فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 آداب شروع روز و زمان خواب ❗️
〰〰〰〰〰
📕 #پاکسازی_گناه
🏷 جلسه سوم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
❇️ ترس از شمارش اعمال !!
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِمَا قَالَ:
❇️«اَلْمُؤْمِنُ لَا يَعْمَلُ شَيْئاً مِنَ الْخَيْرِ رِئَائا وَ لَا يَتْرُكُهُ حَيَائا إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ وَ يَسْتَغْفِرُ اللَّهَ لِمَا لَا يَعْلَمُونَ لَا يَغُرُّهُ قَوْلُ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَخَافُ إِحْصَاءَ مَا عَمِلَهُ»
❇️ ترجمه: مؤمن، هیچ عمل خیری را به جهت ریا و خودنمایی انجام نمی دهد. و رضای غیر خدا را در آن دخالت نمی دهد. او عمل خیر را به خاطر شرم و حیای از مردم ترک نمی کند و از تعریف و تمجیدهایی که برای نیکی ها و خوبی های او انجام می دهند می ترسد، و از خداوند به خاطر کارهای بدی که انجام داده و مردم آن ها را نمی دانند طلب بخشش کرده و استغفار می کند، و از گفتار و سخنان کسی نسبت به اعمال واقعی او جاهل و بی خبر است مغرور نمی شود و از شمارش اعمال خود نزد خداوند می ترسد.
📌 در روایتی از زین العابدین صلوات الله علیه، است که حضرت، خصوصیّات شخص مؤمن را بیان می فرمودند که یک بخشیش این بود که من گفتم.
📌«لَا يَعْمَلُ شَيْئاً مِنَ الْخَيْرِ رِئَائا» یا «رِیَائا» که از نظر نوشتن، هیچ چیزی از اعمال خیری را که انجام می دهد، رضای غیر خدا را در او دخالت نمی دهد.
📌یعنی عمل خیرش فقط برای خداست. ریا عبارت از همین است که انسان نعوذبالله، کار خیری که انجام می دهد برای رضایت مخلوق باشد، یا همه اش مخلوق که...یا نه! دخالت بدهد اصلًا رضای مخلوق را در آن انگیزه ای که نسبت به عمل خیر دارد، در آن انگیزه اش بیاورد. مؤمن این طور نیست. «اَلمُؤمِنُ لَا يَعْمَلُ شَيْئاً مِنَ الْخَيْرِ»؛ هیچ چیزی از کارهای خیرش را ریایی انجام نمی دهد.
📌 از آن طرف، «وَ لَا يَتْرُكُهُ حَيَائا»؛ اوّلی به قول ما جنبه اثباتی دارد، دوّمی نفی ای دارد. قشنگ مقابله را درست کرده حضرت. از آن طرف هم عمل خیر را ترک نمی کند برای این که شرمش می آید از مخلوق.
📌گاهی یک عدّه، این جوری هستند، گوش کنید! معمولًا کار خیر را می کرد؛ اما الان خجالت می کشد انجام بدهد؛ رسیدید شما به عرض من؟ این جا ترک عمل خیر است، آن فعلش بود، اوّلی فعل بود. فعل را برای رضای مخلوق انجام نمی دهد. از این طرف هم فعل خیر را ترک نمی کند چون از مخلوق خجالت می کشد. آقاجان! تکلیف شرعیم هست، مثلًا فرض کن یک اموری هستش، عمل خیری است می خواهم انجام بدهم برای خدا؛ ولی خجالت می کشم از این کار. یک عدّه ای هستند واقعاً همین جوری است.
📌از این طرف گفتنش نیا می افتی، از آن طرف می رود می افتد. مقابله را ببینید چه طوری درست کرده حضرت. نه ریا بکن نه از مردم حیا بکن. فهمیدی؟ نه ریا کن در عمل ،نه از آن طرف خجالت بکش خیر را انجام ندهی، حیا کنی از مردم. مردم کی اند ؟!
📌«إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ»؛ حالا فرض کن عمل خیر را انجام دادی، برای خدا هم انجام دادی؛ حالا تعریفت می کنند؟ به به! چه آدم خوبی است.
📌«إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ»؛ اگر آمدند تعریف کردند، چه آدم خوبی است، می ترسد از این تعریف های مردم، می ترسد نه خوشش می آید، بدش می آید.
📌 «إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ وَ يَسْتَغْفِرُ اللَّهَ لِمَا لَا يَعْلَمُونَ»؛ از خدا پوزش می طلبد، استغفار می کند نسبت به آن کارهای بدی که مردم نمی دانند من کردم. آن خوبش را دیده تعریف می کند، بد مرا که ندیده است.
📌 درست است یا نه؟ او از آن تعریف ها می ترسد، ناراحت می شود؛ از این طرف زود، می گوید: خدا بگذر از من، نسبت به آن چیزهایی که این ها نمی دانند که اگر بدانند این تعریف ها را نمی کنند. «لَا يَغُرُّهُ قَوْلُ مَنْ جَهِلَهُ»؛...👇👇
🔰@mojtabatehrani
حضرت آیتالله آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
﷽ ❇️ ترس از شمارش اعمال !! 📌رُوِيَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِمَا ق
❇️ ترس از شمارش اعمال !!
📌هیچ گاه فریب نمی خورد، مغرور نمی شود از گفتار کسی را که نادان است نسبت به نقایص او و درون او و اعمال او، سراسر اعمالش. «لَا يَغُرُّهُ قَوْلُ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَخَافُ إِحْصَاءَ مَا عَمِلَهُ»؛
📌بیم شمارش اعمال خودش را دارد، «وَ يَخَافُ»؛ می ترسد. «إِحْصَاءَ»؛ شمارش. درست است؟«مَا» چی؟«عَمِلَهُ»؛ آن هایی که انجام داده، آن هایی که می خواهند بیاورند. اشاره به آیه شریفه است. تو نمی دانی؛ امّا یک روزی می آید همه را چه کار کند شمارش می کند. «لَا يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلَا كَبِيرَةً إِلَّا أَحْصَاهَا».
📌 اشاره به آیه شریفه است. از آن روز می ترسد که بیایند، همه پنهانی ها را چی؟ آشکار کنند. مؤمن یک هم چنین آدمی است: اولًا کار خیر را ترک نمی کند، عمل به خیر را انجام می دهد، برای خدا انجام می دهد.
📌اگر تعریفش بکنند، می ترسد از این تعریف ها، از خدا پوزش می طلبد، نسبت به آن خراب کاری ها، هیچ گاه مغرور نمی شود نسبت به گفتار کسانی که اطّلاع ندارند، از چی؟ اعمال او و نقایص او؛ از این طرف هم بیم آن روزی را دارد که این اعمال را سراسری به شمارش بیاورند. توجّه کردید.
بحارالأنوار جلد 67، صفحه 270 الکافی، ج2، ص231 -
اشاره به سوره مبارکه کهف آیه 49
عَنْ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ (ع) قَالَ: الْمُؤْمِنُ يُنْصِتُ لِيَسْلَمَ وَ يَنْطِقُ لِيَغْنَمَ لَا يُحَدِّثُ أَمَانَتَهُ الْأَصْدِقَاءَ وَ لَا يَكْتُمُ شَهَادَتَهُ مِنَ الْبُعَدَاءِ وَ لَا يَعْمَلُ شَيْئاً مِنَ الْخَيْرِ رِيَاءً وَ لَا يَتْرُكُهُ حَيَاءً إِنْ زُكِّيَ خَافَ مِمَّا يَقُولُونَ وَ يَسْتَغْفِرُ اللَّهَ لِمَا لَا يَعْلَمُونَ لَا يَغُرُّهُ قَوْلُ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَخَافُ إِحْصَاءَ مَا عَمِلَهُ.
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 چرا فرزند با پدر و مادر تفاوت دارد❗️
📌چرا در بحث مرابطۀ با دیگران اوّلین محیط، محیط خانوادگی است؟ روایتی از امامعلی(ع) است که از پیغمبراکرم(ص) نقل میکند که فرمودند: «سَأَلَ رَجُلٌ النَّبِیَّ(ص)»؛
📌شخصی از پیغمبراکرم(ص) سؤال کرد: «فَقَالَ مَا لَنَا نَجِدُ بِأَوْلَادِنَا مَا لَا یَجِدُونَ بِنَا»؛ چرا فرزندانمان چیزهایی یاد میگیرند که در خودمان نیست؟ این خودش بحثی است. «قَالَ لِأَنَّهُمْ مِنْكُمْ وَ لَسْتُمْ مِنْهُمْ»؛ پیامبراکرم(ص) فرمودند: چون فرزندت از تو است؛ امّا تو از او نیستی.
