✅ برگزاری پویش سراسری "سلامتی را قدم بزن" در مراغه با حضور پرشور مردم و مسئولین
🔹 به گزارش روابط عمومی، پویش سراسری "سلامتی را قدم بزن" با هدف ترویج سبک زندگی سالم و ارتقای سلامت جسمی و روانی جامعه، در راستای برنامه شهر سالم که از برنامه های معاونت بهداشت وزارت بهداشت می باشد توسط گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی با حضور مسئولین شهرستانی از جمله فرمانداری، شهرداری، جمعیت هلال احمر، نیروی انتظامی و هیات ورزشهای همگانی و با مشارکت گسترده مردم، داوطلبان سلامت و گروههای ورزشی در مراغه برگزار شد.
🔹دکتر الهه حقگشایی، معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه، در حاشیه این برنامه گفت: برگزاری چنین پویشهایی فرصتی مناسب برای تاکید بر اهمیت ورزشهای همگانی و ورزشهای سادهای مانند پیادهروی می باشد که نهتنها باعث بهبود سلامت جسمی میشوند، بلکه نقش مهمی در کاهش استرس، افزایش انرژی مثبت و تقویت روابط اجتماعی دارند.
🔹 وی ضمن تشکر از حضور تمامی افراد شرکت کننده در این پویش (پیاده روی۳ کیلومتری ) هدف از برگزاری این همایش را ترویج و توسعه سبک زندگی سالم و مولد عنوان کرد و گفت : فرهنگ پیاده روی و فعالیت بدنی و ورزشهای همگانی و تفریحی با الگوی خانواده محوری باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و این امر مستلزم توسعه مشارکت و گسترش تعاملات فرابخشی می باشد .
🔹 وی ادامه داد: یکی از اهداف این پویش، افزایش فرهنگ پیادهروی خانوادهمحور است. وقتی خانوادهها در کنار یکدیگر قدم میزنند، ضمن تقویت روابط خانوادگی، به الگوی مثبتی برای فرزندانشان تبدیل میشوند و پایههای یک جامعه سالم و فعال را تقویت میکنند.
🔹 دکتر حقگشایی در ادامه به موضوع جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: توجه به سلامت جسمی و روانی جوانان بهعنوان آیندهسازان کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است. ایجاد فرصتهایی برای مشارکت جمعی در ورزش و ترویج فعالیتهای بدنی، میتواند گامی موثر در تقویت انگیزه و نشاط نسل جوان باشد.
🔹وی اذعان کرد:امروزه شاهد هستیم که برخی زوجین، ترجیح میدهند فرزندی نداشته باشند یا فرزندآوری را به تأخیر بیندازند، برخی دیگر فاصله بین موالید را افزایش میدهند، برخی از آنها تک فرزندی را انتخاب کرده و زوجین مسنتر نیز فرزندآوری را متوقف میسازند. تداوم این روند به تدریج ساختار سنی جمعیت را از وضعیت جوانی خارج کرده و آن را به سوی سالخوردگی قریبالوقوع سوق خواهد داد که خود یک نگرانی بسیار جدی است.
🔹 خانم مرتضوی، کارشناس مسئول گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی با اشاره به مشارکت حداکثری بانوان در این پویش ؛در خصوص اهمیت سلامت بانوان و اهمیت شادابی و نشاط و سلامت مادران و بانوان تاکید کرده و در ادامه از "شرکت کاله (برند ماجان ) "که به عنوان اسپانسر تدارک صبحانه سالم را برای پویش دیده بودند و امری میسر برای دستبابی به سبک زندگی سالم داشتند و همچنین گروه مردمی " پیاده روی بانوان شهرستان مراغه " تشکر کردند.
🔹 همچنین در حاشیه این همایش ایستگاه سلامت آموزشهای جوانی جمعیت و طب ایرانی و من هم تست HIVمیدهم و تغذیه سالم برگزارگردید. در ادمه با نرمشهای صبحگاهی با مربیگری مربیان فدراسیون ورزشهای همگانی همایش به پایان رسید .
✍️ پیام تبریک رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه به مناسبت روز داوطلب
▪️ دکتر اللهوردی ارجمند رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه با صدور پیامی فرا رسیدن روز داوطلب را تبریک گفت.
▪️ به گزارش روابط عمومی متن این پیام بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
▪️ نامگذاری ۱۴ آذر مصادف با پنجم دسامبر، روز جهانی داوطلب، فرصتی ارزشمند برای قدردانی از تلاشهای بیدریغ و انساندوستانه افرادی است که با عشق و همت والای خود، خالصانه برای بهبود کیفیت زندگی دیگران گام برمیدارند.
▪️ داوطلبان و خیرین حوزه سلامت، ستونهای مستحکم نظام سلامت هستند که با روحیه ایثار و خدمت، در مسیر تأمین سلامتی و رفاه جامعه نقشآفرینی میکنند. در سایه تلاشهای شما، بسیاری از بیماران نیازمند به خدمات درمانی دست یافته و درهای امید به روی آنها گشوده شده است.
▪️ روزجهانی داوطلب فرصتی جهت ترغیب و حمایت از خدمات داوطلبان نظام سلامت است
▪️نقش بیبدیل خیرین سلامت در تحقق اهداف نظام سلامت شهرستان مراغه شایسته تحسین است. با حمایتهای بیوقفه این عزیزان، پروژههای مهمی در حوزه بهداشت و درمان به ثمر نشسته و خدمات ارزشمندی در راستای دسترسی عادلانهتر به امکانات پزشکی ارائه شده است. این تلاشها نمونهای از همبستگی اجتماعی و سرمایهگذاری در آیندهای سالمتر برای جامعه ماست.
▪️ اینجانب بهنمایندگی از مجموعه دانشکده علوم پزشکی، مراتب سپاس و قدردانی خود را از شما داوطلبان و خیرین عزیز اعلام میکنم. بیتردید، حضور ارزشمند شما در کنار نظام سلامت، نشاندهنده اهمیت مشارکت اجتماعی در ساخت جامعهای سالمتر است.
