُ وَزِيرِكَ وَ وَصِيِّكَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ وَ ذُرِّيَّتِهِ الْأَبْرَارِ.
بحارالأنوار، ج8، ص27
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کوثر ولایت مطلقۀ الهی است❗️
📌روایت از امامهشتم(ع)، از آبای گرامی شان و از پیامبراکرم(ص) است:
«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) يَا عَلِيُ أَنْتَ أَخِي وَ وَزِيرِي وَ صَاحِبُ لِوَائِي فِي الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ أَنْتَ صَاحِبُ حَوْضِي»؛1️⃣
حضرت به علی(ع) فرمودند: تو صاحب حوض منی.
روایت از امام هشتم(ع)از پدران گرامی شان، از امام علی(ع) و از پیغمبر اکرم(ص) فرمودند:
«مَنْ لَمْ يُؤْمِنْ بِحَوْضِي فَلَا أَوْرَدَهُ اللَّهُ حَوْضِي»؛2️⃣ کسی که به حوض من ایمان نیاورده باشد، خداوند او را در قیامت وارد بر حوض من نمی کند. یک شاخه از اصول اعتقادی هم دارد.
روایت را مفضّل از امامصادق(ع)، از آبای گرامی شان و از پیامبر اکرم(ص) نقل می کند:
«مَنْ أَرَادَ أَنْ يَتَخَلَّصَ مِنْ هَوْلِ الْقِيَامَةِ فَلْيَتَوَلَّ وَلِيِّي وَ لْيَتَّبِعْ وَصِيِّي وَ خَلِيفَتِي مِنْ بَعْدِي عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ(ع)»؛ اگر کسی بخواهد از هول روز قیامت نجات پیدا کند، ولیّ مرا دوست بدارد و از وصیّ من و خلیفۀ بعد از من علی بن ابیطالب(ع) تبعیّت کند.
«فَإِنَّهُ صَاحِبُ حَوْضِي يَذُودُ عَنْهُ أَعْدَاءَهُ يَسْقِي أَوْلِيَاءَهُ فَمَنْ لَمْ يُسْقَ مِنْهُ لَمْ يَزَلْ عَطْشَاناً»؛3️⃣ زیرا او صاحب حوض من است، اعدائش را از او دور می کند، دوستانش را می آشاماند و کسی که از آن حوض نیاشامد همیشه تشنه است و هیچ گاه سیراب نمی شود و اگر بیاشامد، هیچ گاه تشنه نمی شود. در رابطۀ روایات نظر خاصّی دارم.
روایت را ابو ایوب انصاری از پیغمبراکرم(ص) نقل می کند که از حضرت سؤال از حوض کردند. در جواب سؤال فرمودند:
«فَقَالَ أَمَّا إِذَا سَأَلْتُمُونِي عَنْهُ فَسَأُخْبِرُكُمْ أَنَّ الْحَوْضَ أَكْرَمَنِي اللَّهُ بِهِ وَ فَضَّلَنِي عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلِي مِنَ الْأَنْبِيَاءِ»؛
حالا که از من دربارۀ حوض سؤال کردید، به شما خبر می دهم: این حوض، از اموری است که خداوند به من کرامت فرموده و مرا نسبت به انبیای گذشته برتری داده است.
1️⃣ رسول خدا(ع) فرمود: یاعلی(ع)! تو برادرم و وزیرم و پرچمدارم در دنیا و آخرت هستی و تو صاحب حوض من هستی. امالی صدوق، ص61 - عیون اخبار الرضا، ج1، ص294 - بحارالأنوار، ج8، ص19
2️⃣ بحارالأنوار، ج8، ص19
3️⃣ بحارالأنوار، ج8، ص19
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تناسب عطا با سعۀ وجودی معطی❗️
📌گفته شد «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ»؛ در مقام امتنان است، خدا می خواهد به خاطر عطایش بر پیامبر منّت بگذارد و با توجّه به اینکه خداوند در این آیه عطایش را به صورت مضاعف با گفتن هم «اِنّا» و هم «اَعْطَیْنٰاکَ» مطرح می کند؛ لذا این عطا باید متناسب با خدا باشد تا اینکه آن را به رخ بکشد. حال یک وقت تناسب از نظر سعه و ضیق است.
🔻 برای روشن شدن تناسب از نظر سعه و ضیق یک مثال مادّی می زنم:
چنانچه شخصی که به دیگری کمک مالی کرده است، بخواهد این منّت را به خودش نسبت دهد، باید این کمک او از نظر حجم، متناسب با شأن خودش باشد نه متناسب با طرف مقابلش. در نتیجه، باید آنچه در شأن معطی است را به طرف مقابل اعطا کند.
تناسب دوّم، این است که عطا متناسب با شأن او از نظر حیثیت وجودیاش باشد، نه از نظر سعه و ضیق. فرضاً کسی را در نظر بگیرید که مادّی نگر است و آنچه در اختیار دارد پول است و مادّیات هم در نظرش جلوه دارد. عطای چنین کسی، متناسب با شأنش این است که پول بدهد و اگر بخواهد خودش را خیلی اهل بخشش نشان دهد، باید مطابق سعۀ ثروت خود پول زیاد عطا کند.
امّا کسی است که مادّیت پیش او جلوه ندارد و آنچه مهم است، معنویّت است. طبیعی است آنچه را به عنوان عطیّه عطا می کند، باید معنوی باشد که متناسب با معطی است.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کوثر ،همه مقامات معنوی را در بر دارد❗️
📌«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص): إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي وَ إِنَّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَيَّ الْحَوْضَ مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَمْ تَضِلُّوا ابداً».1️⃣
این مسئله قابل انکار نمی باشد. جلوۀ این عطیّه در قیامت به شکل آبی ظهور و بروز می کند که مظروفی دارد و این ظرف با خصوصیّات خاص است. حال واقعاً این آب، شربت شیرین و سفید است و مثل کره نرم است؟ واقعیّت این است که اگر بخواهند برای امثال من تشریح کنند و مرا به سوی آن تشویق و ترغیب کنند، جز این امکان ندارد. اینکه تعبیر به «ماء» اشاره به این معناست، چون آب، مادّۀ حیاتی است و حیات موجودات زنده بستگی به تغذیۀ آن ها از این مادّه دارد؛ ما موجودات مختلفه ای داریم که یک سنخ از آنها اینطور هستند.لذا در تعبیر دارد: «وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ».2️⃣ نهر جاری کوثر چه بسا اشاره به این معناست که یک مادّۀ حیاتی است امّا در بُعد معنوی که از یک زندگی جاودانه خبر می دهد. امّا این زندگی جاودانه، زندگی تلخ نیست؛ بلکه متناسب با خودش، زندگیِ جاودانۀ شیرین همراه با جمیع تنعّمات است؛ همان چیزی که انسان در جستجوی آن است.
