﷽
📍 مؤمن، قدرتمندتر و قویتر از کوه است ❗️
📌امام هفتم(ع) فرمودند: «إِنَّ الْمُؤْمِنَ أَعَزُّ مِنَ الْجَبَلِ وَ الْجَبَلُ يُسْتَقَلُّ مِنْهُ بِالْمَعَاوِلِ وَ الْمُؤْمِنُ لَا يُسْتَقَلُّ مِنْ دِينِه»؛ مؤمن از کوه قوی تر است.
🔻 عزّت به دو معنا است؛ یکی ارجمندی و دیگری قوّت و قدرت: «إِنَّ الْمُؤْمِنَ أَعَزُّ مِنَ الْجَبَلِ» مؤمن، قدرتمندتر و قویتر از کوه است. کوه ازجنس سنگ است. «الْجَبَلُ يَسْتَفِلُّ بِالْمَعَاوِلِ»؛ در کوه می توان نفوذ کرد. اما در مؤمن نفوذ ممکن نیست.
🔻 «معاول» جمع «مِعوَله» به معنای کلنگ آهنی است و کوه و سنگ را با آن می توان سوراخ کرد. اما در دین مؤمن نمی توان رخنه کرد. «بِشَیءٍ» هم دارد: «لَا يَسْتَقلُّ دِينُهُ بِشَيْء»1️⃣؛ دین مؤمن از سنگ سختتر و قدرتمندتراست.
1️⃣مجموعۀ ورّام، ج2، ص 125
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه پانزدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 دروغگو طعم ایمان را نمیچشد ❗️
📌امام علی(ع) فرمودند: «لَا يَجِدُ عَبْدٌ طَعْمَ الْإِيمَانِ حَتَّى يَتْرُكَ الْكَذِبَ هَزْلَهُ وَ جِدَّهُ»1️⃣؛ بنده، طعم ایمان را نمیچشد، مگر اینکه عمل دروغ را چه شوخی، چه جدّی ترک کند. توجّه کنید که آنچه برای ایمان مضرّ است، تعلقات دنیویّه است و آنچه برای ایمان از نظر نفسانی مضرّ است، طمع است. در اعمال جوارحی اش هم دروغ گفتن به ایمانش ضرر می رساند. بنابراین انسان باید سراغ اموری برود که ایمان را تقویت میکند و آن طرف هم اموری را که ضربه به ایمان میزند، ترک کند. سرآمد اموری که ضربه به ایمان می زند، همۀ این موارد نقش تخریبی نسبت به ایمان دارند.
1️⃣وسائلالشیعه، ج 12، ص250- بحارالأنوار، ج69، ص249
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه پانزدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 دعا در جنبۀ شخصی ❗️
📌نسبت به جنبۀ شخصی هم میبینیم که پیغمبر(ص) دعا کرده است. در روایتی است: «مُرَّ النبی(ص) بِعَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَعْفَرٍ وَ هُوَ يَصْنَعُ شَيْئاً مِنْ طِينٍ مِنْ لُعَبِ الصِّبْيَانِ»؛ پیغمبر اکرم(ص) از عبدالله بن جعفر گذر کرد. عبدالله وسیله بازی بچه ها را با گل میساخت. حضرت به او فرمود: «فَقَالَ مَا تَصْنَعُ بِهَذَا»؛ چه کار میکنی؟ «ما تصنع بهذا»؛ به این معنا که با اینها میخواهی چه کنی؟ خوب میدید که اسباب بازی درست میکند بعد پرسید: این، به چه دردت میخورد؟ او گفت: «فَقَالَ أَبِيعُهُ»؛ میفروشم آقا! خیلی روشن گفت. «فَقَالَ وَ مَا تَصْنَعُ بِثَمَنِهِ»؛ پیامبر پرسید: وقتی پولها را گرفتی، چه کار میکنی ؟ «قَالَ أَشْتَرِي رُطَباً فَآكُلُهُ»؛ گفت: میروم خرما میخرم و میخورم و زندگی را میگذرانم. آن موقع غذای همگانی، خرما بود. «فقال له النبی(ص) اللَّهُمَّ بَارِكْ لَهُ فِي صَفْقَةِ يَمِينِهِ» پیامبر فرمود: خدایا! او را در کسب و کارش برکت بده! دعایی از پیغمبراکرم(ص) که در بُعد مادّی است. در ادامه دارد: «فَكَانَ يُقَالُ مَا اشْتَرَى شَيْئاً قَطُّ إِلَّا رَبِحَ فِيهِ»1️⃣؛ نقل کردهاند که عبداللهبنجعفر پس از این دعا، چیزی نخرید مگر اینکه در آن سود کرد و در معاملاتش اصلا ضرر نکرد؛
1️⃣بحارالأنوار، ج 18، ص17- مستدرک الوسائل، ج16، ص389
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه شانزدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 انسان برای دنیا خلق نشده است❗️
📌پیغمبر اکرم(ص) میفرمایند: «فَليَتَزَوَّد العَبدُ مِن دُنيَاهُ لِآخِرَتِهِ وَ مِن حَيَاتِهِ لِمَوتِهِ وَ مِن شَبَابِهِ لِهِرَمِهِ فَإنَّ الدُّنيَا خُلِقَت لَكُم وَ أنتُم خُلِقتُم لِلآخِرَةِ»؛
🔻 بنده باید از دنیا برای آخرتش و از زندگی برای مرگش و از جوانی برای پیریاش توشه جمع کند.
