✳️ روایتی نورانی در فضیلت دعا
الْحُسَيْنُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ مُعَلَّى بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْوَشَّاءِ عَنْ عَبْدِ اللَّه بْنِ سِنَانٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه ع يَقُولُ الدُّعَاءُ يَرُدُّ الْقَضَاءَ بَعْدَ مَا أُبْرِمَ إِبْرَاماً فَأَكْثِرْ مِنَ الدُّعَاءِ فَإِنَّه مِفْتَاحُ كُلِّ رَحْمَةٍ ونَجَاحُ كُلِّ حَاجَةٍ ولَا يُنَالُ مَا عِنْدَ اللَّه عَزَّ وجَلَّ إِلَّا بِالدُّعَاءِ وإِنَّه لَيْسَ بَابٌ يُكْثَرُ قَرْعُه إِلَّا يُوشِكُ أَنْ يُفْتَحَ لِصَاحِبِه (کافی، ج 2، ص 470)
شب جمعه تلاوت قرآن به ویژه سوره مبارکه یس، زیارت سالار شهیدان (ع) هر چند به سلامی کوتاه و مناجات با خداوند از رهگذر دعای کم نظیر کمیل را مغتنم بدانیم.
اموات و گذشتگان خود را حتی اگر به خواندن سوره ای کوتاه باشد یاد کنیم.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ هماره مهیای خدمت به خداوند باشیم
حضرت امیر علیه السلام در بخشی از دعای کمیل خداوند را این چنین مورد خطاب قرار داده است:
«يَا رَبِّ يَا رَبِّ يَا رَبِأَسْأَلُکَ بِحَقِّکَ وَ قُدْسِکَ وَ أَعْظَمِ صِفَاتِکَ وَ أَسْمَائِکَأَنْ تَجْعَلَ أَوْقَاتِي مِنَ اللَّيْلِ وَ النَّهَارِ بِذِکْرِکَ مَعْمُورَةً وَ بِخِدْمَتِکَ مَوْصُولَةً وَ أَعْمَالِي عِنْدَکَ مَقْبُولَةًحَتَّى تَکُونَ أَعْمَالِي وَ أَوْرَادِي کُلُّهَا وِرْداً وَاحِداً وَ حَالِي فِي خِدْمَتِکَ سَرْمَداًيَا سَيِّدِي يَا مَنْ عَلَيْهِ مُعَوَّلِي يَا مَنْ إِلَيْهِ شَکَوْتُ أَحْوَالِي يَا رَبِّ يَا رَبِّ يَا رَبِقَوِّ عَلَى خِدْمَتِکَ جَوَارِحِي وَ اشْدُدْ عَلَى الْعَزِيمَةِ جَوَانِحِيوَ هَبْ لِيَ الْجِدَّ فِي خَشْيَتِکَ وَ الدَّوَامَ فِي الاِتِّصَالِ بِخِدْمَتِکَحَتَّى أَسْرَحَ إِلَيْکَ فِي مَيَادِينِ السَّابِقِينَ وَ أُسْرِعَ إِلَيْکَ فِي الْبَارِزِينَ وَ أَشْتَاقَ إِلَى قُرْبِکَ فِي الْمُشْتَاقِينَ وَ أَدْنُوَ مِنْکَ دُنُوَّ الْمُخْلِصِينَوَ أَخَافَکَ مَخَافَةَ الْمُوقِنِينَ وَ أَجْتَمِعَ فِي جِوَارِکَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَاللَّهُمَّ وَ مَنْ أَرَادَنِي بِسُوءٍ فَأَرِدْهُ وَ مَنْ کَادَنِي فَکِدْهُوَ اجْعَلْنِي مِنْ أَحْسَنِ عَبِيدِکَ نَصِيباً عِنْدَکَ وَ أَقْرَبِهِمْ مَنْزِلَةً مِنْکَوَ أَخَصِّهِمْ زُلْفَةً لَدَيْکَ؛ اى خداى من اى سيد و مولاى من اى کسى که زمام اختيارم به دست اوست؛ اى واقف از حال زار و ناتوانم اى آگه از بينوايى و وضع پريشانم اى آگاه به احتياجم و بىچيزيم اى رب من اى رب من اى رب من؛ از تو درخواست مىکنم به حق حقيقتت و به ذات مقدست و بزرگترين صفات و اسماء مبارکت؛ که اوقات مرا در شب و روز به ياد خود معمور گردانى و پيوسته به خدمت بندگيت بگذرانى و اعمالم را مقبول حضرتت فرمايى. تا کردار و گفتارم همه يک جهت و خالص براى تو باشد و احوالم تا ابد به خدمت و طاعتت مصروف گردد؛ اى سيد من اى کسى که تمام اعتماد و توکلم بر اوست و شکايت از احوال پريشانم به حضرت اوست اى رب من... (لطفى کن) و به اعضا و جوارحم در مقام بندگيت قوت بخش و دلم را عزم ثابت ده؛ و ارکان وجودم را به خوف و خشيت سخت بنيانساز و پيوسته به خدمت در حضرتت بدار؛ تا آنکه من در ميدان طاعتت بر همه پيشينيان سبقت گيرم و از همه شتابندگان به درگاهت زودتر آيم و عاشقانه با مشتاقانت به مقام قرب حضرتت بشتابم و مانند اهل خلوص به تو نزديک گردم و بترسم از تو مانند ترسيدن يقينکنندگان و با اهل ايمان در جوار رحمتت همنشين باشم. خدايا و هر که با من بد انديشد تو مجازاتش کن و هر که مکر ورزد به کيفرش برسان و مرا به لطف و رحمتت نصيب بهترين بندگانت عطا کن و مقام مقربترين و مخصوصترين خاصان حضرتت کرامت فرما!»
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ روایات مهدوی ۵
دو روایت از زبان رسول اکرم (ص) در زمینه خدمت به ولی عصر (ع) را مرور می کنیم:
یک؛ إكمال الدين : ابن الوليد ، عن الصفار ، عن أحمد بن الحسين بن سعيد ، عن محمد بن جمهور ، عن فضالة ، عن معاوية بن وهب ، عن أبي حمزة ، عن أبي جعفر عليه السلام قال : قال رسول الله صلى الله عليه وآله : طوبى لمن أدرك قائم أهل بيتي وهو يأتم به في غيبته قبل قيامه ويتولى أولياءه ويعادي أعداءه ذاك من رفقائي وذوي مودتي وأكرم أمتي علي يوم القيامة .
دو؛ إكمال الدين : عبد الواحد بن محمد ، عن أبي عمرو البلخي ، عن محمد بن مسعود عن خلف بن حامد ، عن سهل بن زياد ، عن إسماعيل بن مهران ، عن محمد بن أسلم الجبلي ، عن الخطاب بن مصعب ، عن سدير ، عن أبي عبد الله عليه السلام قال : قال رسول الله صلى الله عليه وآله : طوبى لمن أدرك قائم أهل بيتي وهو مقتد به قبل قيامه يأتم به و بأئمة الهدى من قبله ويبرأ إلى الله من عدوهم أولئك رفقائي وأكرم أمتي علي .
🔹 نکات:
1. اذعان به پیشوایی حضرت حجت (ع) و پیروی از دستورات ایشان و التزام به اوامر و نواهی آن حضرت پیش از ظهور، مورد تاکید رسول اکرم (ص) است؛ زیرا چنین باور و رفتاری در دورانی که امام و پیشوای مومنان حضور ظاهری ندارد، از ایمان عمیق آنان حکایت دارد.
2. تولی دوستان ولی عصر (ع) و تبری از دشمنان ایشان در دوران غیبت از جمله درخواست پیامبر اکرم (ص) از امت اسلامی است. پیداست تولی و تبری افزون بر بُعد باوری، ابعاد رفتاری را نیز دربر می گیرد؛ یعنی رفتار و رویه پیروان امام عصر (ع) باید به گونه ای باشد که به دوستان ایشان همسانی و همصدایی رساند نه به دشمنان ایشان.
3. پایبندی به دو درخواست پیشگفته چنان جایگاهی دارد که فرد را به مقام رفاقت با پیامبر اکرم (ص) و نیل به عالی ترین مرتبه در میان امت می رساند.
4. درک ظهور حضرت حجت (ع) فیضی است بزرگ که پیامبران و حتی اهل بیت (ع) آرزوی آن را داشتند.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
خارج فقه (جلسه ۱۰۹۹).mp3
9.91M
✳️ #خارج_فقه (جلسه 1099)
مباحث این جلسه:
بررسی باب نهم از ابواب آداب القضاء کتاب شریف وسائل الشیعة:
«بَابُ تَحْرِيمِ الْحَيْفِ فِي الْحُكْمِ وَ الْمَيْلِ مَعَ أَحَدِ الْخَصْمَيْنِ»
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
خارج تفسیر 56.mp3
14.97M
✳️ #خارج_تفسیر (جلسه ۵۶)
مباحث این جلسه:
۱. بررسی سه رویکرد در تفسیر آیه «ختم الله علی قلوبهم و علی سمعهم و ...»
۲. رابطه علم و اراده الهی با اختیار انسان
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ پرسش در باره حکم نماز جمعه در عصر غیبت
سلام علیکم
نظر حضرتعالی در باره حکم نماز جمعه در عصر غیبت چیست؟
علیکم السلام
این ناچیز روایات ناظر به نماز جمعه را بررسی کردم و با اطمینان به وجوب عینی و تعیینی آن قایل هستم. چه در حال حضور امام و چه در حال غیبت امام.
اساسا واژه امام در روایات فقهی ناظر به امام معصوم نیست و همین امر موجب اشتباه بسیاری از فقها شده است.
تفصیل این بحث مجال مناسبی را می طلبد.
به عبارت دیگر؛
نماز جمعه واجب عینی است در برابر واجب کفایی که بر اساس آن با تحقق شرایط بر همه مکلفان واجب می شود مگر عذر شرعی داشته باشند و در برابر واجب تخییری، واجب تعیینی است؛ یعنی چنان نیست که کسی بتواند نماز ظهر را جایگزین آن کند.
موفق باشید.
http://eitaa.com/alinasirigilani
خارج فقه (جلسه ۱۱۰۰).mp3
11.83M
✳️ #خارج_فقه (جلسه ۱۱۰۰)
مباحث این جلسه:
۱. بررسی باب دهم و بازدهم از ابواب آداب القضاء کتاب شریف وسائل الشیعة
۲. احکام تقیه در حکومت های جائر
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
خارج تفسیر 57.mp3
13.16M
✳️ #خارج_تفسیر (جلسه ۵۷)
مباحث این جلسه:
۱. بررسی آیه شریفه « و من الناس من یقول آمنا ...»
۲. بررسی خاستگاه جریان نفاق در مدینه
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ آیا عصر مدرنیته آرامش انسان را به ارمغان آورده است؟!