1️⃣ رسول اكرم(ص) فرمود: همانا من دو چيز گرانبها در ميان شما مى گذارم كه اگر شما بر آن دو چنگ بزنيد، هرگز گمراه نخواهيد شد. بعد از من، يكى كتاب خدا و ديگرى فرزندان من است اين دو از هم جدا نمی شوند تا اينكه بر من وارد شوند در كنار حوض اگر به این دو تمسّک بجویید، هرگز گمراه نمیشوید. بحارالأنوار، ج 2، ص 226
2️⃣ و ما به وسیلۀ آب هر چیزی را زنده قرار دادیم. سورۀمبارکۀ انبیاء، آیۀ30
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کوثر،سیراب کنندۀ عطش بی نهایت است❗️
🔻ساقی این حوض امامعلی(ع) است!
📌 از جمله تعبیرات زیبای به کار رفته در جمیع این روایات، این است که هرکس از این آب بنوشد، سیراب و هر کس که منع شود، تشنه می ماند. این تعبیر به چه معنا است؟ آیا در قیامت تشنگی مانند دنیا وجود دارد که با آب مادّی سیراب شود؟
انسان به لحاظ فطرت، بی نهایت طلب است؛ چون طلبِ او بی نهایت است. انسان تا به بی نهایت نرسد؛ طلب بینهایت او از بین نمی رود. از طرف دیگر، انسان خداجوست که بحث توحید است و حتّی مشرک و کافر، فطرتاً دنبال خدا هستند: «كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ».1️⃣
انسان تا به بی نهایت نرسد، این طلبش اشباع نمی شود. باید به بی نهایت برسد تا آرام شود و الّا ناآرام است و این، معنای روایت است که اگر از این آب بیاشامد، به کمال مطلق یا لقاءالله می رسد و سیراب می شود؛ ولی اگر نیاشامد، به کمال مطلق نمی رسد و تشنه می ماند و می سوزد و جهنّمی ها این چنین هستند. بهشتی ها آنانند که به لقاءالله رسیده و آرام شده اند.
بنابراین، این مادّۀ حیاتی دارای عظمت و در اختیار پیغمبر اکرم(ص)است.
پیامبر اکرم(ص) در روایت فرموده اند: کوثر در بین انبیا(ع) اختصاص به من دارد. همچنین در روایات آمده است که ساقی این حوض امامعلی(ع) است.
1️⃣ هر مولودی بر مبنای فطرت به دنیا میآید. بحارالأنوار، ج 3، ص 281
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 امام علی(ع)ساقی کوثر است❗️
📌روایت را ابوالاسود دُئَلیِ معروف از پدرش نقل کرده است:
«قَالَ: سَمِعْتُ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ(ع) يَقُولُ: وَ اللَّهِ لَأَذُودَنَّ بِيَدَيَ هَاتَيْنِ الْقَصِيرَتَيْنِ عَنْ حَوْضِ رَسُولِ اللَّهِ(ص) أَعْدَاءَنَا وَ لَأُورِدَنَّهُ أَحِبَّاءَنَا»؛1️⃣ حضرت روایت را با قسم شروع می کند. می گوید: از علی(ع) شنیدم که فرمود: قسم به خداوند! با همین دو دستان کوتاهم، دشمنانم را از حوض پیغمبر(ص) دور می کنم و اَحِبّای خودم را وارد می کنم.
روایت این طور است. گروه خاصّی از این مادّۀ حیاتی که حیات ابدی و لذیذ، همراه با آرامش روحی می دهد، می آشامند. از مجموع این روایات سه خصوصیّت برای این گروه به دست می آوریم. در روایت فوق یک خصوصیّت ذکر شده است و در روایات دیگر، خصوصیّات دیگر ذکر شده است
1️⃣ امالی طوسی، ص172 - بحارالأنوار، ج39، ص212
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
با همین دو دستانم، دشمنانم را از حوض پیغمبر(ص) دور می کنم!
https://www.aparat.com/v/oQvp6
﷽
📍 مفاهیمی بلند در جملاتی کوتاه❗️
📌روایت مفصّلی را قیس نقل می کند و می گوید: با علی(ع) زیر سایه نشسته بودیم. آفتاب هم تند بود. این جریان در زمان حکومت ایشان در کوفه بوده است. حضرت خواستند به منزل بروند که شخصی از همدان آمد:
«فَتَعَلَّقَ بِثَوْبِهِ وَ قَالَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ(ع) حَدِّثْنِي حَدِيثاً جَامِعاً يَنْفَعُنِي اللَّهُ بِهِ»؛
لباس حضرت را گرفت و ایشان را نگه داشت و عرض کرد: یا امیرالمؤمنین(ع)! روایت جامعی به من بگو که خدا به من سودی برساند.
معلوم می شود که فرد واردی بوده و حدیث جامعی می خواهد که از ناحیۀ خدا به او سود ببخشد.
حضرت فرمودند: مگر حدیث زیاد شنیده ای؟ گفت: بله امّا شما حدیث جامعی که از ناحیۀ خدا به من نفعی برسد، بفرمایید. حضرت فرمودند:
«حَدَّثَنِي خَلِيلِي رَسُولُ اللَّهِ(ص)...»؛ دوستم رسولخدا(ص) به من فرمودند: «أَنِّي أَرِدُ أَنَا وَ شِيعَتِي الْحَوْضَ رِوَاءً مَرْوِيِّينَ»؛ روز قیامت که می رسد ما وارد حوض شده، در حالتی که سیرابیم و سیراب می کنیم. «مُبْيَضَّةً وُجُوهُهُمْ»؛ وشیعیانمان را سفیدرو می کنیم.
«وَ يَرِدُ عَدُوُّنَا ظِمَاءً مُظْمَئِينَ مُسْوَدَّةً وُجُوهُهُم»؛ روز قیامت دشمنان ما رویشان سیاه است و تشنه اند. 1️⃣
این تقسیم بندی که در آیات بود، از جمله اصحاب یمین و اصحاب شمال یک چیز است. سپس حضرت فرمودند:
«خُذْهَا إِلَيْكَ قَصِيرَةٌ مِنْ طَوِيلَةٍ»؛ این کم را از آن زیاد بگیر.
