از نون و ماهی برسم به ماه از ثور و آن گاو خشمگین بشیارم زمین/15
تفسیری در موضوع نون و ماهی در عرفان/3
مولوی به کرّات عاشق صادق را به ماهی ممثّل ساخته که مایه حیات و بقایش، عشق است.
گاه چون موجی برافرازان علم
گاه چون ماهی روانه بر شکم
ماهی هرگز از آب سیر نمیشود، اهل ایمان نیز از آب حقیقت و دریای رحمت الهی سیراب نمیشوند.
هر که جز ماهی زآبش سیر شد
هر که بیروزی است، روزش دیر شد
داستان حضرت یونس(ع) در متون عرفانی منشأ تفسیر و تأویلهای بسیاری شده است. حضرت یونس به واسطه خطایی که مرتکب شد در شکم ماهی گرفتار آمد و از انوار بامداد زندگانی محروم و محجوب ماند اما با تسبیح خداوند توانست نجات یابد.
قرص خورشید در سیاهی شد
یونسی اندر دهان ماهی شد(سعدی)
مولوی در تمثیلی و در تأویل قصه یونس پیامبر(ص)، تن آدمی را ماهی و روح را یونس اسیر در قفس تن و جهان را دریا خوانده است. آدمی اگر در دنیا، تسبیح حق گوید نجات خواهد یافت و گر نه خوراک ماهی خواهد شد.
این جهان دریاست و تن ماهی و روح
یونس محجوب از نور صبوح
یونست در بطن ماهی پخته شد
مخلصش را نیست از تسبیح بد
گر نبودی او مسیح بطن نون
حبس و زندانش بدی تا یبعثون
او به تسبیح از تن ماهی بجست
چیست تسبیح آیت روز الست
گر فراموشت شد آن تسبیح جان
بشنو این تسبیحهای ماهیان
هر که دید الله را اللّهی است
هر که دید آن بحر را آن ماهی است
این جهان دریاست و تن ماهی و روح
یونس محجوب از نور صبوح
گر مسبّح باشد از ماهی رهید
ورنه در وی هضم گشت و ناپدید
در بسیاری از مواضع در مثنوی، ماهی، نماد جان انسانهای الهی و انبیاء و اولیاءاند که جز در بحر پاک کبریایی نمیتوانند زیست. از سوی دیگر اندیشه پیوستن انسان کامل با عالم غیب در تصاویری که ماهی در آن حضور دارد، به چشم میخورد.
ماهیان آگاه از پیران، نماد اولیاء و عارفان هستند. مولوی در فیه مافیه در این خصوص و در تمثیل جالبی، پیامبر را ماهی دریای رحمت دانسته و مینگارد: «در آن دریای رحمت هم چون ماهی غوطه میخورد هر چند در این عالم مقام پیغامبری و خلق را رهنمایی و عظمت و پادشاهی و شهرت وحی باشد، اما چون باز به آن عیش بازگردد...» کار ماهی جز شناگری در آب نیست. عارف نیز کاری جز شناوری و تسبیح و عبادت درگاه احدیت ندارد. ماهی هر قدر هم در دریا باشد، باز به دنبال آب فراوانتری است، عارف نیز علم بیشتری از خداوند طلب میکند. مولوی بارها تأکید میکند که ماهیت قرآن چیزی جز انبیاء نیست. وی قسم یاد میکند که نورانیان یعنی اولیای الهی به مانند ماهیان بحر احدیت هستند. این ماهیان، اهل صفا و یکرنگی هستند گرچه در خشکی هزاران رنگ وجود دارد، ماهیان دریای وحدت با همه رنگها میجنگند.
هست قرآن حالهای انبیاء
ماهیان بحر پاک کبریا
ᨗ
نکته: اصطلاح ماهیت نیز از ماهی آمده که در علم فلسفه حقیقتی است که موجود را با آن می شناسند(ما هو؟) در اصل ماهیت ماهویت یا مشتق ماهو یا مائیت(ماء آب) که اشاره دارد که ماهیت و جنس و جوهر و هویت یک انسان از چیست؟ در جواب این سوال می توان گفت ماهی ؟
نفس خویش←@nafsma→
زیست شناسان جد اولیه پستان داران را ماهی می دانند به خصوص نهنگ ها و دلفین ها به دلیل پستاندار بودن و ماهی ها را اولین پستانداران می دانند.
نفس خویش←@nafsma→
از نون و ماهی برسم به ماه از ثور و آن گاو خشمگین بشیارم زمین/16
آیا ماهی نیا اولیه و مشترک مهره داران است؟
در گذشته و دوستاران نظریه تکامل داروین نیا اولیه انسان را میمون می دانستند که بعد ها این نظریه جای خود را به نظریه ماهی داد که در محافل علمی طرفداران زیادی نیز دارد. چندی از این یافته ها و تحقیقات را مختصر مینویسم:
به نقل از سایمکس، در مقالهای جدید که در مجلهی Nature Ecology & Evolution منتشر شده است، فرآیند متیلاسیون نواحی بدون سیتوزین-گوانین(CG) دی ان آ(DNA) که نوعی سیستم کنترل اپیژنتیک است و به طور گستردهای در مغز انسان یافت میشود، برای اولین بار درمهره داران اولیه ظاهر شده است.
متیلاسیون ناحیه بدون CG میتواند ژنهای کنترل کننده عملکرد مغز در دی ان آ را خاموش و روشن کند. کشف این موضوع که متیلاسیون ناحیه بدون CG در مهرهداران رخ میدهد نشان دهندهی آن است که امروزه این فرآیند نقشی اساسی در ایجاد تواناییهای شناختی پیشرفته در مغز انسان و سایر جانداران دارد.پروفسور ریان لیستر(Ryan Lister) از دانشکده علوم مولکولی در دانشگاه استرالیای غربی که در این مطالعه همکاری داشته میگوید: محققان نمونههایی از مغز حیوانات را از سراسر "درخت زندگی" مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. ما میخواستیم بفهمیم که آیا این متیلاسیون ناحیه بدون CG فقط مختص گونههای پستانداران که توانایی شناختی بالایی دارند است و یا ریشه در تکاملات قدیمیتری دارد؟ محققان دریافتند که متیلاسیون ناحیه بدون CG فقط در مهره داران دیده میشود از جمله "مکنده ماهیها"(lampreys) که از نسل بی آروارگان هستند و جدی مشترک با انسانها دارند.
پروفسور لیستر میگوید: این تحقیقات نشان میدهد که چگونه وقایع تکاملی در اجداد شبیه به ماهی ما در بیولوژی امروزه مغز ما نقش دارد.(این تحقیقات توسط دکتر رایان لیستر و دکتر الکس دی مندوزا از دانشکده علوم مولکولی دانشگاه استرالیای غربی انجام گرفته است)
نکته: خواندیم که ماهی یا نون همان عقل اول است حال یافته های علمی این را نشان می دهد که علاوه بر نیا مشترک با انسان ها مغز ماهی نیز با انسان رابطه زیادی دارد!!!
چارلز آزبورن آمریکایی افتخارِ آن را دارد که با 68 سال سکسکه، از 1922 تا 1990، رکوردی جهانی برای خود ثبت کرده است. اما به نظر میرسد مقصرِ این هم ماهیانی هستند که اجداد ما بودند.
عاملِ سکسکه، گرفتگیِ دیافراگم - عضله بزرگی در سینه- است که با بلعِ غیراختیاری دنبال میشود. ریشهی هر دوی اینها در آب است!
در ماهیها پیامهای اعصابی که تنفس را کنترل میکند با سفری کوتاه از ساقهی مغز به دستگاه تنفسی زیر گلو میرود. در انسانها این وضعیت کمی پیچیدهتر است. برای تنفس، ساقهی مغزِ ما باید پیامی نه فقط به گلو، بلکه به سینه و دیافراگم بفرستد. این هماهنگی پیچیده به این معناست که اعصاب ممکن است گرفتگی عضلانی ایجاد کند که این خود به سکسکه منجر میشود.
وقتی سکسکه شروع شد، موتورِ سادهای که به نظر میآید ما از یکی از اجدادِ دوزیست خود به ارث بردهایم آن را ادامه میدهد. برای قورباغهها، این عصبِ کنترلکننده، کارکرد مفیدی دارد و اجازه میدهد دریچهی شُش هنگام تنفس باز بماند و هنگامِ خوردنِ آب بسته شود. اما برای بشر و سایر پستاندارانی که سکسکه میکنند، این عملکرد هیچ فایدهای ندارد و فقط نشانهی دیگری است که ما با دوزیستان، اجداد مشترکی داریم.(منبع: بی بی سی - دکتر مایکل موزلی با کمی ویرایش)
نکته: دیافراگم شما را یاد چه چیزی می اندازد در تطبیق عالم کبیر و صغیر گفتیم که با صور اسرافیل که محل تنفس است ارتباط دارد و چه ارتباطی با نون و حوت دارد!!
