🔹 نقش فلسفه صدرایی در سلوک معنوی از منظر امام خمینی
#امام_خمینی:
🔸 يكى از آن مراتب (سلوک) مرتبه «علم» است. و آن، چنان است كه به سلوك علمى و برهان فلسفى ثابت نمايد ذلّت عبوديّت و عزّت ربوبيّت را. و اين يكى از لباب معارف است كه در علوم عاليه و حكمت متعاليه به وضوح پيوسته كه جميع دار تحقّق و تمام دايره وجود صرف ربط و تعلّق و محض فقر و فاقه است...
🔸پس، اگر سالك راه حقيقت و مسافر طريق عبوديّت با قدم سلوك علمى و مركب سير فكرى اين منزل را طى كرد، در حجاب علم واقع شود و به مقام اوّل انسانيّت نائل شود، و لكن اين حجاب از حجب غليظه است كه گفتهاند:
العلم هو الحجاب الاكبر. و بايد سالك در اين حجاب باقى نماند و آن را خرق كند
📚آداب الصلاه، صفحه ۱۱
#امام_خمینی
@mostafaizadi
💥هیچکس بی اوستا چیزی نشد...
🔸استاد آیت الله یزدانپناه یکی از قویترین مدرسین فلسفه و عرفان در حوزه علمیه کنونی است. روزی از ایشان درباره اساتیدشان پرسیده شد. ایشان گفتند چند جلد از اسفار ملاصدرا را نزد علامه حسن زاده خواندم و وقتی علامه جوادی درس اسفار را شروع کردند دوباره جلد یک و دو اسفار را از ایشان درس گرفتم و همزمان مباحثه نیز انجام میدادم. یعنی دو دوره اسفار را از اساتید درس گرفته اند. علاوه بر اینکه به طور خصوصی در درسهای علامه حسن زاده شرکت میکردند و صوتهای درس علامه مصباح همچون برهان و الهیات شفا را نیز گوش داده اند. با اینکه تخصص اصلی ایشان فقه و اصول نیست، حدود ۱۸ سال در درس خارج فقه و اصول بزرگان از جمله آیت الله مددی نیز شرکت کردهاند.
🔹حقیقت این است که در حوزه بر خلاف دانشگاه استاد دیدن موضوعیت دارد. علامه مصباح تا آخر عمر آیت الله بهجت، در درس فقه ایشان شرکت میکردند. بااینکه سی سال قبل آن به درجه اجتهاد رسیده بودند.
🔸امام خمینی حتی در زمانی که درس خارج میگفتند در درس خارج آیت الله بروجردی شرکت میکردند و معتقد بودند واقعا استفاده علمی میکنند. امام به طلاب نیز توصیه میکردند حتی زمانی که محاسنشان سفید شد، درس رفتن را ترک نکنند.
🔹ایشان بیان میکردند شیخ طوسی با اینکه قبل از سی سالگی کتاب تهذیب که از کتب اربعه شیعه است را نگاشته بودند، تا حدود ۵۰ سالگی در درس سید مرتضی شرکت میکردند.
🔸مرحوم آفاضیاء ۲۷ سال در درس خارج آخوند خراسانی شرکت کردند.
🔹مرحوم اصفهانی ۱۱ سال مداوم درس آخوند شرکت کردند و تنها دو روز در این ۱۱ سال غیبت داشتند.
🔸استاد آیت الله مروی حدود ۲۰ سال در درس خارج بزرگان شرکت کرده اند. و قس علیهذا بقیه بزرگان حوزه را...
🔹خلاصه در حوزه هیچکس بی اوستا چیزی نشد. حوزه نباید به نهال فروشی دچار شود. متاسفانه برخی میپندارند به صرف سه چهار سال درس خارج فقه و اصول و فلسفه دیگر نیازی به استاد ندارند! تازه اگر همین مقدار را نیز شرکت کنند! این افراد در حقيقت قوت علمی پیدا نمیکنند. کسی در حوزه موفق میشود و میتواند همچون شهید مطهری نظریه پردازی کند و حوزه و جامعه را به حرکت درآورد که سالیان سال استاد دیده باشد. آن هم استاد قوی مجتهد درجه یک!