مطلب ذیل به مناسبت برگزاري نمايشگاه ارتباطات در ماه آوريل 2013 در شهر برلين در سايت «دويچه وله» انعکاس يافت:
سرعت گرچه زندگی را سهلتر کرده، اما بیماریهای روحی و جسمی فراوانی با خود آورده است. در سال ۱۹۳۴ اولین کنترل از راه دور برای تلویزیون در آمریکا به بازار این کشور راه یافت. این دستگاه به وسیله کابلی به تلویزیون متصل بود. با این وسیله میشد میان چند برنامه ارائه شده تلویزیونی یکی را انتخاب کرد و به سرعت از برنامهای به برنامه دیگر رفت. در دهه ۱۹۵۰ نخستین کنترل از راه دور بدون کابل برای تلویزیون ارائه شد. این وسیله در دهه ۱۹۷۰ میلادی در آلمان به بخش جداییناپذیر تلویزیون تبدیل شده بود.
از سویی دیگر، انسانها هزاران سال پیاده و به آهستگی یا سوار بر حیواناتی چون اسب، خر و فیل حرکت میکردند. صنعت پست در انتهای قرن پانزدهم میلادی این ریتم طبیعی را شکست. در چنین شرایطی امکان رسیدن محمولهها با سرعتی زیاد از فرستنده به گیرنده ممکن شد. پست بیشترین استفاده را به بازرگانانی رساند که از همان ابتدا فهمیده بودند وقت طلاست... .
وسایل نقلیه مجهزتر و سریعتر شدهاند؛ کره خاکی به مکانی تبدیل شده که میتوان به سرعتِ تمام از قسمتی به قسمت دیگرش سفر کرد. زمان هر چه بیشتر به عنصری بسیار گرانبها تبدیل شد و ماشینهای تحریر و پس از آن کامپیوتر، دفتر کار را تبدیل به مکانی برای انجام سریع کارها کردند.
از دیگر سو، تلفنهای همراه که بیش از پنج میلیارد نفر در جهان از آن استفاده میکنند، ارتباط میان انسانها را به شدت آسان کردهاند و با آنها میتوان انواع ارتباطهای صوتی و تصویری را برقرار کرد.
در خانه انواع دستگاههای برقی چون ماشین لباسشویی، جاروی برقی، زودپز و ظرفشوی برقی، کارِ خانه را راحت کردند. زمان تهیه غذای خانگی به سر آمده و «فستفود» جای غذاهای خانگی را گرفته است. بسیاری از زن و شوهرها کار میکنند و فرصتی برای تهیه غذا در خانه نیست.
باری، سرعت زیاد انسانها را مجذوب خود کرده است، اما همین سرعت زیاد با خود بیماریهای فراوانی به ارمغان آورده است و این تنها بزرگسالان نیستند که از این وضعیت به تنگ آمدهاند، بلکه فرایند زندگی بزرگسالان بر زندگی کودکان نیز تأثیر گذاشته و آنان را با مشکلات روحی فراوانی مواجه کرده است.
اگر در گذشته از «دوران پراضطراب» سخن به میان میرفت، اکنون بیماری مدرن فرسودگی جسم و ذهن؛ یعنی «برن آوت» روبرو هستیم. شاید تنها در دوران بازنشستگی بتوان از موهبت آرامش استفاده کرد؛ اما آیا کسی که یک عمر را با اضطراب به سر برده میتواند سالهای آخر عمر خود را با آرامش بگذراند؟
جهان تجاریشدۀ کنونی، برای مشکلاتی چون بیخوابی، استرس یا اضطراب، راهحلهایی فوری در آستین دارد؛ راهحلهایی چون قرص، شربت، کپسول و آرامبخشهای گوناگون! باری، سرعت بسیار گرچه با خشنودی افرادی روبروست، اما همین سرعتِ در کار، سبب بیماری بسیاری از افراد جامعه شده است، به گونهای که اگر در سال ۱۹۰۰ به تدریج اصطلاح «دوران مضطرب» رایج شد، اکنون با اصطلاح «برن اوت» روبرو هستیم.
در پایان این مقاله برای گریز از اضطراب چنین آمده است: ورزشهایی چون یوگا، بازگشت به طبیعت و قدم زدن در هوای آزاد و رفتن به سونا میتوانند بدن را در مقابل اضطرابهای موجود مقاوم کنند!»
👇👇👇
توجه داشته باشید که این مطلب از زبان نویسنده و تحلیلگری ارایه میگردد که خود در آلمان؛ یعنی پیشرفتهترین کشور اروپایی و برخوردار از سومین اقتصاد بزرگ دنیا زندگی میکند.
در باره چهار عبارت ذیل در این مقاله مجدداً تأمل کنید:
1. «باری، سرعت زیاد انسانها را مجذوب خود کرده است، اما همین سرعت زیاد با خود بیماریهای فراوانی به ارمغان آورده است.»
2. «اگر در گذشته سخن از «دوران پراضطراب» سخن به میان میرفت، اکنون بیماری مدرن فرسودگی جسم و ذهن؛ یعنی «برن آوت» روبرو هستیم.»
3. «جهان تجاریشده کنونی، برای مشکلاتی چون بیخوابی، استرس یا اضطراب راهحلهایی فوری در آستین دارد؛ راهحلهایی چون قرص، شربت، کپسول و آرامبخشهای گوناگون!»
4. «در سال ۱۹۰۰ به تدریج اصطلاح «دوران مضطرب» رایج شد و اکنون با اصطلاح «برن اوت» روبرو هستیم.»
آیا این تعابیر و اعترافات برای نشان دادن آن که همه این آفتهای روحی و معنوی بشریت در جهان معاصر، از بیتوجهی به هویت حقیقی و واقعی انسان؛ یعنی روح و روان او ناشی شده است، کفایت نمیکند؟! آیا این حقایق تلخ نشان از آن ندارد که همه آفتها و آسیبهای جهان غرب از آن جا پدید آمده است که آنان خداباوری و ارزشمداری را از جان و رفتار خود شسته و همصدا با فلاسفۀ ملحدی همچون نیچه بر مدعای دفن خداوند در کلیسا! پای فشردند؟!
آیا چنان نیست که بشر از روزی که کوشید با انکار متافیزیک و حیات جاودانۀ پس از مرگ، بهشت موعود پیامبران را در این دنیای خُرد و ناچیز فراهم سازد و با کوبیدن بر طبل «اومانیسم» و خدا انگاری انسان، بر آزادی و ولنگاری خود مُهر تأیید زند، گرفتار این همه بلا، آسیب و آفت شده است؟!
آیا با دعوت جهانیان به یوگا، ذن، مدیتیشن، بازگشت به طبیعت و قدم زدن در هوای آزاد و رفتن به سونا، میتوان آرامش روحی و روانی را به آنان بازگرداند؟!
باری، بشر از یاد برده است که آن هنگام که خداوند پدر او آدم را به زمین هبوط داد، به او اعلام کرد که برای هدایتش پیامبرانی را گسیل خواهد داشت و هر کس که دعوت آنان را به گوش جان بپذیرد، به آرامش حقیقی در این دنیا دست خواهد یافت که در سایه آن، نه از گذشته خود محزون خواهد شد و نه نسبت به آینده بیمی در دل او پدید خواهد آمد.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ زندگینامه و جایگاه حضرت فاطمه معصومه (ع)
ولادت فاطمه معصومه اول ذوالقعده اعلام شده است، با این حال اسناد کافی تاریخی و روایی در این باره وجود ندارد. ایشان نخستین دختر امام کاظم (ع) از نجمه خاتون و دومین فرزند ایشان است که در مدینه به دنیا آمد؛ امام کاظم نام «فاطمه» را بر او نهاد.
فاطمه معصومه (ع) دوران کودکی خود را در دامن پدر سپری کرد و پس از شهادت ایشان در ۲۵ رجب ۱۸۳ق تحت تربیت برادر خود امام رضا (ع) قرار گرفت.
پس از کوچ اجباری امام رضا (ع) به ایران در سال ۲۰۰ هجری قمری، امام با ارسال نامه ای محرمانه از خواهرش، فاطمه معصومه و بسیاری از بستگانش خواست که به ایران هجرت کنند.
در سال ۲۰۱ فاطمۀ معصومه و همراهانش پس از رسیدن به ساوه، با حملۀ مأموران حکومتی روبرو شدند که بر اثر آن شماری شهید و عده ای مجروح شدند، شماری نیز به کوهها و مناطق دیگر پناه بردند.
این حادثه اثری ناخوشایند بر آن حضرت داشت، به طوری که بیمار شد، برخی نیز دلیل بیماری ایشان را مسمومیت دانسته اند. ایشان پس از اطلاع از مسافت کم ساوه تا قم، به اطرافیان خود فرمود: «مرا به شهر قم ببرید؛ زیرا از پدرم شنیدم که فرمود: قم سرزمین شیعیان ماست».
مردم قم پس از آگاهی از حادثهی ساوه، به استقبال آن بانو رفتند. به پیشنهاد موسیبنخزرج؛ بزرگ خاندان اشعریان قم، آن حضرت در منزل ایشان ساکن شد.
پس از هفده روز از حضور آن حضرت در قم، ایشان در سن ۲۸ سالگی و در حالی که هنوز ازدواج نکرده بوند، چشم از جهان فروبستند.
از حیات معنوی و علمی ایشان و نیز نقشی که در انتشار احادیث داشتند، گزارش قابل توجهی بدست ما نرسیده است.
اما شواهدی چند نشان می دهد که از جایگاه علمی و معنوی ویژه ای برخوردار بوده است:
اهل بیت (ع) گاه از برخی از فرزندان خود گله کرده و گاه آنان را مورد نفرین قرار دادند و در باره شماری از فرزندان خود هیچ ستایشی را بر زبان جاری نکردند.
اما در باره فاطمه معصومه (ع) به یکصدا تمجید و ستایش شده است. این امر نشان می دهد که جایگاه ایشان تنها از جهت انتساب خانوادگی نیست، بلکه خود از شایستگی های فردی برخوردار بوده است.
فاطمه معصومه (ع) پس از امام زادگانی؛ همچون عباس و علی اکبر (ع)، جزو معدود امام زادگانی است که زیارت آنان از سوی خود معصوم ابلاغ و اعلام شده است و این خود برای اثبات جایگاه ایشان از هر جهت کافی است.
به استناد برخی از روایات نقل شده از امام کاظم، امام رضا و امام جواد (ع)، شیعیان برای زیارت قبر ایشان تشویق شده و آثاری همچون شفاعت و بهشت برای زیارت آن بانو مورد تاکید قرار گرفته است.
