✅ #نشست_علمی
⏮ دوازدهمین نشست حلقه اجتهادی تربیت اسلامی برگزار شد.
🔶 در این جلسه، خلاصه فصل پنجم کتاب #نگاهی_دوباره_به_تربیت_اسلامی دکتر خسرو باقری توسط آقای فغانی ارائه شد.
🔶 همچنین مبحث «ولایة الأب والجد» از کتاب #مکاسب شیخ انصاری (ره) توسط حجت الإسلام زینی ارائه و پیرامون آن بحث و گفت و گو شد.
⏭ @nezametarbiati
#معرفی_کتاب
📚 نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، تالیف #دکتر_خسرو_باقری
📙 کتاب نگاهی دوباره به تربیت اسلامی نوشته دکتر خسرو باقری یکی از کتابهای تخصصی در زمینه علوم تربیتی است که به قصد تدوین و تنظیم نظام تربیتی اسلام نگارش یافته.
این کتاب در قالب #پنج_فصل و با ظاهری منظم و مرتبط، طراحی و ساختاربندی شده است. در کل کتاب تلاش شده است، منبع اصلی الهام بخش به محتوا، #قرآن_کریم باشد.
🔶 براین اساس، مؤلف در فصل اول با این استدلال که محور اصلی تربیت، «انسان» است و بنابراین، درک دقیق توصیف انسان در قرآن مهم است، با استفاده از مفاهیم مورد استعمال قرآن درباره انسان، تلاش می کند تصویری از انسان -از منظر دین اسلام و با محوریت قرآن- ارائه نماید. این تصویر در دو نگاه تحلیلی و ترکیبی، صورت پردازی می شود و در پایان فصل اول به ارائه دو سیما از انسان با #غلبه_هوای_نفس و #غلبه_عقل میرسد که در هر دوی آنها، ویژگی های کلیدی انسان، «سعی» و «عمل» او هستند.
🔶 در فصل دوم، مؤلف با بیان این مطلب که طرح اسلام برای ساختن و پرداختن انسان، در مفهوم تربیت از ریشه «رَ بَ وَ» نمیگنجد، تلاش میکند با محور قرار دادن ریشه «رَ بَ بَ» از این مفهوم، به ارائه تعریفی از تربیت اسلامی بپردازد. در پایان این فصل مؤلف در #تعريف_تربیت_اسلامی مینویسد:
«شناخت خدا به عنوان رب یگانه انسان و جهان و برگزیدن او به عنوان رب خویش، تن دادن به ربوبیت او و تن زدن از ربوبیت غیره».
💠 البته ایشان یادآور میشود که در واقع، طرح اسلام در ساختن و پرداختن انسان، معطوف به «ربوبی شدن» و «ربوبی ساختن» انسان است و مفهوم تربیت، در راستای بیان این مهم مناسب نیست، اما به دلیل کثرت استعمال مفهوم تربیت، در سراسر کتاب، با اندکی تسامح، از این مفهوم استفاده شده است و در همه جا منظور همان «ربوبی شدن» و «ربوبی ساختن» برده است.
#قسمت_یک
⬅️ ادامه دارد...
@nezametarbiati
#معرفی_کتاب
📚 نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، تالیف دکتر خسرو باقری
🔶 در فصل سوم، مؤلف تلاش میکند با پیگیری واژههای قرآنی که به بیان او، وضعیت نهایی یا اهداف زندگی انسان را در قرآن نشان میدهند و همچنین بررسی نسبت آنها با یکدیگر (ارتباط عرضی و طولی)، #هدف_حیات_انسان را در این عالم (از منظر قرآن) را به دست آورد.
در پایان این فصل، مؤلف «عبودیت» را به عنوان هدف مبنایی وجود انسان در هستی معرفی می کند و سایر هدفهای هم عرض با آن (شامل: رشد، حیات طیبه، تقوا و قرب) را به عنوان شئونی از آن مطرح میکند. البته مؤلف با این توضیح که مسئله کانونی در #عبودیت، باور به ربوبیت الهی (مالكیت و تدبیرگری) است و در واقع، انسان با راه بردن به عبودیت، مسئله اساسی وجود خویش (ربوبیت) را پاسخ میگوید، در واقع، باور و تن دادن به ربوبیت الهی را به عنوان غایت هدف تربیت انسان تلقی میکند.
🔶 در فصل چهارم، که بیشترین حجم کتاب را به خود اختصاص میدهد؛ مؤلف ضمن بیان چیستی مبانی، اصول و روش ها در فرایند تربیت، تلاش میکند به صورت منطقی، با قرار دادن ویژگیهای عمومی انسان به عنوان #مبانی_و_اصول_تربیت، از منظر اسلام و مبتنی بر اصول، روشهای پیشنهادی تربیت برای تحقق هر اصل را ارائه نماید. براین اساس، مؤلف به معرفی ۱۲ مبنا، ۱۴ اصل و ۳۳ روش از منظر تربیت اسلامی، میپردازد.
🔶 در فصل پنجم، مؤلف با این توضیح که تکمیل کننده هر نظام تربیتی، بیان #مراحل_تربیت است، تلاشی را برای تشریح مراحل تربیت آغاز می کند. او با محور قرار دادن حدیثی از امام رضا عليه السلام و تفسیر علامه طباطبایی در المیزان، در خصوص مرحله بندی مفهوم دو سویه اسلام – ایمان، تلاش میکند فرایند تربیت، و به ویژه روش های ارائه شده در تربیت اسلامی را به دورههای رشدی و مشخصاً سنی تقسیم نماید. براین اساس، نویسنده ابتدا دو مرحله تمهید و تربیت را از یکدیگر جدا میکند. دوره تمهید را به مرحله تولد (و بلکه قبل آن) تا بلوغ شرعی نسبت میدهد و دوره تربیت را از بلوغ شرعی تا پایان عمر بیان میکند و هریک از مراحل اسلام، ایمان، تقوا و يقين را منتسب به مرحلهای از مراحل رشد مینماید. براین اساس مؤلف شکلگیری مرحله #اسلام را در دهه دوم زندگی؛ شکل گیری مرحله #ایمان را در دهه سوم زندگی؛ شکلگیری مرحله #تقوا را در دهه چهارم زندگی و شکلگیری مرحله #یقین را دهه پنجم به بعد زندگی، میداند.
🍀🍀🍀🍀🍀
#قسمت_دو
@nezametarbiati
#نقد_کتاب
📚 نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، تالیف دکتر خسرو باقری
💠 کلیت مطرح شده در خصوص ساختار و محتوای کتاب حاکی از آن است که کتاب ساختار ظاهری منسجم و منطقی دارد و در خواننده نظم ذهنی مناسبی ایجاد میکند. همچنین قلم نسبتاً روان نویسنده و توضیحات تکمیلی، به خواننده کمک میکند تا درک راحتتری از کتاب داشته باشد. علاوه بر این، تلاش نویسنده، بویژه در بخش روشها، در ارائه مثالهای عینی از فرآیند عملی تربیت اسلامی، توانایی بالایی را در همراه سازی مخاطب ایجاد میکند. موارد ذکر شده، شاید از مهمترین عوامل سندیت یافتن این اثر در میان آثار فراوان حوزه تربیت دینی در میان متخصصان و دستاندر کاران تعلیم و تربیت باشد. در واقع باید اذعان نمود که مطالعه کتابهای موجود در حوزه تربیت اسلامی، حتى آثار اندیشمندان بزرگی چون مرحوم شهید مطهری ره، کمتر انسجام حاضر در این کتاب را که در ساختاری آکادمیک تنظیم شده است، به ذهن متبادر میکند، بلکه آثار مشابه، بیشتر به بیان مباحث متعدد و متکثر و البته بسیار مفید در فضای تعلیم و تربیت میپردازند.
