پرسش:
نفس به چه معناست؟ و راههای کنترل نفس چیست؟
پاسخ:
انسان مرکب است از جسم و روح
و روح، همان حقیقت انسان میباشد که در ساحتهای مختلف و مراتب متفاوت، کارکردها و اسامی مختلفی دارد مانند: نفس، قلب، عقل، روح و...
بهعنوان مثال زمانی که بحث تفکر و اندیشه و انتخابگری باشد، میگوییم عقل و زمانیکه بحث عاطفه و احساسات باشد، میگوییم قلب و زمانی که بحث زنده بودن و مرده بودن باشد میگوییم روح و اما زمانی که بحث گناه یا اطاعت از خداوند متعال مطرح باشد میگوییم نفس، و این نفس دارای سه مرتبه است:
۱.نفس اماره بالسوء و این زمانی است که ما را به سوی گناه میکشاند.
۲.نفس لوامه، مربوط به زمانی است که ما دچار گناه و افراط و تفریط شویم؛ لذا این نفس از درون، انسان را ملامت و سرزنش مىکند تا دوباره او را به طرف اعتدال و خیر وادار نماید.
۳.نفس مطمئنه، زمانی که انسان به اعتدال کامل در آن مسئله میرسد و آرامش باطنی پیدا میکند و در این حال به خداوند متعال اطمینان و یقین کامل دارد.
و اما راههای مبارزه با نفس اماره و کنترل آن عبارتاند از:
۱.تقویت ایمان و باور به خداوند متعال از طریق مطالعه و تفکر درباره خود و خدا
۲.رعایت تقوا و پرهیز از گناهان و بدیها
۳.تقویت باور به معاد و روز حساب و کتاب که از طریق مطالعه کتابهای معادشناسی و اندیشه درباره مرگ به دست میآید
۴.توجه کردن به آثار بسیار بد گناه در دنیا و آخرت
۵.انجام واجبات و مستحبات و ترک محرمات و مکروهات
۶.دوری از رذایل اخلاقی
۷.خودشناسی و درک مقام انسانیت و ارزش خود
#کارشناس_اخلاق
#نفس
@pasokhsara
💠 #رقص در برابر محارم
💬 سؤال:
رقص مردان در برابر زنانی که از محارم آنان هستند و همچنین رقص زنان در برابر مردانی که از محارم آنان هستند، چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ:
🔹 در رقص حرام فرقی بین مرد یا زن نیست و همچنین فرقی نمی کند که در برابر محرم باشد یا در برابر نامحرم.
رقص مرد بنا بر احتياط واجب حرام است؛ رقصی که مستلزم حرام یا مهیّج شهوت یا لهوی یا در مقابل نامحرم باشد، حرام است. و منظور از رقص لهوی و غیر لهوی: تبدیل کردن جلسة عروسی یا غیر عروسی زنانه به جلسة رقص، بهگونهای که یکی پس از دیگری بلند شود و برقصد، این رقص محل اشکال است. لذا احتیاط واجب این است که این نوع رقص انجام نگیرد؛ حتّی در مجالس زنانه.
📚 پینوشت:
پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای- احکام جشن ها و عروسی ها
#احکام
@pasokhsara
ویژگیهای دوران نوجوانی :
👈10.عدم کنترل رفتار، هنگام خشم
حساسیت نوجوان و جوان نسبت به مسائل ناخوشایند روح و روانش، باعث خشمگین شدن وی می شود. خشم او بگونه ای است که قادر به کنترل آن نمی باشد؛ بنابر این اطرافیان باید با آرامش خویش، از خشم او بکاهند تا او بتواند از این بحران خارج شود و این دوران را پشت سر گذارد.
👈11.علاقه به محیط مساعد برای رشد ذهنی
نوجوان و جوان به دنبال محیطی می گردد تا در آن محیط رشد ذهنی یابد و خلاقیت خویش را نشان دهد و رفتارش مورد تأیید قرار گیرد.
👈12.حبّ ذات
تمام موجودات عالم هستی یک ویژگی مشترک، به نام حبّ ذات دارند؛ یعنی خودشان را دوست دارند و اگر چیزی قصد آسیب رساندن به ذاتشان را نماید، از خود عکس العمل نشان می دهند و دفاع می کنند. انسان نیز چنین است و از کودکی داری این صفت است. توجّه به این نکته در تربیت و ساختن و بازسازی کودکان و نوجوانان و جوانان بسیار مهم است؛ بنابراین، کتک زدن برای تربیت به هیچ وجه مؤثّر نیست و نیز لعن و نفرین به آنان، سودی نخواهد بخشید. چون مخالف «حب ذات» است.