گر چه آن بانوی مکرمه حضور چندانی در قم نداشت، اما با توجه به جایگاهی که در شماری از روایات برای قم و مرکزیت علمی آن ذکر شده؛ شهری که عشّ آل محمد است، و محل حضور اولیاء الهی است و علوم الهی از آن جا به جهانیان افاضه خواهد شد، می توان دریافت که حضور مدفن ایشان در قم با جایگاه ویژه این شهر گره خورده است.
گویا مقدر چنین بود که خداوند این بانوی پاک را به عنوان هدیه ای آسمانی برای شهر قم و مردم آن دیار ارزانی دارد تا هم سند رضایت از آنان باشد و هم مدفن ایشان زمینه ولایت مداری ساکنان این منطقه را تقویت کند و هم قم از سال ۲۰۰ هجری تا کنون به عنوان دومین زیارتگاه اهل بیت (ع) در ایران، همچون آفتاب درخشش داشته باشد.
به برکت مدفن فاطمه معصومه (ع) در قم، حوزه علمیه قم جان گرفت و از سده سوم تاکنون منشأ بسیاری از خدمات علمی و معنوی برای جهانیان شده است.
در تمام این سال ها حوزه علمیه قم بسان نور ماه در برابر خورشید، هماره از نور وجود این بانو بهره گرفته و همه عالمان و عارفان الهی به دست بوسی و خدمت رسانی به آستان فاطمه معصومه (ع) افتخار و ابتهاج داشتند که خود نشانه ای از جایگاه ویژه این بانوی الهی دارد.
از خداوند می طلبیم که ما را مشمول دعوات زاکیه اهل بیت و مشمول دعا و شفاعت فاطمه معصومه (ع) قرار دهد.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
www.maref.ir
فقه الحدیث اخلاقی 1.mp3
26.98M
✳️ #خارج_حدیث (جلسه ۲۰)
مباحث این جلسه:
۱. بررسی روایات اخلاقی
۲. تعریف سلامت اخلاقی و معنوی
۳. تعریف علم اخلاق
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ آثار جدید انتشار یافته و در دست انتشار استاد علی نصیری
🔹 به لطف الهی در چند ماه گذشته آثار ذیل از جدیدترین نگاشته های استاد انتشار یافت:
1. اجتهاد روایت محور و فقاهت مدار
2. روش شناسی تفسیر آیات
3. شرح گزیده روایات کافی
4. تحریف ناپذیری قرآن
🔹 آثار دیگر استاد که در آستانه انتشاراند، به شرح ذیل است:
1. بهشت وعده گاه نیکوکاران
2. بیست درس اخلاقی
3. سلوک اخلاقی
4. تعامل متقابل کتاب و سنت
1. نقد شبهات قرآنی
2. علوم قرآنی
3. نظریه تصحیح
4. آموزه های رضوی
5. آموزه های مهدوی
6. مکتب تفسیری صدرالمتالهین (ویراست جدید)
7. درسنامه اخلاق اسلامی (ویراست جدید)
8. روش شناسی نقد احادیث (ویراست جدید)
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ چاپ دوم کتاب «درآمدی بر علوم حدیث» از سوی مرکز مدیریت حوزه های علمیه
به لطف الهی کتاب استاد علی نصیری با عنوان «درآمدی بر علوم حدیث» از سوی مرکز مدیریت حوزه های علمیه به چاپ دوم رسید و روانه بازار شد.
در بخشی از مقدمه این کتاب چنین آمده است:
نگارنده که به لطف الهی بیش از دو و نیم دهه مطالعات و تحقیقات خود را به دو زمینه قرآن و روایات معطوف ساخته و تاکنون توفیق انتشار آثار مختلفی در این دو عرصه داشته است، بنا به پیشنهاد معاون پژوهشی وقت حوزه علمیه خواهران در سال 1382 در کنار طراحی دروس تخصصی حدیث حوزه، تالیف کتابی با عنوان «حدیث شناسی» را در دستور کار خود قرار داد.
با توجه به آن که کتاب به لطف الهی در مدت هشت ماه در دو جلد فراهم آمد، بنا به پیشنهاد معاون محترم وقت آموزش حوزه، متن برگزیده و آموزشی از آن با عنوان «آشنایی با علوم حدیث» تدوین یافت و از سال 1384 تا کنون در حوزه علمیه برادران برای پایه ششم به عنوان مدار درس و بحث مورد استفاده قرار گرفت.
خداوند را به خاطر این لطف بی پایان و ایفای نقشی هر چند خُرد در فرآیند آموزشی حوزویان طی چهارده سال گذشته سپاس بی پایان می گویم.
با توجه به پیش بینی دو واحد درسی با عنوان «علوم حدیث» در دوره جدید در حوزه علمیه و تغییر اساسی که در سر فصل این درس پیش بینی شده است، کتابی که اینک در اختیار علاقه مندان و خوانندگان مکرم قرار می گیرد، در سیزده فصل به شرح ذیل سامان یافته است:
فصل اول: آشنایی با کلیات علوم حدیث
فصل دوم: حدیث در عصر نبوی (ص)
فصل سوم: حدیث در عصر حضرت امیر تا امام سجاد (ع)
فصل چهارم: حدیث در عصر صادقین تا امام عصر (ع)
فصل پنجم: حدیث در دوران غیبت معصوم (ع)
فصل ششم: حدیث در دوران متاخران
فصل هفتم: کلیات و آشنایی با منابع رجالی شیعه
فصل هشتم: اهم اصطلاحات رجالی و قواعد سند شناسی
فصل نهم: اصطلاحات حدیثی (1)
فصل دهم: اصطلاحات حدیثی (1)
فصل یازدهم: قواعد فهم احدیث (1)
فصل دوازدهم: قواعد فهم احدیث (2)
فصل سیزدهم: آسیب شناسی فهم
از میان این فصول، فصل نخست ناظر به کلیات حدیث شناسی است؛ فصل دوم تا فصل ششم به تبیین تاریخ حدیث شیعه اختصاص یافته است و فصل هفتم و هشتم به اهم مباحث علم رجال و فصل نهم و دهم به اهم مباحث درایة الحدیث ناظر است و در سه فصل پایانی کتاب؛ یعنی فصل یازدهم تا سیزدهم، اهم مباحث فقه الحدیث بازتاب یافته است.
با توجه به اقتضائات متون آموزشی، بخش های: اهداف فصل، پرسش، پژوهش و معرفی منابع بیشتر جهت مطالعه برای هر فصل پیش بینی شده است.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ عمر کوتاه چون گل خود را با عمل صالح ماندگار کنیم.
حافظ می گوید:
گل عزیز است غنیمت شمریدش صحبت
که به باغ آمد از این راه و از آن خواهد شد
عمر من و شما چون گلی است که در عین زیبایی بسیار کوتاه و گذرا است.
چگونه می توان آن را غنیمت دانست؟!
آیا راهی جز عبودیت و بندگی وجود دارد؟!
آیا راهی جز احسان و نیکی به خلق قابل تصور است؟!
شب جمعه را غنیمت بدانیم.
به تلاوت قرآن
به دعای کمیل
به زبارت سالار شهیدان
به یادکرد درگذشتگان
امروز در مغازه میوه فروشی طلبه ای ملبس با شرم و حیا به این ناچیز فهماند که توان خرید میوه را ندارد!
به قدر وسع ادای وظیفه کردم، اما بیشتر دلم به حال فقر و فاقه مردم و به ویژه اهالی حوزه سوخت که این چنین باید با ناداری و ناچاری دست به گریبان باشند!
و از آن تلخ تر که دست نیاز فراز دارند!
بدون تردید یکی از راه های جلب توجه خداوند اهتمام به بندگان خداوند و احسان به آنان است.
خواهی چو خلیل کعبه بنیاد کنی
دل را به نماز و طاعت آباد کنی
روزی که هزار بنده آزاد کنی
به ز آن نبود که خاطری شاد کنی
خدایا! در شب رحمت و رضوان فقر و فاقه را از میان ما بزدا و همه مومنین و مومنات درگذشته و والدین این ناچیز را مورد رحمت بیکران خود قرار بده!
http://eitaa.com/alinasirigilani
درخواست *فدراسیون جهانی شیعيان اثنی عشری خوجه*
محضر مبارك مرجع عالیقدر حضرت آیة الله العظمى سبحانی (دام ظله)
سلام عليكم و رحمة الله
اخیراً یک جریانی مدعی "اصلاح تشیع" درمیان قشر تحصیل کرده ما به راه افتاده است که با استناد به افکار مرحوم سید محمد حسین فضل الله منکر زیارت جامعه کبیره و توسل و استغاثه به ائمه (عليهم السلام)، و بر اساس افکار سید کمال حیدری با تشکیک در میراث روایی شیعی، دعوت به اسلام قرآن محور و روایات صحیح می کنند، و با استناد به مبنای تشدد در سند روایات که مرحوم محمد باقر بهبودی (صاحب صحیح الکافی) و مرحوم محمد آصف محسنی (صاحب مشرعة بحار الانوار) مطرح نمودند، این جماعت افکار زیرین را تبلیغ میکنند:
1. دعای توسل سند معتبری ندارد، و استغاثه به معصوم (ع) {یا مهدی ادرکنی و یا وجیهاً عند الله} شرک در عبادت است،
2. اعتقاد به ولایت تکوینی ائمه (عليهم السلام)، و ایمان به علم غیب داشتن آنها غلو است.
3. زیارت جامعه کبیره و عاشورا سند معتبر ندارند بلکه کتاب کامل الزیارات پر از جعلیات غلات است.
4. تشکیک در عصمت پیامبر (ص) و ائمه (ع)،
5. عدم جواز تقلید در اصول دين و بلکه حتی در فروع چون قرآن اصل است و معیار تصحیح روایات می باشد.
6. روایات صحیحه درباره امام مهدی (عج) در منابع سنی و شیعه به حد تواتر نرسیده، و آیات صریح در قرآن درباره امام مهدی (عج) نيامده فلذا شک در وجود آن حضرت (عج) می کنند.
فدراسیون جهانی شیعيان اثنی عشری خوجه برای روشنگری مؤمنین در گام اول إن شاء الله بعد از دو هفته آينده در این زمینه با حضور محققین از حوزه علمیه در لندن يك كنفرانس علمى با موضوعات زیر برگزار مى کند:
- معیار صحیح غلو از دیدگاه فقهاء،
- اعتبار سند زیارت عاشورا،
- مشروعيت توسل ومعيار دليل معتبر در استدلال،
- حجیت خبر واحد در عقاید و کفایت تقلید در امور تفصیلی عقایدی،
- اعتبار روایات بر اساس مسلک وثوق
- آيا معصومان (ع) علم الغيب داشتند يا نه؟
با در نظر گرفتن موفقیتهای درخشان حضرت عالی در پاسخگویی به شبهات نظیر آنچه که ما مواجه با آن هستیم، از حضرتعالى استدعا داريم يك پيام تصويرى براى اين كنفرانس مهم براى ما مرحمت بفرمائيد و نيز ما را در چگونگی برخورد با این جریان سلفیگری قرآن محور در تشیع معاصر ارشاد بفرمائيد.