البته انتقاداتی نیز به این کتاب وارد هست، که از جمله آن میتوان به مواردی محتوایی اشاره داشت؛ اعم از:
🔶 1. عدم توجه مؤلف به دیگر #منابع_استنباط_شیعی (مانند سیره، اجماع و..) و نگاهی صرف تنها از منبع قرآن کریم داشته و در پارهای، از روایات استفاده شده.
🔶 2. مؤلف محترم نگاهی #تک_ساحتی به مسأله تربیت داشته و آن را تنها از نقطه نظر انسانشناختی که خود بخشی از هستیشناسی به حساب میآید مورد بحث قرار داده. و مباحثی چون هستی شناسی، ارزشناسی و... را بصورت تفکیکی مورد بررسی قرار نداده، و فقط رشحاتی از مسائل مزبور را در لابهلای فصل چهارم و پنجم داخل کرده است.
🔶 3. نکتهای که ناظر بر دو مورد بالا میباشد این هست که مؤلف نگاهی #جامع به مسئله تربیت نداشته است.
@nezametarbiati
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 روایت عباسی ولدی از علت طلاق زودرس در برخی ازدواجها
@nezametarbiati
✍ اینکه روزبروز، فرزندانمان، در خانههای خودمان، نااَمنتر میشوند و هر روز هزاران-هزارشان، در قتلگاهِ شبکههای اجتماعی قتلِ عام میشوند ...
➖ اینکه خیانتهای همسران، (آنچه که عمری از تکرار کلماتش نیز حیا میکردیم) به یک اتفاق رایج تبدیل شده ...
➖ اینکه در خانههایی رفاه هم اگر هست، دیگر آرامش، کیمیایی نایاب است ...
➖ اینکه زن، که دامنش، بسترِ عروج مردان است؛ به نقطهی مرکزیِ حملهی دشمن، برای از هم گسستنِ خانوادهها تبدیل شده ...
➖ اینکه نوجوان و جوان، ارزشهای الهی را دیگر، باور ندارند ...
💥 #فقط و فقط یک دلیل دارد؛ ما ارزان فروش شدهایم!
و این ارزان فروشی، از "فقر آگاهی" بوجود آمد.
اگر #انسان_شناسی مان، کامل بود،
اگر قیمتِ خودمان، را باور کرده بودیم،
اگر مقصود خدا را از خلقتمان شناخته بودیم؛ گران فروش میشدیم ... زمان، انرژی، استعداد، عمر، جوانی و ... در یک کلام، تمامِ خودمان را حراج نمیکردیم!
سهمی را نگه میداشتیم برای بزرگ شدن همان روحی که از خدا، در درونمان، امانت است! و باید روزی آنرا به کاملترین و زیباترین مدلِ ممکن، به صاحبِ امانت برگردانیم!
همهی فقـــر ما، برای این است که؛
نمیدانیم؛
ـ که هستیم، و در زمین چه میکنیم؟
@nezametarbiati
🔰پژوهشگاه فقه نظام با همکاری مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر (عج) برگزار می کند
💢سلسله مدارس فصلی «فقه نظام»💢
🔻مدرسه دوم با موضوع
«آشنایی با فقه نظام تربیت»
❇️با ارائه اساتید برجسته حوزه و اعطاء گواهی
دوره بصورت حضوری و مجازی ویژه برادران
و مجازی ویژه خواهران برگزار میگردد.
🗓 تقویم برگزاری دوره
پنجشنبه ها بمدت پنج هفته متوالی ( ساعت ۱۵ - ۱۸)
⏱ تاریخ شروع دوره
پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۰
📝تذکرات
۱. دارندگان مدرک کارشناسی دانشگاه و طلاب محترم سطوح عالی امکان حضور در این دوره را برخوردارند.