حضرت می فرماید: در این جملات مسایل زیادی است که من کوچکش کردم و تحویلت دادم؛ این مشتی از خروار است. سپس این جملات را فرمودند، که گویای این مطلب است. کسانی که به این نعمت الهیّه در قیامت رسیده اند: «أَنْتَ مَعَ مَنْ أَحْبَبْتَ وَ لَكَ مَا اكْتَسَبْتَ»؛2️⃣
این خصوصیّات متناسب با جملۀ قبل است؛ تو با کسی هستی که دوستش داری و هر چه تلاش کنی، همان را خواهی داشت.
حضرت دو خصوصیّت را نام می برد: اوّلی، کشش های درونی و دوّمی، کوشش های بیرونی است که در قیامت ظهور و بروز می کند. سپس حضرت به آن مرد همدانی فرمودند: لباسم را رها کن.
1️⃣ حدَّثَنِي خَلِيلِي رَسُولُ اللَّهِ(ص) أَنِّي أَرِدُ أَنَا وَ شِيعَتِي الْحَوْضَ رِوَاءً مَرْوِيِّينَ مُبْيَضَّةً وُجُوهُهُمْ وَ يَرِدُ عَدُوُّنَا ظِمَاءً مُظْمَئِينَ مُسْوَدَّةً وُجُوهُهُم.
2️⃣ امالی مفید، ص339 - امالی طوسی، ص116 - بحارالأنوار، ج8، ص21
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خصوصیّات بهره مندان از کوثر❗️
📌کسانی از محتوای حوضی که حیات جاودانه همراه با جمیع تنعّمات است و آرام بخش روح است و مختصّ پیامبراکرم(ص) است بهره مند می شوند که این دو خصوصیّت را داشته باشند: یکی، «أَنْتَ مَعَ مَنْ أَحْبَبْتَ»؛ بحث دوستی است. دوّم، «مَا اكْتَسَبْتَ» به قول معروف: هر کسی گروگان اعمال خودش است. روایت را ابن عبّاس از پیغمبراکرم(ص) نقل می کند که ابتدا حضرت فرمودند:
«أَنَا سَيِّدُ الْأَنْبِيَاءِ وَ الْمُرْسَلِينَ وَ أَفْضَلُ مِنَ الْمَلَائِكَةِ الْمُقَرَّبِينَ وَ أَوْصِيَائِي سَادَةُ أَوْصِيَاءِ النَّبِيِّينَ وَ الْمُرْسَلِينَ وَ ذُرِّيَّتِي أَفْضَلُ ذُرِّيَّاتِ النَّبِيِّينَ وَ الْمُرْسَلِينَ وَ أَصْحَابِيَ الَّذِينَ سَلَكُوا مِنْهَاجِي أَفْضَلُ أَصْحَابِ النَّبِيِّينَ وَ الْمُرْسَلِينَ»؛1️⃣ تا اینکه می فرماید:
«وَ أُمَّتِي خَيْرُ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ وَ أَنَا أَكْثَرُ النَّبِيِّينَ تَبَعاً يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ لِي حَوْضٌ عَرْضُهُ مَا بَيْنَ بُصْرَى وَ صَنْعَاءَ».2️⃣
«فِيهِ مِنَ الْأَبَارِيقِ عَدَدُ نُجُومِ السَّمَاءِ»؛ در آن ظرف هایی به مقدار شمارش ستاره های آسمان است.
«وَ خَلِيفَتِي عَلَى الْحَوْضِ يَوْمَئِذٍ خَلِيفَتِي فِي الدُّنْيَا»؛ ساقی معرفی می شود: در روز قیامت، جای من بر حوض میایستد همانی که در دنیا جانشین خود گماردم. «فَقِيلَ وَ مَنْ ذَاكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ(ص) قَالَ إِمَامُ الْمُسْلِمِينَ وَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ وَ مَوْلَاهُمْ بَعْدِي عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ(ع)».3️⃣
«يَسْقِي مِنْهُ أَوْلِيَاءَهُ وَ يَذُودُ عَنْهُ أَعْدَاءَهُ»؛ او دوستان خودش را از آن حوض سیراب می کند و دشمنانش را از آن دور می کند.
«مَنْ أَحَبَّ عَلِيّاً(ع) وَ أَطَاعَهُ فِي دَارِ الدُّنْيَا وَرَدَ عَلَى حَوْضِي غَداً وَ كَانَ مَعِي فِي دَرَجَتِي فِي الْجَنَّةِ»؛ هر کس او را در دنیا دوست بدارد و اطاعتش کند، این کشش درونی و کوشش بیرونی در اعمال است. وارد بر حوض من می شود و با من در مرتبه ای بلند در بهشت است.«وَ مَنْ أَبْغَضَ عَلِيّاً(ع) فِي دَارِ الدُّنْيَا وَ عَصَاهُ لَمْ أَرَهُ وَ لَمْ يَرَنِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ اخْتَلَجَ دُونِي وَ أُخِذَ بِهِ ذَاتَ الشِّمَالِ إِلَى النَّارِ»؛4️⃣و اگر کسی علی(ع) را دشمن دارد و از دستوراتش سرپیچی کند، در روز قیامت او را نمی بینم و او هم مرا نمی بیند و او را می کِشند و از ما دورش کرده به سمت شمال و به سوی آتش رانده می شود.
1️⃣ منم سيد انبيا و مرسلين و بهتر از ملائكۀ مقرّبين و اوصيايم، سادات اوصيا پيغمبران(ع)و مرسلانند؛ و ذراريم، بهترین ذريّۀ انبيا و مرسلانند و آن دسته از اصحابم که راه مرا پیش گرفتند، با فضیلتترین اصحاب انبیا و مرسلین هستند.
2️⃣ امّت من بهترین امّت هاست که در بین مردم دیده شده است و من در روز قیامت بیشتر از سایر پیامبران پیرو دارم و حوض کوثر برای من است که عرض آن به اندازۀ فاصله بصری تا صنعاست.
3️⃣ پرسيدند:او كيست ؟ فرمود:پيشواى مسلمانان و امير مؤمنان و مولاى آنان بعد از من على بن ابى طالب(ع) است.
