📚 معرفی آثار عاشورایی ۶
📌 لهوف (بخش اول)
کتاب الملهوف که به لهوف شهرت دارد نوشته عالم بزرگ شیعه سید رضیالدین علی ابنطاووس (م 664) است. هدف سید از این کتاب، گریه و زاری (لَهف) بر شهدای کربلاست و در صدد تاریخنگاری نبوده است.
✅ قدمت و جامعیت نسبی؛ پرداختن به بسیاری از مباحث مربوط به قیام و مقتل اباعبدالله؛ رویکرد حزن و اندوه؛ خالی بودن از تحریفات و روایات نادرست؛ دسترسی آسان و ترجمههای متعدد این کتاب؛ آن را از دیگر مقتلها ممتاز کرده است. از این رو برای مطالعه به ویژه برای اهل منبر و ذاکران اهلبیت(ع) بهترین مقتل به شمار میرود.
❌ با توجه به اینکه لهوف حدود شش قرن پس از حادثه کربلا تدوین شده است؛ باید آن را آخرین منبع یا مقتل سیدالشهداء و یاران او دانست که از اعتبار برخوردار است و از آن نباید عبور کرد.
#آثار_عاشورائی
#لهوف
#مقتل
https://eitaa.com/Mostabin
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📣 حسین میا به کوفه...
📃 این مصرع اولِ شعری است که این روزها در نوحهخوانیها مکرر خوانده میشود.
☑️ درباره مصرع دوم در فرصت دیگری سخن میگوییم ولی این قسمت مطابق نقل مورخان از سخنان مسلم بن عقیل لحظاتی پیش از شهادت است.
وقتی مسلم از سوی دستگاه اموی محکوم به اعدام شد در همان دارالاماره دنبال شخصی میگشت که وصیت کند. عمر بن سعد گرچه دشمن بود ولی قرشی و همقبیله او بود؛ رو به او کرد و گفت بعد از کشته شدنم جنازهام را دفن کن و به حسین(ع) نامهای بنویس و بگو به کوفه نیاید چون من به او نامه نوشتهام و بیعت مردم را تأیید کردهام. اکنون خبر بده که اوضاع تغییر کرده است. عمر بن سعد از ابنزیاد میترسید ولی به هر حال این خبر به امام حسین(ع) رسید. امّا دیر هنگام.
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#ذکر_مصائب
https://eitaa.com/Mostabin
https://t.me/AlMostabin
📚 معرفی آثار عاشورائی ۷
دستۀ منابع کهن و اصلی
❌ مهم
مقتل ابومخنف (بخش ۲)
هسته اصلی بسیاری از گزارشهای حادثه عاشورا از ابومخنف است و دیگران در کتابهای خود از او نقل کردهاند. شیخ مفید عالم بزرگ شیعه روایات او را در کتاب ارشاد آورده است.
📌بازسازی شدۀ این مقتل با نامهای مختلفی منتشر شده است. وقعة الطف با گردآوری آیتالله یوسفی غروی و ترجمه استاد سلیمانی با عنوان «نخستین گزارش مستند از نهضت عاشورا»؛ که هر دو در نرمافزار سیره معصومان (مرکز نور) موجود است. دیگر با نام «قیام جاوید» تصحیح متن و ترجمه حجتالله جودکی. اخیراً ترجمه دیگری از روی متن وقعة الطف با همین عنوان به قلم محمد صادق روحانی منتشر شده است.
🔍 از سوی دیگر متأسفانه در کنار این مقتل مهم و معتبر؛ کتابی با همین نام (مقتل الحسین و مصرع اهلبیته لابی مخنف) وجود دارد و بارها چاپ شده که مطالب آن ارتباطی به ابومخنف ندارد هر چند بخشی از گزارشهای صحیح را هم آورده ولی مطالب تحریف شده و نادرستی را به نام ابومخنف افزوده است.
⚠️ گفتنی است وجود مطلبی در مقتل ابومخنف همانند هر کتاب دیگری دلیل بر قطعی بودن و صحّت ۱۰۰% نیست و آن هم از نظر فنی و علمی امکان نقد دارد؛ اما کلیات اخبار آن پذیرفته شده است و کمترین ناراستی را دارد.
✅در این کانال به روایات ابومخنف توجه ویژه خواهد شد و مطالب ابومخنف منسوب یا جعلی نقد میشود.