▪️ نقش محوری داوطلبان سلامت اعم از رابطین سلامت، سفیران سلامت، خیرین و موسسات خیریه، بسیج مردمی، سازمانهای مردمنهاد، تشکلهای دانشجویی، گروههای جهادی، کانونهای مساجد وهیئات مذهبی و اتحادیهها، معتمدین ، چهرههای شاخص فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، علمی، هنری ، ورزشی، هلال احمر، کانونهای سلامت روستاها و محلات شهری در کلیه برنامههای حوزه سلامت بر هیج کس پوشیده نیست.
▪️ اینجانب ضمن تبریک این روز به تمامی فعالین داوطلب دانشکده علوم پزشکی ، سلامتی و سربلندی را برای این عزیزان آرزومندم.
دکتر اللهوردی ارجمند رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه
◀️ تجلیل وزارت بهداشت از سه سمن سلامتمحور شهرستان مراغه به مناسبت روز جهانی داوطلب
🔺️به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی مراغه، به مناسبت روز جهانی داوطلب، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سه سازمان مردمنهاد (سمن) فعال در حوزه سلامت شهرستان مراغه تقدیر کرد. این مراسم که با هدف تکریم تلاشهای داوطلبانه و نقشآفرینی اجتماعی برگزار شد، نشاندهنده اهمیت جایگاه سمنها در پیشبرد اهداف نظام سلامت کشور است.
🔺️دکتر اللهوردی ارجمند، رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه، با تبریک این موفقیت، اظهار داشت:این افتخار، بیانگر توانمندی، خلاقیت و تعهد اجتماعی فعالان حوزه سلامت در شهرستان مراغه است؛ حضور پررنگ و اثرگذار سمنها در ارتقای سطح آگاهی و بهبود شاخصهای سلامت جامعه، یکی از مؤلفههای اصلی تقویت نظام سلامت به شمار میرود.
🔺️ وی افزود:نقش سازمانهای مردمنهاد در ارائه خدمات به اقشار مختلف جامعه، بهویژه در زمینههایی چون آموزش، پیشگیری و حمایت از بیماران، غیرقابل انکار است. فعالیت داوطلبانه این گروهها، نهتنها تأثیر مستقیم بر سلامت جسمی افراد دارد، بلکه موجب تقویت انسجام اجتماعی و ارتقای سلامت روانی جامعه نیز میشود.
🔺️ وی اضافه کرد: خیرین سلامت نیز بهعنوان بازوی توانمند نظام سلامت، نقشی اساسی در توسعه و بهبود زیرساختهای بهداشتی و درمانی شهرستان مراغه ایفا میکنند. مشارکت آنان در ساخت مراکز درمانی، تامین تجهیزات پزشکی و حمایت از بیماران نیازمند، نمونهای از همبستگی اجتماعی است که گامهای بلندی در راستای تحقق عدالت در سلامت و ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی برداشته است.
🔺️دکتر ارجمند با اشاره به اهمیت همافزایی میان سمنها و خیرین سلامت، گفت:این تعامل و همکاری، زمینهساز تحقق اهداف بزرگ نظام سلامت است. فعالیت داوطلبانه و خیرخواهانه این گروهها، علاوه بر رفع نیازهای اساسی در حوزه بهداشت و درمان، به ایجاد امید و تقویت روحیه در جامعه کمک میکند. نقش این عزیزان در پیشبرد اهداف نظام سلامت، شایسته قدردانی و الگوبرداری است.
🔺️ارزیابی و رتبهبندی سمنهای سلامتمحور
🔺️ دکتر نوین سالاری، مسئول تشکلهای مردمنهاد و خیرین سلامت دانشکده علوم پزشکی مراغه، درباره فرآیند ارزیابی و رتبهبندی سمنهای سلامتمحور اظهار داشت:هر ساله در آذرماه، واحد سازمانهای مردمنهاد و خیرین حوزه سلامت اقدام به ارزیابی و رتبهبندی سمنها میکند. این ارزیابی با همکاری فرمانداری، بهزیستی و سایر نهادهای مرتبط انجام میشود و بر اساس شاخصهایی همچون آموزشهای ارائهشده در جامعه، جذب منابع مالی و تأثیرگذاری در جامعه هدف صورت میگیرد.
🔺️ وی افزود:در سال گذشته، ۱۲ سمن فعال در حوزه سلامت مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت سه سمن برتر انتخاب شدند. این سه سازمان با تلاشهای ارزشمند خود توانستند لوح تقدیر وزارت بهداشت را دریافت کنند که نشاندهنده تعهد و کارآمدی این گروهها در تحقق اهداف نظام سلامت است.
🔺️ دکتر نوین سالاری تأکید کرد:عرصه سلامت فرآیندهای بسیار وسیعی دارد و حاکمیت بهتنهایی قادر به پوشش تمامی این حوزهها نیست. بنابراین، حضور خیرین حوزه سلامت و داوطلبان در کنار نظام سلامت برای انجام رسالتهای سنگین این بخش، ضرورتی اجتنابناپذیر است. داوطلبان و خیرین با ارائه خدمات خالصانه خود، نقشی کلیدی در بهبود وضعیت سلامت جامعه ایفا میکنند و شایسته قدردانی ویژه هستند.
بسم الله الرحمن الرحیم
«شهادت هنر مردان خداست» (امام خمینی ره)
🔺️شهدا، پرچمداران عزت و آزادگیاند که با ایثار جان خود، امنیت و آرامش امروز را برای ما به ارمغان آوردند. شهدای گمنام، ستارگان درخشان آسمان ایثار و فداکاریاند که نام و نشانی از خود باقی نگذاشتند، اما یاد و خاطرهشان برای همیشه در دلهای ما جاودان خواهد بود. حضور در مراسم بزرگداشت این عزیزان، ادای دین کوچکی به مقام والای آنان و پیمان دوبارهای با آرمانهای مقدسشان است.
