#تفسیر نور (محسن قرائتی)
وَ لِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيها فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ أَيْنَ ما تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعاً إِنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
و براى هر كس قبلهاى است كه به آن سوى رو مىكند. (بنابراين دربارهى جهتِ قبله گفتگو نكنيد و به جاى آن) در نيكىها و اعمال خير بر يكديگر سبقت جوييد. (و بدانيد) هر جا كه باشيد، خداوند همه شما را (در محشر) حاضر مىكند، همانا خداوند بر هر كارى تواناست.( بقره آیه ۱۴۸)
نکته ها
براى كلمه «وِجْهَةٌ» دو معناست: قبله و طريقه. اگر اين كلمه را همانند اكثر مفسّران به معناى قبله بگيريم، معناى آيه همان است كه ترجمه كردهايم. امّا اگر كلمه «وِجْهَةٌ» را به معناى طريقه و شيوه بگيريم، معناى آيه اين است: براى هر انسان يا گروهى، راه و طريقى است كه به سوى همان راه كشيده مىشود و هر كس راهى را سپرى مىكند. و اين معنا
جلد 1 - صفحه 228
نظير آيهى 84 سورهى اسراء است كه فرمود: «كُلٌّ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ»
بعضى مفسّران، مراد از «هو» در «هُوَ مُوَلِّيها» را خدا دانستهاند كه در اين صورت معناى آيه چنين مىشود: هر كس قبلهاى دارد كه خداوند آنرا تعيين كرده است.
سبقت در كار خير، ارزش آن را افزايش مىدهد. در قرآن با واژههاى «سارِعُوا»، «سابِقُوا» و «فَاسْتَبِقُوا» در مورد كار خير بكار رفته است. و در ستايش انبيا مىفرمايد:
«يُسارِعُونَ فِي الْخَيْراتِ» «1»* آنها در نيكىها، شتاب و سرعت مىگيرند.
در برخى روايات ذيل اين آيه آمده: در زمان ظهور امام زمان عليه السلام علاقمندان آن حضرت، از اطراف و اكناف جهان يكجا در حضور ايشان جمع خواهند شد. «2»
پیام ها
1- هر امتّى قبلهاى داشته ومسئله قبله، مخصوص مسلمانان نيست. «لِكُلٍّ وِجْهَةٌ»
2- بحثهاى بيهوده را رها كنيد و توجّه و عنايت شما به انجام كارهاى خير باشد. «فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ»
3- به جاى رقابت و سبقت در امور مادّى، بايد در كارهاى خير از ديگران سبقت گرفت. «فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ»
4- روز قيامت، خداوند همه را يكجا جمع خواهد كرد و اين نمونهاى از مظهر قدرت الهى است. «يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعاً»
@n20011💧
#حکایت✨✨🌹
نقل شده است که شیخ محمد بافقی یزدی، مدتی بسیار می گریست. شاگردانش پرسیدند:استاد مدتی است زیاد متأثر و گریانید، چرا؟ گفت:گریه ام برای دین است که این همه در دنیا غیرمسلمان و بی دین درست کرده ایم؟! پرسیدند:چه ربطی دارد؟ شما چه نقشی در بی دینی دیگران داشته اید؟ گفت:عملکرد ناشایست و رفتار ناصحیح و گفتار نامطلوب ما باعث شده این همه غیر مسلمان به اسلام روی نیاورده و در راه نادرست خود گام بردارند، اگر ما شیعیان حضرت علی علیه السلام به راستی به آموزه های دینی خود عمل می کردیم؛ یک غیرمسلمان در دنیا باقی نمی ماند. همه مسلمان می شدند. چرا که انسان ها بر اساس فطرت خود، عشق، محبت، صحبت، عدالت، ظلم ستیزی، صداقت و معنویت که در اسلام وجود دارد را می ستایند. اگر ما به اسلام عمل می کردیم همه مسلمان می شدند.