📌 تو دنبالۀ او نیستی، بلکه او دنبالۀ وجودی تو است. چرا اینطور است؟ چراکه تو مسائلی را از پدرت یاد گرفتی، فرزندت هم از تو میآموزد؛ امّا تو از او نمیآموزی؛ چون دنبالۀ وجودی او نیستی؛ لذا ممکن است در ابعاد اعتقادی، عقلانی و عملی، بین والدین و فرزند، تفاوت وجود داشته باشد. ممکن است یک انسان متعهّد، فرزندش را بهخوبی تربیت کند، امّا عملی از فرزند سر بزند که او تا به حال این کار را نکرده است. علّتش این است که چهار محیط دیگر روی فرزند تأثیر گذاشته است.
📌فراموش نشود که اینها به هم پیوسته است. ممکن است کسی وارد محیط آموزشی بشود و استعدادش شکوفا شود. استعدادی که والدین نتوانستند شکوفا کنند. «قَالَ لِأَنَّهُمْ مِنْكُمْ وَ لَسْتُمْ مِنْهُمْ»1️⃣؛ او از تو است، امّا تو از او بیرون نیامدی.
1️⃣بحارالأنوار، ج 101، ص 93
〰〰〰〰〰
📚 #ادب_الهی
📕 #مبانی_تربیت
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
10.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 چرا فرزند با پدر و مادر تفاوت دارد❗️
〰〰〰〰〰
📚 #ادب_الهی
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 باقیات الصّالحات ؛ بهره گیری پدر و مادر از فرززند بعد از مرگ❗️
📌روایت از امامصادق(ع) است که میفرمایند: «لَیْسَ یَتْبَعُ الرَّجُلَ بَعْدَ مَوْتِهِ مِنَ الْأَجْرِ إِلَّا ثَلَاثُ خِصَالٍ»؛ وقتی انسان بمیرد -از نظر اخروی- در چند مورد از این دنیا بهره میبرد.
📌 «صَدَقَةٌ أَجْرَاهَا فِی حَیَاتِهِ فَهِیَ تَجْرِی بَعْدَ مَوْتِهِ». یک مسئله خدماتی است که به شکل سنّت از او باقی میماند. از نظر عملی روشی را از خود باقی میگذارد که دیگران الگو بگیرند. البتّه ثمرۀ این کار به خود او برمیگردد.
📌بعد جلوتر میفرماید: «وَلَدٌ صَالِحٌ»1️⃣، که ما میگوییم باقیاتالصّالحات است و از ناحیۀ او بهره میبرد و منقطع نمیشود. این خبرها نیست که انقطاع کلّی رُخ بدهد.
به یک معنا تربیت امر مستقلّی نیست. بهاصطلاح ما از امور قصدیّه نیست. این بحث را بعداً انجام میدهم. قصد را هم در معارف ما مطرح کردند.
📌 مثلاً نعوذبالله اگر مقابل فرزندت دروغ گفتی، نمیخواهی یادش بدهی، امّا بخواهی و نخواهی دروغ را یاد میگیرد. تربیت از امور قصدیّه نیست. حتّی بنده تعلیم را از تربیت تفکیکپذیر نمیدانم. این مطلب، بحثهای مستقلی دارد.
1️⃣بحارالأنوار ج 101، ص 100
〰〰〰〰〰
📚 #ادب_الهی
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
6.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 باقیات الصّالحات ؛ بهره گیری پدر و مادر از فرززند بعد از مرگ❗️
〰〰〰〰〰
📚 #ادب_الهی
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 عمل فرزند باعث تغییر وضعیت پدر و مادر بعد از مرگ می شود❗️
📌روایتی از امام صادق(ع) است که از پیغمبراکرم(ص) نقل کردند: «میرَاثُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ عَبْدِهِ الْمُؤْمِنِ وَلَدٌ یَعْبُدُهُ مِنْ بَعْدِهِ»1️⃣؛ از میراث الهی برای بندۀ مؤمن، فرزندی است که بعد از او خدا را عبادت کند. «ثُمَّ تَلَا أَبُوعَبْدِاللَّهِ(ع)»؛ بعد حضرت این آیۀ سوره مریم را تلاوت کردند: «آیَةَ زَكَرِیَّا فَهَبْ لِی مِنْ لَدُنْكَ وَلِیًّا یَرِثُنِی وَ یَرِثُ مِنْ آلِ یَعْقُوبَ وَ اجْعَلْهُ رَبِّ رَضِیًّا»2️⃣.
