☘امام صادق علیه السلام :☘
«لا تنظروا الی طول رکوع الرجل وسجوده فان ذلک شی ء اعتاده، فلو ترکه استوحش لذلک ولکن انظروا الی صدق حدیثه واداء امانته (کافی، ج 2، ص 105 ) ;
به طول رکوع و سجود شخص ننگرید زیرا به آن عادت کرده و اگر ترک کند به خاطر آن وحشت می کند، بلکه به راستی گفتار و امانتداری او بنگرید .»آری شیعه راستین را با عبادت و اطاعت های ظاهری نمی توان شناخت بلکه باید در عرصه امتحان، راستی و امانتداری او ثابت شود . چه بسا افرادی که با انجام عبادت های سنگین و اعمال طولانی و ریایی، خود را مؤمن و پیرو اهل بیت علیهم السلام قلمداد می کنند، اما در مقام راستی و امانتداری نمی توانند از عهده آن برآمده و مغلوب شیطان می شوند .
☘تلاوت قرآن☘
قرآن کلام الهی، و جلوه ای از قدرت و علم و حکمت پروردگار است و آیات نورانی آن نشانگر عظمت خداوند متعال می باشد . قرآن برنامه زندگی یک مسلمان و معارف آن گنجینه ای بی پایان است . قرآن عهدنامه ای میان خداوند و مردم می باشد .
امام صادق علیه السلام با اشاره به این عهدنامه گرانبها، به مسلمانان سفارش می کند که هر روز پنجاه آیه از این کتاب را تلاوت کنند:
«القرآن عهد الله الی خلقه، فقد ینبغی للمرء المسلم ان ینظر فی عهده وان یقرء منه فی کل یوم خمسین آیة (کافی، ج 2، ص 609 .)
قرآن عهدنامه خداوند متعال به انسان ها می باشد، برای مسلمان شایسته است که به این عهدنامه بنگرد و در هر روز پنجاه آیه از آن را تلاوت کند .»
آن حضرت در سخن دیگری به کیفیت تلاوت و آداب قرائت قرآن پرداخته و فرمود:
«علیکم بالقرآن!فما وجدتم آیة نجا بها من کان قبلکم فاعملوا به، وما وجدتموه هلک من کان قبلکم فاجتنبوه (وسائل الشیعه، ج 4 ) ;
بر شما باد تلاوت قرآن، پس هر آیه ای یافتید که کسانی قبل از شما [با عمل به آن ] نجات یافته اند، شما هم به آن عمل کنید و هر آیه ای را مشاهده کردید که بیانگر عوامل هلاکت [و نابودی ] پیشینیان است، شما هم از آن [عوامل ] پرهیز کنید .»
☘تلاش براى اصلاح دیگران ☘
از جمله ویژگىهاى مورد انتظار براى شیعیان راستین، هدایت و اصلاح افراد منحرف به طریق صحیح مى باشد . آنان نه تنها خود راه حقیقت مىپیمایند بلكه از اعماق جان خویش دوست دارند دیگران هم ، چنین باشند . پیروان اهل بیت علیهم السلام تنها بدنبال نجات خویش نیستند بلكه شب و روز در اندیشه اصلاح و راهنمایى گمراهان و آلودگان به انواع انحرافات مىباشند . آنان با الهام از رهنمودهاى پیشواى ششم علیه السلام با بكارگیرى شیوههاى صحیح و پسندیده به اصلاح افراد مىپردازند و با اخلاق نیك در جذب گنه كاران تلاش مىكنند و این كلام زیباى رئیس مذهب جعفرى را هیچگاه فراموش نمىكنند كه فرمود: «لا تقل فى المذنبین من اهل دعوتكم الا خیرا، واستكینوا الى الله فى توفیقهم وسلوا التوبة لهم (1) ; در مورد همكیشان بدكار خود جز خوبى [و نیكى] چیزى نگو و از خداوند توفیق هدایت و توبه آنان را بخواهید .»
سیره امام صادق علیه السلام نیز در این رابطه مىتواند راهگشاى شیعیان باشد . آن حضرت هنگامى كه متوجه شد، شقرانى (2) (فردى گنهكار و شرابخوار) نمىتواند از دربار منصور دوانیقى سهم خود را دریافت كند، به آنجا رفت و سهم شقرانى را گرفت و به وى تسلیم نمود . آن حضرت هنگام پرداخت وجه به شقرانى با لحنى ملاطفتآمیز و مهربان، خطاى وى را به او گوشزد كرده و فرمود: كار خوب از هر كسى خوب است ولى از تو بواسطه انتسابى كه به ما اهل بیت دارى خوبتر و زیباتر است و كار بد از هر كسى بد است، ولى از تو به خاطر همین انتساب، زشتتر و قبیحتر است . امام صادق علیه السلام این جمله را فرمود و گذشت . شقرانى با شنیدن این جمله دانست كه امام از سر او و گناهش آگاه است و از اینكه امام با این حال به یارى او شتافته و ابراز محبت نمود و با رفتارى كاملا منطقى و پسندیده وى را به گناهش متوجه ساخت، شدیدا نزد وجدان خود شرمسار گشت و خود را ملامت نمود (3) .
1) تحف العقول، ص304 .
2) وى از فرزندان صالح شقرانى یكى از اصحاب رسول الله صلى الله علیه و آله مىباشد . صالح در اوایل برده بود كه پیامبر صلى الله علیه و آله آزادش نمود، بدین جهتبعنوان آزاده شده پیامبر لقب گرفت .
3) بحار الانوار، ج47، ص349; داستان راستان، ص152
امام صادق مرد تشکیلات.pdf
1.96M
امام صادق علیه السلام مرد تشکیلات ۴جلسه سخنرانی