@n20011🔰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#احکام شرعی
#سوال
شخصی که معتاد است و نمیتواند روزه بگیرد تکلیف اوچیست؟
#مقلدشبیری زنجانی
@n20011🌹
استفتا از مراجع عظام درباره فرادی خواندن نماز هنگام نماز جماعت
ایت الله #خامنه_ای
❓س 555: بعضی از اشخاص هنگام برپایی نماز جماعت، اقدام به خواندن نماز فرادی میکنند، این کار چه حکمی دارد؟
🔹ج: اين عمل اگر تضعيف نماز جماعت و اهانت و بىاحترامى به امام جماعتى که مردم اعتماد به عدالت او دارند، محسوب شود، جايز نيست.
ایت الله #خامنه_ای
❓س 563: ما تعدادی جوان هستیم که در تکیهها و حسینیهها دور هم جمع میشویم و هنگام رسیدن وقت نماز فرد عادلی را مقدم کرده و برای نماز به او اقتدا میکنیم. ولی بعضی از برادران به این کار اشکال نموده و میگویند امام راحل(قدّسسرّه) خواندن نماز پشت سر غیر عالم دینی را حرام میداند، وظیفه ما چیست؟
🔹ج: با دسترسى به روحانى، به غير روحانى اقتداء نکنند.
ایت الله #مکارم_شیرازی
❓در صورتى که با حضور روحانى به امام جماعت غیر روحانى اقتدا شود، حکم نماز مأمومین از لحاظ صحّت و بطلان چیست؟
🔹جواب: اشکال دارد.
@n20011🌹
مداحی_آنلاین_گدایم_گدایم_گدا_را.mp3
7.57M
⏯ #مناجات با خدا
🍃گدایم گدایم گدا را ببین
🍃من زار بی دست و پا را ببین
🎤 #مهدی_رسولی
🌷 #التماس_دعا
@n20011🌹
#تفسیر نور (محسن قرائتی)✨✨✨
وَ مِنْ حَيْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ إِنَّهُ لَلْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ وَ مَا اللَّهُ بِغافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ
و (اى پيامبر!) از هرجا (كه به قصد سفر) خارج شدى، (به هنگام نماز) روى خود را به جانب مسجدالحرام بگردان، اين دستور حقّى است از طرف پروردگارت، و خداوند از آنچه انجام مىدهيد غافل نيست.( بقره آیه ۱۴۹)
«1». انبيا، 90.
«2». تفسير نورالثقلين، ج 1 ص 139.
جلد 1 - صفحه 229
نکته ها
در آيات قبل، توجّه به مسجدالحرام، مربوط به شهر مدينه بود كه مسلمانان در آن سكونت داشتند، ولى اين آيه مىفرمايد: در سفر نيز به هنگام نماز رو به سوى مسجدالحرام نماييد.
@n20011💧
61.mp3
829.5K
#پرسش_پاسخ
#پاسخ_استادمحترم_استادمحمدی☝️
#پرسش_شماره_شصت_یک👇
♦️شیرینی_گناه_و_توبه
❓اگر از گناهی توبه کرده باشیم اما هنوز شیرینی آن گناه برای ما لذت بخش باشد آیا باز هم توبه ما پذیرفته می شود یانه؟
@n20011✨🎤
#_نشانه_سکته_قلبی
☆ سوء هاضمه یاحالت تهوع
☆ درد فک،گوش،گردن و شانه
☆ خستگی مفرط
☆ تنگی نفس وسرگیجه
☆ خوابآلودگی،بیخوابی
☆ ضربان تند و نا منظم قلب
@n20011❤️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙#صوتی ماندگار و شنیده نشده از شهید ابراهیم همّت درباره اثر #توکل انسان برخدا
🌷#شهید_ابراهیم_همّت یکی از غرور آفرینترین فرماندهان سپاه پاسداران در جنگ ایران و عراق محسوب میشد که در روز ۱۷ اسفندماه سال ۱۳۶۲ در جریان عملیات خیبر، به شهادت رسید.
سالروز شهادت شهید همت گرامی باد.
@n20011✨
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع #تفسیر سوره بقره - آیه ۱۵۰
وَمِنْ حَیْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَکَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَ حَیْثُ مَا کُنْتُمْ فَوَلُّواْ وُجُوهَکُمْ شَطْرَهُ لِئَلّا یَکُونَ لِلنَّاسِ عَلَیْکُمْ حُجَّةٌ إلَّا الَّذِینَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِى وَلِأُتِّمَ نِعْمَتِى عَلَیْکُمْ وَلَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ
ترجمه
و (اى پیامبر!) از هر جا خارج شدى پس (به هنگام نماز) روى خود را به سوى مسجدالحرام بگردان، و (شما اى مسلمانان نیز) هرجا بودید (در سفر و در حضر) روى خود را به سوى آن بگردانید تا براى (هیچ کس از) مردم جز ستمگرانشان، امکان احتجاج (و مجادله) علیه شما نباشد. پس از آنها نترسید وتنها از من بترسید. و (بدانید تغییر قبله براى آن بود) تا نعمت خود را بر شما تمام کنم و شاید که شما هدایت شوید.
تکرار موضوع تغییر قبله در آیات متعدّد، نشانه اهمیّت آن است. علاوه بر آنکه در هر یک از آیات در کنار این موضوع، مطلب جدیدى را نیز یادآور می شود. مثلاً در این آیه، خداوند بعد از دستور روى نمودن به سوى مسجدالحرام، می فرماید: این بدین خاطر است که مردمان، بهانه اى بر علیه پیامبر و مسلمانان نداشته باشند. چون اهل کتاب مى دانستند که پیامبر اسلام به سوى دو قبله نماز مى خواند و اگر این امر محقّق نمى شد، آنها ایراد مى گرفتند که پیامبر شما فاقد اوصاف ذکر شده در کتابهاى آسمانى پیشین است. و یا اینکه زخم زبان زده و مسلمانان را تحقیر مى کردند که شما دنباله رو یهود هستید و قبله مستقلى ندارید.
البته این ایراد تنها از سوى یهود نبود، بلکه مشرکان نیز مى گفتند: اگر محمّد (ص) به آئین ابراهیم توجه دارد، پس چرا به خانه اى که ابراهیم ساخته است، توجّه ندارد؟ البته منافقان آرام نگرفته و با تغییر قبله، خرده گیرى هاى خود را شروع کرده و مى گفتند: پیامبر، ثبات رأى ندارد. در هر حال خداوند با تأکید و تکرار، مسلمانان را براى پذیرش موضوع و ثبات قدم آماده مى سازد و یادآور مى شود، آنان که دنبال حجت و دلیل باشند، بر شما خرده نخواهند گرفت، ولى افراد ظالم که حقیقت را کتمان مى کنند، از بهانه جویى دست بر نخواهند داشت و شما نباید به آنان اعتنا کنید، و از آنان نترسید و فقط از خداوند بترسید.
قبله، نشانه و مظهر توحید است. قبله، آرم و نشانه مسلمانان است. در نهج البلاغه از کعبه به عنوان عَلَم یعنى پرچم ونشانه آشکار اسلام یاد شده است. بت پرستان و ستاره پرستان هنگام نیایش، به سوى بت و یا ستاره و ماه توجّه مى کردند، امّا اسلام توجّه به خانه خدا را به جاى آن قرار داد و روى کردن به سوى قبله را نشانه توجّه به خدا شمرده است.
در روایات مى خوانیم: پیامبر معمولاً روبه قبله مى نشستند و سفارش کرده اند؛ بسوى قبله بخوابید و بنشینید و حتّى رو به قبله نشستن، عبادت شمرده شده است. قبله، جایگاه و احترام خاصّى دارد و در بعضى اعمال، توجّه به آن واجب است. براى مثال: نمازهاى واجب باید روبه قبله خوانده شود. ذبح حیوان و دفن میّت، باید به سوى قبله باشد.
