نهج البلاغه در زندگی
🔴 ترسیم آینده بشریت #آرمان_اندیشه_علوی امیرالمؤمنین(ع) در دوران ۲۵ سال سکوت و خانهنشینی عموماً بر
🔔🔔🔔 ترجمه روان خطبه ۱۵۰ نهج البلاغه
💠آینده بشریّت و ظهور حضرت مهدی (عج)
🔺به راههای چپ و راست رفتند، و راه ضلالت و گمراهی پیمودند، و راه روشن هدایت را گذاشتند.
🔺پس در باره آنچه که باید باشد شتاب نکنید، و آنچه را که در آینده باید بیاید دیر مشمارید، چه بسا کسی برای رسیدن به چیزی شتاب می کند امّا وقتی به آن رسید دوست دارد که ای کاش آن را نمی دید، و چه نزدیک است امروز ما به فردایی که سپیده آن آشکار شد.
🔺ای مردم اینک ما در آستانه تحقّق وعده های داده شده، و نزدیکی طلوع آن چیزهایی که بر شما پوشیده و ابهام آمیز است، قرار داریم.
💠ره آورد حکومت حضرت مهدی (عج)
🔺بدانید آن کس از ما (حضرت مهدی «عج») که فتنه های آینده را دریابد، با چراغی روشنگر در آن گام می نهد، و بر همان سیره و روش پیامبر (صلّی اللّه علیه و آله و سلّم ) و امامان علیهم السّلام رفتار می کند تا گره ها را بگشاید، بردگان و ملّت های اسیر را آزاد سازد، جمعیّت های گمراه و ستمگر را پراکنده و حق جویان پراکنده را جمع آوری می کند. حضرت مهدی (عج) سال های طولانی در پنهانی از مردم به سر می برد آن چنان که اثر شناسان، اثر قدمش را نمی شناسند، گر چه در یافتن اثر و نشانه ها، تلاش فراوان کنند.
🔺سپس گروهی برای درهم کوبیدن فتنه ها آماده می گردند، و چونان شمشیرها صیقل می خورند، دیده هاشان با قرآن روشنایی گیرد، و در گوش هاشان تفسیر قرآن طنین افکند، و در صبحگاهان و شامگاهان جامهای حکمت سر می کشند.
💠سرنوشت امّت اسلامی پس از پیامبر (صلّی اللّه علیه و آله و سلّم )
🔺زمان جاهلیشان به طول انجامید تا خواری و عقوبت را به کمال رسانند و مستوجب حوادث سخت روزگار گردند.
🔺تا نزدیک شد که مدت پایان گیرد و گروهی به تبهکاریها دل خوش کردند و آسودگی خویش در فتنه ها یافتند. و تا آتش فتنه را برافروزند، شمشیر برکشیدند و مؤ منان در پیکارشان شکیبایی و پایداری ورزیدند و بر خدا هم منت نگذاردند و فدا کردن جان خویش در راه خدا را کاری بزرگ نپنداشتند.
🔺تا آنگاه ، که قضای الهی به پایان گرفتن ایام محنت موافق افتاد و از روی بصیرت شمشیر زدند و به فرمان اندرزدهنده خود، به پروردگارشان تقرب جستند.
🔺در این هنگام، خدا جان پیامبر خود (صلی اللّه علیه و آله ) را بستد. قومی به عقب بازگشتند و در راههای گوناگون ، که به هلاکتشان می انجامید گام نهادند. بر آن آراء باطل، که در دلشان می گذشت، اعتماد کردند و از خویشاوند بریدند و از وسیله ای که به دوستی آن مامور شده بودند (یعنی اهل بیت ) دور گشتند و بنا را از بنیان محکمش برافکندند و در جای دیگر، نه شایان آن ، برآوردند.
🔺اینان معدن هر خطا بودند و به منزله دروازه هایی ، که هر که خواهان باطل و گمراهی می بود، از آنها داخل می شد. در حیرت و سرگردانی راه می سپردند و به شیوه آل فرعون در بیهوشی و گمگشتگی و غفلت سر می کردند. برخی از ایشان از آخرت بریدند و به دنیا گرویدند و پاره ای پیوند خویش از دین گسستند.
#نهج_البلاغه_خطبه۱۵۰
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
👌👌👌 قیمت و ارزش انسان
🍃قيمَةُ كُلِّ امرِىًء ما يُحسِنُ
🍃ارزش هر انسان، [ به] چيزى است كه نيك مى داند.
📚 #نهج_البلاغه_حکمت۸۱
⚜نهج البلاغه در در زندگی
@nahjezendegi
نهج البلاغه در زندگی
👌👌👌 قیمت و ارزش انسان 🍃قيمَةُ كُلِّ امرِىًء ما يُحسِنُ 🍃ارزش هر انسان، [ به] چيزى است كه نيك مى
#شرح_و_توضیح_حکمت_۸۱
💠در شرح ابن میثم ذیل این حکمت این گونه آمده است:
🔺«امام (علیه السلام) فرمود:
👈قِيمَةُ كُلِّ امْرِئٍ مَا يُحْسِنُهُ ؛
👈ارزش هر كسى به چيزى است كه آن را خوب مى داند».
#شرح
🔔هدف از اين سخن، تشويق در حد اعلاى آن به كسب كمالات نفسانى و فراگيرى صنعت ها و نظاير آنهاست.
🔔ارزش شخص، مقام وى در نظر ارباب خرد، و جايگاه او در دل آنان و شايسته بودن به تعظيم و بزرگداشت و يا تحقير و ناقص شمردن اوست.
🔔بديهى است كه تمام اين ها در گرو چيزى است كه خوب مى شمارد و كمالات نامبرده اى است كه به دست آورده،
🔔 بنا بر اين، پرارزش ترين و والاترين افراد در نزد مردم با كمال ترين آنان، و فرومايه ترين آن ها كسانى هستند كه پست ترين حرفه و شغل را دارند،
🔔و تمام اين ها بر حسب ارزشى است كه عقل مردم براى كمالات و لوازم كمالات قائلند.
📕ترجمه شرح نهج البلاغه(ابن ميثم)، ج۵، ص۴۷۷
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
🔔🔺🔔 بی میلی به دنیا 🔔🔺🔔
💠قال علی علیه السلام:
💠اُنظُروا فِي الدُّنيا نَظَرَ الزّاهِدِ المُفارِقِ لَها ، فَإِنَّها تُزيلُ الثّاوِيَ السّاكِنَ وتَفجَعُ المُترَفَ الآمِنَ ، لا يُرجى مِنها ما تَوَلّى فَأَدبَرَ ، ولا يُدرى ما هُوَ آتٍ مِنها فَيُنتَظَرَ ، وُصِلَ البَلاءُ مِنها بِالرَّخاءِ ، وَالبَقاءُ مِنها إلى فَناءٍ ، فَسُرورُها مَشوبٌ بِالحُزنِ ، وَالبَقاءُ فيها إلَى الضَّعفِ وَالوَهنِ .
🔺به دنيا چونان زاهد دنياگريز بنگر؛ چرا كه دنيا مقيم و ساكن خود را مى كوچاند، و مرفّه آسوده خاطر را دردمند مى سازد.
🔺آنچه از دنيا پشت كرد و رفت، ديگر به بازگشتش اميدى نيست، و آنچه مى آيد، دانسته نيست تا بتوان در انتظارش نشست.
🔺رنج دنيا، با خوشى پيوسته است، و بقاى آن به فنا مى انجامد.
🔺شادى اش با اندوه آميخته است، و زندگى در آن، به ناتوانى و سستى منتهى مى شود.
📒 #نهج_البلاغه_خطبه۱۰۳
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
نهج البلاغه در زندگی
🔔🔺🔔 بی میلی به دنیا 🔔🔺🔔 💠قال علی علیه السلام: 💠اُنظُروا فِي الدُّنيا نَظَرَ الزّاهِدِ المُفارِقِ لَ
📌داستانک
💜سوید بن غفله می گوید:
👌«زمانی که مردم به خلافت با امیرمؤمنان علی(ع) بیعت کرده بودند، روزی خدمت ایشان شرف یاب شدم. دیدم روی حصیر کوچکی نشسته است. در آن خانه جز آن حصیر چیز دیگری نبود. عرض کردم: یا علی! بیت المال در اختیار شما است، در این خانه جز این حصیر چیزی دیگر از لوازم یافت نمی شود!
🔺فرمود: سوید بن غفله! عاقل در مسافرخانه و خانه ای که باید از آنجا نقل مکان کند، تهیه وسایل نمی نماید.
🔺ما خانه امن و راحتی داریم که بهترین اسباب خود را به آنجا نقل می دهیم. به زودی من به سوی آن خانه رهسپار خواهم شد»
📚 بحارالانوار، ج ۶۷، ص ۳۲۱
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
💜امیرالمؤمنین عليه السلام:
❎ اگر خواستى از برادرت ببرى، ته مانده اى از دوستى خود براى او باقى گذار كه اگر روزى به فكرش رسيد كه آشتى كند به آن بازگردد.
