براساس اخبار منتشره نرخ تسعیر ارز نیما برای صنایع پالایشگاه ها و پتروشیمی ها از ۲۸۵۰۰ به ۳۷۹۰۰ تومان افزایش یافته است نرخ این افزایش ۳۳% می باشد و منتظر تأثیر زنجیره ای این مسأله باشید. فقط نرخ مورد نظر را حفظ کنید!
نقدی بر گزارش های اخیر مرکز پژوهش های مجلس در ارتباط با « نرخ ارز در ایران و مهار تورم»👇👇
بخش اول: تبیین نظریه
ادعای نویسندگان در این گزارشها این است که در آمدهای نفتی در سال هایی که با افزایش مواجه بوده و دولت از این درآمدها بهرهمند بوده، دولت به اتکای رانت حاصل از فروش منابع طبیعی (نفت)، قدرت بر کنترل نرخ ارز را دارا بوده است اما در سال هایی که این درآمدها بهخاطر عامل خارجی مانند تحریم های ظالمانه، با مشکل مواجه شده است دولت به علت کمبود منابع ارزی حاصل از فروش درآمدهای نفتی، امکان کنترل نرخ ارز را دارا نبوده و در عمل بین نرخ رسمی و غیر رسمی فاصله ایجاد شده است.
حال سیاست دولت در این شرایط چه باید باشد؟ 👇👇👇
ادعای برخی محققان در مرکز پژوهشهای مجلس و سازمان برنامه و بودجه این است که «بگذار طبیعت روند طبیعی خود را» برود. به عبارت دیگر دخالت دولت در کنترل قیمت ارز در شرایط کمبود ارزی سبب ایجاد فاصله بین دو نرخ رسمی و غیر رسمی و در نتیجه افزایش رانت از این محل می شود. همچنین در شرایط وفور منابع ارزی حاصل از رانت منابع طبیعی نیز دولت نباید در بازار مداخله کند بلکه باید «بگذارد طبیعت روند طبیعی خود را» طی کند. مداخلات دولت در بازار ارز سبب می شود شوک های ارزی به تاخیر بیافتد و در زمان کمبود ارز حاصل از منابع نفتی خود را نشان داده و با شوک ارزی مواجه شویم.
ادامه دارد ....
https://eitaa.com/omidizanlo
نقدی بر گزارش های اخیر مرکز پژوهش های مجلس در ارتباط با « نرخ ارز در ایران و مهار تورم»👇👇
بخش دوم: نقد نظریه
1. از این افراد باید پرسید که اولا اگر دولت قادر نباشد از منابع طبیعی به منظور افزایش رفاه و ثروت مردم استفاده کند، پس وجود و عدم وجود این منابع به چه درد می خورد؟
2. ثانیا مگر کاهش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، به صورت طبیعی و با دست نامرئی بازار ایجاد شده است که حال از دولت انتظار دارید در اقتصاد دخالت نکرده و بگذارد افزایش نرخ ارز روند طبیعی خود را طی کند. در دیدگاه این افراد دولت در این میان حق هیچ گونه مداخله ارزی را ندارد. چرا که هرگونه مداخله دولت باعث افزایش فاصله بین نرخ رسمی و غیر رسمی و در نتیجه افزایش رانت و خروج از حالت طبیعی می شود. این جواب مانند این است که بگوییم اگر کشوری به ایران حمله نظامی کرد، دولت جمهوری اسلامی ایران حق هیچ نوع مداخله و مقاومتی در برابر این حمله را ندارد و باید مانند فردی خنثی بگذارد طبیعیت روند طبیعی خود را طی کند.
3. راه حل مشکل ارزی کشور نه در ارز پاشی و کنترل بازار ارز با عرضه بی حساب و کتاب است و نه در رهاکردن این بازار و سپردن تغییرات قیمتی در این بازار به طبیعت. بلکه راه حل در وجود دولت مقتدر قویی است که همزمان طرف عرضه و تقاضای ارز را مدیریت و بر تبادلات ریالی قدرت حاکمیتی داشته باشد. به عبارت دیگر مداخله دولت در اقتصاد امری کاملا ضروری است اما این مداخله باید از سنخ «هدایت، سیاستگذاری و نظارت قوی و مستمر» باشد.
4. مهمترین متغیری که این دست تحلیلگرانِ مهندس، ازآن غافل هستند عدم توجه به شرایط جنگ اقتصادی و استفاده از روشهایی برای تعیین نرخ ارز است که به این متغیر توجه نداشتهاند.
5. این دست تحلیلگرانِ مهندس در همه دولتها با شعار «بگذار طبیعت کار خودش را» بکند، موجب افزایش مستمر نرخ ارز و در نتیجه تورم های فزایند بهخصوص در اوائل دهه 70 و دهه نود تاکنون شده اند.
https://eitaa.com/omidizanlo
✅ انجمن اقتصاد اسلامی برگزار میکند؛
سلسله نشستهای ترسیم مرزهای دانش اقتصاد اسلامی
Exploring the Frontiers of Islamic Economics
موضوع: ارزیابی برنامه هفتم توسعه از منظر اقتصاد اسلامی
با ارائه حجت الاسلام دکتر سیدمحمدکاظم رجایی
🪑نشست سوم
🗒دوشنبه 5تیرماه1402
⏰ساعت 17 تا 19
📌مکان: قم بلوار جمهوری کوچه2 سالن انجمن های علمی حوزه
✌️حضوری و مجازی
♻️مسیر ارتباطی: ۰۹۱۹۶۶۵۱۲۳۳
🔗 پخش مجازی:
https://live.onlineamoozan.ir/ch/skyroom/anjomaneghtesad
انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم
@anjomanEGHTESADISLAM
✍️ ایزانلو
https://eitaa.com/omidizanlo
9.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نیلی میگوید حرف ما مشخص است: بخش خصوصی، خصوصیسازی، آزادسازی نرخ ارز و...
اما حرف طرف مقابل مشخص نیست! میگوید مردمی، تعاونی، تثبیت نرخ ارز و ...
اینکه سعی میکند خودش را به نفهمی بزند عجیب نیست. اتفاقا آنچه نامفهوم و گرد است "بخش خصوصی" است نه مردم. مردم که ۸۵ میلیون ایرانی هستند. بخش خصوصی دقیقا کیست؟ کدام ایرانی بخش خصوصی است و کدام نیست؟
آنچه نامفهوم و گرد است آزادسازی نرخ ارز است. تا کجا آزاد باشد؟ در کدام بازار و توسط چه کسانی تعیین قیمت شود؟ دولت هم آزاد باشد ارزپاشی کند؟ چهارتا دلال تعیین قیمت کنند؟
تعاونی گرد است؟ یعنی این همه ساختارهای تعاونی در دنیا را ندیدهای؟
آقای نیلی یعنی باور کنیم هیچ اطلاعی نداری و خودت را به نفهمی نزدهای؟
شما قطعا مخالف عدالت اجتماعی هستی مثل غنینژاد. فقط تفاوتت با او این است که غنینژاد قدری صادقتر است.
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
جناب آقای دکتر رئیسی: در موضوع حجاب اولویت با کار فرهنگی است
👇👇👇
پ.ن:
جناب آقای رییسی اگر واقعا در موضوع حجاب اولویت با کار فرهنگی است، لطفا اگر وقت کردید به لایحه برنامه هفتم که از طرف دولت جنابعالی به مجلس تقدیم شده، اندکی نگاه کنید.
این لایحه در بخش فرهنگ اگر نگوییم برنامه ای سکولار است، برنامه ای خنثی نسبت به ارزش های اسلامی_ایرانی مانند حجاب، عفاف، خانواده محوری و... است.
در این برنامه به هیچ وجه نه توجهی به مهمترین موضوع فعلی فرهنگی جامعه یعنی عفاف و حجاب شده و نه به نقش مهمترین نهادهای دینی یعنی حوزه علمیه و سازمان تبلیغات اسلامی توجهی شده است.
جناب آقای رییسی برخلاف دستور صریح شما مبنی بر همکاری سازمان برنامه و بودجه با حوزه علمیه در تدوین این لایحه، متاسفانه تمام بندهای پیشنهادی کارگروه مشترک، در این لایحه حذف شده است.
https://eitaa.com/omidizanlo
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دکتر داوودی:
خلق پول بانکها با اعتبار حاکمیت انجام میشود و ربطی به سرمایه اولیهشان ندارد
داستان بانک پارسیان و سرمایه گذاری در دبی
https://eitaa.com/omidizanlo
انشاالله با حکم صریح رهبری ساختار اسناد رسمی کشور بعد از سال ها احیا شود
https://eitaa.com/omidizanlo
راهکار بعضی نئولیبرال های وطنی برای حل مشکل ارز و از بین بردن بازار آزاد غیر رسمی ارز از همین سنخه.
چون نرخ ارز در بازار آزاد (بخوانید بازار قاچاق) گرونتر از نرخ رسمیه, برای از بین بردن رانت و کسب این سود سرشار توسط انحصارگران داخلی، نرخ بازار قاچاق هر قیمتی بود نرخ رسمی باشه، در تعیین نرخ هم دخالت نکنید!!!!!
همینقدر ساده لوحانه
https://eitaa.com/omidizanlo
با رشد ارزش ین، حباب داراییها در بازار ژاپن جدی شد و بعد از ترکیدن حباب دارایی در ابتدای دهه ۹۰ میلادی، دهه مرگ ژاپن آغاز شد و میتوان گفت بعد از گذشت ۳ دهه کماکان ادامه دارد. در واقع این توافق اقتصاد ژاپن را برای نزدیک به ۳ دهه در یک بحران فراگیر ناشی از بدهی های داخلی و خارجی برده است.
https://eitaa.com/omidizanlo
21.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 چرا موفقیت دولت در دیپلماسی اقتصادی، به بهبود اوضاع معیشتی منجر نشده است؟
♦️دیپلماسی اقتصادی یکی از نقاط قوت دولت سیزدهم بوده و توانسته با حرکتهای تحول آفرین در این بخش توفیقات خوبی داشته باشد،
اما سوال مردم این است که چرا تاثیر این نقاط مثبت، بر وضعیت اقتصادی مشخص نیست، ما کجای راه را اشتباه میرویم و کجاها به ما آدرس غلط میدهند؟
♦️برخی از اندیشکدهها و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس، دلیل تورم را کسری بودجه دولت قلمداد میکنند!
🔹میانگین کسری بودجه ایران درطول 10سال گذشته 1.5درصدِ تولید ناخالص داخلی، در انگلستان 5/5 درصد، ژاپن 5/5درصد، هند 7/7درصد و فرانسه 4/4درصد بوده است اما در آن کشورها از تورمهای سرسامآور خبری نیست!
🔹بیش از 85درصد واردات کشور #مواد_اولیه_تولید و کالاهای واسطهای و سرمایهای است لذا افزایش نرخ ارز به افزایش هزینه تولید منجر میشود.
از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز، حقوق ورودی گمرک، مزیت دلار برای حفظ ذخیره ارزش و هزینههای عمرانی دولت نیز افزایش پیدا میکند که خود یکی از عوامل کسری بودجه میشود.
♦️بانکهای خصوصی 160 هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی داشتند که تنها 6.5 هزار میلیارد آن را عملی کردند، یعنی فقط 4درصد از تعهداتشان!
🔹 این درحالیست که سهم بانک آینده به تنهایی برابر 22 درصد رشد پایه پولی کشور در 9ماه ابتدای سال 1401 بوده است!
حال محاسبه کنید تأثیر این تخلفات در تورم چیست؟
♦️انتظار داشتیم دولت در برنامه هفتم به این گلوگاههای اصلی بپردازد تا این امر پیشران تحول درکشور شود.
مهدی عسگری نماینده کرج
🆔 eitaa.com/eisavim
https://eitaa.com/omidizanlo