۲.جهت ثبتنام ،نام و نام خانوادگی خود را به شناسه کاربری @f_nezzam در پیامرسان ایتا و یا از طریق اسکن بارکد، پیام ارسال نمایید.
🔅هزینه ثبتنام:
شرکت کنندگان حضوری ۱۰۰ هزار تومان
شرکت کنندگان مجازی ۵۰ هزار تومان
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
@nezametarbiati
✍️ خصوصیات وجودی #فرزند
💠۱_فرزند انسان در بعد معنوی هم #خدا_جو_و_خدا_خواه است. او علاوه بر اینکه فطرتاً دنبال خدا می گردد او را نیز دوست دارد. روایتی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله است که فرمودند: «کل مولود یولد علی الفطره». هر فرزندی بر اساس فطرت یعنی #توحید و یگانه پرستی به دنیا می آید پس لازم نیست به او تحمیل کنی فقط او را کمک کن تا استعدادش شکوفا شود.
فرزند انسان علاوه بر توحید که مربوط به عقل نظری او است، بسیاری از دستورات #عقل_عملی را نیز درک میکند او در همان اوایل کودکی می فهمد که ظلم قبیح و عدل حسن است؛ او میداند که او دروغ و خیانت دور از انسانیت است. اینها جزء فطریات او بوده و مربوط به عقل عملی است؛ بنابراین بسیاری از دستورات عقل نظری و عملی در فطرت انسان به ودیعه گذاشته شده است.
بر این اساس #وظیفه_والدین در امر تربیت تنها این است که #زمینه شکوفا شدن این فطریات را مهیا سازند.
💠۲_نکته دوم در این زمینه آن است که صفحه وجودی کودک در بدو تولد از نظر ملکات نسبت به اعمال صفحه پاکی است که هیچ مطلبی روی آن نوشته نشده است.
در نتیجه تکرار یک سنخ اعمال چه از طرف خود و چه از طرف دیگران، در روح انسان به صورت #ملکه ایجاد می شود. فرزند در محیط خانواده برای اولین بار، چهره ها، اعمال و گفتار انسان های دیگر را می بیند و آرام آرام روی صفحه پاک و سفید و او #اثر می گذارد .
امام علی علیه السلام در این رابطه به امام حسن علیه السلام می فرمایند :«إِنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالأرضِ الخالِیَهِ مَا أُلقِیَ فِیها مِن شَیءٍ قَبِلَتهُ فَبادَرتُکَ بِالأَدَبِ قَبلَ أن یَقسُوَ قَلبُکَ وَ یَشتَغِلَ لُبُّکَ». قلب بچه مانند یک #زمین_خالی است که هر چه در آن ریخته شود قبول می کند؛ پس من به تربیت تو مبادرت ورزیدم، پیش از آن زمان که #قلبت_سخت_و_ذهنت مشغول شود.
💠۳-نکته سوم در رابطه با ویژگی های تربیتی کودک مربوط به آن است که نوع تربیت در محیط خانواده و در سنین کودکی با محیط ها و سنین دیگر از نظر «سرعت اثرپذیری» بسیار متفاوت است؛ یعنی ملکات نفسانی در محیط خانواده بسیار سریعتر در جان فرزند نفوذ می کند.
👌در باب تعلیم و تعلم کودک یک تعبیر مشهور وجود دارد که میگوید:« العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر».(منیه المرید، ص ۲۵۵)
یادگیری در کودکی، مانند حکاکی روی سنگ است.
اگر بخواهیم این مطلب را با کمی مسامحه در کلام مطرح کنیم، می توانیم بگوییم که این زمین حتی شخم زدن هم نمی خواهد یعنی لازم نیست درون آن را از سنگ و کلوخ و… خالی کرد؛ زیرا سنگ و کلوخی در آن نبوده و کاملاً آماده کشت است.
⬅️ لذا محیط خانوادگی اولین جایی است که ملکات در وجود انسان ایجاد می شود. در روایات ما حتی راجع به ماموریت الهی انبیا علیه السلام داریم که ابتدا از خانواده شروع می کردند.