پيشاپيش از لطف و بذل توجه حضرتعالى كمال تشكر داريم.
فدراسیون جهانی شیعيان اثنی عشری خوجه
✳️ تذکار چند نکته در باره نامه «فدراسیون جهانی شیعيان اثنی عشری خوجه» و نگرانی از آسیب های جریان «اصلاح تشیع»
چنان که پیداست نقد مواردی که در نامه «فدراسیون جهانی شیعيان اثنی عشری خوجه» و نگرانی از آسیب های جریان «اصلاح تشیع» بازتاب یافته است، مباحث بسیار مفصلی را می طلبد، اما به اختصار تذکار چند نکته در این باره را مفید می دانم:
🔹 نکته اول؛
به گواهی تاریخ بسیاری از انحرافات فکری برون دینی و درون دینی از میان عالمان و اندیشمندانِ حتی معتقد به آن دین و مذهب پدید آمده است که گفته اند «الماس را فقط الماس می برد»! از این جهت همه عالمان خُرد و کلان حوزه باید توجه داشته و به هوش باشند که علم و تضلع آنان نسبت به آموزه های دینی سلاح شکننده ای را در اختیار آنان قرار می دهد که می تواند در خدمت دین یا در جهت خیانت و زیان به دین بکار برده شود.
پیداست اگر ما امثال علامه سید محمد حسین فضل الله، آیت الله آصف محسنی، استاد سید کمال حیدری و استاد بهبودی را افرادی فاقد نیت سوء بدانیم که البته اثبات وجود نیت سوء در باره عموم آنان بسیار دشوار است، با این حال نمی توان انکار کرد که بخشی از اندیشه ها و نگاشته های آنان زمینه صدمه خوردن باورهای تشیع را فراهم کرده است. پیداست خداوند در قیامت از همه ما خواهد پرسید که چرا سخنی گفتید که دین مردم در معرض آسیب قرار گرفت؟!
🔹 نکته دوم؛
با صرف نظر از شبهاتی همچون بی اعتباری دعای توسل، زیارت عاشوراء و زیارت جامعه، عموم شبهات پایه باوری شیعه را نشانه گرفته و در هم می شکند؛ زیرا برای هر اهل تحقیقی آشکار است که عصمت پیامبر و اهل بیت (ع) جزو ارکان باوری شیعه محسوب می گردد که اگر فرو ریزد، دیگر تفاوتی میان حضرت امیر (ع) و سایر خلفاء و میان امام صادق (ع) و سایر مدعیان دین شناخت امثال ابوحنیفه باقی نمی ماند!
نیز تشکیک در حیات امام عصر (ع) یکی از بنیادی ترین و پویاترین باور تشیع را فرو می پاشد و تسلسل امامت و ولایت از حضرت امیر (ع) تا امام حسن عسکری (ع) و در یک کلمه هویت باوری «اثنی عشر خلیفه» را در هم می شکند. زیرا باور به عدم تولد و عدم حیات امام عصر (ع) حتی با فرض استمرار امامت اهل بیت تا امام حسن عسکری (ع)، به معنای قطع حلقه امامت پس از ایشان است. در این صورت باید پرسیده شود که امام عصر در دوران ظهور خود از صلب کدام پدر و دامن کدام مادر تولد خواهد یافت؟! اگر آن پدر امام باشد که دیگر دوازده امام به عنوان پایه باوری شیعه معنا نخواهد داشت و باید به عدد سیزده امام تن داد! و اگر از پدری غیر امام متولد شود، باز مولفه باوری «اثنی عشر امام» فرو می ریزد؛ زیرا مفهوم آن وساطت فردی غیر امام در تسلسل دوازده امام است.
👇👇👇
🔹 نکته سوم؛
همان گونه که از لابلای متن مذکور بدست می آید، محور اصلی تشکیک در عموم موارد تزلزل اعتبار روایات و لزوم تکیه به قرآن است. همان نکته ای که قرآنیون عامه بر آن تاکید دارند و مدتی است در گرایش قرآنیون شیعه به صورت های مختلف ظهور و بروز پیدا می کند.
با صرف نظر از علل و خاستگاه تفکر قرآنیون در عامه، باید اذعان کرد که بخش عمده ظهور تفکر قرآنیون در شیعه، تقسیم رباعی روایات در سده هشتم توسط سید بن طاوس یا شاگرد ایشان علامه حلی است که متاسفانه پس از آنان تا کنون مبنای تعامل با همه روایات قرار گرفته است. بدون تردید قصد آن دو بزرگوار سامان دادن به میراث روایی شیعه بود، اما از آن جا که در تقسیم آنان هیچ اعتنایی به سایر مولفه های اعتبار سنجی روایات همچون منبع و متن روایات انجام نگرفت، عملاً بیش از دو سوم روایات شیعه از درجه اعتبار خارج شد.
مرحوم استاد بهبودی در مصاحبه مفصل خود در کیهان فرهنگی اقدام خود در انتشار کتبی با عنوان «صحیح الکافی» را مستند به همین تقسیم کرد و مدعی شد پیش از او فرزند شهید ثانی در کتاب منتقی الجمان همین تعامل با روایات را به تصویر کشیده است.