📌و من پس از خويشتن از بستگانم بيمناكم و زنم نازاست پس از جانب خود ولى [و جانشينى] به من ببخش كه از من ارث برد و از خاندان يعقوب [نيز] ارث برد و او را اى پروردگار من پسنديده گردان در این باب روایات زیادی داریم که اگر وارد شوم، بحث مفصّلی خواهد شد که انسان در برزخ منقطع از این عالم نیست. بنابراین نقش سازندگی یی که داشته است، چه خوب و چه بد، در آن دنیا هم به او می رسد.
📌از امام علی(ع) روایتی است که فرمودند: «أَشَدُّ الْمَصَائِبِ سُوءُ الْخَلَفِ»؛ می دانید سخت ترین مصیبت ها چیست؟ «سُوءُ الْخَلَفِ»؛ وقتی می خواهی از این دنیا بروی و چیزی از خود باقی بگذاری، شرّ و فساد باقی بگذاری؛ بالاترین و سخت ترین مصیبت این است. من اینجا هر دو رابطه را عرض می کنم. به یک معنا فرزند دنبالۀ وجودی انسان است. روح انسان به نشئۀ برزخ منتقل شده است؛ امّا آثار اعمالش که ساختۀ او هستند، هنوز باقی است. این ساختن ها هم قصدی نیستند؛ به همان معنا که تربیت از امور قصدیّه نیست و در واقع دست پخت خود انسان است.
📌روزی حضرت عیسی(ع) بر قبری عبور می کرد. سال دیگری آمد و قبر را درحالی که وضعش خوب بود، دید. گفتند: چه اتّفاقی افتاده است؟ حضرت عیسی(ع) جواب دادند: فرزندش یواش یواش سر به راه شده است. در این زمینه روایت زیاد است که بنده واردش نمی شوم.
📌بنابراین اوّلین محیط در مرابطه، محیط خانوادگی است که شامل سه بُعد اعتقادی، اخلاقی و عملی می شود. انسان باید نقش سازندگی داشته باشد و خیال نکند که وظیفه اش را انجام داده و از این دنیا تشریف بُرده است. نه خیر؛ هنوز اینجا تشریف دارید. همین پیوند خویشاوندی موجب حضور تو در این دنیا است.
1️⃣الکافی، ج 6، ص 4
2️⃣سورۀ مبارکۀ مریم، آیات 5 و6
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #ادب_الهی
📕 #مبانی_تربیت
🏷️ جلسه دهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
10.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 عمل فرزند باعث تغییر وضعیت پدر و مادر بعد از مرگ می شود❗️
〰〰〰〰〰
📚 #ادب_الهی
📕 #مبانی_تربیت
🏷 جلسه دهم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 نتیجه معرفت نداشتن به امام زمان(عج)❗️
📌عرض کردم روایت یکی دو تا ده تا بیست تا چهل، پنجاه روایت.
اگر کسی نسبت به امام زمانش معرفت نداشته باشد، «مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّةً»؛ گفتم پس اگر این است که ما هم امشب بحثمان این باشد. یک مقدار راجع به معرفت نسبت به امام بگوییم و بهترین چیز هم همین است. مرگ جاهلی نداشته باشد انسان.
🔺️ «عَنْ أَبِي هَرَاسَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ (ع) قَالَ: لَوْ أَنَّ الْإِمَامَ رُفِعَ مِنَ الْأَرْضِ سَاعَةً لَمَاجَتْ بِأَهْلِهَا كَمَا يَمُوجُ الْبَحْرُ بِأَهْلِهِ»؛ حتّی این را هم به شما عرض کنم که بحث توی بحث می آورد چون در این باره زیاد روایت داریم.
🔺️عامّه هم همین روایت را نقل می کنند، در کتب کنز العمال اگر کسی مراجعه کند، متعدّد آنها هم نقل می کنند از پیغمبر(ص) هم نقل می کند این را، «مَنْ مَاتَ لَا يَعْرِفُ إِمَامَهُ»؛ امام زمانش را نشناسد، «مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّةً»، حتّی در یک روایت نقل می کند به اینکه اگر یک شب امام زمانش را هم نشناسد این ، «مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّةً»1️⃣، یک شب نه بطور کلّی در تمام دوره یک روز.
فرض کنید همه از بین بروند، دو نفر که اگر باقی بماند روی زمین یکی باید امام باشد.
