✍️ خصوصیات وجودی #فرزند
💠۱_فرزند انسان در بعد معنوی هم #خدا_جو_و_خدا_خواه است. او علاوه بر اینکه فطرتاً دنبال خدا می گردد او را نیز دوست دارد. روایتی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله است که فرمودند: «کل مولود یولد علی الفطره». هر فرزندی بر اساس فطرت یعنی #توحید و یگانه پرستی به دنیا می آید پس لازم نیست به او تحمیل کنی فقط او را کمک کن تا استعدادش شکوفا شود.
فرزند انسان علاوه بر توحید که مربوط به عقل نظری او است، بسیاری از دستورات #عقل_عملی را نیز درک میکند او در همان اوایل کودکی می فهمد که ظلم قبیح و عدل حسن است؛ او میداند که او دروغ و خیانت دور از انسانیت است. اینها جزء فطریات او بوده و مربوط به عقل عملی است؛ بنابراین بسیاری از دستورات عقل نظری و عملی در فطرت انسان به ودیعه گذاشته شده است.
بر این اساس #وظیفه_والدین در امر تربیت تنها این است که #زمینه شکوفا شدن این فطریات را مهیا سازند.
💠۲_نکته دوم در این زمینه آن است که صفحه وجودی کودک در بدو تولد از نظر ملکات نسبت به اعمال صفحه پاکی است که هیچ مطلبی روی آن نوشته نشده است.
در نتیجه تکرار یک سنخ اعمال چه از طرف خود و چه از طرف دیگران، در روح انسان به صورت #ملکه ایجاد می شود. فرزند در محیط خانواده برای اولین بار، چهره ها، اعمال و گفتار انسان های دیگر را می بیند و آرام آرام روی صفحه پاک و سفید و او #اثر می گذارد .
امام علی علیه السلام در این رابطه به امام حسن علیه السلام می فرمایند :«إِنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالأرضِ الخالِیَهِ مَا أُلقِیَ فِیها مِن شَیءٍ قَبِلَتهُ فَبادَرتُکَ بِالأَدَبِ قَبلَ أن یَقسُوَ قَلبُکَ وَ یَشتَغِلَ لُبُّکَ». قلب بچه مانند یک #زمین_خالی است که هر چه در آن ریخته شود قبول می کند؛ پس من به تربیت تو مبادرت ورزیدم، پیش از آن زمان که #قلبت_سخت_و_ذهنت مشغول شود.
💠۳-نکته سوم در رابطه با ویژگی های تربیتی کودک مربوط به آن است که نوع تربیت در محیط خانواده و در سنین کودکی با محیط ها و سنین دیگر از نظر «سرعت اثرپذیری» بسیار متفاوت است؛ یعنی ملکات نفسانی در محیط خانواده بسیار سریعتر در جان فرزند نفوذ می کند.
👌در باب تعلیم و تعلم کودک یک تعبیر مشهور وجود دارد که میگوید:« العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر».(منیه المرید، ص ۲۵۵)
یادگیری در کودکی، مانند حکاکی روی سنگ است.
اگر بخواهیم این مطلب را با کمی مسامحه در کلام مطرح کنیم، می توانیم بگوییم که این زمین حتی شخم زدن هم نمی خواهد یعنی لازم نیست درون آن را از سنگ و کلوخ و… خالی کرد؛ زیرا سنگ و کلوخی در آن نبوده و کاملاً آماده کشت است.
⬅️ لذا محیط خانوادگی اولین جایی است که ملکات در وجود انسان ایجاد می شود. در روایات ما حتی راجع به ماموریت الهی انبیا علیه السلام داریم که ابتدا از خانواده شروع می کردند.
📚برگرفته از کتاب ادب الهی ص۳۳تا ۳۷ نوشته مرحوم آیت الله آقا مجتبی تهرانی ره
توسط #حجت_الاسلام_مجتبی_زینی
@nezametarbiati
#تسلیت
✅امام هادی علیه السلام:
اُذکُر حَسَراتِ التَّفریطِ بِأَخذِ تَقدیمِ الحَزمِ
💠به جای حسرت و اندوه برای عدم موفقیتهای گذشته، با گرفتن تصمیم و اراده قوی جبران کن. (میزان الحکمة، ج. ۷، ص. ۴۵۴)
@nezametarbiati
7.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ #بیان_نکته
⏮ وظیفه ما در قبال کسی که عصیان الهی را انجام می دهد.
🔶 سه حالت مختلف شخص عاصی و سه نوع وظیفه در قبال او؛
1⃣ امر به معروف و نهی از منکر.
2⃣ تنیه غافل
3⃣ ارشاد جاهل
👤 آیتالله ملک زاده
🕌 مکان: تهران، پونک، میدان عدل، مسجد النبی.
🔶 موسسه فرهنگی مهدی یاران
🗓 زمان: ۶ بهمن ۱۴۰۰
@nezametarbiati
بسم الله الرحمن الرحیم
✅چند روایت کاربردی در زندگی
👌چه کسی را می توان لعن کرد
7-از ابى حمزه ثمالى،گويد:شنيدم امام باقر(عليه السّلام)مىفرمود: راستى چون لعنت از دهان صاحب خود بيرون آيد،ميان او و طرف لعن شده مردّد ماند،اگر مجوّزى يابد(بر ملعون بماند) و گر نه به گويندۀ خود برگردد.
«2» عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ الْحِمْيَرِيُّ فِي قُرْبِ الْإِسْنَادِ عَنْ هَارُونَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِنَّ اللَّعْنَةَ إِذَا خَرَجَتْ مِنْ صَاحِبِهَا تَرَدَّدَتْ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ الَّذِي يُلْعَنُ فَإِنْ وَجَدَتْ مَسَاغاً وَ إِلَّا رَجَعَتْ «3» إِلَى صَاحِبِهَا وَ كَانَ أَحَقَّ بِهَا فَاحْذَرُوا أَنْ تَلْعَنُوا مُؤْمِناً فَيَحِلَّ بِكُمْ.
-وسائل الشيعة ؛ ج12 ؛ ص301 ح 16357- 1-
👌ترک جدال و مراء
امام صادق - علیه السّلام - فرمود: کسی که انجام چهار چیز را برایم تضمین کند، من نیز چهار خانه در بهشت برای او ضمانت می کنم: کسی که انفاق کند و از فقر نترسد، کسی که درباره دیگران انصاف روا دارد و کسی که در برابر عالم آشکارا سلام و اداء احترام کند و کسی که جدل و مراء را گرچه حق با او باشد ترک گوید.
💠نکته :
جدال و مراء یعنی در در بیان مسائل با دیگران با اینکه سخن خود را حق نمی دانی نوعی مجادله و لجاجت نشان دهی تا به مقصودی مانند کسب اعتبار و مال و کوچک ساختن طرف مقابل و ... برسد
أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ يَضْمَنُ لِي أَرْبَعَةً بِأَرْبَعَةِ أَبْيَاتٍ فِي الْجَنَّةِ مَنْ أَنْفَقَ وَ لَمْ يَخَفْ فَقْراً وَ أَنْصَفَ النَّاسَ مِنْ نَفْسِهِ وَ أَفْشَى السَّلَامَ فِي الْعَالَمِ وَ تَرَكَ الْمِرَاءَ وَ إِنْ كَانَ مُحِقّاً.
الخصال ؛ ج1 ؛ ص223 ح 52
@nezametarbiati