📌 پس همانا دنیا برای شما خلق شده است و شما برای آخرت خلق شدهاید. لذا من برای دنیا خلق نشدهام؛ زیرا در این دنیا نمیمانم. من برای جایگاه و عالَمی خلق شدهام که در آنجا جاودانه باقی میمانم. «فَليَتَزَوَّد العَبدُ مِن دُنيَاهُ لِآخِرَتِهِ»؛
دنیا وسیله است. از این وسیله، برای آن جایگاه ابدی و همیشگی بهره بگیرید. بعد هم یک قانون کلّی را بیان فرمودند که همان دیدگاه و بینش صحیحی است که باید ما به آن برسیم: «فَإنَّ الدُّنيَا خُلِقَت لَكُم وَ أنتُم خُلِقتُم لِلآخِرَةِ»1️⃣؛
دنیا برای تو خلق شده است و تو هم برای آخرت خلق شدهای.
1️⃣مجموعۀورّام، ج 1، ص 131
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه هجدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 صلاح خود را به خداوند یاد ندهیم❗️
📌در دعایت مصلحتاندیشی نکن. امام علی(ع) میفرمایند: «قَالَ اللَّهُ تَعَالَى مِنْ فَوْقِ عَرْشِهِ يَا عِبَادِي اعْبُدُونِي فِيمَا أَمَرْتُكُمْ وَ لَا تُعَلِّمُونِّي مَا يُصْلِحُكُمْ فَإِنِّي أَعْلَمُ بِهِ وَ لَا أَبْخَلُ عَلَيْكُمْ بِمَصَالِحِكُمْ»1️⃣.
خداوند از بالای عرش میفرماید: ای بندگان من! مرا در چیزهایی که به شما امر کردم، پرستش کنید و صلاح خود را به من یاد ندهید.من به مصالح شما داناتر هستم و در آنچه به مصلحت شماست، بخل نمیورزم. در روایت گفته شده که از خدا آنچه از امور مادّی را که به خیر و صلاح است، بخواه تا آن را بدهد. حالا ممکن است این اشکال مطرح شود که اگر ما از خدا کفاف بخواهیم، مصلحتاندیشی کردهایم.
اگر کفاف خواستیم؛ یعنی تعیین تکلیف برای خدا کردیم. پاسخ این اشکال روشن است. در این اشکال از یک مورد غفلت شده و آن، این است که آیا ما از نزد خودمان کفاف و بلاغ را خواستیم؟ خیر؛ این مسئله را اولیای خدا از ناحیه خدا به ما آموختهاند.
1️⃣بحارالأنوار، ج 68، ص 184
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه بیست و چهارم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@magaojtabatehrani
﷽
📍 چهار شرط در استجابت دعا ❗️
📌در باب شرایط دعا گفتیم که انصاف را باید در دعا رعایت کرد.
در روایتی نقل شده است: «جَاءَ رَجُلٌ إلَى أميرِ المُؤمِنِينَ فَقَالَ إنِّي دَعَوتُ اللهَ فَلَم أرَ الإجَابَةَ»؛ مردی خدمت امام علی(ع) رسید و عرض کرد: از خدا درخواستی داشتم و اجابتی ندیدم. حضرت به او فرمودند: «لَقَد وَصَفتَ اللهَ بِغَيرِ صِفَاتِهِ وَ إنَّ لِلدُّعَاءِ أربَعَ خِصَالٍ»؛ آن طور که باید دعا کنی، از خدا درخواست نکرده و شرایطش را رعایت نکردهای. در دعا چهار خصوصیّت نهفته است
. اوّل: إخلَاصُ السَّرِيرَةِ؛ که همان اخلاص در دعاست که قبلاً بحث کردیم.
دوّم: إحضَارُ النِّيَّةِ؛ جدّی بودن نیّت.
سوّم: مَعرِفَةُ الوَسِيلَةِ؛ شناخت وسیله.
چهارم: وَ الإنصَافُ فِي المَسأَلَةِ؛ رعایت انصاف در دعاست. «فَهَل دَعَوتَ وَ أنتَ عَارِفٌ بِهَذِهِ الأربَعَةِ»1️⃣؛آیا وقتی دعا کردی، اینها را میدانستی و رعایت کردی؟ آن مرد پاسخ داد: خیر، نمیدانستم.