4️⃣ امالی صدوق، ص298 - بحارالأنوار، ج8، ص22
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 شما از این آب بیاشامید که بعد از آن تشنگی ندارید❗️
📌روایت را ابوذر غفاری نقل می کند:
«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) يَرِدُ عَلَيَ الْحَوْضَ رَايَةُ عَلِيٍ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ(ع) وَ إِمَامِ الْمُتَّقِينَ وَ قَائِدِ الْغُرِّ الْمُحَجَّلِينَ فَأَقُومُ فَآخُذُ بِيَدِهِ»؛ پیامبر(ص) فرمود: پرچم گروه ناجین که در دست علی(ع) است بر من وارد می شود. من می ایستم و دست او را می گیرم.
«فَيَبْيَضُّ وَجْهُهُ وَ وُجُوهُ أَصْحَابِهِ فَأَقُولُ مَا خَلَفْتُمُونِي فِي الثَّقَلَيْنِ بَعْدِي»؛ پس صورت او و نیز صورت اصحابش سفید می شود. این همان مطلبی است که در آیۀ شریفه می گوید: «يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهٌ وَتَسْوَدُّ وُجُوهٌ».1️⃣ من می گویم: بعد از من با ثقلین چه کردید؟!
«فَيَقُولُونَ تَبِعْنَا الْأَكْبَرَ وَ صَدَّقْنَاهُ وَ وَازَرْنَا الْأَصْغَرَ وَ نَصَرْنَاهُ وَ قَاتَلْنَا مَعَهُ فَأَقُولُ رِدُوا رِوَاءً مَرْوِيِّينَ فَيَشْرَبُونَ شَرْبَةً لَا يَظْمَئُونَ بَعْدَهَا أَبَداً»؛2️⃣
می گویند: ما ثقل اکبر را تبعیّت و ثقل اصغر را یاری کردیم به گونه ای که همراه او جنگیدیم. سپس حضرت می فرماید: شما از این آب بیاشامید که بعد از آن تشنگی ندارید. این هم از مصادیق پیروی عملی است.
1️⃣ روزه که چهرههایی سفید میشوند و چهرههایی سیاه میشوند. سورۀمبارکۀ آل عمران، آیۀ 106
2️⃣ بحارالأنوار، ج37، ص347
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #کوثر_و_جایگاه_شیعه_و_محب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
﷽
📍 شفاعت مؤمنین بر حسب مراتب ایمانی❗️
📌 در قیامت، مؤمنین بر اساس مراتب ایمانی شان شفاعت می کنند. شفاعت به مرتبه های ایمانی شان بستگی دارد. در رأس آن ها امیرالمؤمنین(ع) است که شفاعتش گسترده تر است نسبت به مؤمنینی که در هر حدّ ایمانی و در هر مرتبه ای هستند، به بهشت وارد شده اند و می توانند شفاعت کنند؛ امّا نه اینکه هر کس را شفاعت کنند. شفاعت آنان یک شرط دارد که شفاعت شونده، معاند با حق نباشد؛ یعنی از کسانی که مخلّد در آتش باشند. غیر از آنان، قابل شفاعت هستند. حتّی کسی را که به جهنّم رفته اند می توانند با شفاعت بیرون بیاورند. حال این حق اگرچه یک مفهوم واحد است امّا جَلوات دارد و به تعبیر دیگر اَشکال مختلف دارد؛ حق یکی و محتوا هم یک چیز می باشد. در روایات داریم که گاهی در شکل توحیدی جلوه می کند؛ گاهی در شکل امامت و ولایتی جلوه می کند
🔻. مثلًا در روایاتی که در باب بهشت و جهنّم در باب خلود وارد شده، آمده است کسی که امامت امام علی(ع) را پذیرفت و محبّت او را در دل داشت به بهشت می رود.
🔻 این، همان پذیرش حق است: «عَلِيٌ(ع) مَعَ الْحَقِ وَ الْحَقُ مَعَ عَلِيٍ(ع) يَدُورُ مَعَهُ حَيْثُ مَا دَارَ».1️⃣
این پیکر حق است. بنابراین مطلب یکی بیشتر نیست. یک جا از حق تعالی تعبیر به حق می شود و یک جا امام علی(ع) حق است؛ معیار یک چیز است ولی جلوه های آن مختلف می شود. پس در قیامت معیار خلود در جهنّم عناد با حق و در بهشت پذیرش حق است.
1️⃣ از پیغمبر(ع) نقل شده است که فرمودند: علی(ع) با حق است و حق با علی(ع) است هر جا برود، همراه با او می رود. بحارالأنوار، ج28، ص368
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
🔻از کوثرفاطمی تا حوض علوی!
https://www.aparat.com/v/FdKyr
🔻🔻🔻🔻🔻
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
#گروهبندی_انسانها_در_قیامت
@agamojtabatehrani
﷽
📍 گره گشایی،منشأ جواز شفاعت❗️
📌امام صادق(ع) در روایتی که سندش صحیح و تمام است فرمودند: «مَنْ سَعَى فِي حَاجَةِ أَخِيهِ الْمُسْلِمِ طَلَبَ وَجْهِ اللَّهِ»؛
🔻اگر کسی در برآوردن حاجات برادر مسلمانش با نیّت رضای الهی کوشش کند؛ یعنی سعی کند گره ای را از کار او باز کند و مشکلی از مشکلاتش را حل کند به شرط اینکه «طَلَبَ وَجْهِ اللَّهِ»؛ برای خدا باشد: «كَتَبَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ حَسَنَةٍ»؛ خداوند برای او هزار حسنه می نویسد.
«يَغْفِرُ فِيهَا لِأَقَارِبِهِ وَ جِيرَانِهِ وَ إِخْوَانِهِ وَ مَعَارِفِهِ وَ مَنْ صَنَعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفاً فِي الدُّنْيَا»؛ جواز شفاعت خویشاوندان، همسایگان، آشنایان و هر کسی را که در دنیا به او خوبی کرده، می دهند.
«فَإِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ قِيلَ لَهُ ادْخُلِ النَّارَ»؛ روز قیامت که می شود به او می گویند: به سمت جهنّم برو؛ «فَمَنْ وَجَدْتَهُ فِيهَا صَنَعَ إِلَيْكَ مَعْرُوفاً فِي الدُّنْيَا فَأَخْرِجْهُ بِإِذْنِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»؛
🔻و دست هر کس را که در دنیا به تو خوبی کرده بگیر و به اذن الهی از آتش بیرون بیاور. این، جواز شفاعت به مؤمن بوده در ارتباط با عمل نیکی که در دنیا برای خدا انجام داده است.
🔻 از این روایت معلوم می شود که گره گشایی از مشکلات مؤمنین چه اثر زیادی دارد؛ چنانچه یکی از اثراتش جواز شفاعت است. البته در صورتی است که خودش ابتلایی نداشته باشد؛ امّا این جواز شفاعت، یک شرط عدم قبول دارد:
«إِلَّا أَنْ يَكُونَ نَاصِباً»؛1️⃣ مگر اینکه ناصبی باشد.
دشمنان امام علی(ع) را ناصبی می گویند. کسی که دشمنی و عناد با حق دارد مخلّد در آتش است و اجازۀ بیرون آوردن کسی که مخلّد در آتش است، وجود ندارد.
1️⃣ الكافي، ج 2، ص 198 - وسائل الشیعه، ج16، ص367 - بحارالأنوار، ج8، ص362
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 سه گروه به بهشت نمی روند❗️
📌با مراجعه به روایات به عنوان یک قانون کلّی در می یابیم که سه دسته وارد بهشت نمی شوند. روایت را ابوهارونمکفوف از اصحاب امام باقر(ع) و امام صادق(ع) که از نظر ظاهر فردی نابینا و از نظر باطن بیناست نقل می کند.
او شبیه ابوبصیر است که قبلاً نقل کرده بودم روزی در مسجد کنار امام باقر(ع) ایستاده بود. حضرت به ابوبصیر گفت: برو از کسی که وارد مسجد شده و اتّفاقاً نابیناست سؤال کن که آیا محمّدبن علی(ع) را دیدی؟
ابوبصیر به طرف او رفت و از او همین را سؤال کرد. او جواب داد: همین جا ایستاده است. ابوبصیر گفت: تو از کجا فهمیدی؟ جواب داد: چطور او را نبینم، در حالی که خورشیدی است تابان و نورش تلألؤ می کند؟! ابوهارون مکفوف چنین آدمی بود.
او می گوید: «قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ(ع) يَا أَبَا هَارُونَ إِنَ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى آلَى عَلَى نَفْسِهِ أَنْ لَا يُجَاوِرَهُ خَائِنٌ»؛
🔻 امام صادق(ع) به من فرمود: ای ابوهارون! خداوند به خودش سوگند یاد کرده است که خائن را مجاور خودش قرار ندهد یا خائن مجاور او قرار نگیرد. خائن قرب به حق پیدا نمی کند. «قَالَ قُلْتُ وَ مَا الْخَائِنُ قَالَ مَنِ ادَّخَرَ عَنْ مُؤْمِنٍ دِرْهَماً أَوْ حَبَسَ عَنْهُ شَيْئاً مِنْ أَمْرِ الدُّنْيَا»؛ عرض کردم: خائن کیست؟ حضرت فرمود: کسی که طلب مؤمن را نگه دارد و به او ندهد یا کاری از دنیا را از او باز دارد.
«قَالَ قُلْتُ أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ غَضَبِ اللَّه»، اشاره به این است که اگر کسی مال مردم خوری کند، محروم از بهشت است. البته این نرفتن به بهشت، بالعَرَض است و بالذّات نیست.
«فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى آلَى عَلَى نَفْسِهِ أَنْ لَا يُسْكِنَ جَنَّتَهُ أَصْنَافاً ثَلَاثَةً»؛ حضرت فرمود: خداوند به خودش سوگند یاد کرده که سه گروه را به بهشت نبرد. اوّل، «رَادٌّ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»؛ کسی که حق تعالی را انکار کند. دوّم، «أَوْ رَادٌّ عَلَى امام هُدًى»؛ امام حق و ولایت را انکار کند. سوّم، «أَوْ مَنْ حَبَسَ حَقَّ امْرِئٍ مُؤْمِنٍ»؛1️⃣
کسی که حقوق مؤمنی را حبس کند و حقّ او را ندهد؛ منظور حق خاصّی نیست بلکه مطلق حقوق دنیایی است.
📌 گروه اوّل و دوّم، محرومیّت ذاتی برای رفتن به بهشت دارند؛ زیرا حق را چه از جنبۀ توحیدی و چه از جنبۀ ولایتی انکار کردند. لذا حقّ دخول به بهشت را ندارند؛ بلکه مخلّد در آتش اند.
امّا گروه سوّم، محرومیّت شان از بهشت عَرَضی است؛ به تعبیر دیگر، اگر از کسانی باشد که از نظر درونی حق را پذیرفته و نسبت به حق دوستی برقرار کرده امّا انحراف عملی داشته است، تا این انحراف عملی از او گرفته نشود تطهیر نشود، در قیامت وارد بهشت نمی شود و چه بسا به جهنّم هم برود.
بنابراین، فرق این گروه با گروه اوّل و دوّم این است که آن دو گروه محرومیّت شان از بهشت و جهنّمی بودن شان ذاتی است و قابل تطهیر نیستند؛ امّا این گروه، جهنّمی بودن شان عَرَضی است و قابل تطهیر هستند.
1️⃣ الخصال، ج1، ص151 - بحارالأنوار، ج8، ص357
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 فقط پاکان شفاعت می شوند❗️
📌پس معیار در باب خلود در بهشت یا جهنّم، محبّت و پذیرش حق یا انکار، جُحود و عناد با حق است؛ امّا منافات ندارد با اینکه بالعرض جهنّمی شود. به این نکته هم دقّت شود که بهشتیِ بالعرض وجود ندارد. آن کس که وارد بهشت شود، جاودانه خواهد ماند.
امّا جهنّمیِ بالعرض داریم که بعد از تطهیر از جهنّم خارج می شود و شفاعت همین جا معنا پیدا می کند. در حقیقت خداوند به کسانی که شایستۀ شفاعت کردن هستند اجازه شفاعت هر کس را نمی دهد. تا انسان پاک نشود، به شفاعت کننده اجازه نمی دهند دست او را بگیرد؛ لذا اینکه بعضی به کسانی که به پاکی آن ها اعتقاد دارند می گویند: التماس دعا! قیامت ما را فراموش نکن و دست ما را هم بگیر، گرچه حرف خوبی است امّا این را هم بدان تا پاک نشوی اجازه نمی دهند که بیاید و دستت را بگیرد. زمانی باید بیاید و دستت را بگیرد که تو پاک شده باشی و از آتش تو را بیرون بکشد. روایتی که از امام عسکری(ع) به نقل از پیامبر اکرم(ص) 1️⃣ گفته شد، که بهشت جای کثیفان نیست. اجازه شفاعت داده می شود و شفاعت هم می کنند.
