مادر امامان
⚠️ گاهی مطلبی در هیچ کتاب و منبعی نیست مانند اینکه نویسندهای از دوران صفوی بر خلاف مسلمات انساب و تاریخ، مادر امام ششم را نه دختر قاسم بن محمد بن ابیبکر، که دختر قاسم بن محمد بن ابیسمُره میداند و هیچ اعتباری به حرف او نیست، زیرا هیچ منبعی آن را پشتیبانی نمیکند.
📚 اما گاهی مطلب در منابع مختلفی از شیعه و سنی با رویکردهای تاریخی و حدیثی و غیر آن آمده و باز هم قطعی نیست مانند داستان شهربانو همسر امام حسین(ع) و مادر امامان.
📌 با آنکه مورخان و محدثان بسیاری از فریقین در منابع معتبر و دست اول همانند طبری و یعقوبی و کلینی و مفید از اسارت شهربانو و دیگر دختران یزدگرد آخرین شاه ساسانی ایران و بردن او به مدینه و همسری با چند نفر از بنیهاشم و غیر بنیهاشم سخن گفتهاند، ابنعِنبه نسبشناس قرن هشتم میگوید دختران یزدگرد هنگام فرار همراه پدر خود بودند و محققان و نظریهپردازانی در عصر حاضر معتقدند اخبار مربوط به اسارت و ازدواج شهربانو، شواهد کافی برای پذیرش ندارد. مثلاً استاد مطهری و دکتر شهیدی.
📘 استاد پاکتچی در نقد متن (ص119) میگوید هیچ ارتباطی میان این زن و ایرانیان در زمان خود روایت نشده است. البته برخی مانند استاد مهدوی دامغانی و خانم طیبی در کتب خود به تأیید این نظریه پرداختهاند.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
حمله به خانه فاطمه علیهاسلام
🗞 از اسناد مهم درباره حادثه خانه حضرت زهرا(س) سخن خلیفۀ اول هنگام مرگ است که گفت: از چند موضوع تأسف میخورم و کاش کارهایی را انجام نداده بودم: کاش درِ خانه فاطمه(س) را نمیگشودم هر چند با بستن آن بنای جنگ با من داشتند، کاش فُجاءه را آتش نمیزدم و کاش در سقیفه کار را بر عهده دیگری میگذاشتم (تاریخ طبری 3/؛ 430؛ انساب الاشراف 10/346؛ میزان الاعتدال ذهبی 3/109).
🏚 منظور خلیفه از بستن خانه، بستنشینی و تحصّن بنیهاشم در خانه علی(ع) است چه کسانی که اعتقاد به جانشینی امیرمؤمنان داشتند و چه کسانی که به ملاحظات خاندانی برای اعتراض در آنجا جمع شده بودند. فجاءه سلمی نیز به دلیل راهزنی و کشتن مسلمانان، به شیوه نادرستی اعدام شد و انتقاد صحابه از خلیفه را در پی داشت.
🖊 برخی نویسندگان اهلسنت بخش اول خبر را نیاوردهاند یا به جای آن عبارت «چنین و چنان» گذاشتهاند. این کار را میتوان ناشی از باورهای کلامی این نویسندگان و اعتقاد به عدالت و تطهیر صحابه دانست چنانکه حذف و اضافه یا تحریف یک خبر به سبب اعتقادات راوی یا مورخ در هر مذهبی اتفاق میافتد.
🔖 در این باره مقالهای با عنوان حدیث پشیمانی نوشته شده است. ر.ک: مجله علوم حدیث، ش 62.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
❓چرا دختر پیامبر؟
👈 گاهی گفته میشود با وجود اینکه امیرمؤمنان در خانه بود، چرا دختر پیامبر پشت در آمد؟ قاعده این بود که خود علی(ع) با شجاعت مثالزدنیاش با مخالفان روبرو شود.
📌 پس از تشکیل سقیفه، افراد بسیاری از بیعت با ابوبکر سرباز زدند. از این میان چندین نفر در خانه حضرت زهرا(س) تحصن کردند تا اعتراض خود را به غصب خلافت نشان دهند. همه منابع در کنار نام علی(ع) از زبیر پسر عمۀ او یاد کرده و حتی گفتهاند زبیر شمشیر کشید ولی مانع او شدند. برخی نیز از عباس عموی آنحضرت و فرزندان او و افراد دیگری که از بنیهاشم هستند، نام بردهاند.
✅ وقتی برای گرفتن بیعت به درِ خانه آمدند فاطمه(س) پشت در آمد تا آنان به احترام او که دختر رسولالله بود برگردند. در دفعه نخست چنین شد و آنان بازگشتند. انتظاری که از مسلمانان میرفت و سفارشهای پیامبر درباره خانوادهاش بخصوص تنها یادگار او را تا حدودی رعایت میکردند. اما در مرتبه دوم که حضرت پشت در آمد این حرمت پاس داشته نشد.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
↩️ دیگران و... سکوت!
🤲 شیخ صدوق در علل الشرایع روایت کرده که امام مجتبی(ع) فرمود: در شب جمعهای مادرم را دیدم پیوسته در رکوع و سجود و نیایش بود. برای مؤمنین و مؤمنات دعا میکرد و افراد را نام میبرد. خیلی دعا کرد اما برای خودش هیچ نخواست. گفتم مادر! چرا برای خود دعا نمیکنی؟ فرمود: الجار، ثم الدّار؛ دیگران سپس خودمان!
🗞و فاطمه سلامالله علیها در خبر دیگری فرمود: پیامبر نوشتهای برای ما باقی گذاشت که در آن چنین درج شده است: هر که به خدا و قیامت ایمان دارد، به همسایه خود آسیب نمیرساند. هر که به خدا و قیامت ایمان دارد [باید هنگام سخن گفتن] جز خیر و نیکی نگوید، وگرنه سکوت کند.
#ارزشهای_اخلاقی
#فاطمه(س)
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
✅ ویژگی کمنظیر حاج قاسم
↩️ شهید سلیمانی صفاتی را در خود پرورش داده بود که به وسیلۀ آنها مصداق آیه إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدّاً شد و محبوبیت یافت.
شجاعت کمنظیر، سادهزیستی و تواضع در عین اقتدار، اخلاص و اقدام فقط برای خدا؛ صدق در گفتار و رفتار، خُلق نیکو همراه با صلابت لازم برای مقابله با دشمن؛ بیباکی در مقابل جاهلان تیغ در کف و خارجیصفت با اقتدا به مولای خود امیرمؤمنان؛ و همچون او عاشق شهادت که فرمود: وَاللَّهِ لَابْنُ أَبِيطَالِبٍ آنَسُ بِالْمَوْتِ مِنَ الطِّفْلِ بِثَدْيِ أُمِّه.
📍 اما آنچه در این میان اهمیت بیشتری دارد، نگاه او به بندگان خدا و دوری از وابستگیها و دستهبندیهای رایج بود. دین را درست فهم کرده و از افراط و تفریط به دور بود. امید آنکه درباره خود او نیز چنین رفتار کنیم!
🏴 مصیبت فاطمه از زبان علی علیهماسلام
🖋 مرحوم کلینی از امام حسین(ع) نقل میکند که وقتی امیرمؤمنان پیکر مطهر فاطمه(س) را مخفیانه به خاک سپرد، رو به قبر رسولالله کرد و از جانب خود و دختری که تازه میهمان پدر شده سلام داد و گفت: إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُون، امانت بازگشت. ای رسولخدا دیگر آسمان و زمین برایم نازیبا شده، اندوهم بیپایان و شبم به بیداری گذرد تا به تو ملحق شوم. از دخترت بپرس که امت با او چه کرد و خدا بهترین داوران است وَ هُوَ خَيْرُ الْحاكِمين... به خدا شکایت میبرم و به تو تسلیت میگویم. بر تو و دخترت درود باد!
شبیه این نقل در کلام 202 نهجالبلاغه و در تذکرة الخواص آمده است.
📖 مرحوم علامه مجلسی در بحار، ج43، ص174 مینویسد:
أَقُولُ وَجَدْتُ فِي بَعْضِ الْكُتُبِ خَبَراً فِي وَفَاتِهَا ع فَأَحْبَبْتُ إِيرَادَهُ وَ إِنْ لَمْ آخُذْهُ مِنْ أَصْلٍ يُعَوَّلُ عَلَيْهِ رَوَى وَرَقَةُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْأَزْدِيُّ قَالَ... فَلَمَّا هَمَمْتُ أَنْ أَعْقِدَ الرِّدَاءَ نَادَيْتُ يَا أُمَّ كُلْثُومٍ يَا زَيْنَبُ يَا سُكَينَةُ يَا فِضَّةُ يَا حَسَنُ يَا حُسَيْنُ هَلُمُّوا تَزَوَّدُوا مِنْ أُمِّكُم... فَقَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع) إِنِّي أُشْهِدُاللَّهَ أَنَّهَا قَدْ حَنَّتْ وَ أَنَّتْ وَ مَدَّتْ يَدَيْهَا وَ ضَمَّتْهُمَا إِلَى صَدْرِهَا مَلِيّاً وَ إِذَا بِهَاتِفٍ مِنَ السَّمَاءِ يُنَادِي يَا أَبَا الْحَسَنِ ارْفَعْهُمَا عَنْهَا فَلَقَدْ أَبْكَيَا وَاللَّهِ مَلَائِكَةَ السَّمَاوَات.
📌 ترجمه:
در یک کتابی روایتی درباره چگونگی وفات حضرت زهرا(س) دیدم که دوست دارم آن را در اینجا بیان کنم هر چند آن کتاب قابل اعتماد نیست. ⁉️
در بخشی از آن خبر شش و نیم صفحهای آمده است که وقتی امیرمؤمنان همسرش را غسل داد حسنین و زینب و امکلثوم و سکینه و فضه را صدا زد و فرمود بیایید با مادرتان وداع کنید. پس نالهای از آن پیکر مطهر بلند شد و آن دو را در آغوش گرفت و از آسمان صدایی بلند شد که ای ابوالحسن! آنها را از روی پیکر مادر بردار که فرشتگان آسمان را به گریه انداختند.
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#فاطمه(س)
#مستبین
🔍 4000 یا حدود 20 نفر؟
🏴 فاطمیه دیگری گذشت و برخی افراد تأثیرگذار در جامعه، بدون مطالعه و از روی تقلید و شنیدهها، مطالبی گفتند که هیچ اعتبار تاریخی نداشت و جز بر طبل اختلاف میان مسلمانان نکوفت. دختر رسولالله را در میان صحابه و مردمان صدر اسلام غیرمحترم جلوه دادند در صورتی که سیده نساء عالمین احترام بسیاری در میان همه مسلمانان داشت و دارد.
⛔️ در این میان مطالبی نقل شد که گرچه ارزش پرداختن به آن نیست ولی به منظور مبارزه با تحریفات تاریخی لازم است به آن اشاره شود.
🏹 مثلاً اینکه چه تعدادی در خانه صدیقه کبری برای اعتراض جمع شده بودند یا چه تعدادی برای شکستن این تحصّن و گرفتن بیعت از آنان پشت در آمدند، بسیار مبالغه شد و گاهی گفته شد لشکری چنین و چنان! 😳
🗒 در کتاب هجوم علیٰ بیت فاطمه(س) که با استناد به منابع معتبر و غیر معتبر جمعآوری شده، حداکثر نام 23 نفر برده شده است. عدد چهار هزار حمله کننده، در کتاب غیر معتبر مجمع النورین مرندی (د.1349ق) در عصر قاجار آمده و او از جنات الخلود خاتونآبادی در عصر صفویه نقل میکند که بنا به نقل بحار 4000 نفر بودند. در حالی که روایت بحار مربوط به واقعه دیگری است و نویسنده در این برداشت به خطا رفته است.
✅ به قول شهید مطهری که بشر تمایل به افسانهسازی دارد؛ در این وقایع عدهای مایلند بدون تأمل و دقت، اعداد و ارقام را بالا ببرند. 📍 چنانکه درباره 500 گمارده بر شریعه فرات برای منع آب از اباعبدالله(ع) رقم 4000 در کتب غیرمعتبر رواج یافته و عدد اصلی فراموش شده است.
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#فاطمه(س)
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار: 21ـ تفسیر راهنما
مرحوم هاشمی رفسنجانی که از سوی رهبر انقلاب در حکم تنفید، «فقیه اسلامشناس» و جای دیگر «مجتهد قطعی» خوانده شده است، در شامگاه 19 دی 1395 از دنیا رفت. هر چند در تقویمهای رسمی کشور این واقعه درج نشده، اما زمان درگذشت وی در تاریخ ثبت شده است.
بگذریم که در #تقویم مناسکی ما، مناسبتهای پرشماری درج شده که در هیچ منبع و سند معتبری وجود ندارد.
🌐 مردم ما هاشمی رفسنجانی را با عنوان سیاستمدار میشناسند و درباره وی بسیار افراط و تفریط کردهاند؛ اما او نویسنده هم بود و آثاری درباره #قرآن، عصر بعثت، امیرکبیر، فلسطین و... از خود بر جای گذاشت.
📕 کتاب 20 جلدی تفسیر راهنما مجموعهای از فیشهای تهیه شده وی در زندان پهلوی است که بعدها به وسیله محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات حوزه قم تکمیل و منتشر شد (ر.ک: متن شماره 11 مستبین).
📗 کتاب 33 جلدی فرهنگ قرآن، برگرفته از همان فیشها، جامعترین معجم معنایی قرآن است. این اثر بیش از ۳۰۰۰ موضوع اصلی و هزاران موضوع فرعی را در بر دارد تا دستیابی علاقهمندان به معارف و علوم قرآنی را آسان نماید.
#معرفی_آثار
#معارف_قرآن
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO