یازدهمین عصرانه از سلسله عصرانههای علوم انسانی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی با حضور و سخنرانی دکتر عبدالحسین کلانتری، دکتر نعمت الله کرم اللهی و خانم دکتر فاطمه فلاحنژاد به بررسی اندیشهها و خدمات علمی استاد پارسانیا اختصاص یافته است.
برنامه عصرانههای علوم انسانی هر ماه یک بار برای بررسی آرا و اندیشهها و نیز تقدیر از یکی از محققان علوم انسانی و اجتماعی کشور برگزار میشوند. دبیر علمی این مراسم را دکتر مالک شجاعی بر عهده دارند.
آدرس: تهران، پاسداران، خیابان مؤمننژاد(گلستان یکم)، پلاک ۱۲۴، مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی
زمان: دوشنبه 15 اسفند از ساعت 15 تا 18
پخش مجازی: b2n.ir/iscs
مجمع عالی علوم انسانی اسلامی
www.scih.ir
@icihch
💠 @parsania_net
1_997341651.mp3
45.86M
💠نقش فلسفه و حکمت در برونرفت بحرانهای انسانی معاصر
🎙حمید پارسانیا
🔹هفتمین دورهٔ علمیپژوهشی مشکات، انجمن علمی دانشجویی الهیات دانشگاه امام صادق(علیهالسلام)
💠 @parsania_net
هدایت شده از حمید پارسانیا
دومین محفل گفتوگومحور فکرت با عنوان:
✅ پرسش و پاسخ
مهمان ویژه: حجتالاسلام استاد حمید پارسانیا
📌و با حضور فرهیختگان و کارشناسان حوزوی و دانشگاهی
⏰ یکشنبه 14 اسفند، ساعت 10:30 صبح
مکان: قم، خیابان هنرستان، مؤسسه شناخت
☑️@Fekrat_Net
🆔 @parsania_net
🔖 روش دستیابی به معرفت علمی
✍🏻 استاد حمید پارسانیا
▪️ شهید مطهری یکی از اقسام معرفت را دانش تجربی دانسته و یافتههای آن را معرفزا نیز میداند. یافتههایی که زمانی ارزش دانشافزایی دارند که مسیر صحیحی را طی و از روش درستی بهدست آمده باشند.
▫️ از نظر شهید مطهری، طبیعت یکی از منابع شناخت بوده و روش تجربی نیز ابزار آن است. ایشان بر این باور هستند که بنابر آیات قران، شناخت از چهار منبع حاصل میشود.
▪️ طبیعت، عقل، دل و تاریخ و هر منبع نیز دارای ابزار شناخت خاص خود است که بنابر صنعت ادبی تجانس عبارتاند از حس (تجربه)، استدلال (برهان)، و تزکیه نفس. براین اساس ایشان حس و تجربه را یکی از ابزارهای شناخت میدانند.
▫️ شهید مطهری بر این باورند که میتوان بهواسطه این روش به شناخت صحیح و معتبر از طبیعت و تاریخ (حیات انسانی) دست یافت؛ اما برخلاف نظر سروش، ایشان منطق ابطاگرایی را روش صحیح دستبابی به دانش تجربی نمیدانند.
🔖 مقاله مقایسه تطبیقی دیدگاه سروش و شهید مطهری در رابطه با مختصات مفهومی علم دینی
#جامعه_شناسی
#فرهنگ_شناسی
🆔 @parsania_net
#کوتاه_نوشت
💠طبیعت، عقل، دل و تاریخ و هر منبع نیز دارای ابزار شناخت خاص خود است که بنابر صنعت ادبی تجانس عبارتاند از حس (تجربه)، استدلال (برهان)، و تزکیه نفس. براین اساس ایشان (شهید مطهری) حس و تجربه را یکی از ابزارهای شناخت میدانند.
🖇️https://virasty.com/parsania_net/1677953462620466722
🆔 @parsania_net
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
May 11
هدایت شده از فکرت
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰محفل گفتگو فکرت
با حضور دکتر #پارسانیا
جلسه کاملا صمیمانه و گفتگویی پیرامون مسائل انضمامی:
#انقلاب_اسلامی
#شورای_عالی_انقلاب
#علوم_انسانی_اسلامی
#امتداد_حکمت
#نقش_فقه
و...
در حال برگزاری است
💠 @parsania_net
هدایت شده از فکرت
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#هم_اکنون | دومین محفل گفتوگومحور فکرت
💠 مهمان ویژه: حجتالاسلام استاد حمید پارسانیا
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
☑️@Fekrat_Net
#گزارش
♨️ قدرت فقه و هژمونی علم مدرن
🎙خلاصهای از سخنرانی استاد پارسانیا در محفل امروز فکرت
🔶 پارادایم علم مدرن صرفا در ساختارهای صُلب و مکدونالیزهشده خود است که اجازه فعالیت به هر گفتمان اندیشهای را میدهد؛ این پارادایم، دین، انقلاب و اسلام را به عنوان اُبژهای اجتماعی، مورد تحلیل علمی قرار داده و اجازه نخواهد داد که اینان به مثابه یک سوژه، به تبیین و تحلیل واقعیات بپردازند؛ چرا که آنها را از سنخ اندیشه به حساب نمیآورد.
🔷 این هژمونی جز با معرفی ظرفیتهای اندیشه دینی و انقلابی در جهت تبیین و راهبری جامعه انسانی محقق نخواهد شد که مهمترین بازیگر آن حوزه فقه است. فقه که فارابی آن را در زمره حکمت عملی به حساب میآورد، این قدرت را دارد که حاکمیت اندیشه دینی را در تمام ساحتهای فردی و اجتماعی مستقر سازد.
✅ محفل علمی بسیار خوب و مفیدی بود که پیگیری مفاد آن به دوستداران اندیشه دینی پیشنهاد میشود.
🆔 @didebane_andisheh
💠 @parsania_net
🔶 توحید؛ مسئله اصلی عرفان
🎙 استاد حمید پارسانیا
🔻 عرفان دو مسئله اصلی دارد یکی توحید و دیگری موحد و مسئله مهم دیگر نحوه معرفتی است که در عرفان وجود دارد و آن، شهود است. مسئله دیگر اینکه وقتی از عرفان اهل بیتی سخن میگوییم از منظر تاریخی هم میتوان نگاه کرد و برای اینکه از منظر تاریخی وارد شویم تقسیمبندی دیگری هم مدنظر است.
◾ در قرآن با سه سطح معرفت روبرو هستیم؛ اول معرفت نقلی زیرا قرآن، کلام خداست، سطح دیگر معرفت، عقلی است، زیرا مخاطب این کلام انسان عاقل است و اگر همه انبیاء باشند، ولی مخاطب عقل نداشته باشد، بیثمر خواهد بود.
◽ سطح دیگر عرفان هم معرفت شهودی است. در تفکر دینی به صورت عام و در تفکر اسلامی معرفت به معرفت مفهومی منحصر نیست. وحی کلام خداست و نقل در حاشیه وحی، مرجعیت دارد و وحی به صورت نقل به گوش همگان میرسد، در قرآن هم از وحی و هم نقل سخن گفته شده است.
🔺 در جریان غرب معرفت شهودی و نقل را از معرفت علمی حذف کردهاند که در رأس آن دکارت است. در ایران کسی که اخیراً از دنیا رفت (طباطبایی) معتقد بود که عقل برهانی در جهان اسلام یافت نمیشود و اینجا نقل و وحیمحور است و تا نقل و وحیمحور است از عقل خبری نیست.
🔖 همایش عرفان اهل بیتی
#فلسفه
#عرفان
🆔 @parsania_net
AudioCutter_پارسانیا_1(2).mp3
16.39M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع | #انقلاب_اسلامی از نظر تا عمل
🎙حجت الاسلام #حمید_پارسانیا
14 اسفند، دومین محفل گفتگور محور فکرت
🔹 #انقلاب برای رفع انسدادها انجام شد و اگر مسیر باز بود که نیاز به انقلاب نبود. منتهی برهم ریختن این ساختار سیاسی از افق یک ساختار معرفتی و فرهنگی بود که آرمانهایی داشت و افق گشایی شده بود. اگر این آرمانها قوت و قدرت روشنایی نداشت نمیتوانست آن نظام سیاسی را درهم بریزد.
🔹انقلاب ما از دل ساختار سیاسی و منازعه قدرت نظامی درنیامد؛ مثل نزاعی که امروز در اوکراین بلوک غرب با روسیه انجام میشود؛ بلکه #قدرت_فرهنگی داشت که این تولید یک #قدرت_سیاسی کرد. پس افق معرفتی ما بسته نبود.
🔹این انقلابی که از بستر آرمانهای دینی جامعه برخواسته بود و قدرت سیاسی را کنار گذاشته بود، به رغم این توانمندی ها و ظرفیتهایی ک داشت همواره احساس میکرده که برای رسیدن به آرمانهای خود راه زیادی دارد.
🔹اینکه #انسداد میفرمایید ما چهل سال هست که با انسدادها مواجه هستیم. انقلاب آمده این انسدادها را کنار بزند و این ظرفیت در انقلاب وجود دارد و کمتر از گذشته نیست.
🆔 @parsania_net
#کوتاه_نوشت
انقلاب اسلامی آمده این انسدادها را کنار بزند و این ظرفیت در انقلاب وجود دارد و کمتر از گذشته نیست.
#انقلاب_اسلامی
🆔 @parsania_net
💠 نقش تعیینکننده فلسفه
🎙 استاد حمید پارسانیا
🔹 فلسفه چه نسبتی با پدیدهای به نام انقلاب اسلامی ایران و جامعه اسلامی دارد؟ اگر پیرامون نسبت علوم مهندسی با انقلاب اسلامی سوال شود میتوان سریعا به آن پاسخ داد و به دستاوردهایی که در این زمینه به وجود آمده است اشاره کرد.
🔸 اگر پیرامون نسبت فقه با انقلاب اسلامی سوال شود به سرعت میتوان پاسخ داد این جامعه، جامعه اسلامی است و به دنبال تحقق بخشیدن به زیست اسلامی است و قاعدتا حدود این زیست توسط فقه معین میشود.
🔹 وقتی از علوم کاربردی و فنی و مهندسی به سراغ علوم پایه یا علوم انسانی و علوم اجتماعی میرویم پیوند برقرار کردن میان آنها با انقلاب اسلامی متفاوت میشود.
🔸 یک تفکیکی که مورد توجه ما نیست تفکیک حوزههای معرفت انسانی است که در تقسیمبندی علوم، آنها را علم نمینامند بلکه انسانیات نامیده میشوند. این حوزههای معرفتی به معرفتهای علمی سرویس میدهند همانطور که علوم پایه به علوم کاربردی سرویس میدهد.
🔹 در واقع انسانیات آشنایی با موضوع تحقیق علوم اجتماعی و علوم انسانی را تامین میکند چراکه موضوع علوم انسانی و اجتماعی کنش و رفتار انسان است. این موضوع فهمیدنی است، نه دیدنی.
🔖 نشست «امتداد اجتماعی حکمت اسلامی با نظریه انقلاب اسلامی»
#فلسفه
#علم
🆔 @parsania_net
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پارسانیا_1.mp3
44.2M
🔅 محفل فکرت؛ تجربهی متفاوت نخبگان؛
💠 دومین محفل گفتوگو محور با حضور استاد پارسانیا برگزار شد
🔻 عناوین برتر سخنان استاد حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در دومین محفل گفتوگو محور فکرت:
📌 تا فقه و فلسفه اسلامی برای تک تک و کوچکترین واحدها، موضوعات و مسائل ساحتهای فردی و اجتماعی(سازوکار) طراحی نکند، حاکمیت اندیشهی دینی در ساحتهای فردی و اجتماعی محال است.
📌 لیبرالیسم متاخر و کاپیتالیسم بر اساس اصول خود برای مسائل و موضوعات در ساحتهای فردی و اجتماعی جوامع خود ساز و کارهایی طراحی کرده است که که عمدتا پشتوانهاش تجربی و فناوری است.
📌 مارکوزه در نقد رویکرد افرادی چون هابرماس که روشنگری مبتنی بر گفتگو را رهایی بخش میدانند به این نکته تاکید دارد که نظام سلطه به شما همه گونه اجازهی حرف زدن را تاهنگامی میدهد که به تغییر ساختار اقتصاد و قدرت منجر نشود، اما اگر ساختارها را بخواهید تغییر دهید، چنین اجازهای را به شما نمیدهد و به شدت با شما مخالفت میکند.
✔️ انقلاب اسلامی برای رفع انسداد(معرفتی) آمده است. انقلاب اسلامی از دل قدرت سیاسی یا نظامی بر نیامده است، از دل قدرت فرهنگی و معرفتی یک قدرت جدیدی را شکل داده است.
✔️ بیانیههای مأموریت محافل آکادمیک و دانشگاه های مهم و مطرح کشورهای غربی را ببینید؛ به صراحت اغراض سیاسی خود را بیان کردهاند.
💠 @parsania_net
#گفتگو
💠 منتظران امام عصر (عج) در شرايط ظالمانه هرگز ظالم نميشوند
🔺 انتظار تنها آگاهي نيست و كسي كه نسبت به يك ارزش، صرفا آگاهي داشته باشد، منتظر نيست، بلكه بايد احساس، عاطفه تعلق وجودي و گرايش نيز در وجودش يافت شود.
🔺در همه فرهنگها و تمدنها اميد به ظهور شخصي كه از يك بارقه الهي بهرهمند است و با ظهورش ابعاد متعالي انسان در صحنه زندگي اجتماعي ظاهر و بارز ميشود، وجود دارد و اين مساله همان مهدويت عامه است كه همه اديان و فرهنگها و حتي مكاتب به نحوي با آن درگير هستند.
🔺در دين اسلام، مهدويت عامه با تمام جزئيات در چهره مهدويت خاص، روشن و مبين است. ديگر اديان بيشتر بر علائم و شرايط ظهور منجي در آخرالزمان تاكيد كردهاند؛ به گونهاي كه مسيحيت به صورت خاص از عيسي (ص) به عنوان منجي بشريت سخن گفته است؛ اما اسلام معتقد به حضور مسيح (ص) در كنار مهدي موعود است.
🔺 اما در مكاتب مادي اين مساله به صورت فرا رسيدن يك شرايط مطلوب و آرماني كه در چارچوب نگاهها و ارزشهاي آنهامعنا پيدا ميكند، وعده داده شده است.
🔺 انتظار در شرايط ظلم و جور معنا پيدا ميكند؛ لذا ظلم و بيداد عامل منفي، و انتظار، عامل وجودي براي حضور و ظهور هستند و اين بيانگر ظرفيت مقاومت انسان در شرايط ظالمانه است؛ بنابراين ظلم و جور خود علت ظهور نبوده، بلكه شرط و زمينه وجودي انتظار و عاملي است كه حضور انتظار را براي گريز و برونرفت طلب ميكند.
🔺 وجود ظلم و بيداد، به ستيز با ظلم و انتظار براي عدالت معنا ميدهد؛ بنابراين با وجود ظلم به تنهايي منجي حضور پيدا نميكند؛ اما وقتي كه ظلم در جهان بيداد كند، اگر انتظار به آن ضميمه شود، انسانهايي كه تمناي ظهور منجي و تقرب به او را ميجويند پيدا ميشوند، آنگاه فرج نزديك ميشود.
🔺 در اصطلاحات جامعهشناختي از فرهنگ واقعي و آرماني سخن به ميان نميآيد و غفلت از آرمانها و فطرت حقيقي انسان در چنبره نوعي از واقعگرايي و نسبيت فرهنگي گرفتار شده است؛ اين در حاليست كه نگاه ديني به انسان، غير از واقعيات موجود و آرمانهايي كه در ظرف باور و آگاهي مردم و فرهنگ حضور دارند، از آرمانهايي سخن گفته كه انسان در فطرت، هويت و حقيقت خود به راستي طالب آن است؛ هرچند كه اصلا واقعيت نداشته باشند.
🔺 در جامعه مهدويت اين دسته از آرمانهاست كه در سطح تمدن و فرهنگ ظهور پيدا ميكنند؛ البته تحقق اجتماعي آرمانها به معناي تبديل حقيقت انسانها نيست؛ به دليل آن كه انسانها در زندگي خصوصي خود ممكن است كه مسير ايمان و كفر را پيش گيرند و ليكن فضاي غالب فرهنگي و تمدني، فضاي توحيدي است.
🔺 وجود احساس حضور منجي از اركان انتظار است و نميتوان گفت كه اين احساس در جامعه ما وجود ندارد، بدليل آن كه ما معتقديم كه اعمال ما دو بار در هفته به محضر امام عصر (عج) عرضه ميشود؛ لذا كسي كه با اين آگاهي زندگي ميكند در شرايطي هم كه به گناه ميپردازد، آن را به رسميت نميشمارد و از انجام آن شرمسار است و حضور اين شرم بخشي از فرهنگ واقعي جامعه ماست و نميتوان آن را انكار كرد.
🖇️گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران / ۲۰ مهر ۱۳۸۲
💠 @parsania_net
#کوتاه_نوشت
💠در همه فرهنگها و تمدنها اميد به ظهور شخصي كه از يك بارقه الهي بهرهمند است و با ظهورش ابعاد متعالي انسان در صحنه زندگي اجتماعي ظاهر و بارز ميشود، وجود دارد و اين مساله همان مهدويت عامه است كه همه اديان و فرهنگها و حتي مكاتب به نحوي با آن درگير هستند.
📎لینک ویراستی
💠 @parsania_net
1_232336206.pdf
364.1K
📜 دین، فرهنگ و فناوری
✍️ استاد حمید پارسانیا
🔹دین، فرهنگ و فناوری چه نسبتی با یکدیگر دارند؟در این پرسش هر یک از نسبتهای دوگانۀ زیر، محل سؤال قرار میگیرند.
اوّل؛ دین و فرهنگ.
دوّم؛ فرهنگ و فناوری.
سوّم؛ دین و فناوری.
حضور دین در سطح حیات و زندگی انسانها، منحصر به زیست فردی و انسانها نمیشود. هر کس در قلمرو حیات فردی و اجتماعی تود، روش، مسیر و شیوهای دارد و این روش، مسیر و شیوه، دین اوست.
💠 @parsania_net
#کوتاه_نوشت
💠فرهنگ مصرف کننده، برای برخورد فعّال، ابتدا باید اولا ً متوجه آفتی باشد که ابعاد نظری فناوری برای حوزه فرهنگ مصرف کننده دارد و ثانیا ً باید به ظرفیت گسست بین فناوری و عقبۀنظری آن و امکان بازخوانی و بازسازی آن واقف شود؛ و ثالثا ظرفیت فرهنگی و اجتماعی لازم را برای این بازخوانی و بازسازی نظریات علمی داشته باشد.
🔗 ویراستی استاد را دنبال کنید
💠 @parsania_net