با سلام و احترام،
به اطلاع میرساند مراسم باشکوه تشییع شهید گمنام، فردا پنجشنبه 15 آذرماه، رأس ساعت 11:30 در محل ورودی کوی سازمان پادگان امام رضا (ع) برگزار خواهد شد.
◀️ مراغه شهر ایمن و سالم؛ گامی بلند در مسیر توسعه پایدار سلامت
🔺️به گزارش روابط عمومی، دکتر اللهوردی ارجمند، رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه، در گفتوگویی با اشاره به کسب عنوان "شهر ایمن و سالم" توسط مراغه، این موفقیت را گامی بزرگ در ارتقای شاخصهای سلامت و امنیت اجتماعی دانست.
🔺️وی اظهار داشت: کسب این عنوان، نتیجه تلاشها و همافزایی دستگاههای اجرایی، نهادهای مردمی و مشارکت فعال شهروندان است که همگی در مسیر تحقق اهداف توسعه پایدار سلامت نقش اساسی ایفا کردهاند.
🔺️وی افزود: شهر ایمن و سالم مفهومی گسترده است که نهتنها بر ارتقای زیرساختهای بهداشتی و درمانی تأکید دارد، بلکه ارتقای فرهنگ سلامت، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، افزایش ایمنی شهروندان و تقویت محیطهای شهری دوستدار سلامت را شامل میشود. مراغه امروز با اتکا به این استانداردها به الگویی موفق برای سایر شهرستانها تبدیل شده است.
🔺️دکتر ارجمند در ادامه با قدردانی از همکاری شهرداری، فرمانداری، سازمانهای مردمنهاد و خیرین سلامت، تصریح کرد: تحقق این دستاورد بدون مشارکت و اجرای برنامه های شهر ایمن و سالم توسط این عزیزان ممکن نبود؛ همینطور نقش کلیدی خیرین سلامت در ساخت و تجهیز مراکز درمانی، ترویج آموزشهای بهداشتی و ارائه خدمات داوطلبانه، نقشی برجسته در دستیابی به این موفقیت داشته است.
🔺️ وی با تأکید بر اهمیت حفظ و تقویت این جایگاه، بیان کرد: کسب عنوان شهر ایمن و سالم، آغاز مسیری تازه است، ما باید با افزایش سرمایهگذاری در آموزشهای سلامتمحور، توسعه فضای سبز، کاهش آلودگیهای محیطی و تقویت خدمات پیشگیرانه، این دستاورد را پایدار سازیم.
🔺️ دکتر ارجمند با بیان اینکه ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در مراغه همواره در اولویت قرار داشته، افزود: اقدامات وسیعی در حوزه بهداشت محیط، پیشگیری از بیماریها، بهبود زیرساختهای بهداشتی و ارتقای سطح آگاهی عمومی صورت گرفته است. در این راستا، ما شاهد کاهش آمار بیماریهای واگیر و غیرواگیر، بهبود شرایط بهداشتی و محیط زیست، و ارتقای فرهنگ بهداشت در بین مردم هستیم.
🔺️ وی در ادامه به تلاشهای مستمر کادر درمانی و بهداشتی مراغه اشاره کرد و گفت: کادر پزشکی و پرستاری شهرستان مراغه با ارادهای قوی و تلاشی بیوقفه در کنار دیگر ارگانهای دولتی و غیر دولتی، اقدامات قابل توجهی در زمینه ارتقای سلامت عمومی انجام دادهاند. این همکاری میان بخشهای مختلف باعث شده تا شاهد نتایج مثبتی مانند کاهش بیماریها، بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی و افزایش رضایت مردم باشیم."
🔺️ رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه تأکید کرد: یکی از عوامل کلیدی در این موفقیت، مشارکت فعال مردم در برنامههای بهداشتی بوده است. آگاهیرسانی در مورد اهمیت رعایت نکات بهداشتی و مشارکت مردم در طرحهای پیشگیری از بیماریها از جمله عوامل مؤثر در کاهش بیماریهای واگیر و غیرواگیر بوده است. مردم مراغه با پذیرش این فرهنگ و همکاری با نهادهای بهداشتی، نقش مهمی در تحقق این هدف ایفا کردهاند.
🔺️ دکتر ارجمند همچنین به توجه ویژه به بهداشت روانی و سلامت اجتماعی در مراغه اشاره کرد و گفت: در کنار توجه به بهداشت جسمانی، بهداشت روانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل برنامههایی برای ارتقای سلامت روان و ایجاد فضایی سالم برای زندگی شهری طراحی و اجرا شده است که در کاهش استرسهای اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی مؤثر بوده است.
🔺️ او تاکید کرد: مراغه امروز یک الگو در زمینه سلامت است و ما به دنبال تداوم این مسیر هستیم. با برنامهریزیهای آینده و اجرای طرحهای نوین بهداشتی، هدف ما ایجاد محیطی سالمتر و ایمنتر برای همه ساکنان و مسافران است. ما همچنان به تقویت این روند و جلب همکاری بیشتر مردم و مسئولان برای دستیابی به مراغهای با سلامت بهتر و زندگی با کیفیتتر ادامه خواهیم داد.
🔺️ رئیس دانشگاه علوم پزشکی مراغه ادامه داد: برنامه شهر سالم در حوزه ریاست دانشگاه واقع شده و در هفت کمیته تخصصی فعالیت میکند که مهمترین سرمایه در این حوزه، داوطلبان سلامت هستند و از زمان آغاز برنامه شاهد ارتقای کمی و کیفی در آنها هستیم چرا که هم تعدادشان افزایش پیدا کرده و هم آموزش به سمت موضوعات اصلی سلامت و ارتقا ان در شهر سوق داده شده است.
