💠 شرح و تفسیر حکمت 264 نهج البلاغه
🍃 امام علیه السلام در این گفتار حکیمانه به آثار مثبت نیکوکارى درباره بازماندگان مسلمین اشاره مى کند و مى فرماید: «با بازماندگان دیگران خوشرفتارى کنید تا با بازماندگان شما همینگونه رفتار کنند»؛ (أَحْسِنُوا فی عَقِبِ غَیْرِکُمْ تُحْفَظُوا فِی عَقِبِکُم).
🔷این گفتار درخشان امام علیه السلام درواقع برگرفته از دو آیه نورانى قرآن مجید است که در سوره «نساء» آیه 9 مىگوید: «(وَلْیَخْشَ الَّذِینَ لَوْ تَرَکُوا مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّیَّهً ضِعَافآ خَافُوا عَلَیْهِمْ فَلْیَتَّقُوا اللهَ وَلْیَقُولُوا قَوْلا سَدِیدآ)؛ کسانى که اگر فرزندان ناتوانى از خود به یادگار بگذارند از آینده آنان مى ترسند، باید (از ستم درباره یتیمان مردم) بترسند! از (مخالفت) خدا بپرهیزند، و سخنى استوار بگویند».
👈همچنین در آیه 82 سوره «کهف» مىخوانیم: «(وَأَمَّا الْجِدَارُ فَکَانَ لِغُلاَمَیْنِ یَتِیمَیْنِ فِى الْمَدِینَهِ وَکَانَ تَحْتَهُ کَنزٌ لَّهُمَا وَکَانَ أَبُوهُمَا صَالِحآ فَأَرَادَ رَبُّکَ أَنْ یَبْلُغَا أَشُدَّهُمَا وَیَسْتَخْرِجَا کَنزَهُمَا رَحْمَهً مِّنْ رَّبِّکَ)؛ و اما آن دیوار، از آنِ دو نوجوان یتیم در آن شهر بود؛ و زیر آن، گنجى متعلق به آن دو وجود داشت؛ و پدرشان مرد صالحى بود، پس پروردگار تو مىخواست آنها به حدّ بلوغ برسند وگنجشان را استخراج کنند؛ این رحمتى از پروردگارت بود». در آیه نخست، به کسانى که با یتیمان و فرزندان ناتوان و ضعیف مسلمان بدرفتارى مى کنند هشدار داده که ممکن است با فرزندان خود آنها این عمل انجام شود و در آیه دوم، صالح بودن پدران را رمز خدمت دو پیامبر به فرزندان آنها شمرده است.
🔰این حقیقت در روایات اسلامى نیز منعکس است؛ از جمله در روایتى از امام صادق علیه السلام مى خوانیم: «فِی کِتَابِ عَلِیٍّ علیه السلام إِنَّ آکِلَ مَالِ الْیَتِیمِ سَیُدْرِکُهُ وَبَالُ ذَلِکَ فِی عَقِبِهِ وَیَلْحَقُهُ وَبَالُ ذَلِکَ فِی الاْخِرَهِ؛ در کتاب على علیه السلام آمده است: کسى که مال یتیم را به ناحق بخورد وبال آن، دامن فرزندان او را در دنیا و دامن خودش را در آخرت خواهد گرفت».
🔸در طول تاریخ نیز نمونه هاى زیادى از این مطلب آمده است که افرادى با بازماندگان دیگران بدرفتارى کردند و فرزندان آنها گرفتار بدرفتارى دیگران شدند. با توجه به اینکه مفهوم مطالب فوق این است که پاداش کیفر اعمال نیک و بد پدران به فرزندان منتقل مى شود
👌اینجا این سؤال پیش مى آید که چگونه خداوند مجازات شخصى را که در حق اولاد دیگران ظلم کرده است به فرزندان آن شخص منتقل مى کند؟ در حالى که قرآن با صراحت مى گوید: «(وَلاَ تَزِرُ وَازِرَهٌ وِزْرَ أُخْرَى)؛ هیچکس به جرم گناه دیگرى مجازات نمى شود». پاسخ این سؤال با توجه به یک نکته روشن مى گردد و آن اینکه این پاداش ومجازات، پاداش و مجازات تشریعى نیست، بلکه نوعى تکوین است، زیرا هنگامى که کسى پایه کار خوب یا بدى را در جامعه مى گذارد کمکم به صورت سنّتى درمى آید و دیگران هم در همان مسیر گام برمى دارند و درنتیجه آن نیک وبد به سراغ فرزندان او نیز خواهد آمد.
💥به خصوص وجدان انسانى مردم ایجاب مى کند به فرزندان نیکوکار، نیکوکارى کنند و همانگونه که حس انتقامجویى آنها ایجاب مى کند از فرزندان ستمکار انتقام بگیرند. البته درمورد کلام امام علیه السلام که سخن از نتیجه نیکوکارى به فرزندان نیکوکار است هیچ مشکلى وجود ندارد که خداوند تفضّلا فرزندان نیکوکاران را مشمول عنایت خاصى قرار دهد و پاداش پدران را در اختیار آنان بگذارد. در غررالحکم از امام علیه السلام نقل شده است که «مَنْ رَعَى الاَْیْتَامَ رُعِیَ فِی بَنِیهِ؛ کسى که یتیمان دیگران را سرپرستى کند مردم فرزندان او را مراقبت و سرپرستى خواهند کرد».
🔰 @p_eteghadi 🔰
💬 #شبهه
⁉️ من به خدایی که امروز یک کودکِ گرسنه را سیر نمیکند، اما وعده بهشت فردا را به کودکان میدهد، نیازی ندارم!
🔰 پاسخ:
✍ گرسنگی و فقر در روی زمین هرگز توسط خداوند متعال به وجود نیامده است و عامل اصلی آن خود انسان است، قرآن در این زمینه میفرماید:
🍃 «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاس
ِ [روم/41]
🍃 فساد، در خشکی و دریا به خاطر کارهایی که مردم انجام دادهاند آشکار شده است» بدون شک اگر زور زورگویان و ستمگران نبود، همه مردم در یک طبقه و مانند هم زندگی میکردند و هیچ فقیری نبود و هیچ بچهای گرسنه نمیماند.
شاید سوال کنید چرا خدایی که مهربان است جلوی ستم و زور آنان را نمیگیرد؟ در پاسخ میگوییم: لازمه اختیار آدمی و اینکه انسان مختار باشد، این است که بتواند هر کاری بکند، اگر قرار باشد، خدا جلوی برخی گناهان را بگیرد و نگذارد انسان به دیگران ظلم کند و زور بگوید، دیگر انسان مختار نیست و حیطه اختیار او محدود میشود، لذا دیگر مسئول اعمال و رفتار خود نخواهد بود؛ بله اگر خداوند این ظلمها و بیعدالتیها را جبران نکند، آن موقع است که خلاف عدالت و حکمت خود عمل کرده است. قرآن کریم میفرماید:
🍃 «وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ
[زلزال/8]
🍃 و هرکس هموزن ذرهای بدی کند، آن بدی را ببیند» که نشان از اوج عدالت الهی است؛ پس درواقع خداوند متعال چند سالی به انسان فرصت میدهد که راه درست یا نادرست را انتخاب کند، سپس بر اساس همان انتخاب خود او، از او بازخواست خواهد کرد و اگر راه ناصواب را در پیش گرفته باشد، به شدت مؤاخذه شده و در عذاب خواهد بود و برای تمام کسانیکه به ناحق مورد ظلم و تعدی قرار گرفتهاند، تمام ناملایمات را جبران خواهد کرد.
🔰 @p_eteghadi 🔰
❌ #شبهه:
چرا با وجود اینکه حتی خانه خدا هم بخاطر ویروس کرونا تعطیل شده، اما مردم باز هم برای دفع و رفع ویروس کرونا از خداوند کمک می خواهند؟
🔰پاسخ:
1⃣ نکته اول: اعمال حج و واجبات آن برای طهارت روح و معنویت و بالا بردن حس معنوی و انسانیت انسان است، نه طهارت جسم و پاکیزگی جسم انسان، انسان با رفتن به حج، مظاهر لذات دنیوی را از خود دور میکند.
2⃣ نکته دوم: خداوند متعال نظام عالم را نظام اسباب مسببات قرار داده و برای هر کاری علل و اسبابی مقرر فرموده است، مثلا آتش را سبب سوزاندن قرار داده است، حال این سبب هر کجا باشد، معلول خود یعنی سوزاندن را به همراه دارد، فرقی هم نمیکند آن مکانی که آتش میگیرد، مسجد باشد یا کلیسا یا کاباره. علت این امر نیز این است که خداوند متعال اراده کرده نظام عالم ماده از راه طبیعی و عادی طی شود و هیچ چیز غیر عادی در آن انجام نشود.
✍ بله تنها در یک صورت جلوی روند طبیعی را گرفته و نیروی خود را ظاهر میسازد، آن هم در صورتی است که پای تحدی و مبارزهطلبی پیش آید و شخص یا گروهی بخواهند با خداوند متعال وارد جنگ شده و خدای سبحان را به مبارزه بطلبند، اینجا دیگر خداوند روند عادی را ممکن است تغییر داده و از راه معجزه راه خود را طی کرده و بر دشمن غلبه پیدا کند، این مطلب نیز سنت خداست و بر گرفته از حکمت الهی؛ چون نباید راه هدایت گم شود و اگر آن شخص پیروز گردد، مردم راه هدایت را گم کرده و با خود میاندیشند که چون خداوند متعال مغلوب گشت، پس خدایی وجود ندارد.
مانند قضیه ابرهه که با سپاه خود آمد که کعبه را نابود کند و اگر میتوانست مردم عادی در اعتقاد خود سست میشدند، سپاهی از پرندگان آمدند و او و سپاه فیل او را نابود کردند. لذا تا جریانی به این مرحله نرسد، راه عادی و طبیعی آن طی میشود، به همین خاطر است که حتی چند باری بر اثر سیل مقداری از دیوارهای کعبه تخریب شده بود و...
3⃣ نکته سوم: در رابطه با ویروس کرونا راه طبیعی آن پیشگیری و عمل کردن به توصیههای پزشکی است، و در صورت مبتلا شدن رفتن به بیمارستان و استفاده از دارو میباشد و در این شکی نیست. اما نباید به طور کلی راه غیر عادی را انکار کرد، همه امور عالم به دست خداست، بدون شک خواندن برخی ادعیه، توسل به ائمه اطهار(علیهمالسلام) هم موثر است، هم در پیشگیری و هم در درمان.
💢دراه طبیعی این است که اگر در معرض این ویروس قرار بگیریم، مبتلا شویم، لذا باید از تمام مواردی که این ویروس را به طور طبیعی منتقل میکنند دوری کرد و لو اینکه در حرم امام معصوم یا خانه خدا باشد، چون فعلا مبارزهطلبیای رخ نداده و اصل دین و مسیر حق در معرض نابودی قرار نگرفته تا خداوند متعال وارد عمل شده و معجزه ارائه کند، به همین خاطر حتی باید کعبه و یا حرم امام معصوم تعطیل شود، چون این ویروس از راه دست گذاشتن بر در و دیوار و اجتماع مردم و ... منتقل میشود، لذا چون راه طبیعی آن همین است، خداوند متعال هم مداخله نمیکند و اجازه میدهد راه طبیعی طی شود، به همین خاطر باید این اجتماعات تعطیل شود، و این تعطیلی هیچ ضربهای به دین و اعتقادات نمیزند.
🔰 @p_eteghadi 🔰
🔰 شناخت از سه راه - که مکمل یکدیگرند - حاصل مى شود:
1️⃣ یکم. مطالعه تاریخ زندگانى آنان؛ مطالعه سرگذشت و سیره آنان؛ خصوصاً در باب فضایل، مناقب و خصوصیات آنان - از قبیل: شجاعت، مردانگى، ایثار، تواضع، صبر، فرزانگى و... - انسان را متوجه مقام والاى آن بزرگواران مىکند و جذبه و کشش خاصى نسبت به آن فرزانگان در روح انسان، حاکم مىشود.
2️⃣ دوم. مطالعه و تفکّر در سخنان ایشان؛ اسلام تفکر را موجب بصیرت (الحیاه، ج 1، ص 8، ح3)، دعوت کننده به عمل نیک (همان، ح 9)، پدید آورنده نور (همان، ص 49، ح 18)، نشانه حیات و زنده بودن قلب بصیر مىداند(همان، ص 48، ح 5).
💢 مطالعه و تفکّر در آثار فکرى امامان، هر چند کار مشکلى به نظر مىرسد؛ ولى بسیار سودمند است. این امر علاوه بر آن که باعث شناخت شخصیت آن بزرگواران و ایجاد محبت آنان در دل مىشود؛ سرمایه بزرگى براى روح بشر به شمار مىرود. همان طور که فراگیرى فصول یک کتاب، باید با تحقیق و دقت کامل و رجوع به استاد و... قرین باشد؛ مطالعه و اندیشه و تفکر در آثار ائمه(ع) نیز، باید با استفاده از استادان فن و مراجعه به کتابهایى که در شرح سخنان آنان به رشته تحریر درآمده، همراه باشد.
3️⃣ سوم. شناخت خدا: اگر ما خداوند و صفات و اسماى او را به طور حقیقى بشناسیم، مىتوانیم انسانهاى کامل راستین (امامان) را نیز بشناسیم؛ زیرا آنان آینه تمامنماى صفات جمال و جلال حضرت حقاند و در تسمیه به اسماى الهى، از تمامى موجودات عالم امکان برترند. بر این اساس، با شناخت خدا و صفات او، مىتوانیم به اوصاف و ویژگىهاى امامان نیز واقف گردیم. شاید دعایى که سفارش شده در زمان غیبت بعد از نماز زیاد خوانده شود، ناظر به همین حقیقت باشد:
💠 «اللهم عرفنى نفسک فانک ان لم تعرفنى نفسک لم اعرف رسولک اللهم عرفنى رسولک فانک ان لم تعرفنى رسولک لم اعرف حجتک اللهم عرفنى حجتک فانک ان لم تعرفنى حجتک ضللت عن دینى؛ خداوندا! خود را به من بشناسان که اگر خود را به من نشناسانى پیغمبر را نمىشناسم؛ خدایا! پیغمبرت را به من بشناسان که اگر به پیامبر معرفت پیدا نکنم، نمىتوانم امامم را بشناسم؛ خدایا! حجت و امامت را به من بشناسان که اگر امام را نشناسم، در دین خود گمراهم» (مفاتیحالجنان، دعا در غیبت امام زمان(عج)).
🔰 @p_eteghadi 🔰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ 🎥 آیا تقیّه کردن همان دروغ نیست که اسمش را تغییر داده ایم؟!؟
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(191).mp3
5.29M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 190 - لذت مادی ازدواج در برزخ و قیامت
🔰 @p_eteghadi 🔰
.
﷽؛
💠 #حديث
🏷 نماز، همراه فرشتگان!
🔅 #امام_صادق_علیه_السلام :
🔸 «هر كس با اذان و اقامه نماز بخواند، دو صف از فرشتگان، پشت سر او نماز مى خوانند و هر كس با اقامه و بدون گفتن اذان نماز بگزارد، پشت سر او تنها يك صف به نماز مى ايستند» .
🔹 «مَن صَلّى بِأَذانٍ وإقامَةٍ صَلّى خَلفَهُ صَفّانِ مِنَ المَلائِكَةِ ، ومَن صَلّى بِإِقامَةٍ بِغَيرِ أذانٍ صَلّى خَلفَهُ صَفٌّ واحِدٌ».
📚 ثواب الأعمال: ص ٥٤ ح ٢
🔰 @p_eteghadi 🔰
لوح | دلایلعقلیامامتومهدویت
💠 از وظایف اصلی خلیفه مسلمانان استمرار اسلام اصیل و تداوم آن است...(ادامه در عکس)
#دلایل_عقلی_امامت_و_مهدویت
بخش۳۴
🔰 @p_eteghadi 🔰
❓آیا می دانید چرا نمازمان را با عجله می خوانیم؟
💎 امروز که نمازم را خیلی سریع می خوندم تا اینکه به کارهای عقب موندم برسم با خودم فکر کردم چرا می خواهیم نماز را زود تمام کنیم تا اینکه به کارهای دیگرمان برسیم.
✳️ وقتی خوب فکر کردم به این نتیجه رسیدم شاید یک دلیلش این باشد که ما برای همه کارهای روزانه مون برنامه داریم اما برای عبادات برنامه مستقل و ثابتی نداریم و میخواهیم از نمازمان کسر کنیم و به برنامه های دیگرمان اضافه کنیم؛ مثلاً برای شغلمون برنامه داریم، از ساعت چند تا چند بریم سر کار، یا برای درس خواندن مون برنامه داریم که از ساعت چند تا چند کلاس بریم یا در کتابخانه درس بخوانیم و بقیه کارها هم همچنین؛ اما برای عباداتمان برنامه نداریم.
برای خانواده یمان برنامه داریم که به گردش مون به تفریح مون برسیم اما به این فکر نیستیم که برای نماز مان هم باید برنامه داشته باشیم یعنی با خودمون عهد ببندیم که وقت نماز ۲۰ دقیقه من با خودم و خدا خلوت کنم و این ۲۰ دقیقه هیچ وقت کم نشه و جزء برنامه های زندگیم باشه؛ همانطور که دینمون برای زندگی روزانمون برنامه داده است.
💠 حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید:
وقت هر انسان مؤمن سه قسمت است:
1⃣ یک وقت و ساعتی که برای مناجات و دعا و عبادت است.
2⃣ یک وقت و ساعتی که برای کسب معاش و در آمد است.
3⃣ یک وقت و ساعتی که برای تفریح و استفاده از لذتهای حلال است و انسان عاقل جز در این سه مورد، وقت نمی گذراند یا کسب معاش یا قدم نهادن برای معاد و آخرت و یا لذت بردن در غیر حرام.
📚نهج البلاغه، قصار،۳۹۰
🔰 @p_eteghadi 🔰
📗 #معرفی_کتاب
💢 فرهنگ نامه مباهله
(روشی در رویارویی با دگراندیشان)
🔻 #مباهله، رابطه اى ميان دو نفر و يا دو گروه متخاصم است كه هر يك براى اثبات حقّانيت خود، از خداوند متعال مى خواهد بر طرف مقابلِ خود ـ كه او را ظالم مى پندارد ـ ، لعنت فرستد .
📖 مباحث کتاب :
▫️واژه شناسى مباهله ،
▫️قطعيت صدور حديث مباهله و دلالت آن بر حقانيت اسلام و جانبدارى اين آيين از منطق و صلح ،
▫️اثبات برترى اهل بيت عليهم السلام
▫️تبيين مشروعيت مباهله براى اثبات حق در همه زمان ها و زمينه ها .
▫️نصوص مرتبط با موضوع مباهله
🔰 @p_eteghadi 🔰
❓چرا خدا به ستمگران و گنهکاران مهلت می دهد و زود عذاب نمی کند و از بین نمی برد؟
🔰پاسخ :
🍃سازمان آب و برق، به تمام منازل آب و برق میرساند، این صاحبان منازلند که میتوانند از این آب و برق استفاده صحیح کنند یا نادرست.
✳️خداوند انسان را آزاد و مختار آفرید و همه گونه امکان رشد را در اختیار او گذاشت، اگر انسان با علم و آگاهی راه بدی را انتخاب کرد،مقصر خود اوست.
اما چرا خداوند جلوی چنین انسانهایی را نمیگیرد، زیرا: اگر همین که انسان بنای ناسزا و دروغ گفتن داشت، خداوند او را لال کند و همین که بنای سیلی زدن به مظلوم داشت، دست او فلج شود، همین که بنای نگاه بد داشت چشمش کور شود و... آیا این انسان که از روی ناچاری خلاف نکرده، قابل ستایش است؟ ارزش انسان زمانی است که با اختیار خودش، آزادانه و آگاهانه کاری را انجام دهد و یا از خلافی دست بردارد.
اگر دست انسانی را با طناب بستند و از جیب او پول در آوردند و خرج کردند، نمیتوان گفت آن دست بسته،مرد سخاوتمندی است و اگر مرد نابینایی، به نامحرم نگاه نکرد، نمیگویند چه انسان پاکی.
✅آری، خداوند میخواهد انسانها آزاد باشند تا خود راه خیر و خوبی یا راه شر و بدی را انتخاب نمایند و عمل کنند.
🔰 @p_eteghadi 🔰
#خطبه_غدیریه ✨
بدانید که دوستان ایشان کسانیاند که با سلامتی و در حال امن وارد بهشت میشوند، و ملائکه با سلام به ملاقات آنان میآیند و میگویند: «سلام بر شما، پاکیزه شدید، پس برای همیشه داخل بهشت شوید».
بدانید که دوستان ایشان کسانی هستند که بهشت برای آنان است و در آن بدون حساب روزی داده میشوند.
📆 ۱۹ روز تا روز موعود ♥️
🔰 @p_eteghadi 🔰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⁉️🎥 آیا درسته کسی که در عالم ذر گناهی کرده باشد در این دنیا معلول به دنیا می آید؟
🔰 @p_eteghadi 🔰
▪️صلوات خاصه حضرت امام جواد علیه السلام:
"اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ مُوسَى عَلَمِ التُّقَى وَ نُورِ الْهُدَى وَ مَعْدِنِ الْوَفَا وَ فَرْعِ الْأَزْكِيَاءِ وَ خَلِيفَةِ الْأَوْصِيَاءِ وَ أَمِينِكَ عَلَى وَحْيِكَ اللَّهُمَّ فَكَمَا هَدَيْتَ بِهِ مِنَ الضَّلاَلَةِ وَ اسْتَنْقَذْتَ بِهِ مِنَ الْحَيْرَةِ وَ أَرْشَدْتَ بِهِ مَنِ اهْتَدَى وَ زَكَّيْتَ بِهِ مَنْ تَزَكَّى فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ وَ بَقِيَّةِ أَوْصِيَائِكَ إِنَّكَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ"
🏴سالروز شهادت حضرت جوادالائمه امام محمد تقی علیه السلام را تسلیت می گوییم.
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(192).mp3
4.73M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 191 - نماز وصیت
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭕️ #حدیث_روز
🔸رسول گرامی اسلام (ص):
🔹نگاه بر علی بن ابی طالب (علیه السّلام) عبادتست و یادآوریش عبادتست و ایمان بنده پذیرفته نیست جز بولایت او و برائت از دشمنان او. (الأمالی (للصدوق)، جلد ۱، صفحه ۱۳۸)
🔰 @p_eteghadi 🔰
⚫️سالروز شهادت حضرت امام جواد علیهالسلام را تسلیت عرض می کنیم.
🔰 @p_eteghadi 🔰
لوح | دلایلعقلیامامتومهدویت
💠 در حکومت اسلامی،امام مامور است تا طبق قوانین و حدود الاهی عمل کند و مبنای حکم...( ادامه در عکس )
#دلایل_عقلی_امامت_و_مهدویت
بخش۳۵
🔰 @p_eteghadi 🔰
✅شرح و تفسیر حکمت 266 نهج البلاغه
❗️ براى آموزش صحيح شتاب مكن!
🍃در آغاز اين كلام امام عليه السلام آمده است: «مردى از محضرش خواست ايمان را براى او شرح دهد»؛ (وَسَأَلَهُ رَجُلٌ أَنْ يُعَرِّفَهُ الاِْيمَانَ).
🔸گفته اند: اين مرد، عمار ياسر بود كه هم در صحنه جهاد مى درخشيد و هم در معارف اسلامى. هنگامى كه خود را در كنار آن چشمه جوشان معرفت ديد، درخواست كرد كه مهمترين مسئله را كه همان ايمان است با تمام ويژگى هايش براى او شرح دهد. امام عليه السلام به او فرمود: «(شتاب مكن) فردا نزد من بيا تا در حضور جمع، تو را از آن آگاه سازم كه اگر گفته ام را فراموش كنى ديگرى آن را براى تو حفظ كند، زيرا سخن همچون شترِ فرارى است كه بعضى ممكن است آن را پيدا كنند و بعضى آن را نيابند»؛ (إِذَا كَانَ الْغَدُ فَأْتِني حَتَّى أُخْبِرَکَ عَلَى أَسْمَاعِ النَّاسِ، فَإِنْ نَسِيْتَ مَقَالَتي حَفِظَهَا عَلَيْکَ غَيْرُکَ فَإِنَّ الْكَلاَمَ كَالشَّارِدَةِ يَنْقُفُهَا هذَا وَيُخْطِئُهَا هذَا).
🔹مقصود امام عليه السلام در گفتار حكيمانه بالا اين است كه مطالب اساسى و مهم مانند شرح ويژگى هاى ايمان بايد در حضور جمع بيان شود تا هيچ يك از نكته هاى آن ضايع نگردد و به طور كامل براى غير حاضران و حتى براى نسلهاى آينده باقى بماند. اضافه بر اين، هنگامى كه سخنى در حضور جمع گفته شود به يقين در ميان آنها افراد فاضل و برجسته كم نيستند؛ آنها مى توانند در فهم مفاهيم آن به ديگران كمك كنند.
👈كلام هنگامى كه در جمع ايراد شود هم الفاظ آن به طور كامل حفظ مى شود و هم مفاهيم آن روشن مى گردد. اين سخن امام عليه السلام مى تواند اشاره و تأكيدى بر حفظ احاديث و نقل كامل وكتابت آنها براى كسانى كه در مجلس امام عليه السلام حضور نداشتند و يا نسلهاى آينده باشد.
💢درست برخلاف رفتارى كه با احاديث پيامبر صلي الله عليه وآله در قرن اول به واسطه كج انديشىِ بعضى از حاكمان انجام شد كه نقل احاديث آن حضرت را ممنوع ساختند و بسيارى از گوهرهاى گرانبهاى احاديث، برپايه اين ندانمكارى ويا اعمال اغراض سوء از ميان رفت و هنوز نيز مسلمانان از اين نظر احساس خسارت بزرگى مى كنند.
👌هرچند گروهى در گوشه و كنار، به، رغم آن تحريم غلط يا مغرضانه، بخش قابل توجهى از سخنان پيغمبر صلي الله عليه وآله را حفظ كرده، به دست شاگردان خود سپردند كه در قرن هاى بعد ظهور و بروز كرد.
🔰 @p_eteghadi 🔰