1️⃣ جلسۀ سوّم کتاب کوثر. بحارالأنوار، ج65، ص155
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 آبروداری خداوند از مؤمن در قیامت❗️
📌خداوند در قیامت نسبت به مؤمنین و موحّدین آبروداری می کند، ولی ما آبروی خدا را حفظ می کنیم؟ این مهم است. روایت را که سند خوبی دارد حمران بن اعین از امام باقر(ع) نقل می کند: «قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ(ع) يَقُولُ إِنَ الْكُفَّارَ وَ الْمُشْرِكِينَ يَرَوْنَ أَهْلَ التَّوْحِيدِ فِي النَّارِ»؛ حضرت فرمود: کفّار و مشرکین را به جهنّم می برند. این ها می بینند که موحّدان و اهل توحید هم آنجا هستند. خیلی زشت است که انسان سراغ انحراف های عملی برود و وقتی در قیامت او را به جهنّم ببرند، کفّار و مشرکین، او را ببینند.
«فَيَقُولُونَ مَا نَرَى تَوْحِيدَكُمْ أَغْنَى عَنْكُمْ شَيْئاً وَ مَا أَنْتُمْ وَ نَحْنُ إِلَّا سَوَاءٌ»؛ نکوهش و سرزنش کنان می گویند: ما نمی بینیم که توحید شما، شما را از چیزی بی نیاز کرده باشد و فرقی بین ما و شما نیست. «قَالَ فَيَأْنَفُ لَهُمُ الرَّبُّ عَزَّ وَ جَلَّ فَيَقُولُ لِلْمَلَائِكَةِ اشْفَعُوا فَيَشْفَعُونَ لِمَنْ شَاءَ الله»؛ خداوند در اینجا جواب آن ها می دهد و به ملائک خود می گوید: بیایید آن ها را شفاعت کنید؛ در اینجا که حرف کفّار باعث شرمندگی اهل توحید می شود، خداوند روال رحمتش را حفظ می کند و دماغ آن ها را به خاک می مالد.
«وَ يَقُولُ لِلْمُؤْمِنِينَ مِثْلَ ذَلِكَ حَتَّى إِذَا لَمْ يَبْقَ أَحَدٌ تَبْلُغُهُ الشَّفَاعَةُ»؛ خدا به مؤمنین هم می گوید: ای مؤمنینی که حساب های تان پاک بود و به سمت بهشت می روید، شفاعت کنید تا اینکه یک نفر از موحّدین در جهنّم باقی نماند. خداوند به مؤمنینی می گوید: آبروریزی شده، شما هم بیایید شفاعت کنید. این، رحمت واسعۀ حق خیلی عجیب است که به ملائکه و مؤمنین می گوید بیایید شفاعت کنید و آنان را از جهنّم بیرون بیاورید. در آخر کار این قدر فرشته ها و مؤمنین شفاعت می کنند که یک نفر از موحّدین در جهنّم باقی نمی ماند.
«قَالَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى أَنَا أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ اخْرُجُوا بِرَحْمَتِي فَيَخْرُجُونَ كَمَا يَخْرُجُ الْفَرَاشُ »؛1️⃣ خدا می گوید: من «أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ» هستم. «اخْرُجُوا بِرَحْمَتِي»؛ از جهنّم به سبب رحمت من خارج شوید. «فَيَخْرُجُونَ كَمَا يَخْرُجُ الْفَرَاشُ »؛ آنان از آتش خارج می شوند؛ بال باز می کنند مانند پروانه هایی که به سوی بهشت می روند.
انصافاً یک چنین خدایی داریم که این چنین آبروی ما را حفظ می کند و حتّی در جهنّم اجازه نمی دهد مشرکین و کفّار ما را نکوهش کنند و می گوید نمی گذارم شما را خوار کنند. شما در دنیا من را قبول کرده بودید و پیوند با حق داشتید. درست است که انحراف عملی داشتید امّا من نمی گذارم؛ لذا خداوند دست شان را می گیرد و شفاعت کنندگان را برای نجات آن ها واسطه می کند.
من واقعاً وقتی این روایت را دیدم، گفتم: آیا درست است خداوند اینطور از ما آبروداری می کند و در عوض، ما در دنیا از خدا آبروداری نکنیم؟ آیا بی انصافی نیست به عنوان مؤمن بالله، از فرامین او تخلّف کنیم؟ لذا باید انسان درصدد باشد که اینجا خودش را اصلاح کند و نگذارد کار به قیامت و این آبروریزی ها بکشد.
1️⃣ بحارالأنوار، ج8، ص362
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
گناه کاران فسّاق اند.
فَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَا يُدْخِلُ النَّارَ مُؤْمِناً وَ قَدْ وَعَدَهُ الْجَنَّةَ»؛ خداوند مؤمن را وارد آتش نمی کند و حال اینکه به او وعدۀ بهشت داده است. «وَ لَا يُخْرِجُ مِنَ النَّارِ كَافِراً وَ قَدْ أَوْعَدَهُ النَّارَ وَ الْخُلُودَ فِيهَا»؛
و کافر را از آتش نجات نمی دهد؛ زیرا خدا به او ایعاد1️ نار و جاودانگی در آتش کرده است.
«وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَنْ يَشاءُ»؛ ولی مادون کفر را نسبت به کسی که مشیّتش قرار بگیرد می آمرزد. «فَأَصْحَابُ الْحُدُودِ فُسَّاقٌ لَا مُؤْمِنُونَ وَ لَا كَافِرُونَ» وَ لَا يَخْلُدُونَ فِي النَّارِ»؛
کسانی که گناه کردند و مرتکب خلاف شدند و حد بر آن ها جاری شد فاسق اند و مؤمن و کافر نیستند. بین مؤمن و مسلم تفاوت وجود دارد و رابطۀ بین این دو به اصطلاح عموم و خصوص مطلق است؛ هر مؤمنی مسلم است، ولی هر مسلمی مؤمن نیست. در آیۀ شریفه آمده است: «قَالَتِ الْأَعْرَابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَلٰكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنَا»؛2️
گفتند: ما ایمان آوردیم. به آنان خطاب شد: نه، ایمان نیاوردید. مؤمن کسی است که عملش با اعتقاداتش تطبیق کند. آن کس که تخلّف داشت، مؤمن نیست و مسلمان است.