🔺️ او ادامه داد: در سال ۹۸ و ۹۹ تعداد ۵ کانون محله سلامت در شهر ایجاد شد و که با محوریت خود مردم اقدامات حوزه سلامت را انجام میداد. شناسایی و چارهاندیشی برای مشکلات بر عهده خود مردم است و ما تسهیلگر این حوزه با ارتباط بین مردم و مسئولان هستیم.
🔺️ ارجمند درباره شاخصهای سلامت این شهر هم بیان کرد: در بخش ملی غربالگری فشارخون رتبه چهاردهم و در پویش ملی دیابت هم رتبه ششم را کسب کردیم.
🔺️رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه در پایان با ابراز امیدواری از آیندهای روشن برای این شهر، گفت: مراغه بهعنوان شهر ایمن و سالم، اکنون وظیفهای سنگینتر در قبال سلامت و رفاه شهروندان خود دارد. ما در دانشکده علوم پزشکی مراغه مصمم هستیم که با تداوم این مسیر و استفاده از ظرفیتهای موجود، کیفیت زندگی شهروندان را به سطحی مطلوبتر ارتقا دهیم و الگویی برای دیگر مناطق کشور باشیم.
◀️ مراسم اعطای گواهی بینالمللی شهر سالم به مراغه امروز با حضور مقامات وزارت بهداشت، سازمان جهانی بهداشت و مسئولان محلی در وزارت بهداشت برگزار شد. در این مراسم، دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر سید جعفر حسین، نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت، و سید فرید موسوی، نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی، حضور داشتند.
🔺️ دکتر حنان بلخی، مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، در این مراسم تصریح کرد که مراغه دومین شهر ایران پس از سهند است که این عنوان را کسب کرده و افزود: شهرهای سالم جوامع بشری را توانمندسازی میکنند.
🔺️ وی همچنین بر اهمیت شبکهسازی و شاخصهای توسعه پایدار در شهرهای سالم تأکید کرد و گفت که ایران نخستین کشور در منطقه است که شبکهسازی شهرهای سالم را آغاز کرده است.
🔺️ دکتر سید جعفر حسین نیز بر لزوم گسترش این طرح در سایر شهرهای ایران تأکید کرد و مشارکت گروههای مردمی و سازمانهای غیردولتی (NGO) را برای ارتقاء این برنامه ضروری دانست. دکتر فرشید رضایی، مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، نیز به تأسیس محیطهای سالم به ویژه در شهرهای سالم اشاره کرد و گفت که مراغه توسط کمیتههای تخصصی و سازمان جهانی بهداشت مورد ارزیابی قرار گرفت و توانسته است این جایگاه را کسب کند.
🔺️ دکتر فرشید رضایی، مدیرکل دفتر آموزش و سلامت وزارت بهداشت در این مراسم گفت: طی ۴ تا ۵ دهه گذشته رویکردهای ارتقای سلامت برای نظامات سلامت دنیا مطرح شده و از فرآیند آموزش بهداشت که رویکرد فردی داشت به رویکرد فرهنگی و اجتماعی که ارتقای سلامت گفته میشود، تغییر کرده است. به همین دلیل نگاه ارتقای سلامت به ایجاد محیطهای حامی سلامت است مثل شهر سالم و محله و سازمانها و مدارس سالم.
🔺️ به گفته رضایی اولین شهر ایران که گواهینامه جهانی شهرهای سام را دریافت کرد سهند بود و مراغه به عنوان دومین شهر انتخاب شد. برای گرفتن این گواهینامه نیاز به طی کردن مراحل و مشاورههای فنی است. دورههای آموزشی با مشارکت سازمان جهانی بهداشت برای شهرها برگزار میشود. بازدیدهای گروهی و پیش ارزیابی هم توسط مشاور ملی و سازمان جهانی بهداشت انجام میشود. در نهایت ارزیابی از سوی کارشناسان منطقهای انجام میشود.
🔺️ او ادامه داد: خرداد ۱۴۰۲ ساختار برنامه شهر سالم بررسی و مشخص شد که مراغه به مراحل نهایی نزدیک میشود. زمستان سال گذشته مشاوره حضوری توسط کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و پیش ارزیابی هم در اسفند ۱۴۰۲ انجام شد. در بهار امسال هم با حضور ارزیابانی از قاهره، مصر و منطقه امرو آخرین ارزیابیها انجام شد و امروز به مرحله اهدای این گواهینامه رسیدهایم.
در شهرهای سالم به اقتصاد پایدار هم توجه می شود
🔺️ دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت هم درباره لزوم گسترش برنامه شهر سالم در ایران بیان کرد: وزیر بهداشت به حوزه پیشگیری اهمیت زیادی میدهند و در برنامههای حوزه بهداشت حضور بسیار پررنگی دارند. برنامههای توسعه در شهر سالم بر پایه هماهنگی بین بخشی و مشارکت جامعه استوار است
🔺️وی اضافه کرد: دکتر الهه حق گشایی معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه برای تحقق این برنامه تلاش های زیادی انجام دادند که شایسته تقدیر است.
🔺️ او تاکید کرد: اگر قرار است سلامتی در شهری برقرار شود، لزوم آن بودن دانشگاه علوم پزشکی و نیست و چنین برنامههایی میتواند آن را محقق کند. در شهرهای سالم فرماندار و شهردار مسئول کاهش اثرات سوءمولفههای موثر بر سلامت هستند.
🔺️ همچنین اجرای برنامه بر اساس ۸۰ شاخص و مبتنی بر شواهد در ۹ حیطه تنظیم و ارزیابی میشود.
🔺️ به گفته رئیسی، مهمترین موضوع در شهرهای سالم بحث ارتقای مشارکتهای اجتماعی است و هر شهر یا کشوری بیشتر مردم را مشارکت دهد در حوزه سلامت خودشان، آن شهر قطعا سلامت بیشتری خواهد داشت و این شامل فرهنگ و آموزش و امنیت و ایمنی و بحث اقتصاد پایدار است. در شهر مراغه مسئولان حتی به فکر اقتصاد پایدار هم بودهاند.