📚برگرفته از کتاب ادب الهی ص۳۳تا ۳۷ نوشته مرحوم آیت الله آقا مجتبی تهرانی ره
توسط #حجت_الاسلام_مجتبی_زینی
@nezametarbiati
#تسلیت
✅امام هادی علیه السلام:
اُذکُر حَسَراتِ التَّفریطِ بِأَخذِ تَقدیمِ الحَزمِ
💠به جای حسرت و اندوه برای عدم موفقیتهای گذشته، با گرفتن تصمیم و اراده قوی جبران کن. (میزان الحکمة، ج. ۷، ص. ۴۵۴)
@nezametarbiati
7.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ #بیان_نکته
⏮ وظیفه ما در قبال کسی که عصیان الهی را انجام می دهد.
🔶 سه حالت مختلف شخص عاصی و سه نوع وظیفه در قبال او؛
1⃣ امر به معروف و نهی از منکر.
2⃣ تنیه غافل
3⃣ ارشاد جاهل
👤 آیتالله ملک زاده
🕌 مکان: تهران، پونک، میدان عدل، مسجد النبی.
🔶 موسسه فرهنگی مهدی یاران
🗓 زمان: ۶ بهمن ۱۴۰۰
@nezametarbiati
بسم الله الرحمن الرحیم
✅چند روایت کاربردی در زندگی
👌چه کسی را می توان لعن کرد
7-از ابى حمزه ثمالى،گويد:شنيدم امام باقر(عليه السّلام)مىفرمود: راستى چون لعنت از دهان صاحب خود بيرون آيد،ميان او و طرف لعن شده مردّد ماند،اگر مجوّزى يابد(بر ملعون بماند) و گر نه به گويندۀ خود برگردد.
«2» عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ الْحِمْيَرِيُّ فِي قُرْبِ الْإِسْنَادِ عَنْ هَارُونَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِنَّ اللَّعْنَةَ إِذَا خَرَجَتْ مِنْ صَاحِبِهَا تَرَدَّدَتْ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ الَّذِي يُلْعَنُ فَإِنْ وَجَدَتْ مَسَاغاً وَ إِلَّا رَجَعَتْ «3» إِلَى صَاحِبِهَا وَ كَانَ أَحَقَّ بِهَا فَاحْذَرُوا أَنْ تَلْعَنُوا مُؤْمِناً فَيَحِلَّ بِكُمْ.
-وسائل الشيعة ؛ ج12 ؛ ص301 ح 16357- 1-
👌ترک جدال و مراء
امام صادق - علیه السّلام - فرمود: کسی که انجام چهار چیز را برایم تضمین کند، من نیز چهار خانه در بهشت برای او ضمانت می کنم: کسی که انفاق کند و از فقر نترسد، کسی که درباره دیگران انصاف روا دارد و کسی که در برابر عالم آشکارا سلام و اداء احترام کند و کسی که جدل و مراء را گرچه حق با او باشد ترک گوید.
💠نکته :
جدال و مراء یعنی در در بیان مسائل با دیگران با اینکه سخن خود را حق نمی دانی نوعی مجادله و لجاجت نشان دهی تا به مقصودی مانند کسب اعتبار و مال و کوچک ساختن طرف مقابل و ... برسد
أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ يَضْمَنُ لِي أَرْبَعَةً بِأَرْبَعَةِ أَبْيَاتٍ فِي الْجَنَّةِ مَنْ أَنْفَقَ وَ لَمْ يَخَفْ فَقْراً وَ أَنْصَفَ النَّاسَ مِنْ نَفْسِهِ وَ أَفْشَى السَّلَامَ فِي الْعَالَمِ وَ تَرَكَ الْمِرَاءَ وَ إِنْ كَانَ مُحِقّاً.
الخصال ؛ ج1 ؛ ص223 ح 52
@nezametarbiati