#آثار_عاشورائی
#مقتل_ابومخنف
#ابومخنف_منسوب(جعلی)
#نقد_کژیها
https://eitaa.com/Mostabin
https://t.me/AlMostabin
هدایت شده از تاریخ و سیره اهل بیت(ع)
📌حمله به کاروان امام حسین(ع) حتی قبل از رسیدن به #کربلا
مورّخان نوشته اند:
[پيش از منزل #تنعيم] گروهي از #مأموران عمرو بن سعيد، حاکم اموی #مکّه به فرماندهي برادرش، به منظور جلوگيري از حرکت امام #حسین(ع) به سوي #عراق، با آن حضرت روبرو شده و خواستند مانع پيشروي او و همراهانش شوند،
امّا آن حضرت به شدّت #مقاومت کرد و طرفين باهمديگر درگیر شده و سرانجام اردوي سپاه امام #حسين(ع) به راه خود ادامه داد.
📚طبري، تاريخ الامم و الملوک، ج5، ص385؛
📚بَلاذُري، انسابالاشراف، ج 3، ص375؛
📚ابوحنيفه دِيْنَوَري، الاخبار الطِّوَال، ص362.
👇👇
🌻 @ahlebait110
داستان خواستگاری امام حسین(ع) از یک زن
📌 از سدههای نخست در برخی کتابها داستانی نقل شده که امام حسین(ع) از زنی خواستگاری کرد که یزید به دنبال ازدواج با او بود ولی آن زن ازدواج با امام را پذیرفت. این داستان به مرور زمان شاخ و برگ گرفته و حتی امروزه به شبههای علیه قیام حسینی تبدیل شده است که دشمنی یزید با امام از این نشأت گرفت. 😳
📣 عدهای به این داستان دامن زده و در سالهای اخیر محققانی آن را ردّ کرده و افسانه خواندهاند. مقالات و مطالب بسیاری در این باره نوشته شده است که فرصت پرداختن به آنها در این نوشتههای کوتاه نیست.
👈 در ویکی شیعه (که دانشنامه مجازی مناسبی برای جستجو و آگاهی از مباحث تاریخ تشیع و اهلبیت است) به این داستان پرداخته شده و با عنوان افسانۀ اُرَینب (متن شماره 1 مُستَبین) نقد و بررسی شده و آدرس تحقیقات مرتبط در آن آمده است.
✍️ از نظر این قلم، حتی اگر اصل داستان را بپذیریم بزرگواری امام حسین(ع) بوده که زنی را از دست یزید نجات دهد و هیچ ارتباطی به قیام آن حضرت ندارد.
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#نقد_کژیها
#افسانۀ_اُرَینب
کانال مُستَبین در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتسآپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
بخاطر محدویتهای واتساپ، ترجیحاً در ایتا یا تلگرام عضو شوید.
ورود به کربلا
📃 به اتفاق مورخان، سیدالشهداء روز دوم محرم به کربلا رسید یعنی به اجبار در آنجا متوقف شد. از چند روز پیش که حرّ جلو راه آنحضرت را گرفت و اجازه ورود به کوفه و حتی بازگشت را نداد؛ احترام امام را گرفت و توافق کردند راه سومی را پیش روند تا دستور برسد. سمت چپ رفتند تا روز دوم محرم پیک ابنزیاد رسید و اجازه ادامه مسیر به کاروان امام ندادند. آنحضرت خواست در منطقه مجاور نینوا یا روستای غاضریه فرود آیند که حرّ اجازه نداد.
🏴 بنا به نقلی وقتی متوجه شدند نام سرزمین کربلاست فرمود: مَوضعُ کَربٍ و بَلاء (محل اندوه و بلا).
❌ امّا اینکه نام سرزمین را پرسید و چندین اسب عوض کرد و هر بار اسب راه نرفت و سرانجام گفتند اینجا کربلاست؛ در منابع معتبر و مقتل ابومخنف اصلی نیست بلکه در مقتل ابومخنف جعلی آمده که قبلاً گفته شد از کتابهای غیر معتبر است.
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#نقد_کژیها
#ابومخنف_منسوب(جعلی)
کانال مُستَبین در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتسآپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🏴 روضه شب سوم
📃متن اصلی روضه دختر خردسال از کتاب کامل بهایی اثر عمادالدین طبری از عالمان شیعه که آن را به سال 675 در اصفهان نوشته است.
«در حاويه آمد كه زنان خاندان نبوت در حالت اسيرى حال مردان كه در كربلا شهيد شده بودند، بر پسران و دختران ايشان پوشيده میداشتند، و هر كودكى را وعدهها میدادند كه پدر تو به فلان سفر رفته است باز میآيد، تا ايشان را به خانه يزيد آوردند، دختركى بود چهارساله، شبى از خواب بيدار شد و گفت پدر من حسين كجاست. اين ساعت او را به خواب ديدم سخت پريشان، زنان و كودكان جمله در گريه افتادند و فغان از ايشان برخاست. يزيد خفته بود از خواب بيدار شد، و حال تفحص كرد. خبر بردند كه حال چنين است آن لعين در حال گفت كه بروند و سر پدر او را بياورند و در كنار او نهند. ملاعين سر بياورد و در كنار آن دختر چهارساله نهادند. پرسيد اين چيست ملاعين گفت سر پدر تو است آن دختر بترسيد و فرياد برآورد و رنجور شد و در آن چند روز جان به حق تسليم كرد.»