از این جهت لازم است که عالمان تاثیر گذار کنونی شیعه رسماً مخالفت خود را با تقسیم رباعی احادیث اعلام کرده و بر اساس روشی جدید و تعریفی جدید از روایت صحیح، از اعتبار روایات شیعه دفاع کنند. این ناچیز به عنوان طلبه ای کوچک در کتاب «نظریه تصحیح» گامی خُرد در این باره برداشته است.
با اثبات اعتبار روایات کتب اربعه به ویژه روایات کتاب کافی شریف و بالاخص روایات اعتقادی آن، بسیاری از شبهاتی از این دست نظیر گستره علوم اهل بیت (ع) نسبت به امور غیبی، عصمت آنان و ولایت تکوینی حل می شود؛ زیرا امکان وقوعی این دست از باورهای شیعه به استناد آیات قرآن و ادله عقل قابل اثبات است و دفاع از وقوع و تحقق خارجی آنها نیز با کمک روایات معتبر قابل اثبات خواهد بود. تاکید می کنم که خصوصاً باید برای اعتبار کافی شریف اقدامی اساسی و بنیادین انجام گیرد.
وقتی مقامات اهل بیت (ع) از رهگذر روایات معتبر اثبات شود، دیگر دفاع از متن و محتوای زیارت جامعه کبیره چندان دشوار نخواهد بود؛ زیرا آن چه در جامعه کبیره آمده است همان است که با زبان و با تعبیری دیگر در روایات بازتاب یافته است. سایر شبهات نظیر عدم اعتبار دعای توسل یا زیارت عاشورا و ... چندان اهمیتی ندارد که نگران فروپاشی پایه های باوری تشیع باشیم.
علی نصیری
قم/ صبح صادق روز جمعه
بیست و هشتم آبان ماه 1400
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ پیام دوست و برادر فاضل و فرهیخته استاد مجد فقیهی
سلام بر برادر فاضل و گرامی مرقومه را یکی از آقایان برایم فرستاد.
بسیار لذت بردم واز دور پیشانی تان رامی بوسم
جانا سخن اززبان ما میگویی
خداوند والدین شما را رحمت کند.
مشتاق دیدارتان و دیدارکتاب نظریه تصحیح هستم
آرزوی توفیق بیشتر در خدمت به ساحت معصومان علیهم السلام برایتان آرزومندم
علیکم السلام
از این همه لطف و بذل محبت که مثل همیشه حکایت از صفای نفس شما دارد، تشکر و تقدیر می کنم.
ملتمس دعا
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ پیام ارسالی یکی از فاضلان حوزه
آقا ... عزیز، سلام و سلامتی بر شما و تشکر از ارسال نامه.
این جانب با تفکر این بخش از خوجه های لندن آشنا هستم.
باید اجمالا عرض کنم که هم در نامه خوجه های لندن و هم در پاسخ استاد نصیری دامت افاضاته، تاملات و ملاحظات متعددی می بینم که عمدتا مبنائی است و لذا با نامه نگاری و پاسخ گوئی هم حل نمی شود.
به خاطر دارم در دهه ۶۰ روزی به دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس رفتم. مرحوم استاد سید جعفر شهیدی را در اتاق مرحوم صادق آئینه وند رئیس دانشکده ملاقات کردم.
ضمن بحثی ایشان گفت: من همان عقیده را در مورد حضرت امیر ع دارم که دوستان و اصحابش در مورد ایشان معتقد بودند. نه کمتر نه بیشتر. حال، بنده هم اساسا به باورهای عامیانه و مشهورات و منقولات اعتقادی ندارم و آنها را جعلیات عصر غیبت می شمارم.
سلام ابلاغ بفرمائید.
🔹 تاملی در این فرمایش عزیز فاضل
ضمن تشکر از بذل محبت ایشان و ابلاغ متقابل سلام و دعااگویی، باید عرض کنم که متاسفانه این عزیز فاضل نفرمودند که مقصودشان از باور اصحاب حضرت امیر (ع) چیست که بقیه باورها را عامیانه و مجعولات می دانند و نیز نفرمودند کجای مطالب این ناچیز دچار اشکال است؟!
اگر مراد همان دیدگاهی است که آقای مدرسی در کتاب «مکتب در فرآیند تکامل» آورده و باورهایی همچون گستردگی علوم اهل بیت و عصمت آنان را غیر مرتبط با خود آن حضرات دانسته و ساخته و پرداخته اصحاب ایشان و مدعیان غلو می داند، که باید با کمال تاسف گفت که ظاهرا شبهه امثال آقای مدرسی تا بن اندیشه های برخی از فضلای اعزه ما هم نفوذ کرده است.
شاید هم بهتر است بگوییم خانه از بست و بند دچار آسیب بوده و چه بسا آن نویسنده فقط پرده از روی آن برداشته است.
بدون تردید باید این دست از اندیشه ها و شبهات به صورت علمی در محافل حوزوی مورد بحث و بررسی همه جانبه قرار گیرد تا سپهر باورهای شیعه شفاف تر شود.
http://eitaa.com/alinasirigilani
خارج تفسیر جلسه 59.mp3
13.25M
✳️ #خارج_تفسیر (جلسه ۵۹)
مباحث این جلسه:
۱. ادامه بررسی آیه «و من الناس من یقول آمنا بالله ...»
۲. مدالیل کنار هم آمدن ایمان به آخرت در کنار ایمان به خداوند
http://eitaa.com/alinasirigilani