مؤمن گناه نمی کند، آن هم گناهی که حد بر او جاری شود؛ لذا در روایات بسیار آمده است: آنگاه که شخص وارد یک عمل معصیتی می شود، روح ایمانی از او مفارقت می کند. اگر آن موقع مؤمن نیست پس کافر است؟ نه، فاسق است. لذا ما می گوییم گناه کاران فسّاق اند.
«فَأَصْحَابُ الْحُدُودِ فُسَّاقٌ لَا مُؤْمِنُونَ وَ لَا كَافِرُون وَ لَا يَخْلُدُونَ فِي النَّارِ»؛ فسّاق مخلّد در آتش نیستند؛ «وَ يَخْرُجُونَ مِنْهَا يَوْماً»؛ و روزی از آتش خارج می شوند. روایت بسیار ساده و زیبا همان تقسیم بندی های مورد بحث را ترسیم می کند.
مؤمن هرگز جهنّم نمی رود. کافر بهشت را نمی بیند و فاسق هم جهنّم و هم بهشت را می بیند. کافر بالذّات جهنّمی است ولی فاسق بر اثر عمل زشتش بالعرض جهنّمی است ولی بالذّات بهشتی است.
«وَ الشَّفَاعَةُ جَائِزَةٌ لَهُمْ»؛3️ و شفاعت برای فسّاق جایز است.
1️ تهديد كردن، ترساندن و هشدار دادن.
2️ سورۀ مبارکۀ حجرات، آیۀ14
3️ بحارالأنوار، ج8، ص40
️️
#گروهبندی_انسانها_در_قیامت
#شفاعت_در_مواقف
جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 در حاجات خود از دشمنان ما کمک نگیرید❗️
📌امام باقر(ع) خطاب به جابربن یزید جُعفی می فرمایند: «يَا جَابِرُ لَا تَسْتَعِنْ بِعَدِّوِنَا فِي حَاجَةٍ وَ لَا تَسْتَطْعِمْهُ وَ لَا تَسْأَلْهُ شَرْبَةَ مَاءٍ»؛
ای جابر! در حاجات خود از دشمنان ما کمک نگیر و از آن ها حتّی به اندازۀ مقداری آب تقاضای عطا نکن.
برای اینکه به گردن تو حقی پیدا کنند و از تو بخواهد که جبران کنی. «
إِنَّهُ لَيَمُرُّ بِهِ الْمُؤْمِنُ فِي النَّارِ فَيَقُولُ يَا مُؤْمِنُ أَ لَسْتُ فَعَلْتُ بِكَ كَذَا وَ كَذَا»؛ زیرا او در جهنّم با تو برخورد می کند و می گوید: آیا من این خدمت را به تو نکردم؟ «فَيَسْتَحْيِي مِنْهُ فَيَسْتَنْقِذُهُ مِنَ النَّارِ»؛1️⃣
کسی نمی تواند او را از آتش نجات بدهد و خجالت می کشد.
در قیامت حساب وجود دارد؛ گروهی هستند که ذاتاً جهنّمی هستند و عناد با حق دارند. حق در جلوات مختلفه اش، جلوۀ توحیدی، جلوۀ ولایتی، جلوۀ نبوّتی، فرق نمی کند. چون سنخیّت ندارند شفاعت هم برای این ها معنا ندارد. کنار چه چیزی قرار بدهیم تا نقصش را تکمیل بکند؟ دو جنس مخالف اند.
1️⃣ بحارالأنوار، ج8، ص42
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 هیچکس مثل او نخواهد آمد❗️
📌دوستان من در ماه رمضان اگر یادتان باشد مکرر به شما گفتم، گفتم نعمت وجود امام را قدر بدانید، آیا ما صدق ولاء نسبت به امام داشتیم؟
چقدر گفتم من، شاید مکرر این را گفتم، در همین بحث شکر، گفتم این نعمت بزرگ است، یک مجتهد جامع الشرائط، از هر جهت علماً، عملاً، ابعاد گوناگون؛ گفتم این را قدرش را بدانید، خدا را شاهد می گیرم مکرر من در این فکر بودم، این دو هفته، خدا نکند ما کفران وجود او را کردیم از ما گرفتی، که بر اثر کفران باشد، جداً دارم می گویم من روی همین فکر می کردم، که نکند این شده باشد. قرن ها بگذرد به نظر من نخواهد آمد، خدا البته قادر است نمی خواهم بگویم، چون قرن ها گذشت و بعد از معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) در علمای اسلام به نظر من نظیر نداشت، نظیر نداشت.
من دوستانم گفتم، گفتم بعد این به صورت یک موجود افسانه ای درمی آید، اما حیف نبود؟ که ما تخلف کرده باشیم و صدق ولاء نسبت به او نداشته باشیم. لا اله الا الله نکند ما مغرور به وجود او شده بودیم، باور نمی کردیم خدا را شاهد می گیرم خودم باور نمی کردم.
〰️〰️〰️〰️〰️
#شکر
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 هیچکس مثل او نخواهد آمد❗️
#شکر #امام_خمینی رحمت الله علیه
#انتخابات
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تذکری از امام خمینی (ره)❗️
📌یکی از سفارشاتی را که امام دام ظله در تذکرات اخلاقیش ایشون من یادمه، سی سال پیش. ایشون میدادند، وقتی که به اصطلاح تابستون میشد و نزدیک تابستون بود، درسارو میخواستند تعطیل کنند تذکراتی میدادند.
یکی از اون تذکرات این بود. اگر بهتون مراجعه کردند ،خب میرفتند آقایون اهل علم به بلاد، منتشر میشدند برای ترویج دین و اینها، مناطق خودشون بالاخره هر کسی میرفتش شهر خودش اینا، وقتی هم میومد خب از قم میآمده و کذا شده و این حرفها و خدمتتون یکی از سفارشاتی که بسیار ظریف بود به نظر من این بود.
رفتید اونجا اگر یک مسئله ازتون پرسیدند بلد نیستید بگو نمیدونم.بگو نمیدونم. یک وقتی من دیدم به چه مناستبی بود نقل کردم از یکی از بزرگان به ذهنم این حالا اومد که ایشون بله یه کسی خودش برای من نقل کرد ،هست اون شخص ولی اون مرد بزرگ ایشون رضواناللهتعالیعلیه وفات کرده. که گفت من توی مسجد جامع برخورد کردم به ایشان، داشت عبور میکرد، رفتم جلو ، سلام کردم، خیلی مؤدب بزرگان ، مشاهیر، علما به ایشون عرض کردم آقا یک مسئله میخواستم بپرسم. گفت ایشون ایستاد ، فرمود بگو. گفت گوش کرد ،گوش کرد یه قدی فک کرد یا سرش رو بلند کرد، این جملش گفت من یادم نرفته. هست این شخص که برای من نقل کرد.