✅ حاویه نام کتابی است که عمادالدین این مطلب را از آن نقل کرده است.
📌 کوفه یا کربلا
❓شهید جاوید یا آگاه
📆 دیروز (دوم محرم) امام حسین علیهالسلام در کربلا محاصره شد؛ اما آیا مقصدش کربلا بود یا کوفه؟
آیا برای حکومت به کوفه میرفت یا برای شهادت به کربلا؟
🔖 درباره مقصد و هدف امام از قیام خود آراء و نظراتی وجود دارد که از آن میان، دو نظریه شهادت و حکومت شهرت بیشتری دارد. نظریه مشهور که مبتنی بر روایات بسیاری است میگوید امام با اطلاع و قصد شهادت قیام کرد و طبعاً میدانست که کار او به کربلا منجر خواهد شد. نظریه دوم با نقد برخی روایات و با توجه به شواهد تاریخی، معتقد است که امام برای حکومت و به قصد کوفه رفت ولی به کربلا منجر شد.
📗در دهه ٤٠ مرحوم آیتالله صالحی نجفآبادی کتاب شهید جاوید را نوشت و با نقد نظریه شهادت، نظریه حکومت را مطرح و تبیین کرد. در ردّ آن کتابهایی عرضه شد که مهمترین آنها شهید آگاه از حضرت آیتالله صافی گلپایگانی بود.
نظریه حکومت و نقد شهادتطلبی امام حسین(ع) اختصاص به روشنفکران دینی نداشت چه اینکه مرحوم صالحی خود مجتهد بود و از سوی دیگر امثال دکتر شریعتی و شهید مطهری نیز شهادت را قبول داشتند. از این رو نظریه شهید جاوید به رغم آنکه همزمان با مبارزات پیش از انقلاب و مصادف با نظریه تشکیل حکومت اسلامی از سوی امام خمینی طرح شد؛ با استقبال جدّی روبرو نشد اما در دو دهه اخیر بار دیگر مورد توجه قرار گرفت و آثاری در دفاع از آن نوشته شد.
استاد سید حسن اسلامی در مقاله کاروند شهید جاوید یا این آدرس (متن شماره 2 مستبین) به سیر تاریخی طرح و نقد دو نظریه پرداخته است.
#آثار_عاشورائی
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#نظریهها
کانال مُستَبین در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتسآپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
AUD-20210811-WA0017.mp3
850.9K
❌ تحریف و دروغ
اهانت به حضرت زینب(س)
✅ با اظهار شرمندگی از ساحت عقیله بنیهاشم
و با احترام به ذاکران خوب اهلبیت
چه ضرورتی در بیان مطالب سخیف برای اشک گرفتن است
و چرا ما مخاطبان توجه نداریم و هر مطلبی را میپذیریم؟
#نقد_کژیها
https://eitaa.com/Mostabin/50
https://t.me/AlMostabin/43
معرفی آثار عاشورائی ۸
📌 استاد محمد اسفندیاری از عاشوراپژوهانی است که تحقیقاتی در این باره دارد.
3️⃣ کتابشناسی امام حسین(ع)؛ عاشوراشناسی و حقیقت عاشورا سه اثر مهمتر وی در این زمینه است.
✍️ این نویسنده بیشتر در پی تبیین عقلانی نهضت حسینی است و در مقدمه کتاب سوم مینویسد: «درباره امام حسین (ع) حقّ عشق ادا شده است و حقّ عقل نه. در عزای او بس گریستند اما نهضتش را چنانکه باید ننگریستند. بسیاری از افرادی که درباره امام حسین قلمفرسایی کرده اند... از بهر ثواب بوده است نه برای یافتن صواب. و با رویکرد عاطفی بوده است نه رویکرد علمی».
✅ در کتاب عاشوراشناسی به تفصیل از نظریههای مربوط به هدف سیدالشهدا بحث شده و علاوه بر نظریه حکومت و شهادت، به پنج نظریه دیگر اشاره کرده و خود مؤلف به نظریه حکومت رسیده است.
#آثار_عاشورائی
#نظریهها
https://t.me/AlMostabin/45
https://eitaa.com/Mostabin/52