می گفت: من و همسرم از این که پسرمان در پانزده سالگی خیلی کسل و بی حوصله بود، ناراحت و غمگین بودیم.
او بیشتر مواقع در حال درس خواندن بود و گاهی تلوزیون می دید یا با کامپیوتر کار می کرد. دوست آنچنانی هم نداشت، فقط یک همکلاسی داشت که مدتی بود با او قهر کرده بود.
اما او را از کوچکترین فعالیتی منع می کردیم و به محض این که تصمیم می گرفت کاری را در منزل انجام دهد یا با دیگران بازی یا تفریح کند، بر سرش فریاد می زدیم و می گفتیم که برو درس هایت را بخوان.
یک روز وقتی برای خرابی برق از دفتر فنی، یک تکنسین تقاضا کردم با کمال تعجب دیدم نوجوانی پانزده شانزده ساله را فرستاده اند.
ابتدا تصمیم گرفتم با دفتر تماس بگیرم و از این بابت شکایت کنم.
ولی همسرم مانع شد و از من خواست کمی صبر کنم تا ببینیم چه می کند.
وقتی او با مهارت و خلاقیت فراوان کار کرد و عیب ها را برطرف نمود. از توانایی اش بسیار متعجب شدم و تحسینش کردم.
عجیب تر آن که فهمیدم از چهارسالگی بدون پدر بزرگ شده و از هشت سالگی هم درس می خوانده و هم سر کار می رفته و زندگی مادر و برادر و خواهر کوچک ترش را نیز اداره می کرده و به گفته خویش از کلاس اول دبستان تا کنون همیشه شاگرد اول بوده است.
وقتی بیشتر سوال کردیم متوجه شدیم بسیار با ایمان و اهل نماز و روزه است و در ضمن هفته ایی یک بار با دوستانش به کوه نوردی می رود.
پس از رفتنش من و همسرم دریافتیم که چقدر در تربیت فرزندمان خطا کرده ایم.
نکته ی ظریف: تجربه شکست، یعنی خط خوردن یکی از راه های غلطی که ما را به موفقیت و پیروزی نمی رساند.
💁 #چگونهبهفرزندانخودآموزشندهیم
🆔 @nooredideh
هدایت شده از لالایی خدا
0006 baghareh 021-022.mp3
6.95M
#لالایی_خدا 6
#سوره_بقره آیات 21 تا 22
#محسن_عباسی_ولدی
روزهای زوج، ساعت ۹شب
با تشکر از گروه "نسیم قدر" که زحمت اجرای تیتراژ این برنامه رو کشیدن.
@lalaiekhoda
هدایت شده از گالری روسری مُنیرا 🎀
"من میخوام سیگارو ترک کنم
ولی پدرم اجازه نمیده"
پوستر خلاقانه با موضوع "دودِ دست دوم سیگار"
دود دست دوم، دودی است که اطرافیان فرد سیگاری استنشاق میکنند.
به خاطر فرزندت ترکش کن
join @nooredideh
تربیت فرزند نوردیده
. وقتی والدین مشروط با کودک سخن می گویند؛ "اگر این کار را کنی دیگه دوستت ندارم! دیگه مامانت نمی شم!"
.
.
هدف رویکرد هوش متعادل این است که بچه به ترتیب به فهم، درك، مهارت، درك فرآیند و یادگیري واژگان برسند که از
این طریق به شناخت می رسند. یک سیب را در نظر بگیرید بچه ها سیب را می شناسند و با حواس پنجگانه شان آن را لمس می کنند و می فهمند که سیب است، کمی که بزرگتر شدند با گفتن و شنیدن کلمه ي سیب، سیب در ذهنشان مجسم می شود، در این مرحله که مرحله ي درك است خود دو قسمت دارد:1 -ادراك 2 -درك مرحله ي ادراك از دوسالگی شروع می شود که وقتی مثلاً می شنود سیب تصویر آن در مغز کودك نقش می بندد و می فهمد که راجع به چه چیزي صحبت می کنیم.
در ادراك تمام اجزاي سیب را می شناسد و درك می کند مثل پوست، هسته، دم، درخت و هرچی که به سیب مربوط شود و در واقع ذهن شکوفا می شود و ادراك پیدا می کند، سیب کال، رسیده، قرمز، زرد، سبز، سیب بزرگ، کوچک، مرباي سیب، کمپوت سیب، سیب خشک شده.
