eitaa logo
کانال ائمه جماعت
1.7هزار دنبال‌کننده
2.8هزار عکس
1.9هزار ویدیو
2.9هزار فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
❓❓❓ فرق بین فحشاء و منکر چیست؟ 🔷 در چندین آیه از قرآن کریم، فحشا و منکر در کنار هم آمده اند: «و من یتبع خطوات الشیطان فانه یأمر بالفحشاء و المنکر» (نور ، ۲۱).«ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر و لذکر الله اکبر» (عنکبوت، ۴۵).«ان الله یأمر بالعدل و الاحسان و اتیاء ذی القربی و ینهی عن الفحشاء و المنکر و البغی، یعظکم لعلکم تذکرون» (نحل، ۹۰).آنچه مناسب با معنای لغوی و قرینه مقابله این صفات با یکدیگر است آن است که «فحشا» اشاره به گناهان پنهانی و منکر اشاره به گناهان آشکار است (تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۳۷۰، ذیل آیه ۹۰ سوره نحل). بعضی از مفسران گفته اند: سرچشمه انحرافات اخلاقی سه قوه است: قوه شهوانی و غضبی و نیروی وهمی شیطانی. اما قوه شهوانی انسان را به لذت بردن هر چه بیشتر می خواند و غرق در «فحشا» و زشتی ها می کند. اما قوه غضبیه، انسان را به انجام «منکرات» و اذیت و آزار مردم وامی دارد. 🔸 اما قوه وهمیه شیطانیه، حس برتری طلبی و ریاست خواهی و انحصار جویی و «بغی» و تجاوز به حقوق دیگران را در انسان زنده می کند (تفسیر کبیر فخر رازی، به نقل تفسیر نمونه، ج ۱۱ ، ص ۳۷۰، ذیل آیه ۹۰ سوره نحل). 🔹 بعضی از اهل لغت گفته اند: «فحش و فحشا» به کردار یا گفتاری می گویند که زشتی آن زیاد و بیش از حد و خارج از اندازه باشد. مثلا: عرب به ضرر زیاد و فوق حد تحمل، ضرر و عبن فاحش می گوید. 🔶 و منکر، عملی را می گویند که در نزد مردم ناشناخته و غیرمعمول است و آن را به خاطر زشتی و قبحش ترک و رها می کنند (مفردات راغب، به نقل المیزان، ج ۱۲،ص ۳۳۳، منشورات مؤسسه اعلمی۱۴۱۱ هجری قمری).
📙 چندسالی است که هر روز انواع و اقسام خبرها را در فضای مجازی می شنویم. از منبع و سند خبرها که بگذریم(عموما سندی ندارند). 🌀 اخلاق اسلامی در مورد شنیدن خبر از فحشا چه نظری دارد؟ فورا منتشر کنیم تا همه باخبر شوند؟ در قرآن به این موضوع اشاره شده، ماجرایی در مورد خبر انتساب فحشا پیش آمد و آیه ۱۹ سوره مبارکه نور نازل شد. 🔸 اصطلاحی معروف شد بنام: اشاعه فحشا میل و علاقه به اشاعه فحشا، در میان مؤمنان حرام است: «ان الذین یحبون ان تشیع الفحشة فی الذین ءامنوا لهم عذاب الیم فی الدنیا والاخرة والله یعلم وانتم لا تعلمون؛ کسانی که دوست دارند زشتیها در میان مردم با ایمان شیوع یابد عذاب دردناکی برای آنها در دنیا و آخرت است، و خداوند می داند و شما نمی دانید.» 🔹 اما معنای فحشا چیست؟ کلمه فاحشه یا فحشاء در قرآن مجید غالبا در موارد انحرافات جنسی و آلودگیهای ناموسی به کار رفته، ولی از نظر مفهوم لغوی چنانکه راغب در مفردات گوید: فحش و فحشاء و فاحشه به معنی هر گونه رفتا رو گفتاری است که زشتی آن بزرگ باشد، و هر گونه نشر فسادو اشاعه زشتیها و قبائح و کمک به توسعه آن را اشاعه فحشا می گویند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔉 سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره نور آیه ۱۹ و ۲۰
❓❓❓چرا در لباس نمازگزار اگر یک دکمه یا نخ از راه حرام به دست آمده باشد و به قول معروف غصبى باشد نمازش باطل است؟ 🔷دلیل این که نمازخواندن در لباس و یا مکان غصبى موجب بطلان نمازشود - حتى اگر دکمه اى از لباس غصبى باشد- آیات و روایاتى است که در این زمینه وجود دارد. در قرآن مجید آمده است: «إِنَّما یتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ ». مائدة (۵)، آیه ۲۷؛ خدا، تنها از پرهیزگاران مى پذیرد! 🔹در وصایاى على(علیه السلام) به کمیل آمده: «یا کُمَیلُ انْظُرْ فِى مَا تُصَلِّى وَ عَلَى مَا تُصَلِّى إِنْ لَمْ یکُنْ مِنْ وَجْهِهِ وَ حِلِّهِ فَلَا قَبُولَ». وسائل الشیعه، ج ۵، ص ۱۱۹؛ اى کمیل نگاه کن که در چه چیزى و بر روى چه مکانى نماز مى خوانى که اگر آنها از راه حلال نباشد قبول در کار نیست. بنابراین حتى یک دکمه غصبى هم مى تواند مبطل نماز باشد.
📒نکاتی در مورد مال غصبی 1️⃣ خرید و فروش مال غصبی معامله مال غصبی حرام است و اثر شرعی نداشته و برای خریدار ملکیت آور نیست، بلکه مال در مالکیت مالک اصلی آن باقی بوده و غصب کننده ضامن پولی است که خریدار داده است. ▫️قال الصادق علیه السلام: «لایصْلُحُ شِراءُ السَّرِقَةِ وَ الْخِیانَةِ اذا عُرِفَتْ»[1] جایز نیست خریدن مال مسروقه و غصب شده اگر دانسته شود. 2️⃣ جواز تقاص غاصبی که حقّی را غصب نموده است و حاضر به اعطاء مال مغصوبه نیست، صاحب مال می تواند مال خود را از او به هر صورت ممکن بازپس گیرد و یا از اموال او به قدر مال خود بردارد، این عمل را که اصطلاحاً تقاص می نامند غصب شمرده نمی شود.[2] 3️⃣ عدم مالکیت آلات لهو و لعب تمام اقسام آلات لهو و لعب و هر وسیله ای که به هیچ وجه منفعت حلال نداشته و تنها در راه حرام از آن استفاده می شود چون آلات موسیقی، آلات قمار، آلات و ادوات شراب و نیز وسایل ساخت آنها و امثال اینها مالیت شرعی نداشته و از بین بردن آنها هیچ گونه ضمانی ندارد. ▫️قال الباقر علیه السلام: «مَنْ کسَرَ بَرْبَطاً، اوْ لُعْبَةً مِنَ اللُّعَبِ، اوْ بَعْضَ الْمَلاهی، اوْ خَرَقَ زِقَّ مُسْکرٍ اوْ خَمْرٍ، فَقَدْ احْسَنَ وَ لاغُرْمَ عَلَیهِ»[3] کسی که عود یا هر وسیله از وسائل بازی را بشکند و یا مشک شراب را از بین برد، کار نیکی کرده و ضامن نیست(زُقْ به معنای شراب و زِقْ وسیله حمل آن است). 4️⃣ لزوم استحلال غصب مال، معاصی بسیاری از جمله ایذاء غیر، تصرف غیر مجاز و... را در پی دارد و این گناهان حقّ النّاس محسوب می شوند و لذا علاوه بر وجوب ردّ مال به مالک، استحلال از او نیز لازم است. «فَمَنْ نالَ مِنْ رَجُلٍ شَیئاً مِنْ عِرْضٍ اوْ مالٍ وَجَبَ عَلَیهِ الْاسْتِحلالُ مِنْ ذلِک و التَّنَصُّلُ مِنْ کلِّ ما کانَ مِنْهُ الَیهِ»[4] کسی که چیزی از عرض یا مال شخصی نزد اوست، می بایست از آن طلب حلالیت کند و خود را از آن و همه تبعاتش بری ء نماید. ✅مخصوصاً اگر از ارزش عین مالی که غصب شده نسبت به زمان غصب، کاسته شده باشد، در این صورت استحلال اکیداً توصیه می شود. 📚پی نوشت ها [1] وسايل الشيعه- جلد 17- صفحه 314. [2] در اين رابطه به كتب فتاوى مراجعه كنيد. [3] مستدرك الوسايل- جلد 17- صفحه 94. [4] دعائم الاسلام- جلد 2- صفحه 485.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع سوره بقره آیه ی ۱۹۴
1️⃣ لباس نمازگزار باید مباح باشد (غصبی نباشد). 2️⃣ اگر نداند یا فراموش کند که لباس او غصبی است و با آن نماز بخواند، نمازش صحیح است، همچنین اگر نداند پوشیدن لباس غصبی حرام است. 3️⃣ اگر با عین مالی که خمس یا زکات آن را نداده است، لباس بخرد نماز خواندن در آن لباس باطل است.
📒یکی از تصرّف های حرام غصب است که انسان از روی ظلم بر مال، یا حق کسی مسلّط شود و این یکی از گناهان بزرگ است. 🔰اگر انسان چیزی را غصب کند، علاوه بر آن که کار حرامی کرده باید آن را به صاحبش برگرداند و اگر از بین رفته، باید عوض آن را به او بدهد![1] اگر چیزی را که غصب کرده خراب کند باید آن را با مزد ساختش به صاحبش برگرداند.[2] اگر چیزی را که غصب کرده تغییری در آن داده که از اوّلش بهتر شده باشد مثل این که زمین را ساختمان ساخته اگر صاحب مال بگوید آن را به همین صورت بده باید به او بدهد و نمی تواند برای زحمتی که کشیده مزد بگیرد و حق ندارد آن را تغییر دهد تا مانند اوّلش بشود.[3] ▫️اقسام غصب ◽️غصب بر دو گونه است: الف. غصب اموال. ب. حقوق. ◻️غصب اموال نیز دو گونه است: الف. غصب اموال شخصی. و ب. غصب اموال عمومی و بیت المال. مانند: غصب لوازم اداره. ◽️و غصب حقوق نیز دو گونه است: الف. غصب حق شخصی، مانند: نماز خواندن در محلی که دیگری در مسجدی برای خود گرفته است. ب. غصب حق عمومی، مانند: جلوگیری از استفاده مردم از مسجد یا پل و خیابان و ایجاد سدّ معبر.[4] تمام اقسام غصب حرام است و از گناهان بزرگ به شمار می رود.[5] 🔸نمونه هایی از تصرفات حرام نشستن در رستوران ها بدون خوردن غذا، تصرف در کتاب و دفتر دیگران بدون اجازه آن ها، استفاده بدون اجازه از وسایل نقلیه دیگران، تصرف و استفاده از امانت، استفاده بدون اجازه از آنچه که متعلّق به مردم است. 🔻س) اگر شخصی کتاب رفیقش را بدون اجازه بردارد و از روی آن فتوکپی نماید آیا آن رفیق می تواند اوراق فتوکپی را از وی بگیرد یا خیر؟ 🔺ج) بدون رضایت صاحب کتاب، حقّ ندارد اوراق فتوکپی شده را بردارد و این تصرّف غاصبانه و حرام است ولی صاحب کتاب هم نمی تواند اوراق فتوکپی شده را از او بگیرد مگر این که او را راضی نماید.[6] 🔻س) هر گاه انسان شخصی را حبس یا گروگان بگیرد. آیا صدق غصب می کند و آیا ضامن منافع او در مدت، حبس می شود؟ 🔺ج) در مورد سئوال غصب محقق نمی شود بنابراین، اگر شخص محبوس [زندانی] صنعت گر باشد و در مدت حبس اشتغال به صنعت نداشته باشد ضامن اجرت او در این مدت نمی شود.[7] 📚پی نوشت ها [1] تحرير الوسيله، ج 2/ 173، مسئله 3، و ص 177 مسئله 15 .. [2] رساله امام خمينى رحمه الله، مسئله 2553 .. [3] همان، مسئله 2554 .. [4] تحرير الوسيله، ج 2، مسئله 173 .. [5] همان .. [6] مجمع المسائل، آية اللَّه گلپايگانى، ج 1، س 42، ص 55 .. [7] همان، س 321/ ص 126 ..
🔴 سلسله نشست‌های اولین کنگره بین‌المللی مکتب شهید سلیمانی 💬 با حضور: 👤 دکتر حسن عباسی ⏰ پنجشنبه ۲۰ آذر، ساعت ۱۹ تا ۲۱ 👤 دکتر محمدصادق کوشکی ⏰ پنجشنبه ۲۷ آذر، ساعت ۱۹ تا ۲۱ 👤 دکتر حجت الله عبدالملکی ⏰ پنجشنبه ۴ دی، ساعت ۱۹ تا ۲۱ 👤 حجت الاسلام پناهیان پنجشنبه ۱۱ دی، ساعت ۱۹ تا ۲۱ 👤 دکتر فواد ایزدی ⏰ پنجشنبه ۱۸، ساعت ۱۹ تا ۲۱ پخش از: 🌐 yun.ir/maktabehabib 📲 rubika.ir/maktabehabib 💻 aparat.com/maktabehabib/live
❔❔❔استفتائات جدید 🔻س: در بعضى از موارد بيمارى‌هاى روانى، فرد بيمار چون به اهداف و اميال مورد نظر دست پيدا نکرده است، براى کمتر کردن بار فشار روانى ناشى از عدم توفيق به اهداف، خود را در اين حالت تصور مى‌کند و گاه اين تا جايى پيش مى‌رود که فرد اين وضعيت را کاملاً باور نموده و براى ديگران وضعيت خود را آنگونه که تصور دارد و غاية الامال خويش مى‌داند تعريف مى‌کند. آيا اين بيماران را حرجى است که با اين کار بار روانى را از دوش خود بردارند ولو به ارتکاب معصيت دروغ؟ 🔺ج) اگر مشاعر او همانند ساير عقلا کار مى‌کند، دروغ بر او شرعاً حرام است ولى بيان حالات خود بدانگونه که هست براى ديگران اشکال ندارد. 🔻س: حرفى را که فکر مى‌کردم صحيح است گفتم و بعد فهميدم که اشتباه کرده‌ام (يعنى دروغ گفته‌ام) آيا نيازى هست که آن را تصحيح کنم؟ 🔺ج) فى نفسه لزومى ندارد مگر آنکه حکم شرعى را اشتباهاً بيان کرده باشيد و يا در اثر حرف شما حقى از كسى ضايع شود و امثال اين مورد، که در اين صورت بايد کلام خود را تصحيح نماييد. 🔻س: اگر شك داشته باشيم كه مطلبى درست است يا نه و آن را به نقل از منبعى بگوييم، آيا مرتکب گناه شده‌ايم يا نه؟ و اگر شده‌ايم حق ا... است يا حق الناس؟ 🔺ج) مى‌توانيد چيزى را که اطمينان به صحّتش نداريد به نقل از منبع بازگو كنيد. 🔻س: آیا دروغ گفتن به شوخی گناه دارد؟ 🔺ج) اگر خبری خلاف واقع بدهد و مقصودش این باشد که مخاطب آن را جدی بگیرد حرام است، اما اگر در آنچه که می گوید قصد جدی ندارد و نمی خواهد خلاف واقع مطلبی بگوید مثل این که به شوخی از زبان شخصی یا حیوانی مطلبی را نقل می کند، حرام نیست.