علاوه بر آنچه ذکر شد، قبله عامل وحدت مسلمانان است. اگر از فراز کره زمین بر مسلمانان نظر کنیم، مى بینیم آنان هر روز پنج بار با نظم و ترتیب خاص، به سوى قبله توجه مى کنند. کعبه، قرارگاه و آمادگاه حرکتها و انقلاب هاى الهى بوده است. از حضرت ابراهیم وحضرت محمد گرفته تا امام حسین (ع) و در آینده حضرت مهدى (عج)، همگى از کنار کعبه حرکت خود را شروع کرده و مى کنند. در عظمت کعبه همین بس که مسلمانان به اهل قبله معروفند.
خداوند متعال در ماجراى تغییر قبله مى فرماید: تغییر قبله براى این است که در آینده نعمت خود را بر شما تمام کنم. یعنى استقلال شما و توجه به کعبه، زمینه اتمام نعمت در آینده است. «لأتمّ نعمتى»
این ماجرا در سال دوم هجرى در مدینه واقع شده است. در سال هشتم هجرى نیز خداوند به مناسبت فتح مکّه مى فرماید: «ویتمّ نعمته علیک» یعنى: این پیروزى براى این است که خداوند در آینده نعمت خود را بر شما تمام کند. چنانکه ملاحظه مى کنید در هر دو آیه «اتمام نعمت» به صیغه فعل مضارع بیان شده است که نشانه حدوث آن در آینده است، ولى در آیه ۳ سوره مائده که به هنگام بازگشت از حجةالوداع در سال دهم هجرى و بعد از معرفى رهبرى معصوم در غدیر خم نازل مى شود، اینگونه مى فرماید: «الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتى» امروز نعمت خود را بر شما تمام کردم.
قابل توجّه و دقّت است که خداوند، روى کردن مردم به قبله را قدم نخستین براى اتمام نعمت و فتح مکّه را قدم دیگر و تعیین و معرفى رهبر را آخرین قدم در اتمام نعمت بیان مى کند. لازم به یادآورى است که در جریان تعیین قبله و همچنین تعیین رهبر، تذکّر مى دهد که «لاتخشوهم و اخشونى». چون در هر دو، احتمال مقاومت، مقابله، بهانه گیرى و شایعه پراکنى از سوى دیگران
می رود.
پیامبر اکرم فرمودند: «یا على مثلک فى الامّة کمثل الکعبة نصبها اللّه للنّاس علماً» اى على! مثال تو در میان امّت، همانند مثال کعبه است که خداوند آنرا به عنوان نشانه روشن و پرچم براى مردم قرار داده است، تا جهت خویش را گم نکنند. همچنین در حدیث دیگرى از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمود: «ونحن کعبة اللّه و نحن قبلة اللّه» ما کعبه و قبله خداوندى هستیم.
پیام ها
۱- مسلمانان باید از هر کارى که بهانه به دست دشمن مى دهد پرهیز کنند. «لئلایکون للناس علیکم حجة»
۲- نفى سلطه دیگران و رسیدن به استقلال، یک ارزش است. «لئلاّ یکون للناس علیکم حجة»
۳- تغییر قبله، عامل خنثى سازى ایرادهاى بى جا و بهانه تراشى هاى اهل کتاب و مشرکان و منافقان مى باشد. «لئلا یکون للناس علیکم حجة»
۴- دشمنان خارجى، بزرگترین خطر براى مسلمانان نیستند، بى تقوایى خطر اصلى است. «فلا تخشوهم واخشونى»
۵ - تعیین قبله مخصوص براى مسلمانان، زمینه اتمام نعمت خدا بر آنهاست. «ولاتّم نعمتى علیکم»
۶- تعیین قبله و نماز خواندن به سوى مسجدالحرام، زمینه هدایت مؤمنان است. «لعلکم تهتدون»
۷- هدایت، داراى مراحلى است. با آنکه مخاطب آیه مسلمانان هستند که هدایت شده اند، پس منظور دستیابى به مراحل بالاترى از آن است. «لعلّکم تهتدون»
منبع: پایگاه درس هایی از قرآن
@n20011💧