قبل از دوسالگی فقط حواس پنجگانه ي کودك تحریک می شود مثل وقتی می گوییم سیب، حس شنوایی او تحریک می شود وقتی می خورد حس چشایی و وقتی سیب را می بیند و قل می دهد روي زمین حس بینایی و وقتی آن را بو می کند حس بویایی کودك تحریک می شود.
تحریک حواس پنجگانه اصلاً به منظور آموزش نیست بلکه هدف تحریک حواس و تشکیل شبکه هاي عصبی مغز است. بعد از دو سالگی می رسد به مرحله ي ادراك. منظور از دو سالگی هم دقیق و درست روز تولد کودك نیست، همپوشانی دارد و نمی توان زمان خیلی دقیق داد بلکه یک طیف و محدوده است. اما در نظریه هاي علمی براي تفکیک مطالب دقیق و رند عدد می گویند. کودك وقتی می تواند خیلی خوب ادراك داشته باشد و با شنیدن هر چیزي آن را تصور و درك کند که در محیط غنی تجربه کرده باشد. نمی توانیم کودك را صرف با عکس ها آشنا کنیم بلکه کودك باید با بازي همه ي سائل را تجربه کند و حواس او تحریک شود، کلام صرف به ادراك کودك کمکی نمی کند. علاوه بر ادراك، درك هم در کودك در حال شکل گرفتن است یعنی وقتی می گوییم سیب چه احساسی در کودك شکل می گیرد.
خود ما وقتی سیب را می بینیم چه احساسی داریم؟ چه قدر قشنگه، زیبایی سیب به ما یک احساسی می دهد که ما به آن درك می گوییم یعنی درك زیبایی. حال خوش را ناخوشی که با دیدن یا شنیدن پدیده اي پیدا می کنیم را درك می گوییم. پس ما مرحله ي درك را به دوبخش ادراك و درك تقسیم کردیم که مشخص شود. بعد از درك، مسئله ي کسب مهارت هاي مختلف است. مثلاً سیب را که کودك در دست می گیرد مهارت خوردن و یا گاز زدن و خرد کردن و چشیدن و غیره را داشته باشد. بعد کودك باید در معرض فرآیند تولید سیب قرار بگیرد. باز هم تأکید می
کنم که به بچه ها آموزش نمی دهیم بلکه کودك را به باغ سیب می بریم تا بتواند شکوفه ي سیب را ببیند و چندماه بعد
دوباره به آن باغ برود و جوانه ي آن را ببیند و دوباره چندوقت بعد سیب روي درخت را ببیند. فرآیند را باید خودشان تجربه کنند.
کودك باید بتواند از شکوفه و چاغاله و میوه رسیده بر روي درخت و در مغازه و در خانه همه را ببیند. یا مثلاً ببیند که
مادر سیب را پوست می کند و می خورند یا مربا درست می کند. فرایند یعنی مراحل تولید و تشکیل هرچیزي را ببیند. بچه هاي امروزي درك منشأ ندارند و فکر می کنند همه چیز در کارخانه تولید می شود و سیب در کارخانه قالب زده می شود و تولید می شود! بچه هاي ما درخت میوه ندیده اند! وقتی در مورد فرآیند صحبت می کنیم یعنی فرآیند باید در یک تجربه ي عینی اتفاق بیفتد به همین دلیل در پارك رفتن ها و پیک نیک ها و مسافرت ها اگر جایی درختان میوه دیدید توقف کنید تا بچه ها درختان میوه و فرآیند تولید آن را ببینند. حتی توضیح هم ندهید همین که در محیط قرار بگیرند کافی است و بچه ها خودشان تجربیات را از محیط و طبیت دریافت می کنند.
#رفتارباکودک {قسمت36}
[استادسلطانی]
@nooredideh👈کانال تربیتی نوردیده
تربیت فرزند نوردیده
. . هدف رویکرد هوش متعادل این است که بچه به ترتیب به فهم، درك، مهارت، درك فرآیند و یادگیري واژگان بر
.
.
از کلمات در قالب شعر یا قصه یا گفتگو جهت تقویت شنیدن واژگان براي کودك استفاده می کنیم تا خزانه ي لغت بچه ها وسیع تر شود. به هر میزان که این خزانه وسیع تر باشد در سالهاي بعد کودك مفیدتر خواهد بود و قدرت تفهیم و تفهمشان بالا می رود. این مسئله از همین سن شروع می شود چون مغز بچه ها در این سن آماده ي یادگیري است.
و به این نکته توجه کنید که مغز کودك زیر سه سال پنج فایل باز دارد یعنی در آن واحد با حواس پنج گانه اش هرچه بگیرد بلافاصله به ذهنش می رود و ضبط می شود. از سه سالگی تا هفت سالگی آرام آرام این فایل ها بسته می شود و فقط یک فایل باقی می ماند که در این زمان مطالب باید به نوبت وارد ذهن شوند به همین دلیل قدرت دریافت بچه ها با ما بزرگسالان اصلاً قابل مقایسه نیست.
دیدید بچه ها هم بازي می کنند و هم تلویزیون نگاه می کنند و هم حواس و گوششان به تلفن صحبت کردن شما است و شما یک جمله اي پاي تلفن می گویید و می بینید چندوقت بعد فرزندتان آن جمله را تکرار کرد و حسابی تعجب می کنید که این بچه که مشغول بازي بود و حواسش به من نبود! ممکنه حواسشان نباشد اما اگر حتی یک گوششان هم بشنود کافی است. یا تلویزیون حرفی می زند، کودك یک دفعه هم بشنود کافی است تا آن را یاد بگیرد.
خوب است که بچه ها خزانه ي لغات یا حرف بد داشته باشند! حرف بد بچه ها را نشنوید، کلمه ي زشت براي بچه ها مثل اسباب بازي جدید می ماند که جذاب و جدید است. بچه ها عاشق چیزهاي جدید هستند چون ذهنشان فعال است و کشف دارد مثلاً یک کلمه اي که ممکن است ناسزا هم باشد را تا به حال نشنیده اند یک دفعه در تلویزیون می شنوند بلافاصله آن را ضبط می کنند و تکرار می کنند.
اولین عاملی که بچه ها کلمات زشت را زود یاد می گیرند به علت نو بودن آن ها است. اگر کودك زیر سه سال کلمه ي زشت به زبان آورد در اکثر مواقع سعی کنید که نشنوید و خود را به نشنیدن بزنید؛ براي سه تا چهار سال به بالا وقتی حرف بد زد او را به کناري ببرید و بگویید: عزیزم چی گفتی؟ گفتم پدر.... خوب از کی یاد گرفتی؟ کجا شنیدي؟ این حرف خوبی نیست و به این حرفها حرف بد یا فحش میگن من هم بلدم مثلاً مادر... هم میگن توله.... هم میگن! هروقت شنیدي بیا به خودم بگو من بهت یاد میدم چون من پونصدتا از اینا بلدم، بابا که هزارتا بلده.
(تعجب نکنید مگر چند نفر از شما اصلاً فحش بلد نیستید و به کار نمی برید؟!) پدر و مادر مظهر قدرت و خداي بچه هستند پس از این که به بچه بگویید که بلد هستید نترسید چون پدرو مادر قدر همه چیز را می دانند حتی فحش. ببین عزیزم بلدیم ولی همه جا نمی گیم بیا الان با هم پدرگُل بازي کنیم، صندلی پدرگل، میزپدرگل، عروسک پدرگل، با این کار نو بودن این کلمه خاصیتش را براي بچه از دست می دهد و مستعمل می شود می رود و یکی دیگه یاد می گیرد. (ادامه دارد...)
#رفتارباکودک {قسمت37}
[استادسلطانی]
@nooredideh👈کانال تربیتی نوردیده
🔻 کودکان تشنه توجهاند.
اگر کودک توجه مثبت والدین و اطرافیان را نبیند؛ دست به جلب توجه منفی میزند
🔆 مثلا: وقتی مشغول بازی با خواهرش است؛
اگر پدر و مادر به او توجه نکنند و تشویق نشود،
برای جلب توجه منفی شروع به اذیت خواهرش میکند.
🔆 یا مثلا کودک وقتی هر شب مسواک میزند؛
اگر تشویق نشود، می گوید امشب مسواک نمیزنم
پس والدین و مربیان باید با تشویقهای بجا احتمال تکرار کار مثبت را بیشتر کنند
مثل:
👈نوازش، بوسه، بغل کردن کودک
👈تشویق گفتاری : آفرین به پسرم که مسواک میزنه
باریکلا که با خواهرت بازی میکنی
وگاهی هم با حایزه دادن به کودک او را تشویق به انجام کارهای خوب کنید.
#کانال_تربیتی_نوردیده 👇
join @nooredideh