#امام_خمینی
#استاد
@mostafaizadi
فکرنوشته ها
💥هیچکس بی اوستا چیزی نشد... 🔸استاد آیت الله یزدانپناه یکی از قویترین مدرسین فلسفه و عرفان در حوز
🔸هیچکس بی اوستا چیزی نشد
🔸هیچ آهن خنجر تیزی نشد
🔸هرکه گیرد پیشهای بی اوستا
🔸ریشخندی شد به شهر و روستا
📚مثنوی معنوی مولانا
@mostafaizadi
💥علم، حجاب اکبر
✅امام خمینی:
🔸شايد [انسان سالک] به اين مقام [علم] اگر قناعت كند و قلب را در اين قيد محبوس نمايد، در استدراج واقع شود. و استدراج در اين مقام [علم] آن است كه به تفريعات كثيره علميّه پرداخته و به جولان فكر، براى اين مقصد براهين كثيره اقامه كند و از منازل ديگر محروم ماند، و قلبش به اين مقام علاقهمند شود و از نتيجه مطلوبه كه وصول إلى فناء اللّه است غافل شود، و صرف عمر خود را در حجاب برهان و شعب آن نمايد، و هر چه كثرت فروع بيشتر شود، حجاب بزرگتر و احتجاب از حقيقت افزون گردد.
🔹پس، سالك نبايد گول شيطان را در اين مقام خورده از حق و حقيقت به واسطه كثرت علم و غزارت آن و قوّت برهان محجوب شود و از سير در طلب بازماند، و دامن همّت به كمر زند و از جدّيّت در طلب مطلوب حقيقى غفلت نورزد و خود را به مقام ديگر كه مقام دوم است [یعنی ایمان] برساند.
🔸و آن [مقام ایمان]، چنان است كه آنچه را عقل با قوّت برهان و سلوك علمى ادراك كرده با قلم عقل به صفحه قلب بنگارد و حقيقت ذلّ عبوديّت و عزّ ربوبيّت را به قلب برساند و از قيود و حجب علميّه فارغ گردد.
📚آداب الصلوة، فصل ۲، ص۱۵
@mostafaizadi
ورود مکتب نجف به حوزه علمیه قم؛ مزایا و معایب
🔹قبل از حوزه علمیه قم، نجف مرکز علوم دینی بود و طلاب برای کسب معارف اهل بیت، به آن سرزمین مقدس کوچ میکردند. اما از حدود ۵۰ سال پیش با اخراج گسترده طلاب از نجف توسط صدام و رونق حوزه علمیه قم در اثر انقلاب اسلامی، مکتب نجف به حوزه علمیه قم منتقل شد و از آن پس، قم به آشیانه آل محمد در علوم دینی تبدیل گشت.
🔸انتقال مکتب نجف به قم از یک طرف دارای مزایا و از طرف دیگر مسبب مشکلاتی در فضای حوزه قم بود.
🔹از جمله مزایای این کوچ اجباری، انتقال معارف فقهی و اصولی مکتب نجف به قم بود. حقیقتا مکتب نجف میراث عظیمی در اخلاق، فقه و اصول داشته که باید به قم منتقل میشد. مثلا در اصول مهمترین شخص در مکتب قم، امام خمینی است و به نظر میرسد بقیه بزرگان قم در سطح امام مکتب اصولی ندارند. اما در مکتب نجف بزرگانی همچون اصفهانی، نائینی، آقاضیاء، مرحوم خویی و شهید صدر از اصولیان قدری بودند که با ورود شاگردانشان به حوزه علمیه قم، مکتب اصولی آنها را به قم انتقال دادند. لذا کوچ مکتب نجف به قم، باعث انتقال تراث علمی مکتب نجف و قوت حوزه قم گردید.
🔸اما این کوچ معایبی نیز داشت که مهمترین آن، آسیب به فضای انقلابی حوزه علمیه قم بود. بزرگان مکتب قم و شاگردان آنها در فضای انقلاب بزرگ شدند؛ علاوه بر درس، خون دادند و با قلم، زبان و بازو جنگیدند تا انقلاب را به ثمر رساندند.
🔸اما بزرگانی که از نجف به قم آمدند این پیشینه انقلابی را نداشتند. برخی از بزرگانی که میراثدار مکتب نجف در قم بودند، ولایت مطلقه فقیه را در نظر قبول نداشتند و در عمل نیز چندان به مسائلی که برای انقلاب اتفاق میافتاد، به اندازه مکتب قم، اعتنا نمیکردند. دغدغه اصلی آنها دروس حوزوی بود و تقریبا لابشرط نسبت به مسائل انقلاب تدریس خود را ادامه میدادند.
🔹این مسئله سبب پدید آمدن نسلی در حوزه علمیه قم شد که انقلابی نبود یا لااقل آنطور که باید، انقلابی نبود. لذا فضای انقلابی حوزه قم به نحوی تضعیف گردید.
🔸حوزه علمیه قم، مهد انقلاب بوده و اگر میخواهد انقلابی باقی بماند، باید در نظر تابع ولایت مطلقه فقیه و در عمل پشتیبان مسائل اساسی انقلاب در مقاطع حساس همچون فتنهها باشد.
🔹البته حوزه علمیه قم انقلابی است اما متاسفانه با نقطه مطلوب فاصله دارد و باید در بزنگاهها بسیار قویتر از ولی فقیه و انقلاب دفاع کند. دشمن نیز تلاش زیادی میکند که آنتی تز انقلاب را از درون حوزه علمیه قم پدید آورد. امری که مقام معظم رهبری بارها بر آن تاکید کردهاند و بزرگان حوزه نیز باید بیش از پیش آن را مد نظر قرار دهند.
@mostafaizadi
💥علمای جامع در حوزه علمیه
🔸یکی از ویژگیهای حوزه علمیه تربیت علامهها و علمای جامع در تمام علوم معقول و منقول است. افرادی که نه تنها در فقه و اصول مجتهد بوده اند بلکه در فلسفه، کلام، عرفان، تفسیر، اخلاق، و احیانا در علوم دیگری همچون ریاضیات، نجوم و... سرآمد اندیشمندان زمان بودند.
🔹خواجه نصیرالدین طوسی و شیخ بهایی را میتوان از این اندیشمندان به شمار آورد. در دوره معاصر ما نیز افرادی بودند که غیر از فقه و اصول در علوم دیگری صاحب نظر بودند و میتوان آنها را به حق علامه دانست. امام خمینی، علامه طباطبایی، علامه شعرانی، علامه رفیعی قزوینی، شهید مطهری، علامه حسن زاده آملی و علامه مصباح یزدی به حق لقب علامه را کسب کرده اند. .
🔸اتفاقا علامهها بیش از علمای دیگر که صرفا فقه و اصول خواندهاند در دینداری مردم موثر بوده اند. مثلا به نظر میرسد علامه مطباطبایی خدمتش به دین از مراجع زمانش که صرفا در فقه و اصول متخصص بودند بیشتر بوده است.
🔹اما متاسفانه این افراد دیگر در میان ما نیستند و حوزههای علمیه از وجود آنها خالی است. در حال حاضر آیت الله جوادی آملی سزاوار لقب علامه است. مقام معظم رهبری را نیز به دلیل کثرت مطالعه در رشتههای گوناگون میتوان علامه دانست.
🔸لااقل بنده در نسل بعد از علامه جوادی آملی کسی را سزاوار لقب علامه در حوزه نمیدانم. شاید امثال آیت الله اعرافی را به دلیل جامعیتی که در علوم متفاوت دارند بتوان علامه نامید. امیدوارم سلسله علمای جامع در حوزه علمیه باقی بماند و هنوز افرادی یافت شوند که به حق سزاوار این لقب باشند. انشاءالله.
@mostafaizadi
💥کتب کدام علما را بخوانیم؟ کلامی از امام خمینی
💥ای عزیز، شیطان تو را وسوسه نکند و به آنچه داری قانع ننماید، قدری حرکت کن و از صورت بی مغز و قشر و لبّ تجاوز نما، و ذمایم اخلاق خود را و حالات نفسانیۀ خویش را تحت مطالعه و مداقه قرار بده، و با کلمات ائمۀ هدی علیهم السلام و کلمات بزرگان علما انس بگیر که در آن برکاتی است. فرضاً که از عرفا کسی را به بزرگی نمی شناسی، از علمای بزرگ معرفت و اخلاق، آنها را که پیش همۀ علما مسلّمند پیروی کن؛ مثل جناب عارف بالله و مجاهد فی سبیل الله ، مولانا سید بن طاووس ـ رضی الله عنه؛ و مثل مولانا، عارف بالله و سالک الی الله ، شیخ جلیل بهائی ـ قدس سره؛ و شیخ ارباب معرفت، مولانا محمدتقی مجلسی ـ رضوان الله علیه؛ و شیخ محدثین، فرزند بزرگوار او، مولانا مجلسی رحمه الله کتاب شرح فقیه مولانا مجلسی اول، که یکی از کتابهای نفیس جلیل القدر است و فارسی، مطالعه نما، و اگر نفهمیدی، از اهلش سؤال کن که در آن کنزهایی از معرفت است؛ و همین طور کتب عزیزۀ شیخان جلیلان نراقیان؛ و از علمای معاصر، کتب شیخ جلیل القدر، عارف بالله ، حاج میرزا جواد تبریزی ـ قدس سره ـ را مطالعه کن؛ شاید ان شاءالله از این تأبّی و تعسّف خارج شوی، و چون نویسندۀ خالی از همۀ مقامات معرفت و انسانیت، عمر را به بطالت نگذرانی؛ که خدای نخواسته اگر با این حال از این عالم منتقل شوی، دنبال آنْ حسرتها و پشیمانیهایی است جبران ناپذیر، و ظلمتها و کدورتهایی است بی منتها.
💥سرالصلوه، ص۴۰
💥پینوشت: شرح فقیه منظور کتاب شرح من لایحضره الفقیه به فارسی است که کتاب لوامع صاحبقرانی نام دارد. ایشان شرحی عربی بر کتاب من لا یحضر هم دارند که روضه المتقین نامیده شده.
https://eitaa.com/joinchat/1126760502Cc1f3352cf1
فکرنوشته ها
💥کتب کدام علما را بخوانیم؟ کلامی از امام خمینی 💥ای عزیز، شیطان تو را وسوسه نکند و به آنچه داری قانع
بعد از انقلاب به برکت قیام امام خمینی کتابهای اخلاقی خوبی با ادبیاتی ساده که برای همگان قابل فهم باشد، نگاشته شده است که میتوان به جای کتب معرفی شده توسط امام که عمدتا ادبیات سخت و خسته کننده ای دارند، به آنها مراجعه کرد. از جمله کتب اخلاقی آیت الله مصباح یزدی همچون کتاب به سوی او، عروج تا بی نهایت، سجادههای سلوک و ... که برای همه مردم قابل استفاده هستند.
@mostafaizadi
💥ترکمنجای برجام و مذاکره برای به آشوب کشیدن کشور
🔸با اینکه چندین بار مقام معظم رهبری مذاکره با آمریکا را مطلقا رد کردند، دولت و فضای رسانهای آن با فشار بر روی تصمیم سازان بر خلاف نظر ایشان مذاکره با شیطان بزرگ را از سر گرفتند.
🔹انقلابیون نیز متاسفانه همچون زمان برجام از ایده حضرت آقا دفاع نکردند و متاسفانه وقتی فاجعه ای بزرگتر از برجام رخ داد، تازه بعضی به فکر می افتند که چرا خط قرمز رهبری در این موارد رعایت نشد!
🔸وقتی پیشنهاد اسرائیل به آمریکا مدل لیبی برای مذاکره است یعنی دشمن مذاکره را مدلی برای آشوب و تجزیه کشور میداند که هیچ انسان عاقل و با شرفی به آن تن نمیدهد.
🔹امیدوارم قطعی بی سابقه برق در این فصل نیز ربطی به فشار بر مردم برای توجیه مذاکره نداشته باشد!
@mostafaizadi