خلاصه کلام این که اگر بخواهیم از ابزاری استفاده کنیم که در متربی مؤثّر باشد، باید در «حبّ ذات» او تأثیر بخشد. مثلاً تشویق و عاطفه با حبّ ذات همگون است ولی تنبیه و خشونت با حبّ ذات، ناهمگون. البته آنچه نباید از نظر دور داشت این است که حبّ ذات در بعد مادّی و معنوی برای افرادی که نارسایی روحی دارند، اثر منفی خواهد داشت. مانند سادیسم که فرد، حبّ به ذات خود دارد امّا به دلیل همان حبّ ذات، دیگران را آزار می دهد، هر چند در این صورت هم برخورد با آنان نباید مخالف با حبّ به ذات باشد.
ادامه دارد...
#کارشناس_مشاوره
#ویژگیهای_نوجوانی
@pasokhsara
⭕️ بر اساس آیات و روایات حضرات معصومین علیهم السلام، دو نفخه ی صور در سرای آخرت وجود دارد.
با نفخه ی صور اول، که به نفخه ی ءاماته (میراندن) معروف است، پرونده ی حیات اهل آسمان ها و زمین و برزخ بسته می شود.
و بعد از فاصله ی زمانی که مقدارش را نمی دانم، نفخه ی صور دوم اتفاق می افتد که به نفخه ی احیاء مشهور است.
با نفخه ی صور دوم، قیامت و محشر کبری آغاز می شود.
✅مسئولیت دمیدن در شیپور را کیفیت آن را نمی دانیم، حضرت اسرافیل بر عهده دارند.
❇️وَنُفِخَ فِي ٱلصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَن فِي ٱلۡأَرۡضِ إِلَّا مَن شَآءَ ٱللَّهُۖ ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخۡرَىٰ فَإِذَا هُمۡ قِيَامٞ يَنظُرُونَ❇️ در صور دميده شود پس هر كه در آسمانها و هر كه در زمين است جز آنها كه او بخواهد بيهوش مى شوند و بار ديگر در آن دميده شود، ناگهان از جاى برمى خيزند و مى نگرند.(۶۸/ زمر)❇️
#سوالات_دانش_آموزی
#کارشناس_کلام
@pasokhsara
🌺صلوات برای تعجیل درفرج امام زمان فراموش نشه🌺
💠احـکام ردمظالم
#پرسش
🔴 رد مظالم چیست و چگونه باید پرداخت⁉️
#ردمظالم
#حق_الناس
@pasokhsara
پرسش:
راهکارهای مقابله با حسد و کینه دیگران چیست؟
پاسخ:
منشا محرکهاى حسادت را در موقعیتها، شرایط خاص محیطى، روابط اجتماعى وبه خصوص دروجود اشخاص باید جست و جو کرد. شما در این شرایط باید سعی کنید از کلید بیاعتنایی بهره ببرید و توجه داشته باشید که اگر خصوصیت و امتیازی در انسان وجود دارد که باعث جلب توجه فراوان و برانگیختن حساسیت دیگران و ایجاد حسادت در آنها میگردد، نباید این ویژگی و امتیاز را زیاد در معرض دید و تماشای دیگران قرار داد بلکه باید تا امکان دارد آن را از نظرها پنهان و پوشیده داشت.
این کار هم کمک به خودتان است چون باعث میشود توجه دیگران زیاد به شما جلب نگردد و مورد حسادت قرار نگیرید و هم کمکی به حسودان است که کمتر تحریک میشوند و این خصلت زشت کمتر در آنها بروز و ظهور مییابد. تجربه نشان داده است که فاصله گرفتن و قطع رابطه با کسانی که حسادت میورزند باعث تشدید حسادت و شعله ور شدن آتش آن میگردد و برعکس ارتباط دوستانه داشتن و برخورد مناسب و خوب با آنها باعث سرد شدن آتش حسادت و کمرنگ شدن آن میگردد و در مواردی باعث میشود فرد حسود از بروز حسادتش شرمنده و منفعل گردد و خود را به این خاطر سرزنش نماید.
#کارشناس_اخلاق
#حسادت
@pasokhsara
در کتب اخلاقی، هیچکجا توبه را احساس گناه ترجمهنکردهاند!
در توبه به چیزی فراتر از احساس گناه نیاز داریم و آن جبران گناه است.
#کارشناس_اخلاق
#توبه
@pasokhsara