◀️ اجرای الگوی مراغه و سهند در سایر شهرها
🔺️ دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت هم در این مراسم بیان کرد: برای این که بتوانیم این کار خوب را در کشور تسری دهیم، مهمترین اتفاقی که در شهر مراغه به عنوان یک شهر سالم رخ داده این است که نگرش مسئولان این شهر تغییر کرده که شهر سالم و سلامت یک امر اجتماعی و شبکهای است و فردی نیست.
🔺️ او ادامه داد: ما زمانی به سلامت و شهرهای سالم و استانهای سالم دست پیدا میکنیم که همه دست به دست هم دهیم، مشکلات تغذیه و سواد سلامت را برطرف کنیم؛ بالا بردن سواد سلامت و آموزش هم نقش مهمی در شهر سالم دارد. تحرک، ورزش، ایجاد فضای سبز و بهبود شرایط اقتصادی و کسب و کار همه باید باشند و این نگرش اجتماعی است که در حوزههای روانی و جسمی ایجاد میکند. این اتفاق در شهر مراغه رخ داده و آمادگی این را داریم که این الگو در شهرهای دیگر گسترش پیدا کند. ۳۰ شهر در استانهای مختلف و بیش از همه استانهای آذربایجان شرقی و غربی آمادگی امکان تسری این برنامه را دارند.
🔺️ ظفرقندی با بیان این که ایجاد شبکههای بهداشتی به ویژه در مناطق روستایی در گذشته بدون کمک نهادهای مدنی و بدون حضور و مشارکت مردم و خیرین به ثمر نمیرسید، عنوان کرد: اهمیت این کار بیش از این که شهر سالم را ارایه میکنیم تغییر نگرش است. این که سلامت یک امر اجتماعی و باید همه این شاخصها با هم دیده شود.
🔺️وی ادامه داد: وظیفه من است که با افتخار از کمکهای بینالمللی که سازمان جهانی بهداشت دراین زمینه به ما ارائه میکند تشکر کنم و امیدوارم بتوانیم این الگو را برای تمام کشور اجرایی کنیم.
◀️ گفتنی است در مراسم اهدای نشان بین المللی شهر سالم مراغه از سوی سازمان جهانی بهداشت، تعدادی از همکاران دبیرخانه برنامه شهر سالم مراغه به نیابت از سایر اعضای تیم این برنامه حضور داشتند. مرتضی مینویی (فرماندار)، سید فرید موسوی(نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس)، شهرام مروتی (َشهردار)، ، رضا عسکری(رئیس شورای اسلامی شهر مراغه)، الهه حق گشایی(معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی)، احمد طالبی (خبرنگار صدا و سیمای مرکز مراغه)،صدیقه صلواتی(دبیر برنامه شهر سالم مراغه)، محمد مشتری(عضو خانه مشارکت مردم در سلامت) محمدصالح حجت الاسلامی(مشاور رسانه ای برنامه شهر سالم مراغه) از اعضای حاضر در این مراسم بودند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ اعطای گواهی بین المللی شهر سالم به مراغه / مراغه، دوّمین شهر سالم کشور
#اخبار_شبکه_سهند
tabriz.iribnews.ir
@IRIBTABRIZ
🔺️ پیام تبریک معاون توسعه دانشکده علوم پزشکی مراغه به مناسبت روز حسابدار
بسمالله الرحمن الرحیم
◀️ همکاران ارجمند حوزه مالی و حسابداری دانشکده علوم پزشکی مراغه
با سلام و احترام
🔸 ۱۵ آذرماه، روز حسابدار، فرصتی مغتنم است تا از خدمات ارزشمند و تلاشهای بیوقفه شما که با دقت، صداقت، و مسئولیتپذیری در راستای شفافیت و انضباط مالی مجموعه گام برمیدارید، تقدیر و تشکر نمایم.
🔸 حسابداری نه تنها بهعنوان یک حرفه تخصصی، بلکه بهعنوان رکن اصلی اعتمادسازی و سلامت سازمانی، نقشی بیبدیل در پیشبرد اهداف توسعهای ایفا میکند. بیشک دانش، مهارت، و تعهد حرفهای شما همکاران گرامی، تضمینکننده پویایی و موفقیت این دانشکده در مسیر خدمترسانی به جامعه است.
🔸 حوزه سلامت بهعنوان یکی از حساسترین و حیاتیترین بخشهای جامعه، وابسته به برنامهریزی دقیق و مدیریت کارآمد منابع است. بیتردید، خدمات حرفهای و مسئولانه شما در تنظیم و نظارت بر جریان مالی، نقشی کلیدی در تحقق اهداف والای سلامت، بهبود کیفیت خدمات درمانی، و ارتقای اعتماد عمومی ایفا میکند.
🔸 اینجانب ضمن تبریک این روز فرخنده به تمامی فعالان حوزه حسابداری، برای شما عزیزان از درگاه خداوند متعال سلامتی، توفیقات روزافزون، و سربلندی را در تمامی عرصههای زندگی خواستارم.
🔹 مهندس ایوب پوررستم
معاون توسعه دانشکده علوم پزشکی مراغه
🔻 پیام تبریک رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه به مناسبت روز دانشجو
▪️ دکتر اللهوردی ارجمند رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه با صدور پیامی فرا رسیدن ۱۶ آذر روز دانشجو را تبریک گفت.
به گزارش روابط عمومی متن این پیام بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
▪️ شانزدهم آذرماه، روز دانشجو، نماد آگاهی، پویایی و عدالتخواهی در تاریخ پرافتخار ایران است. این روز فرصتی است برای تجلیل از دانشجویانی که با تلاش و امید، مسیر علمآموزی و مسئولیتپذیری اجتماعی را در پیش گرفتهاند و آیندهای روشن برای کشور رقم میزنند.
▪️ نقشآفرینی شما در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی و اجتماعی، موتور محرک تحول در نظام سلامت است. امیدوارم با تکیه بر دانش و اخلاق، در مسیر ارتقای سطح سلامت جامعه گامهای موثری بردارید و رسالت خطیر خود را به بهترین شکل به انجام برسانید.