1️⃣ مجموعه ورام، ج 1، ص 302
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه بیست و چهارم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
🔻همراه ابدی
رُوِیَ عَن الصادق عَلَیهِ السُّلامُ قالَ:
«إِذَا وُضِعَ الْمَيِّتُ فِي قَبْرِهِ مُثِّلَ لَهُ شَخْصٌ فَقَالَ لَهُ يَا هَذَا كُنَّا ثَلَاثَةً كَانَ رِزْقُكَ فَانْقَطَعَ بِانْقِطَاعِ أَجَلِكَ وَ كَانَ أَهْلُكَ فَخَلَّفُوكَ وَ انْصَرَفُوا عَنْكَ وَ كُنْتُ عَمَلَكَ و کُنْتُ مَعَک أَمَا وَ إِنِّي كُنْتُ أَهْوَنَ الثَّلَاثَةِ عَلَيْكَ.
🔻ترجمه: هنگامی که شخص میّت را در قبر میگذارند، شخصی برای او تمثّل پیدا کرده و نزدش میآید و او را مورد خطاب قرار میدهد:
🔻 ما سه نفر بودیم که همواره با هم بودید؛ یکی رزق و روزی تو بود که مرگ تو از تو جدا شد.
🔻دیگری اهل و خانواده وخویشاوندان تو بودند که تو را گذاشتند و جدا شدند و رفتند.
🔻دیگری من هستم که عمل تو بودم و همواره با تو بودم. اکنون، بدان و آگاه باش که از میان این سه نفر من خوارترین و کوچک ترین افراد نزد تو بودم.
〰️〰️〰️〰️〰️
شرح حدیث
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 قانع بودن به مقدار کفاف❗️
📌پیغمبر اکرم(ص) میفرمایند: «طُوبَى لِمَنْ هُدِيَ لِلْإِسْلَامِ وَ كَانَ عَيْشُهُ كَفَافاً وَ قَنِعَ1️⃣؛ خوشا به حال کسی که از لحاظ معنوی به اسلام راهنمایی شده است و از نظر مادّی نیز معیشتی به مقدار کفاف دارد و به آن قانع است.
روایت مفصّلی در بحارالانوار آمده است که ابوذر از پیغمبر اکرم(ص) تقاضا میکند حضرت به او سفارشی بفرمایند. پیغمبر(ص) میفرمایند: «انْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ تَحْتَكَ وَ لَا تَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ فَوْقَكَ»
2️⃣. از نظر مادّی به کسی نگاه کن که پایینتر از تو است و به مافوقت نگاه نکن. اگر به پایینتر از خود نگاه کنی، جنبهٔ سازندگی دارد و اگر به مافوق خود نگاه کنی، نقش تخریبی و سوء اثر دارد. لذا این، یکی از راههایی است که جهت پدید آمدن بینش کفاف خواهی در انسان توصیه میشود.
1️⃣مجموعۀورام، ج1، ص163- مستدرك الوسائل ،ج15 ، ص231
2️⃣بحارالأنوار ،ج74 ، ص72
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه بیست و پنجم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 دعای پیامبر راجعبه اهلبیت(ع)❗️
📌پیغمبر اکرم(ص) راجع به اهلبیت(ع) اینطور دعا میکردند: «فَأَحْبِبْ مَنْ أَحَبَّهُمْ وَ أَبْغِضْ مَنْ أَبْغَضَهُمْ»؛ خدایا! کسانی را که اهلبیت(ع) من را دوست میدارند، دوست بدار و کسانی را که آنها را دشمن میدارند، دشمن بدار!
«وَ وَالِ مَنْ وَالَاهُمْ وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُمْ وَ أَعِنْ مَنْ أَعَانَهُمْ وَ اجْعَلْهُمْ مُطَهَّرِينَ مِنْ كُلِّ رِجْس»1️⃣.
وقتی این فرازها را میبینیم، این سؤال به ذهن انسان میرسد: با اینکه پیغمبر(ص) این سخنان را فرموده بودند ولی آن مردم چرا با فرزندان او آن کارها را کردند؟! من نمیخواستم مأخذهای این روایات را بگویم.
امّا بدانید این ادعیه ای که از پیغمبر(ص) نقل کردم، فقط از طریق شیعه نقل نشده؛ اینهایی را که خواندم، از طریق عامّه است. سؤال از آنها این است که آیا اینها را نقل میکنید، ولی چشم بر آنها می بندید؟!
1️⃣بحارالأنوار، ج43، ص24
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه سیزدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 نصیحت لقمان به فرزندش ❗️
📌امام صادق(ع) فرمودند: «قَالَ لُقمَانُ لإبنِهِ»؛ لقمان به فرزندش چنین نصیحت کرد. معلوم میشود که امام صادق(ع) این حرف را قبول داشتند که نقل میکنند. «وَ خُذْ مِنَ الدُّنْيَا بَلَاغاً»؛ از دنیا و امور مادّی به مقدار بلاغ برگیر. بلاغ در لغت، به معنای کفایت و بسندگی آمده است.
البته دنیای بلاغ؛ یعنی دنیایی که من را به اهداف معنویام برساند. این، بحث جداگانهای است که قبلاً بیان کردهایم. امّا اینجا بلاغ به معنای کفایت است و در لغت هم همینطور است. در ادامه میفرماید: «وَ لَا تَرْفُضْهَا فَتَكُونَ عِيَالًا عَلَى النَّاسِ»؛ از آن طرف هم، دنیا را آنطور رها نکن که محتاج دیگران شوی؛ یعنی طوری نباش که سربارِ دیگران شوی. «عِيَالًا عَلَى النَّاسِ»1️⃣، به این معنا است. سپس فرمود: «وَ لَا تَدْخُلْ فِيهَا دُخُولًا يُضِرُّ بِآخِرَتِك»؛ آنگونه داخل در امور دنیا نشو که به امر آخرتت ضربه بخورد.
1️⃣بحارالأنوار، ج 13، ص411- مستدرک الوسائل، ح13 ، ص1
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه هفدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 احساس کمبود همیشگی❗️
📌ابن ابی یعفور که از اصحاب امام صادق(ع) است، از ایشان نقل میکند: «مَنْ أَصْبَحَ وَ أَمْسَى وَ الدُّنْيَا أَكْبَرُ هَمِّهِ جَعَلَ اللَّهُ تَعَالَى الْفَقْرَ بَيْنَ عَيْنَيْهِ وَ شَتَّتَ أَمْرَهُ وَ لَمْ يَنَلِ الدُّنْيَا إِلَّا مَا قُسِّمَ له»1️⃣؛
کسی که صبح و شام کند، در حالی که دنیا بزرگترین همّ او باشد، خداوند نیازمندی را بین دو چشمش قرار میدهد؛ یعنی همیشه احساس کمبود میکند و از دنیا جز به مقداری که برای او مشخص شده برخوردار نمیگردد.
🔻همّ، دو معنا دارد؛ اوّل، به معنای آهنگ، به سوی هدف و هدفگیری است. دوّم، به معنای غصّه و غم و اندوه است. کسی که شب تا صبح و صبح تا شب دنبال دنیا باشد، همیشه در ترس به سر میبرد؛ چرا که دنیا بزرگترین غصّهٔ اوست
میگوید: هرچه میخواهد، بشود؛ ولی دنیا از بین نرود! اگر همّ را به معنای غصّه بگیریم، بزرگترین غصّه، جایی است که انسان به هدفش نرسد.
اگر بزرگترین همّ انسان دنیا باشد- به معنای هدف و غصّه- و دنیا هدف انسان شده و برای دنیا اصالت قائل شود، دیگر آن را به عنوان ابزار و وسیله نمیبیند.
1️⃣بحارالانوار، ج 70، ص 17 - الكافی، ج2، ص319
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه بیستم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تعلّق به دنیا غصه و گرفتاری را در پیش دارد❗️
📌روایت را ابن ابی یعفور از امام صادق(ع) نقل میکند که حضرت فرمودند: «مَنْ تَعَلَّقَ قَلْبُهُ بِالدُّنْيَا تَعَلَّقَ مِنْهَا بِثَلَاثِ خِصَالٍ هَمٍّ لَا يَفْنَى وَ أَمَلٍ لَا يُدْرَكُ وَ رَجَاءٍ لَا يُنَالُ»1️⃣؛
کسی که به دنیا تعلّق قلبی پیدا کند، قلبش به سه امر گره میخورد: اوّل، غصّهای که بیزوال است. دوّم، آرزویی که به آن نمیرسد، و سوّم، امیدی که به آن نائل نمیشود. دارند؟ خیر. اگر چیزی هدف من شود، از دل من هم جدا نمی شود. وقتی بزرگترین هدف من دنیا باشد، دل من با دنیا گره میخورد. گره خوردن دل با دنیا به این خاطر است که دنیا بزرگترین هدف من شده است.
کسی که چون به هدفش نرسیده است همیشه غصّه دار و همیشه گرفتار است و احساس کمبود میکند. بنابراین کسی که مبتلا به این درد است، از آنچه که در اختیارش هست، نمی تواند استفاده کند. بدبختتر از چنین فردی در عالم وجود ندارد.
1️⃣الخصال، ج1، ص88 - بحارالأنوار،ج 70 ،ص91 و ص103، و ص163
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه بیست و پنجم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani