بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه دوره هفتم تدریس حلقه ثالثه
📝از ابتدای مبحث حجیت ظواهر
📆شروع : شنبه ۷ ربیع الاول ۱۴۴۵ه
📎مکان: مدرسه کرمانیها مدرس۲۰۶
⏰زمان : ساعت ۱۰ صبح
📌مدرّس: شیخ محمد حسن قمی
🌐کانال دروس حلقه ثالثه
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه صوتهای تدریس حلقه ثالثه در 👈 کانال «دروس حلقات» منتشر خواهد شد.
در این کانال، صوتها و متن تدریس خارج اصول منتشر خواهد شد ان شاء الله تعالی.
May 11
.
بسم الله الرحمن الرحیم
تدریس خارج اصول
از ابتدا : مبادئ علم الاصول
(با محوریت حلقات شهید صدر)
⏰زمان: بعد از نماز ظهر(ساعت ۱۲:۴۵)
🌐مکان: مدرسه کرمانیها، مدرس۲۰۶
مدرّس: شیخ محمد حسن قمی
📆یوم الشروع : شنبه ۱۴ ربیع الاول۱۴۴۵ه ق
🌐 کانال دروس «خارج اصول»
هدایت شده از سید محمد جواد سید شبیری
۲۵+ژانویه،_+۱۰.۱۱_+استاد+اشرفی+اجتهاد_out.mp3
6M
❇️ وجوب عینی #اجتهاد در کلام آیت الله اشرفی شاهرودی
🔺 شیخ انصاری تحصیل اجتهاد را برای طلبه های مستعد واجب عینی می دانستند آن هم در زمان خودشان که امثال نراقی ها در ایران زیاد بودند پس به طریق اولی در زمان ما واجب است.
🔺 مرحوم حضرت امام و آیت الله حکیم نیز تحصیل اجتهاد را برای طلبه مستعد واجب عینی می دانستند.
🔸 #آیت_الله_اشرفی_شاهرودی
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
http://eitaa.com/shobeiri
https://t.me/shobeiri
خارج اصول(۱) استاد قمی.mp3
50.18M
⬅️مبادئ علم الأصول(۱)
⏪التعریف بعلم الأصول(۱)
⏮مناهج البحث الأصولي(۱)
🔸جهات ثمانیة لمنهج البحث
📆 شنبه ۱۴ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۲) استاد قمی.mp3
33.79M
⬅️مبادئ علم الأصول(۲)
⏪التعریف بعلم الأصول(۲)
⏮مناهج البحث الأصولي(۲)
🔸الجهة الاولی: الاستیعاب و الاختصار(۱)
📆 ۱شنبه۱۵ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۳) استاد قمی.mp3
40.7M
⬅️مبادئ علم الأصول(۳)
⏪التعریف بعلم الأصول(۳)
⏮مناهج البحث الأصولي(۳)
🔸الجهة الاولی: الاستیعاب و الاختصار(۲)
📆 ۲شنبه۱۶ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
هدایت شده از [شیخ محمّدحسن قمی]
بسم الله الرحمن الرحیم
💠نماز شب، داروی همه دردها💠
🔹هریک از ما طلبهها -مثل سایر مردم-در زندگی خود با گرفتاریها و مشکلات و بلاهای متعددی مواجه میشویم.
🔹زمانی در به در دنبال حجره ایم و مدتی دربه در دنبال ازدواجیم وسپس در به در دنبال وام و خانه اجارهای و اثاث البیت و دو لقمه نان و گاهی درگیر با همسر و همسایه و بستگان دور و نزدیک وگاهی گرفتار بیماریهای حاد و مزمن و افسردگی و پوچی و سرخورده از هدر رفتن جوانی و عمر و جمال و مال ومنال و درگیر امور فرزندان و طلبکاران و..
🔹هم تجربه ثابت کرده است و هم روایات اهل بیت علیهم السلام دلالت دارد و هم بزرگان اهل معنا و معرفت تاکید کردهاند که: «نماز شب داروی همه دردها وگرفتاری هاست».
🔹البته درجه تاثیرگذاری نماز شب، به درجه حضور قلب و پرمغز بودن آن بستگی دارد. هرچه نماز شب از نظر کیفیت حضور قلب و انس و خلوت با حضرت پروردگار، پربارتر باشد اثرگذاری آن بیشتر است و هرچه نماز شب پوک و بی محتوا و خالی از حضور قلب و خشک و از روی اجبار و تحمیل و تکلف و بدون اشک و توجه و انس با خدا باشد اثربخشی آن کمتر است.
🔹بسیار شنیدهایم که آن عارف عظیم الشأن و اعجوبه عرفان و توحید، حاج میرزا علی قاضی (رضوان الله علیه) به شاگردش (علامه طباطبايى) فرموده بود: پسرم! اگر دنیا میخواهی نماز شب بخوان! واگر آخرت میخواهی نماز شب بخوان!
🔹پس دوست گرامی؛ و ای خواهر و برادر طلبه! اگر غم و غصه و گرفتاری دنیوی داریم ، بدانیم که داروی آن ، تهجد و شب زندهداری و نماز شب است!
🔹و اگر هیچ غم و غصه و گرفتاری دنیوی نداریم، بلکه تمام همّ وغمّ و درگیری ذهنی ما معطوف به آخرت است، باز هم بدانیم که داروی آن، نماز شب و سحرخیزی وخلوت با حضرت پروردگار است..
🔹واقعا این سؤال بطور جدی مطرح است: طلبهای که اهل نماز شب و سحرخیزی و خلوت ومناجات و انس با حضرت پروردگار نیست ، اصلاً به چه امید و انگیزهای طلبه است؟😳
🔹تمام صفا و نورانیت و حس و حال و شور و نشاط و لذت و شیرینی مسیر طلبگی، به سحرخیزی وشب زنده داری و تهجد و اشک و مناجات با حضرت حق جل جلاله در دل شبهای تار است..
⚠️بدون تهجد و خلوت سحرگاه ، و با نماز صبح زورکی و دم تیغ آفتاب، فقط خودمان را معطل کردهایم! کالمستهزئ بنفسه!
💠هر که سحر ندارد، از تو خبر ندارد..
@ejtehad_jahadi
هدایت شده از [شیخ محمّدحسن قمی]
جناب آقای علوی بروجردی:
خدا مرحوم سید محمدباقر صدر را رحمت کند؛ کتابهای خوبی دارد؛ اما صاحب مکتب نیست و نیامد مکتب شیخ را نقض کند و مکتب جدیدی بیاورد. کتابهای ایشان برای تدریس کافی نیست.
ما به ایشان علاقه داریم؛ زحمت کشیده و انسان ملایی بوده است؛ اما هر کسی در حد خودش باید لحاظ شود. دیدم که نوشتهاند آقایان طلبهها دوست دارند کتابهای شهید صدر خوانده بشود؛ آیا دوست داشتن کافی است؟
➖➖➖➖➖➖
جناب آقای علوی بروجردی!
اولا- همه فضلاء و نخبگان حوزه میدانند که جنابعالی از نظر دانش فقهی و اصولی، اصلا و ابدا در حد و اندازه ای نیستید که درباره شهید صدر (رضوان الله علیه) اظهار نظر کنید.
درس فقه و اصول شما اگر در مسجد اعظم برقرار میشود صرفا بخاطر انتساب به مرحوم آیت الله بروجردی و تولیت شما بر مسجد اعظم است. و الا باید در یکی از حجرات فیضیه درس میگفتید!
جمع کردن تعدادی طلبه با پول پاشی و شهریه دادن هم نشانهی ملایی محسوب نمیشود! واقعا متحیرم جنابعالی چطور نگران سطح علمی حوزه و ملا بودن اساتید هستید در حالیکه این نگرانی سنخیت و تناسبی با سطح علمی شما ندارد!
ثانیا- مگر قرار است هر کس کتاب درسی مینویسد صاحب مکتب باشد؟ مگر آخوند خراسانی مکتب شیخ انصاری را نقض کرده؟ مگر مرحوم مظفر مکتب شیخ انصاری را نقض کرده؟ همین حرفهای پوچ حاکی از عدم صلاحیت شما برای اظهار نظر در این موضوعات تخصصی است.
ثالثا- چه کسی گفته چون طلبه ها دوست دارند پس حلقات رسمی شود؟ این طرز سخن گفتن هوچی گری و تمسخر کردن دیدگاه مستدل و منطقی شهید صدر است. دلائل دیدگاه شهید صدر را اینجا و اینجا بشنوید.
🌐کانال شیخ محمد حسن قمی
خارج اصول(۴) استاد قمی.mp3
42.28M
⬅️مبادئ علم الأصول(۴)
⏪التعریف بعلم الأصول(۴)
⏮مناهج البحث الأصولي(۴)
🔸الجهة الاولی: الاستیعاب و الاختصار(۳)
📆 ۱شنبه۲۲ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۵) استاد قمی.mp3
42.41M
⬅️مبادئ علم الأصول(۵)
⏪التعریف بعلم الأصول(۵)
⏮مناهج البحث الأصولي(۵)
🔸الجهة الثانیة الی الخامسة
📆 ۲شنبه۲۳ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۶) استاد قمی.mp3
46.46M
⬅️مبادئ علم الأصول(۶)
⏪التعریف بعلم الأصول(۶)
⏮مناهج البحث الأصولي(۶)
🔸الجهة السادسة الی العاشرة
📆 ۳شنبه۲۴ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐کانال دروس «خارج اصول»
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹خلاصه مبحث روش شناسی علم اصول
طی ۶ جلسه ، روش و شیوه پژوهش و آموزش در درس خارج علم اصول، از ۱۰ جهت مورد بررسی قرار گرفت:
۱. از جهت تفصیل و اختصار: با توجه به اینکه درس خارج اصول برخی از اساتید و بزرگان حوزه، طولانی و مفصل و درس خارج اصول برخی دیگر، خلاصه و مختصر است لذا این دو شیوه را از سه جنبه مورد بررسی قرار دادیم:
الف. از جنبه تاریخی: توضیح دادیم که این دو شیوه ، هر دو دارای سابقه تاریخی طولانی هستند.
ب. از جنبه پژوهشی: توضیح دادیم که ادله حجیت فتوای مجتهد، قاصر از شمول منهج اختصاری است و اطمینانی که برای مجتهد درصورت عدم بررسی کامل همه اقوال و ادله حاصل میشود حجت نیست و لذا تقلید از این دسته مجتهدین نیز مجزی نمیباشد.
ج. از جنبه آموزشی: گفتیم عمده دلیلی که برای منهج اختصاری مطرح میشود این است که طلبه باید یک دوره خارج اصول شرکت کند و این امر در درسهای طولانی و مفصل امکان پذیر نیست. این دلیل را از ابعاد مختلف مورد نقد قرار دادیم و نتیجه این شد که در مقطع آموزش هم، منهج شیخ انصاری رضوان الله علیه رجحان دارد نه منهج آخوند خراسانی.
۲. از جهت سطح علمی: اگر چه در حوزه علمیه، درسهای خارج عمیق و وزین وجود دارد که توسط اساتید مسلم و مطرح این علم ارائه میشود اما متاسفانه کم نیست درسهای خارج اصولی که از نظر سطح علمی بسیار پایین است. در این جهت، به سابقه تاریخی و منشأ پیدایش و ارزیابی اینگونه دروس خارج پرداختیم.
۳. از جهت نوآوری و استقلال فکری: در بررسی دروس خارج اصول بزرگان حوزه مشاهده میکنیم برخی از دروس تقریبا خالی از نوآوری و استقلال فکری است و استاد عمدتا مطالب سایر بزرگان این علم را تکرار میکند. و به نوعی در اجتهاد خود، مقلد است. این شیوه را هم ریشه یابی و هم ارزیابی کرده و گفتیم که از نظر موازین فقهی، خروجیهای این منهج غیر قابل اعتماد هستند.
۴. نتیجه گرایی فقهی: بسیاری از دروس خارج اصول، فی الواقع اصول الاصول است نه اصول الفقه. ثمرات و تبعات نگاه آلی و استقلالی به علم اصول را مطرح و هر دو شیوه را ارزیابی نمودیم.
۵. سطحی نگری : در بسیاری از درسهای خارج اصول ملاحظه میشود که مسائل بصورت ریشهای بررسی نمیشود و برخی از مقدمات و مبادی تصدیقیه اعم از مبادی عقلیه یا احکامیه مورد غفلت یا تغافل قرار میگیرد. توجه ویژه به مبادی علم اصول تلاشی در مقابل این شیوه رایج است.
۶. عرف زدگی و عقل زدگی: پدیده عرف گرایی افراطی به وضوح در برخی از دروس خارج اصول قابل مشاهده است. تا جایی که حتی برخی از اساتید مطرح و معروف، در مسائل عقلی علم اصول نیز به فهم عرفی استناد میکنند. این شیوه مورد ریشه یابی تاریخی و ارزیابی قرار گرفت.
۷. بررسی تاریخی: گرچه برخی از فقهاء در علم فقه، به بررسی تاریخی مسائل فقهی میپردازند اما در علم اصول معمولا چنین چیزی وجود ندارد جز بصورت نادر. ثمرات و تبعات هر دو شیوه - مطالعه تاریخی مسائل و مطالعه مقطعی آن- مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
۸. آموزش محوری و پژوهش محوری:
برخی از اساتید در ارائه درس به جهات آموزشی مثل حسن بیان و نظم و تبیین مقدمات مورد نیاز و رعایت سطح طلاب مبتدی و شاگردپروری توجه و اهتمام دارند ولی برخی دیگر به این جهات چندان توجه و عنایت ندارند. این دو شیوه و منهج با ذکر مصادیق و نمونه ها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
۹. شیوه سامرائی: معروف است که درس خارج میرزای بزرگ شیرازی، شاگردمحور بوده است. یعنی شاگردان بحث را ارائه میکردند و ایشان مطالب آنها را مورد ارزیابی قرار میداده است. به عقیده ما این روش تنها برای کسانی مفید است که از نظر علمی قریب الاجتهاد باشند.
۱۰. شیوه تمهیدی: در دو دهه اخیر و با گسترش موسسات تخصصی فقه و اصول، شیوه جدیدی با ابتکار استاد شب زندهدار رواج یافته است. طلاب قبل از حضور در درس استاد، همان مبحث را در قالب جمعهای چند نفره با حضور یک استاد مجتهد، با محوریت متون و تقاریر بزرگان اصول، مورد مباحثه و مداقه قرار داده و با آمادگی کامل در درس اصلی شرکت میکنند. تجربه نشان داده است که این شیوه در عین حال که محاسنی دارد اما من حیث المجموع ناکارآمد و زیانبار است.
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۷) استاد قمی.mp3
42.06M
⬅️مبادئ علم الأصول(۷)
⏪التعریف بعلم الأصول(۷)
⏮تحدید دائرة علم الأصول(۱)
🔹 مقدمه
📆 شنبه۲۸ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐مدرسه کرمانیها مدرس۲۰۶
🌐کانال دروس «خارج اصول»
دروس «خارج اصول»
. بسم الله الرحمن الرحیم تدریس خارج اصول از ابتدا : مبادئ علم الاصول
.
👇اصلاحیه👇
مکان این درس به مدرسه کرمانیها (واقع در خیابان ارم) مدرس ۲۰۶ منتقل شده است.
خارج اصول(۸) استاد قمی.mp3
43.77M
⬅️مبادئ علم الأصول(۸)
⏪التعریف بعلم الأصول(۸)
⏮تحدید دائرة علم الأصول(۲)
🔹المائزبینالاصولوالعلوم الأخری(۱)
🔻محاولة المشهور و دراستها
📆 ۱شنبه۲۹ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐مدرسه کرمانیها مدرس۲۰۶
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۹) استاد قمی.mp3
37.69M
⬅️مبادئ علم الأصول(۹)
⏪التعریف بعلم الأصول(۹)
⏮تحدید دائرة علم الأصول(۳)
🔹المائزبینالاصولوالعلوم الأخری(۲)
🔻محاولةالمحققالنائینيودراستها
📆 ۲شنبه۳۰ربیع الاول۱۴۴۵ه
🌐مدرسه کرمانیها مدرس۲۰۶
🌐کانال دروس «خارج اصول»
خارج اصول(۱۰) استاد قمی.mp3
36.66M
⬅️مبادئ علم الأصول(۱۰)
⏪التعریف بعلم الأصول(۱۰)
⏮تحدید دائرة علم الأصول(۴)
🔹المائزبینالاصولوالعلوم الأخری(۳)
🔻محاولةالسیدالخوئيودراستها(۱)
📆 ۳شنبه۱ربیع الثاني۱۴۴۵ه
🌐مدرسه کرمانیها مدرس۲۰۶
🌐کانال دروس «خارج اصول»
هدایت شده از دروس حلقات شهید صدر(ره)
بسم الله الرحمن الرحیم
و سیعلم الذین ظلموا اي منقلب ینقلبون
پیرو جنایات وحشیانه رژیم یهودی و خونخوار و سفاک اسرائیل در قتل عام مسلمانان غزه، خصوصا جنایت بمباران بیمارستان و قتل عام بیماران ومجروحان و کودکان و زنان، و طبق اعلام مدیریت محترم حوزه درسهای امروز تعطیل است.