▪️ دانشجویان عزیز، شما سرمایههای بیبدیل جامعه هستید و آینده سلامت و توسعه پایدار کشور در گرو اندیشه، خلاقیت و تعهد شماست. در مسیر پر فراز و نشیبی که انتخاب کردهاید، نقش شما نهتنها در فراگیری دانش، بلکه در بهکارگیری آن برای خدمت به مردم و جامعه ایران اسلامی بسیار ارزشمند است.
▪️ تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در زمینه علم، پژوهش و پیشرفت، رسالت بزرگی بر دوش جامعه دانشگاهی و بهویژه دانشجویان است. همانگونه که ایشان بارها بر اهمیت تولید علم، نوآوری و نقش جوانان در شکوفایی کشور تأکید فرمودهاند، شما دانشجویان عزیز باید با روحیه انقلابی، تلاش مضاعف و نگاه جهادی، در مسیر دستیابی به مرجعیت علمی و خدمت به نظام سلامت کشور گام بردارید.
▪️ دانشگاه، فضایی برای رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی شماست و ما بهعنوان خدمتگزاران این مجموعه، همواره در کنار شما هستیم تا بتوانید از این فرصتها به بهترین شکل استفاده کنید. امیدوارم با همت و تلاش شما دانشجویان عزیز، شاهد پیشرفت و افتخارات بیشتری برای کشورمان باشیم.
▪️ شانزدهم آذر یادآور ایستادگی دانشجویان در برابر استکبار و نماد مبارزه با ظلم و بیعدالتی است. این روز، بهعنوان یکی از برجستهترین نقاط در تاریخ مبارزات ملت ایران، اهمیت نقش دانشجویان در دفاع از استقلال، آزادی و کرامت انسانی را به نمایش میگذارد. شما دانشجویان عزیز نیز در ادامه این مسیر پرافتخار، باید با روحیه استکبارستیزی و بصیرتافزایی، پرچم عدالتخواهی و حقطلبی را برافراشته نگاه دارید.
▪️اینجانب با تبریک ۱۶ آذر و روز دانشجو به دانشجویان عزیز کشور بویژه دانشجویان دانشکده علوم پزشکی مراغه، آرزوی موفقیت و سرافرازی برای این عزیزان از درگاه ایزدمنان خواستارم؛ باور دارم شما عزیزان پاسداران ارزشهای ایران اسلامی هستید که با تقویت روحیه ضد استکباری و پایبندی به آرمانهای انقلاب اسلامی، میتوانید الگوی موفقی از تعهد، دانش و تلاش برای نسلهای آینده باشید. باور قلبی دارم که با تکیه بر تواناییها و ایمان شما، میتوانیم مسیر پیشرفت علمی و فرهنگی را هموارتر سازیم و شاهد ایرانی سرافرازتر و مستقلتر باشیم.
▪️ دکتر اللهوردی ارجمند رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه
هدایت شده از معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه
🔹 معاون دانشکده علوم پزشکی مراغه:
🔺 نیمی از شاخصهای ارزیابی شهر سالم با حوزه بهداشت مرتبط است
هدایت شده از معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه
▪️معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه با اشاره به اعطای گواهینامه شهر سالم به فرماندار این شهرستان از سوی سازمان جهانی بهداشت در روز گذشته، گفت: حدود ۵۰ درصد از شاخصهای مرتبط با ارزیابی برنامه شهر سالم با بهداشت جامعه مرتبط بوده و در این زمینه کارهای بسیاری با حمایت رییس دانشکده انجام شده است.
▪️دکتر «الهه حقگشایی» روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: سازمان جهانی بهداشت به طور عمده روی شاخصهایی چون کاهش مرگ و میر کودکان، کاهش بار بیماریهای واگیر و غیرواگیر، افزایش سواد سلامت و استفاده از رابطان سلامت تمرکز دارد که تمام این موارد به حوزه بهداشت مربوط میشود.
▪️وی با اشاره به اقدامات معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه در زمینه شهر سالم که قدردانی از آنها در سخنان روز گذشته وزیر بهداشت و معاون ایشان نیز بازتاب داشت، اظهار کرد: این معاونت در زمینه شاخصهای شهر سالم اقدامات گستردهای را انجام داد.
▪️وی ادامه داد: معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه در زمینه شهر سالم و با مشارکت محیط زیست، اجرای یک پروژه علمی در خصوص دفع پسماندهای بیمارستانی را آغاز کرده است که خوشبختانه در مراحل آخر تصویب قرار دارد و بر اساس آن اعتبار قابل توجهی برای راهاندازی سایت دفع زباله پرداخت میشود.
▪️معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه افزود: همچنین با مشارکت فرمانداری، شهرداری، محیط زیست و سازمانهای مرتبط دیگر، اقداماتی در زمینه کاهش آلودگی هوا در دستور کار قرار گرفت که از طریق دفتر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت به عنوان طرح الگو معرفی شد.
▪️دکتر «حقگشایی» اضافه کرد: در زمینه مداخلههای موثر اجتماعی نیز برای اولینبار با آموزش و پرورش شهرستان یک برنامه مشترک در زمینه ارایه مشاورههای روانشناسی و روانپزشکی در مدارس اجرا شد که نوجوانان پرخطر با برگه ارجاع به روانپزشکِ تحتِ قراردادِ معاونت بهداشتی ارجاع شدند.
▪️وی با بیان اینکه در زمینه سلامت کارکنان سازمانهای مختلف نیز اقدامات موثری انجام شد، اضافه کرد: برگزاری کلاس توسط روانشناسان متخصص در زمینه مدیریت خشم، مدیریت ارتباطات و غیره از جمله این اقدامات است.
▪️وی ادامه داد: همچنین با هماهنگی کارکنان سازمانها و از طریق مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، خدمات بهداشتی و درمانی رایگان عرضه شد و سازمانهای موثر در زمینه ارتقای سلامت کارکنان جوایزی دریافت کردند.
▪️دکتر «حقگشایی» این را هم بیان کرد: در راستای ترویج سبک زندگی سالم نیز پویشهای مختلفی برگزار شد که آخرین پویش «سلامتی را قدم بزن» نام داشت و با مشارکت مردم، رابطان سلامت و کلیه ادارات به مرحله اجرا گذاشته شد.
▪️بیشترین کارها برای اخذ گواهی شهر سالم در سه سال اخیر انجام شد
دکتر حقگشایی با بیان اینکه بیشترین میزان کارها برای اخذ گواهی شهر سالم در سه سال اخیر و با حمایت رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه انجام شد، افزود: در این مدت تلاش شد تا با مشارکت فعال مردم و دستگاههای اجرایی، سلامت محلهمحور در سطح شهر توسعه یابد.
▪️به گفته وی آموزش در مدارس، افزایش سطح سلامت روان، پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، ارتقای بهداشت محیط و حرفه، توجه به سلامت خانواده و مادران، نوزادان، خردسالان، کودکان، نوجوانان و سالمندان و همچنین تغذیه و آموزش نیز در این مدت در دستور کار قرار گرفت.
▪️دکتر «حقگشایی» این را هم بیان کرد: برنامهریزی برای کاهش حوادث ترافیکی با مشارکت دستگاههای دخیل و تدوین نقشه راه سلامت شهرستان که پایه و اساس اجرای چنین برنامههایی است، در راستای اخذ گواهی شهر سالم انجام شد.
▪️معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه ضمن قدردانی از کارکنان معاونت بهداشت دانشکده که به صورت شبانهروزی برای ارتقای سلامت جامعه به خصوص اخذ گواهی شهر سالم زحمت کشیدند، این را هم بیان کرد: که رییس دانشکده تعهد بالایی در اجرای برنامه شهر سالم در حوزه بهداشت دارد و در بسیج تمام عوامل نقش موثر داشت.
▪️دکتر «حقگشایی» تصریح کرد: با مشارکت سازمان جهانی بهداشت، پایلوت برنامه عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، و ۲ پروژه بزرگ دیگر در زمینه مراکز ارتقادهنده سلامت و برنامه ارتقای سلامت سالمندان با کمک دفتر آموزش و ارتقای سلامت و دفتر خانواده معاونت بهداشت نیز آغاز شده است.
▪️محور اصلی، تعهد مدیران نسبت به برنامه شهر سالم است
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی به راهاندازی آزمایشگاه سلولی مولکولی شهرستان با کمک خیران هم اشاره، و بیان کرد: محور اصلی برنامه شهر سالم، تعهد مدیران دستگاههای اجرایی شهرستان است.
▪️دکتر «حقگشایی» افزود: بدونشک هماهنگی بینبخشی در سطح شهرستان و همچنین هماهنگی درونبخشی در سطح دانشکده و بخشهای مختلف شبکه بهداشت شهرستان اهمیت ویژهای در پیادهسازی برنامه شهر سالم دارد.
هدایت شده از معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه
▪️به گفته وی مداخلههای مختلف بهداشتی و برنامههای متنوعی که به طور مستقیم و غیرمستقیم اجرا شد، تاثیر بهسزایی در اجرای چنین برنامههایی دارد.
▪️وی اضافه کرد: در این میان نباید از بزرگترین ظرفیت بهداشت که برنامه خودمراقبتی مردم شهرستان است، غفلت شود و بدونشک مشارکت مردمی و حضور و علاقه فزاینده آنان در ارتقای سطح سلامت شهر، مسیر توسعه سلامت را رقم میزند.
▪️دکتر «حقگشایی» با تاکید بر اینکه بهداشت جامعه کانون سلامت شهر است، ابراز امیدواری کرد تا نگاه مناسبی که در حوزه خدمات بهداشتی و پیشگیرانه در سطح شهر مراغه ایجاد شده، بیش از پیش تقویت شود زیرا هرچقدر روی بهداشت شهری و سلامت شهروندان سرمایهگذاری بهداشتی شود، منفعت آن نصیب کل نظام سلامت و مردم به عنوان هدف اصلی بهداشت خواهد شد.
▪️معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه افزود: برنامهریزیهای مدون و سیاستگذاریهای مبتنی بر شواهد در حوزه خدمات بهداشتی و شهر سالم میتواند به تقویت این برنامه و اسناد بالادستی کمک کند.
▪️دکتر «حقگشایی» اضافه کرد: برای مثال در سطح شهرستان نقشه راه توسعه سلامت شهری که موتور محرکه سلامت شهروندان به شمار میرود، از سه سال قبل در حال اجرا بوده و بر اساس آن برای تقویت جامعه سالم برنامهریزی شده است.
▪️وی اضافه کرد: این سند در حقیقت پایهای برای سایر برنامههای سلامتمحور در شهرستان است و نشان میدهد که توسعه سلامت شهری میتواند پیامدهای خوبی برای شهرستان داشته باشد.
▪️به گزارش ایرنا اخذ گواهی شهر سالم بیشک آغازی برای الزامات بیپایان در حوزههای مختلف مرتبط با سلامت به شمار میرود و همانطور که «علیرضا رییسی» معاون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز گذشته در آیین اهدای گواهینامه پیوستن مراغه به شبکه جهانی شهرهای سالم گفت: تمام برنامههای توسعه در شهر سالم بر پایه هماهنگی بینبخشی و مشارکت جامعه استوار است.
▪️گفتنی است بیش از ۳۰ شهر کشور کاندید دریافت گواهی شهر سالم هستند و مراغه دومین شهر ایران بعد از سهند است که توسط کمیتههای تخصصی و سازمان جهانی بهداشت مورد ارزیابی قرار گرفت و به شبکه جهانی شهرهای سالم و ایمن پیوست.
▪️دبیرخانه برنامه شهر سالم مراغه سال ۱۳۹۷ در حوزه ریاست دانشکده علوم پزشکی مراغه تشکیل شد و تحت نظارت فرمانداری شهرستان ویژه مراغه فعالیت کرد.
14.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه
🔻پیوستن مراغه به شبکه شهرهای سالم نتیجه تلاش جمعی است
مطالعه خبر در خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران
www.irna.ir/xjSjjD
رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه با بیان اینکه پروژه پیوستن مراغه به شبکه شهرهای سالم و ایمن طی دیماه ۱۳۹۷ و از دبیرخانه مستقر در این دانشکده آغاز شد، اظهار کرد: دستگاههای اجرایی شهرستان و در راس آنها فرمانداری دست به دست هم دادند و این پروژه در نتیجه همت و تلاش جمعی به نتیجه رسید.
دکتر اللهوردی ارجمندی روز شنبه در حاشیه بازدید از دفتر ایرنا در مراغه به خبرنگار ایرنا افزود: هفت کمیته به مدت حدود ۶ سال در این پروژه مشارکت کردند و در نهایت گواهینامه الحاق مراغه به شهرهای سالم و ایمن جهان طی ۱۳ آذرماه تحویل شد.
وی که عنوان جانشین ریاست دبیرخانه شهر سالم و ایمن مراغه را بر عهده دارد، اضافه کرد: مسئولیت ۲ مورد از کمیتههای هفتگانه شامل «سبک زندگی سالم» و «مستندسازی» نیز بر عهده دانشکده علوم پزشکی قرار دارد.
وی از همکاری امام جمعه، آموزش و پرورش، پلیس راهور، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، شهرداری، روابط عمومی و معاونت بهداشتی دانشکده و دیگرهای نهادهای دولتی همچنین سمنها و رسانهها قدردانی کرد و افزود: فرماندار مراغه در راس دبیرخانه، و نماینده مردم در خانه ملت نیز همواره از برنامه شهر سالم مراغه پشتیبانی کردهاند.
دکتر ارجمندی با تاکید بر اینکه اگر حمایتهای جمعی نبود، پروژه هیچگاه به نتیجه نمیرسید، ادامه داد: دانشکده علوم پزشکی نیز در حد توان مشارکت کرد و اخذ این گواهینامه را شروع کار برای تحقق شاخصهای شهر سالم میدانیم.
وی ابراز امیدواری کرد که تمام ارگانها در این مسیر دست به دست هم دهند و تصریح کرد: ۸۰ شاخص سلامتمحور باید در این شهر تحقق یابد تا الحاق مراغه به شبکه شهرهای سالم و ایمن همچنان ادامه داشته باشد.
به گفته وی ارزیابان بینالمللی سه سال بعد نیز برای ارزیابی این شاخصها به مراغه سفر میکنند و در این مدت نیز تعامل و همکاری برای تحقق شاخصها باید ادامه یابد.
رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه با تاکید بر اینکه انسان سالم میتواند به توسعه پایدار رقم بزند، افزود: پیگیری و تحقق اکثر شاخصهای شهر سالم بر دوش مجموعه مدیریت شهری و دانشکده علوم پزشکی قرار دارد.
دبیرخانه شهر سالم از این پس با چه ساختاری فعالیت میکند؟
رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه بیان کرد: اندیشگاهی در دانشکده علوم پزشکی برای راهبری دبیرخانه شهر سالم تشکیل شده که نخبگان و مسئولان در آن عضویت دارند و کارها را اولویتبندی میکنند.
دکتر ارجمندی با بیان اینکه دبیرخانه شهر سالم مراغه از این پس زیر نظر معاونت بهداشتی دانشکده فعالیت میکند، افزود: برنامههای عملیاتی هریک از کمیتههای هفتگانه که ذیل دبیرخانه برنامه شهر سالم و ایمن مراغه فعالیت میکنند، به صورت سالانه و در بهمن ماه هر سال تدوین میگردد.
به گفته وی هر کمیته به صورت مستقل نسبت به تدوین برنامههای عملیاتی سالانه اقدام میکند و این برنامهها به صورت مشارکتی و با حضور و همکاری سایر اعضای کمیتههای تخصصی و با محوریت و مدیریت رئیس یا دبیر کمیته انجام میگیرد.
به گزارش ایرنا برای نخستینبار در سال ۱۳۷۰ و به دنبال برگزاری نخستین سمپوزیم شهر سالم در تهران، پروژه شهر سالم در کوی ۱۳ آبان تهران کلید خورد اما نخستین شهری که توانست نشان بینالمللی را به طور رسمی از سازمان جهانی بهداشت دریافت کند شهر «سهند» در آذربایجانشرقی بود و شهر مراغه دومین شهر محسوب میشود.
گفتنی است اخذ گواهینامه شهر سالم به نوعی برندسازی بینالمللی برای مراغه است و اسم این شهر در زمره شهرهایی قرار میگیرد که قدم در راه توسعه از مسیر سلامت گذاشته است.
چنین شهری مقصد مناسبتری برای گردشگران ملی و بینالمللی خواهد بود؛ همچنین اتحاد و مشارکت تمامی بخشهای یک شهر برای تامین سلامت شهروندان در طولانی مدت به بهبود شاخصهای سلامت و تعیینکنندههای اجتماعی سلامت منجر خواهد شد.
ایجاد چنین ساختار نظاممندی در شهر زمینهای برای شروع اجرای سایر برنامههای توسعهای در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خواهد بود.
شهر دوستدار کودک، شهر دوستدار سالمند، شهر هوشمند، شهر پایدار، شهر ایمن، ژئوپارک، و غیره همگی زیر چتر برنامه شهر سالم و شاخصهای شهر سالم قرار میگیرد.
به عبارتی هر نوع برنامه توسعهای که نیازمند مشارکت بینبخشی و مشارکت مردمی است را میتوان در بستر برنامه شهر سالم اجرایی کرد.