نفس خویش←@nafsma→
شباهت ماهی به دو پای انسان و ارتباط صورت فلکی حوت با دو پای انسان
نفس خویش←@nafsma→
صورت فلکی ثور در آسمان شب و شاخ های گاو که به جام شراب و حلال ماه 🌙 شباهت دارد
نفس خویش←@nafsma→
صورت فلکی حوت یا ماهی و شباهت با حرف V و همچنین شباهت به دو پای انسان
نفس خویش←@nafsma→
الهه ایسیس در اساطیر مصر که چشم گاو (ستاره دبران) روی شاخ تاج او قرار دارد
نفس خویش←@nafsma→
از نون و ماهی برسم به ماه از ثور و آن گاو خشمگین بشیارم زمین/17
برج ثور(گاو) و برج حوت(ماهی) چه ارتباطی با ماه دارند.
ᨗ
ثور ، از قدیم ترین و معروف ترین و شاید نخستین صورتهای فلکی و دومین برج از برجهای دوازده گانة منطقة البروج بوده است.
صورت فلکی ثور در اساطیر به مشتری در اساطیر یونانی (معادل مشتری در اساطیر رومی) و جذابیت او برای اروپا دختر آگنور (پادشاه فنیقیه) و تلفاسا اشاره دارد.
تمدن آشور نام دومین ماه «گاو هدایتگر» بوده است. در مُهرهای بابلی، عبارت «گاو روشنایی» یا «گاو آسمانی» دیده میشود تمثالهای گاو نر میترایی بر جواهرات، در چهار یا پنج قرن پیش از میلاد، نیز حاکی از اهمیت دینی و نجومی ثور (گاو) در تمدن باستانی ایرانی بابلی است در سنگ برجسته های تخت جمشید ، تصویری از نبرد شیر و گاو دیده میشود. همچنین ثور مربوط به ماد ها نیز می شود.
ابتدا باید به سراغ التفهیم برویم و ببینیم برج ثور مربوط به کدام کشور ها و اجرام عالم ما می شود.
استاد اذکائی در مقاله خویش نقلی را از کتاب التفهیم بیرونی می آورند مبنی بر ارتباط منطقه جبال و ماه در ایران با صورت فلکی ثور! نقل دقیق بیرونی در التفهیم چنین است:
{برج ثور دلالت دارد بر: سواد عراق و هر دو ماه و همدان و کُردان کوه و مدین(احتمالا مداین) و جزیره قبرس و اسکندریه در مصر و قسطنطنیه و عمّان و فرغانه. و او را انبازی است اندر هری و سیستان}(التفهیم ص ۳۳۵)
مناطقی که در کتاب التفهیم آماده مربوط به مناطق مهم ماد هاست استاد اذکایی ماد را همان ماه و ماه را نیز همان ماد می داند که پریان آبی را می پرستیدند.
برج ثور به خصوص ستاره دبران سرخ مربوط به کوکب زهره می شود، شرف قمر در صورت فلکی ثور اتفاق می افتد در اساطیر ایران باستان گاو با ماه مرتبط است(گاو ایوداد توسط اهریمن کشته شد اورمزد روشنی و زور را از تخم گاو بر گرفت و به ماه پایه داد و روشنی ای که در تخم گاو بود برای نگهداری به ماه سپرد) در بعضی نقاط ایران به گاو نیز منگه یا مانگه می گویند که ریشه در این باور دارد.
ᨗ
برج حوت مربوط به مشتری است که از جمله کشور های که منسوب به برج حوت است قطب شمال و روسیه است که نماد روسیه نیز ماه است و این کشور به طرز جالبی سرزمین رود ها و ماه تابان نیز خوانده می شود که کاملا مرتبط با ماه است.
می دانیم که ماه مربوط به برج سرطان است پس چه ربطی به برج ثور و حوت دارد؟
خانه شرف زهره که مربوط به ثور است در برج حوت است، چنانکه زئوس که منسوب به مشتری است که شرف حوت است پدر خود را به عالم زیرین تبعید می کند که عالم زیرین همان کون تحت القمر یا پایین تر از قمر است که عالم ماست، همچنین شرف زهره نیز در برج حوت است که مربوط به عالم تحت القمر می شود. خب عالم زیرین در عالم صغیر همان با پا هاست که در صورت فلکی برج حوت است چنانچه ابوریحان حوت را با پا یکی دانسته است و اینطور می شود فهمید که در نجوم مشتری و زهره و ماه نقش ستون نگهبان یا حتی نگهدارنده برای زمین دارند همان طور که برج حوت و ثور در اساطیر جهان ما روی آن هاست و باعث تثبیت زمین شده اند ولی این بروج در کهکشان راه شیری نیستند از تاثیر آن ها روی حال و احوال زمین اطلاع دقیقی ندارم بجز یکی دو مقالهی ناقص اما از تاثیر آن ها روی مشتری و زهره و ماه همان طور که بالاتر عرض کردیم به طور قاطع عرض می کنیم که قطعا ثور و حوت روی آنها تاثیر زیادی دارند و تاثیر آنها روی زمین ممکن است همان تاثیر حوت و ثور روی زمین باشد.
نفس خویش←@nafsma→
مقارنه ماه و مشتری و تاثیر آن دو روی زمین به خصوص زلزله ها محافظت از زمین و تاثیر روی آب ها و آبزیان (ماه اگر نباشد که مانند آهنربا با قطب مخالف عمل کند زمین از مدار خود ممکن است خارج شود) شرف ماه در روایات اسلامی بسیار روی آن تاکید شده.شرف الشمس (برج حمل) سالی یک بار اتفاق می افتد، در حالیکه شرف قمر (برج ثور) در هر ماه قمری تکرار می شود و ثانیا آداب و آثاری که برای شرف قمر، بیان گردیده است، اثر ملموس در زندگی فردی و اجتماعی انسان ها دارد.
امام هشتم در کتاب ارزشمند رساله ذهبیه، به این موضوع، تصریح می فرمایند:
اعْلَمْ أَنَّ جِمَاعَهُنَّ وَ الْقَمَرُ فِی بُرْجِ الْحَمَلِ أَوِ الدَّلْوِ مِنَ الْبُرُوجِ أَفْضَلُ وَ خَیْرٌ مِنْ ذَلِکَ أَنْ یَکُونَ فِی بُرْجِ الثَّوْرِ لِکَوْنِهِ شَرَفَ الْقَمَرِ.
از اینرو، اهتمام و توجه به شرف قمر در هر ماه در نسل انسان تاثیر مهمی دارد
نفس خویش←@nafsma→
از نون و ماهی برسم به ماه از ثور و آن گاو خشمگین بشیارم زمین/18
تاثیر اجرام منظومه شمسی به خصوص ماه مشتری و زهره روی احوال زمین/1
ماه همان نون است از نظر ماه یا تاثیر نون به واسطه قمر، دقیق نمی دانیم کدام یک از آن ها درست و ثور را می توان مشتری گرفت به طور قطع و زهره را چشم آن گرفت می بینم که شاخ گاو اول است و قبل ترش را دقیق نمی دانیم چیست خاک نمناک که ممکن است زحل باشد که مربوط به برج حمل است و بعد روی شاخ ماهی قرار دارد که همان ماه می تواند باشد چون نزدیک ترین جرم به زمین هم ماه است پس به احتمال زیاد این نظریه درست باشد هرچند هنوز خود بنده به آن شک و تردیدها دارم. البته خود کهکشان راه شیری نیز بند ها و رگه های شبیه به ماهی دارد که ممکن است ماهی کیهانی آن ها نیز باشند.
ᨗ
حال تاثیر مشتری و زهره و ماه روی زمین چیست ؟
دانشمندان کشف کردند که سیارات مشتری و زهره منظومه شمسی در تغییرات آب وهوایی زمین تاثیرگذار هستند.این یافتهها نشان میدهد که کشش گرانشی سیارات مشتری و زهره سبب میشود که مدار زمین در اطراف خورشید، هر 405 هزار سال تغییر کند که این کار به نوبه خود، بر تغییر الگوهای آب و هوایی زمین تاثیرگذار است.
نکته: مشتری و زحل روی آب و هوای زمین تاثیر می گذارند این نکته را توجه کنید که بسیار مهم است
دانشمندان معتقدند میلیاردها سال پیش نیروی جاذبه مشتری نخستین علائم حیاتبخش در محیط زمین را بهوجود آورده است و نقش بسزایی در تنوع آب و هوایی در زمین گذاشته است. مشتری میتواند ۱۳۰۰ زمین را درخود جای دهد. با این وجود این جرم زیاد، چگالی مشتری در حدود یک چهارم چگالی زمین میباشد زیرا بیشتر سیاره از عناصر سبک هیدروژن و هلیوم ساخته شدهاست. گردش آن به دور خورشید ۱۲ سال زمینی به درازا میکشد، اما چرخش آن به دور خود تندتر از هر سیارهٔ دیگری در منظومه خورشیدی تنها به ۹ ساعت و ۵۶ دقیقه نیاز دارد. به دلیل گرانش بسیار قوی مشتری كه قوی ترین میدان مغناطیسی را در منظومه شمسی داشته و ۱۴ بار نیرومندتر از زمین میباشد.(منبع: dailymail , Jupiter)
نکته: برای علاقمندان به نجوم سایت ها و مقالات علمی زیادی وجود دارد می توانید سرچ کنید مشتری مادر زمین تا حجم انبوهی از مقالات برای شما بالا بیاید همچنین می دانیم که گرانش مشتری به عنوان بزرگترین سیاره روی مدار زمین و گردش آن چه تاثیری دارد و نقش آن نیز در حفاظت از زمین از شهاب سنگ ها چقدر حیاتی است.
نکته: مشتری که مربوط به برج ثور است به مانند برج ثور که نگهبان کیهان است و هالیوود نیز فیلم ثور را ساخته است از زمین محافظت می نماید.
ثور در ادبیات عرب به معنای تحول انقلاب و تحرک نیز هست و در قران می خوانیم «والله الذی ارسل الریاح فتثیر سحابا» فتثیر از مصدر ثور است.و ثور با انرژی خود ابر ها را می راند و ثور همان محرک افلاک است که همه چیز من جمله زمین را به تحرک واداشته است. گاو دو شاخ دارد که مشابه پرگار نیز هست که دایره اجرام را رسم می کند و به تحرک وادار می کند که سر آن دست نگار گر تقدر یعنی خداوند است.
نکته: ثور تحول و تحرک عالم و افلاک است و حوت ماهی ای است که مربوط به پا هاست همان طور که گفتیم عشق در رسالة العشق سهروردی عامل تحرک افلاک است و نفس عامل تحرک افلاک صغیر یعنی انسان است گاو ثور نیز ماهی پا را به تحرک وا می دارد همان طور که زمین حرکت می کند و ثور و حوت تاثیر زیادی روی آب و هوای زمین دارند به خصوص حوت و ماه روی آبزیان و آب های زمین تاثیر دارند که به آن اشاره خواهیم نمود
ᨗ
برج ثور چه ارتباطی با شروع حیات و پایان حیات زمین دارد؟
ᨗ
می دانیم که طبق یافته های جدید ابر نو اختر ها می توانند باعث ایجاد یا پایان ستاره یا سیاره ای شوند. ابرنواخترها زمانی رخ می دهند که یک ستاره از درون منفجر بشوند و نور آنها تا فواصل بسیار دوری منتشر می شود. ابرنواختر سحابی خرچنگ در صورت فلکی ثور است که در ۶۵ سال نوری ما قرار داد و این انفجار ابرنواختری در سال ۱۵۰۰ میلادی به وقوع پیوسته و زمین را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.
ᨗ
ثور ، از قدیم ترین و معروف ترین و شاید نخستین صورتهای فلکی و دومین برج از برجهای دوازده گانة منطقة البروج بوده است.ᨗدر يکي از شاخهاي گاو ، مشهورترين باقيمانده يک ابر نواختر معروف به سحابي خرچنگي (M1) قرار گرفته که داراي قدر هشتم با چادري از گاز است که يک تپ اختر (پالسار) در حال چرخش ابر متراکم را احاطه کره است.
نکته: ثور از نظر اختر شناسان اولین صورت فلکی تشکیل شده است که شناخته شده و یکی از قدیمی ترین ها نیز هست.
نکته: برج ثور ممکن است با پایانش منجر به مرگ زمین نیز بشود
نفس خویش←@nafsma→
از نون و ماهی برسم به ماه از ثور و آن گاو خشمگین بشیارم زمین/19
تاثیر اجرام منظومه شمسی به خصوص ماه مشتری و زهره روی احوال زمین/2
گرانش (جاذبه ی) ماه باعث به وجود آمدن جذر و مد آبهای کرهی زمین میشود. گرانش کرهی ماه همچنین باعث باثبات ماندن محور گردش زمین به دور خود میشود که درصورت عدم وجود ماه، انحراف محوری زمین مرتباً تغییر میکرد و این امر باعث آشفته شدن آب و هوا و فصلها در زمین میشد.
سازمان زمین شناسی آمریکا طی گزارشی اعلام کرد که: تحقیقات زیادی روی تاثیر ماه در وقوع زلزله ها روی زمین انجام گرفته است به خصوص ارتباط انبساط و انقباض زمین حاصل از گرانش ماه و زمین بر یک دیگر روی انواع زلزله ها. زمانی که جزر و مد زمین و اقیانوس ها بالاست و ماه کامل است و حرکت ناگهانی گسل ها احتمال زلزله را بالا می برد.
ᨗ
نقش ماه در ایجاد زلزله : همانطور که گفته شد وقتی صفحه ها در هم قفل می شوند و فشار وارده زیاد می شود مقاومت سنگ ها در هم شکسته شده , سنگ ها می شکنند و زمین لرزه اتفاق می افتد .
حال یک عامل خارجی می تواند با افزایش فشار کمکی و ضربه زدن به سنگ ها باعث شکستگی و تسریع روند آزاد شدن انرژی شود . و یکی از این عامل خارجی ماه است که با اثر کِشندی در روی خشکی ها و فشار روی پوسته زمین فشار مضاعفی را به محل گسل ها وارد کرده و به آزاد شدن انرژی کمک کند .
تحقیقات جدید دانشمندان نشان می دهد بیشتر زلزله های بزرگ در زمانی که ماه در حالت ماه کامل ( بدر ) و یا ماه نو ( محاق ) می باشد انجام گرفته است (یعنی زمانی که بیشترین اثر کشندی وجود داشته است ) و در سایر اوقات کمتر بوده است . در واقع بیشترین زمین لرزه ها ۲ ساعت قبل و یا بعد از بیشترین اثرات کشندی ( ماه و خورشید ) به وقوع می پیوندد . پیشینیان نیز به این امر پی برده بودند تا جائی که در بسیاری از اقوام باستانی اول و پانزدهم ماه را تعطیل کرده و یا مراسم خاصی برگزار می کردند .
نکته : فشار افزایش بین صفحات ادامه پیدا می کند و متوقف نمی شود و خواه نا خواه به مرز شکستن و آزاد شدن انرژی می رسد . بنابر این نکته ای که در مورد نقش ماه گفته شد می تواند تنها یک عامل تسریع کننده باشد نه عامل اصلی ,عامل تسریع کننده تنها باعث می شود واقعه ای که باید انجام شود زودتر انجام شود .
نکته: نیروهای کشندی فقط توسط ماه انجام نمی شود بلکه بخشی از آن توسط خورشید انجام می شود که البته نیروی کشندی خورشید نصف ماه می باشد (در این مورد در قسمت جزر و مد کامل توضیح می دهیم) از این رو وقتی ماه و خورشید همراستا شوند (ماه کامل و ماه نو )بیشترین اثرات کشندی ایجاد می شود .
نکته : ارتباط نیروهای کشندی با وقوع زمین لرزه هنوز به طور کامل اثبات نشده است .
همچنین می توانید در این سایت مطالعه ی تاثیر ماه های قمری و امواج جزر و مدی بر میزان بهره برداری از ذخایر آبزیان را بخوانید و ببینید ماه و جزر و مد چه تاثیری بر زاد و ولد آبزیان دارد چه بسا اگر ماه وجود نمی داشت نه ماهی ای زاد و ولد می کرد و نه بادی ایجاد می شد که زندگی موجودات به آن بستگی دارد.
نکته: قبلا خوانده ایم که نون چه تاثیری روی زندگی بشر آبزیان و رود و دریا ها دارد حال تاثیر ماه روی آبزیان را با آن قیاس کنید
نکته: تاثیر ماهی کیهانی بر زلزله ها را نیز با تاثیر ماه بر زلزله ها قیاس کنید که هم برج حوت و هم ماه هردو آبی هستند و با برج ثور نیز ارتباط دارند./پایان
نفس خویش←@nafsma→