گفت ایشون برگشت به من گفت مثل شیر نمیدونم. بله واقعا مثل شیر نمیدونم. این نفسکشیست ، جلوی هواهای نفسانی رو گرفتن است به خصوص کسانی را که اینها پیرو دارند نعوذبالله. اینایی که پیرو دارند، به هر مقدار. دنبالش هستند.بله اینها خدایی نکرده خدایی نکرده دستخوش هوای نفس بشن خجالت بیجا بکشند که کشف از چی میکنه؟ ضعف ایمانی میکنه.
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 رُوِیَ عَنِ الصّادِقِ عَلَیهِ السَّلامُ قالَ: ❗️
📌«مَن سَبَّحَ اللهَ تَعالی في دُبُرِ الفَریضَةِ تَسْبِیحَ فاطِمَةَ سَلامُ اللهِ عَلَیها اَلمِائَةَ مَرَّةً وَ أَتْبَعَهَا بِلا اِلهَ اِلاَّ اللهُ مَرَّةً غُفِرَ لَهُ» 1️⃣
ترجمه: هر کس بعد از نماز صد مرتبه تسبیح خداوند متعال را مطابق با تسبیحات حضرت فاطمه سلام الله علیها گفته شود و
بعد از آن یک مرتبه لا اله الا الله بگوید، آمرزیده می شود.
شرح: روایت از امام صادق صلوات الله علیه، منقول است که حضرت فرمودند: هر کس تسبیح خداوند را بگوید بعد از نماز واجب، « مَن سَبَّحَ اللهَ تَعالی في دُبُرِ الفَریضَةِ » چگونه تسبیح خدا را بگوید؟
«تَسبیحَ فاطِمَةَ سَلامُ اللهِ عَلَیها» همین تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها که ما می گوییم.« اَلمِائَةَ مَرَّةً » که صد تا هم هست.صد بار«وَأَتبَعَها بِلا اِلهَ اِلاَّ اللهُ» بعد از آنی که تسبیح حضرت زهرا سلام الله علیها را گفت، یک مرتبه بگوید:« لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ» «وَ أَتبَعَها بِلا اِلهَ اِلاَّ اللهُ مَرَّهً» یک بار «غُفِرَ لَهُ» خداوند او را مورد آمرزش قرار می دهد.
من این روایت را که خواندم، این مضمون روایت، متعدد است؛ یعنی در چندتا روایت است. این را بهتان بگویم، یک روایت نیست. چند تا روایت است که همین، عین این جملات است.
حالا یک مطلبی را می خواستم بگویم، یادتان بدهم؛ ،چون شماها ان شاء الله، همیشه میگویید تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها را؛ امّا بدانید که این اثر دارد.
اثر این است که در این روایت؛ چون روایات متعدد هم هست. بعدش هم یک «لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ» بگو. مورد آمرزش هستی، بسیار خوب؛ حالا وقت چیست؟ می خواهم چیز یادتان بدهم. و او این است به این که؛بعد بلافاصله حاجتت را از خدا بخواه. این حاجت برآورده می شود. توجّه می کنید؟ حاجتت برآورده می شود.
حالا من چون روایات متعدده دیدم، تلفیق تمام روایات، مجموعه را می گویم.
اّولاً: کسی که مورد مغفرت خداوند قرار بگیرد، دعایش مستجاب است. یک؛ و این جا مورد غفران الهی قرار گرفت، حالا دعایش چه می شود؟ هان؟! مستجاب می شود.
حالا من نمی خواهم روایت دیگر بخوانم. اما یک روایت از امام هشتم علیه السلام، هست به این که: بعداز هر نماز واجب، خدا یک دعا را مستجاب می کند.
شد! من را نگاه کن، روند را دارم یادتان می دهم. خدمتتان عرض شود؛ که تسبیحات
حضرت زهرا سلام الله علیها را همین طور که گفتیم؛ یک مرتبه بگویید،«لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ»بعدش یک صلوات بفرستید، یک استغفار بکنید، بعدش یک صلوات بفرستید؛ اما یک دانه حاجت، تک، به این معنا نخواهید. خوب حرف های مرا گوش کنیدها؛ شاید این حرف های من را هیچ جا گیرتان نیاید. من دیگر مجمو عۀ روایت را دارم می گویم. خواستم امروز، تقریباً از ناحیه حضرت زهرا سلام الله علیه، به شماها چیزی یاد داده باشم.
تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها را بگویید، یک«لا اِلهَ اِلاَّ الله» بگویید، یک صلوات، استغفار، یک صلوات و بعد بگو «اَللّهُم اَقضِ حَوائِجي » یک حاجت خواستی؛ اما همه اش را توش گذاشتی. بعد هم یک صلوات. می فهمی چه می گویم؟« اَللّهُم اَقضِ حَوائِجي » یاد گرفتید؟ حالا یک صلوات برای حضرت زهرا سلام الله علیها بفرستید.
1️⃣وسائل الشیعه، جلد6 ص 440
〰️〰️〰️〰️〰️
📝 شرح حدیث
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
H 0995 70-02-18.mp3
2.46M
# روضه شهادت امام صادق علیه السلام
🔊 #کلیپ_صوتی
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 انبیا (ع) هم محتاج شفاعتند❗️
📌اوّلاً در قیامت همه محتاج به شفاعت هستند. ممکن است این مطلب به ذهن ثقیل بیاید، حتّی انبیا(ع)، حضرت آدم(ع) و انبیای دارای شریعت، حضرت نوح(ع)، حضرت ابراهیم(ع)، حضرت موسی(ع) و حضرت عیسی(ع) نیز به شفاعت نیاز دارند. چرا؟ چون معیار در شفاعت، نقص عملی است که مراتب مختلف دارد و اگر شفاعت پیامبر اکرم(ص) و معصومین(س) نباشد، هر کس در ربط با نقص عملش مستحقّ آتش است.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #گروهبندی_انسانها_در_قیامت
📕 #شفاعت_در_مواقف
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani