خدمت گذار شما در انجام پروژه ها و پایان نامه های دانشجویی در کلیه رشته ها و مقاطع
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
روزنگار 28 آبانماه
روز شهریور از ماه آذر/ فروپاشی صفویان در اصفهان
امروز روز شهریور از ماه آذر 3762 زرتشتی، دوشنبه بیستوهشم آبانماه 1403 خورشیدی، هجدهم نوامبر 2024 میلادی
photo 2024 07 10 20 52 16
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
از آنانی باشیم که زندگی را تازه و جهان را آباد میسازند. (هات ۳۰ بند ۹)
——————————- * ————————–
شهریورشهریور:
– چهارمین روز از هر ماه سی روزه در گاهشماری زرتشتیان، «شهريور» نام دارد.
– در آیین زرتشتی، با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) روز آغاز میشود.
– شهریور در اوستا به گونه “خشترَه وَئیریَه” آمده است که در گویش پارسی شهریور گفته میشود.
– واژه خشترَه وَییریَه به چمار(معنی) پادشاهی و سروری مینوی و پادشاهی بر خویشتن است.
– آرمان زرتشت چنین است که مردم جهان در راه برقراری فرمانروایی راستی و درستی به تلاش و کوشش بپردازند. چون با برقراری سروری راستین است تا هر کسی توانایی خواهد داشت تا بر دروغ و تباهی درون خویش چیره شود و راستی را جایگزین نادرستی کند.
– شهریور که به چم «شهریاری و نیرومندی مینوی» بوده درجهان مادی از فلزات پاسداری می کند. اینگونه شهریاری از اشا (هنجار هستی) سرچشمه دارد و همه جهان را دربر میگیرد.
– گل نماد این روز گل ریحان است.
—————————- * —————————–
Portrait of a ruler by Mohammad Zaman
نگاره شاه سلطان حسین اثر محمد زمان ۱۱۰۶ مهی.
فروپاشی صفویان در اصفهان
شاه سلطان حسین یا شاه حسین یکم (۱۰۴۷ – ۲۴ آبان ۱۱۰۱ خورشیدی/ اکتبر ۱۶۶۸ – ۱۵ نوامبر ۱۷۲۶ م) نهمین پادشاه ایران صفوی بود. او فرزند و جانشین شاه سلیمان یکم بود و به مدت ۲۹ سال فرمانروایی کرد. شاه سلطان حسین با بپاخیزی افغانها به رهبری محمود افغان و از دست رفتن اصفهان در سال ۱۱۰۱ خورشیدی به پایان رسید.
این روزنگار به بررسی رویدادهای مهم در تاریخ شورش میرویس، پایان صفویان و تحولات در قندهار میپردازد.
نوامبر 1699 (1078 هجری خورشیدی) میرویس، بزرگِ قندهاریها، پس از رنج سفر به اصفهان برای ابراز گلایه از جور و ستم عبدالله خان حکمران اعزامی دولت صفویان، موفق به دیدار شاه سلطان حسین نمیشود و با دست خالی به قندهار بازمیگردد. او سران طوایف ناحیه را به باغ خود دعوت کرده و مشاهدات خود از ضعف در ارکان دولتی، فساد اداری و چاپلوسی در دربار صفویان را بیان میکند. میرویس میگوید که شاه در محاصره عدهای کوتاهنظرِ آزمند است و کسی نمیتواند حتا برای دادخواهی به او دسترسی یابد و احکام انتصابات خرید و فروش میشود. وی به این نتیجه میرسد که راه دیگری جز برخاستن خودشان وجود ندارد. این سخنانِ میرویس، بذر شورش را کاشته و ظرف دو سال، شورش از زمین سر بر میآورد.
گماردن گرگین خان شاه سلطان حسین، مساله قندهار را با یک انتصاب نابجا پیچیدهتر میکند. وی به سفارش درباریان ناآگاه، گرگینخان گرجی را به حکمرانی قندهار میگمارد. گرگین خان، با ناآشنایی با آداب و رسوم پشتونها، با خشونت تمام شورشها را سرکوب میکند و میرویس را به عنوان عامل فتنه به اصفهان تبعید میکند.
میرویس در مدت اقامت در اصفهان، بیش از پیش به ضعف نفس شاه سلطان حسین پی میبرد و اجازه حج میگیرد. او در مکه، از برخی روحانیان سنی فتواهای جنگ با حاکم شیعه را به دست میآورد. پس از بازگشت به اصفهان، میرویس توجه همگان و شاه سلطان حسین را جلب میکند و اجازه بازگشت به قندهار را به دست میآورد.
میرویس پس از بازگشت به قندهار، فتواهای روحانیون سنی را به سران طوایف نشان میدهد و قتل گرگین خان را مباح میداند. او با نیرنگ، گرگین خان را به باغ خود دعوت کرده و او را به قتل میرساند. شورش میرویس موفق میشود و قندهاریها به ضدیت با دولت ایران میپردازند.
پس از مرگ میرویس در سال 1711 میلادی، برادرش میرعبدالله (پدر اشرف افغان) جانشین او میشود. میرعبدالله به کرمان یورش میبرد و موفق به تصرف کرمان نمیشود. شاه بیخرد لطفعلیخان را معزول میکند و این خبر به گوش میرعبدالله میرسد و او به کرمان میتازد و این شهر را متصرف میشود.
میرعبدالله در سال 1725 میلادی با 25 هزار تن به کرمان یورش میآورد و سپس رهسپار اصفهان میشود. وی موفق به تصرف یزد نمیشود، اما اصفهان را در 12 اکتبر 1722 میلادی تصرف کرده و به فرمانروایی صفویان پایان میدهد.
اشرف میرعبدالله در سال 1724 به دست پسر عمویش اشرف کشته میشود. اشرف با قتل میرعبدالله انتقام خون پدرش را میگیرد. فرمانروایی اشرف نیز در سه جنگ به دست نادرشاه برچیده میشود.
نادرشاه در سال 1737 قندهار را تصرف میکند و شهری به نام نادریآباد در مجاورت آن میسازد. بزرگان شورشکننده به مازندران تبعید میشوند. احمدخان ابدالی (دُرّانی) از افسران ارتش نادرشاه، پس از قتل نادر در کودتای زوئن 1747 قوچان، به قندهار بازمیگردد و اعلام استقلال میکند.
——————————- * —————————-
یادروز 28 آبانماه:
برکناری “اميركبير” صدراعظم “ناصرالدين شاه” در پی بدگويی دشمنان داخلی و خارجی. (۱۲۳۰ خورشیدی)
امیرکبیر، صدراعظم ناصرالدین شاه، به دلیل بدگویی دشمنان داخلی و خارجی برکنار شد. با آغاز پادشاهی ناصرالدین شاه، امیرکبیر به صدارت اعظمی دست یافت و به رتق و فتق امور کوشید. استقلال نظر و خدمات عمومی و به طور کلی، سیاست داخلی و خارجی امیرکبیر که در جهت منافع و مصالح کشور بود، در محیط دربار قابل قبول و مورد پسند نبود و برای متوقف کردن امیرکبیر دست به هر کاری زدند ولی چون او را مستقل یافتند، اتهامات زیادی را به صورت شایعه به او وارد ساختند. ناصرالدین شاه در ابتدا به این بدگوییها توجهی نمیکرد. اما توطئه ادامه یافت و شاه که هنوز بیست سال هم نداشت به امیر سوءظن پیدا نمود و او را عزل نمود.
لایحه دولت مبنی بر واگذاری اجازه انتشار اسکناس به هیئت نظارت اندوخته اسکناس به تصویب مجلس رسید. (۱۳۲۱ خورشیدی)
دولت وقت شوروی نسبت به رد قرار داد امتیاز نفت شمال به آن کشور در مجلس، به دولت ایران اعتراض کرد. (۱۳۲۶ خورشیدی)
دولت ایران در قراردادی نه سیلو از شوروی خریداری کرد. (۱۳۴۹ خورشیدی)
اولین موافقتنامه و قرارداد همکاریهای انرژی اتمی ایران با فرانسه امضا شد. (۱۳۵۳ خورشیدی)
درگذشت احمد علی سپهر معروف به مورخالدوله. (۱۳۵۴ خورشیدی)
مورخالدوله، از رجال سیاسی ایران از اواخر عهد قاجاریه تا اواسط عصر پهلوی است، اما بیشتر آوازهی او برای کتابها و نوشتههای تاریخی است و شاخصترین آثار او کتاب “ایران در جنگ بزرگ” است که از منابع دست اول پیرامون اوضاع ایران در دوران جنگ جهانی اول به شمار میآید.
تاسیس جبهه ملی چهارم. (۱۳۵۶ خورشیدی)
در سال ۱۳۵۶ خورشیدی، محمدرضا شاه پهلوی، فضای باز سیاسی جدید خود را اعلام کرد، جبهه ملی چهارم با پیشگامی شاپور بختیار، با عنوان اتحاد نیروهای جبهه ملی ایران و همکاری سه حزب ایران، حزب ملت ایران و جبهه سوسیالیستهای نهضت ملی ظاهر شد. بختیار، سرکرده این جبهه در اواخر رژیم پهلوی، به نخست وزیری دست یافت ولی با پیروزی انقلاب، مدتی بعد، از هم پاشید.
درگذشت ملکشاه اول بزرگترین سلطان سلجوقی و فاتح آناتولی بود که به دنبال پیروزی پدرش، آلب ارسلان، در نبرد ملازگرد امپراتوری بیزانس را از آناتولی بیرون راند. وی برادرزادهٔ سلطان طغرل، بنیانگذار سلسله سلجوقی، است. ملکشاه پادشاهی یکی از بزرگترین امپراتوریهای تاریخ ایران را بر عهده داشت. ماندگارترین میراث وی، تنظیم “تقویم جلالی” است که به نام او و توسط گروهی از ریاضیدانان برجستهٔ آن زمان به سرپرستی عمر خیام انجام گرفت. (1092 میلادی)
درگذشت فرانتس شوبرت آهنگساز نامی اتریشی. (1828 میلادی)
در جریان نخستین جنگ بالکان، صربها شهر “بیتولا” را تصرف کردند و با این رویداد، مقدونیه پس از ۵ قرن از دست امپراتوری عثمانی خارج شد. (1912 میلادی)
سنای آمریکا قراردادهای پایان جنگ جهانی اول معروف به پیمان ورسای را رد کرد. (1919 میلادی)
دولت وقت ایران، پادشاهی “محمد نادرخان” بر افغانستان مستقل را به رسمیت شناخت. افغانستان بیش از دو هزار سال بخش خاوری ایران زمین (پرشیا) را تشکیل میداد. دولت لندن این بخش را از ایران جدا کرد و نامش را افغانستان گذارد. (1929 میلادی)
افغانستان عضو سازمان ملل شد. (1946 میلادی)
انور سادات رییس جمهوری وقت مصر وارد اسرائیل شد. وی نخستین رئیس یک کشور عربی بود که به دعوت دولت اسرائیل به این کشور رفت. (1977 میلادی)
مرگ گوستاو هوزاک رییس جمهور کمونیست چکسلواکی. (1991 میلادی)
روز ملی موناکو. کشور شاهزادهنشین موناکو، با ۱.۹۵ کیلومتر مربع وسعت در جنوب اروپا، در کنار دریای مدیترانه، واقع شده است. جمعیت موناکو ۳۱,۷۰۰ نفر است که بیشتر فرانسوی و عمدتاً کاتولیک میباشند. زبان رسمی فرانسوی و پایتخت آن، شهر “موناکو” و واحد پول آن “یورو” است که جایگزین “فرانک” شده است. نظام سیاسی حاکم بر موناکو مشروطه سلطنتی است.
وَغوَغ ساهاب کتابی است به طنز نوشتهٔ صادق هدایت و مسعود فرزاد که اوضاع اجتماعی، سیاسی، و ادبی زمان نوشته شدنش را به تصویر میکشد.
وغوغ ساهاب به صورت مجموعهای از «قضیه»ها نوشته شدهاست که هر قضیه به موضوع خاصی میپردازد. بعضی از این قضیهها به قلم صادق هدایت و برخی به قلم مسعود فرزاد است. موضوع این «قضیه»ها متنوّع است و از مسخرهکردن ادبای کهنهپرست و پولپرستی یهودیان گرفته تا عقاید فروید و سینماهای خیابان لالهزار را شامل میشود. کتاب سرشار از غلطهای عمدی املایی است و مثلاً در مواردی «قضیه» را به شکل «غزیه» و «مثلا» را به شکل «مثلن» مینویسد.