❎ إنْ أرَدْتَ قَطِيعةَ أخيكَ فاستَبْقِ لَهُ مِن نفسِكَ بَقيّةً يَرجِعُ إليها إن بَدا لَه ذلكَ يوما مّا
📗 #نهج_البلاغه_نامه۳۱
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
🍁 اللّه اكبر 🍁
✍حاج آقا قرائتی:
آرى... خدا بزرگتر است. بزرگتر از همه گفتنى ها و نوشتنى ها و اندیشه ها...
🔺كسى كه چنین عقیده داشته باشد، همه چیز در نظر او كوچك مى شود، و مثل رهبر انقلاب (قدس سرّه) حتى به آمریكا هم مى گوید: هیچ غلطى نمى تواند بكند.
🔺مگر نه اینكه هواپیما، هر چه بیشتر اوج بگیرد و بالا رود، خانه ها و ساختمان هاى زمین، كوچكتر به نظر مى آید؟ آنكه خدا در نظرش مهم و عظیم باشد، جز خداوند، در نظرش بى مقدار، جلوه مى كند.
🔔على علیه السلام این را از اوصاف اهل تقوا مى شمارد كه: «عَظُمَ الخالِقُ فى اَنْفُسِهم فَصَغُرَما دُوَنُه فى اَعْیُنِهم» 📕نهج البلاغه، خطبه همام (وصف متقین).
📚 کتاب پرتوی از اسرار نماز، محسن قرائتی
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi
❌ آیا میتوان گفت امام علی(علیه السلام) بنیانگذار صندوق پیشنهادات و انتقادات بود؟
✅ براى این که مردم بتوانند به آسانی، خواستههای خود را با امام علی(علیه السلام) مطرح کنند، آنحضرت با تأسیس جایگاهى به نام «بیت القصص» و یا «خانه شکایات» این فرصت را فراهم آورد تا هر کس مشکلی دارد و از طرح رویاروى آن ناتوان است، دادخواهى خود را نوشته و بدانجا بیفکند، تا امام على(علیه السلام) به عنوان حاکم اسلامی از آن آگاه شود.
🔺گویا در اسلام، حضرت برای اوّلین بار، چنین روشی را دنبال کردند، با این وجود، گزارشی نیز وجود دارد که امام بعد از سوء استفاده برخی افراد از این آزادی عمل، درب این خانه را بسته و این رویکرد را ادامه ندادند.
💠ابن ابی الحدید (متوفای 656ق) در شرح نهج البلاغه میگوید:
👈«براى امیر مؤمنان، خانهاى بود. آن را بیت القصص(خانه گزارشها یا شکایات) نامید و مردم، نامههاى خود را در آن میافکندند».
📚 ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله، شرح نهج البلاغة، ج ۱۷، ص ۸۷
👌👌👌توجه به چند نکته درباره این رفتار امام علی(ع) دارای اهمیت است:
1⃣ حضرت علی(علیه السلام)، برگزاری جلسه عمومی با مردم و نیز شنیدن مسائل و مشکلات آنها را از راههای دیگری مانند بنیاد نهادن صندوق شکایات و پیشنهادها، عاملی برای به وجود آوردن و حفظ کرامت انسانی دانسته و معتقد بود با چنین رویکردی مردم به راحتی میتوانند سخن و پیشنهاد خود را مطرح کنند.
🔺آنحضرت به مالک اشتر سفارش میکرد: «بخشی از وقت خود را مخصوص کسانی قرار ده که به تو نیاز دارند. خودت را برای آنان فارغ دار و در مجلس عمومی بنشین و در آن جلسه فروتن باش، در برابر خدایی که تو را آفریده است. سپاهیان و یاران و نگهبانان و پاسبانان را از آنان باز دار تا سخنگوى نیازمندان بدون ترس و نگرانى و لکنت و تردید با تو سخن بگوید».
📗 #نهج_البلاغه_نامه۵۳
2⃣ تأسیس چنین محل یا صندوقی، به این موضوع اشاره دارد که چه بسا اگر شاکی شناخته شود و نیازش را به جز حاکم، بقیه مردم بدانند، به شخص شاکی آسیب وارد میشود و کرامت انسانی او خدشهدار میشود و چه بسا فردی میخواهد بدون آنکه حتی نزد حاکم نیز شناخته شود، مشکل خود را نزد او مطرح سازد که باید برای او نیز دنبال راه حلی بود. راه حلی که با حفظ کرامت انسان، زمینه تربیت سالم وی نیز فراهم شده و اصلاح فرد و جامعه آغاز و انجام پذیرد.
3⃣ افراد جامعه نباید از فرصتهایی که توسط زمامداران عادل به آنان داده میشود سوء استفاده نموده و زمینه را برای از بین بردن چنین فرصتهایی فراهم سازند.
⚜نهج البلاغه در زندگی
@nahjezendegi