1️⃣الکافی، ج1، ص377
〰〰〰〰〰
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 شب نیمه شعبان درب های آسمان باز و درخواست ها اجابت می شود ❗️
📌روایت از پیغمبراکرم(ص) است که دارد: «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) كُنْتُ نَائِماً لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَأَتَانِي جَبْرَئِيلُ (ع) فَقَالَ يَا مُحَمَّدُ(ص) أَ تَنَامُ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ»؛
📌 استراحت کرده بود پیغمبراکرم شب نیمه شعبان حضرت فرمود: جبرائیل آمد گفت استراحت کردی در امشب؟ «فَقُلْتُ يَا جَبْرَئِيلُ(ع) وَ مَا هَذِهِ اللَّيْلَةُ؟»؛ سؤال کردم این چه شبی است؟
📌 «قَالَ هِيَ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ»؛ این نیمه شعبان است. «قُمْ يَا مُحَمَّدُ(ص)»؛ در روایت دارد جبرائیل به من گفت بلند شو ولی اکتفا نکرد به بلند شو،
📌 «فَأَقَامَنِي»؛ زیر بغلم را گرفت بلندم کرد. مهلت نداد خودم بلند شوم، زیر بغلم را گرفت بلندم کرد. «فَأَقَامَنِي»؛ سر پایم کرد... فَإِنَّ هَذِهِ لَيْلَةٌ تُفْتَحُ فِيهَا أَبْوَابُ السَّمَاءِ فَيُفْتَحُ فِيهَا»؛ امشب شبی است که باز می شود در او درب های آسمان...
📌 «وَ هِيَ لَيْلَةٌ- لَا يَدْعُو فِيهَا دَاعٍ إِلَّا اسْتُجِيبَ لَهُ»؛ این شبی است که دعا کننده ای دعا نمی کند مگر این که به اجابت می شود. «وَ لَا سَائِلٌ إِلَّا أُعْطِيَ »؛ درخواست کننده ای نیست که از خدا درخواست بکند الا این که خدا عطا می کند درخواست او را.
📌«وَ لَا مُسْتَغْفِرٌ إِلَّا غُفِرَ لَهُ»؛ کسی نیست که از خدا در امشب مغفرت بطلبد و پوزش بطلبد مگر این که خدا او را مشمول غفران قرار بدهد. «وَ لَا تَائِبٌ إِلَّا»1️⃣؛ توبه کننده ای نیست در امشب مگر این که توبه اش پذیرفته بشود.
1️⃣بحار الأنوار، ج95، ص 413
〰〰〰〰〰
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 اگر امام زمان(عج) نباشد زمینی نیست❗️
📌محمد بن فُضِیل است می گوید: به امام هشتم(ع) عرض کردم: «أَ تَبْقَى الْأَرْضُ بِغَيْرِ إِمَامٍ» اصلاً می شود زمین بدون امام باقی بماند، «قَالَ لَا»؛ حضرت فرمودند: نه خیر، نمی شود
📌«قُلْتُ»؛ می گوید عرض کردم: «فَإِنَّا نُرَوَّى عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع)»؛ می گوید برای ما از جدّ بزرگوار شما امام صادق (ع) نقل شده ، روایت شده که: «أَنَّهَا لَا تَبْقَى بِغَيْرِ إِمَامٍ»؛
📌حضرت فرمودند: زمین بدون امام نمی ماند؛ بعد این جمله را نقل می کند: «إِلَّا أَنْ يَسْخَطَ اللَّهُ عَلَى أَهْلِ الْأَرْضِ أَوْ عَلَى الْعِبَادِ»؛ به اینکه برای ما این طوری روایت کرده اند؛ که اگر امام نباشد به روی زمین، خداوند اهل زمین را مورد سخط و خشم قرار می دهد بندگان را، «فَقَالَ لَا»؛ نه این روایت این طور نیست که برای تو نقل کرده اند، اشتباه است که اگر امام نباشد خداوند نسبت به اهل زمین خشمگین می شود. نه
📌«لَا تَبْقَى إِذاً لَسَاخَتْ»1️⃣؛ اصلاً زمین نمی ماند و ساخط. توجّه کنید: دو تعبیر است، یک وقت می گوید اگر امام نباشد خداوند اهل زمین را مورد خشم قرار می دهد. سخط، یک وقت می گوییم اگر امام نباشد زمینی نیست، دو تا است این ها، حضرت می گوید: نه اشتباه است.
1️⃣الکافی، ج1، ص179 - بحار الأنوار ، ج23، ص 34
#امام_زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
〰〰〰〰〰
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani